De advent is in het christendom de benaming voor de aanloopperiode naar kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest: dit is het feest waarbij de geboorte van Jezus wordt gevierd. Het Liturgisch jaar begint na de grote groene tijd door het jaar met de advent. Eenvoudig gerekend begint de advent vier zondagen voor Kerstmis. De advent begint altijd op de eerste zondag na 26 november Sint-Siricius en eindigt op 24 december bij het avondgebed. Hierdoor is de lengte van de adventsperiode verschillend, maar telt wel altijd vier zondagen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Advent_(periode))
'Advent’ is afgeleid van het Latijnse woord adventus, dat ‘komst’ betekent. Met advent leven christenen namelijk toe naar het kerstfeest: het feest van Jezus' komst naar deze wereld als klein kind in een kribbe. Advent begint vier zondagen voor kerst. In veel kerken wordt elke week een adventskaars aangestoken. Dat symboliseert dat we steeds iets dichter naderen tot Kerst, het feest van het Licht. Minder bekend, maar minstens even belangrijk, is dat de adventstijd ons ook wil richten op de nog te verwachten komst van Christus: Zijn wederkomst. Ook dat is altijd een belangrijk onderdeel geweest van de adventsverkondiging. (https://www.eo.nl/artikel/de-oorsprong-en-betekenis-van-advent)
Wanneer de viering van de advent in de Kerk voor het eerst werd geïntroduceerd, kan niet met zekerheid bepaald worden.[1] De advent wordt voor het eerst vermeld in een boek van Gregorius van Tours (ca. 538-594), die schrijft dat St. Perpetuus, een van zijn voorgangers, rond 480 een vastentijd van drie weken voorafgaand aan kerstmis had ingesteld. Of dit een nieuw gebruik was dan wel de bekrachtiging van een bestaande regeling is onduidelijk. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Advent_(periode))
Waarschijnlijk ontstond het gebruik van advent in de vierde eeuw na Christus in de Oosterse kerk. In die tijd speelde het zogenaamde mysterie van de menswording (de ‘epiphaneia’) van Christus een belangrijke rol: de kerk hield zich veel bezig met de vraag hoe het toch mogelijk was dat de Zoon van God als een ‘gewoon’ Mens naar deze wereld was gekomen. Dit thema van de menswording van Christus werd centraal gesteld in de adventstijd, de periode vóór Kerst (https://www.eo.nl/artikel/de-oorsprong-en-betekenis-van-advent)
Adventskrans Een krans van dennengroen waarin vier kaarsen steken. Gedurende de adventstijd wordt iedere week een kaars meer aangestoken. De krans was van oorsprong een middel om mensen mee te onderscheiden of te kronen. Op deze manier verwijst de adventskrans naar het komende Koningschap van Jezus, wanneer Hij terug zal komen om over ons te gaan regeren. (https://www.eo.nl/artikel/de-oorsprong-en-betekenis-van-advent)
De adventskrans is uit het Duitse taalgebied overgewaaid. Ook in de Scandinavische landen komt dit gebruik veel voor. In de Scandinavische en Duitstalige landen zie je dat ook in de huisgezinnen en in de winkels adventskransen worden neergezet of opgehangen. In katholieke kringen is het de traditie dat de derde adventskaars roze is, dit als verwijzing naar de groeiende vreugde. De protestantse kerk van Noorwegen heeft deze traditie ook. Sommigen zien een verwantschap van de adventskrans met de kaarsen in het jodendom, die in dezelfde periode steeds een kaars meer aansteken. De eerste adventskrans werd bedacht door de Lutherse theoloog Johann Hinrich Wichern (1808–1881). Hij ving veel kinderen op uit armoedige gezinnen. De kinderen vroegen vaak wanneer het eindelijk kerst was. In 1839 besloot hij uit een houten wiel een krans te maken met vier grote en 24 kleine kaarsen. Voor elke adventszondag werd een grote kaars aangestoken en voor elke andere dag een kleine. Sinds 1860 wordt de adventskrans met dennengroen versierd. In enkele gebieden zijn er tradities van zes adventszondagen in plaats van vier zoals in het aartsbisdom Milaan[3] en in de orthodoxe kerken. Daar zie je dan ook adventskransen met zes kaarsen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Advent_(periode))
Pas in de zesde eeuw drong de traditie van advent door tot de kerk van Rome. Eerst duurde de periode nog zes weken, maar door paus Gregorius de Grote (590-604) werd ze teruggebracht tot de huidige lengte van vier zondagen. Gregorius was ook degene die met advent niet alleen de historische menswording van Christus centraal wilde stellen, maar ook de wederkomst van Christus in de eindtijd. Doordat de Roomse gebruiken geleidelijk aan de overhand kregen over de kerkelijke gebruiken van andere gebieden, werd een vierwekelijks advent in de kerk van heel Europa tot norm.... Binnen de kerk van de Reformatie wilde men aanvankelijk niets weten van advent. Ook niet van het kerstfeest overigens. Een synodebijeenkomst in Dordrecht sprak over de beide ‘Roomse’ feesten in 1574 nog haar afkeuring uit. Op de verwerping van Kerst kwam men al snel terug (in 1578), maar van advent was er binnen de reformatorische kerken pas vanaf de negentiende eeuw sprake. Tegenwoordig wordt in praktisch alle kerken advent gevierd. De periode geldt eigenlijk nergens meer als een vastenperiode, maar staat eerder in het teken van de vreugdevolle verwachting van het kerstfeest en het hoopvol uitzien naar de komst van de Messias. (https://www.eo.nl/artikel/de-oorsprong-en-betekenis-van-advent)
Adventskalender Thuis wordt in sommige streken een adventskalender gebruikt, die begint op de eerste Adventszondag of op 1 december. Vaak bevat die voor elke dag een doosje of een luikje, waarvan er elke dag eentje mag worden geopend door de kinderen. Er zit dan een chocolaatje of een klein stukje speelgoed in. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Advent_(periode))
De adventskalender is bedoeld om kinderen op een speelse manier voor te bereiden op het kerstfeest. Een adventskalender of -huisje heeft vier gesloten venstertjes. Elke adventszondag gaat er één open. Op kerstavond mag de deur van het huisje geopend worden en verschijnt het Kerstkind. (https://www.eo.nl/artikel/de-oorsprong-en-betekenis-van-advent)
Er zijn ook adventkalenders waar in plaats van een chocolaatje bier in zit: zie hier: https://www.adventskalenderkopen.nl/bier-adventskalender/
Of wat te denken van:
De beste, grappigste, lekkerste, meest exclusieve en growltastische adventskalender ter wereld! Helemaal uitverkocht. (https://www.beerinabox.nl/bier-adventskalender)
Dit is de pagina voor de Ultimate Advent Calendar van 2021. In 2022 bieden we helaas geen adventskalender aan bij Jopen. (https://www.jopenbier.nl/advent/)
De Bier Adventskalender doos Je bent vast al wel bekend met onze beroemde Mr. Hop doos! Dan snap je wel dat de doos van onze Speciaalbier adventskalender minstens net zo gaaf gaat worden. (https://www.misterhop.com/bier-adventskalender-2022)
Bier Adventskalender - 24 stuks - biercadau InterDrinks (https://www.hopt.be/flessen/34019-bier-adventskalender-24-stuks-biercadau.html)
Adventskalenderbox Dare to Drink Different (https://daretodrinkdifferent.nl/bierpakketten/adventskalenderbox-dare-to-drink-different/)
Beery Christmas 2022 Bier Adventskalender 2022 Saveur Bière (https://www.hopt.nl/biercadeaus/42757-beery-christmas-2022-bier-adventskalender-2022.html)
Adventskalender met speciaalbieren Zeiden we nu speciaalbieren en adventskalender in dezelfde zin? JA! De adventskalender van Beery Christmas is een geniale box die niet alleen je interieur opvrolijkt, maar ook het hart van menig bierliefhebber. Binnenin zit een selectie van 24 speciaalbieren van de beste brouwerijen (https://www.culy.nl/nieuws/lekkerste-adventskalenders-2020/)
Nieuwe trend: De alcoholvrije bier adventskalender De 0.0 alcoholvrije bier adventskalender is een nieuwe trend in Nederland. Steeds meer mensen kiezen ervoor om geen alcohol te drinken, of om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de feestdagen. Daarom is er nu ook een adventskalender verkrijgbaar dat alcoholvrij is. In deze blogpost vertellen we je alles over deze nieuwe trend. Op deze manier kun je ook gezellig met je vrienden en familie genieten van de feestdagen, zonder dat je daarbij hoeft in te leveren op smaak of sfeer. Waarom de 0.0 alcoholvrije adventskalender populair is In de eerste plaats is de 0.0 alcoholvrije adventskalender populair omdat het een gezonde optie is. Alcohol is niet goed voor je gezondheid en kan allerlei negatieve effecten hebben op je lichaam. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om minder of geen alcohol te drinken. Ook is deze adventskalender populair omdat je er nog steeds lekker mee kunt genieten van de feestdagen, zonder dat je daarbij hoeft in te leveren op smaak of sfeer. De adventskalenders zijn namelijk verkrijgbaar in allerlei verschillende smaken en soorten. Zo kun je er altijd eentje vinden die bij jouw smaak past. En tot slot is de alcoholvrije adventskalender ook gewoon leuk om te geven of te krijgen. Het is een origineel cadeau dat steeds meer mensen aan hun vrienden en familie geven tijdens de feestdagen. Voor wie is deze adventskalender geschikt? Er zijn verschillende doelgroepen die kunnen profiteren van deze adventskalender. In de eerste plaats is hij natuurlijk geschikt voor mensen die minder of geen alcohol willen drinken. Maar ook mensen die gewoon lekker willen genieten van de feestdagen kunnen genieten hiervan. En tot slot is dit alcoholvrije bierpakket ook geschikt voor mensen die graag een origineel cadeau willen geven tijdens de feestdagen. (https://www.craftonly.nl/blogs/bier-verhalen/nieuwe-trend-de-alcoholvrije-bier-adventskalender/)
Al jaren kijk ik uit naar een bier adventskalender, nu zag ik vandaag toch een actie voorbij komen bij craftonly.nl! https://www.craftonly.nl/bier-adventskalender.html Dit pakket bestaat uit 24 biertje voor maar €69.50 inclusief gratis verzending! Wat helemaal tof is als je het via deze link koopt betaal jij niet meer, maar krijg ik wel een klein bedrag zodat deze website in de lucht kan blijven. (https://www.thuisbrouw.nl/bierpakket/adventskalender/)
Plus- en minpuntenVolgens onze bierspecialist 24 unieke ambachtelijke bieren Meer dan 20 verschillende bierstijlen Bieren van de beste Nederlandse craft brouwerijen Unieke cadeauverpakking met spelelement Beperkte oplage, op is echt op Niet geschikt voor mensen met glutenallergie... Kraak dagelijks de Beer Adventure code om jouw heerlijke craft bier te bemachtigen. De Beer Adventure neemt je mee in een spannend verhaal ergens tussen realiteit en waanzin, diepe dalen en hoge pieken in een parallel universum. Alle 24 bieren zijn unieke, ambachtelijke bieren uit Nederland, België en Duitsland die met zorg door onze bierspecialist zijn geselecteerd. Er zitten ook een aantal bieren in die nog nergens anders te krijgen zijn en daardoor sowieso nieuwe check-ins garanderen! ... Er worden nogal wat lekkere craft bieren gemaakt. Een team van experts kiest er daar 24 van uit. De selectie vindt plaats op basis van smaak en unieke eigenschappen. Daarnaast wordt er ook gezorgd voor een mooie samenstelling. Zo is er genoeg afwisseling en voor ieder wat wils. De bieren in de kalender hebben uiteenlopende smaken. Het is een uitstekende gelegenheid om nieuwe biersoorten uit te proberen. Want er zitten tripels, IPA's, winterbieren, witbieren, dubbels, stouts, oak aged bier en nog veel meer in dit feestelijke pakket. Er is eindelijk een kerstcadeau voor mensen die kunnen genieten van de authentieke smaken van ambachtelijke bieren.... De Beer Adventure is niet alleen een bier adventskalender gevuld met overheerlijke craft bieren, het is ook een spel op zich. Door middel van een kraak-de-code spel ontcijfer je dagelijks de code die je aanwijzing geeft over waar het biertje van de dag zich in de doos bevindt. Vanwege de gedetailleerde illustratie op alle zijden van de doos, en de vakjes die zich aan meerdere kant doen laten openen, is het een echte 360 graden spelervaring. De uitkomst van de code delen we dagelijks via onze social media kanalen, maar we denken dat je er wel uitkomt. (https://www.craftonly.nl/bier-adventskalender.html)
Het puzzelen met de runen lukt mij niet zo goed, dus het is de hele tijd het alfabet af. Het is het runen vertalen in Engels, of althans een lettercombinatie die op een Engels woord lijkt en dan zoeken op de afbeelding.
Het runenschrift (kortweg runen) is het oudst bekende schrift gebruikt door de Germaanse volkeren van Noord-Europa, Groot-Brittannië, Scandinavië en IJsland vanaf de 2e of de 3e eeuw tot en met de 19e eeuw. Het bestaat uit letters samengesteld uit meestal rechte en hoekige lijnen die gemakkelijk in bijvoorbeeld steen of hout kunnen worden gekrast. Bij gebruik op metaal werden ook wel ronde vormen gebruikt. De term voor de wetenschappelijke bestudering van runenalfabetten, runeninscripties en hun geschiedenis, is runologie of runenkunde. Het omvatte oorspronkelijk 24 lettertekens waar een magische betekenis aan verbonden werd. Deze Oudgermaanse runen werden vanaf de 7e eeuw verdrongen door de Angelsaksische runen (33 tekens) en Noordse runen (16 tekens). Het eindstadium van deze ontwikkeling viel in de 9e eeuw. In de 12e eeuw hadden zich uit de Noordse runen de gepuncteerde runen (met puntjes) ontwikkeld. Deze waren beter bruikbaar, want 16 tekens bleek onvoldoende te zijn. Door de opkomst van het christendom liep de betekenis van het runenschrift achteruit. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Runen)
De naam voor een Germaans schriftteken, rune (meervoud: runen), is vanwege de toen groeiende belangstelling voor de Oudgermaanse cultuur aan het eind van de 18e eeuw ontleend aan het Duitse woord "Rune", dat zelf geleend is van het Oudnoordse woord "rún", wat ook "geheim" kan betekenen. Dit woord is verwant aan "rūna" (vertrouwelijk gesprek, raad) in het Oudsaksisch, wat in het Middelnederlands voorkwam als "rune" (geheim overleg). Middelnederlands "runen" of "ruinen" (fluisteren, een geheime samenspreking houden) is met rune verwant en men kent dit woord nog steeds in enkele Nederlandse dialecten als ruinen (mompelen, morren).[2] De betekenis van het woord rune kan ook "verborgen" zijn, al naargelang van tijd en taal. Zo wordt in de Gotische Bijbel van Wulfila het woord "verborgenheid" (Marcus 4:11) door rúna vertaald. Het aanbrengen van runen wordt ook wel ritsen genoemd.[3] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Runen)
De oudste bekende runeninscripties stammen uit de Romeinse ijzertijd, een periode waarin de Romeinse invloed zich tot in Noord-Europa verspreidde. Het runenschrift heeft zekere overeenkomsten met het Latijnse, Griekse en Hebreeuwse alfabet. Volgens één theorie is het van Italische oorsprong. Het zou mogelijk ontleend zijn aan de Rhaetiërs, een volk dat in de eeuwen voor onze jaartelling in de Alpen woonde. De Rhaetiërs zouden op hun beurt hun schrift aan de Etrusken hebben ontleend, met wie zij in de Povlakte contact hadden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Runen)
Little is known about the origins of the Runic alphabet, which is traditionally known as futhark after the first six letters. The Runic alphabet may have been based on an early version of the Greek alphabet. A number of letters resemble those used in early Greek alphabet. Alternatively it may have developed from one of the ancient alphabets used in Italy for Etruscan or other languages. The earliest known Runic inscriptions date from the 1st century AD, but the vast majority of Runic inscriptions date from the 11th century. Runic inscriptions have been found throughout Europe from the Balkans to Germany, Scandinavia and the British Isles. The word rune comes from the Old Norse word rún (secret, runic letter), from the Proto-Norse ᚱᚢᚾᛟ runo (secret, mystery, rune), from the Proto-Germanic rūnō (secret, mystery, rune), from Proto-Indo-European *rewHn- (to roar; grumble; murmur; mumble; whisper) [source]. (https://omniglot.com/writing/runic.htm)
Dus een christelijke Advent met heidense runen om te ontcijferen om te komen bij een bier. Het is me wat...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten