Emelisse heeft een White Label 2021 Cognac BA.
Brouwerij Emelisse brewed its first beer back in 2005 as one of the very first craft beer breweries in The Netherlands. These days, the brewery is located in a former castle in the city centre of Goes, in the province of Zeeland. As a true pioneer, our classic and innovative beers are brewed exclusively with the purest ingredients worldwide available. Different types of beers are brewed daily, all with the characteristic taste experience for any beer lover, ranging from less experienced drinkers to the most critical experts. As an independent and innovative brewery, Emelisse likes to keep up with the trends in the international scene, but loves setting them even more. However, always with great respect for the natural product. (https://www.emelisse.nl/en/)
"Emelisse the big brother of Slot Oostende for characteristic taste experience." Brewmaster Jens van Stee is looking forward to rejoice and amaze you with the taste sensations that have brought Emelisse to the top 100. This year, various specials come out, such as the new White Label series. (https://duckduckgo.com/?q=emelisse+white+label+cognac+BA&atb=v1-1&ia=web)
White Label TIPA Cognac BA – 2021 Emelisse logo | Barrel Aged | 11,8% | 33cl ... Een mooie florale aroma tezamen met een Citrushint vullen de neus. Het rijkelijke gebruik van verschillende hopsoorten geven deze White Label een bitter karakter. (https://www.hetbiercollectief.nl/product/white-label-tipa-cognac-ba-2021/)
White Label TIPA Cognac BA 2021 Brouwerij Emelisse IPA - Triple 11.8% ABV No IBU (3.59) 795 Ratings AddCheck-in A beautiful floral aroma together with a citrus hint fill the nose. The rich usage of different hops gives this White Label a bitter character, in which notes of citrus and tropical fruits are clearly noticeable. In the aftertaste, the cognac barrel pushes the bitter character to the background, which provides a full and soft final chord in which wood-like tones complete the whole. (https://untappd.com/b/brouwerij-emelisse-white-label-tipa-cognac-ba-2021/4556276)
Arnoud v. is drinking a White Label TIPA Cognac BA 2021 by Brouwerij Emelisse /// een Zeeuws bier. Bloemig hoppig, warme, houtige tinten en licht hopscherp in de afdronk (https://untappd.com/b/brouwerij-emelisse-white-label-tipa-cognac-ba-2021/4556276)
René R. is drinking a White Label TIPA Cognac BA 2021 by Brouwerij Emelisse at Untappd at Home Rauwe, bittere en scherpe rand. Zonde, had zo mooi kunnen zijn. (https://untappd.com/b/brouwerij-emelisse-white-label-tipa-cognac-ba-2021/4556276)
Triple IPA, aged in Cognac barrels. Expect a beautiful floral aroma together with a citrus hint in the nose, a bitter character, notes of citrus and tropical fruits and a full and soft final chord in which wood-like tones complete the whole. (https://www.beerdome.nl/nl/emelisse-white-label-tipa-cognac-ba-2021.html)
ZICHT/KLEUR Goud- tot amberkleurig, met een helder aanzicht. GEUR Een mooi floraal aroma met een hint van citrus. SMAAK Bitter en complex met tonen van tropisch fruit, citrus en eikenhout. AFDRONK Door de cognacvaten een vol en zacht slotakkoord, met waarneembare houtachtige tonen. CULINAIR Lekker bij gerookte runderborst of gegrild lamsvlees. BIJZONDERHEDEN Het basisbier Emelisse Tripel IPA is gerijpt op cognacvaten. (https://www.mitra.nl/product/emelisse-tipa-cognac-ba-33cl)
Het bier is donkerbruin van kleur, haast beetje rooi-ig. Goud zou ik dat niet noemen. Het schuim is gebroken wit. De geur kan ik niet echt plaatsen. Alcohol? Wat scherpe alcohol? Citrus? Nee dat mis ik. Mondgevoel prikt. De afdronk geeft wat raar mondgevoel. Is dat de cognac? Het mondgevoel is geen dik stroperige crème zoals een stout, maar waterig. Het is echter qua smaak zeker niet waterig. De alcohol heeft de overhand. Mouterigheid en hopbitterheid mis ik. Het is geen bitter karakter, alhoewel de afdronk bevat wat bitterheid. Een bitterheid die doet denken aan pure chocolade en wellicht ook hout. Het bier doet denken aan een borrel. Het is geen bier meer eigenlijk vind ik. Als ik hun white labels bekijk met port, bourbon en cognac en dergelijke zou ik die borrels eens willen proeven om te kunnen vergelijken.
Cognac is een wijndistillaat uit, je raad het al, de Franse stad Cognac. Om cognac te heten moet de drank aan een groot aantal regeltjes voldoen. Die regels zorgen er dan wel weer voor dat cognac een bijzondere en complexe drank is. (https://www.gall.nl/ontdek/sterke-drank/cognac/)
Cognac is een brandewijn, ook wel bekend als brandy, gemaakt van witte wijn. Die wijn moet voor minstens 90% uit ugni blanc, colombard en folle blanche-druiven bestaan. Voor de overige 10% zijn andere witte druivenrassen toegestaan. Hoe kalkrijker de grond waarop de druiven groeien, hoe verfijnder de smaak van de cognac. Grappig genoeg is de wijn die als basis gebruikt wordt voor cognac eigenlijk niet drinkbaar. Het distillatieproces haalt gelukkig de goede smaken naar voren in dit zure drankje. (https://www.gall.nl/ontdek/sterke-drank/cognac/)
cognac is gewoon een variëteit van brandewijn die vernoemd is naar een plaats in het Franse departement Charente (departement Charente). Echter, cognac wordt geproduceerd in een groot deel van de regio Nouvelle-Aquitaine die het omringt..... als brandewijn wordt cognac gemaakt door wijn te distilleren, die vervolgens een aantal jaren gerijpt wordt in eiken vaten. Alle druiven worden lokaal geteeld en sommige van de variëteiten kunnen soms ook worden gebruikt voor het maken van Bordeaux-wijn. in Frankrijk worden de resulterende distillaten voor de bereiding van cognac als eau-de-vie beschouwd en in sommige regio ‘ s wordt Eau-de-vie niet in de vorm van Eau-de-vie verkregen. Alle cognac moet echter minstens twee jaar gerijpt worden in eiken vaten.... ten eerste komt” brandy “van het Nederlandse” branewijn”, wat” verbrande wijn ” betekent en hints geeft naar de oorsprong ervan.in de 16e eeuw reisden Nederlandse kooplieden naar de regio Nouvelle-Aquitaine om hout, zout en wijn te kopen. De wijn bleek echter moeilijk te transporteren en daarom zochten de Nederlanders nieuwe manieren om de wijn tijdens de scheepvaart te bewaren.daarom begonnen de Nederlanders de wijn te distilleren en al snel haalden de meeste Europese handelaren brandewijn uit de westkust van Frankrijk. Aangezien de wijn vervolgens werd geconcentreerd met een hoger alcoholgehalte, was het goedkoper om te vervoeren., uiteindelijk werden die uit het Cognacgebied beschouwd als superieur aan die van zijn buren en aan het begin van de 17e eeuw begonnen producenten de brandewijn tweemaal te distilleren omdat deze een zachtere smaak opleverde.hoewel de eerste stills door de Nederlandse distilleerders werden gemaakt, begonnen de Franse distilleerders de techniek te perfectioneren en ontwikkelden al snel hun beroemde” Charentaise ” distillatiemethoden. (https://limoserviceinneworleans.com/nl/wat-is-cognac-hoe-smaakt-cognac-hoe-drinkt-u-cognac/)
Cognac wordt gemaakt door witte wijn dubbel te destilleren. Door de wijn te verwarmen scheid je de alcoholdamp en water. Als de damp afkoelt wordt het een vloeibare drank met een alcoholconcentratie van 80%. Door het hoge alcoholpercentage, die de smaakpapillen verlamt en de eetlust dempt, werd cognac al vroeg gedronken als digestief (na de maaltijd). Als je dit voor de maaltijd drinkt, dan proef je de fijne smaken van het eten niet meer. Leuk feitje: om 1 liter cognac te maken heb je wel 9 liter wijn nodig! Veel werk, maar dan hou je wel een heerlijke digestief over. Na het distilleren rijpt cognac minimaal 2 jaar lang op eikenhouten vaten waardoor de zuurstof op het distillaat in kan werken en de ronde smaak van de cognac ontstaat. Datzelfde eikenhout zorgt ook voor de karakteristieke vanillesmaak en tannines in de drank. Cognac rijpt maximaal 25 jaar op vat. Daarna wordt het overgeschonken in grote flessen. Dit rijpingsproces is wat cognac onderscheidt van armagnac (moet minimaal 1 jaar rijpen) en eau de vie (rijpt niet). Voorbeeld: een fles V.S.O.P. bevat dus in ieder geval cognac van 4 jaar oud, maar kan daarnaast ook cognac van bijvoorbeeld 6 jaar oud bevatten. (https://www.gall.nl/ontdek/sterke-drank/cognac/)
Om echt te begrijpen welk aroma Cognac heeft, is het nodig te onderscheiden wat we eigenlijk met aroma bedoelen. Want, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn smaak en aroma eigenlijk twee verschillende dingen. Smaak is een chemische sensatie die wordt waargenomen door cellen in de smaakpapillen in de mond, en we zullen ons later meer richten op de smaak van Cognac. Aroma daarentegen is een samensmelting van verschillende gewaarwordingen in de hersenen. Daartoe behoren de smaken die door onze smaakpapillen worden gesignaleerd, maar ook geur, temperatuur, tactiele prikkels, en zelfs - in het geval van bepaalde specerijen - pijn. Al deze zintuigen worden door de hersenen ontvangen, op volgorde gezet en het eindresultaat is wat wij smaak noemen. Een van de meest integrale elementen van aroma, en in het bijzonder in het geval van Cognac, is geur. Dat brengt ons bij 'de neus'. ... De 'neus' van een Cognac is een belangrijk onderdeel van wat de drank zo aangenaam maakt. Maar tenzij u een expert bent, kan het een uitdaging zijn om te weten wat u nu eigenlijk zou moeten proeven. Experts hebben het over verschillende aroma's, zoals vanille, citrusvruchten, perzik, karamel, vanille, of tabak. ... Deze deskundige 'neuzen' kwamen met een lijst van 5 belangrijke aroma's die onze geliefde Cognac zijn unieke karakter geven. Vanille Pruim Caramel Sinaasappel Abrikoos Maar daar houdt het niet op! Want dit zijn misschien wel de meest voorkomende aroma's in de neus van een Cognac, maar er zijn nog 63 andere, zij het subtielere, aroma's, die handig zijn ingedeeld naar de cyclus van het seizoen. ... De bloemige en subtiele aroma's - zoals iris, acacia, jasmijn, oranjebloesem en kamperfoelie brengen de geneugten van de lente in herinnering. De zomer wordt vertegenwoordigd door iets zachtere tonen; hooi, abrikoos, verse vijgen, en pruimen. De herfst brengt de zoetheid van gedroogde abrikoos, zoethout, toffee en truffel met zich mee. En dan wordt de winter gekenmerkt door een meer mannelijke Cognac geur, zoals; koffie, leer, walnoot, tabak, en sinaasappelschil. ... Als u zichzelf beschouwt als een Cognac kenner, dan bent u ongetwijfeld de term "rancio" al tegengekomen en hebt u zich waarschijnlijk gemengd in de discussie over wat rancio nu precies is. Rancio is een woord dat uit Portugal komt en wordt gebruikt om de kenmerken van portwijn tijdens het rijpingsproces te beschrijven. Rancio Charantais wordt gebruikt om Cognac te beschrijven en verschijnt na ruwweg 10 jaar rijping in eiken vaten. Het is de gouleyante noot van Cognac die in eiken vaten rijpt, die het aroma beïnvloedt en met de jaren intenser wordt. ... Het begrip rancio is ingewikkeld: zelfs Cognac producenten hebben er moeite mee de term uit te leggen. Het is bijna onmogelijk te omschrijven. Is het nootachtig? Kaasachtig? Het wordt vergeleken met de smaak van paddestoelen, aarde en vleugjes sojasaus. Er zijn zoveel verschillende beschrijvingen van rancio, dat wij denken dat dit het beste antwoord is: het hangt allemaal af van uw interpretatie! (https://www.cognac-expert.com/nl/waar-smaakt-cognac-naar/)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten