Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 2 december 2022

Pepernoten Pastry Stout

Kompaan Pepernoten Pastry Stout Kompaan Bier (39) Kompaan Pepernoten Pastry Stout is een modderig, dik en zwaar bier van 10,0%. De oorspronkelijke naam van deze serie is "Blubberdikkejetsers", en hoewel dit niet de meest verfijnde naam is zijn deze bieren zijn echt delicate wezens. Gemakkelijke vervangers voor een stevig dessert of een kleurrijke verjaardagstaart. (https://www.bierista.nl/kompaan-pepernoten-pastry-stout)

Details BrouwerijKompaan Bier BierstijlStout Alcohol10.0% CategorieDonker en Rijk SpijzenVette vis, Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts Drinktemp.10 °C Volume44 cl DrinkmomentHaardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan GistingBovengistend (https://www.bierista.nl/kompaan-pepernoten-pastry-stout)

Smaak Pepernoten en dik romig bijna en erg kruidig (https://www.bierista.nl/kompaan-pepernoten-pastry-stout) The original working title of this series is called "Blubberdikkejetsers", and although this name isn't the most sophisticated, these beers truly are some delicate creatures. "Blubberdik" certainly captures the true spirit of these beers! Muddy, thick & heavy - these beers are easy substitutes for a hearty dessert or a colorful birthday cake. This beer is not a political statement, we just love pepernoten. ["Peppernuts" the classic sweet snack that's available in the Netherlands around "Sinterklaas". The Dutch version of Santa Clause, celebrated on the 5th of December] (https://kompaanbier.nl/product/pepernoten-pastry-stout/)

Het bier is 100 EBC. En de smaak doet mij denken aan Becherovka of een andere kruidenbitter. Het doet me net denken aan pepernoten of ander strooigoed. Het zwarte bier doet niet waterig aan, maar het is ook niet echt crèmig.  Het doet alcoholerig aan zoals een kruidenbitter. Berenburg of Schrobeller? 

Becherovka is een typisch Tsjechische alcoholische drank. Het is een soort “kruidenbitter” en bevat 38% alcohol. Oorspronkelijk werd het gemaakt (1807) door Jan Becher en een apotheker als maagmedicijn. Jaarlijks wordt er in Karlovy Vary (voorheen Karlsbad) zo’n 18 miljoen liter gemaakt. Nog steeds volgens het geheime recept van destijds.In 1907 kwam daar Cordial (Medoc) bij, eveneens volgens geheim recept geproduceerd. Sinds 2007 is er Becherovka Lemon, volgens kenners eveneens een aanrader! (https://www.tsjechshop.nl/winkel/becherovka-3/)

Be(e)renburg is een op kruiden getrokken Nederlandse (Friese/Groningse) gedestilleerde drank met een alcoholpercentage van rond de 30%.... Als de kruiden getrokken worden op basis van jenever spreekt men van berenburg. Worden de kruiden echter getrokken op brandewijn, dan is het een kruidenbitter of kruidenlikeur... De oorspronkelijke Beerenburg (twee e's in de eerste lettergreep) werd begin 17e eeuw gemaakt door jeneverstokers die een geheim kruidenmengsel van de kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg gebruikten.[1] Deze had een winkel gevestigd aan de Amsterdamse Stromarkt vlak bij de Haarlemmersluis. Deze kruidenpakketjes werden vooral zeer populair onder schippers, die een heilzame werking toedichtten aan het uit de kruiden gebrouwen drankje. Niet verwonderlijk dat diverse apothekers hun eigen brouwsel gingen maken. Mogelijk werden enkele tientallen verschillende kruiden gebruikt voor het drankje. Genoemd worden kalmoes, duizendguldenkruid, zoethout, sandelhout, gentiaanwortel, laurierblad en jeneverbes.[2] Al snel ontstonden er plaatselijke varianten op Beerenburg, die deze naam niet mochten gebruiken. Vandaar dat er diverse spellingvariaties op de naam Beerenburg zijn ontstaan, zoals Berenburg en Berenburger. Weduwe Joustra (geen persoon) beweert momenteel het alleenrecht op de naam Beerenburg te hebben. Ze hebben dit gekregen van de nazaten van Hendrik Beerenburg. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Berenburg)

Weduwe Joustra is een beerenburgmerk, gemaakt door de gelijknamige beerenburgdistilleerderij uit het Friese Sneek.... Toen in 1864 de wijnhandelaar Steven Joustra overleed, moest zijn weduwe Anjenette Joustra-Reinders een andere manier zien te vinden om aan de kost te komen. Dankzij haar contacten met de scheepsbemanning die voor haar huis door de gracht voer, kwam zij in contact met de Oprechte Maag-Kruiden van Hendrik Beerenburg uit Amsterdam. Deze werd door de bemanning in mandkruiken gemengd met jenever en Beerenburg genoemd. Zij begon een stokerij onder de naam Wed. S. Joustra & Zn. om in haar onderhoud te voorzien.[1] Toen Anjenette met pensioen ging, nam haar schoonzoon Jan Huges de zaak over. Deze gaf op zijn beurt het roer in handen van zijn zoon Uko Hendrik Huges, die het aan zijn schoonzoon Jacob Sonnenberg doorgaf. Jacob zette de traditie voort door zijn zoon Jaap Sonnenberg het heft in handen te geven. Tegen die tijd wilden de erfgenamen van Hendrik Beerenburg stoppen met het mengen van de kruiden, en na lang onderhandelen kreeg Jaap Sonnenberg toestemming om een kruidenmengsel samen te stellen dat de Oprechte Maag-Kruiden van dokter Beerenburg zo dicht mogelijk benaderde. Uiteindelijk is dit gelukt, en heeft hij ook het alleenrecht op de naam Beerenburg verworven. Tegenwoordig staat Jaaps dochter Heleen Sonnenberg aan het hoofd van het bedrijf. In juli 2016 ging het moederbedrijf Dirkzwager failliet. Het bedrijf kreeg direct veel reacties van potentiële overnamekandidaten. Uiteindelijk nam Boomsma Distilleerderij Weduwe Joustra over.[2][3]... Veel andere bedrijven produceren ook een berenburg. Met één e geschreven, omdat ze niet de originele receptuur van Hendrik Beerenburg (mogen) gebruiken.[4] De bekendste is ongetwijfeld Sonnema berenburg. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Weduwe_Joustra)

Schrobbelèr[1] is een Tilburgse kruidenlikeur. Het heeft met 21,5% een wat lager alcoholpercentage dan de meeste kruidenbitters en is daardoor relatief zoet. Het drankje wordt verkocht in een stenen kruik en wordt koel gedronken uit een kelkglaasje dat net iets groter is dan een borrelglas.[2] De drank is zeer populair tijdens het Tilburgse carnaval.[3] Schrobbelèr is ontstaan in 1973 toen de Tilburgse ondernemer en likeurliefhebber Jan Wassing (1930-1981) in carnavalstijd aan vrienden en kennissen een zelfvervaardigde mixdrank begon te serveren in zijn huisbar "Bij den schrobbelaar". Deze mixdrank had een relatief laag alcoholgehalte omdat Wassing last had van een zwakke maag. De Tilburgse likeurstoker/slijter Isidorus Jonkers (1931-2016) maakte op verzoek van Wassing een analyse van de onderliggende kruidenreceptuur, waarna het drankje door beiden in productie werd genomen (1978).[4] Aanvankelijk gebeurde dit in de likeurstokerij achter slijterij Oude Jonker in de Tilburgse Johan van Zantenstraat. Vanaf 2004 vindt de productie plaats in de distilleerderij van Jonkers Distillers B.V. aan de Polluxstraat op het Tilburgse industrieterrein Vossenberg. In 2010 heeft de P.W. Groep B.V. (Eindhoven), dat eigendom is van een zoon van Jan Wassing, deze distilleerderij overgenomen.[5] Het kruidenbitter Schrobbelèr wordt sindsdien ook naar diverse landen geëxporteerd, zij het onder de voor Engelstaligen makkelijker uit te spreken naam Jans.[6] ... De naam van het kruidenbitter is ontleend aan een beroep uit de Tilburgse wolindustrie, de zogenaamde schrobbelaar. De schrobbelaar voerde de pas geverfde wol in de schrobbemolen die met borstels de vezels schoon schrobde en enigszins recht trok, een proces dat lijkt op het kaarden van wol dat vóór het verven gebeurt. Na het schrobben gingen de vezels naar de voorspinmachine. De schrobbelaar was een ongeschoolde, laagbetaalde kracht. Voor zover het beroep nog voorkomt, is het een toezichthoudende functie bij de machinale verwerking van wol. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Schrobbel%C3%A8r)

Schrobbelèr Waar vriendschap gevierd wordt komt Schrobbelèr op tafel. Deze Brabantse traditie ontstond in de jaren ’70, in het huisbarretje van Jan Wassing. Inmiddels is Schrobbelèr een gewaardeerde sfeerverhoger. Zoals de vrienden van Jan ooit kennis maakten met zijn smaak, warmte en vriendschap, laat Schrobbelèr je nu hetzelfde proeven. (https://schrobbeler.nl/)

Guus Meeuwis' concerttour van 2008 (Groots met een Zachte G) werd gesponsord door Schrobbelèr. Op eigen initiatief schreef Meeuwis in dat jaar voor het kruikenconcert in Tilburg op de melodie van Udo Jürgens' Schlagerlied Griechischer Wein (1974) een nieuwe liedtekst: Drink Schrobbelèr.[10]. In 2013 werd dit lied in een enigszins gewijzigde versie heruitgebracht door het carnavalsduo De Deurzakkers.[11] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Schrobbel%C3%A8r)

Al die kruidenbitters vind/vond ik altijd te heftig, maar deze stout is zoet en mild genoeg om de kruidige smaak aangenaam te maken. Het doet niet denken aan pepernoten of snoep, maar een kruidenbitter.  Ik val in herhaling merk ik, ik sluit af...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten