Translate

Zoeken in deze blog

zondag 11 december 2022

De dennenboom van 't Uiltje

Ik dronk dit jaar paar keer een orange&coffee oatmeal stout van 't UIltje. en inderdaad -met wat fantasie- proef je koffie en iets van wrange sinaasappel in dit fluweelzachte zwarte bier. Wat wel vreemd is, is dat ik normaal bier voor een etiket koop, maar hier juist het etiket en de naam niet mooi vind. Wel grappig en een leuke gimmick. Maar niet echt smaakvol. Ik had het laatst met wat jonge collega's over wat er in Volendam in de nieuwjaarsnacht van 2000 was voorgevallen. Het was niet meer bekend. 

Wie bepaald wat smaakvol is? Wie bepaalt wat geschikt is voor de cancelcultuur? Wie drinkt dit bier? 

Het is lekker en smaakvol. Het is rijk aan allerlei tonen die volgens mij kenners perfect kunnen omschrijven, maar ik niet.

Orange & Coffee Oatmeal Stout F*ck De Kerstboom Staat In De Fik! ... Bier specs ABV 10 IBU 80 EBC 16 MOUT Pale malt, Flaked oats, Munich malt and Cara Malt HOP East Goldings & magnum CC 330... Zoals elk jaar rond deze tijd, zingen we vrolijke kerstliedjes en brouwen we een van onze favorieten. F*ck De Kerstboom Staat In De Fik! Een echt kerstbier dat je minstens één keer gedronken moet hebben.  Je kunt ervoor kiezen om hem zelf achter in een donkere kast te laten rijpen, of hem gewoon bij aankomst op te drinken! Wat je ook kiest, geniet er zeker van. (https://www.uiltjebrewing.com/product/fck-de-kerstboom-staat-in-de-fik/)

“F*ck de kerstboom staat in de fik!!!” is een Imperial Stout gebrouwen door de Haarlemse brouwerij Het Uiltje. Koffie, chocolade, karamel en vanille zijn enkele smaken waarmee dit bier wordt omschreven. Deze “Kiss of fire” is een van de seizoensbieren uit de uilenfamilie – welke zich kenmerkt door de flink gehopte en andere extremen bieren. Ik ben benieuwd wat dit kerstbier met mijn smaakpapillen gaat doen!... Wat zie ik? Een diep koffiebruin bier (ondoorzichtig) met een karamelbruine kop. Het schuim bevat fijne belletjes en is wat inzakkend. Wat ruik ik? In het begin komen geuren vrij van gedroogd fruit (rozijnen / vijgen), extra pure chocolade, een licht sinaasappelgeurtje en ook een rokerige geur. Als het bier wat opwarmt komen de koffie- en lauriertonen sterk naar voren. Wat proef ik? Een zacht, ietwat romig bier (medium body) met smaken van bittere chocolade, gebrande koffie, laurier en ook alcohol verwarmend. Ook proef ik een licht zuurtje op de achtergrond. Naar mate het bier wat langer staat komt ook een wat zoute smaak naar voren. Wat eet ik hier bij? Dit lijkt me een geschikt bier om een wildstoofpotje mee te maken en ook al begeleider bij wild. (https://bierliefde.nl/kerstboom-bier/)

F*ck The Christmas Tree Is On Fire! van Brouwerij 't Uiltje is een milky oatmeal stout met geroosterde koffiebonen uit Jamaica en een hele hoop sinaasappelschil. Deze Orange & Coffee Oatmeal Stout werd eerder al in kleine oplage gebrouwen voor de feestdagen. Een verrassend, uitgesproken bier dat nog wel eens als raketolie kan werken en Rudolf's neus net dat beetje extra glans geeft. ... Zicht Bijna zwart te noemen met een heel fijne mokka kleurige schuimkraag. 7,5Neus Wat het meest opvalt zijn de koffie snoepjes van vroeger. 7,9Smaak Licht bitter, koffie en een licht zoetige sinaasappel smaak die overgaat in een heerlijk afdronk die goed aanwezig blijft. Spijssuggestie Niets er bij eten, zou zonde zijn. Gewoon rustig van genieten. ... Geen typische stout maar echt lekker. Zeer "fruitige" stout, (onnatuurlijk voor een stout) maar wel lekker, Ook de afdronk is geweldig. Anders dan verwacht en dat is sowieso een pre. Doordrinkbare stout." (https://www.bierista.nl/het-uiltje-fuck-de-kerstboom-staat-in-de-fik)

Our 2014 Christmas Brew was rated best imperial/double stout in the Netherlands in 2015. Since then the beer became ridiculously popular and therefore still available! The beer is a whopping 10% Imperial oatmeal stout with a hint of Dutch coffee. This dutch coffee and our beer is brewed with oatmeal and infused with Orange peel and Jamaican coffee beans to give that specialty coffee flavor (Typical Dutch/haarlem called ‘’Kiss of fire’’ The name means F*ck the Christmas tree is on fire! (https://www.justinbeer.nl/Uiltje-Fuck-de-kerstboom)

Een lekker, maar zwaar bier... of een zwaar lekker bier? 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten