Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 19 maart 2022

Nedipa

New England Double Indian Pale Ale (NEDIPA) (https://www.sterk.amsterdam/webwinkel/alcoholische-dranken/bier/soort/nedipa.html)

NEDIPA Een zwaardere variant op de New England IPA (romig, blond, niet te bitter en enorm fruitig hoppig) waarbij meer hop is gebruikt en het alcoholpercentage wat hoger ligt. (https://www.beerinabox.nl/bierstijlen/nedipa/222)

New England IPA’s oftewel NEIPA’s zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de bierindustrie. Het heeft een gemiddeld alcoholpercentage van 5% tot 7% (AVB) en zit bomvol hoppige fruittonen variërend van tropisch fruit tot steenfruit, die het bier extra juicy maken. (https://www.uiltjebrewing.com/bieren/neipa/)

Waar de NEIPA precies vandaan komt? De naam verraadt het eigenlijk al… uit het Amerikaanse New England. Deze new kid on the block werd voor het eerst gebrouwen bij een brouwerij in Vermont, New England. Al snel gingen ook andere brouwerijen in die regio experimenteren met het brouwen de NEIPA, en the rest is history. Wat NEIPA bier zo speciaal maakt? Om dat uit te leggen, vertellen we graag meer over de manier waarop het gebrouwen wordt. Het eerste wat opvalt als je een NEIPA drinkt, is de smaak: troebel en sappig tegelijk. Dit komt omdat het bier gebrouwen wordt met hop, hop en nog eens hop. Maar, gebeurt dat niet altijd dan? Ja, dat klopt! Maar bij NEIPA voegen we de hop pas toe aan het einde van het proces, tijdens het drooghoppen (dry hopping). De hop zorgt op die manier voor extra veel fruitige aroma’s in plaats van teveel bitters. Speciale giststammen worden toegevoegd zodat de fruitige esters extra goed naar voren komen, maar ook voor het troebele karakter. Tot slot zorgen de brouwers ervoor dat de NEIPA’s niet gefilterd worden, voor een nog fruitiger, troebeler resultaat! NEIPA’s zijn minder bitter en veel soepeler dan andere IPA’. Een heel toegankelijk, lekker biertje dus! Het verhaal achter het ontstaan van de NEIPA’s gaat vooral over de focus: meer hop dan mout. Toch is het ook belangrijk om te vertellen dat veel van deze bieren gebrouwen worden met haver en/of lactose, wat de NEIPA zijn romige, soepele smaken geeft. Als je een bierliefhebber vraagt om een NEIPA te omschrijven, zal ‘ie waarschijnlijk zeggen: een troebel biertje dat lijkt op een glas vruchtensap (en nu de vitamine C nog..!). En dat is precies zoals een NEIPA eruit moet zien als je hem tegen het licht van dichtbij bekijkt: lekker troebel, variërend in kleur van licht goud tot oranje, én met een goede schuimkraag erop! Toen de NEIPA voor het eerst op de bar verscheen, was men in de war en verrast tegelijk. Wat was dit wazige bier precies? Het leek in niets op de bierstijlen ze destijds gewend waren. Maar juist dit bijzondere uiterlijk maakt het bier zo onderscheidend en totaal anders dan de andere, heldere en lichte IPA’s! Hoewel de NEIPA een vrij nieuwe bierstijl is (het is in 2015 in de VS pas erkend als bierstijl) heeft het brouwers er niet van weerhouden om ermee te experimenteren! Dankzij het sappige en fruitige karakter is NEIPA bier enorm populair geworden. Daarnaast heeft het craft beer (IPA’s in het bijzonder) daardoor nog toegankelijker en aantrekkelijker gemaakt voor nieuwe drinkers. (https://www.uiltjebrewing.com/bieren/neipa/)

New England Double IPA (NEDIPA) te brouwen. Het verschil met een gewone NEIPA is het alcoholpercentage en de gebruikte ingrediënten. Een NEDIPA komt al gauw boven de 8%, waardoor ze in vergelijking met een NEIPA voller en rijker van smaak zijn. Kenmerkend aan deze stijl is een nog extremer ‘juicy’ karakter. Bovendien zijn het giga hopbommen door de grote hoeveelheid hop die in het bier verwerkt is. Hierdoor kun je heel veel fruitigheid en hoppigheid verwachten, wat in balans gebracht wordt met een licht bittertje en zoetheid uit de mout. (https://www.brouwerijlost.nl/product/exotiqa/)

New England IPA is een variant van de APA. NEIPA is een biertje met bovenliggende  fruittonen en is minder bitter dan de gewone IPA. Het is een variant van de APA die meer aromahoppen in de receptuur heeft, deze zorgen voor de fruittonen in dit bier. De biertjes zijn ondoorzichtig doordat ze niet gefilterd worden, waardoor ze iets meer body hebben dan een normale IPA. (https://bierwarenhuys.nl/collections/neipa)

NEDIPA valt binnen de smaakgroep: Fris & Fruitig “Het zonnetje in huis, al zeg ik het zelf. Of in het glas. Hetgeen je naar verlangt op een warme zo- merdag, dat ben ik. Een strak Witbier, een romige Weizen, een droge Saison maar ook een subtiele New England IPA past binnen mijn palet. Wat voor weer wordt het eigenlijk vandaag?” gezien als walhalla voor bierliefhebbers. (https://www.beerinabox.nl/bierstijlen/nedipa/222)

Voorbeelden zijn:

JOPEN BOHEMIAN RHAPSODIPA NEDIPA (https://www.drankgigant.nl/jopen-bohemian-rhapsodipa-nedipa.html)

In DIPA Waters van Hop Hooligans... De In DIPA Waters is een bier gebrouwen door Hop Hooligans uit Jilava. Deze NEDIPA heeft een alcohol percentage van 8.0%. De bierstijl NEDIPA komt van oorsprong uit Amerika. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/hop-hooligans-in-dipa-waters)

Moersleutel Mosaic Nedipa 44cl..... Single Hop variant Mosaïc. Een gevaarlijk lekker Double IPA met 8% alcohol en veel fruit! (https://www.jansondranken.nl/product/moersleutel-mosaic-nedipa-44cl/)

Moersleutel IDAHO 7 X 7 Hops Showcase 8% NEDIPA 44cl Can (https://www.drinks-gifts.nl/moersleutel-idaho-7-x-7-hops-showcase-8-nedipa-44cl-can)

MOERSLEUTEL - 12" HACKSAW Could you pass me the 12" Hacksaw, elke maand komt er een nieuw bier uit in de serie "could you pass me the" Dit keer is het een super dikke NEDIPA. (https://kapiteinbier.nl/products/kopie-van-moersleutel-12-hacksaw?variant=40386015428783)

Moersleutel Battery Jumper - nedipa - blik Brouwerij De Moersleutel Land: Nederlands bier Type: IPA - India Pale Ale Alcohol: 8,0% Inhoud: 44cl Kenmerken: Ananas Droog Fris Fruit Hoppig Passievrucht Sterk Zoet Niet voorradig (https://www.burgbieren.nl/brouwerij-de-moersleutel/moersleutel-battery-jumper-nedipa-blik/)

De Moersleutel – Battery Jumper (double New England IPA gebrouwen met Calypso, Lemondrop en Mosaic hop) (https://tsjiess.net/2019/01/27/deugniet/)

De Battery Jumper is een bier gebrouwen door De Moersleutel uit Alkmaar. Deze NEDIPA heeft een alcohol percentage van 8.0%. De bierstijl NEDIPA komt van oorsprong uit Amerika. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/de-moersleutel-battery-jumper)

Brouwerij De Moersleutel vindt zijn oorsprong in Alkmaar en het betreft een echte familiebrouwerij. De brouwerij is opgericht in 2015 en wordt gerund door de vier broers Pim, Tom, Rob en Max. In deze brouwerij brouwen ze diverse bieren, maar ze zijn voornamelijk fan van zware en donkere bieren, zoals de Imperial Stout en IPA (https://www.burgbieren.nl/brouwerij-de-moersleutel/moersleutel-battery-jumper-nedipa-blik/)

De bieren van Moersleutel zijn behoorlijk duur. Je betaald zo  €10 -  €15,= voor een blikje. In de horeca kan het nog wel om zo'n blikje te delen, maar voor thuis vind ik die prijs toch net een brug te ver. Ik beperk me tot bieren met een prijs van maximaal  €5,-.

Ik schenk het blik in en het schenkt makkelijk weg, als een ondoorzichtig blondgeel bier. Bij het openen kwam meteen de duidelijke bittere hopgeur opzetten. Heerlijk! De smaak is ook bitter. Ondanks de 8% drinkt het eenvoudig weg. De smaak zit vl tropisch fruit zoals ananas en in de afdronk passievrucht. Het heeft in de afdronk meet zoet dan bitter. Dat vind ik dan weer jammer, maar dat past wel bij de stijl. Het is wat mij betreft een prima bier in deze stijl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten