Translate

Zoeken in deze blog

maandag 28 februari 2022

Moersleutel monster Takas

    De moersleutel wordt veel gebruikt door klussers. Moeren en bouten los of vast draaien is zo gedaan met de juiste moersleutel. (https://www.bol.com/nl/nl/l/moersleutels/28367/)

Moersleutels met een zeskant bek voor extra grip op de bout of moer. Makkelijk instelbaar door een wormwiel en voorzien van afleesbare metrische schaalverdeling. Verkrijgbaar in verschillende bekbreedtes. (https://www.makita.nl/artikelen/moersleutel.html)

Een sleutel of moersleutel wordt gebruikt voor het los- en vastdraaien van moeren en bouten. De vorm van de moeren en boutkoppen zijn in de meeste gevallen zeskantig, maar ze kunnen ook vierkant zijn, of cirkelvormig met twee platte vlakken, of een andere vorm hebben. Door deze vormen is het mogelijk om met een passende sleutel de bouten en moeren te draaien. Bij een samenstel van een bout en een moer kan bovendien het meedraaien van de bout worden tegengegaan. De grootte van de kop kan variëren, daarom zijn er sleutels in vele maten. De sleutelwijdte (afstand tussen de twee evenwijdige vlakken van een moer of bout) wordt meestal aangeduid in millimeters, maar deze kan soms ook zijn aangegeven in fracties (bijvoorbeeld 5/8), in zo'n geval is de maatvoering in Engelse duim. Veel voorkomende maten zijn 10 mm, 13 mm, 15 mm en 17 mm. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sleutel_(gereedschap))

Verstelbare moersleutel of Engelse sleutel Verstelbare moersleutels hebben een verschuifbare bek, zodat de bekopening (sleutelwijdte) groter of kleiner gemaakt kan worden, dit geschiedt door draaiing van een stelschroef (wormwiel). Een verstelbare moersleutel wordt meestal met de merknaam bahco aangeduid, of ook wel met Engelse sleutel, alhoewel bij een 'echte' Engelse sleutel de bekken haaks op de steel staan, waarbij de losse bek zich parallel langs de steel verplaatst en de verstelling gebeurt door een draadspil in of aan de steel. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sleutel_(gereedschap)#Verstelbare_moersleutel_of_Engelse_sleutel)

Goh ik noemde zo een ding altijd baco. 

Een baco is een verstelbare moersleutel die ook wel bekend is onder de naam Engelse sleutel. De sleutel heeft dezelfde functie als een steeksleutel alleen is hiervan de bekwijdte verstelbaar met behulp van een wormwiel. Daarmee kunt u de baco gebruiken voor verschillende maten zeskantige of vierkante moeren of bouten. Bahco sleutel Bahco is een merknaam, maar in Nederland worden alle Engelse sleutels verkocht onder de naam Bahco of baco. Griptang Eigenlijk is een baco een soort griptang waarmee u materialen tijdelijk kunt vasthouden of samenklemmen. (https://www.gamma.nl/assortiment/l/gereedschap/handgereedschap/sleutels-sleutelsets/bahco-s-moersleutels)

Baco betekent ook een drankje:

De baco bestaat al meer dan een eeuw. Net als de Cuba Libre, is de mix van Bacardi Rum met Cola ontstaan in 1900 in Havana. Op Neptuno Street om precies te zijn. Daar overtuigden Amerikaanse soldaten een barman om zijn geliefde Bacardi Rum te mengen met hun nieuwe favoriet: Coca Cola. In Nederland maken we de baco al jaren met Bacardi Superior, de witte rum van Bacardi. (https://www.gall.nl/ontdek/cocktails/bacardi-cola/)

Een Bacardi cola is een mix drankje dat bestaat uit Bacardi rum met cola. In Nederland staat deze mixdrank bekend als een baco of een bacootje. In de rest van de wereld wordt deze mixdrank een Cuba Libre genoemd. Vaak wordt er aan de rum en cola ook nog wat limoensap toegevoegd. Bacardi cola behoort samen met cola berenburg tot de populairste mixdrankjes van Nederland. Een Bacardi cola bevat behoorlijk wat calorieën. Een longdrink glas met Bacardi cola (200 ml) bevat namelijk zo'n 125 calorieën.  (https://www.hoeveelcalorieen.nl/drinken/calorieen-bacardi-cola-zero)

Maar het gaat mij om een pastry stout van brouwerij Moersleutel:

Brouwerij De Moersleutel is een echt familiebedrijf. Sjaak en Margreet Zomerdijk runnen de brouwerij samen met hun vier zoons Pim, Tom, Rob en Max. De brouwerij is gevestigd in de voormalige keuken op het GGZ-terrein in Heiloo. Bekende bieren van De Moersleutel, beer engineers, zijn de Ofjecitrahoplust (IPA), Motorolie en Willy Tonka. (https://cafedestap.nl/product/moersleutel-takas-the-chocolate-almond-torte-torturer/)

In a world far away, where aliens are the shape of sweet pastries and candy floats around in space, you’ll find our monstrous friends. These liquid black treats first visited us in the shape of Graxx The Cream Horn Gobbler, and after that many others came back in 2021. They let us know that there are many more earth visits planned for 2022, and so we’re excited to introduce them as soon as they’re here! Also, we heard they are coming with the same thickness, booziness and sass, but without the C₁₂H₂₂O₁₁ (a.k.a. lactose). (https://moersleutel.com/pastry-stout-monsters)

In our series of sweet pastry stout monsters we have Takas with his third eye and drippig skin. Sotting almonds and chocolate to consume. Don’t be fooled by his crazy looks though, he is freakishly tasty. (https://cafedestap.nl/product/moersleutel-takas-the-chocolate-almond-torte-torturer/)

In deze serie zoete gebaksmonsters hebben ze Takas met zijn derde oog en druipende huid. Sotting amandelen en chocolade om te consumeren. Laat je echter niet misleiden door zijn gekke uiterlijk, hij is bizar lekker. (https://brother-beer.nl/product/moersleutel-stouts-de-moersleutel-takas-the-chocolate-almond-torte-torturer/)

TAKAS - THE CHOCOLATE ALMOND TORTE TORTURER (https://www.themutedhorn.com/shop/takas-the-chocolate-almond-torte-torturer)

STYLE: Pastry Stout ABV: 11.0% SIZE: 440ml FORMAT: Can (https://www.themutedhorn.com/shop/takas-the-chocolate-almond-torte-torturer)

A smooth pastry stout with almonds, vanilla, cacao nibs and lactose. (https://www.themutedhorn.com/shop/takas-the-chocolate-almond-torte-torturer)

De Moersleutel Takas The Chocolate Almond Torte Torturer.... Een derde oog en druipende huid. Klinkt minder aantrekkelijk dan het bier zelf is. Amandel en chocolade in overvloed in een dikke zwarte drab zoals alleen de Moersleutel dat kan maken. (https://www.misterhop.com/products/de-moersleutel-takas-the-chocolate-almond-torte-torturer)

Takas The Chocolate Almond Torte Torturer van Brouwerij Moersleutel is weer een nieuw monster in de pastry monster serie. Deze is gebrouwen met chocola, vanille en amandel, en dat proef je. Deze pastry stout is flink dik en rijk van smaak. Vooral de chocolade en amandel komen mooi naar voren. (https://www.acedrinks.nl/producten/moersleutel-takas-the-chocolate-almond-torte-torturer-15420)

Takas – The Chocolate Almond Torte Torturer van brouwerij de Moersleutel uit Alkmaar is een Imperial Pastry Stout van 11%. Brouwerij: De Moersleutel Soort: Imperial Pastry Stout Inhoud: 44 cl. Alcohol percentage: 11% Kleur: Zwart (https://www.rebelbeercans.nl/product/moersleutel-takas-the-chocolate-almond-torte-torturer/)

Het zwarte bier heeft bruin schuim dat redelijk snel verdwijnt. Het bier is prikkelend, maar niet echt door veel koolzuur. Het voelt cremerig dik en vlak aan, maar prikkelt toch. De smaak heeft een bittertje, maar dan geen hopbitterheid maar meer iets zoals chocolade. Ook heeft het iets van branderigheid in zich. Het doet wat denken aan peperkoek. Amandel en vanille zou ik er misschien ook wel in kunnen herkennen? Zou er vanille of vanilline in zitten? 

Vanilline is een organische verbinding met als brutoformule C8H8O3. In zuivere toestand is het een wit tot lichtgeel kristallijn poeder met karakteristieke naar vanille ruikende geur, dat slecht oplosbaar is in water. De stof vormt het hoofdbestanddeel van vanille, een smaakstof afkomstig uit de vruchten van de orchideeën uit het plantengeslacht Vanilla.... In de vanillebonen, de vruchten van de vanille-orchidee (Vanilla planifola), komt ongeveer 1–3% vanilline voor (onder de vorm van een glycoside). Daarnaast komt de stof in kleinere hoeveelheden voor in benzoë- en storaxhars, in kruidnagel, olijfolie, boter, aardbeien en lychees.... In vanillestokjes, peulen van vanille-orchidee, komt geen vanilline als zodanig voor, maar wel vanilloside (ofte glucovanilline): vanilline is daarbij als aglycon verbonden met glucose. Pas na een uitgebreid enzymatisch gecontroleerd fermentatieproces, dat enkele maanden in beslag neemt, ontstaat vanilline.... Aangezien de natuurlijke productie van vanilline aanzienlijk kleiner is dan de vraag, wordt het meeste vanilline niet uit vanillestokjes gewonnen. Het grootste deel van de wereldproductie aan vanilline wordt uit lignine gehaald dat een bijproduct is van de papierindustrie. Hierbij worden het lignine gesulfoneerd, en onder verhoogde druk en temperatuur met oxidatoren en basische stoffen behandeld. Minder gebruikt is synthese uit eugenol of guaiacol (2-methoxyfenol)... Vanilline kan ook op biotechnologische wijze geproduceerd worden uit ferulazuur (dat in de natuur in veel planten voorkomt) met behulp van specifieke bacteriën. Opzuivering van het geproduceerde vanilline gebeurt door middel van gefractioneerde kristallisatie. .... Vanilline wordt gebruikt als smaakstof in onder meer vanillesuiker, vanillearoma en chocolade en als geurstof in de parfumerie. Het FEMA-nummer is 3107. Daarnaast is vanilline een uitgangsstof voor diverse andere stoffen, bijvoorbeeld syringaldehyde.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Vanilline)

Syringaldehyde is een aldehyde dat kan geïsoleerd worden uit de vezels van haver- en katoenzaadkaf. De stof kan ook verkregen worden door oxidatie van de lignine van bepaalde bomen, zoals esdoorn en spar.[1] Het komt verder nog voor in onder meer gerst en gedistilleerde dranken als whisky en rum. In zuivere toestand is het een groen tot beige kristallijn poeder met een zwakke, zoete houtgeur. Syringaldehyde is een benzaldehyde, waarbij er twee methoxygroepen en één hydroxylgroep aan de benzeenring zijn verbonden. Deze functionele groep die hiervan is afgeleid wordt ook wel de syringylgroep (of systematisch: 4-hydroxy-3,5-dimethoxyfenyl-groep) genoemd. De naam is ontleend aan Syringa vulgaris (sering), waaruit syringaldehyde in 1888 voor het eerst geïsoleerd werd door hydrolyse van het overeenkomstig glycoside.[2] Synthese Syringaldehyde kan synthetisch bereid worden, bijvoorbeeld uitgaande van vanilline[3] of van pyrogallol.[4] Toepassingen Syringaldehyde wordt gebruikt als aromastof in voedingswaren en als geurstof. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Syringaldehyde)

A monster is a type of fictional creature found in horror, fantasy, science fiction, folklore, mythology and religion. Monsters are very often depicted as dangerous and aggressive with a strange, grotesque appearance that causes terror and fear. Monsters usually resemble bizarre, deformed, otherworldly and/or mutated animals or entirely unique creatures of varying sizes, but may also take a human form, such as mutants, ghosts and spirits, zombies or cannibals, among other things. They may or may not have supernatural powers, but are usually capable of killing or causing some form of destruction, threatening the social or moral order of the human world in the process. (https://en.wikipedia.org/wiki/Monster)

Monsters may also be depicted as misunderstood and friendly creatures who frighten individuals away without wanting to, or may be so large, strong and clumsy that they cause unintentional damage or death. Some monsters in fiction are depicted as mischievous and boisterous but not necessarily threatening (such as a sly goblin), while others may be docile but prone to becoming angry or hungry, thus needing to be tamed and taught to resist savage urges, or killed if they cannot be handled or controlled successfully. Monsters pre-date written history, and the academic study of the particular cultural notions expressed in a society's ideas of monsters is known as monstrophy.[1] Monsters have appeared in literature and in feature-length films. Well-known monsters in fiction include Count Dracula, Frankenstein's monster, werewolves, demons, mummies, and zombies.  (https://en.wikipedia.org/wiki/Monster)

Monster derives from the Latin monstrum, itself derived ultimately from the verb moneo ("to remind, warn, instruct, or foretell"), and denotes anything "strange or singular, contrary to the usual course of nature, by which the gods give notice of evil," "a strange, unnatural, hideous person, animal, or thing," or any "monstrous or unusual thing, circumstance, or adventure."[2] ( (https://en.wikipedia.org/wiki/Monster))

Monster is overigens ook een energydrankje:

The Original Green Monster Energy Tear into a can of the meanest energy drink on the planet, Monster Energy. It's the ideal combo of the right ingredients in the right proportion to deliver the big bad buzz that only Monster can. Monster packs a powerful punch but has a smooth easy drinking flavor. Athletes, musicians, anarchists, co-ed’s, road warriors, metal heads, geeks, hipsters, and bikers dig it- you will too.  Flavor Profile: Sweet and Salty - It tastes like Monster! Unleash The Beast!.... Total Caffeine: 80 mg Per Serving   160 mg Per Can Consume Responsibly: Not recommend for children, people sensitive to caffeine, pregnant women, or women who are nursing.  (https://www.monsterenergy.com/us/en/products/monster-energy/monster-energy)

Let’s take a look at what goes into a 16 fl. oz. can of Monster Energy : Carbonated Water Sugar Glucose Citric Acid Natural Flavours Taurine Sodium Citrate Color Added Panax Ginseng Extract L-Carnitine L-Tartrate Caffeine Sorbic Acid Benzoic Acid Niacinamide (Vitamin B3) Sucralose Salt D-Glucuronolactone Inositol Guarana Extract Pyridoxine Hydrochloride (Vitamin B6) Riboflavin (Vitamin B2) Maltodextrin Cyanocobalamin (Vitamin B12) (https://energydrinkhub.com/monster-energy-nutrition-facts/)

Monster Energy contains 210 calories per 16 fl. oz. can, which is roughly one-tenth of the recommended daily calorie intake.  .... A standard can of Monster Energy contains 160 mg caffeine, which is can be considered low for an energy drink of this size. For reference, a 16 fl.oz. Reign contains 300 mg caffeine, and 16 fl. oz Bang is packed with 300 mg caffeine. With this figure, we can conclude that Monster’s caffeine is within a reasonable amount. ... Monster Energy contains almost half of the permitted daily caffeine intake which I think is enough to keep you energized throughout the day. It is also suited for those with a pretty low level of caffeine tolerance. ... So, regardless of your caffeine tolerance, you should drink Monster Energy in moderation to prevent all sorts of potential health risks. How much Sugar does a Can of Monster Energy Contain? Monster Energy is heavily stuffed with 54 grams sugar per 16 fl. oz. can, which can be too much if compared to other energy drinks on the market. ... If consumed responsibly, Monster Energy Drink is not bad for you at all. I don’t think Monster Energy is dangerous for you if you drink it only once in a while and live a healthy lifestyle. Monster Energy is undeniably one of the most powerful energy drink brands on the market, and it will undoubtedly boost your mental performance, especially on a lazy day.... A can of Monster a day is enough to help you get through your physical tasks. In my opinion, Monster’s sugar content is the main reason why it’s harmful to consume more than one can of Monster in a day. 54 grams of sugar each day may not appear to you as an excessive amount. But you’ll be having 108 g of sugar with just two cans of Monster Energy Drink. Such a high amount of sugar is simply poison! Overconsumption of sugar will inevitably result in a sugar crash along with a variety of adverse effects. So, take my advice, stick to one can of Monster per day for health reasons.(https://energydrinkhub.com/monster-energy-nutrition-facts/)

Monster Energy is een Amerikaans merk energiedrank, in handen van Monster Beverage Corporation. In een groot aantal Amerikaanse staten en in de Benelux wordt de distributie door Coca-Cola Enterprises verzorgd. Het drankje kent vele varianten zoals de Ripper, de Hitman, enz. De standaardvariant is de Regular (herkenbaar aan het groene logo op het blik).... Het belangrijkste bestanddeel van Monster Energy, en alle andere energiedranken is cafeïne. Hiernaast bevat Monster Energy ook; koolzuurhoudend water, sacharose, glucose, taurine, citroenzuur, ginseng, carnitine, sorbinezuur, benzoëzuur, nicotinamide, natriumchloride, glucuronolacton, guaraná, pyridoxine, glucosamine, sucralose, riboflavine, maltodextrine, cyanocobalamine, B-vitamines, L-carnitine, L-tartraat en kunstmatige kleurstoffen.... Om zo veel mogelijk naamsbekendheid te vergaren sponsort Monster Energy een aantal bekende sporters. Hieronder zijn Formule 1 coureurs Jenson Button en Lewis Hamilton, MotoGP rijders Valentino Rossi en Colin Edwards, Pro-Skater Rob Dyrdek, Rally rijder Ken Block, Dakar-rally rijder Robby Gordon en IndyCar rijder Paul Tracy. Monster Energy sponsort ook bepaalde gevechtsporten, zo zijn er regelmatig blikjes Monster Energy te zien in de MMA wereld.... Net als andere energiedranken is Monster niet helemaal onschuldig[1]. In de Verenigde Staten zijn kinderen overleden na het drinken van Monster Energy, waaronder een 14-jarig meisje dat een aandoening aan haar bloedvaten had en door de grote hoeveelheid cafeïne en andere stimulerende stoffen in het drankje een hartaanval kreeg.[2] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Monster_Energy)

Most people just assume the concept behind Monster is just some clever marketing, but there's a conspiracy theory circulating that there's much more to the logo than just the claws of some unidentified monster we never actually get to see (but sort of want to). Those claw marks are at the heart of the theory, and it's claimed they're actually in the shape of the Hebrew vav, which represents the number six. There are three claws... and you can probably see where this is going. In addition to the "666," there's a ton of other satanic evidence that's supposedly been discovered on cans of Monster. That includes the design of the Monster logo's "O," which some liken to a cross that's turned upside-down every time you take a drink. There's also the slogan — Unleash the Beast — that has stirred up some hate. Needless to say, Snopes notes there's pretty much nothing to the claims in the conspiracy theory, but that hasn't stopped the story from making the rounds pretty regularly since 2009.... Head off to India for a vacation, and be forewarned: You're not going to find Monster there waiting to give you a much-needed pick-me-up. They're banned, and it's for a weird reason. In 2015, The Telegraph India reported Monster Energy was ordered to cease production and sales in India (along with Cloud 9 and Tzinga). The reason? The drinks just didn't make any sense. They included both caffeine, which is a stimulant, and ginseng, which is a popular ingredient in traditional medicines that has the exact opposite effect as a stimulant. Those conflicting ingredients were the reason given for the ban, with the official decree describing the combination was "irrational and impermissible." Caffeine alone, on the other hand, was noted to be generally considered safe, but the levels of caffeine in Monster (and other energy drinks) warranted some more research. That was found to be especially true, says Down to Earth, when testing seemed to suggest as many as 38 percent of energy drinks tested (including Monster) contained higher levels of caffeine than what was disclosed on the label — a label which India also took issue with, calling it misleading.... In 2016, The Chicago Tribune reported on Monster's dubious record: They'd filed more cases with the US trademark courts than any other company. They take their trademark very, very seriously, which is fine. But they've also taken it to extreme levels. They've sued a craft brew house in Ohio for naming a beer the "Beast from the East," they sued a Mexican restaurant over their "Monster Kong Nachos," and they even sued a winery called Dassault Wine Estates for treading too close to the name of their Monster Assault. They've even sued a group of fish enthusiasts called MonsterFishKeepers, an online forum used to discuss their love of keeping large and exotic fish. Li Chih, the domain's owner, didn't roll. Instead, he reached out the Suffolk University Law School, where students take cases pro bono. They spent years defending their case in court, and they won. The verdict was kind of hilarious, and the courts decided that since in Chih's case, using the word "Monster" in front of "FishKeepers" made it pretty clear no one was going to confuse the group of aquarium enthusiasts with energy drinks. (https://www.mashed.com/116569/untold-truth-monster-energy-drinks/)

Overigens is 1 Taka uit Bangladesh gelijk aan 0,01 Europese Euro. 

The Bangladeshi taka (Bengali: টাকা, sign: ৳, code: BDT, short form: Tk) is the currency of the People's Republic of Bangladesh. In Unicode, it is encoded at U+09F3 ৳ (HTML ৳). Issuance of bank notes ৳10 and larger is controlled by Bangladesh Bank, while the ৳2 and ৳5 banknotes are the responsibility of the ministry of finance of the government of Bangladesh The banknotes of Tk. 2 and Tk.5 have mostly ben replaced by coins while lower denomination coins [including all poysha coins] upto Tk. 1 have almost gone out of circulation due to inflation.. The most commonly used symbol for the taka is "৳" and "Tk", used on receipts while purchasing goods and services. It was formerly divided into 100 poysha, but poysha coins are no longer in circulation.... According to The American Heritage Dictionary of the English Language and Banglapedia, the word taka came from the Sanskrit word tankah.[2][3] The word taka in Bangla is also commonly used generically to mean any money, currency, or notes. Thus, colloquially, a person speaking in Bangla may use "taka" to refer to money regardless of what currency it is denominated in. This is also common in the Indian states of West Bengal and Tripura, where the official name of the Indian rupees is "taka" as well. In other eastern Indian languages with the influence of Prakrit in Bihar it is "taka" in Maithili and Magadhi languages, in Assam it is টকা tôka and it is ଟଙ୍କା taṅkā in Odisha. (https://en.wikipedia.org/wiki/Bangladeshi_taka)

Taka Higashino is a motorcross driver who drove Monster Energy at the 2019 Monster Jam event in Japan. (https://monstertruck.fandom.com/wiki/Taka_Higashino)

FREESTYLE MOTOCROSS ATHLETE Taka Higashino Japan JAPAN ... Monster Energy’s Taka Higashino made history in 2010 – becoming the first Japanese Moto-X rider to medal at the ESPN X Games. He won bronze in Best Trick with a double seat grab back flip Indy air. But long before taking a podium rung on action sports’ center stage, Taka paid his dues on American SoCal freestyle soil – and foam pits – as the Japanese transplant took up residence here in the States in 2006. Adopted by Metal Mulisha and under the tutelage of fellow Monster Energy FMXer Jeremy “Twitch” Stenberg, Taka’s risen, like the sun, up through the global FMX ranks to the upper echelon status he now enjoys.  (https://www.monsterenergy.com/be/nl/sports/freestyle-motocross/taka-higashino)

Taka Monster  is ook een naam van Alex Guerrero uit  Ciudad Victoria, Mexico op Soundcloud: https://soundcloud.com/takamonster

TAKAS TRÄUME: Taka und die Monster (German Edition) Kindle Edition German Edition  by S Svikiro (Author), Saskia Maassen (Translator) ... Die Welt von Baby Taka ändert sich, sobald er einschläft und alle seine Träume wahr werden. Er ist acht Monate alt und kann weder laufen noch sprechen. Eines Tages entdeckte er, dass das Geheimnis des Glücks im Schlaf lag. Sobald er schlief, befand er sich in verschiedenen Teilen des Planeten. Seine vielen Traumabenteuer führten ihn an manchmal gefährliche, aber aufregende Orte. In seinen Träumen konnte er mit Tieren sprechen, er konnte vorhersagen, welches Spiel er als nächstes spielen sollte, und vor allem konnte er mit Kindern aus der ganzen Welt spielen. Seine Träume führten ihn in den Dschungel Afrikas, in die Meere Europas, in die Wunderländer Asiens, in die Geheimnisse Amerikas und in unbekannte Welten. Eine Traumwelt für jedes Kind. (https://www.amazon.com/TAKAS-TR%C3%84UME-Taka-Monster-German-ebook/dp/B082XK714R)

zondag 27 februari 2022

etiketten weken

Na wat jaren etiketjes verzamelen had ik door dat etiketten met afgeronde hoeken stickers waren die niet met water erafkwamen en dat etiketten met rechte hoeken wel in het water erafkwamen. Laatst had ik weet een etiket met rechte hoeken die toch gelijmd zat. Het weken in het bad maakte dat niet erger. Ook had ik onlangs een etiket met afgeronde hoekjes die volgens mij bij nader inzien toch met in water afweken erafkon. Ik zet de stickers meestal in de afkoelende oven, maar laatst was die nog aan het opwarmen voor afbakbroodjes. Ik dacht dat ik weer snel 3 flesjes kon doen. De Emelisse white label kon de hitte niet aan en het etiket verschrompelde weg. Zonde! 

carnaval is pils...

 







zaterdag 26 februari 2022

pilsje

Ik dronk laatst een pilsje, niet van een groot merk, maar van een kleine brouwerij uit Arnhem.

Brouwerij Durs, Dé stadsbrouwerij van Arnhem. ... Hejje Durs? Dan ben je bij ons aan het goede adres. We hebben namelijk unieke, échte Arnhemse bieren ontwikkeld. Allen met een eigen, unieke smaak en aroma´s. Bieren met karakter. Voor ieder wat wils. Nieuwsgierig? Bekijk wat voor een Durslessers wij in ons assortiment hebben. (https://www.durs.nl/)

Met Durs brengen we een ode aan het Arnhemse water. De Sint-Jansbeek staat daarin centraal. Aan deze beek is de stad ontstaan. Al rond de 13 e eeuw stonden er verschillende brouwerijen langs de beek. Zij gebruikten het water uit de beek om het bier te brouwen. De hele stad genoot daarvan. De leerlooiers van de Looierstraat proostten na een dag looien met een Arnhems biertje, de mensen die in de wasserijen werkten, proostten na een dag wassen en schrobben met een Arnhems biertje. Hier was het bier belangrijk. Het was een beloning voor het harde werken en het kwam hier gewoon ‘uit de beek’. Om de stad te laten groeien, verdween de beek onder de stad. Nu is ‘ie weer bovengronds, scheidt het noord van zuid en begeven we ons er omheen. Wij eren de beek, het Arnhems water. Het water dat bij de stad hoort, ons verbindt. Het water stroomt hier door onze aders, stroomt over onze kades, grijpt om zich heen en geeft ons adem. Wij geven het kleur, brengen het op smaak, we maken het ons en drinken het, tot het niet meer gaat. ... Aan de bar, tijdens een biertje, begon het te borrelen: het idee voor een stadsbrouwerij in de mooiste stad van het land. Het was al enige tijd geleden (zo’n 85 jaar) dat brouwerij de Kroon in Arnhem werd overgenomen. Sindsdien moet de stad het zonder eigen brouwerij doen. Dat kan natuurlijk niet…Ondernemers Maarten de Keijzer en Christian Hageraats, beide bierliefhebbers in hart en nieren, beide ras-Arnhemmers, ontwikkelden samen het idee voor een brouwerij in Arnhem. Zodra de locatie bekend was, werden de ketels gekocht en de zoektocht naar de perfecte brouwmeester gestart. Al gauw kwamen ze bij Sophia terecht. En dat bleek een schot in de roos. Met de toewijding en passie waarmee Sophia het bier brouwt, kan het niet anders dan héérlijk smaken. Inmiddels wordt het brouwteam gecomplimenteerd door Angelo, Geboren en getogen Arnhemmer, bij wie het horecabloed door de aderen giert. Daarnaast zorgt Vincent voor de proeverijen en verzorgt de planning. Jurgen van Hummel completeert het Durs team en draagt zorg voor de Sales van de brouwerij. Arnhems bier Met Durs brengen we een ode aan het Arnhemse water. De Sint-Jansbeek staat daarin centraal. Aan deze beek is de stad ontstaan. Al rond de 13 e eeuw stonden er verschillende brouwerijen langs de beek. Zij gebruikten het water uit de beek om het bier te brouwen. De hele stad genoot daarvan. De leerlooiers van de Looierstraat proostten na een dag looien met een Arnhems biertje, de mensen die in de wasserijen werkten, proostten na een dag wassen en schrobben met een Arnhems biertje. Hier was het bier belangrijk. Het was een beloning voor het harde werken en het kwam hier gewoon ‘uit de beek’. Om de stad te laten groeien, verdween de beek onder de stad. Nu is ‘ie weer bovengronds, scheidt het noord van zuid en begeven we ons er omheen. Wij eren de beek, het Arnhems water. Het water dat bij de stad hoort, ons verbindt. Het water stroomt hier door onze aders, stroomt over onze kades, grijpt om zich heen en geeft ons adem. Wij geven het kleur, brengen het op smaak, we maken het ons en drinken het, tot het niet meer gaat. "Brouwerij Durs Brouwerij Durs, een dijk van een brouwerij te midden van de kalme burgerlijkheid. Hier wordt écht Arnhems bier gebrouwen, door een team waar niet alleen gedrevenheid, maar ook liefde en passie voor het goudgele geluk door de aderen stroomt. En dat proef je. Durs, Goed bier met een glimlach." ... Hejje al durs gekregen? Stadsbrouwerij Durs heeft meerdere bieren waar iedereen van kan genieten. Ga jij voor een West Coast I.P.A., Tripel, Pils, een I.P.A., Amber, Blond of Witbier? ... Wat ooit begon als ondeugend idee mondde uit in een mooie samenwerking tussen twee Arnhemse bierliefhebbers. (https://www.durs.nl/over-durs/brouwerij/)

Durs - De enige echte stadsbrouwerij van Ernhem Een samenwerking met een gouden randje. De enige echte stadsbrouwerij van Ernhem. Lokaal gebrouwen ambachtelijk bier is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig in Nederland. Iedere stad heeft tegenwoordig een stadsbrouwerij. In Arnhem ontbrak dit nog, tot nu! Wat begon als idee op de achterkant van een bierviltje is met onze input uitgegroeid tot heus brand. 2keer.nl heeft een bruisend concept ontwikkeld, gebaseerd op de historie van Karendal en het Arnhemse accent. Daarom is de naam van dit nieuwe biermerk lekker Ernums: DURS. Brandstory Ode aan het water, van beek naar bier. Het verhaal achter het in Arnhem gebrouwen bier. Het water dat van Klarendal naar de Rijn stroomt is wat het drankje maakt. Wij voegden die sparkle toe aan het verhaal. Daar krijgt iedereen toch Durs van? De door ons ontwikkelde brandstory is door vertaald naar een spetterende brandvideo, hierin brengen we de boodschap van Durs op een flitsende manier over op het publiek.  Identiteit ‘Hejje Durs’ is een pakkende, echt Ernemse pay-off. Door deze in een vraagvorm te gieten blijft ‘ie hangen. Omdat we ervoor kiezen het publiek in Arnhems dialect te aan te spreken wordt in deze enkele zin het karakter en de identiteit van het merk neergezet.  Huisstijl Het merk Durs is een lust voor het oog. Wij hebben de volledige huisstijl ontwikkeld. Van het logo tot het design van de gedrukte bierviltjes. 2keer.nl heeft van A tot Z meegedacht over hoe het merk Durs aan het publiek te presenteren. De Ernemse kleuren geel en zwart kunnen natuurlijk niet in het geheel ontbreken. Daarnaast komt de skyline van Arnhem verschillende keren terug. Durs maakt verbinding en bruist van energie. (https://2keer.nl/cases/durs/)

Brouwerij Kleefse Waard B.V. staat bij de Kamer van Koophandel geregistreerd met het KVK nummer 69828709. De informatie die je hier vindt over Brouwerij Kleefse Waard B.V. komt deels vanuit Graydon en deels vanuit verschillende officiële bronnen. (https://graydongo.nl/nl/nl-horeca-recreatie-brouwerij-kleefse-waard-bv-arnhem-69828709)

Sinds 2019 heeft brouwerij Kleefse Waard een naamsverandering doorgevoerd. Tegenwoordig gaan ze te werk onder de naam brouwerij DURS. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/gelderland/arnhem/brouwerij-durs)

Opgericht: 2016 Namen (2016-2019) Brouwerij Kleefse Waard (2019-) DURS...Opgericht in 2016 door Christian Hageraats, die ook de eerste brouwer is. Lid van CRAFT sinds december 2016. In 2017 komt Roy Peters erbij als brouwer. In 2017 zijn ze nog bezig met proefbrouwen en alles formeel te regelen. Naast Kleefse Waard voert men dan ook de naam Arnhemse Brouw. Sebastiaan Hetterschijt is sinds sinds januari 2018 betrokken middels Circulaire Value Chain: in samenwerking met Brouwerij De Kleefse Waard wordt er een alcoholvrij zuurbier (kvas) ontwikkeld op basis van oud brood en zuurdesem. Roy Peters vertrekt in oktober 2018. In januari 2019 gaat Vincent Banning meehelpen bij de brouwerij. In juli 2019 komen nieuwe plannen naar buiten voor een stadsbrouwerij en minstens zeven Arnhemse bieren. De Arnhemse ondernemer Maarten de Keijzer is ingestapt bij de Kleefse Waard. Brouwerij Kleefse Waard gaat vanaf 1 september 2019 verder onder de naam DURS. Durs staat voor het Arnhemse woord voor dorst. De brouwerij wordt gevestigd boven restaurant Goed Proeven aan de Klarendalseweg. In september 2019 werd de brouwinstallatie met ketels van 1000 liter geplaatst. Met deze installatie kan maximaal 5.000 liter per week worden gebrouwen. Het eerste proefbrouwsel werd op 3 oktober 2019 gebrouwen. Het eerste bier moet dan eind 2019 op de markt komen. De officiële opening staat gepland voor november 2019.  (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=1695)

DURS Karel is een Pils met 5,0% alcohol. DURS Karel wordt gebrouwen door Brouwerij DURS in Arnhem. ... Karel is een eigenwijs pilsje dat gebrouwen wordt door brouwerij DURS in Arnhem. Het is een licht moutig pilsener met een alcoholpercentage van 5%.... Smaak & Omschrijving
Karel is licht moutig, zoet en bitter van smaak, vol karakter in geur en smaak. Romig en goudgeel met een volle witte schuimkraag. Fris, moutig met een subtiel maar aanwezig bittertje.
Karel wordt gebrouwen door brouwerij DURS, die sinds 2019 onder deze naam haar bieren brouwt. Hiervoor gingen zij te werk onder de naam ''Brouwerij Kleefse Waard''. Sinds deze naamverandering is DURS erg hard aan het gaan. Zo brengen zij veel van hun gebrouwen bieren naar buiten, zoals de Karel. (https://www.biernet.nl/bier/merken/durs-karel)

Karel - pils 5%
Een pils met karakter. Zowel in geur als in smaak. Karel is romig en goudgeel, met een volle witte schuimkraag. Fris, moutig bier met een subtiel bittertje. Of je nou van voetbal houdt of van geschiedenis, Karel is hoe dan ook met ons Arnhems bier verbonden. Als hertog heerste hij over onze provincie en als adelaar vliegt hij over het gras. Een perfect pils met karakter die bij iedere gelegenheid past! (https://2keer.nl/cases/durs/)

Bij het openen schuimt het bier al uit het flesje. Bij het inschenken merk ik een wat zurig luchtje. De smaak van het bier is niet zo 'crisp' (wat is het Nederlandse woord daarvoor? vlak?). Ik merk een zure appelsmaak in het bier. Bitter vind ik het bier ook niet, maar dat zijn Nederlandse pilsjes ook meestal niet/   

De Karel is een bier gebrouwen door Brouwerij Durs uit Arnhem. Deze Tsjechisch Pils heeft een alcohol percentage van 5.0%. De bierstijl Tsjechisch Pils komt van oorsprong uit Tsjechië. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brouwerij-durs-karel)

Tja pils komt uit het Tsjechische Pilsen, maar noemen we Kölsch dan ook Duits bier? Ik vind Karel geen Oost-Europees pils. Daarvoor mist het bitterheid. 



vrijdag 25 februari 2022

Etiketten weken

 Een nadeel van de bieren van gisteren is dat de etiketten niet geplakt zitten en dus niet via de ovenmethode eraf gaan, maar via water. Echter... na het in nat gras leggen en een achteretiket afpulken zag ik dat het erg veel witte 'breuk'lijnen in het zwarte etiket kwamen. Dus dacht ik slim te zijn en deed het flesje in een emmertje met water. Na een tijdje weken kwam het etiket los, maar de inkt ook! Nu heb ik een wit velletje zonder etiket!? Dat zijn nare etiketten. Dit had ik overigens nog niet eerder meegemaakt. Hoe ga ik dit oplossen? 

donderdag 24 februari 2022

Weer een van Ertvelde

Brouwerij Van Steenberge, ook bekend als Brouwerij Bios of Schelfaut, is een Belgische brouwerij opgericht in 1784 als Brouwerij De Peer. Het bedrijf is gevestigd in het Oost-Vlaamse dorp Ertvelde, deelgemeente van Evergem. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Van_Steenberge) Ertvelde is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Evergem. Ertvelde ligt in de Gentse Kanaalzone, op de grens tussen het Gentse Houtland en het Meetjesland. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ertvelde)

Brouwerij Van Steenberge staat bekend als huurbrouwer.

Ik heb een Bergse Blond, Dubbel en tripel met op achterkant: 'Gebrouwen te B9940' te Ertvelde. 

Ik bedoel overigens geen bieren van de Scheldebrouwerij. 

Sinds 1994 brouwen ze met gevoel en verstand bier voor wie van bier houdt. Hun verhaal begon ooit met kleine hobbyketels in Krabbegat (Bergen op Zoom) waar de eerste speciaalbieren het levenslicht zagen. Via Zeeland trokken ze door naar het Vlaamse land waar nog veel meer heerlijkheden zouden volgen. De Schelde zijn ze nooit uit het oog verloren. De Bergse krab en de Wildemannen uit het wapen zijn altijd hun trouwe vaandeldragers gebleven. Al ruim een kwart eeuw brouwen ze klassiek Belgisch bier met een mespuntje modern voor de ware liefhebber van bier in balans. (https://vlaamsebrouwers.be/brouwerijlocaties/belgium/antwerpen/meer/scheldebrouwerij/)

Bergse bierbrouwerij Sterck bedoel ik ook niet:

Hee, dat is leuk: er komt een brouwerij in de Bergse binnenstad 06 december 2018 Irma van Schaijk Er moet nog het een en ander geregeld worden, maar toch willen we je dit nieuwtje niet onthouden: er komt een brouwerij in de Bergse binnenstad! De naam is al wel bekend: brouwerij Merck. Maar voor Merck echt van start kan, moeten er nog wel een paar details geregeld worden. Zoals een vergunning en een pand. Nieuwtjes Nancy Donders is er echter van overtuigd dat de brouwerij er komt. “We hebben al een website en een Facebookpagina. Daar posten we af en toe wat nieuwtjes op. Dus als mensen op de hoogte willen blijven, moeten ze ons even liken.” Nou, dat gaan we zeker doen en zodra we meer weten, laten we het jullie weten op indebuurt! Open in het voorjaar Volgens Nancy is het de bedoeling dat de brouwerij in het voorjaar van 2019 opengaat. We zijn heel benieuwd… want Bergse Krabben zijn tenslotte dol op bier! (https://indebuurt.nl/bergenopzoom/eten-drinken/hee-dat-is-leuk-er-komt-een-brouwerij-in-de-bergse-binnenstad~69268/)

De drie musketiers van de Bergse Brouwerij Sterck maken bier weer speciaal 25 oktober 2019 Joost Verdult Bergenaren zijn trots op hun stad. Met trofeeën als het Markiezenhof en de Gevangenpoort is dat ook niet heel raar. Toch hoeven we niet alleen trots te zijn op de pareltjes die we zien, ook het Bergs dat we kunnen proeven is het chauvinisme meer dan waar. Maak kennis met het gerstenatje uit het Krabbegatje: Brouwerij Sterck. Het verhaal van Brouwerij Sterck heeft iets weg van het begin van een sprookje. Zo waren er eens drie hobbybrouwers van de Bergsche Bierbrouwers Gilde uit Bergen op Zoom. Alle drie hadden ze een droom: het beginnen van een eigen professionele brouwerij. Tot zover het sprookje, terug naar de realiteit. Als enige brouwerij van de stad, trakteren Rick Donders, Joris Stoop en Maarten Touw de Bergenaren op een smaakvolle vorm van liefde voor de stad. Met één doel: liefde voor het bier. (https://indebuurt.nl/bergenopzoom/bedrijvigheid/ondernemer-uitgelicht/bergse-brouwerij-sterck-maakt-bier-weer-speciaal~91940/)

De bierbrouwerij van Bergenaren Joris Stoop (36), Maarten Touw (42) en Bertram van Beers (47) is verhuisd naar Kruisakkers. Voorheen zat het trio met brouwerij Sterck in een klein pand aan de Bosstraat. Dat was gezellig, maar verre van ideaal. “De Bosstraat was natuurlijk fantastisch om te beginnen, zo midden in de binnenstad”, zegt Maarten Touw. “Veel mensen kwamen even binnenlopen om te kijken bij het brouwproces. Maar als je kijkt naar wat we allemaal doen met hoeveel mensen, dan zie je dat het gewoon te klein en te krap was.” (https://www.zuidwestupdate.nl/nieuws/bergs-trio-zet-brouwerijgeschiedenis-door-in-nieuw-onderkomen/)

Bergen op Zoom is een bourgondische stad. Bij veel activiteiten draait het om eten en drinken. Een BOZtoberfest, de proefmei of Foodstoet, het jaarlijkse Bierfestival en de vastenavend zijn steevast uitverkocht en drukbezocht.In een dergelijke stad, met in de regio volop streekproducten, en in een tijd waarin het ambacht de boventoon voert ten opzichte van “grote’ concerns ontbreekt een goed ambachtelijk bier. Verbonden aan stad en streek. Bier, gebrouwen in een brouwerij ín de stad, op basis van het traditionele brouwproces met een moderne uitstraling. Het feit dat dit alles ontbrak in een stad met een rijke brouwgeschiedenis als die van Bergen op Zoom is de start van Brouwerij Sterck geweest. Merck Toch Hoe Sterck STERCK? Bij onze brouwerij willen we graag een totaal beleving bieden. Behalve het nuttigen van een Sterck pintje is onze installatie zichtbaar voor bezoekers. En bestaat er tevens de mogelijkheid om je laten informeren over, onder andere, het brouwproces bij de aanwezige brouwmeesters. De op locatie gebrouwen bieren zijn uiteraard beschikbaar voor verkoop bij de brouwerij, maar zijn ook te vinden bij diverse speciaalbier cafés in de regio. Verder willen wij van Brouwerij Sterck graag samenwerkingen aangaan met producenten van ambachtelijke producten en met duurzame ondernemers die de regio rijk zijn. We zijn dan ook altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen.  (https://brouwerijsterck.nl/pages/overdebrouwerij/)

Ook bedoel ik niet brouwerij uit Halderbergen:

Brouwerij t Meuleneind 't Meuleneind - Halderbergs Dubbel Dubbel (7%) ... Dit Halderbergs Dubbel vindt zijn oorsprong in de Brabantse gemeente Halderberge. Ze is speciaal voor jou met liefde uit lokale producten op ambachtelijke wijze gebrouwen. Een dubbel zoals een dubbel moet zijn, vol van smaak en een tikkeltje eigenwijs. (https://hollandcraftbeer.nl/halderbergs-dubbel.html)

De oorsprong van onze brouwerij ligt in het Zeeuwse Westkapelle. Brouwer Jan groeide op als boerenzoon en verbaasde zich over de uitgestrektheid van de graanvelden, die elk jaar in augustus opgegeten worden door enorme dorsmachines. Hoe het geoogste graan zijn weg vervolgde en middels diverse processen z’n weg vond in de voedselketen heeft ons altijd geïnspireerd. De liefde voor bier en het ontrafelen van het mysterie rond het brouwproces bracht de verbinding tussen het groeien en bloeien op de Zeeuwse velden en het Brabantse genieten. Het brouwen In 2013 begon Brouwer Jan amateuristisch te experimenteren met het basis brouwen. Hij kreeg van zijn zoon, Brouwer Joost, voor zijn verjaardag een extract in blik, zo eentje, waarmee je je eigen biertje kan brouwen. Dat dit eerste brouwsel nog wat aan de smaak te wensen overliet, dat is een understatement, maar een nieuwe hobby is geboren. In 2017, na dit proces serieus genomen te hebben; uitgeprobeerd, gerommeld, geproefd en verfijnd te hebben is deze hobby uitgegroeid tot een heuse brouwerij. Dit proces was zo aanstekelijk, dat Brouwer Joost ook niet weg te slaan was bij de ketels. Brouwerij 't Meuleneind, heeft haar drijfkrachten gevonden. Zo ongeveer eind 2019 is het uit de hand gelopen: brouwers Joost en Jan zeiden hun baan op, om al hun tijd in de brouwerij te kunnen steken. Nieuw apparatuur werd binnengehaald, en het assortiment is nog altijd groeiende. Een ding is zeker: er zit aandacht en liefde in de bieren van Brouwerij 't Meuleneind, en dat proef je! (https://brouwerij-tmeuleneind.nl/home)

In Halderbergen hebben ze carnaval. In Bergen op Zoom heet het Vastenavond. In Limburg heet het Vasteloavend. In België is het carnaval. In Bergen is het trouwens ook 'carnaval'.   

Brouwerij Van Steenberge staat garant voor onafhankelijkheid, vooruitgang en groei. Ze legt de nadruk op traditionele brouwkunst aangepast aan de technologische evoluties en garandeert betrouwbare kwaliteit en service. Respect voor de medewerkers en zorg voor het milieu staan centraal in het beleid. (https://www.beerinabox.nl/brouwerij/1605-brouwerij-van-steenberge)

Ja, deze bedoel ik -denk ik- 

Bergen ... (Noord-Limburgs: Baerge) is een dorp in de Nederlandse provincie Limburg in de gelijknamige gemeente. Het dorp dat ook Oud Bergen wordt genoemd telt 380 inwoners. Voor de postadressen vallen de dorpskernen Nieuw Bergen en Aijen onder Bergen. Het CBS beschouwt de drie dorpskernen ook als een dorp met de naam Bergen. Op 1 januari 2021 telden deze drie dorpskernen samen 5.240 inwoners.[1] De oude kerk in Bergen (gelegen aan de Oude Kerkstraat) is het oudste gebouw in Bergen: de kerk stamt uit circa 1200. Bergen maakte sinds de zestiende eeuw deel uit van de schepenbank van Well en had geen eigen zegel of wapen. Bergen behoorde verder bij het het Overkwartier van Gelre (ook wel: Opper-Gelre). Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits (tot 1814). Op het Congres van Wenen in 1815 werd een nieuwe staatkundige indeling afgesproken. De grens tussen Nederland en Pruisen (nu: Duitsland) werd bepaald op een afstand van een kanonschot gemeten vanaf de rivier de Maas. Dit om een bufferzone te vormen in geval van een aanval uit het oosten. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bergen_(Limburg,_plaats))

De Erdmennekes is de carnavalsvereniging die is ontstaan in (Oud) Bergen. De vereniging doet mee in de optocht van de wijken (Oud) Bergen en (Nieuw) Bergen. ... De Belhamels is de jeugdvereniging van De Erdmennekes, voor de jeugd uit Bergen. Ze is opgericht tijdens Kerst in het jaar 1963. De vereniging doet mee in de optocht van de wijken (Oud) Bergen en (Nieuw) Bergen. ... De Sukerpinnen is de carnavalsvereniging die is ontstaan in het toenmalige dorp Aijen. De vereniging doet mee in de optocht van de wijken Aijen, (Oud) Bergen en (Nieuw) Bergen. ... De Bietjes is de jeugdvereniging van De Sukerpinnen, voor de jeugd uit de wijk Aijen. De vereniging doet mee in de optocht van de wijken Aijen, (Oud) Bergen en (Nieuw) Bergen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bergen_(Limburg,_plaats))

Nieuw Bergen is relatief laat ontstaan ten oosten van (Oud-)Bergen. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de gemeente Bergen en het kleine dorp Bergen dus ook. Aangezien Bergen op de uiterwaarden van de Maas gelegen is, ontbreekt het aan uitbreidingsmogelijkheden. Het gebied rond Bergen kende vaak overstromingen. Daarom heeft de gemeenteraad in 1955 besloten om een woongebied te stichten aan de oostzijde van de Rijksweg. Deze woonkern kreeg op 9 juli 1963 de officiële naam: Nieuw Bergen. ... In 2014 is het centrum van Nieuw Bergen uitgebreid met een nieuw winkelblok met de naam Mosaique. Rondom het centraal gelegen Mosaique bevindt zich het autovrije winkelgebied. Aan de zuidzijde hiervan, naast het gemeentehuis, is een gebouw verrezen met op de begane grond ruimte voor een restaurant. Het heeft een toren die bedoeld is als landmark voor Nieuw Bergen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuw_Bergen)

Toen wij er liepen was het winkelcentrum redelijk leeg. Of positief bekeken er is veel ruimte te huur, dus veel potentie voor nieuwe winkels. Wel handig is het dne kik om dan wel essentiële dingen als drank of chocolade te gaan verkopen. Aan fitnes of educatieve boeken is volgens Den Haag niet zo een behoefte. De Landmark-toren hadden wij aangezien voor moskee. In de Lidl was het bieraanbod redelijk standaard, maar de Jan Linders had behoorlijk wat, met ook flink wat (misschien wel bijna alle!) trappisten. Naast de bakker, vlakbij de Lidl was een delicatessenzakje met groente en fruit en de standard lokale zooi (jam,likeur, snoep etc.) en dus ook het streekbier. Naast dat streekbier was er ook een behoorlijk assortiment speciaalbier van Belgische en Nederlandse en internationale herkomst. Founders KBS, Kompel, Mannenpap, Uilje en  Põhjala enzovoort.  

Ze hadden ook typisch Bergs bier (uit Ertvelde)

Tontje blond (7,5%) een donker stroblond bier at moutig smaakt

De Fontijn dubbel (8%) een alcoholerig bier dat erg donker is, zou zo voor een porter door kunnen gaan. Zwaar bier.

't Carillon tripel (9%) een moutige blond bier met droge afdronk, waar je (ik) de 9%  niet herken(t).

Van wie komt dit af?

Met gepaste trots presenteren wij 3 ‘Bèrgse bierkes’: ‘Tontje’ (blond), ‘De Fontein’ (dubbel) en “’t Carillon’ (tripel) Deze biertjes zijn in pakketten van 3x 2 flesjes à 0.33 ltr. en/of 3x 1 fles à 0.75 ltr. (in elk pakket zitten alle 3 de smaken) te bestellen via https://erdmennekes.nl/bestellen De pakketten kosten slechts € 22.- p/st., je krijgt er ook nog eens 4 prachtige onderzetters bij én als klap op de vuurpijl bezorgen onze leden de pakketten met plezier bij je thuis! Zo geniet je thuis van de smaak van carnaval! Bekijk de presentatie ook via https://youtu.be/221Uzvpe0bI... 3 Speciale bierkes 12/12/2020 // CV DE ERDMENNEKES // FEESTEN Wat hadden we graag met jullie een feestje gebouwd vanavond… maar helaas, het is niet anders. Geen Sterrenparade 2.0, maar wel groot nieuws… want je kunt vanaf nu ook thuis de smaak van carnaval proeven! Na maanden van voorbereiding presenteren wij vanaf vandaag namelijk onze eigen ‘Bèrgse speciaal bierkes’. Deze biertjes zijn in pakketten van 3x 2 flesjes à 0.33 ltr. en/of 3x 1 fles à 0.75 ltr. (in elk pakket zitten alle 3 de smaken) te bestellen via www.erdmennekes.nl/bestellen. Een blond, dubbel en een tripel, met liefde en alleen de allerbeste ingrediënten gebrouwen… heerlijk. Geloof je het niet? Ontdek in dit filmpje dan de bevindingen van de inmiddels experts uit Ysselsteyn! Ohja; zo’n Bèrgs bierpakket heb je al voor € 22.- p/st., je krijgt er ook nog eens 4 prachtige onderzetters bij én als klap op de vuurpijl bezorgen onze leden de pakketten met plezier bij je thuis! Prôst, let ’n bitje op mekaar en blief gezónd! Bekijk de presentatie van deze biertjes op Youtube via https://youtu.be/221Uzvpe0bI (https://www.erdmennekes.nl/nieuwtjes/)

Zie ook https://www.facebook.com/watch/?v=703409800321941 

Met gepaste trots presenteren wij 3 ‘Bèrgse bierkes’: ‘Tontje’ (blond), ‘De Fontein’ (dubbel) en “’t Carillon’ (tripel) Deze biertjes zijn in pakketten van 3x 2 flesjes à 0.33 ltr. en/of 3x 1 fles à 0.75 ltr. (in elk pakket zitten alle 3 de smaken) te bestellen via www.erdmennekes.nl/bestellen De pakketten kosten slechts € 22.- p/st., je krijgt er ook nog eens 4 prachtige onderzetters bij én als klap op de vuurpijl bezorgen onze leden de pakketten met plezier bij je thuis! Zo geniet je thuis van de smaak van carnaval! (https://www.facebook.com/watch/?v=703409800321941)

Zo mooi de Erdmennekes die hun bier halen uit Ertvelde. Al snap ik eigenlijk niet waarom een carnavalsvereniging zulk zwaar bier presenteert. Dat is toch geen 'session beer', oftewel doordrinkbier? Zo kun je geen avond doorkomen. Volgens mij hoort bij zo'n feestavond (of weekend) lichtalcoholische pils. Waarbij de sfeer belangrijker is dan de smaak...

Overigens bedoel ik deze dus niet:

De Limburgs Dubbel is een bier gebrouwen door Brouwerij De Fontein uit Stein. Deze Dubbel heeft een alcohol percentage van 6.0%. De bierstijl Dubbel komt van oorsprong uit België. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brouwerij-de-fontein-limburgs-dubbel) Limburg bier van brouwerij De Fontein. Opgericht in 2003. Aan de rand van oud-Stein, aan de Belgische grens, vindt u Brouwerij De Fontein, een verrassende plek! Fontein brouwt vele Limburgs biermerken, deze worden beoordeeld door onze specialisten en hopelijk ook door jullie. (https://www.bierista.nl/brouwerij/brouwerij-de-fontein)

dinsdag 22 februari 2022

Leve n’in de brouwerij!

"Vastenavend motto 2022 op ludieke wijze bekend gemaakt" is de kop bij een artikel op https://bergen-op-zoom.nieuws.nl/nieuws/19010/vastenavend-motto-2022-op-ludieke-wijze-bekend-gemaakt/. Ik dachteerst dat het over een Limburgs carnaval ging omdat het daar vastenavond heet, maar blijkbaar is dat ook in Brabant zo:

"Op ludieke wijze is vrijdagavond het motto van vastenavend 2022 in ’t Krabbegat bekend gemaakt. De stichting Vatsenevend doet verslag: Enkele weken geleden hadden de boeren van Stichting Vastenavend een brief gehad waarin stond dat er goed nieuws was voor onze stad. Zo zouden er gigantische alcoholvoorraden zijn op het voormalige Nedalco-terrein, die klaar zijn voor ontginning en exploitatie. De miljoenen die de stad zo hard nodig heeft, liggen hier voor het oprapen! De boeren werden uitgenodigd voor de voorlichtingsbijeenkomst in de buurt van de voormalige ‘spiritus’. Alcoholvoorraden maken Bergen op Zoom financieel gezond En zo kwamen de boeren vrijdagavond 5 november j.l. bijeen bij het Groot Arsenaal. Na bij binnenkomst ontvangen te zijn door twee suppoosten, werd de voorlichtingsbijeenkomst geopend door twee ‘zogenaamde’ ambtenaren van de gemeente Bergen op Zoom. Een hele hoge vlotte ambtenaar en een wat nederige lagere ambtenaar. Zij namen in hun verhaal de boeren mee in wat zij konden verwachten van deze avond. De strekking van het verhaal is dat de vondst van de alcoholvoorraden Bergen op Zoom weer (financieel) gezond kunnen maken. Als dat geen goed nieuws is! Hoog percentage Vervolgens werden de boeren naar buiten begeleid voor een ware ‘beleving’; mannen in laborantpakken maakten gebruik van verschillende proefopstellingen om aan te tonen hoeveel alcohol wel niet in de grond verscholen ligt. Ook werd vastgesteld dat de alcohol uit een zeer hoog percentage bestaat. Maar liefst 7×11 procent! https://bergen-op-zoom.nieuws.nl/nieuws/19010/vastenavend-motto-2022-op-ludieke-wijze-bekend-gemaakt/

Enkele weke geleeje adde de boere van Stichting Vastenavend ’n brief g’ad waarin stond da t’r goei nuuws was voor onze stad. Zo zouwe d’r giegantiese alco’olvoorrade zijn op ’t voormalege Nedalco-terrein, die gereed zijn vorontginning en ekplataasie. De miljoene die de stad zo ard nóódegd et, legge ier vor ’t oprape! De boere wiere uitgenóódegd voor de voorlichtingsbijéénkomst in de buurt van de voormalege spiritus. (https://www.bozinbeeld.nl/6710-vastenavend-motto-2022-leve-n-in-de-brouwerij)


Leve n’in de brouwerij! is het optimistische motto van aankomende Vastenavend. Dat is traditiegetrouw bekendgemaakt voorafgaand aan de ellefde van de ellefde in ‘t Krabbegat. ...Het gerucht zoemde al even rond. Op het voormalige Nedalco-terrein zouden gigantische alcoholvoorraden zijn opgeslagen. De miljoenen die de stad zo hard nodig heeft, liggen er voor het oprapen. Daarover werden de boeren van Stichting Vastenavend vrijdagavond in het Groot Arsenaal bijgepraat. Nadat twee ‘vlotte’ ambtenaren van de gemeente de boeren hadden meegenomen in deze toch wel bijzondere vondst, toonden mysterieuze mannen in laborantenpakken met proefopstellingen aan hoeveel alcohol er in de grond verscholen gaat. (https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/dit-is-het-motto-van-vastenavend-2022-leve-nin-de-brouwerij~a8e6d87b/)

Na de ‘beleving’ werd eenieder weer verzocht naar binnen te gaan alwaar de ambtenaren nogmaals de plannen toelichtten, nu ook met het bestuur van de firma Pottas & Co. & Zn. Een flinke opsomming van cijfers en grafieken volgden met maar een uitkomst: Bergen op Zoom komt weer boven jan! Nu was het de beurt aan de vertegenwoordigers van de verschillende commissies van Stichting Vastenavend. Elke vertegenwoordiger mocht namens zijn commissie zijn zegje doen en had zo inspraak. Reacties van het bestuur van de firma Pottas & Co. & Zn. op deze inspraak konden niet uitblijven. Grappige versprekingen en leuke ad rem antwoorden waren niet van de lucht. De vertegenwoordigers en het bestuur waren aan elkaar gewaagd. Cultuur Industrie is een onmisbare reddingsboei De Gròòtste Boer kwam ten tonele en mengde zich in de discussie. Hoe diep de stad ook is afgezakt, Cultuur Industrie is een onmisbare reddingsboei. Belangrijker dan de industriële zaak zijn de mensen van de personeelsvereniging van de Pottas. Talenten van deze vereniging laten op feestavonden zien het kloppend hart van fabriek en stad te zijn. (https://bergen-op-zoom.nieuws.nl/nieuws/19010/vastenavend-motto-2022-op-ludieke-wijze-bekend-gemaakt/)


Motto Vastenavend 2022 

Hierna maakte de Gròòtste Boer het motto bekend voor de Vastenavend van 2022 en gaf iedere boer een convocatie mee. De convocatie is in de vorm van een feesthoed opgemaakt uit afbeeldingen van oudere posters en affiches. En dat is niet voor niets, want er valt zeker wat te vieren. De Vastenavend in het Krabbegat bestaat komend jaar namelijk 7×11 jaar! Als dat geen jubileum is! En het motto voor de Vastenavend van 2022? Dat laat zich raden: Leve n’in de brouwerij!" (https://bergen-op-zoom.nieuws.nl/nieuws/19010/vastenavend-motto-2022-op-ludieke-wijze-bekend-gemaakt/)

De alcohol bevatte een zeer hoog percentage: 7x11 procent. Puur toeval? De Naoorlogse Vastenavend wordt volgend jaar voor 77e keer door de Stichting Vastenavend gehouden. Terug in het Groot Arsenaal volgde door de firma Pottas & Co. & Zn. een opsomming van cijfers en grafieken. Met maar een uitkomst: Bergen op Zoom komt, dankzij de vondst, weer boven Jan. Omdat in Hotel De Draak, waar de Stichting Vastenavend gevestigd was geen vastenavendactiviteiten meer mogen worden gehouden. Verzamelen de boeren zich op 11 november bij cafe 't Groene Paard aan Kerkstraat 1. Het errupulloof zal in de tuin van de Gertrudiskerk worden verbrand..... De Gròòtste Boer kwam ten tonele, mengde zich in de discussie. Hoe diep de stad ook is afgezakt, Cultuur Industrie is een onmisbare reddingsboei, zei hij. En maakte vervolgens het motto bekend:  Fleet jaar stonne me n’in bloei. Al was’t achter de ruite. ’t Was Vastenavend-erremoei ’n Krab die mot nar buite! Die wul deur de strate zwiere. Mè z’n mate zij aan zij. Same jubileejum viere. Ammaal wir van de pertij. Van links tot rechs wir alles geve. Ieleke Krab die oor t’r bij. D’r is nouw eindelek wir leve...Leve n’in de brouwerij! (https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/dit-is-het-motto-van-vastenavend-2022-leve-nin-de-brouwerij~a8e6d87b/)

Nou daar zullen vast behoorlijk wat brouwerijen uitpakken zoals: 

De Scheldebrouwerij (https://scheldebrouwerij.com/), BOZ en Sterck (https://www.bedrijvenpagina.nl/bierbrouwerij/gemeente-bergen-op-zoom/) en Bergse brouwerij van Asselbergs Van Heijst & Co. (http://www.bergenopstoom.nl/bergse-bier-in-zeeland/) Ik ben benieuwd...

maandag 21 februari 2022

Mannenpap BLACK OUT MADNESS (10,5!) R.I.S. (Russian Imperial Stout)

Deze stout is een zwaar bier! Het mondgevoel is ook echt stroperig. De smaak is ook echt vol en goed. Een aanrader! De naam Black out madness kan ik plaatsen, want dit is echt een zwart bier. maar de naam 'Mannanpap'? Op het etiket verwijzen ze naar wort. Ik begrijp die verwijzing wel enigszins, maar ik denk dat bijvoorbeeld de dames van Gebrouwen door Vrouwen het er mee oneens zijn. Wort is zoet en niet-alcoholisch, en volgens mij op zichzelf niets mannelijker dan een bord havermoutpap of een volkorenbrood. Bij mannenpap denk ik eerlijk gezegd eerder aan een ander goedje, dat wat meer lijkt op knoflooksaus. 


Brouwerij Mannenpap is een bierbrouwerij uit Nijmegen (Nederland) die is opgericht in 2017. ... Tijdens het Mäichen, (mengen van mout en water) ontstaat een dikke "pap", MANNENPAP!. Een pap die ontstaat wanneer water en mout bij elkaar komen. Gebrouwen door mannen, maar zeker ook voor vrouwen! Brouwerij Mannenpap wordt gerund door Jelmer ter Beek en Sjoerd Martens. Twee gepassioneerde brouwers met verschillende kwaliteiten. Waar Jelmer een echte recepten en brouwnerd is, houdt Sjoerd zich het liefst bezig met technische brouwzaken, netwerken en het aan de MAN brengen van de PAP. Het ontwikkelen van de recepten en het brouwen van de nieuwe recepten vindt nog steeds plaats in het schuurtje achter het huis van Sjoerd. In eerste instantie brouwden ze mannen in kleine oplagen voor vrienden en familie,  maar nadat de hobby behoorlijk uit de hand liep en horeca begon te hunkeren naar Mannenpap, hebben de heren noodgedwongen capaciteit in moeten huren bij een grotere brouwerij. ... De grote droom van Jelmer en Sjoerd is een toffe locatie midden in Nijmegen. Het liefst een groot pand met daarin een gezellige "brewpub". Dat moet een plek worden waar van alles te doen is en allerlei mensen samenkomen. Midden in de kroeg een brouwinstallatie waar in kleine oplagen mooie bieren gebrouwen kunnen worden. Daarbij zou het leuk zijn om samen te werken met andere jonge ondernemers. Denk aan live muziek, lekkere eten, toffe activiteiten en ga zo maar door. Aangezien Jelmer en Sjoerd allebei nog in de zorg werken, zouden ze het fantastisch vinden om daarbij ook mensen te betrekken met een afstand tot de arbeidsmarkt en hen een belangrijke rol te geven in de Mannenpap. Maar voor het zo ver is, willen de mannen vooral lekker blijven brouwen en zorgen dat hun bieren door zoveel mogelijk mensen gedronken worden. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/gelderland/nijmegen/brouwerij-mannenpap)

Tijdens het Mäichen, (mengen van mout en water) ontstaat een dikke “pap”, MANNENPAP!. Gebrouwen door mannen, maar zeker ook voor vrouwen! Brouwerij Mannenpap wordt gerund door Jelmer ter Beek en Sjoerd Martens. Twee gepasioneerde brouwers uit Nijmegen! (https://hollandcraftbeer.nl/brouwerijen/brouwerij-mannenpap)

Mannenpap, een pap die ontstaat wanneer water en mout bij elkaar komen. En met de nectar van mannenpap ontstaat er een sappige, zacht met een licht bittertje maar fruitige mannenpap. (https://www.dryrub.nl/product/mannenpap-nectar/)

Na een periode van actief hobbybrouwen en het ontdekken van mooie smaken, hebben brouwers Jelmer ter Beek en Sjoerd Martens ervoor gekozen iedereen kennis te laten maken met Mannenpap. Twee gepasioneerde brouwers met verschillende kwaliteiten. Waar Jelmer een echte recepten en brouwnerd is, houdt Sjoerd zich het liefst bezig met technische brouwzaken, netwerken en het aan de man brengen van de pap. De heren brengen alleen bieren uit die zij zelf ook echt helemaal geweldig vinden. Hierbij is balans het sleutelwoord. Een bier dat “mwoah” is, gaat niet de markt op”. (https://www.bierista.nl/brouwerij/mannenpap-nijmegen)

Ons verhaal begint natuurlijk bij onszelf, Jelmer en Sjoerd. We kennen elkaar al jaren als medestudent SPH en later als collega's Sociaal Hulpverlener. Bij wijze van experiment probeerden we eens ons eigen bier te brouwen. Gewoon met een Doe Het Zelf-kitje in de schuur bij Sjoerd thuis. Het experiment slaagde en sindsdien hebben we de smaak te pakken - tot zover verschilt ons verhaal nauwelijks van dat van onze collega brouwers. Totdat we een aantal alles bepalende keuzes maakte...... VIA CROWDFUND ... Omdat we in de ban raakten van bieren in Amerikaanse stijl, besloten we ons volledig op het brouwen van fruitige IPA's, volvette Stouts en Fruited Kettle Sours te richten. We gingen op zoek naar recepten met volle, uitdagende smaken waarbij balans het uitgangspunt is. En omdat het ons fijn leek dat anderen onze bieren net zo zouden waardeerden als wijzelf, startten we een crowdfund-actie om onze eigen kleine brouwerij te kunnen financieren. ... NAAR EEN BROUWERIJ MET een SOCIAAL OOGMERK De crowdfunding bleek een succes. Het benodigde bedrag was al snel binnen en er kon begonnen worden met de inrichting van een bedrijfspandje aan de Biezenstraat, pal aan de rand van het centrum van Nijmegen. Nu is Mannenpap is een plek waar de liefde voor Craft bier alom aanwezig is. Én wordt doorgegeven aan nieuwe brouwers - veelal mensen met een 'afstand' tot de arbeidsmarkt (al hebben we persoonlijk we niks met deze term, maar dat is een ander verhaal). Met de oprichting van onze sociale onderneming Mannenpap Craft Crew is onze cirkel rond. Onze twee grootste passies gecombineerd! En daar zijn we trots op. Proost! (https://www.mannenpap.com/over-ons)

Vast assortiment BLACK OUT MADNESS - R.I.S. | 10,5% De Blackout Madness is een moddervette Russian Imperial Stout vol complexe tonen van chocola, geroosterde mout en karamel. Verkrijgbaar op fles 33cl | 20 liter vat (https://www.mannenpap.com/bieren)

Mannenpap Blackout Madness (BOM)  7.5 / 10 Chocolade, geroosterde koffie, karamel. Echt een vette bom! (https://www.misterhop.com/products/mannenpap-blackout-madness-bom)

DESCRIPTION Chocolade, geroosterde koffie, karamel. Echt een vette bom! (https://beerizer.com/shop/mr_hop/mannenpap-blackout-madness-bom--110361)

Brouwerij: Mannenpap, Nijmegen Type: Russian Imperial Stout Aroma en smaak: Geroosterd, koffie, mokka, chocolade, wat rood fruit. Medium zoet en moutbitter. 10.5% alcohol, serveer op 8ºC Lekker bij: In voorbereiding  Beschrijving: Deze volvette Mannenpap is gebrouwen met de fijnste geroosterde mouten. Hij schenkt pikzwart in met een fijne romige schuimkraag. Dat laat natuurlijk meteen zien waar hij voor staat. Een koffie en chocoladebom die zoetig is en in de finish een moutbittere smaak geeft. (https://www.hetbiermoment.nl/a-63815812/mannenpap/mannenpap-black-out-madness-33cl/#description)


zondag 20 februari 2022

Red red wine

"Red Red Wine" is a song originally written, performed and recorded by American singer Neil Diamond in 1967 that appears on his second studio album, Just for You. The lyrics are written from the perspective of a person who finds that drinking red wine is the only way to forget his woes. UB40 recorded a cover version in 1983 that went to #1 in the UK and was moderately successful in the United States. It was rereleased in 1988 and went to #1 on the Billboard Hot 100.... When Diamond left the Bang Records label in 1968, the label continued to release his singles, often adding newly recorded instruments and background vocals to album tracks from his two albums for Bang. For the "Red Red Wine" single, Bang added a background choir without Diamond's involvement or permission. Diamond's version reached #62 on the Billboard Hot 100 chart in 1968. Billboard described the single as a "compelling, original folk-flavored ballad."[1] Cash Box called it a "softie featuring a melancholy tale by a figure drowning his sorrow" with "dramatic vocal performance in a neatly styled arrangement."[2] A live version was released on Diamond's The Greatest Hits (1966–92), but the 1968 single version has never been issued on a vinyl album or CD. However, according to the liner notes in the booklet included in the 1996 box set "In My Lifetime," the version of "Red Red Wine" in the set is the 1968 Bang single #556. Diamond also released a live version on Hot August Night. Several artists covered the song shortly after Diamond's recording was released: In 1968, Dutch singer Peter Tetteroo (from the band Tee-Set) had a hit with a version that reached #6 on the Dutch Top 40 chart. Jamaican-born singer Tony Tribe recorded a reggae version of the song in 1969 that reached #46 on the UK Singles Chart.[3] It became Trojan Records' first chart hit.[4] Vic Dana's cover became his last Hot 100 hit, peaking at #72 in June 1970. ... UB40 recorded a version of "Red Red Wine" for their album of cover versions Labour of Love. According to UB40 member Astro, the group's former vocalist and trumpet player, the band were only familiar with Tony Tribe's version and did not realize that the writer and original singer was Neil Diamond. Astro told the Financial Times, "Even when we saw the writing credit which said 'N Diamond,' we thought it was a Jamaican artist called Negus Diamond."[6] UB40's version features a lighter, reggae-style flavor compared to that of Diamond's somber, acoustic ballad. The UB40 version adds a toasted verse by Astro, opening: "Red Red Wine, you make me feel so fine/You keep me rocking all of the time," which was edited from the single that reached #1 on the UK Singles Chart in August 1983 and #34 in the U.S. in March 1984.(https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Red_Wine)

"Red Red Wine" was written and first recorded by Neil Diamond. His original version first appeared on his 1967 album Just For You (Bang 217) and was produced by Jeff Barry and Ellie Greenwich (a.k.a. The Raindrops of "The Kind Of Boy You Can't Forget" fame). Neil's version of the song (Bang single 556) peaked at #62 over a three-week run in April 1968. In the UK, two versions of the song charted in 1969: a soul cover by Jimmy James & The Vagabonds hit #36 (it also made #127 in the US), and a reggae rendition by Tony Tribe hit #46. UB40, whose members grew up listening to these versions, took it to #1 in their native UK with their 1983 cover. ... The lyrics sing the praises of wine, and its ability to make you forget your problems. Diamond wrote another song about red wine in 1970 with Cracklin' Rosie. UB40 recorded this as a cover of the Tony Tribe 1969 reggae version, which reached #46 in the UK charts. The band did not realize until after it topped the charts that Neil Diamond wrote it and originally recorded it. Lead singer Ali Campbell recalls in the book 1000 UK #1 Hits: "The funny thing about the song is we only knew it as a reggae song. We had no idea that Neil Diamond wrote it." Terence "Astro" Wilson, confirmed: "Even when we saw the writing credit which said N. Diamond, we thought it was a Jamaican artist called Negus Diamond or something." (https://www.songfacts.com/facts/ub40/red-red-wine)

Red red wine Stay close to me Don't let me be alone It's tearing apart My blue heart (https://www.azlyrics.com/lyrics/ub40/redredwine.html)

De Molen Wieken & Krieken... Alcoholpercentage:9.2% Bierstijl:Speciaal bier Biercategorie: Quadrupel/Barley Wine Smaakpalet: Rood fruit, licht zuur.... Een unieke samenwerking met brouwerij Rodenbach brengt een uniek bier. Het resultaat, een volle barley wine met een zoet stevige mouthigheid, aroma's van rode vruchten en een licht fris zuurtje. (https://shop.brouwerijdemolen.nl/de-molen-wieken-krieken/)

De Molen / Rodenbach ~ Wieken & Krieken 33cl Brouwerij: De Molen, Bodegraven met Rodenbach, België Type: Barley Wine Aroma en smaak: Fruitig, zoals kersen en vlierbessen. Moutig, vol, rijpe vruchten. Bitter en zoet, iets zurig.    9.2% alcohol, serveer op 6ºC Lekker bij: In voorbereiding Beschrijving: Voor deze samenwerking heeft De Molen een stevige klassieke gerstewijn gebrouwen waaraan na de fermentatie veel klassieke Rodenbach-ingrediënten zijn toegevoegd. En dan kan je de denken aan cranberry, vlierbes en natuurlijk zure kersen. Het reultaat? Eerst proef je de volle gerstewijn met zijn moutigheid en rijpe vruchten, waarna de mooi uitgebalanceerde, klassieke Rodenbach-zuurgraad naar boven komt en je duidelijk de cranberry en zure kersen proeft. Een unieke smaakdimensie! (https://www.hetbiermoment.nl/a-68271058/de-molen/de-molen-rodenbach-wieken-krieken-33cl/#description)

De Wieken & Krieken is een bier gebrouwen door Brouwerij de Molen uit Bodegraven. Deze Barleywine heeft een alcohol percentage van 9.0%. De bierstijl Barleywine komt van oorsprong uit Internationaal. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brouwerij-de-molen-wieken-and-krieken)

De Molen Wieken & Krieken fles 33cl... Smaakprofiel: Intens & Uitdagend Biercategorie: Quadrupel/GerstewijnAlcoholpercentage:9.2% ...  OMSCHRIJVING De Molen Wieken & Krieken
Een unieke samenwerking brengt een uniek bier. Het resultaat, een volle barley wine met een zoet stevige mouthigheid, aroma's van rode vruchten en een licht fris zuurtje....  Rood fruit en licht zuur
Waanzinnig lekker bij: Sterke kazen en zoete desserts
De grootste smaakexplosie op: 8-10 graden Celsius
(https://daretodrinkdifferent.nl/alle-bieren/de-molen-wieken-krieken-fles-33cl/)

Brouwerij De Molen , quadrupel/barley wine , 9,2 % Een unieke samenwerking met brouwerij Rodenbach brengt een uniek biertje. Het reasultaat , een volle barley wine met een zoet stevige moutigheid, aroma's van rode vruchten en een licht fris zuurtje. (https://www.indekroeen.nl/webshop/Wieken-&-krieken-p419322765)

Een unieke samenwerking met brouwerij Rodenbach brengt een uniek bier. Het resultaat, een volle barley wine met een zoet stevige mouthigheid, aroma's van rode vruchten en een licht fris zuurtje. (https://www.thehoppybrothers.com/products/de-molen-wieken-krieken)

Brouwerij De Molen is a craft beer brewery known for its endlessly growing and varied collection of craft beers.  Styles like Stout, Porter, Barley Wine, Bitter, Pale Ale, Sour, Lager and Saison. Using the best malts, hops and yeast, combined with our recipes and brewing processes we accomplish what we strive for: the aroma’s, the flavours and the bitterness that are unique to our beers and so well appreciated around the world. (https://craftedbier.co.uk/de-molen/)

The brewers of the experimental Brewery De Molen are only satisfied if they regularly brew something special. A beer that is 'off the charts'. That results in many new beers. (https://swinkelsfamilybrewers.com/en/our-range/alcoholic-beers/de-molen.html)

The brewers of the experimental Brewery De Molen are only satisfied if they regularly brew something special. A beer that is 'off the charts'. That results in many new beers. Every 6 weeks they brew something that has never been brewed before and perhaps never brewed again. Either at their own brew house or in collaboration with other leading craft beer breweries in Scandinavia and Belgium. In 2017, the brewery was ranked number 6 worldwide in the RateBeerBest ranking. After 12 years of brewing experience, brewmaster Menno Olivier started his own brewery with a tasting room in his garage. Soon the company grew and he moved the brewery to an old windmill, De Arkduif, along the Oude Rijn River in the middle of the Groene Hart. Besides a brewery, you will also find a distillery, a restaurant and a shop with beers and regional products. Menno sees it as his mission to restore the Dutch beer culture and the brewing of traditional regional beers. That’s not all he does, he also shares it with the world. (https://swinkelsfamilybrewers.com/en/breweries-and-malt-houses/de-molen.html)

Rodenbach is the kind of brewery that leaves a lasting impression. Here passionate beer masters ensure the perfect flavour of the famous 'Flemish red-brown ale'. Using their own unique recipes they brew exceptional beer from mixed fermentation in 294 oak casks. The result being beers that are slightly different to what you expect. Refreshing and intense. Cheers to the unexpected! (https://swinkelsfamilybrewers.com/en/breweries-and-malt-houses/rodenbach.html)

Things are not always what they seem. Take Rodenbach for example. A dark red, but surprisingly light and refreshing beer. A special ripening process in 294 oak barrels and a balanced combination of young and matured beer is what gives Rodenbach its complex, pleasant taste. That is why we lift our glasses to the unexpected. That it may continue to surprise us.  (https://swinkelsfamilybrewers.com/en/our-range/alcoholic-beers/rodenbach.html)

We are Swinkels Family Brewers. Curious beer brewers. We want the world to enjoy our beer.... Swinkels Family Brewers is an independent Dutch family business. We find our origins in Lieshout (Brabant). (https://swinkelsfamilybrewers.com/en/about-us/our-history.html)

No day is the same. That is why we offer the right beer for every occasion. With a rich range that consists of a variety of authentic brands. (https://swinkelsfamilybrewers.com/en/our-range.html#bieren)

De Molen en Rodenbach zijn beiden onderdeel van Swinkels Family Brewery. Dus het is een logische combinatie lijkt me. De kleur is roodachtig, maar meer richting Palm dan Rodenbach. De geur is rood fruit, de smaak ook. Minder wijnachtig dan verwacht. Het is een instapbier om Rodenbach te gaan proberen.  

Als ik zoek op wieken en krieken op https://swinkelsfamilybrewers.com/ vind ik geen Wieken&Krieken. Ook als ik zoek op pils vind ik geen Bavaria. Ik vind:

 Bock pils is Steenhuffel’s bottom-fermentation beer. This quality lager is greatly appreciated and considered a household name in the region around Brewery Palm. Bock Bock pilsner is brewed according to an original recipe with Saaz hop, a particularly aromatic type of hops. You can smell the result and taste it, a golden lager with a subtle hops aroma and a fruity, fresh taste. 5.2% ALCOHOL PERCENTAGE (https://swinkelsfamilybrewers.com/content/bcorporate/en/ons-aanbod/bieren/bock.html)

Op de website vind je ook andere brouwerijen:

About Uiltje Brewing Company At Uiltje Brewing Company in Haarlem, 27 employees are working on one mission; to entertain and offer a moment of escape in a crazy, stressful world. Uiltje Brewing Company has won many national and international prizes and is listed on beer platform RateBeer's Top 100 Best Brewers in the World for the second time around. The brewery, however, is also known outside the world of beer for its characteristic labels illustrated by Gerben Valkema, winner of the Stripschapprijs 2021, a prestigious award for strip cartoonists.  (https://swinkelsfamilybrewers.com/en/breweries-and-malt-houses/uiltje.html)

Around the Abbey of Our Lady of Beer Brewery De Koningshoeven one can detect the subtle aroma of hops, yeast and malt. Here, Trappist beer has been brewed under the supervision of Trappist monks ever since 1884. In silence and with only natural ingredients. Sustainable and social, based on a deep-rooted conviction. (https://swinkelsfamilybrewers.com/en/breweries-and-malt-houses/de-koningshoeven.html)

Brewery Palm produces both top-fermentation and bottom-fermentation beers. The result is an exceptional collection of quality beers with rich flavours and tastes. Brewed with great passion, using unique recipes, by beer masters who know everything about herbs, hops, fruit and wood in beer. They work day in and day out on a unique taste experience and authentic beers. For over 250 years. (https://swinkelsfamilybrewers.com/en/breweries-and-malt-houses/palm.html)

Exceptional beers don’t just happen. They are born out of creative craftsmanship. With a passion for continued innovation, Brewery Palm has built a new microbrewery: De Hoorn. With great enthusiasm our beer masters experiment with herbs, hops, fruit and wood. They test new combinations of yeast, hops and ways to mature the beer. The test brews produce approx. 1,000 litres which is the exact volume of the earliest brewing installation. (https://swinkelsfamilybrewers.com/en/breweries-and-malt-houses/de-hoorn.html)

Maar even terug naar het bier:

Wie ooit zei dat de veroverwoede van Swinckels niets goeds kan opleveren, heeft het bij deze dus helemaal fout. De Molen en Rodenbach, beide ingelijfd door de Brabantse familiebrouwers, kwamen samen en hun boreling kon alleen maar iets heel erg bijzonders zijn. Bommen & Granaten meets Rodenbach Alexander dus. Wieken & Krieken is een friszure barley wine waarin je ook meer dan voldoende zoetigheid proeft. Cranberries, kersen en vlierbessen zorgen voor de fruitigheid. Wieken & Krieken. Het bewijs dat aannames heel vaak ook gewoon niet juist zijn. Details Inhoud: 33 cl Bierstijl: Barley Wine ABV (alcoholpercentage): 9,2% IBU (bitterheid): 30 ECB (bierkleur): 48 Ideale schenktemperatuur: 10°C (https://www.beerdudes.club/bier/de-molen-rodenbach-wieken-krieken/)

Wieken & Krieken Brouwerij de Molen collab/ Brouwerij Rodenbach | Barleywine ... fruity,cherry,sour,smooth,peppery (https://www.bierloods22.nl/nl/brouwerij-de-molen-collab-brouwerij-rodenbach-wiek.html)

De Molen - Wieken & Krieken collaboration Rodenbach (bbf 9-9-2023) Red Fruit Barleywine For this collaboration we have brewed a full-bodied classic barley wine to which we added many classic Rodenbach ingredients after fermentation, such as cranberry, elderberry and sour cherries. This has resulted in a beer with a unique taste dimension. At first you taste the full-bodied barley wine with its maltiness and ripe fruits, after which the nicely balanced, classic Rodenbach acidity comes up and you can clearly taste the cranberry and sour cherries. Alc. 9,2% Inhoud 330 ml BBF 9-9-2023 (https://www.debierliefhebber.nl/product/de-molen-wieken-krieken-collaboration-rodenbach-bbf-9-9-2023/)

Brouwerij: De Molen, Bodegraven met Rodenbach, België Type: Barley Wine Aroma en smaak: Fruitig, zoals kersen en vlierbessen. Moutig, vol, rijpe vruchten. Bitter en zoet, iets zurig.    9.2% alcohol, serveer op 6ºC Lekker bij: In voorbereiding Beschrijving: Voor deze samenwerking heeft De Molen een stevige klassieke gerstewijn gebrouwen waaraan na de fermentatie veel klassieke Rodenbach-ingrediënten zijn toegevoegd. En dan kan je de denken aan cranberry, vlierbes en natuurlijk zure kersen. Het reultaat? Eerst proef je de volle gerstewijn met zijn moutigheid en rijpe vruchten, waarna de mooi uitgebalanceerde, klassieke Rodenbach-zuurgraad naar boven komt en je duidelijk de cranberry en zure kersen proeft. Een unieke smaakdimensie! (https://www.hetbiermoment.nl/a-68271058/de-molen/de-molen-rodenbach-wieken-krieken-33cl/#description)

Tja, ik proef inderdaad friszuur rood fruit. Maar of het rijp is? Geen idee, cranberry, elderberry/vlierbessen, sour cherries/zure kersen? Ja kersen herken ik wel, logisch vanwege 'krieken', maar al die bessen? Nee die herken ik niet. Het mondgevoel heeft weinig koolzuur, met in de afdronk wel een beetje leerachtige bitere afdronk van tannine zoals wijn, maar dan heel lichtjes. Het doet me qua nasmaak ook denken aan kersenbonbons. Zoet en zuur en kersen. Volgens mij werken brouwerijen binnen een holding vaker samen, dus zo uniek lijkt mij dit niet. Het bier vond ik eigenlijk ook niet zo uniek helaas. Het is supertof om een Red fruit Barley Wine te drinken, maar qua smaak is het een beetje een cover in plaats van een grensverleggende collab. Dat vind ik jammer, maar ja het kan niet altijd raak zijn. Er zijn tig versies van red red wine en sommige unieker dan de ander, maar het blijft een mooi nummer. Zo ook met dit bier. Het is een lekkere smaak, en al is het dan niet uniek of grensverleggend, het is wel stevig en smaakvol.


zaterdag 19 februari 2022

Korduit, Kordaat en Kompaan, bloedbroeders?

Ik dronk een Kompaan Bloedbroeder (9,1 %) en de smaak is niet verkeerd. Het is dik en stevig. Geen irritant koolzuur, maar ook geen hopbitterheid. Gebrande mout, chocolade en wat koffieachtig. Een lekkere porter vind ik, maar wat vinden anderen?

Kompaan bloedbroeder Heerlijk Imperial stout bier van Kompaan bier uit Den Haag. (https://www.speciaalbierkoning.nl/kompaan-bloedbroeder)

Kompaan Bloedbroeder Porter & Stout | 9,1% | 33 cl Donker, vrijwel zwartkleurig met een crèmekleurige schuimkraag. Aan dit bier is port toegevoegd. Pittige rookaroma’s en een straffe bitterheid in de nasmaak. Stijl Porter & Stout Inhoud 33 cl ABV 9,1% Herkomst Nederland Brouwer Brouwerij Kompaan (https://www.beerwulf.com/nl/p/bier/kompaan-bloedbroeder.33)

Straffe bitterheid? Ik vind het redelijk mild bier. Rookaroma's?

Inspired by insomnia, the Kompaan 39 Bloedbroeder is a blackened imperial stout with an extra bloodtype: ruby port. Blood brothers: the strongest bonds that exist! This beer is brewed with a variety of malts (black and roasted) with little sweet notes, a bitter aftertaste, and at 9.1%, it has a light hoppiness. A beer to sit down with! BEST DUTCH BEER OF 2017! Awarded at the Durch Beer Challenge ABV: 9,1  IBU: 62 EBC: 200 HOPS HALLERTAU MAGNUM MALTS CARA CARAFA MUNICH PALE ALE PILSNER ROOK (https://kompaanbier.nl/beers/bloedbroeder/)

Kompaan Bloedbroeder 39 De “Bikkel” uit de KOMPAAN serie. Een zwart bovengistend Nederlands bier, gebrouwen van 5 soorten mout en 3 soorten hop. Tevens heeft dit bier tijdens het kookproces pure Port als additief gehad. Het heeft een stevig alcoholpercentage met 9% en is gedurende de gehele slok een verrassing. Hier moet u even rustig voor gaan zitten. (https://beerstorexl.com/product/kompaan-bloedbroeder-39/)

Ik herken de ruby port er niet in, helaas. Misschien vaker port en dergelijke likeuren drinken?

Kompaan Bloedbroeder is een bier met pure kracht. In deze Stout zitten geroosterde moutsoorten, die voor de donkere kleur zorgen. Aan het brouwsel is rode port toegevoegd. Daardoor is het bier een mooi voorbeeld van smaakcategorie Intens & Uitdagend. Bloedbroeder werd verkozen tot Beste Bier van Nederland tijdens de Dutch Beer Challenge in 2017. (https://www.speciaalbierkoning.nl/kompaan-bloedbroeder)

Kompaan Bloedbroeder is een bier met pure kracht. In deze Stout zitten geroosterde moutsoorten, die voor de donkere kleur zorgen. Aan het brouwsel is rode port toegevoegd. Daardoor is het bier een mooi voorbeeld van smaakcategorie Intens & Uitdagend. Bloedbroeder werd verkozen tot Beste Bier van Nederland tijdens de Dutch Beer Challenge in 2017. (https://www.bierista.nl/kompaan-no39-bloedbroeder)

Een mooie Russian Imperial Stout met een merkbaar hoog alcoholpercentage. Verder merk je de geroosterde en donkere mouten goed in de smaak en de geur van het bier. Verder merk je een aangename koffie bitterheid. Echter had de afdronk wat dikker mogen zijn. Het voelt nu nog iets te dun aan."...  Smaak Je merkt meteen een goede bitterheid door de donkere en geroosterde mouten. Je merkt ook het alcoholpercentage doordat het een plakkend mondgevoel geeft. Er zit ook veel smaak in de nasmaak met wat koffie bitterheid en de eerder benoemde mouten.... "Voor een RIS mag het wat meer body hebben maar op zich een mooi bier en goed doordrinkbaar,In de afdronk komen de port-tonen mooi naar voren."... "zware geur, maar heeft toch een milde rokerige (na)smaak. De port erdoorheen proef je."... "Een geweldig rijk en smaakvol bier. Donkere tonen, geroosterde bitterheid bieden een geweldige complexiteit. Het is een stevig bier met intense smaken en heeft desondanks een mooie balans."... Smaak Je krijgt een beetje een dreun van de alcohol. (https://www.bierista.nl/kompaan-no39-bloedbroeder)

Tja, bij Bierista weten ze er heel wat over te vertellen. Ik mis de port en de rokerigheid. Anderen merken dat dus wel op. Vroeger kwam ik altijd Labiekstoemper of bierblog tegen als ik op geproefde bieren zocht, maar dat gebeurt tegenwoordig niet meer.... tijden veranderen.

Verwantschap tot bloedens toe: bloedbroeder. Een Imperial Stout gebrouwen uit gitzwarte mout en met toevoeging van vuurrode port. Deze ‘zware jongen’ is een van de vijf Kompaan-bieren uit het vaste assortiment van de brouwerij uit Den Haag. Alle bieren zijn geïnspireerd door vriendschap – in dit geval tussen de twee Haagse kompanen Jeroen en Jasper. ... Nº39 Bloedbroeder Brouwerij: Kompaan Biertype: Imperial Stout Alcoholpercentage: 9,1% Wat zie ik? Donker bier met rode gloed. Het fijne schuim is beige van kleur en slaat neer op het bier. Wat ruik ik? Koffie, pure chocolade, wat rokerigs en een vleugje gebrande karamel, maar ook zeker flink wat port tonen. Fijne geur! Wat proef ik? Koffie, pure chocolade, fruitige port-tonen en ook iets van framboos. Subtiel, maar aangenaam is ook dat rokerige en gebrande aanwezig. Al met al redelijk fris, prima doordrinkbaar met flink wat koolzuur en een bittere, licht verwarmende afdronk. (https://bierliefde.nl/bloedbroeder/)

Kompaan bier uit Den Haag werd opgericht in 2012. De bieren van Kompaan worden gebrouwen uit zuiver water en een premium-selectie van zon- en regenovergoten hoppen, gerst en tarwe van het veld. Het begon allemaal als bier dat werd gebrouwen door twee vrienden die hun passie voor bier met Nederland wilden delen! Ondertussen is Kompaan befaamd om haar eigenzinnige bieren heeft de brouwerij een 30HL brouwhuis en is er in 2015 een nieuwe locatie gevonden waar uitbreiding mogelijk was. Sinds begin 2017 is er nu dan ook ruim 900m2 aan Kompaan-geweld in de Binckhorst in Den Haag te vinden! (https://www.speciaalbierkoning.nl/kompaan-bloedbroeder)`

12 mei 2017 om 10:30 Bloedbroeder van Kompaan Bier is verkozen tot Beste Bier van Nederland. De prijs werd donderdag uitgereikt tijdens het Bierproeffestival in Den Haag. Kompanen Jeroen van Ditmarsch en Jasper Langbroek namen de enorme trofee in ontvangst uit handen van hoofdsponsor Marco Philipsen van Mitra. (https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/kompaan-bloedbroeder-beste-bier-nederland/)

Zo zo, heb ik even het beste bier uit Nederland gedronken...

vrijdag 18 februari 2022

Schultenbräu Hefe Weissbier

Soms lijkt het bij beer geeks meer te gaan om prijs en exclusiviteit. Ik ben geen beer geek wat dat betreft. Fijn toch als bier vrij verkrijgbaar is? Al heeft ehet ook wel wat om in die exclusieve staatsslijterijen tegen hoge prijzen je pilsje te moeten halen, na QR-code en identificatieplicht. 

Schultenbräu Hefe Weissbier van de ALDI smaakt best goed. Het is goedkoop en het blik heeft een fijn formaat. Het troebele lichtgele bier met witte kraag ruikt beetje licht zurig en smaakt als tarwebier met en zachte smaak. Weinig hopbitter of banaan. 

Op https://untappd.com/b/aldi-stores-germany-north-schultenbrau-hefe-weissbier/822063 lees je ook allerlei check-ins van mensen die het enkel drinken voor de aantallen en het behalen van allerlei medailles en erkenningen. Bizar, drinken is toch geen spelletje? Ik scroll erdoorheen op zoek naar beschrijvingen om met die van mij te vergelijken, maar helaas. Wel vallen de foto's op met het blik en niet bijpassend glaswerk. Nou hoeft van mij bier niet perse in het juiste glas, maar het is wel vreemd om al die andere merken te zien bij dit bier. Merken zoals La Chouffe, BC Cambuur, Amstel en Brewdog.

Schultenbrau Hefe Weissbier is een Weizen met 4,9% alcohol. Schultenbrau Hefe Weissbier wordt gebrouwen door Schultenbraü.Schultenbrau Hefe Weissbier is een bier uit Duitsland met een heerlijke fruitige smaak. Dit speciaalbier bevat 4,9% alcohol en is exclusief te koop bij Aldi.Brouwerij Schultenbraü Land Duitsland Gebrouwen sinds 2014 Biersoort Weizen Kenmerk Speciaalbier Alcohol 4,9% Gisting Bovengisting Kleur oranje Drink temperatuur 4-6 ℃ Stamwortgehalte Onbekend Valt onder Schultenbrau Smaak & Omschrijving Schultenbrau Hefe Weissbier wordt op traditionele wijze gebrouwen uit speciaal geselecteerde zuivere grondstoffen. De Hefe Weissbier heeft een aroma en smaak van kruiden en fruit zoals citrus. Het bier is gebrouwen met tarwemout en gerstemout.... Het Schultenbräu Hefe Weissbier is een echt Duits fris tarwebier. Een smaakvol ontwerp met een echte Weissbier uitstraling. Proost!.... Brouwen van Schultenbräu Hefe Weissbier Dit bier wordt niet bij Bavaria gebrouwen, aldus één van de Biernet gebruikers. Dit bier wordt gebrouwen worden bij: Brauerei Mönchengladbach Senefelderstrasse 29 D-41066 Mönchengladbach (https://www.biernet.nl/bier/merken/schultenbrau-hefe-weissbier)

Als ik https://www.bierista.nl/schultenbrau-hefe-weissbier bekijk  valt mij de beschrijvingen op: 

Ramon de Koster: Zicht licht mistig, oranje, dunne schuimkraag, lichte bruis...Neus lichte banaan...Smaak lichte banaan... Arnold Ganzevles: Zicht Licht goud troebel bier met mooie witte schuimkraag Neus Licht fruitig en iets moutig Smaak Een beetje slap maar best te drinken voor een keer...Rob Terpstra: Zicht Schultenbrau das ist mein bier Neus Schultenbrau das ist mein bier Smaak Schultenbrau das ist mein bier Spijssuggestie Alles uit de vetpot. (https://www.bierista.nl/schultenbrau-hefe-weissbier)

Tja, het is een goedkoop tarwebier dat je kunt drinken tegen de dorst op warme dagen. Het is zeker geen degustatiebier. 




dinsdag 15 februari 2022

white label 2021 (10,2%) Chocolate Stout Maple Syrup BA

Weer zo'n afkorting BA, van barrel aged, in hout gerijpt. Het bier schenkt mooi zwart in het glas en bruist flink. Het zwarte bier bruist zo de bruine schuimkraag weg. Het is meteen schuimloos. Plat zo ik bijna zeggen, maar het bier heeft nog steeds een behoorlijke carbonatie. Mondgevoel is prikkelend, het is niet superveel koolzuur. De geur heeft een punch, al kan ik die niet goed duiden. Mondgevoel is dik, dit is geen waterig bier. De geur heeft chocolade en alcohol. De smaak, ja wat zeg ik van de smaak? Het is niet echt opvallend of stevig eigenlijk. Bijzonder? 

Emelisse White Label Chocolate Stout Maple Syrup BA - 2021...Alcohol percentage (in %) 10,20% Original gravity (in °P) 24°P Ingredients Water, barley malt, sugar and yeast... EBC (colour) 100 EBU (bitterness) 40 (https://www.emelisse.nl/wp-content/uploads/2021/10/Productsheet-Emelisse-White-Label-Chocolate-Stout-Maple-Syrup-BA-EN.pdf)

Een aangename Barrel Aged Stout met de smaken van ahornsiroop, vanille, chocolade en op de achtergrond geroosterd hout met zijn gekenmerkte Bourbon-achtige smaak. (https://beerizer.com/shop/kaiexclusivebeers/white-label-chocolate-stout-maple-syrup-ba-2021-emelisse--190400)

Emelisse White Label 2021 Series Chocolate Stout Maple Syrup BA may not be available near you. (https://www.taphunter.com/beer/emelisse-white-label-2021-series-chocolate-stout-maple-syrup-ba/6634633208135680)

Brouwerij Emelisse brewed its first beer back in 2005 as one of the very first craft beer breweries in The Netherlands. These days, the brewery is located in a former castle in the city centre of Goes, in the province of Zeeland. As a true pioneer, our classic and innovative beers are brewed exclusively with the purest ingredients worldwide available. Different types of beers are brewed daily, all with the characteristic taste experience for any beer lover, ranging from less experienced drinkers to the most critical experts. As an independent and innovative brewery, Emelisse likes to keep up with the trends in the international scene, but loves setting them even more. However, always with great respect for the natural product. (https://www.emelisse.nl/en/)

Nouja 2005 als één van de eerste? Nouja wanneer begon eigenlijk die craftrevolutie?

Kranten en websites melden veelvuldig dat de trend is overgewaaid uit Amerika. Andere bronnen bestempelen het als een revival van een Nederlandse biercultuur die bestond vóór de opkomst van pils. In het recente The Geography of Beer wordt de speciaalbierrevolutie in verband gebracht met een hernieuwde waardering voor lokale producten. Dat laatste lijkt in Nederland ook het geval, maar opvallend genoeg niet zozeer in de grote steden. Amsterdam, de gemeente met de meeste brouwerijen, toont meer kosmopolitische productie- en consumptietrends. (https://geografie.nl/artikel/bierrevolutie-in-nederland)

‘Micro-brewing’ ontstond in de jaren tachtig in de Verenigde Staten. Lokale hobbyisten brouwden hun eigen bier uit onvrede met het eenzijdige aanbod van goedkoop, massaal geproduceerd bier. In de jaren negentig groeide het marktsegment met 35 tot 58 procent per jaar. Uit die tijd bestaat in Amsterdam alleen nog brouwerij ’t IJ, dat bier brouwt sinds 1985.
In 1985 begon ook bierwinkel ‘De Bierkoning’. Werknemer Ton Zijp (49) vertelt dat hij in achttien jaar in het vak niet eerder zo veel interesse heeft gezien voor ambachtelijk bier. Zijp: “Mensen vinden meer speciale momenten voor bier. Vooral jong publiek wil iets meer avontuur in een biertje. Onze omzet is daardoor de afgelopen vijf jaar verdubbeld en ook speciaalbiercafés zien meer vraag. Er vindt een revolutie plaats op biergebied.” Nelson verklaart de relatief late opkomst van microbrouwerijen in Nederland door de dominante marktpositie van de grote bierbrouwers. “Daarnaast werden dit soort bieren altijd gezien als speciaalbier. Maar waarom is pilsener het enige normale bier? Wij maken droge en lichte bieren van tweeënhalf tot acht procent. Dat is bier voor elke dag en vormt dus een serieus alternatief voor de pilsener.” (https://www.napnieuws.nl/2014/01/24/kleine-brouwerijen-worden-groot/)

Pubs zijn een centrale sociale hoeksteen in de Europese cultuur sinds de tijd van de Romeinen., Deze gemeenschapsruimtes maakten het mogelijk en moedigden de lokale bevolking aan om samen te komen en vaak openbare evenementen te bespreken — vandaar de term “publieke zaal.”Ze hadden echter niet altijd harde gesprekken. Veel mensen zouden gewoon zitten en de tijd doden. Het ding dat pubs scheidde van de cafés van die tijd was de focus op bier en wijn in plaats van koffie of thee. Echter, veel pub-eigenaren geprofiteerd van hun locatie door het exploiteren van aangrenzende winkels waar mensen algemene goederen konden kopen., een aanzienlijk deel van Europa ‘ s oudste alcoholische drankbedrijven was eerst het interne merk van een kleine pub, omdat ze gespecialiseerde dranken begonnen aan te bieden. ... een microbrouwerij is een brouwerij die 15.000 vaten of minder bier per jaar produceert. Zij moeten ook 75% of meer van dat bier verkopen op andere locaties, hoewel sommige microbrouwerijen kleine proeverijen of een bar hebben voor consumenten., Microbrouwerijen voltooien hun verkoop op een van de volgende drie manieren:
drieledig systeem: De Brouwer verkoopt aan een groothandelaar die verkoopt aan een detailhandelaar die verkoopt aan de consument.
Tweeledig systeem: De Brouwer treedt op als groothandelaar en verkoopt aan de detailhandelaar die aan de consument verkoopt.
Directe Verkoop: De Brouwer verkoopt rechtstreeks aan de consument via carry-outs of verkoop vanuit een eigen taproom of restaurant., 
Brewpub
een brewpub is een kruising tussen een restaurant en een brouwerij. Zij verkoopt ten minste 25% van haar bier ter plaatse in combinatie met belangrijke voedselservices. Bij een brouwerij wordt het bier voornamelijk gebrouwen voor verkoop in het restaurant of de bar. Waar het wettelijk is toegestaan, brewpubs kan bier verkopen om te gaan of te distribueren naar een aantal offsite bestemmingen. 
Taproombrouwerij
een taproombrouwerij is vergelijkbaar met een brewpub omdat zij 25% of meer van haar bier ter plaatse verkoopt., Het belangrijkste verschil is dat er weinig of geen voedsel diensten. Bij taprooms draait alles om het bier zelf. Net als brewpubs, een taproom kan verkopen to-go bier en het uitvoeren van distributies off-site.
regionale Brouwerij
een regionale brouwerij past in een van de bredere categorieën. Volgens de Brewers Association produceert een regionale brouwerij jaarlijks 15.000 tot 6.000.000 vaten bier.
Wat Is een onafhankelijke Brouwerij?,
de meest basale identificatie om te weten of brouwerijen onafhankelijk zijn of niet. In een onafhankelijke brouwerij is minder dan 25% van het bedrijf gecontroleerd of eigendom van een lid van de alcoholindustrie dat niet in aanmerking komt als ambachtelijke brouwer. Er zijn een paar veranderingen in de benchmark van wat kleine brouwerijen versus grote brouwerijen definieert, waardoor de definitie van wat het betekent om onafhankelijk te zijn veranderd is. In 2010 veranderde de Brewers Association de definitie van “klein” van maximaal 2 miljoen vaten naar 6 miljoen vaten.,
de Brewers Association besloot in 2017 opnieuw de boel op stelten te zetten door de onafhankelijke Brewer Seal te creëren om de brouwerijen te identificeren die aan de definitie van craft brewer voldoen. Onderdeel van deze definitie is dat de brouwerij onafhankelijk is, waardoor dit een cruciale factor is in de vraag of een brouwerij zichzelf al dan niet “ambacht” mag noemen. Vanaf 2019 gebruiken meer dan 4.000 ambachtelijke brouwers het zegel om zich te onderscheiden en hun kwaliteit te benadrukken. Deze groep vertegenwoordigt meer dan 85% van het volume ambachtelijk bier dat in de Verenigde Staten wordt geproduceerd., Het zegel is een manier waarop Brouwers terugslaan bij de Anheuser-Busch company, die sinds 2011 10 onafhankelijke brouwerijen heeft opgekocht. (https://avenir-condominium.com/nl/wat-is-het-verschil-tussen-een-ambachtelijke-brouwerij-microbrouwerij-brewpub-gastropub/)

Sinds 1980 is speciaal bier in opkomst in Nederland. Speciaal bier is er in vele soorten en smaken. Het leuke aan speciaal bier is de unieke smaak en de excentrieke en naam. Hoewel Nederlandse brouwerijen erg hun best doen om heerlijke bieren te brouwen staat België op dit moment als favoriet. Wijnengeschenken heeft een assortiment weten samen te stellen van unieke speciaal bieren die door microbrouwerijen gebrouwen worden. Maar wat is nu het verschil tussen pils en speciaal bier? Bij het woord pils verstaan we standaard en normale bieren. Speciaal bier daarin tegen wordt gezien als bier met een uniek smaakje.
De bieren die door Wijnengeschenken worden aangeboden zijn in verschillende categorieën in te delen: blond, tripel, dubbel, donker, witbier, honingbier, gemberbier en nog vele andere. De speciaal bieren zijn los, in pakket en cadeau verband te bestellen. De biercadeaus zijn perfect om een echte speciaal bier liefhebber te verrassen. De cadeaus bevatten een speciaal bier fles van 0,75cl omringt met een mooi houten kistje. Wilt u het liever voor uzelf houden dat snappen wij natuurlijk helemaal! Er zijn verschillende pakketten met verschillende bieren samengesteld, zodat u een eigen proeverij kunt houden. Heeft u al een favoriet en wilt u deze nou inslaan dan is dat ook mogelijk. De bieren zijn in grotere oplage te koop, zodat u nooit zonder uw favoriete bier zit. .... Blond wordt gezien als een speciaal bier dat voor veel mensen toegankelijk is. Door de frisse smaak en weinig hop zijn dit echte dorstlessers. De naam blond komt voornamelijk door de lichte gele kleur van het bier. Officieel komt blond bier uit België. In België is blond namelijk voor de eerste keer gebrouwen. Er zijn verschillende soorten blond bier: IPA, Tripel en Saison.
Een blonde IPA wil zeggen dat dit bier een hoge bitterheid heeft en dus ook meer hop. Een IPA hoeft niet altijd blond te zijn, amberkleurige IPA bieren bestaan er namelijk ook. Echter komt in Nederland en België voornamelijk blonde IPA’s voor. .... Hoe ontstaat dubbel bier? Tijdens het brouwen van dit bier wordt er meer graan toegevoegd. Door meer graan toe te voegen krijgt het bier meer suikers, wat weer resulteert in een hoger alcoholpercentage. De Brouwerij die het eerste met een dubbel bier op de markt kwam was Westmalle. Tussen zijn trappisten bieren is in 1856 het eerste trappisten dubbel bier op de markt gekomen.
Een dubbel bier is te herkennen aan de kleur van het bier. Een dubbel bier zit tussen een donker blonde en donker bruine kleur. Daarnaast is een dubbel bier vaak zoeter van smaak, minder bitter en smaken die overeenkomen met karamel en koffie. ... Tegenwoordig zijn er vele soorten Tripel bieren. Maar wat is een Tripel eigenlijk? Tripel bier is een zwaar speciaalbier. Tripel bier heeft een hoog alcoholpercentage. Het percentage ligt meestal tussen de 7 tot 10%. Het hoge alcoholpercentage komt door het hoge suikergehalte, niet van de hoeveelheid graan. ... IPA is de afkorting van India Pale Ale. De betekenis van deze naam is afkomstig uit de dagen van het Engels kolonialisme. Toen werd het bier namelijk naar India gebracht. De naam IPA word dan ook vaak verkeerd geschreven. Omdat veel mensen denken dat het bier uit India komt schrijven ze Indian Pale Ale.
Oorspronkelijk komt IPA uit de 17e eeuw. De Britse soldaten, die in India de orde bewaarden verlangde, volgens de oude verhalen, naar hun favoriete bieren van thuis. In die tijd was het ook zo dat iedere soldaat nog recht had op een biertje per dag. De reis over zee duurde vier maanden en helaas overleefde dit bier dat niet.
George Hodgson een Britse bierbrouwer kwam op het idee om meer hop en alcohol aan het bier toe te voegen. Hierdoor bleef het bier langer houdbaar. Hop en alcohol werken namelijk als een natuurlijke conserveringsmiddel. Tot heden is het een van de meest gedronken speciaal bieren. Van Engeland tot Ierland en van de Verenigde staten tot Australië iedereen erkent de populariteit van IPA (https://www.wijnengeschenken.nl/bier) 

Wie weleens een regionaal bierfestival bezoekt, zal merken dat de bieren tegenwoordig nogal hoppig zijn. In de meeste gevallen India Pale Ale, kortweg IPA. Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt IPA beschouwd als hét vlaggenschip van de Amerikaanse speciaalbier- of craft beerrevolutie. Oorspronkelijk was het een Brits koloniaal bier, dat dankzij de extra hop langer goed bleef op de lange reis van Engeland naar India. Rond 1980 werd opnieuw in deze stijl gebrouwen aan de westkust van de Verenigde Staten, maar nu met Cascade-hop, een Amerikaanse variëteit uit 1956. In menig Nederlands bier is het citrusaroma van de Cascade goed te proeven. (https://geografie.nl/artikel/bierrevolutie-in-nederland)

Voor inspiratie verschuift de focus van de craft-brouwers van Belgische bieren naar het westen, met name naar het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Hier ligt de oorsprong van de I.P.A.’s, Pale Ales, Porters en Stouts die de laatste jaren meer regel dan uitzondering zijn op de bierkaart. De sours komen er aan, zegt Ordeman: “Dat zijn de wat zuurdere bieren. Voor nu zijn dat nog dranken voor de fijnproevers. Van pils stap je nu eenmaal sneller over naar een I.P.A. of een Pale Ale, deze bieren zullen in mijn ogen dan ook groot blijven.”  (https://pointer.kro-ncrv.nl/stortvloed-in-nederlandse-pilswoestijn-de-opkomst-van-ambachtelijk-bier)

De trend voor de toekomst zijn bieren met een laag alcoholgehalte, maar vol met smaak. “Sessionability” zoals Melissa dat noemt. In Nederland is eenzelfde trend zichtbaar. Hans Glandorf merkt dat het bier van de maand van de Alliantie van Biertapperijen de laatste jaren wat lager in alcohol is. Daarbij is ook duidelijk een seizoensinvloed herkenbaar: licht in de zomer en wat zwaarder in de winter. Ook Rick Kempen van Bier&Co en Marco Philipsen van MITRA zien deze ontwikkeling zich in de komende jaren nog voortzetten. Jaap Lindeman van brouwerij Kromme Jat herkent die trend nog niet. Volgens hem blijven consumenten zwaardere bieren zoals een tripel van microbrouwerijen verwachten. (https://www.bierburo.com/opkomst-kleine-brouwerijen/)

Pils dankt zijn populariteit met name aan de uitvinding van koeltechnologie rond de jaren 1880. Deze ontwikkeling heeft er voor gezorgd dat bier aantrekkelijk helder, met constante kwaliteit en in grotere hoeveelheden gebrouwen kon worden. Pils voor de massa wordt commercieel interessant en een groot Nederlands exportproduct. Een doorslaand succes, totdat in 1980 een dieptepunt bereikt wordt: er zijn dan nog maar 17 brouwerijen over. Roel Mulder: “Door de doelbewuste overnames van de grote pilsbrouwers werd de periode rond de jaren 80 ook wel de pilswoestijn genoemd." (https://pointer.kro-ncrv.nl/stortvloed-in-nederlandse-pilswoestijn-de-opkomst-van-ambachtelijk-bier)

Jochem Kroezen, een bedrijfskundige die promotieonderzoek heeft gedaan aan de Erasmus Universiteit naar de achtergronden van de recente opleving van de Nederlandse biercultuur, laat in zijn onderzoek zien dat Nederland ooit nog veel meer brouwerijen telde dan nu. In de 19e eeuw had Nederland volgens Kroezen wel duizend verschillende bierbrouwerijen, maar in 1900 waren dat er nog maar 500. In de jaren daarna liep het aantal nog veel verder terug, naar dertien brouwers in 1980, doordat alle kleine brouwerijen werden opgekocht door grote partijen of werden weggeconcurreerd. Sindsdien is het aantal brouwers weer gaan stijgen, mede door de opkomst van het consumentenverzet in de jaren ’80. (https://www.consultancy.nl/nieuws/13033/aantal-bierbrouwerijen-in-nederland-verdubbelt-in-drie-jaar)

The notion of consumer resistance can also be related to the concept of anti-mass production cultural sentiment as described by Carroll et al. (2001) and discussed above. The negative sentiment toward mass producers can be a trigger of resistance activities as evident in our example above. However, whereas anti-mass production cultural sentiment could be used to describe a more general sentiment in society that does not necessarily have to lead to any entrepreneurial action, consumer resistance relates to specific within-industry dynamics that do produce entrepreneurial activities. (https://www.wur.nl/upload_mm/c/b/b/5c6a2aa6-8e3d-4930-acae-88230ee29d66_20160426_Dutch_Micro_Breweries_paper_final_no_codes%20%284%29.pdf)

In het standaardwerk A History of Brewing in Holland, 900-1900 van Richard Unger vinden we eindeloze - godlof mooi toegelichte - tabellen met aantallen brouwerijen waaruit blijkt dat een stabiele groei optreedt als de toenmalige Nederlanden bedrijfsmatig begint te produceren, waarna een explosie in de middeleeuwen volgt en een dramatische neergang in de 17e en 18e eeuw. Het aantal brouwerijen in Nederland schommelde ook sterk in de 19e en 20e eeuw: in 1819 telde ons land er 678, in 1858 slechts 466. In 1890 zijn het er weer 543, en in 1919 nog maar 359. Die plotse toename wordt vooral verklaard door de uitvinding van de mechanische koeling, die het mogelijk maakte op grotere schaal ondergistend bier te brouwen. Zo vormen brouwerijen zich om tot pilsbrouwer; tegelijkertijd openen nieuwe brouwerijen hun deur die zich van quite af aan op pilsproductie richten. Dat ging overigens niet zonder vallen en opstaan: een van de allereerste Nederlandse brouwerijen (1864) die speciaal werd gebouwd voor het brouwen van pilsener bier, de Koninklijke Nederlandsche Beiersch Bierbrouwerij uit Amsterdam, dolf na 63 jaar alweer het onderspit: de boedel werd verdeeld tussen Amstel, Heineken en Oranjeboom. Van deze is alleen Heineken nu nog over, als zelfstandige brouwerij. Als het Centraal Brouwerij Kantoor, de branchevereniging voor brouwend Nederland, in 1939 wordt opgericht zijn alle 99 Nederlandse brouwerijen lid. In twintig jaar tijd moesten dus 260 brouwers de poort sluiten; bijna zeshonderd in een ruime eeuw. Hier toont zich de opkomst van het grootschalig brouwen van ondergistend bier. De consument stapte er zo massaal op over dat honderden brouwerijen en evenzovele verschillende bieren van de aardbodem werden weggevaagd. Gedurende de twintigste eeuw zet deze ontwikkeling zich voort: in 1980 heeft Nederland 17 actieve brouwerijen die zich vooral met het brouwen van pils bezighouden. ... De discussie over wat nu een brouwerij precies is parkeer ik even: kijken we naar de definities zoals de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur die hanteert, dan onderscheiden we (productie)brouwerijen met eigen ketels, gericht op verkoop van bier onder eigen merknaam; brouwerijhuurders die zich richten op verkoop van bier onder eigen merknaam maar zonder eigen ketels te hebben; en brouwerijverhuurders die wel eigen ketels hebben maar zich richten op verkoop van bier aan brouwerijhuurders. Gemakshalve gooi ik ze allen op een hoop die ik ‘bierproducerende bedrijven’ noem: op die hoop vinden we interessante cijfers die onomstotelijk bewijzen dat het nog nooit zo gemakkelijk is geweest een ‘bierbedrijf’ te starten, ofwel dat er steeds minder ‘belemmeringen’ zijn. Zo telt Nederland momenteel acht brouwerijverhuurders, terwijl de eerste pas in 2012 de ketels opende. Het aantal brouwerijhuurders is op dit moment, en volgens de telling van de Stichting, voor het eerst groter dan het aantal (productie)brouwerijen: 344 tegen 320. Tien jaar geleden was die verhouding 81 productiebrouwerijen tegen 28 brouwerijhuurders.(https://www.nederlandsebiercultuur.nl/blog/105-wild-groei-van-brouwerijen)

Op https://www.nederlandsebiercultuur.nl/blog/105-wild-groei-van-brouwerijen en Figure 1: Number of breweries in the Netherlands: 1819-2015 van https://www.wur.nl/upload_mm/c/b/b/5c6a2aa6-8e3d-4930-acae-88230ee29d66_20160426_Dutch_Micro_Breweries_paper_final_no_codes%20%284%29.pdf zie je vanaf 1980 een gestage groei. 

28 mei 2016 Zo’n 35 jaar geleden telde Nederland nog maar acht bierbrouwerijen, terwijl dat er in 1820 liefst duizend waren. Inmiddels leken de pilsrecepten van bekende ‘grote jongens’ als Heineken en Grolsch zó op elkaar, dat zelfs connaisseurs ze bij een blinde test niet meer uit elkaar konden halen. Maar de afgelopen drie decennia veranderde Nederland weer van een desolate pils-woestijn in een speciaalbier-oase, met 390 brouwers. (https://www.wur.nl/nl/nieuws/Opkomst-micro-bierbrouwerijen-in-Nederland-.htm)

In 1980, the Dutch beer brewing industry could be described as a ‘Pilsner desert’. At that time there were only a handful of independent beer producers and their designated products were so homogenous that even connoisseurs and professional tasters could not distinguish between them in blind taste tests (Jansen, 1987). Today, the picture is strikingly different. The number of beer breweries has skyrocketed and continues to increase exponentially. The variety of available beers produced in the Netherlands approximates the variety in both historic and current beer styles that have ever been available worldwide. Due to the emergence of an eclectic set of fundamentally different types of breweries, often referred to as specialty or microbreweries, the Dutch beer brewing industry has transformed from being one of the most stagnant industries to being one of the most innovative industries in the Netherlands. This phenomenon of renewal does not uniquely apply to the Dutch beer brewing industry. The U.S beer brewing industry went through a similar process in the 1990s (Carroll and Swaminathan, 2000) and a similar rise in microbreweries is simultaneous taking place in many other European countries (https://www.wur.nl/upload_mm/c/b/b/5c6a2aa6-8e3d-4930-acae-88230ee29d66_20160426_Dutch_Micro_Breweries_paper_final_no_codes%20%284%29.pdf)

The 1450-1650 period can be described as ‘the Golden Age’ of Dutch beer brewing (Unger, 2001), as exemplified by the rise of large clusters of beer breweries in several Dutch towns—most commonly in densely populated Western locales like Haarlem, Gouda, Delft, and Amersfoort, but also in more remote towns like Groningen and Nijmegen. Many of these clusters soon established a national and occasionally even international presence in the Western European beer trade (Unger, 2001). Historical sources report that some towns had over 100 breweries, with more than 50 percent of their production intended for export (Dekken, 2010; Lintsen et al., 1992; Unger, 2001). Towns with significant historical beer brewing activity typically had their own unique beer styles. For example, Gouda was known for its koyt beer that was brewed with a mixture of bitter herbs instead of hops, while Groningen was known for its kluin beer, a heady brew high in alcohol (Karst, 1980). However, an important innovation that contributed to the prosperity of the Dutch beer brewing industry was the adoption of hops as an important ingredient. Hops provided increased durability— and thus transportability—of beer and their use was popularized by German beer breweries (in particular those based in Hamburg). German hopped beer reached the Netherlands during the Late Middle Ages (1350-1450) through the trade network of northern European cities known as the Hanseatic League (Alberts, 1969; Van Uytven, 2007). (https://www.wur.nl/upload_mm/c/b/b/5c6a2aa6-8e3d-4930-acae-88230ee29d66_20160426_Dutch_Micro_Breweries_paper_final_no_codes%20%284%29.pdf)

This period of prosperity was followed by one of substantial decline. Historians have ascribed the
decline to a variety of factors including (a) a loss of foreign export markets due to the development of
brewing industries in other countries, such as England, (b) increased (price) competition from wine,
distilled beverages and ‘colonial’ drinks (coffee, tea, and cocoa), (c) increased grain prices and (d)
rising taxes (Unger, 2001). The declining market for Dutch beer led to a reduction in overall beer
production and a substantial number of breweries in the Netherlands went out of business. Towns like
Haarlem, Gouda, and Delft lost their leading roles in the beer trade, and the focus of the industry
shifted to larger port cities like Amsterdam and Rotterdam, where large-scale breweries were able to
survive due to thriving shipping industries and more populous local markets (Unger, 2001). An
important client for beer breweries in these two towns was The Dutch East India Company (VOC),
which had ‘chambers’ in both cities. (https://www.wur.nl/upload_mm/c/b/b/5c6a2aa6-8e3d-4930-acae-88230ee29d66_20160426_Dutch_Micro_Breweries_paper_final_no_codes%20%284%29.pdf)

Technological innovations during the Industrial Revolution (1760-1840) set the stage for the first revival of Dutch beer brewing (Lintsen et al., 1992; Unger, 2001; Poelmans et al., 2011). Several scientific breakthroughs—such as the steam engine, mechanical refrigeration and electricity, combined with scientific discoveries related to food chemistry—allowed for increased control over the brewing process and provided opportunities for production and distribution on a larger scale. This process went hand in hand with the diffusion of pilsner beer across Europe. Pilsner is a lager, a beer style brewed with yeast that ferments at low temperatures, the production of which requires electrical refrigeration. Ale, in contrast, is brewed with yeast that ferments at ambient temperatures. A shift from ale to lager thus required significant investments in refrigerated fermentation tanks. (https://www.wur.nl/upload_mm/c/b/b/5c6a2aa6-8e3d-4930-acae-88230ee29d66_20160426_Dutch_Micro_Breweries_paper_final_no_codes%20%284%29.pdf)

While Dutch brewers were initially slow in adopting these innovations, toward the end of the 19th century and in the beginning of the 20th century many new breweries were founded that made use of these more advanced technologies (Unger, 2001). Amsterdam was the centre of this transition, where three breweries (Koninklijke Nederlandsche Beiersche Bierbrouwerij, Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij, and Beiersch Bierbrouwerij De Amstel) started producing pilsner between 1860 and 1870. A decade later, breweries in other towns such as Amersfoort (Phoenix Brouwerij) and Rotterdam (Brouwerij d’Oranjeboom) followed suit. This modernization process was driven by wealthy investors who entered the field during the last decade of the 19th century by acquiring existing breweries or starting new breweries while investing heavily in modern equipment (Unger, 2001). Some of these investors were owners of German breweries who saw the Netherlands as a potential market for the then increasingly popular beer-style – Bavarian Pilsner – such as in the case of Brouwerij De Leeuw in Valkenburg (Philips, 1999). In the 20th century, the Dutch beer sector experienced an unprecedented degree of concentration. In conjunction with the economic outfall related to the two World Wars, tougher competition and expansionist practices of industrial breweries led to a substantial shakeout of local and family-owned breweries as predicted by the industry life cycle model. Breweries such as Heineken, Amstel, Oranjeboom and De Drie Hoefijzers rapidly expanded their capacity by means of the establishment of new brewing locations and the takeover of smaller competitors, in part facilitated by a growing export market. The number of independent producers quickly reduced from about 500 in 1900 (Simons, 1992; Unger, 2001) to about 100 in 1940 (Simons, 1992), and finally, to 13 independent producers in 1981 (see Figure 1). These breweries included all the large breweries that still dominate the Dutch pilsner market such as Heineken, Grolsch (now Asahi Group Holdings), Bavaria and Dommelsch (now AB-Inbev). The concentration wave went hand in hand with significant homogenization— characterized by the fact that by 1980 brewers almost exclusively produced pilsner beer. (https://www.wur.nl/upload_mm/c/b/b/5c6a2aa6-8e3d-4930-acae-88230ee29d66_20160426_Dutch_Micro_Breweries_paper_final_no_codes%20%284%29.pdf)

While the concentration wave was still in full swing during the late 1960s and early 1970s, four
specialty beer pubs were established that took on a pioneering role in creating a market for alternatives
to pilsner. These were: De Beyerd in Breda, Jan Primus in Utrecht, Gollem in Amsterdam and ‘t
Pumpke in Nijmegen.3
In contrast to existing pubs, these beer pubs began to offer foreign ales,
predominantly from Belgian origin, as an alternative to Dutch pilsner. The preference for Belgian ales,
as compared to alternative beers from other ‘neighbouring’ countries such as Germany and the U.K.,
can be explained by the relatively short geographical distance, shared language, and wide variety of
ales. The pubs had in common that they all emerged in student towns and that they appeared to appeal
to the younger population.  .... At the end of the 1970s, on the coattails of the growing attention for foreign ales that was fuelled by
the alternative beer pubs, a small group of beer enthusiasts emerged that was dissatisfied by the state
of the Dutch beer culture and started to advocate for change among Dutch beer producers. This led to
the establishment of the Dutch beer consumer organisation PINT. This association had as its main aim
“to make beer culture important again in the Netherlands” and encouraged breweries to produce,
what they called, ‘traditional beers’ (PINT Nieuws 1, November 1980, pg. 12). ... A very important source of motivation and inspiration for PINT was the British beer consumer
association CAMRA. CAMRA was founded about a decade before PINT and had achieved substantial
success in mobilizing individuals to join their ‘campaign’ for the revitalization of ale beer, which had
contributed to the re-emergence of ale beer production and consumption in the U.K. In 1980, a small
group of Dutch beer enthusiasts who regularly visited England wrote a letter to all Dutch members of
CAMRA in which they called attention to the ‘poor state’ of the Dutch beer culture and asked to join
them in taking action. This led to the formation of an initial group of 20 individuals, who laid the
foundation of what later became PINT (https://www.wur.nl/upload_mm/c/b/b/5c6a2aa6-8e3d-4930-acae-88230ee29d66_20160426_Dutch_Micro_Breweries_paper_final_no_codes%20%284%29.pdf)

PINT’s activities seemingly started to have a serious impact with the establishment of the first new
brewery on Dutch soil since World War II in 1981, De Arcense Stoombierbrouwerij in Arcen. The
founders of the brewery were former employees of the British brewing conglomerate Allied Breweries
who saw an opportunity when their employer decided to close one of its production facilities in the
Netherlands. Following the increased attention generated by the pioneering brewpubs and PINT, they
decided to set-up a new brewery at the former location of Allied Breweries that focused exclusively on
traditional top-fermenting beer. PINT played an important role in the founding process by bringing
several parties together that could help make the brewery viable. For instance, through their extensive
network PINT was able to establish a relationship between the new brewery and suitable distributors.
PINT also paid extensive attention to the founding of De Arcense Stoombierbourwerij in their
magazine.
The subsequent five years saw the establishment of another nine new microbreweries that focused
exclusively on the production of traditional beer styles. These were predominantly traditional Belgian
ales, such as witbier, dubbel, and tripel. The most successful of these new breweries were Brouwerij
Raaf in Heumen, De Friese Brouwerij in Bolsward, ‘t IJ in Amsterdam and Christoffel Brouwerij in
Roermond. Similar to De Arcense Stoombierbrouwerij, many of the founders of the these new
breweries had ties with incumbent breweries. Herm Hegger, the founder of Brouwerij Raaf had
worked in the same brewery as the founders of De Arcense Stoombierbrouwerij and Aart van der
Linde (Friese) had worked in Bierbrouwerij De Leeuw in Valkenburg and in the new Arcense
Stoombierbrouwerij before opening his own brewery. Leo Brand, the founder of Christoffel Brouwerij
was a member of the famous Brand brewing family which owned a successful brewery in the South of
Limburg. Breweries that were established by individuals without any prior brewing experience did not
fare well during this time period. De Alkmaarse Brouwerij in Alkmaar and Brouwerij De Noorderzon
in Groningen had struggled with infections and inconsistent quality, which led to their demise within
three years after opening. Brouwerij ‘t IJ in Amsterdam is the only exception of a brewery with an
inexperienced founder that was able to survive.  (https://www.wur.nl/upload_mm/c/b/b/5c6a2aa6-8e3d-4930-acae-88230ee29d66_20160426_Dutch_Micro_Breweries_paper_final_no_codes%20%284%29.pdf)

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is in tien jaar ruim verviervoudigd, van 90 in 2007 tot 370 in 2017. Het zijn vooral eenmansbedrijven die erbij zijn gekomen. De grootste groei vond plaats in Amsterdam. Waar bierbrouwen in het verleden vooral een Brabantse en Limburgse aangelegenheid was, zie we nu de meeste meer brouwerijen in Noord-Holland. (https://www.customertalk.nl/nieuws/kleinschalige-nederlandse-bierbrouwerijen-sterk-in-opkomst/)

Through their activities, PINT contributed not only to the emergence and proliferation of a community of enthusiastic consumers of alternative beer, they also fostered a growing community of hobby brewers. Although officially home brewing was illegal by Dutch law up until as late as 1992, the practice regained legitimacy as evident by the fact that it was largely tolerated throughout the 1980s and the eventual abolishment in the early 1990s. Starting with the establishment of hobby brewers’ guild De Roerstok in Tilburg in 1984, a number of guilds emerged throughout the country that encourage hobby brewing and facilitated knowledge sharing. Although it is likely that at least some of these guilds would have emerged without the activities of PINT, they did actively encourage the growth and professionalization of this community  .... A major factor that contributed to the increased ‘production’ of potential brewery entrepreneurs was the growing number of hobby brewing associations in the Netherlands that developed in conjunction with PINT. The budding hobby brewing scene allowed individuals to experiment with brewing and share knowledge about the brewing process. Brewing beer at home was strictly forbidden by law in the Netherlands up until as late as 1992. However, PINT was able to get the Ministry of Finance to confirm in 1983 that although “The brewing of beer outside of an approved brewery was illegal, the government would seek no prosecution in such cases where the beer is exclusively consumed in the family circle.” Subsequently, the first official Dutch hobby brewers association, De Roerstok in Tilburg, was established in 1984. This was followed by others, such as De Deltabrouwers in 1987 and ‘t Wort Wat in 1991. These hobby association would not only encourage the practice of home brewing and facilitate knowledge sharing but also organize competitions. A significant number of brewery founders that we interviewed reportedly learned the tricks of the trade through participation in these hobby brewing associations before “going professional”.(https://www.wur.nl/upload_mm/c/b/b/5c6a2aa6-8e3d-4930-acae-88230ee29d66_20160426_Dutch_Micro_Breweries_paper_final_no_codes%20%284%29.pdf)

De populariteit van IPA in Nederland doet vermoeden dat de groei van het aantal kleine brouwerijen een Amerikaanse rage is, maar zo simpel ligt het niet. In Nederland werd al vanaf 1985 op kleine schaal speciaalbier gebrouwen, vooral bieren naar Belgisch voorbeeld. De Natte en de Zatte van Brouwerij ’t IJ (sinds 1985) in Amsterdam zijn daarvan goede voor beelden. Zij gaven daarmee gehoor aan de groeiende onvrede onder consumenten over het eenzijdige aanbod, dat destijds voornamelijk bestond uit pilseners. Het consumentenverzet werd geleid door Promotie Informatie Traditioneel Bier (PINT), dat in 1980 werd opgericht naar het voorbeeld van de Campaign for Real Ale (CAMRA) in GrootBrittannië. De oorsprong van de Nederlandse brouwrevolutie ligt in zekere zin dus in Groot-Brittannië, met de Belgische biercultuur als voorbeeld. Ook de eerste Amerikaanse microbrouwers zijn sterk beïnvloed door de opvattingen van CAMRA. Dus als de huidige populariteit van speciaalbier in Nederland een Amerikaanse uitvinding is, is het op z’n best een Amerikaanse toeeigening van een Brits idee dat in Nederland al eerder was geland.  (https://geografie.nl/artikel/bierrevolutie-in-nederland)

While the first generations of Dutch brewery entrepreneurs in the 1980s and 1990s struggled to solve technical challenges, more recent generations of brewery entrepreneurs had a considerably easier time in solving these challenges. Experts and founders indicate that information on the brewing process and the availability of equipment are much less of a constraint in the most recent period of microbrewery growth. Mastering the brewing process and experimenting with different recipes has become much easier due to the availability of numerous information sources on the internet and the emergence of fora and networks of home-brewers that exchange experience. Similarly, the increasing popularity of home brewing as well as the increase in microbreweries has led to the entry of specialised suppliers of (home)brew equipment and engineering companies that can assist with the design and construction of a new brewery. An example is Brouwtechniek Nederland, which has supported the design and expansion of a number of microbreweries such as ‘t IJ in Amsterdam, Maximus in Leidsche Rijn and Graaf van Heumen in Heumen. Finally, another source of information for new brewers is the small brewery initiative (KBC). Several brewers indicated the usefulness of the hygiene guidelines for microbreweries that was drafted by KBC..... The first microbreweries in the 1980s started with very limited resources and as such had to be creative in constructing their breweries as outlined above. Small breweries of the first cohort, such as De Noorderbierbrouwerij in Alkmaar and De Noorderzon in Groningen struggled to finance their modest start-up costs of around 100,000 Dutch Guilders at the time. For example, Colin Brown, of De Noorderbierbrouwerij was required to seek support from a governmental institutions for small and medium sized business (CIMK) before a loan would be approved. He said about this: “We received the advice from CIMK to produce beer that was tailored to the Dutch taste. And yes, that meant we also had to produce Pilsner. However, that is impossible, I told them: then we may as well shut everything down. I would never be able to compete with big brewers like Grolsch.” In the more recent period, new ways of funding and in particular crowd funding, have reduced the entry barriers for starting up a microbrewery. A large number of breweries, such as for example Oedipus in Amsterdam and Oersoep in Nijmegen, have used crowd funding to finance the construction or expansion of the brewery. Also due to the popularity of local beers, microbreweries are regarded as an interesting investment by private funders and financial institutions. Several founders indicated that banks are now familiar with the concept and therefore willing to provide start-up capital. (https://www.wur.nl/upload_mm/c/b/b/5c6a2aa6-8e3d-4930-acae-88230ee29d66_20160426_Dutch_Micro_Breweries_paper_final_no_codes%20%284%29.pdf)

Sommigen zoeken de verklaring voor de speciaalbierrevolutie in Nederland zelf. Organisatiesocioloog Jochem Kroezen kenschetst in zijn proefschrift de opkomst van microbrouwerijen als een revival van de Nederlandse biernijverheid. De nieuwkomers bouwen volgens hem voort op plaatselijke brouwtradities. Kroezen wijst erop dat nieuwe brouwerijen zich meer dan eens vestigen in gemeenten met een ‘belangrijk brouwverleden’. Hij hanteert daarvoor wel erg soepele criteria, namelijk als er sprake is van substantiële brouwactiviteit in een van de volgende tijdvakken: voor 1650, 1650-1900 of na 1900. Historische continuïteit is geen vereiste. Terwijl regionale concentraties nogal eens verschuiven door de tijd heen. In de 16e eeuw bijvoorbeeld concentreerde de brouwnijverheid zich in de Hollandse steden. In 1900 waren de meeste brouwerijen te vinden in de plattelandsgemeenten van Zuid-Nederland. Op die manier hebben wel erg veel gemeenten een belangrijk brouwverleden en wordt het voor nieuwe brouwers bijna een opgave niet voor zo’n gemeente te kiezen. Kroezen hecht bovendien te veel gewicht aan het vroege brouwverleden. Het is veel aannemelijker dat brouwers teruggrijpen naar een tijd die verser in het collectieve geheugen ligt, zoals het begin van de 20e eeuw. De industriële brouwers hadden nog geen hegemonie gevestigd en er waren volop lokale brouwers die de bovengistende methode hanteerden. Maar ook voor deze revival is het bewijs niet overtuigend. Als we de brouwerijkaart van 1900 vergelijken met die van nu, springen vooral de verschillen in het oog. Op sommige plekken zijn de brouwerijen ‘teruggekeerd’, maar op heel veel plekken ook niet. Zo trekt de speciaalbierrevolutie grotendeels voorbij aan Limburg, dat in 1900 nog de meeste brouwerijen van Nederland telde (per hoofd van de provinciebevolking). Historische spreidingspatronen zeggen niet alles. Als de opkomst van microbrouwerijen een revival is, moet er ook sprake zijn van een revivalcultuur. Die cultuur bestaat zeker, maar dominant is zij niet. (https://geografie.nl/artikel/bierrevolutie-in-nederland)

For the first generations of brewery entrepreneurs in the Netherlands, there was hardly any publically available information on the brewing process and the operation of a (micro) brewery, let alone a network of equipment suppliers and specialised engineers that could support the foundation of a brewery. Founders often resorted to a process of tinkering to set up their breweries, using second-hand equipment from disbanded or renovated breweries in Belgium and Germany or from dairy and soda producers in the Netherlands. Examples of this are breweries Raaf and ‘t IJ, which were founded in 1984 and 1985 respectively, but also brewery De Molen and Butchers Tears, which were established after 2003 and are part of what we see as the second wave of microbreweries..... Our archival data on all microbreweries that were established between 1981-2012 reveals that at least 35% made use of some form of detritus. However, the use of detritus became less prevalent over time. Whereas at least 46% of microbreweries established before 1994 made us of some form of organizational detritus this applied to only about 30% of breweries established after 1994. This suggests that as the microbrewery sector grew it became easier to amass technical and symbolic organizational resources without making use of remnants from ancestral organizations.  (https://www.wur.nl/upload_mm/c/b/b/5c6a2aa6-8e3d-4930-acae-88230ee29d66_20160426_Dutch_Micro_Breweries_paper_final_no_codes%20%284%29.pdf)

 directeur van Haarlemse brouwerij Jopen en bestuurslid van de Week van het Nederlandse Bier is Michel Ordeman. Waar de eerste revolutie na de pilswoestijn de import van Belgische speciaalbieren typeerde, is volgens hem inmiddels de tweede bierrevolutie in volle gang: craft bier. ... ‘Craft’ betekent ambacht en staat dus voor ambachtelijke bieren, wat per definitie begint bij onafhankelijke kleinere brouwers. Het staat voor een nieuwe cultuur en een protest tegen de grote neutrale pilsmerken die rond de jaren ‘80 de scepter zwaaiden en voor bier met eenzijdige smaak zorgden. Tegelijkertijd is die overvloed en eenzijdigheid van pils een bron geweest voor de veelzijdige biercultuur die Nederland nu rijk is. Nadat mensen kennis maakten met de Belgische bieren in de jaren ‘90 krijgt bier als drank weer een kans bij een nieuwe generatie. Ordeman zegt hierover: “Als je kijkt naar de laatste tien jaar merk je dat mensen steeds meer zijn gaan reizen en daardoor in aanraking komen met andere bierstijlen. Mensen ontdekken dat bier niet per definitie een neutraal smakend product hoeft te zijn, maar dat het dus ook mogelijk is om daar meer smaak en geurbeleving in te brengen.” ... Een goede gezondheid is de laatste jaren ook een veel groter thema geworden. En als je bijvoorbeeld minder drinkt, pak je sneller iets van kwaliteit. Kleinschalige ambacht geniet meer interesse”, aldus Ammerlaan. Bier krijgt dus door de herwaardering van het ambacht meer status en wordt net als wijn een ‘genotsproduct’. De gouden koorts met witte kraag duurt nu al een tijdje voort. Steeds meer hobbybrouwers creëren hun brouwsels in de keuken of garage. De volgende stap is met eigen receptuur op een brouwerij af te stappen en een ketel te huren.(https://pointer.kro-ncrv.nl/stortvloed-in-nederlandse-pilswoestijn-de-opkomst-van-ambachtelijk-bier)


Volgens Ordeman zijn deze huurders vaak onder te verdelen in twee typen:

📑 Het marketing type dat met een goed recept en concept een slim idee op de markt zetten

💪 Brouwers die het een en ander al gebrouwen hebben en opschalen door een ketel bij een brouwerij te huren voor zij zelf de grote investering doen in een eigen pand en ketels. (https://pointer.kro-ncrv.nl/stortvloed-in-nederlandse-pilswoestijn-de-opkomst-van-ambachtelijk-bier)


Verderop in zijn proefschrift onderscheidt Kroezen een aantal typen microbrouwers, waarvan de ‘historicus’ er slechts één is. De historicus is een traditionalist, die verloren brouwtradities wil doen herleven. De ‘biersommelier’ wil vooral nieuwe unieke bieren brouwen, de ‘voedseltechnicus’ streeft naar kwaliteit door beheersing van het brouwproces, en de ‘koopman’ handelt vooral uit winstbejag.  (https://geografie.nl/artikel/bierrevolutie-in-nederland)

Ook geografen hebben de opkomst van speciaalbier onder de loep genomen, met name in de Verenigde Staten. Een populaire verklaring voor de Amerikaanse craft beerbeweging is het neolokalisme, een term die in 1997 is gelanceerd door Wes Flack. Volgens Flack spelen de Amerikaanse microbrouwerijen in op een toenemende behoefte aan lokale eigenheid of sense of place, in reactie op de sterker wordende invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld door globalisering. Flack spreekt zelfs van een tegencultuur. Ook veel Nederlandse microbrouwers benadrukken de lokale identiteit van hun waar. In Nederland verwijst ongeveer 35 procent van de brouwerijnamen naar de streek, plaats of plek waar de brouwerij is gevestigd. Enkele voorbeelden zijn de Twentse Bierbrouwerij, Stadsbierbrouwerij Apeldoorn, Brouwerij D’n Drul (een wijk in Groesbeek), Dorpsbrouwerij De Maar (een straat in Jabeek) en Oudaen Stoombierbrouwerij (een historisch gebouw in Utrecht). Daarnaast ontleent ongeveer 15 procent een naam aan de plaatselijke geschiedenis. Zo is Jopen Bier vernoemd naar de 14e -eeuwse term voor Haarlemse biervaten en draagt Brouwerij Emelisse de naam van een verdronken dorp op Noord-Beveland. Het neolokalisme is dus een factor van betekenis. Maar er zijn regionale verschillen. Brouwers in het noorden en oosten van het land verwijzen relatief meer naar de plaatselijke topografie en geschiedenis dan die in het westen. ... In Amsterdam en de Brabantse stedenrij (Breda, Den Bosch, Eindhoven, Tilburg) is het veel minder gebruikelijk de lokale roots te benadrukken, dan daarbuiten. De stedelijke brouwers kiezen bij voorkeur voor plaats-neutrale namen. Mogelijk wordt neolokalisme gevoed door regionalistische sentimenten. In Friesland bijvoorbeeld zijn twee brouwerijen vernoemd naar een belangrijk historisch figuur in de eigen geschiedenis: Friese Bierbrouwerij Us Heit (sinds 1985) en Grutte Pier Brouwerij (sinds 2014).... In Amsterdam zijn het vooral de oudere brouwerijen die hun lokale identiteit benadrukken. De nieuwe generatie die vanaf 2011 opkomt, cultiveert juist een kosmopolitisch imago. Deze brouwers dragen vaak hippe, plaatsneutrale namen, zoals Butcher’s Tears (sinds 2012), Oedipus Brewing (sinds 2012), Bru’d (sinds 2013), Two Chefs Brewing (sinds 2013) en Nordman Beers (sinds 2014). Het kosmopolitische zie je ook terug in de assortimenten, die vaak bestaan uit een vaste combinatie van bekende buitenlandse stijlen, zoals een Belgisch witbier, een Waalse saison, een Duitse weizen en een Amerikaanse IPA. Veel brouwers, ook de oudere, vullen dat assortiment periodiek aan met experimentele bieren, waarbij ze recepturen en technieken combineren. En sommige brouwers doen alleen dat, zoals Butcher’s Tears en Oedipus Brewing. ‘Our aim’, zeggen de brouwers van Butcher’s Tears, ‘is to enrich the beer culture rather than repeating what other brewers are already doing.’Het kosmopolitisme en eclecticisme van de Amsterdamse brouwers past bij de veranderende status van speciaalbier als consumptiegoed. Was het in de beginjaren de liefhebberij van een kleine groep connaisseurs, tegenwoordig is het nuttigen van speciaalbier meer dan bon ton. In menig Amsterdams proeflokaal tref je een hip en internationaal publiek dat zich klaarblijkelijk graag identificeert met het internationale en hybride aanbod. (https://geografie.nl/artikel/bierrevolutie-in-nederland)

Brouwerij Emelisse is een Nederlandse ambachtelijke brouwerij te Goes in de provincie Zeeland. De naam van de brouwerij verwijst naar een verdwenen dorp op Noord-Beveland. Emelisse was een van de twaalf dorpen waaruit het huidige Noord-Beveland bestond in de middeleeuwen.... Fré Buijze, een hobbybrouwer was mede initiatiefnemer achter de oprichting van deze brouwerij. Hij begon einde jaren negentig een bier te laten brouwen met de naam Emelisse Abdijbier bij de Scheldebrouwerij. In september 1998 werd de Stichting Emelisse opgericht met als doel Noord-Beveland te promoten. Een van hun doelstellingen was het brouwen van een ambachtelijk bier met lokaal geteelde brouwgerst. Aanvankelijk werd het Emelisse-bier voor de stichting gebrouwen bij Bierbrouwerij De Halve Maan te Hulst. In 2005 werd een eigen brouwerij gebouwd die op 29 oktober datzelfde jaar officieel geopend werd. Er werd nauw samengewerkt met de Scheldebrouwerij, waar de flessen gebotteld worden. Peter van den Eynden van de Scheldebrouwerij brouwde er tot mei 2007 en daarna trad Kees Bubberman in dienst als brouwmeester. De brouwinstallatie heeft twee koperen ketels met een brouwcapaciteit van 1000 liter. Daarnaast zijn er twaalf lagertanks met een capaciteit van 160 hl, in 2012 kwamen er twee extra lagertanks van 30 hl bij. Wegens het succes van de bieren werd sinds 2010 een deel van de productie uitbesteed aan De Proefbrouwerij te Hijfte in België. Eind 2016 werden de activiteiten van brouwerij Emelisse overgenomen door brouwerij Slot Oostende uit Goes. Vanaf 2017 worden de Emelisse bieren gebrouwen in Goes. In Kamperland wordt de locatie niet meer gebruikt voor de productie, echter is daar nog wel het restaurant actief onder de naam Restaurant Emelisse. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Emelisse)

Brouwerij Emelisse Brouwerijhuurder Opgericht: 2004 Hoofdtype (2004-2016) Brouwerij (2016-) Brouwerijhuurder... Eén van de initiatiefnemers achter de oprichting van de brouwerij is Fré Buijze. In de jaren negentig volgde hij een brouwcursus. Eenmaal de smaak te pakken wilde hij het groter aanpakken en begon zijn bieren te brouwen bij Brouwerij De Halve Maan in Hulst onder de naam Emelisse Abdijbier. De naam van de brouwerij is afkomstig van een verdwenen dorp op Noord-Beveland. In de middeleeuwen bestond het huidige Noord-Beveland uit ongeveer 12 dorpen. Eén van die dorpen was Emelisse, waar ook de Cisterciënzer Abdij 'Onzer Vrouwekamer' was gevestigd. Door de aanwezigheid van het klooster groeide het dorp gestaag. Door de zwakke dijken werd in 1274 besloten de abdij te verhuizen. De beruchte Allerheiligenvloed in 1532 was fataal voor het gehele eiland en betekende het einde van het kerkdorp Emelisse, destijds gelegen tussen het huidige Kats en Kortgene. De resten van het klooster zijn er nog te vinden. De Noord-Bevelandse Stichting Emelisse wilde in Kamperland een brouwerij openen. Daartoe werd een perceel grond aangekocht naast de ijsbaan aan de noordkant van het dorp. Daarop verrees een nieuw gebouw dat de sfeer van vroeger ademt. De Stichting Emelisse is opgericht in september 1998 met als doel Noord-Beveland te promoten. De stichting tracht deze doelstellingen te verwezenlijken door het produceren en verkopen van een ambachtelijk kwaliteitsbier van duurzaam geteelde Noord-Bevelandse brouwgerst. De stichting werkt volgens het principe van ketenbenadering, namelijk de hele keten van producent tot consument wordt betrokken in het kader van de voedselveiligheid. Binnen deze benadering wordt de gehele keten, van brouwgerst tot bier, geregistreerd en gecontroleerd en is de oorsprong van grondstoffen volledig traceerbaar. De stichting wordt gevormd door zes leden vanuit landbouw, horeca, detailhandel en een amateurbrouwer. Door de landbouwers die de grondstof brouwgerst op Noord-Beveland op duurzame wijze produceren bij de stichting te betrekken, evenals de verkopers die het eindproduct op de juiste wijze aan de consument aanbieden, ontstaat een grote maatschappelijke betrokkenheid bij dit product. Het bier werd aanvankelijk gemaakt van Noord-Bevelandse gerst die in het Belgische Stabroek werd gemout en vervolgens in Hulst bij Bierbrouwerij De Halve Maan werd gebrouwen. Omdat de stichting steeds meer verzoeken kreeg van liefhebbers van het Noord-Bevelandse gerstenat die de brouwerij wilde bezoeken, besloot het bestuur er zelf één te bouwen. Om dat rendabel te maken werd de brouwerij gecombineerd met een restaurant. In het grand café staan op de menu-kaart verschillende gerechten met een groot aantal ingrediënten uit de streek, zoals Zeeuwse kruidenkaas, Zeeuwse mosselen, Zeeuws lam en vanzelfsprekend de Emelisse-bieren. Het gebouw kreeg een 'ambachtelijk-industriële' uitstraling en fungeert als vertrekpunt voor een toeristische Emelisseroute langs de akkers met brouwgerst. De stichting denkt jaarlijks minimaal tienduizend bezoekers te kunnen ontvangen. De brouwerij is het hele jaar open. Met het ontwerp van het gebouw werd teruggegrepen op brouwerijen die in de periode 1870-1890, toen het brouwproces werd uitgevonden, werden gebouwd en die nu vaak als industrieel erfgoed te boek staan. De brouwketels kregen een centrale plek in de brouwerij en zijn ook vanuit het restaurant goed te zien. Aan de zuidkant van het gebouw kwam een groot terras met uitzicht op een waterpartij. De kosten van het bouwplan waren fors. Een deel werd gefinancierd uit subsidies (o.a. van Vitaal Platteland Zeeland). Het grootste gedeelte werd echter bij elkaar gebracht door de aandeelhouders van de BV Emelisse, die het bestuur vormen van de brouwerij. Om het bouwplan mogelijk te maken moest het bestemmingsplan Landelijk Gebied worden gewijzigd. In november 2004 werd de bouw aanvankelijk vertraagd daar er een bezwaar werd ingediend tegen de milieuvergunning wegens stankoverlast. Een herziene milieuvergunning, waar - naar verluidt - geen letter aan werd gewijzigd, werd maandag 15 november 2004 ter inzage gelegd. Het was oorspronkelijk de bedoeling de brouwerij begin april 2005 te openen. De streefdatum werd echter bijgesteld naar 1 juli 2005. Alles was rond: het bestemmingsplan werd gewijzigd, de provincie ging akkoord en zegde tevens subsidie toe. Ook de bouwvergunning was in bezit. In 2004 werd al wel een demonstratiedijk aangelegd die het brouwerijterrein van de ijsbaan scheidt. Er werd een coupure gemaakt en de dijk werd voor een deel met basaltblokken bekleed. Verder werden er ouderwetse vloedplanken van hardhout aangebracht om te laten zien hoe vroeger het water werd gekeerd. Op 13 januari 2005 werd de eerste paal geslagen van de nieuwe brouwerij. De bouw van de bierbrouwerij was enkele maanden vertraagd maar de initiatiefnemers hoopten de bouw eind juni 2005 te hebben afgerond, zodat de brouwerij nog net voor de gerstoogst van 2005 in bedrijf kon gaan. Vanaf juli 2005 moest er het Noord-Bevelands Abdijbier Emelisse worden gebrouwen. Op 13 mei 2005 werd er pannenbier geschonken: de bouw van de brouwerij bereikte haar hoogste punt. De 'Telersgroep brouwgerst' binnen Emelisse bestaat uit 15 akkerbouwers en zet zich in voor een gecontroleerde, milieubewuste teelt van het gewas. Vanaf 2004 wordt daarbij nauw samengewerkt met de coöperatie CZAV. De telersgroep produceert onder het EurepGAP-voedselveiligheidscertificaat. In 2005 nam brouwer Peter van den Eynden van de Scheldebrouwerij ook de roerstok bij Brouwerij Emelisse ter hand. De brouwerij maakte toentertijd gebruik van de door Duotank als nieuw gemaakte installatie van De Heeren van Beeck. De installatie heeft een brouwcapaciteit van 1.000 liter met daarnaast twaalf opslagtanks van bij elkaar 16.000 liter. ... Vanaf 1 mei 2007 trok Peter van den Eijnden, ingehuurd van De Scheldebrouwerij, zich terug als brouwmeester en trad Kees Bubberman in dienst als brouwmeester. Kees is kok van beroep, doch volleerd amateurbrouwer en lid van Amateur Bierbrouwersgilde De Delta Brouwers. In 2010 bleek het zo goed te gaan met de brouwerij dat een deel van de productie werd uitbesteed aan de Belgische Proefbrouwerij in Lochristi. ... In oktober legde John de Vries de roerstok erbij neer om als brouwer te starten bij Brouwerij De Molen in Bodegraven.... In oktober 2016 werd bekend gemaakt dat de merknaam van Emelisse bier is verkocht aan Jacoba van Beieren BV. Dit is de BV waaronder ook de Brouwerij Slot Oostende in Goes valt. Brouwerij Slot Oostende brouwt sindsdien de Emelisse-bieren voor brouwerijhuurder Emelisse. Ook zullen deze bieren nog worden geschonken in de voormalige Brouwerij Emelisse in Kamperland. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=1026&b694bbcbd630a379ef4b0be74e52ecf2=1)

Kees Bubberman startte zijn professionele brouwcarrière bij Brouwerij Emelisse in het Zeeuwse Kamperland. Hij was toen al jarenlang een meer dan verdienstelijk hobbybrouwer. Opgeleid en op dat moment werkzaam als horecakok zag hij een unieke kans. Al binnen enkele jaren groeide Emelisse uit van een vooral op toeristen en bierbrouwers in de regio gerichte brouwerij tot een craft beer brewery van internationale faam. Tientallen vooral op Britse en Amerikaanse leest geschoeide en gedurfde IPA's, zware porters, coffee stouts, winterbieren en saisons verlieten de brouwerij. Toch besloot Kees Bubberman na een aantal jaren dat het tijd werd om op eigen benen te staan. Een aantal grote en kleine investeerders uit binnen- en buitenland bleek bereid hem te helpen zijn droom te verwezenlijken en begin 2015 opende hij in thuisstad Middelburg Brouwerij Kees. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=1276&task=display&controller=brewery&view=brewery&option=com_senb&8e25adcefec84192c0e7ef98119f3b7f=1)

Dus Emelisse is inderdaad neolokaal, en kosmopolitaan en was dan wel niet helemaal aan de voorkant van de revival, ze zaten zeker niet in de mainstreampiek. En vanuit hun kwamen andere brouwers opzetten. En dat schuilt allemaal achter zo'n wit label....