Translate

Zoeken in deze blog

maandag 5 december 2022

Sint Nicolaas Tripel

In de loop van de eeuwen ontstaan er legenden, waarbij verscheidene aspecten van het voorbeeldige leven van de Heilige Nicolaas worden verteld. Dit zijn werkelijk gebeurde voorvallen en bedachte verhalen, waarbij de kern enige, veronderstelde waarheid bezit en deze is in wat mist van woorden verhuld. In de loop van de jaren zijn er meer en meer legende over Sint-Nicolaas ontstaan. Ook komen er varianten van enige legenden. Op basis van legenden is niets concreets als feit aan te dragen. De Heilige Nicolaas heeft vele mensen op aarde geholpen met redding en steun, zoals ten onrechte veroordeelden, omgebrachte kinderen, zeelieden en zondaren. Hij heeft vele wonderen verricht, die mensen hebben aangegrepen en graag willen horen. Nicolaas beschikt over bovennatuurlijke gaven en steeds komt zijn hulpvaardigheid tot uiting. Dit doet Nicolaas belangeloos en uit naastenliefde en vrijgevigheid. (https://sint-nicolaas.eu/legenden/) 

Voor de geschiedenis van Sint-Nicolaas zijn er vele gebeurtenissen te noemen. Een selectie volgt hieronder:

270 – In Patara wordt Nicolaas geboren.

289 – Nicolaas wordt tot priester gewijd.

295 – Nicolaas wordt benoemd tot bisschop van Myra.

325 – Aan het Concilie van Nicea neemt ook Nicolaas deel.

±342 – Nicolaas sterft op 6 december in Myra.

1050 – Een Nicolaaskapel staat in Nijmegen, met uitzicht op de rivier.

1087 – Italianen brengen op 9 mei het stoffelijk overschot van Nicolaas over van Myra naar Bari

12e eeuw – Kooplieden komen in de Hanzestad Kuinre een aan Sint-Nicolaas toegewijd kerkje bezoeken en Nicolaas vragen om een voorspoedige reis.

1217 – Sint-Nicolaas wordt de patroonheilige van de Vlaamse stad Sint-Niklaas

1360 – In Dordrecht ontvangen schoolkinderen op 6 december, de feestdag van de Heilige Nicolaas, geld om wat lekkers te kopen. Ook krijgen de kinderen een dag vrij van school.

1427 – Op 5 december worden in Utrecht schoenen van arme kinderen bij de Nikolaikerk (Nicolaaskerk) gezet. In de ochtend van de volgende dag, 6 december, liggen er geldstukken in de schoenen. 

....

1665 – Jan Steen maakt het schilderij “Het Sint-Nicolaasfeest”.

...

1962 – In het Nederlandse Bergen op Zoom wordt als eerste de roe van Zwarte Piet afgeschaft. Dit heeft gevolgen voor de attributen van de metgezel van Sint-Nicolaas in andere plaatsen.

(https://sint-nicolaas.eu/tradities/)

Voor wie de kerk voor het eerst binnenloopt is het even zoeken, maar aan de linkerzijde van het koor in een kapel, zit een glazen kastje tegen de muur. In een open doosje ligt een klein stukje bot met een lakzegel eraan. Op de groene stof een opschrift: Ex oss. S. Nicolai Ep. Dat is een afkorting voor Ex Ossibus Sancte Nicolai Episcopus, oftewel: dit is afkomstig uit het gebeente van bisschop Nicolaas. Heilig De reliek werd aan de Amsterdamse parochie geschonken door de Abdij van Egmond. Het verhaal van Sint Nicolaas voert terug naar de derde eeuw. Nicolaas zou afkomstig zijn uit een rijke Griekse familie. Hij werd bisschop van Myra in Turkije en stond bekend om zijn onbaatzuchtige vrijgevigheid. In het jaar 550 werd hij daarom al heilig verklaard. Zijn beenderen werden in 1087 uit zijn graf genomen uit angst dat moslims, die het gebied veroverden, ze zouden vernietigen. De meeste beenderen gingen naar het Italiaanse Bari, maar een stukje zou dus ook in Egmond terecht zijn gekomen en nu dus in Amsterdam. ‘De komst van de reliek geeft perspectief aan een jaar vol aandacht voor de heilige Nicolaas, die niet alleen de patroon van de stad Amsterdam is, maar ook de beschermheilige van prostituees en zeevarenden’, zegt Rob Polet, diaken van de Sint-Nicolaasbasiliek. Polet kan niet onomstotelijk bewijzen dat het meer dan duizend jaar oude stukje bot echt van de bisschop is. ‘Maar dat is ook een kwestie van geloof. Het past bij het verhaal wat Nicolaas voor ons betekent. Je komt zo toch een stukje dichterbij Nicolaas zelf en daar kan iedereen kracht en hoop uit putten.’ (https://www.oudebinnenstad.nl/2022/04/10/een-jaar-lang-nicolaas/)

Brouwershaven heeft sinds kort zijn eigen bier: het Nicolaasbier! Een heerlijk Tripel biertje, gemaakt van uitsluitend Zeeuwse ingrediënten. Sint Nicolaas was de beschermheilige van zeevarenden en vissers. Logisch dus, dat dit zeer smakelijke biertje deze naam draagt! (https://toerist.info/evenementen/proef-het-brouwse-bier/)

Brouwerij de Eenhoorn...Begin 2020 werd de brouwerij gestart als hobbybrouwerij op de zolder in Restaurant d'Ouwe Smisse in Zonnemaire en registreerde zich al snel als micro-brouwerij. Als bierliefhebber en horeca-ondernemer zag chef-kok Evert van Dilst een droom in vervulling gaan. De brouwerij brouwt sinds begin 2021; er wordt wekelijks gebrouwen in ketels die mogelijk zijn gemaakt door wat de brouwerij hun ambassadeurs noemt. Deze ambassadeurs zorgden ervoor dat er een bedrag van € 5.000,00 beschikbaar kwam voor de aanschaf van de brouwinstallatie. De brouwinstallatie bestaat uit meerdere ketels: een maischketel met filter en drie losse brouwketels met een capaciteit van ieder 30 liter. De vergistingsvaten hebben een totaalvolume van 240 liter. In 2021 had de brouwerij een vergunning om 2.000 liter per maand te mogen brouwen.
Voor grotere batches wordt gebruik gemaakt van de brouwinstallatie van Brouwerij De Kip.
Bier van de Eenhoorn is te drinken in het eigen proeflokaal d’Ouwe Smisse in Zonnemaire en bij diverse horecazaken op Schouwen-Duiveland. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=5961)

Sint Nicolaas Tripel
Biertype: Tripel
Smaakcategorie: Blond & Krachtig
Biertypering(en): Opdrachtbier
Verpakking: Fles
Brouwerijen
Brouwerij de Eenhoorn (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier?bier_id=17631&task=display&controller=beer&view=beer&option=com_senb&530a63fe7c6914baa936f2766f6bebad=1)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten