Enige tijd geleden dronk ik een La Trappe Quadrupel. De eerste sinds 1991???
La Trappe Quadrupel zag het levenslicht in augustus 1991. We kenden al de Dubbel en de zwaardere Tripel. La Trappe kwam toen met de nog zwaardere Quadrupel. Een nieuwe bierstijl was geboren. Dit zware bier heeft 10% alcohol en zit vol complexiteit. In deze eerste Quadrupel ter wereld proef je kruidnagel, noten, rozijnen, gedroogd fruit, karamel en zelf rijpe banaan. Dit is echt genieten na een dag Ora et Labora. (https://www.bierista.nl/la-trappe-quadrupel)
Quadrupel is het zwaarste bier van La Trappe met een prachtige amberkleur. De warme, intense smaak is vol en goed gebalanceerd. Moutig zoet, licht gebrand en aangenaam bitter met een zoete afdronk. Quadrupel gist na op de fles en heeft aroma’s van onder andere banaan, amandel en vanille. (https://www.gall.nl/la-trappe-quadrupel-geen-75cl-990957.html)
La Trappe Quadrupel is een Nederlands bier, gebrouwen door de brouwerij van de trappistenabdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Het is het zwaarste bier van La Trappe en is bitter en een beetje zoet. Het alcoholpercentage is 10%. Sinds 2010 bestaat de variant La Trappe Quadrupel Oak Aged die op diverse eikenhouten vaten wordt gerijpt. (https://nl.wikipedia.org/wiki/La_Trappe_Quadrupel)
"Als Quadruppel is het bier in orde,maar door de overheersende zoetigheid vind ik het niet erg aangenaam en gaat deze quadruppel mij gauw tegenstaan"... "La Trappe Quadrupel is voor mij elke keer opnieuw een feest. Het is een ideale afsluiter van een mooie dag; een bier waar je rustig even voor gaat zitten. De zachte, zoete aroma's en de 'volheid' van dit bier doen het ook uitstekend in combinatie met diverse gerechten of gewoon met een blokje kaas."... "Goede Quadrupel met alles erop en eraan! Mooi in balans en dat maakt ‘m erg lekker maar ook wat minder uitgesproken. " (https://www.bierista.nl/la-trappe-quadrupel)
Ik vond het bier ook erg zoet, met behoorlijk wat carbonatie. Ook de 10 % voel je. Het bier was donkerblond met een geur die ik niet goed kon thuisbrengen.
La Trappe Trappistenbier wordt sinds 1884 gebrouwen door Bierbrouwerij de Koningshoeven op het terrein van de Cisterciënzerabdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Bierbrouwerij de Koningshoeven is één van de weinige Trappistenbrouwerijen ter wereld die het logo ‘Authentic Trappist Product’ mag voeren. De beste waarborg voor authenticiteit, receptuur, traditie en kwaliteit. Bier is pas Trappistenbier als het wordt gebrouwen binnen de muren van een Trappistenabdij, onder toezicht van monniken en er een gedeelte van de opbrengst naar goede doelen gaat. Puur en eerlijk. En dat proef je. (https://www.gall.nl/la-trappe-quadrupel-geen-75cl-990957.html)
La Trappe is een Nederlands trappistenbier. Het wordt gebrouwen door brouwerij De Koningshoeven van de abdij "Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven" in Berkel-Enschot nabij Tilburg in Noord-Brabant. De brouwerij heette vroeger De Schaapskooi. De naam La Trappe is afkomstig van het Franse klooster "La Trappe", de bakermat van de orde der trappisten.... In een schaapskooi die werd verbouwd tot tijdelijk klooster werd op 5 maart 1881 voor de eerste keer een Heilige Mis opgedragen. Deze datum wordt als stichtingsdatum van de abdij gezien..... De bewoners van het klooster leefden aanvankelijk van landbouw en veeteelt, maar omdat de inkomstenbronnen op den duur onvoldoende waren om de snelle groei van de congregatie te financieren, werd naar een alternatief gezocht. Omdat een van de paters, Broeder Isidorus, de zoon van een Duitse bierbrouwer, het vak van zijn vader had geleerd, werd in 1884 besloten om te beginnen met de productie van bier. Sindsdien was het brouwen van bier het dagelijks werk van een aantal Trappisten.... Met de opbrengst van het bier werd in 1891 begonnen met de bouw van een nieuwe brouwerij. In 1936 ging de brouwerij zelf bottelen en werd begonnen met het pasteuriseren. De hierop volgende jaren groeide de Schaapskooi uit tot een middelgrote brouwerij, die tussen 1969 en 1980 een samenwerkingsverband had met de Belgische Brouwerij Artois (voorloper van het huidige AB InBev)..... Nadat de samenwerking met Stella Artois ophield, werd de brouwerij omgedoopt tot Bierbrouwerij de Koningshoeven en vond er een modernisering plaats, die in 1989 werd afgerond. In 1999 werd er opnieuw een samenwerking aangegaan, dit keer met Bavaria, het huidige Royal Swinkels Family Brewers uit Lieshout, en kwam er een nieuwe bottelarij. Toen het bezoekersaantal groeide, werd in 2008 een nieuw Proeflokaal gebouwd. ... In 2009 werd, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de bierbrouwerij, een jubileumbier uitgebracht: La Trappe Isid'or. Dit bier was speciaal met lokaal geteelde hop gebrouwen. Een gedeelte van de opbrengst van het jubileumbier gaat naar goede doelen, waaronder een zusterklooster in Oeganda. Op 19 januari 2010 werd bekend dat La Trappe Isid'or, vanwege de grote populariteit, vast in het assortiment van La Trappe is opgenomen. ... Een biologisch gebrouwen variant werd geïntroduceerd in 2010 onder de naam La Trappe Puur.[1] Een biologisch trappistenbier met een vaste schuimkraag. Lichtblond, fris-hoppig en met een droge en licht moutige smaak. ... Hoewel de directe betrokkenheid van de Trappisten bij het brouwproces in de loop der tijd is afgenomen, en steeds meer personeel van buiten werd aangetrokken, is de brouwerij, merk en receptuur eigendom van de abdij. De brouwerij maakte oorspronkelijk ondergistend bier en wist daarmee in de regio een groot marktaandeel te verwerven, o.a. door middel van een aantal eigen cafés. Bovendien werd bier gebrouwen in opdracht van anderen, onder meer voor supermarktketen Spar. Dit was bovengistend bier, dat aanvankelijk in zeer kleine hoeveelheden werd gemaakt. Sinds 1980, toen de brouwerij zich los had gemaakt van Stella Artois, wordt alleen nog bovengistend bier gebrouwen en is La Trappe het belangrijkste merk van de brouwerij. ... Hoewel de Abdij Koningshoeven een van de initiatiefnemers van het logo Authentic Trappist Product was, werd dit logo vanaf 1999 een tijd lang niet gevoerd. Reden hiervoor was dat er door een samenwerking van de brouwerij met het (commerciële) Swinkels Family Brewers-concern volgens de Internationale Vereniging Trappist te veel onduidelijkheid over de authenticiteit van de bieren was ontstaan. De brouwerij bleef de bieren echter steeds trappistenbier noemen. In 2005 werd de overeenkomst met Swinkels Family Brewers aangepast en sindsdien wordt het logo weer gevoerd. Het ATP label verleend door de Internationale Vereniging Trappist garandeert de herkomst van trappistenproducten volgens de volgende criteria: • productie vindt plaats binnen de muren van een trappistenabdij • onder toezicht en verantwoordelijkheid van monniken • en een gedeelte van de opbrengst gaat naar goede doelen (https://nl.wikipedia.org/wiki/La_Trappe_(bier))
De International Trappist Association is een samenwerkingsverband van trappistenabdijen en -kloosters. Lid van de vereniging zijn negentien abdijen en kloosters in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk en de Verenigde Staten. De vereniging verleent het collectief merk en kwaliteitscertificaat "Authentic Trappist Product" aan bepaalde producten. Volgende criteria zijn bepalend[1]: Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd. Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster. De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale werken worden besteed. De volgende producten dragen het label "Authentic Trappist Product" : (https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_Vereniging_Trappist)
Trappistenbieren en trappistenkaas van de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay (B)
Trappistenbier, brood, koekjes, chocolade en jam van de Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot (NL)
Trappistenbier en trappistenkaas van Abdij van Orval in Villers-devant-Orval (B)
Trappistenbieren van de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort (B)
Trappistenbieren en trappistenkaas van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle (B)
Trappistenbieren van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren (B)
Trappistenlikeur van de Abdij Lilbosch in Echt (NL)
Trappistenkaas van de Abdij op de Katsberg in Godewaersvelde (FR)
Trappistenlikeur en trappistenbier[2] van Stift Engelszell in Engelhartszell an der Donau (AT)
Trappistenbieren van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert (NL)
Trappistenbieren van de Saint Joseph's Abbey in Spencer, Massachusetts (VS)
Trappistenbier van de Abbazia Tre Fontane in Rome (IT)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten