Duivelsbier?
Sinds 1883 Ook Duivelsbier heeft z’n naam niet gestolen. Zelfs niet geleend. Toen een dorstige bedevaarder in 1833 in Halle aankwam en een grote slok nam, riep hij: “Dat is een duivels bier!” Die uitspraak galmt tot op vandaag na. Wij serveren nog steeds een sterk bier voor bij die sterke verhalen in goed gezelschap. ... Afzakken naar Halle (enfin, Lembeek eigenlijk) om naast de geschiedenis van Duivelsbier ook in het brouwproces te duiken? Onze gidsen staan paraat. Boek op tijd, want dan houden we zeker plaats aan de toog voor een proeverij, knipoog. Smaakt het naar meer? Passeer dan zeker ook eens langs de kassa van onze shop. Welkom. https://duivelsbier.be/#history
De ongrijpbare geest van Duivelsbier waarde al jaren rond in Halle. Het lokale bruine bier werd nu en dan en hier en daar aangelengd met kandijsuiker. Dus, was het gelukkig toeval of eerder goddelijke interventie toen een met verstomming geslagen bedevaarder “C’est la bière du diable!” riep en zo de officiële geboorte inleidde van ons Duivelsbier? De reclame ging van mond tot mond en met de hulp van Brouwerij Pêtre en de Britse bierkenner George Johnson werd de smaak verfijnd en de kwaliteit verbeterd. Zo kon het publiek nog minder weerstaan aan de verlokking. .... In Halle, daar zit toch iets speciaals in het water. Letterlijk, want het grondwater vormt een cruciaal ingrediënt van Duivelsbier. De liefde voor carnaval, die komt niet uit de kraan, maar wordt met de paplepel ingegeven. Tijdens het interbellum groeide de vraag naar lokale bieren sowieso al ferm en toen de carnavalstoet dan ook nog eens besloot te adverteren met "Diable / Duivel", ging het dak er helemaal af. Sinds 1958 stapt er trouwens een 'reus' mee die dorstige omstaanders langs het parcours laaft via een mobiele tap. ... Duivelsbier werd jarenlang omarmd door fans van alle rang en stand. De tijden veranderen echter – dat doen ze nu eenmaal – en bij Pêtre viel de beslissing om de productie stop te zetten. Vanaf nu zou brouwerij Vander Linden als enige nog Duivelsbier maken. De “Grand Prix” van weleer werd geschonken als dorstlesser tijdens de festiviteiten bij carnaval en zonder nieuwe investeringen verdween de lokale trots steeds verder naar de achtergrond. Hoe sterk de reputatie ook was, die terugval kon Duivelsbier niet maskeren. In 2001 sloot ook Vander Linden de deuren. .... Bon, tijd voor Boon. In de jaren ’90 sprong deze Halse brouwersfamilie al vaker bij in de productie van Duivelsbier, dus de kennis was in elk geval voorhanden. Het was ook een kwestie van toewijding om de chouchou van carnaval opnieuw te laten sprankelen en stralen. Om Duivelsbier weer in de markt te zetten als uithangbord voor wie het soms eens graag uithangt. Ja, men zou gerust kunnen stellen dat ze bij Boon een ferme boon hebben voor Duivelsbier. Maar naast kostbaar erfgoed zag de gedreven brouwerij Boon uiteraard ook commercieel potentieel… ... Na 140 jaar smeulen laait het knetterende vuur van Duivelsbier hoger op dan ooit. Investeringen in de productie, een frisse kop op een nieuw etiket, een kloek distributienetwerk… Kortom, een historisch karakter in een hedendaags merk. Bij brouwerij Boon zaten ze al een tijdje op hete kolen om voor deze klepper een ruimer publiek te vinden, binnen én buiten de landsgrenzen. Want Duivelsbier voelt zich overal thuis: in het rek, op het schap, in de frigo, op de toog, in de belangstelling én op je gezondheid! https://duivelsbier.be/home#history
Proef het genot van geduld. Duivelsbier Wild neemt graag z’n tijd terwijl het bier heerlijk hergist op fles. De wilde gist, Brettanomyces ‘Brett’, is afkomstig van de wanden van onze oudste houten lambiekvaten. Na een zorgvuldige selectie waarborgen we de kwaliteit van ons product. Laat de gist rustig z’n werk doen en geniet van de trage rijping die een verfijnde balans tussen fruitige smaken en aardse aroma’s oplevert.... Duivelsbier Wild blaast nieuw leven in een eeuwenoude traditie. Onze voorgangers brouwden al met de wilde gisten uit de houten lambiekvaten van Halle, en vandaag herontdekt de brouwerij dit erfgoed in een eigentijdse versie. Door Brettanomyces gisten uit onze oudste vaten te selecteren, laten we de rijke geschiedenis van Duivelsbier herleven. Deze hergisting op fles zorgt voor een complexe smaak die zich langzaam ontwikkelt. Duivelsbier Wild is een brug tussen toen en nu: een eerbetoon aan het verleden, met de smaak van vandaag. Proost op de traditie, gevat in elke slok. https://duivelsbier.be/home#history
Okee Duivelsbier Wild heb ik nog niet op, die zoeken we nog. Het bruine Duivelsbier wel. Ik dacht meteen aan een Duvelkloon, maar dat was het zeker niet.
Duivelsbier is donker, met rode gloed. De geur doet denken aan kandij. Het bier smaakt zoet en kruidig. Doet me denken aan peperkoek, maar zeker niet aan Duvel.
Duvel is een Belgisch blond speciaalbier van Brouwerij Duvel Moortgat uit Puurs-Sint-Amands. Het heeft een hoge gisting en wordt nog eens hergist op fles. Het alcoholpercentage bedraagt 8,5%. Duvel wordt gedronken uit een tulpvormig glas, waar onderin een gravering van een D in het glas gekrast is om ervoor te zorgen dat het bier parelt (voorheen was er enkel een kras onderaan in plaats van een gravering). ... De directe voorloper van Duvel was Victory Ale, een donkere Scotch, die brouwerij Moortgat uitbracht na de afloop van de Eerste Wereldoorlog. Hiervoor gebruikte men de gisten van het Schotse bier McEwan's Scotch Ale, dat in die tijd met hergisting op fles werd uitgevoerd.[1] De naam van Victory Ale veranderde omstreeks 1923 in Duvel. Naar verluidt was deze naam afkomstig van een proeverij, waarbij een van de deelnemers, doelend op de sterkte van het bier, spontaan uitroept dat het "een echte duvel" was. Door deze naamsverandering werd Duvel de "goddeloze" tegenhanger van de abdijbieren, die in dezelfde periode opkwamen. De gebruikte gist werd door bierprofessor Jean De Clerck aan een analyse onderworpen. Het bleek dat er 10 à 20 verschillende giststammen in aanwezig waren. Door zorgvuldige selectie zijn hiervan enkel de giststammen behouden die voor de optimale smakencombinatie zorgde.[1] Vanaf 1967 werd er geëxperimenteerd, samen met professor De Clerck, met een goudblonde versie. Deze versie werd in 1970 op de markt gebracht en verving het tot dan toe donkere bier. Het succes van het bier inspireerde andere brouwers vanaf de jaren 1980 om hun eigen zware blonde bieren op de markt te brengen, waarbij de namen soms overduidelijk verwezen naar Duvel: Lucifer (1983), Sloeber (1983), Judas (1985), Satan Gold (1994). Bierkenner Michael Jackson noemde de zo ontstane bierstijl golden ales. Derek Walsh noemt ze sterke blonde. Het bier werd zo belangrijk voor Brouwerij Moortgat dat zij, toen ze in 1999 op de beurs werd geïntroduceerd, de naam Duvel Moortgat aannam.... Duvel wordt met niet bijzonder veel meer gerst gebrouwen dan een gewone pils, maar voor de hoofdgisting wordt er nog glucose toegevoegd, die volledig wordt omgezet tot alcohol. Daardoor behoudt het bier de helderheid van een pils maar verkrijgt het een aanzienlijk hoger alcoholgehalte. Het wort wordt in afzonderlijke gistingskuipen door twee verschillende giststammen gefermenteerd. De twee zo ontstane basisbieren worden vervolgens in een bepaalde verhouding vermengd. Dit bier wordt gefilterd. Bij de botteling wordt een van de twee giststammen en een dosis suiker toegevoegd, voor de hergisting op fles.[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Duvel_(bier)
Kijk dat is interessant dat "Vanaf 1967 werd er geëxperimenteerd, samen met professor De Clerck, met een goudblonde versie. Deze versie werd in 1970 op de markt gebracht en verving het tot dan toe donkere bier." Dus het kan best dat Duivelsbier een tegenhanger was van Duvel, maar dat Duvel het Duivelsbier als bruin bier had geïmiteerd, maar later om zich te onderscheiden bleker werd?
De bleke Duvel heb ik op, naast het Duivelsbier. Een verschil van dag en nacht! Het bier is bleekblond, met wit schuim. De bitterheid trekt aan je gehemelte; is dat tannine-achtig?
In 1871 staat Jan-Leonard Moortgat, een afstammeling van een brouwersfamilie uit Steenhuffel, samen met zijn vrouw Maria De Block aan de wieg van de toenmalige boerderij-brouwerij Moortgat. Op dat moment is de nieuwgeborene slechts één van de 4000 brouwerijen die rond de eeuwwisseling actief zijn in België. De beginperiode is dan ook niet bepaald gemakkelijk: Jan-Leonard probeert die eerste pioniersjaren een reeks hoge gistingsbieren zoals Stavelot aan de man te brengen. Met wisselend succes. Dankzij een combinatie van gedrevenheid, brouwerspassie en vakmanschap, weet Jan-Leonard echter na verloop van tijd een trouw klantenbestand uit te bouwen, niet enkel in de omgeving van Breendonk, maar zelfs tot bij de Brusselse burgerij. Getuige hiervan: de opening van een depot in Laken. Het begin, zo blijkt, van een nu al ruim honderdveertigjarig durend succesverhaal... https://www.duvel.com/nl-nl/geschiedenis
1871 is voor 1883, maar wanneer kwam het Duvelbier?
De Eerste Wereldoorlog brengt België in contact met Engeland en vooral met Engelse Ales, die rond die periode een behoorlijke populariteit genoten. Albert puurt inspiratie uit het succesverhaal van de Engelse ales en besluit een speciaalbier te ontwerpen naar Engels model. ... Voor de creatie van een dergelijke ale wil Albert enkel met de beste ingrediënten werken. Albert trekt naar Schotland, op zoek naar de ideale giststam, waar hij aanvankelijk botst op heel wat tegenstand van de lokale brouwers. Het is pas na een ware odyssee doorheen Engeland, dat hij uiteindelijk in een lokale brouwerij in Schotland het begeerde staaltje in handen krijgt. Tot op vandaag wordt nog altijd opgekweekte gist van diezelfde stam gebruikt! ... De 2 broers blijven zoeken en experimenteren tot de receptuur perfect zit. Het einde van de Eerste Wereldoorlog indachtig, krijgt het nieuwe bier oorspronkelijk de naam "Victory Ale" mee Dit vernieuwende bier verrast werkelijk iedereen. Tijdens een proefsessie met de notabelen van het dorp roept schoenmaker Van De Wouwer intens verrast door de krachtige aroma’s van het bier uit: “Dit is een echte Duvel.”Een goddelijke ingeving? Vanaf 1923 wordt het bier onder deze naam op de markt gebracht, geen evidentie in het katholieke Vlaanderen van die tijd.... Alles aan dit bier is anders. En dat wekt belangstelling, ook internationaal. Niet alleen de productie maar ook de internationale status van Duvel groeit ; Nederland zal het eerste land zijn dat valt voor het speciaalbier. In de jaren 60 wordt eveneens het jonger broertje van de klassieke Duvel gelanceerd, namelijk de groene Duvel. Dit bier is slechts één keer gegist en daardoor ook iets lichter en kent veel bijval in café’s dicht in de buurt van de brouwerij . ... De derde generatie Moortgat (Bert & Marcel Moortgat en de twee broers Leon & Emile Moortgat) is ervan overtuigd dat een uniek bier ook een uniek glas verdient. Het Duvel glas was dan ook het eerste tulpvormige degustatieglas einde de jaren ’60. Het innovatieve glas dat aan een wijndegustatie glas doet denken, moest onder andere toelaten een flesje van 33cl volledig uit te schenken. Tot dan bestonden er immers geen bierglazen van dergelijk formaat. Het glas is volledig afgestemd op een nog completere beleving van het bier: De bolle vorm laat de hemelse smaak en het aroma van Duvel beter tot zijn recht komen bij een degustatie. Doordat het glas zich naar boven toe sluit, draagt het ook bij tot het behoud van koolzuur en dus van de schuimkraag.... De familie Moortgat investeert consequent in de brouwerij, om de perfecte kwaliteit van het bier gegarandeerd te houden. Mede hierdoor krijgt Duvel wereldwijd erkenning als dé referentie voor speciaalbier met hergisting op fles. Eind jaren ‘90 komt de vierde generatie aan het roer en deze kiest resoluut voor een internationale koers. ... De brouwerij Duvel Moortgat viert in 2021 zijn 150ste verjaardag. Inmiddels is het familiebedrijf aan haar vierde generatie toe. De brouwerij kende een enorme groei en heeft nu elf brouwerijen wereldwijd: vier in België, drie in de Verenigde Staten, één in Tsjechië, één in Italië, één in Nederland en één in het Verenigd Koninkrijk. https://www.duvel.com/nl-nl/geschiedenis
Na zuiver bronwater, het hoofdbestanddeel van bier, is gerst de belangrijkste grondstof. Gerst moet vijf dagen kiemen in de mouterij waarna er mout overblijft. De kleur van het mout en bijgevolg ook van het bier wordt bepaald door de temperatuur. Duvel krijgt zijn typische bitterheid door verschillende aromatische Sloveense en Tsjechische hopsoorten toe te voegen. Wij gebruiken enkel exclusieve hoppen die erkend zijn om hun constante,uitstekende kwaliteit. Duvel gist voor een eerste keer in kuipen, bij 20 tot 26°C. De brouwer gebruikt hiervoor zijn eigen kweekcultuur. De oorspronkelijke giststam, die Albert Moortgat in de jaren 1920 zelf selecteerde, is afkomstig uit Schotland. Na de rijping in de lagertanks, waar het bier wordt afgekoeld tot -2°C, is de drank klaar om te bottelen. Door extra suikers en gist toe te voegen, hergist het bier opnieuw in de fles. Dat gebeurt in de warme kelders (24°C) en duurt twee weken. Nadien komt het bier terecht in koude kelders, waar het zes weken verder rijpt en stabiliseert. Deze extra lange rijpingsperiode is uniek en draagt bij tot de verfijnde smaak en het zuivere aroma van Duvel. Dankzij zijn verrassend hoog alcoholvolume (8,5 %), zijn enorme schuimkraag, fijne pareling en zijdezacht mondgevoel onderscheidt Duvel zich duidelijk van andere Belgische bieren. https://www.duvel.com/nl-nl/het-bier/duvel
Tot maart 2021 werd er ook een variant van dit bier gebrouwen: de zogenaamde "Groene Duvel" of Duvel Green. Dit was gewoon het bier dat werd afgevuld zonder hergisting in de fles. Het alcoholpercentage was dan ook lager: 7%. Deze variant werd verkocht in flesjes van 25 centiliter. Het bekende rode Duvel-logo was hier in het groen aangebracht. https://nl.wikipedia.org/wiki/Duvel_(bier)
Heb ik volgens mij ooit wel eens op, maar 7 of 8% dat is nou ook niet echt veel verschil...
Duvel Tripel Hop Citra is een Blond, India Pale Ale met 9,5% alcohol. Duvel Tripel Hop Citra wordt gebrouwen door Duvel Moortgat Brouwerij in Breendonk. http://biernet.nl/bier/merken/duvel-tripel-hop-citra
In 2007 is er voor het eerst Duvel Tripel Hop gebrouwen. In eerste instantie was dit eenmalig, maar in 2010 bracht de brouwerij het bier nog eens op de markt na een Facebookactie van de "Lambiekstoempers".[2] Duvel Tripel Hop werd op donderdag 30 september 2010 terug voorgesteld in het duvel depot te Breendonk. Het bier heeft een alcoholpercentage van 9,5%. Vanaf 2012 werd beslist om van dit bier jaarlijks een variant te brouwen, elk jaar met een andere extra hopvariëteit. In 2012 koos men voor de Amerikaanse hopvariëteit Citra, geteeld in de Yakima Vallei, Washington. In tegenstelling tot de vorige brouwsels werd nu ook gekozen voor 33cl-flessen.[3] In 2016 werden de zes Duvel Tripel Hops uitgegeven in het tijdelijke "Duvel Tripel Hop-sixpack". Vervolgens kan de consument stemmen op de drie beste varianten. Het bier dat verkozen werd tot de lekkerste Duvel Tripel Hop-smaak ooit (met Citra) wordt vanaf 2017 permanent gebrouwen. In 2019 komt een nieuwe Duvel Tripel Hop op de markt met de Amerikaanse hopvariëteit Cashmere.[4] Vanaf maart 2020 wordt ook deze variant permanent op de markt gebracht.[5] https://nl.wikipedia.org/wiki/Duvel_(bier)
Deze heb ik nu ook op. Dit bier ziet er net zo uit als gewone Duvel, maar ruikt wat hoppig. De smaak heeft een veel fijnere bitterheid dan gewone Duvel. Als je na de Duvel Tripel Hop de gewone Duvel proeft valt de geur en smaak weg. De smaak is vlakker? Het is wel bitter, maar geen hoppige bitterheid? Hoe heet dat?
In 2020 verscheen het product van een samenwerking met de Amsterdamse Brouwerij 't IJ, 't IJ van de Duvel, een hazy IPA van 6.66%. Later werd zowel het recept als de naam veranderd, 't Ei van de Duvel is een Black Rye IPA. https://nl.wikipedia.org/wiki/Duvel_(bier)
Deze heb ik niet op.
In 2021 werd Duvel 6,66% geïntroduceerd vanwege het 150-jarig bestaan van de brouwerij. Het bier bevat 6,66% alc. maar de naam is ook een verwijzing naar het getal van het beest of duivel. https://nl.wikipedia.org/wiki/Duvel_(bier)
Deze zie ik wel eens staan, met het gele etiket, (zoals hier: https://static-images.jumbo.com/product_images/010620222350_450265FLS-4_360x360_2.png) maar op de een of andere manier, spreken de nummers mij niet aan. Het gewone etiket (zie https://i.pinimg.com/originals/db/a0/f6/dba0f682aff4373adf4b69bd30c25c95.jpg) had vroeger een wapenschild.
Op ieder 1000ste flesje was, voor de introductie van de nieuwe etiketten in 2020, een variatie op het embleem met een duiveltje en engeltje te zien.[6] https://nl.wikipedia.org/wiki/Duvel_(bier)
Wist jij dat er op één op 1.000 flesjes Duvel een engel naast de duivel staat? Antwerpenaren schrijven boek vol leuke weetjes over bieretiketten Eén op de duizend flesjes Duvel heeft geen twee duivels, maar een duivel en een engel op het etiket. Internationaal bekend biersommelier Luc De Raedemaeker en schrijver Joost Houtman tappen in hun boek ‘Op de Fles’ 33 verhalen over de etiketten van ons belangrijkste stuk erfgoed: bier. “Want wat is er leuker dan een macho bierliefhebber af te kunnen troeven met een weetje over zijn favoriete trappist?” Jan Aelberts 16-01-20, 08:07 https://www.hln.be/antwerpen/wist-jij-dat-er-op-een-op-1-000-flesjes-duvel-een-engel-naast-de-duivel-staat-antwerpenaren-schrijven-boek-vol-leuke-weetjes-over-bieretiketten~a30a1e7b/?referrer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F
Bij 1 op de 1000 etiketten heeft een engel en een duveltje! Die duivel valt goed op door de rode opvallende kleur, maar helaas zijn de nieuwe etiketten wat kaler van opzet. Bij de huidige etiketten is dat originele wapenschild al weggestyleerd, maar ik zag een etiket met een engeltje en duivel en daarnaast, jawel, 2 duveltjes!! Die kun je herkennen door de hoorntjes op het hoofd.
11 augustus 2020 om 10:05 De vertrouwde Duvelflesjes krijgen een nieuwe look. Vanaf september drinken alle Duvel-lovers wereldwijd hun blond Belgisch speciaalbier uit de herkenbare fles met een vernieuwd en opgefrist etiket.... De Belgische brouwerij Duvel Moortgat startte bijna 150 jaar geleden met het brouwen van bier en zorgde voor vernieuwing in de brouwwereld. Vandaag pakt de vierde generatie familiebrouwer uit met een nieuwe look voor hun paradepaartje. De Duvelbieren krijgen nieuwe front- en backlabel designs. Niet enkel het flesje en de verpakking van de originele, klassieke Duvel krijgen een restyling, maar ook de andere varianten, Tripel Hop Citra en Duvel Tripel Hop Cashmere, krijgen een verfrissende make-over. Dit is één van de opmerkelijke veranderingen in de 150-jarige geschiedenis van het speciaalbier dat wereldwijd, in meer dan 60 landen, wordt gelanceerd vanaf september. ... De hoofdrol in de nieuwe ontwerpen is weggelegd voor de iconische D uit het Duvel logo en kreeg een eigentijdse, unieke en artistieke omkadering. De Duvel D wordt gebruikt als ‘canvas’ om de rijke geschiedenis van het speciaalbier in de kijker te zetten. Inspiratie werd er gevonden bij het iconische glas, het duivelse schenkritueel van de perfecte Duvel, het ontstaan van de naam, het unieke rijpingsproces, enzovoort. De afbeelding van een surfer op een tornado verwijst naar de parelende koolzuurbellen die opstijgen uit de gegraveerde D onderin het glas. ... Duivel en Engel gimmick wordt voortgezet Eén op de duizend Duvel etiketten wijkt af van de andere 999. In plaats van het logo van Duvel Moortgat zien we dan een Engeltje en een Duivel op het etiket staan. Deze traktatie voor Duvel verzamelaars zal ook met de nieuwe etiketten in stand worden gehouden. Wil je meer weten over de verschijning van een Engel en een Duivel op het Duvel etiket? https://www.biernet.nl/nieuws/duvel-krijgt-nieuwe-look
Op de foto bij het persbericht (zie https://www.biernet.nl/images/videos/webp/53313-Duvel%20etiket.webp?w=786) zie je duidelijk een engel en een duvel in plaats van het wapen. In het nieuwe design is dat volgens mij altijd, met dan soms 2 duiveltjes?
Leuk voor de verzamelaar en het bier smaakt ook gewoon goed. Al smaakt een Duvel na de Duvel Tripel Hop minder uitgesproken. Tripel Hop na Duvel smaakt veel hoppiger. De lichtheid van de hoppigheid valt op!
De Duvel Tripel Hop Citra heeft op het etiket een icoontje met 2 duveltjes! Het ziet er qua bierkleur en schuim hetzelfde uit, maar de smaak is veel lichter, minder dof!? De geur is hoppig en de smaak ook. Veel frisser dan de gewone Duvel.
Op https://www.vinbudin.is/Portaldata/1/Resources/vorumyndir/original/28939_r.jpg zie je een cadeauverpakking met het icoontje met een engel en een duvel. Het verschil is dus wat minder duidelijk te zien.
De gewone Duvel heeft veel geur dan de Tripel Hop Citra. De smaak is ook wranger dan de Tripel Hop Citra. Het heeft een lekker mondgevoel en de gistige afdronk is ook prima
Hop in de gewone Duvel is volgens https://www.duvel.com/nl-nl/het-bier/duvel dus Saaz-Saaz & Styrian Golding. Dus ik vraag me af of ik nu een bier van 8,5% met Saaz-Saaz & Styrian Golding vergelijk met een bier met Citrahop en 9,5%. Het aantal EBI is 40 volgens https://www.duvel.com/nl-nl/het-bier/duvel-tripel-hop-citra. Als hop is gebruikt Saaz-Saaz, Styrian Golding & Citra (Yakima Valley, VS)
Tja extra hop en extra alcohol.... welk bier zal beter smaken?
De Duvel Tripel Hop Citra. Wel vind ik het geen IPA
Op https://www.duvel.com/nl-nl/duvel-food zijn ook foodparingsuggesties te vinden. Zoals 'biernaisesaus' een béarnaisesaus met Duvel Tripel Hop Citra (zie https://www.duvel.com/nl-nl/duvel-food/recepten/biernaisesaus-met-duvel). Verder zijn er geen recepten??? Behalve enkele hoofdgerechten, zoals steak en steak tartaar en steak!?
Het bijzondere is dat er voor Duvel ook geen recepten zijn? Raar, waarom zouden ze ontbijt, aperitief, voorgerecht en dessert aanbieden als Duvel en diens varianten daar niet voor geschikt zijn?
De brouwerij is te bezoeken, zie https://www.duvel.com/nl-nl/brouwerijbezoek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten