Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 31 maart 2022

Is Lazy Liquorice Iced IPA een BIPA of een stout?

  Ik kocht bij Mitra een Lazy Liquorice Iced IPA, want ik dacht aan 'liquid liquorice' dus aan een IPA met dropsmaak. Nou is de 17% ook een behoorlijke uitdaging.

De kleur was donker tot zwart. Dit lijkt niet op een IPA, misschien een Black Imperial Pale Ale; BIPA. Wat zeggen anderen over dit bier?

"In de Emelisse Lazy Liquorice Iced IPA nemen aroma’s van grapefruit en drop de overhand. De bitterheid vanuit de grapefruit komt in deze zwaargewicht onvermijdelijk terug in de smaak, waarin ook de tonen van drop aanwezig zijn."

In de Emelisse Lazy Liquorice Iced IPA nemen aroma’s van grapefruit en drop de overhand. De bitterheid vanuit de grapefruit komt in deze zwaargewicht onvermijdelijk terug in de smaak, waarin ook de tonen van drop aanwezig zijn. Deze IPA is heerlijk droog, waarnaast het hoge alcoholpercentage van 17,0% niet tot de verbeelding spreekt. Ingrediënten: water, gerstemout, haver, drop, hop, gist Alcohol 17,0% vol. Inhoud 33cl. (https://www.hetbiercollectief.nl/product/lazy-liquorice-iced-ipa/)

Emelisse Lazy Liquorice Iced IPA Brouwerij Emelisse (74) Emelisse Lazy Liquorice is een Iced IPA, met een zeer hoog alcoholpercentage een echt bier om van te genieten tijdens stormachtig en koud weer. Een bier dat je warm maakt van binnen met de smaak van likeur en sherry. Details BrouwerijBrouwerij Emelisse BierstijlIPA - India Pale Ale Alcohol17.0% CategorieIntens en Uitdagend SpijzenVette vis, Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts Drinktemp.17 °C Volume33 cl DrinkmomentHaardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan GistingBovengistend (https://www.bierista.nl/emelisse-lazy-liquorice-iced-ipa)

Lazy Liquorice Iced IPA | 17,0% | Imperial India Pale Ale ZICHT/KLEUR Bruinzwart. GEUR Aroma's van grapefruit en drop nemen de overhand. SMAAK Droog en bitter met tonen van grapefruit en drop. AFDRONK Een lange, droge en zeer bittere afdronk. CULINAIR Lekker bij geroosterd vlees of cheesecake met karamel. BIJZONDERHEDEN Gevriesdistilleerd. Door bevriezing wordt de smaak geconcentreerder en neemt het alcoholpercentage toe. (https://www.mitra.nl/product/emelisse-lazy-liquorice-iced-ipa-33cl)

Specificaties Stijl:licorice,thick,bitter,sweet,boozy Inhoud:33cl Land:Nederland ABV: Untappd:n.n.b. (https://www.bierloods22.nl/nl/brouwerij-emelisse-lazy-liquorice-iced-ipa.html)

Tja die anderen zeggen het ook: grapefruit en drop. Een zeer lange afdronk? Ik merkte niet veel van die afdronk. De eerste slok was een beetje spannend. Zou de alcohol de smaak wegblazen? Het was gelukkig niet alcoholerig, maar ook niet droog bitter.  De smaak en mondgevoel deden mij ook niet aan een IPA denken. Wellicht een stout of porter? Daarvoor mis ik dan weer dat moutige. Het was nu vooral alcohol en -inderdaad- grapefruit. Maar waar is de drop? Het mondgevoel is stroperig en alcohol, er is weinig tot geen koolzuur. Ook de bitterheid is wat rustig, maar het is wel in de afdronk te merken. Je drinkt dit bier eigenlijk zo weg. Dat is gevaarlijk...Ik zou het 8 a 9, misschien 12% verwachten. Het is wellicht een quadrupel  te noemen, of een ijsbock. Ik mis de hoppunch van een IPA. Het bier geurt alcoholerig, de neus verraad de alcohol. maar wie ruikt nu aan zijn bier? Er zit wel drop in? Maar ik merk het niet echt in de smaak, misschien beetje in het mondgevoel?  

Het is op zich wel te vergelijken met een sherry denk ik, al drink ik dat nooit.... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten