Translate

Zoeken in deze blog

zondag 30 oktober 2022

Bok & Poot

Bok & Poot, een bie van brouwerij De Molen zoals de naam al doet vermoeden. Bok & Poot is een amberkleurig zoet bier. Het bruine schuim is fijn, maar verdwijnt snel. De zoete smaak komt meteen op. Prominent en dominant dat is die zoete smaak van zoetigheid, chocolade (?) en bokkenpoot (?). Ik weet niet of ik het lekker vind. Ik hou van bokkenpoten, en dit bier vind ik intrigerend. Maar toch vind ik het iets hebben dat me tegenstaat. Is het de zoetigheid?  De geur is overigens geweldig en echt ontzettend lekker. In het mondgevoel ontbreekt koolzuurprikkeling. Ik mis ook hopbitterheid. De zoetigheid zou zo in een dessert kunnen. Dit is een perfect bier voor bij kerst als dessertbier. Of in/bij de tiramisu?

Wat zeggen anderen over dit bier?

Bij De Molen ontstond een idee om bokbier te combineren met bokkenpootjes. En wat doe je met zo'n idee? Gewoon brouwen natuurlijk! Het resultaat is een bokbier waarin de zoete karameltonen zich vermengen met amandel voor een marsepeinachtige ondertoon. Mooie herfsttraktatie. (https://www.littlebeershop.nl/de-molen-bok-poot.html)

What if… bokkenpootjes en bockbier elkaar tegenkomen in een bier? Dat levert een mindblowing bockbier op! Deze bock heeft een lichte bitter, een volle moutzoete karamel smaak en geur met een vleugje amandel en chocolade. Dit samen zorgt voor een robuuste body, warm mondgevoel en een goed doordrinkbaar karakter. (https://www.sfbhoreca.nl/bavaria/nl/home/bok-poot-3.html) (https://shop.brouwerijdemolen.nl/alle-bieren/de-molen-bok-poot/)

Bierstijl: Bockbier Alcohol percentage: 6,3% Herkomst: Bodegraven Verkrijgbaar: fles en fust BESCHRIJVING What if…. bokkenpootjes en bockbier elkaar tegenkomen in een bier? Dat levert een mindblowing bockbier op! Verwacht de smaak van amandel meringue en chocolade. (https://www.bierenco.nl/product/brouwerij-de-molen-bok-poot/)

ZICHT/KLEUR Donkerbruin. GEUR Een zoete geur met een vleugje chocolade. SMAAK Vol en zoet met tonen van amandel, meringue en chocolade. AFDRONK Een lange afdronk. CULINAIR Lekker bij andijviestamppot of chocolademousse. (https://www.mitra.nl/product/de-molen-bok-poot-33cl)

Gatver!! Andijviestamppot met chocolade? Wie verzint dat?

Zicht zeer donkerrood en helder met redelijk koolzuur. Mooie en iets gekleurde schuimlaag 7,5Neus zoetig, koekjes/bokkepootjes 7,5Smaak Zoetmoutig, iets fruitig, druiven en vrij zoet, karamel/iets chocolade-amandel. Redelijk vol mondgevoel, bisquit,koekjes-bokkepootjes. iets hoppig, licht kruidig en iets van een bittertje in de afdronk Spijssuggestie Bokkepootjes !!  Pascal Wevers (https://www.bierista.nl/de-molen-bok-poot)

Vol mondgevoel? Nou ik vond dat wel meevallen. Druiven? Mwja, nu je het zegt. Karamel? Zou kunnen. Biscuit? Geen idee. Amandel? Herken ik niet. Meringue? Dat denk ik wel te herkennen? Chocolade? Jazeker! Bokkenpoten? Absoluut! Of zoals ze in Zweden zeggen: Absoluth!


zaterdag 29 oktober 2022

Bitterkoek&Sinaas bock

Een blond bier met fijn wit schuim, dat ruikt naar.... bitterkoekjes!! Een haast chemische geur van bitterkoekjes. Heel bijzonder bier. Ook in de smaak herken ik bitterkoekjes en wat van sinaasappel. Het mondgevoel geeft ook dat mondgevoel bij bitterkoekjes. Het bier dat ik drink? Dat is een special van Brouwerij De Molen: Bitterkoek & Sinaas. 

Ik vind het een geweldig bier, maar wat vinden anderen?

De Molen Bitterkoek & Sinaas Deze weizenbock krijgt door het gebruik van zijn unieke gist van zichzelf een fruitig maar ook kruidig karakter. De toegevoegde amandel en sinaasappel zorgen op hun beurt weer voor een licht zoete toets en de onmiskenbare smaak van bitterkoekjes. Durf jij dit bier aan? Amandel, sinaasappel en kruidig (https://daretodrinkdifferent.nl/alle-dranken/de-molen-bitterkoek-sinaas-33cl/)

Deze Weizenbock krijgt door het gebruik van zijn unieke gist een fruitig maar ook kruidig ​​karakter. De toegevoegde amandel en sinaasappel zorgen op hun beurt voor een lichtzoete toets en de onmiskenbare smaak van bitterkoekjes. (https://www.bierenbrouwsels.nl/product/brouwerij-de-molen-bitterkoek-sinaas/)

Wat vinden ze er zelf van?

Alcoholpercentage: 7.5% Biercategorie: Weizen bock Smaakpalet: Amandel, sinaasappel en kruidig ... Deze weizenbock krijgt door het gebruik van zijn unieke gist van zichzelf een fruitig maar ook kruidig karakter. De toegevoegde amandel en sinaasappel zorgen op hun beurt weer voor een licht zoete toets en de onmiskenbare smaak van bitterkoekjes. ... Geplaatst door Proost op 09-05-2022 De geue van bitterkoek met een vleug sinaasappel komt je werkelijk tegemoet in de neus en tevens in de afdronk(https://shop.brouwerijdemolen.nl/alle-bieren/de-molen-bitterkoek-sinaas/)

Bitterkoek & Sinaas Deze weizenbock krijgt door het gebruik van zijn unieke gist van zichzelf een fruitig maar ook kruidig karakter. De toegevoegde amandel en sinaasappel zorgen op hun beurt weer voor een licht zoete toets en de onmiskenbare smaak van bitterkoekjes. Specificaties Alcoholpercentage: 7,5% Bierstijl: Speciaal bier Biercategorie: Weizen Bock Smaakpalet: Amandel, sinaasappel en kruidig Heerlijk bij: Salades, gerookte vis en licht tot middel gerijpte kazen Het lekkerste op temperatuur: 6-8℃ (https://brouwerijdemolen.nl/global/nl/onze-bieren/bitterkoek-en-sinaas.html)

 De site valt wel op dat het anders is dan het voorheen zo rustige logo. 

11-04-2022 Rebranding Brouwerij De Molen Huh! Brouwerij de Molen ziet er anders uit? What? De Molen Ja, inderdaad, je hebt het goed gezien, we hebben een nieuwe visuele identiteit. Ons logo, onze etiketten, de website, onze communicatie uitingen, heel de shabang. Het ziet er allemaal anders uit dan dat je gewend was van ons. Dat heeft een hele goede reden. We willen namelijk dat mensen onze biertjes makkelijker weten te vinden en daarbij nog meer gaan snappen waarvoor we staan. ... 15-03-2022 Nieuwe bieren in ons assortiment De Molen heeft weer volop nieuwe bieren met unieke smaakcombinaties uitgebracht. Benieuwd wat er gebeurt als je Dutch craft beer combineert met de smaken van Vijg & Vanille, Bitterkoek & Sinaas of wat dacht je van.. Koffie & Gebrand? Liever genieten van een Barrel Aged bier? Dat kan! Ontdek onze Strong Ale Cognac. Be ready to blow you mind...!  (https://brouwerijdemolen.nl/global/nl/nieuwsoverzicht.html)

Swinkels Family Brewers neemt Bodegraafse Brouwerij de Molen nu helemaal over Brouwerij de Molen uit Bodegraven wordt overgenomen door Swinkels Family Brewers. Dat concern had al een minderheidsbelang in de brouwerij. Er verandert weinig door de overname. Terence Garnier 01-02-19, 12:27 ... Swinkels Family Brewers, een familiebedrijf uit het Noord-Brabantse Lieshout dat onder meer eigenaar is van de merken Bavaria, Swinckels’, Palm en La Trappe, nam in april 2016 een minderheidsbelang van 35 procent in de brouwerij aan de Doortocht. ,,Toen heeft Swinkels al aangegeven dat het De Molen ‘het liefst helemaal in de familie op wil nemen", zegt Petra Postuma. Met de volledige overname denkt De Molen nog meer te kunnen profiteren van het grote distributie- en salesnetwerk van Swinkels. Onlangs werd ook de Rotterdamse groothandel in speciaalbieren Bier&cO overgenomen. ,,Voor ons is dat netwerk superbelangrijk. Je kunt nog zo goede bieren brouwen, maar je kunt niet zelf met busjes door Nederland rijden.” De Molen krijgt een ‘status aparte’ binnen het bedrijf. Dat heeft bijvoorbeeld La Trappe ook. Daarom verandert er niets binnen de dagelijkse aansturing en het management. (https://www.ad.nl/alphen/swinkels-family-brewers-neemt-bodegraafse-brouwerij-de-molen-nu-helemaal-over~a2580310/)

Na ervaring opgedaan te hebben bij een brouwer uit Westmaas, de Texelse bierbrouwerij en Brouwerij de Prael te hebben gewerkt, besloot Menno Olivier (1963) voor zichzelf te beginnen en eind 2003 start hij in de garage van zijn huis in Bodegraven een brouwerij (De Salamander) annex proeflokaal. In 2004 krijgt hij van de gemeente Bodegraven de gelegenheid om Molen de Arkduif (1697) liggend langs de Oude Rijn midden in het Groen Hart te huren en opent hij Eet- en Bierlokaal de Molen. ... Daar ging hij verder met het geven van brouwcursussen voor kleine groepen en complete brouwsessies voor bedrijven en andere groepen. In het begin had hij ook nog zijn functie als brouwmeester van de Rotterdamse Stadsbrouwerij de Pelgrim maar zijn het bedrijf groeide snel. De belangstelling steeg, de groepen werden groter en toen Menno naast het geven van workshops ook zijn ambachtelijk gebrouwen bier op de markt bracht, kon de stap naar een eigen brouwerij niet uitblijven. De brouwerij van toen bestond uit een roestvrij stalen installatie met een capaciteit van 500 liter met een tank uit de melkindustrie  De van oorsprong oliegestookte maischketel (kook ketel) werd nu elektrisch verwarmd wat de maischketel geschikt maakt voor brouwen volgens het infusie systeem. Vandaag de dag staat deze handgemaakte installatie bij de Kaapse Brouwers in Rotterdam. ... De brouwerij en proeflokaal, gehuisvest in de molen opende officieel haar deuren in juli 2004 en werd op vrijdag 17 september 2004 geopend door acteur Bram van der Vlugt. In het proeflokaal waren in 2004 al 6 bieren van de tap verkrijgbaar. De brouwerij zelf was ondergebracht in de voormalige meelopslagplaats van de molenaar. ... Begin juni 2006 kreeg Brouwerij de Molen een Britse onderscheiding voor ‘Borefts Stout’ en dat betekende het begin van internationale erkenning. De bierverkoop is hierna blijven stijgen, in de wereld, maar ook in Nederland. In 2008 wordt John Brus zijn partner en samen maken zij een bedrijfsplan om te groeien in alle opzichten. De brouwerij verhuisd naar een pand verderop in de straat alwaar een nieuwe installatie wordt gebouwd. In 2006 waren er vijf medewerkers in dienst, in 2017 zijn er 19 medewerkers en daarnaast een afdeling van Stichting Philadelphia, een instelling voor wonen en werken voor verstandelijk beperkte mensen. De capaciteit van Brouwerij de Molen is navenant gestegen. In 2006 werd er 300 hectoliter gebrouwen, in 2017 14.000 hectoliter. ... Brouwerij de Molen uit Bodegraven wordt door de internationale bier community van een half miljoen bierproevers RateBeer.com jaarlijks in de top 10 Top Brewers van Nederland gekozen en in 2016 zelf nummer 6 van alle brouwerijen in de wereld. (voor het perspectief: er zijn meer dat 40.000 geregistreerde brouwerijen bij het platform)  (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zuid-holland/bodegraven/molen-de)

In 2004 is Brouwerij De Molen in Bodegraven opgericht, midden in het Groene Hart. In het begin was de brouwerij gevestigd in de historische korenmolen De Arkdruif langs de Oude Rijn.... De hoofdbrouwerij is inmiddels iets verderop in dezelfde straat te vinden. De bierliefhebbers kunnen echter nog steeds bij de korenmolen terecht, daar is nu namelijk Brouwcafé De Molen gevestigd. In dat café wordt nog steeds gebrouwen en gekookt met en naast de molenbieren. Bij De molen is ook het begin-, en eindpunt van de rondleidingen door de brouwerij. Naast het brouwcafé is er ook een bierwinkel te vinden waar bieren van De Molen en andere craft- en speciaalbieren uit de hele wereld te vinden zijn. ... Brouwerij De Molen organiseert ook jaarlijks hun/haar/zijn eigen bierfestival. Op het Borefts festival staan naast brouwerij De Molen altijd nog veel (inter)nationale brouwerijen, allemaal met eenzelfde filosofie als de Bodengraafse brouwers: de kwaliteit staat voorop. Binnen korte tijd heeft het festival dan ook net zo'n goede naam gemaakt als de brouwerij zelf. Bij de jaarlijkse verkiezing van 100 beste brouwerijen ter wereld van RateBeer staat brouwerij De Molen dan al jaren steevast in de bovenste helft van de lijst. Bij de editie van 2020 vonden de honderdduizenden stemmers dat De Molen, als best gewaardeerde Nederlandse brouwerij, op plek 23 behoorde.... In 2019 werd brouwerij De Molen volledig overgenomen en opgenomen in de Swinkels Family Brewers, nadat Bavaria (later veranderde de naam) in 2016 al een minderheidsbelang van 35% had genomen. In de jaren die daarop volgden ontwikkelde de relatie tussen De Molen en SFW en met de volledige overname werd er nog meer mogelijk voor de brouwerij. Het brouwproces is na de overname helemaal niet veranderd. Brouwerij De Molen heeft, net zoals de trappistbieren van La Trappe, een 'status aparte' gekregen. Door die status is het aansturen en managen van de brouwerij niet aangepast. Vanuit Lieshout wordt met name de vertegenwoordiging en distributie geregeld en heeft brouwerij De Molen al veel technische ondersteuning mogen ontvangen. (https://www.misterhop.com/brouwerij-de-molen)

Brouwerij de Molen volledig overgenomen door Swinkels Family Brewers 01 februari 2019 om 09:38 Brouwerij de Molen wordt volledig overgenomen door Swinkels Family Brewers. De brouwerij wordt opgenomen in de brouwersfamilie maar blijft autonoom zelfstandig. Op 4 april 2016 publiceerde de brouwerij uit Bodegraven De Vier Wieken van Brouwerij de Molen. Een missie statement waarin men de waarden en normen voor de brouwerij in de toekomst wilden borgen. 1. Geen concessies aan smaak, balans en ingrediënten. 2. Altijd blijven experimenteren en innoveren. 3. Samenwerking en kennisuitwisseling met andere craft-beer brouwerijen. 4. Ambassadeur zijn voor de werkelijke craft-beer scene, die wat De Molen betreft staat voor kwaliteit en diversiteit boven alles. Voor Brouwerij de Molen zijn deze vier wieken nu, aan het begin van 2019, nog steeds de basis en energie. Geïncorporeerd in de brouwplanning, de recepten, het Borefts festival, de contacten in binnen- en buitenland, de visie op innovatie en experimenteren. En die basis wil de brouweri blijven verankeren.... Twee en een half jaar na de introductie van de 'Vier Wieken van De Molen' hebben Menno Olivier, John Brus & Jaco Geerlof een update gegeven aan deze visie. De afgelopen twee en half jaar hebben we met ons team en betrokken partners volhardend gewerkt aan een stabiele groei met kwaliteit en betere distributie. We maakten meer hectoliters en meer verschillende bieren dan ooit, deden wereld wijd meer collaboration brews dan ooit, werden door de proevers van RateBeer o.a. tot nr.06 in de Top 100 van beste brouwerij ter wereld gekozen en vierden een strak uitverkocht 10de Borefts Bier Festival met 7000 bezoekers en 24 gastbrouwerijen uit de hele wereld. Je zou kunnen zeggen ‘niets meer aan doen’... Onze visie op het toekomstbestendig maken van de brouwerij, getriggerd door diverse interne- en externe ontwikkelingen en gebeurtenissen, is echter steeds in beweging geweest. Bijvoorbeeld door de ontwikkelingen in de branche en de markt: het grote aantal lokale brouwerijen en het verzadigd raken van de behoefte. Maar ook de verantwoordelijkheid die we willen nemen voor onze brouwerij: de mensen in ons eigen team en dat van Stichting Philadelphia, de sociale werkplaats die we in huis hebben. Onder andere deze redenen hebben ertoe geleid dat we een volgende stap gaan zetten. ... In 2016 maakten we bekend dat Bavaria, inmiddels Swinkels Family Brewers, een minderheidsbelang van 35% in Brouwerij de Molen nam. De relatie met en betrokkenheid van Swinkels Family Brewers heeft zich in de daaropvolgende 2,5 jaar ontwikkeld en recent zijn wij gezamenlijk gaan onderzoeken wat voor Brouwerij de Molen de meest optimale route naar de toekomst is. ... Swinkels Family Brewers heeft vanaf het eerste contact aangegeven uiteindelijk Brouwerij de Molen ‘in de familie op te willen nemen’. Nadat we elkaar in 2,5 jaar steeds beter hebben leren kennen zetten we vol vertrouwen de volgende stap. Brouwerij de Molen wordt door overname van alle resterende aandelen volledig opgenomen in de Brabantse familie brouwerij. De Molen krijgt daarbij een vergelijkbare autonome ‘status aparte’ als bijvoorbeeld ook De Koningshoeven (La Trappe) die heeft. In de dagelijkse aansturing en het management van de brouwerij verandert daarom ook niets. Swinkels gaat voor De Molen in vertegenwoordiging en distributie van enorme waarde zijn, onder andere gezien recentelijk nieuwe ontwikkelingen als het verwerven van groothandel Bier&cO. In technische ondersteuning heeft De Molen bijvoorbeeld de afgelopen jaren al volop kunnen vertrouwen op ondersteuning vanuit Lieshout. ... Deze update van onze verklaring in april 2016 kunnen we besluiten met dezelfde alinea als destijds: Er volgen opwindende jaren voor ons en ons team. We zijn en blijven de baas. We doen nog altijd wat we het liefste doen en er komt meer bier van Brouwerij de Molen op meer plekken beschikbaar. Wij hebben er zin in! Cheers, Menno Olivier, John Brus & Jaco Geerlof (https://www.biernet.nl/nieuws/brouwerij-de-molen-volledig-overgenomen-door-swinkels-family-brewers)

Al maanden gonsde het van de geruchten: Bavaria zou De Molen hebben gekocht. Verleden jaar maakte De Molen bekend dat zij met de Brabantse familiebrouwers een exclusieve distributieovereenkomst hadden gesloten en er werd op Borefts Bierfestival een Swinkels familielid in keurig en perfect detonerend pak gesignaleerd. Zowel Bavaria als De Molen ontkende een verdergaande verbintenis – maar dat bleek niet langer vol te houden. Here’s the deal.Al in begin 2015 heeft Bavaria Brouwerij, via een BV waarin zij participeert met Brouwerij De Koningshoeven, 35% van het aandelenkapitaal van Brouwerij De Molen overgenomen. De aandelen zijn afkomstig van diverse kleinere oorspronkelijke aandeelhouders: Menno en John houden gezamenlijk de meerderheid van de aandelen. Met deze transactie wordt er dus niet direct geld in het bedrijf geïnvesteerd: Bavaria heeft hiermee vooral het distributierecht van De Molen in de Benelux gekocht, en zo kan een lentebier van De Molen bijvoorbeeld exclusief voor aan Bavaria gelieerde horeca zaken worden gehouden.... Menno en John benadrukken dat hun idealen niet zijn veranderd en dat zij, met de nieuwe aandeelhouder, duidelijk hebben afgesproken dat daaraan ook niet getornd zal worden.  Geen concessies aan smaak en ingrediënten; blijven experimenteren en innoveren; samenwerken met en kennis delen met andere craft brouwerijen; ambassadeur zijn voor ‘de werkelijke craft beer scene’ die voor hen staat voor kwaliteit en diversiteit. Voor John en Menno ‘de vier wieken van De Molen’ – en als ik Bavaria was, zou ik er geen seconde aan denken hier ook maar iets aan te veranderen. (https://www.mylifewithbeer.nl/brouwerij-de-molen-deels-in-handen-van-bavaria/)

Een geruststelling voor veel bierliefhebbers is dat de oprichters ook in de toekomst actief betrokken blijven. John Brus. "Voor ons verandert er niet veel. De bieren van De Molen blijven hetzelfde. We profiteren juist van bijvoorbeeld de technische kennis van Swinkels. Zo hebben we eens per week een specialist van Swinkels over de vloer die kijkt hoe we het brouwproces verder kunnen verbeteren. Het enige dat er voor mij persoonlijk verandert, is dat ik een stukje minder druk voel." (https://www.bierista.nl/actueel/swinkels-molen-bavaria)

Brouwerij De Molen overgenomen door Bavaria 1 februari 2019 | 19:13 Vandaag is bekend gemaakt dat Brouwerij de Molen uit Bodegraven volledig in handen komt van Swinkels Family Brewery uit Lieshout, voorheen bekend als Bavaria. In 2016 nam het bedrijf al een minderheidsaandeel van 35% in de Bodegraafse brouwerij. ... De (ex-)eigenaren Menno Olivier, John Brus en Jaco Geerlof zijn blij met de overname. Swinkels gaat voor De Molen in vertegenwoordiging en distributie van enorme waarde zijn. En ook kan de brouwerij rekenen op technische steun vanuit Lieshout. Maar wat voor de heren heel belangrijk is, De Molen behoudt zijn eigen identiteit. De Molen krijgt namelijk een vergelijkbare ‘status aparte’ zoals ook De Koningshoeve (La Trappe) die heeft. Dankzij de overname kunnen de Bodegraafse brouwers zich volledig blijven concentreren op wat ze het liefste doen: onderscheidend en goed bier brouwen, op hun eigen voorwaarden. Dit was voor hen ooit de reden om te starten met het brouwen, en dat blijven ze dus doen. De volledige verklaring van de brouwers kunt u lezen op de website van de brouwerij. Brouwerij de Molen is wereldwijd bekend als craftbeer brouwerij en is in 2004 gestart in de historische korenmolen De Arkduif. Je kunt bieren van Brouwerij de Molen tegenkomen in onder andere Japan, Brazilië, Noorwegen, Spanje, India, Canada, de Verenigde Staten, Denemarken, Polen en zelfs België. In Nederland is het vooral verkrijgbaar in bierwinkels en speciaalbiercafé’s. (https://www.rebonieuws.nl/algemeen/brouwerij-de-molen-overgenomen-door-bavaria/)

Dus na de overname zijn de brouwers dus weer meer gericht op bierontwikkeling? Dat is positief.

Maar wat zijn die bitterkoekjes eigenlijk?

Een bitterkoekje is een koekje dat bestaat uit een mengsel van gemalen bittere en zoete amandelen, suiker en eiwit. Dit mengsel wordt in bergjes op een met bakpapier beklede bakplaat gespoten en platgedrukt, waarna het in een oven op 200 graden C wordt gebakken. Soms worden ze ook gebakken op bakpapier (ouwel). (https://www.nederlands-dis.nl/basis/snoeperij/bitterkoekje/)

In een bitterkoekje zijn naast zoete ook bittere amandelen als smaakversterker verwerkt. Daaruit is dan wel eerst het giftige bestanddeel cyanide verwijderd. Het vergelijkbare Italiaanse amarettokoekje is wat zoeter (en harder) dan het Nederlandse bitterkoekje, omdat de bittere amandelen ontbreken. Bitterkoekjes noemen we ook wel trouwkoeken Bitterkoek dateert van voor de Middeleeuwen. Lange tijd werden bitterkoekjes geserveerd als een stel in ondertrouw ging. Het zoete (suiker) en het bittere (amandelen) stonden symbool voor het huwelijk, met zijn pieken en dalen. Een variant daarop was het serveren van bitterkoekjes met zoete thee. (https://www.quest.nl/maatschappij/geschiedenis/a25626905/verhaal-achter-jodenkoek-bitterkoekjes/)

Een bitterkoekje is een koekje dat bestaat uit een mengsel van gemalen bittere amandelen, kristalsuiker en eiwit. Dit mengsel wordt op een bakplaat gespoten en platgedrukt, waarna het in een oven wordt gebakken. In plaats van amandelen wordt ook wel het binnenste van abrikozenpitten gebruikt als goedkoop alternatief. ... In Italië bestaat een soortgelijk koekje, amaretto, dat met zoete amandelen wordt bereid. Het is vaak harder dan de variant die in Nederland bekend is.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bitterkoekje)

Eiwit is een heldere vloeistof die in vogeleieren zit. Het is het cytoplasma van het ei. Het bestaat hoofdzakelijk uit opgeloste proteïnen (vooral ovalbumine) in water. De primaire functies zijn de eierdooier te beschermen en extra voeding te verstrekken voor de groei van het embryonale kuiken; de proteïnen hebben een hoge voedingswaarde. In tegenstelling tot de eidooier bevat het weinig vet. Eiwit wordt vaak in de keuken gebruikt. Veelal wordt het bij het koken gescheiden van de dooier. De naam dankt eiwit aan de kleur die het krijgt als het wordt verhit. Bij gebruik van onverhitte producten met eiwit bestaat de kans op een salmonellabesmetting. Eiwit kan tot schuim worden geklopt (stijfkloppen). Dan zal al het gereedschap vetvrij moeten zijn. Een beetje citroenzuur, een klein snufje zout of wijnsteen helpt om het eiwit goed stijf te krijgen en het dient dan als basis voor schuimgebak (meringue), schuimpjes, spekjes (marshmellows), negerzoenen en Haagse bluf. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Eiwit_(ei))

(Tafel)suiker of kristalsuiker is een voedingsmiddel. Sacharose, de algemene benaming voor suiker in chemische zin, is een koolhydraat, meer specifiek een disacharide met molecuulformule C12H22O11. Suiker smaakt zoet. Naar gelang van de winning wordt het ook bietsuiker of rietsuiker genoemd. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tafelsuiker)

De amandel is het zaad van de amandelboom (Prunus dulcis). De amandelboom valt onder het geslacht Prunus (Prunus subg. Prunus sect. Amygdalus). Bittere amandelen zijn de vruchten van Prunus dulcis L. var. amara. Zoete amandelen zijn de vruchten van Prunus dulcis var. dulcis. Amandelen worden in augustus geoogst. De buitenkant van de 'pit' van deze steenvrucht wordt gekraakt; het vlies wordt verwijderd door de amandel kort te blancheren. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Amandel_(noot))

Steenvrucht, ook wel steenfruit, is een verzamelnaam voor diverse vruchten met een harde pit in het midden.[1] In de pit (de "steen") zit het eigenlijke zaad.... Voorbeelden van planten met steenvruchten zijn de bomen en heesters van het geslacht Prunus, zoals kers, perzik, nectarine, abrikoos, amandel en pruim. Buiten dit geslacht vinden we steenvruchten bij bijvoorbeeld koffieplantsoorten, olijf, kokosnoot, mango, walnoot, kornoelje en bramen.... De verzamelsteenvrucht, zoals bij de braam, framboos of Japanse wijnbes is ontstaan uit vele vrije vruchtbladen van één bloem, die afzonderlijke steenvruchtjes vormen. Deze vruchtjes zitten dus op dezelfde bloembodem en worden omgeven door één kelk. ... De pit van sommige steenvruchten bevat waterstofcyanide, zoals bij (bittere) amandel. Inname van meerdere van deze pitten kan dodelijk zijn. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Steenvrucht)

Abrikozenpitten hebben een hoog gehalte aan cyanogenische glycosiden, waaruit het zeer giftige blauwzuur vrij kan komen. Gemiddeld bevatten abrikozenpitten 217 mg cyanide per 100 gram.[1] Een dodelijke dosis blauwzuur voor een volwassene is ongeveer 3,7 mg per kg lichaamsgewicht. Er zijn in de wetenschappelijke literatuur verschillende gevallen beschreven van cyanidevergiftiging bij kinderen door het eten van abrikozenpitten.[1][2] Naar aanleiding van een bericht over een vergiftigingsincident zijn sinds 2018 de pitten in Nederlandse winkels niet meer te koop.[3] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Abrikoos#Consumptie_van_abrikozenpitten) 

Bitterkoekjes zijn één van de bekendste amandelkoekjes van Nederland. Oorspronkelijk komt de bittere smaak van deze koekjes door de bittere amandelen die erin gebruikt worden. Omdat bittere amandelen heel lastig verkrijgbaar zijn – en ze bij verkeerd gebruik giftig zijn – heb ik gekozen voor een recept met amandelextract. (https://rutgerbakt.nl/koek-recepten/bitterkoekjes-bakken-recept/)

Traditioneel worden amaretti bereid met kippeneiwit, wat ze hun lekkere zachte structuur geeft. Maar ze zijn ook heel goed, en minstens zo lekker, te bereiden zonder ei, met behulp van die magische eivervanger, aquafaba. Anders dan de chicque naam misschien doet vermoeden, is aquafaba niets anders dan de vloeistof uit een blikje kikkererwten, of het overgebleven kookvocht uit een pan met bonen. Door de combinatie van plantaardige eiwitten en koolhydraten in dit vocht lijken de eigenschappen ervan erg op die van eieren, wat het een ideale vervanger maakt van zowel eiwitten als hele eieren. Vers afgegoten smaakt aquafaba nog duidelijk naar kikkererwten. Maar je kunt de vloeistof stijfkloppen zoals je dat met eiwit zou doen en als hij eenmaal schuimig en volumineus is, is de smaak helemaal verdwenen. Dus mocht je het je hebben afgevraagd: deze amaretti smaken helemaal niet naar peulvruchten, alleen maar lekker naar amandel. (https://www.sprigsandsage.com/nl/vegan-bitterkoekjes-met-aquafaba/)

De sinaasappel (ook wel appelsien genoemd) is de vrucht van de sinaasappelboom (Citrus sinensis), die tot het geslacht Citrus behoort. De soort wordt ook wel zoete sinaasappel genoemd, om hem te onderscheiden van de zure sinaasappel of bittersinaasappel (Citrus aurantium). De sinaasappel wordt in België en Nederland uit subtropische landen rond de Middellandse Zee geïmporteerd, zoals Israël, Spanje en Marokko. De vrucht verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje. Vruchten uit tropische gebieden zoals Suriname verkleuren door het ontbreken van koude nachten slechts weinig, daarom worden ze soms kunstmatig oranje gekleurd. De kleur van de schil heeft geen invloed op de smaak. Veel perssinaasappels komen uit Brazilië.[1] Sinaasappels worden gepeld gegeten of geperst tot sinaasappelsap. Het vruchtvlees is licht oranjegeel van kleur, met een kenmerkende frisse smaak. Er bestaan ook sinaasappels met rood vruchtvlees: de bloedsinaasappels. De vrucht is ook een grondstof voor limonade zoals "ranja". De schil wordt voor marmelade gebruikt en als smaakmaker voor onder andere witbier of gekonfijt voor onder andere gebak (voor smaak en decoratie). ... De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China (in de oude vorm: Sina), waar ook de naam naar verwijst. In het Vroegnieuwnederlands komt "appel sina" voor, in het Nieuwnederlands "appelsien".[2][3] Vanuit Nederland werd vanaf de 18e eeuw de sinaasappel verspreid over Noord-Europa. Hierdoor komt het dat de Nederlandse naam appelsien door andere talen overgenomen is zoals in het Duits ("Apfelsine"), het Zweeds ("apelsin"), en Deens en Noors ("appelsin"). In andere talen zoals Roemeens ("Portocal"), Turks ("Portakal"), Bulgaars ("портокал" portokal), Grieks ("πορτοκάλι" portokáli), Perzisch ("پرتقال" porteqāl) en Arabisch ("برتقال" burtuqāl) wordt de vrucht naar Portugal genoemd, dat in de 15e eeuw als eerste land sinaasappels uit China importeerde. De benaming "appeltjes van oranje" slaat op de zure of bittere sinaasappel. Deze naam is een verbastering van het Oudfranse pume orange of Ouditaliaanse pom-arancia. Het rechterlid van beide aanduidingen heeft de Perzische wortel naranj "zure sinaasappel". In sommige talen zoals het Frans ("orange") en het Engels ("orange") is deze naam in de vijftiende eeuw op de nog onbekende vrucht overgegaan. In Hongarije heet de vrucht "narancs", waar de naam ook gebruikt wordt voor de kleur oranje. ... Fylogenetisch onderzoek door Qiang Xu et al. (2013) toonde aan dat de sinaasappel een hybride is van de mandarijn (Citrus reticulata) met de pompelmoes (Citrus maxima), waarbij driekwart van de genen afkomstig is van de mandarijn en één kwart van de pompelmoes.[7] Zo'n resultaat zou bijvoorbeeld verkregen kunnen worden door eerst de pompelmoes met de mandarijn te kruisen en dan het kruisingsproduct nogmaals met de mandarijn te kruisen. De oudste vermelding van een sinaasappel, in Chinese literatuur, dateert van 314 v.Chr.[7] De kruising moet dus al meer dan 2300 jaar geleden hebben plaatsgevonden.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Sinaasappel)

Oranje is een kleur die zich in het spectrum tussen rood en geel bevindt, bij golflengtes tussen 620 en 585 nanometer. De kleur kan dan ook door menging van geel en rood verkregen worden. In de (niet-wetenschappelijke) traditionele kleurenleer is het een secundaire hoofdkleur. De complementaire kleur is ultramarijnblauw.... Het woord oranje is afkomstig van het Perzische narang (het Spaanse naranja), dat sinaasappel betekent. Ook in veel andere talen, zoals Engels, Frans, Duits en Spaans, wordt hetzelfde woord gebruikt voor 'oranje' en 'sinaasappel'.... De kleur oranje komt vrij weinig in de natuur voor en kent dan ook niet zo veel symboliek als de meeste andere kleuren. Een uitzondering is dat het symbool staat voor Nederland. Dit komt door het Nederlandse koningshuis. De Vader des Vaderlands Willem van Oranje erfde van zijn neef Rene van Chalon de titel Prins van Oranje, een titel die hoorde bij het Prinsdom Orange in Frankrijk. Het oranje staat in Nederland voor alle nationale sportteams en pars pro toto veelal voor geheel Nederland. Ook op Koningsdag wordt veel oranje gedragen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog sprak Koningin Wilhelmina haar bevolking vanuit Londen toe via Radio Oranje. Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima ontvingen van Nationaal Cadeau bij hun huwelijk in 2002 het Oranje Fonds. Ook in Ivoorkust wordt oranje geassocieerd met het nationaal voetbalelftal. De Nederlandse vlag die bij de Unie van Utrecht in 1579 officieel werd aangenomen was oranje, wit, blauw. De rood, wit, blauwe vlag werd pas in 1937 bij Koninklijk Besluit de officiële vlag van het Koninkrijk der Nederlanden.[1] Een variant van de Nederlandse vlag is het Oranje Blanje Bleu, die voorzien met een VOC-symbool de vlag van deze organisatie was. Zo is de kleur ook in Zuid-Afrika beland. De huidige Zuid-Afrikaanse vlag heeft geen oranje meer. De grootste rivier van het Zuid-Afrika heet de Oranjerivier omdat de kleur van de aarde vaak naar het oranje zweemt. Een van de twee Boerenrepublieken lag tussen de Oranjerivier en de Vaalrivier en heette oorspronkelijk Oranje Vrijstaat. Ook de vlag van de apartheidstaat was gebaseerd op Oranje-blanje-bleu. In Ierland is de kleur door toedoen van Koning-Stadhouder Willem III de kleur van de kolonisten geworden. In Noord-Ierland worden ieder jaar door de Oranjeorde Oranjemarsen georganiseerd. In Georgië koos oppositieleider Micheil Saakasjvili de kleur oranje als symbool van verzet tijdens de Rozenrevolutie in november 2003. Een jaar later vond in Oekraïne een soortgelijke omwenteling plaats: de Oranjerevolutie onder leiding van Viktor Joesjtsjenko. Joodse kolonisten gebruikten de kleur als teken van verzet tegen de ontruiming van de Gazastrook in augustus 2005. In de kleurcodering voor elektronica staat oranje voor het cijfer 3. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Oranje_(kleur))

Al dat oranje heeft te maken met de achternaam van de onze Koning: Oranje-Nassau. Heel lang geleden trouwde een voorouder van de Koning, Hendrik III van Nassau met een dame uit Breda. Zij kregen toen het Franse prinsdom Orange in hun bezit. Een prinsdom is een gebied waar een prins de baas over is. Aan dit prinsdom zat de titel 'Prins van Oranje' verbonden. Deze titel was erfelijk: deze werd doorgegeven van vader op zoon. Toen de zoon van Hendrik stierf had hij geen kinderen, zodat de titel terecht kwam bij zijn Duitse neef Willem van Nassau. ... Omdat ons koningshuis het woord 'oranje' in de familienaam heeft, is deze kleur onze nationale kleur geworden. Daarom wordt het gebruikt bij Koningsdag en bij de tenues van nationale sportclubs! (https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/geschiedenis/waar-komt-dat-oranje-toch-vandaan)

The word orange entered Middle English from Old French and Anglo-Norman orenge. The earliest recorded use of the word in English is from the 13th century and referred to the fruit. The earliest attested use of the word in reference to the colour is from the 16th century. It is generally thought that Old French borrowed the Italian melarancio ("fruit of the orange tree", with mela "fruit") as pume orenge (with pume "fruit"). Although pume orenge is attested earlier than melarancio in available written sources, lexicographers believe that the Italian word is actually older. (https://www.liquisearch.com/orange_word/etymology)

late 14c., in reference to the fruit of the orange tree (late 13c. as a surname), from Old French orange, orenge (12c., Modern French orange), from Medieval Latin pomum de orenge, from Italian arancia, originally narancia (Venetian naranza), an alteration of Arabic naranj, from Persian narang, from Sanskrit naranga-s "orange tree," a word of uncertain origin. Not used as a color word in English until 1510s (orange color), "a reddish-yellow color like that of a ripe orange." Colors similar to modern orange in Middle English might be called citrine or saffron. Loss of initial n- probably is due to confusion with the definite article (as in une narange, una narancia), but also perhaps was by influence of French or "gold." The name of the town of Orange in France (see Orangemen) perhaps was deformed by the name of the fruit. Orange juice is attested from 1723.... The tree's original range probably was northern India. The Persian orange, grown widely in southern Europe after its introduction in Italy 11c., was bitter; sweet oranges were brought to Europe 15c. from India by Portuguese traders and quickly displaced the bitter variety, but only Modern Greek still seems to distinguish the bitter (nerantzi) from the sweet (portokali "Portuguese") orange. Portuguese, Spanish, Arab, and Dutch sailors planted citrus trees along trade routes to prevent scurvy. On his second voyage in 1493, Christopher Columbus brought the seeds of oranges, lemons and citrons to Haiti and the Caribbean. Introduced in Florida (along with lemons) in 1513 by Spanish explorer Juan Ponce de Leon. It was introduced to Hawaii in 1792. (https://www.etymonline.com/word/ORANGE)

Nou sinaas vond ik niet echt in het bier, maar waarschijnlijk dat het zo een onderlaag vormt waarop die bitterkoekjes goed uitkomen? Geen idee, maar ik wist wel dat de kleur vernoemd was naar de vrucht. Dat abrikozenpitten dan weer zo gevaarlijk zijn dat ze niet verkocht worden in Nederland wist ik dan weer niet...

vrijdag 28 oktober 2022

Leute Bok

Brouwerij Van Steenberge N.V. brouwt Leute Bok al aantal jaar. Ik herken het nog van vroeger. De smaak vond ik nu erg mild. Het amberorde bier met bruin schuim smaakte redelijk neutraal. Het schuim is overigens erg stevig en blijft.

Van Steenberge Leute Bok 6.9 / 10 Heerlijke stevige bock, met een bittere toets. Lichte caramel en volle smaken. (https://www.misterhop.com/products/van-steenberge-leute-bok)

Brouwer: Brouwerij Van Steenberge Land: België, Belgisch bier Biersoort: Bokbier, bok Alcohol: 7,5% Inhoud: 33cl Kenmerken: zoet, vol, mild, fruitig, licht bittere afdronk Plaats: Evergem (https://www.biermunitie.nl/product/2970816/leute-bokbier-brouwerij-van-steenberge)

Leutebok wordt al bockbier op de Nederlandse markt verkocht. Is het een bockbier of meer een Belgische Dubbel. Wat maakt het uit? Dit is een donkerbruin bier dat het hele jaar door smaakt. Het heeft karamel en zoete moutaroma's, maar is zeker niet te zoet. ... BrouwerijBrouwerij Van Steenberge BierstijlStrong Ale Alcohol7.5% CategorieDonker en Rijk (https://www.bierista.nl/leutebok)  

Het etiket van dit Leute Bokbier toont een bok en hop, omdat dit bier vroeger werd gebrouwen op een boerderij annex brouwerij die midden tussen de hopvelden lag. Het recept was in vergetelheid geraakt, maar is in 1927 weer te voorschijn gehaald door de Van Steenberge-brouwerij. Een bier dat het beste van die tijd vertegenwoordigt met een tijdloze smaak. Dit Belgische bier heeft een bruine kleur met een intense rode gloed. onder een indrukwekkende, gulle beige schuimkraag. In de neus vinden we alle complexiteit van Belgische bieren tussen tonen van rode bessen en een intense karameltoets. In de mond vinden we, iets zachte, mooie fruitaroma’s, met name pruim en rood fruit. De afdronk is een heel ietsje bitter. Leute Bokbier is dus een klassebier van hoge kwaliteit dat nooit teleurstelt. En in het schitterende Leute Bokbier-glas komt het volledig tot zijn recht. (https://www.hopt.nl/flessen/5064-leute-bokbier.html)

Leute Bokbier is een Belgisch bier. Het wordt gebrouwen door Brouwerij Van Steenberge te Ertvelde, een deelgemeente van Evergem. ... Leute Bokbier werd vooreerst gebrouwen in 1927. Het heette toen Leutebock en was een pils (lage gisting), eigenlijk een heel ander bier dan het huidige.[1] Na een aantal jaren werd de productie ervan stopgezet. In 1997, 70 jaar later, werd Leute Bokbier geherlanceerd als een totaal ander bier.[2] Op het etiket staat een bok op een bierton waarop “anno 1927” staat, verwijzend naar de oorspronkelijke lancering. Voor de bok hangt een hoprank. De bok en de hoprank verwijzen naar de vroegere boerderij die verbonden was aan de brouwerij. Het bier wordt gedronken uit een speciaal tuimelglas op een houten voet. De naam “bokbier” verwijst niet naar bokbier, maar letterlijk naar de bok. “Leute” is dialect voor plezier. Het bier wordt ook kortweg Leutebok genoemd. ... Leute Bokbier is een roodbruin bier van hoge gisting met nagisting in de fles en met een alcoholpercentage van 7,5%.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Leute_Bokbier)

ZICHT/KLEUR Robijnrood. GEUR Rijp fruit en lichtzoet. SMAAK Niet uitgesproken zoet, maar vol en mild van smaak. AFDRONK Zachtbittere afdronk. CULINAIREen aanrader bij wildgerechten. (https://www.mitra.nl/product/leute-bokbier-33cl)

Het bier heeft inderdaad niet een uitgesproken smaak. Zachtbittere afdronk en dat het goed past bij wild kan ik me wel voorstellen. 

donderdag 27 oktober 2022

La Trappe Dubbel THT 6-2012

Een dubbel die 10 jaar over datum is, hoe smaakt dat? Zoet!! Het schuimt niet meer bij inschenken. De geur doet denken aan rozijnen. De geur doet ook wat denken aan cola. Het mondgevoel en smaak ook. Maar dan wel doodgeslagen cola. Die zwarte zoete plakkerige drank. Er is weinig koolzuur meer. Het aardig plat. De smaak is zoet en niet onplezierig. Het is niet vies.


Belangrijk om te weten: bier zal nooit een gevaar voor de gezondheid opleveren als het over datum is. Tijdens de bereiding wordt bier gekookt, waardoor alle bacteriën en ziektekiemen gedood worden. Doordat bier alcohol en hop bevat kunnen bacteriën ook niet meer groeien in bier – het zijn beide natuurlijke conserveringsmiddelen. Vaak wordt verpakt bier ook nog gepasteuriseerd (kortstondig verhit), waardoor alle aanwezige levende organismen worden gedood. We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.  (https://www.bierenco.nl/bier-over-datum-zin-en-onzin-van-tht-data/)

Producten waarvan de THT-datum is verstreken, mogen volgens de wet worden verkocht als de verkoper er de verantwoordelijkheid voor neemt. Bij bier is dit extra belangrijk, omdat bepaalde bieren voor veel liefhebbers pas op hun best zijn als de THT-datum allang is verstreken. Aan de andere kant zeggen we: bier is vers op zijn best. Hoe dan? Bier is vers op zijn best, omdat je dan precies proeft wat de brouwer graag wil dat je proeft. Die brouwer garandeert dat het bier tot de THT-datum, en bij opvolging van het bewaaradvies, smaakt zoals het bedoeld is. Bij bier dat over datum is ligt dat iets anders. Aangezien bier feitelijk een levensmiddel is, is het onderhevig aan smaakverandering en uiteindelijk smaakachteruitgang. Sommige smaakveranderingen worden echter door sommige liefhebbers meer gewaardeerd dan de ‘verse’ en door de brouwer ‘bedoelde’ smaak. Donkere bieren, zeker met een alcoholpercentage dat minimaal 7% per volume is, ondergaan uiteindelijk een portoficatie of maderisatie: de smaak van het bier gaat steeds meer op die van port of madera smaken. De THT-datum is dan allang verstreken – soms zelfs al enkele jaren!Overigens, bier dat meer dan 10% alcohol per volume bevat hoeft volgens de wet niet eens een THT-datum te hebben, net zomin als dat wijn een THT-datum heeft. En zo mag je dus een fles bier van 8% alcohol, met een THT van 10 oktober 2018, gewoon verkopen in een winkel. Sterker nog: vaak is zo’n fles duurder dan een kakelvers exemplaar. Een liefhebber zal dat er graag voor over hebben, gokkend op een spannende smaakverandering. Maar let op: het kan een grandioze tegenvaller worden. De verkoper zal de verantwoordelijkheid nemen voor het juiste bewaaradvies, maar kan nooit garanderen dat jij de uiteindelijke smaakevolutie ook echt waarderen zult. Bier over datum: je kunt het prima genieten mits je goed kijkt, ruikt en proeft. Ziek zul je er nooit van worden, van bier dat over datum is. Bronnen en verantwoording ‘Bier’, auteur: Rick Kempen, ISBN 9789026339417 (https://www.bierenco.nl/bier-over-datum-zin-en-onzin-van-tht-data/)\\\

Een gewone verse dubbel zou meer koolzuur hebben\en wat 'lichter' en 'bruisender' overkomen dan dit. Het doet wat denken aan een quadrupel qua afronding, maar dan zonder de alcoholerige branderigheid. 

Onderin mijn glas zie ik zwarte stukjes. Zou dat gist zijn?

woensdag 26 oktober 2022

Zweedse plakkers ((geen) etiketten weken)

Op vakantie in Frankrijk, België of Duitsland kon ik op de camping vaak al etiketten afweken dankzij regenplassen, de ochtenddauw in het gras of zelfs het condens op het koude flesje tijdens het drinken. In Nederland werd het de laatste jaren lastiger omdat er steeds meer sticker etiketten op de markt komen. Het thuis afweken in bad is dat onmogelijk. Ik weet nog tijdens mijn tijd in Nieuw Zeeland dat ik dat probleem daar besprak met een brouwer en ze met wat tips gaf. Zo gaf ze aan dat die plaketiketten met een föhn of in de oven of met heet water te verwijderen zijn. De lijm wordt dan zacht en je kan het etiket er zo afhalen. Helaas had je soms papieren etiketten met lijmlaag. Die scheurden bij de heet water methode, omdat je altijd wel wat morste. De 'lijn' van het gemorste water maakte het etiket die plek zwak. De föhn was ook een onzinnige actie. Het gaf veel lawaai en weinig resultaat. De oven bleek wel arbeidsarm en succesvol. Dus als we thuis zelfgemaakte pizza, afbakbroodjes of een ovenschotel eten ben ik extra blij.

In Zweden hebben ze vooral sticker-etiketten. De Zweedse plakkers zijn van redelijk dik plastic, en toen we er afgelopen zomer waren, was het zo warm dat het etiket er eigenlijk al zonder oven-behandeling af kon worden gehaald. De paar flessen die dat niet hadden hebben de binnenkant van onze oven gezien. Het is daarna een kwestie van inplakken. 

Wat ook leuk is -althans ik vond het ene leuk detail- is dat de bieren dus in meerdere varianten voorkomen met hetzelfde etiket dus een <0,5% of 3,5% en een 5% versie, waarbij je op het etiket dus die afwijkende promillage ziet, bij een verder identiek etiket.   


  

zondag 23 oktober 2022

Zweeds zuur

Sill (Herring) This is a dish that you will either love or hate, there’s about a 50/50 chance of either. I love sill, especially in mustard sauce. There are many varieties and you can even eat fried herring fillets, but the most common way to eat herring in Sweden is the pickled herring. (https://swedishnomad.com/traditional-swedish-food)

The smell is unbearable, but it’s a real classic. If you get it on your clothes or even on yourself, the smell will stick for some time. You can buy a can of Surströmming in every supermarket, and I can promise you that it will be memorable. (https://swedishnomad.com/traditional-swedish-food)

Surströmming (pronounced [ˈsʉ̂ːˌʂʈrœmːɪŋ]; Swedish for ''sour herring'') is lightly salted fermented Baltic Sea herring traditional to Swedish cuisine since at least the 16th century. Surströmming or fermented herring should not be confused with the common dish fried herring or typically preserved pickled herring. Known as strömming in Swedish, the Baltic herring is smaller than the Atlantic herring, found in the North Sea. Traditionally, strömming is defined as herring fished in the brackish waters of the Baltic north of the Kalmar Strait.[1] The herring used for surströmming are caught just prior to spawning in April and May. During the production of surströmming, just enough salt is used to prevent the raw herring from rotting while allowing it to ferment. A fermentation process of at least six months gives the fish a characteristic strong smell and somewhat acidic taste.[2] A newly opened can of surströmming has one of the most putrid food smells in the world, even stronger than similarly fermented fish dishes such as the Korean hongeohoe or Japanese kusaya.[3] (https://en.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming)

Surströmming is an infamous Swedish delicacy made of fermented Baltic sea herring. In spring, the spawning fish are caught between Sweden and Finland, then the heads are removed and the bodies are stored in a series of salted water solutions. After roughly two months, the partially preserved herrings are transferred to airtight tins where they continue to ferment for up to another year. Each year’s batch of soured (surs-) Baltic herring (strömming) could not be sold before the third Thursday in August by royal decree. The mid-20th century ordinance was meant to tackle fermentation corner-cutting. While this rule is no longer on the books, the date is still celebrated as the delicacy’s premiere day (surströmmingspremiären), particularly in Sweden’s High Coast region, the birthplace of surströmming. ... Three days after opening a can of surströmming, fermented herring will still hang in the air. It stays on the hair and skin, and between the strands of your fluffy coat. The olfactory memory will just…keep…bringing it back. (https://www.scandinaviastandard.com/everything-you-need-to-know-about-swedish-surstromming/)

Okee, dat klinkt niet aanlokkelijk. Maar ik wilde het niet over haring hebben. Ik wilde het hebben over zuur bier:

Sour beer, also known as Sours,[1] is beer which has an intentionally acidic, tart, or sour taste. Traditional sour beer styles include Belgian lambics, gueuze and Flanders red ale, and German gose and Berliner Weisse. (https://en.wikipedia.org/wiki/Sour_beer)  

Swedish beers, lagers and ales in particular, are today some of the world’s most respected. Home to brands like Omnipollo, Swedish beer has an immense amount to offer both seasoned beer lovers and people new to the craft revolution thanks to inventive yeast cultures, experimental ingredients and a keen eye for not just flavour but also mouthfeel.  (https://www.beermerchants.com/browse/country/swedish-beers)

The beer classification in Sweden and Finland sorts beers into classes based on their alcohol content. ... Only classes I and II can be purchased in supermarkets, while class III can only be purchased in restaurants licensed to do so, and the state shops Systembolaget. Class II beer is loosely divided into two sub-groups, light "Folköl" ("people's beer") with a maximum ABV of 2.8% and normal "Folköl", with a maximum ABV of 3.5%. An alcohol content of 2.8% and below is not subject to specific, higher, alcohol taxes, but only to VAT (12%) as any other food or non-alcoholic drink. Class III beer is also, unofficially, divided into two sub-groups, "Mellanöl" ("in-between beer"), with ABV between 3.6% and 4.5%, and normal "strong beer" with ABV above 4.5%. There is no real maximum amount of how much alcohol Class III beer may contain, and amounts of 10%+ are common. (https://en.wikipedia.org/wiki/Beer_classification_in_Sweden_and_Finland)

Zweeds bier is vrij verkrijgbaar in een alcoholvrije en alcoholarme variant. Voor bier van 5% of meer zal je bij een slijterij moeten zijn. Ik kocht bij een supermarkt bier en het bijzondere was dat het sours waren. Hoe vaak zie je die in Nederlandse supermarkten?

We are Dugges Bryggeri. We love making beer. This is our website. If you have any questions, drop us a line via e-mail, Twitter or Facebook. Hope to hear from you. Have a nice day! (https://dugges.se/#)

Dugges heeft een enorm breed assortiment, gezien op https://dugges.se/beers/. 

Elderflower & Pear Sour Fruit Ale Label text: A sour fruit ale with puckering flavors of elderflower and pear, on a crisp sour. Sourlicious! Story text: So what’s our goal with this sour fruit ale? To create summer in a can. This is a real summer beer. A summer sour to be more correct. Imagine sunny blue skies, green trees, and a warm breeze. Together with this beer. Elderflower and pear. Sweetness meets sourness and blends perfectly together. Its character is flowery, fruity, and sweet. Just how we all love summer, right? Summery! ... ABV: 4,5% vol. Ingredients: Contains: Water, Barley malt, Pear, Elderflower, Yeast, Lactobacillus, Natural Aroma Type: Sour (https://dugges.se/beers/elderflower-pear/)

Hybrid 02 Grape Ale Label text: This is HYBRID 02 Exploring is in our DNA and putting two and two together can never go wrong, right? So, that’s what we did here. A hybrid is a blend between different things, and Hybrid 02 is just that. It’s a beer, wine and berries blend with a very very very very berry berry berry berry taste. Verryberryness! It all started with a discussion with our friends at Stillwater Artisanal. A discussion on wine, beer and development. A discussion on fruits, acidity and looking at things the other way. The answer to that was Hybrid 01, and after that we continued exploring on our own. So, now we give you Hybrid 02. A beer, wine and fruits blend with very berry tones and a oaky taste on top of that, stemming from the barrels. It has that puckering sourness, sweet fruitiness and vinous tones forming a unity among the flavors. United!... ABV: 11,5% vol Ingredients: Contains: Barley malt Type: Grape Ale (https://dugges.se/beers/hybrid-02/)

Ingefära Folköl Label text: This is Ingefära! We don’t usually give our beers Swedish names. This is, however, not a usual beer. This is an homage to a classic, ginger. Packed with it, in abundance, full on, with a sour twist. And, to that some lemon. Just imagine freshness in a bottle with fruits and spices blending together. There you go. Say after us: Ingefära! Here in Sweden we have something called Folköl. Folköl’s are beers with an ABV of 3.5% or lower. The nice things about these beers as that they can be sold in ordinary grocery stores, and the like (instead of only in the government owned liquor monopoly). If you translate Fölköl to English it would be ’people’s beer’ and that’s just what this is. Having not done Folköl for a while we decided to do a people’s version of our imperial sour Ginger. It still has the same fresh tones of ginger and lemon, but with a lower ABV. Same, but different. Meet Ingefära! ... ABV: 3,5% vol Ingredients: Contains: Barley Malt, Wheat Type: Folköl (https://dugges.se/beers/ingefara/)

De Ingefära Folköl heb ik geproefd. Het doet denken aan frisdrank. Het doet niet echt denken aan bier.

Mango Mango Mini Sour Fruit Ale Label text: If you’re going to put fruit into a beer, there’s no better fruit than mango. At least that’s what we think. And, though this sour beer might sound like an echo, it’s not. This collaboration with Stillwater explores the true depth of Mango flavor. Three layers of taste and aroma from fruit and hops. Folköl! Mango Mango Mango, the big brother of Mango Mango Mini, is one of our staples, a core, a baseline. It’s been around for a few years now though we never grow tired of it. That mango freshness layered on a crisp sour is just right. Mango Mango Mini is our attempt at making the beer even more accessible. Less alcohol, a little less tart but still the same mango madness going on. Also, having it at 3,5% lets us sell it in grocery stores in Sweden. Access the Mango. Mini! ... ABV: 3,5% vol Ingredients: Contains: Barley Type: Sour (https://dugges.se/beers/mango-mango-mini/)

Mango Mango Mini Dugges Ale- & Porterbryggeri AB.. Style:Fruited Kettle SourABV:3.5% (https://www.beeradvocate.com/beer/profile/12172/612638/)

De Mango Mango Mini heb ik geproefd. Het bier smaakt zuur en doet denken aan frisdrank. 

De bierwereld is wel heel erg breed met dit soort frisdrank aan e ene kant en de barrel aged zware bieren aan de andere kant. Je komt wijnachtige bieren tegen, bittere bieren, moutige bieren, rokerige bieren, maar dus ook zoete frisdrankachtige bieren.  

vrijdag 21 oktober 2022

bokbier op terras

Op terras bestel ik een Jopen bokbier. Toch krijg ik een Brand bokbier. Tot twee keer toe. De derde keer krijg ik eindelijk een bokbier van Jopen. Er waren verschillen:

Brand Dubbelbock smaakt als een stevige herfstdag in goed gezelschap. We zijn bij Brand ontzettend trots op onze Dubbelbock die is uitgeroepen tot lekkerste bier tijdens de Brussels Beer Challenge 2020. De bijzondere combinatie van gebrande moutsoorten geeft Dubbelbock een schitterende, dieprode kleur. Krachtig, karamelzoet en vol: een herfstbock zoals een herfstbock moet zijn. (https://www.brand.nl/bier/dubbel-bock)

Jopen Bokbier is een veel onderscheiden bockbier. Gerst, haver, tarwe en rogge werden gebruikt om de perfecte smaak te bereiken. Je ruikt de gebrande tonen, zoals je dat bij bockbier verwacht: toast, chocolade en karamel. Tegenwicht komt er van de fruitige kant: kersen en mandarijntjes. Dit bockbier is zo rijk aan smaak en perfect in balans. (https://www.bierista.nl/jopen-bokbier)

Het bokbier van Brand is wat zoeter dan het bokbier van Jopen. 


donderdag 20 oktober 2022

Gaja Sandefjord Pale Ale

De Kinn Gaja Sandefjord Pale Ale smaakt goed. Het heeft meer koolzuur dan de Vystkyst. Het mondgevoel is goed, de geur is lekker en de smaak is ook goed. Hoe de smaak te omschrijven? Hop, mout, bier. Sommigen gaan dan allerlei fruitsoorten opnoemen, maar ik associeer bier met bier.

Is er nog wat over te vertellen? Ik vind er weinig over op internet (of kijk ik niet goed?) 

Sandefjord is een gemeente in de provincie Vestfold og Telemark in Noorwegen. Sandefjord is bekend door de scheepvaart, walvisvangst en chemische industrie. De recente geschiedenis van de stad met scheepsbouw en walvisvangst is terug te vinden in de hedendaagse industrie van bedrijven als Pronova, Framnæs mekaniske Værksted en Jotun malingfabrikk. Momenteel huisvest Sandefjord een groot aantal IT-bedrijven. De gemeente Sandefjord heeft door de schiereilanden Østerøya en Vesterøya een kustlijn van in totaal 146 km, die samen met de stranden, zomerhuisjes en campingtoeristen, van Sandefjord een zomerstad maakt. Het Gokstadschip is een Vikingschip dat in 1880 nabij Sandefjord werd gevonden. Het staat tegenwoordig in het Vikingskipshuset in Oslo. Een kopie van het Gokstadschip, Gaia, bevindt zich in Sandefjord, evenals de walvisvaarder Southern Actor (die ook als museum dient). Het zeilschip Christian Radich werd bij de Framnæswerf gebouwd. Sandefjord ligt aan een fjord met de toepasselijke naam Sandefjordfjord. De stad kent ook een kleine jachthaven waaromheen zich het toeristische hart bevindt met onder andere veel bars en restaurants. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sandefjord)

Sandefjord, town, southeastern Norway. Located near the mouth of the Oslo Fjord at the head of Sandefjord Fjord, an inlet of the Skagerrak, Sandefjord was established in the 14th century, and it received its charter in 1845. In the early 1900s it became one of the world’s major whaling centres, but emphasis has shifted to shipping and industrial works such as machine shops and chemical works. An international statistical bureau is located there to keep track of the destruction of whales on a worldwide basis and to develop plans for conservation of endangered whale species. A Viking ship, in which a local chieftain was buried c. AD 900, was unearthed at Gokstad, west of Sandefjord, in 1880. Another ship, known as the Oseberg ship and dating from the 9th century, was unearthed in the same region in 1904. Both are preserved at the Viking Ship Museum in Oslo. Pop. (2007 est.) mun., 41,897. (https://www.britannica.com/place/Sandefjord)

Grans is originally from Sandefjord. It is brewed by Grans Bryggeri in Sandefjord. (https://en.wikipedia.org/wiki/Beer_in_Norway)

The Grans Brewery (Grans Bryggeri AS) is a brewery founded in 1899 in Sandefjord, Norway. The name was Sandefjord Bryggeri og Mineralvandfabrik A/S until 1965. After two generations of Guttorm Gran (senior and junior) in the management, Trygve Christophersen was employed as CEO in 2001.[1][2] In 2019, the brewery sold 55 million liters of drinks, which was a four percent increase from 2018. 80 percent of their production consists of soda and mineral water, while beer and other alcoholic beverages make up 20 percent of the production.[3] As of 2020, Grans is the fifth-largest brewery in Norway.[4] It distributes most of its products domestically through the REMA 1000 chain stores.[5] The brewery was not a member of Norwegian Brewers & Soft Drank Association ("Den norske bryggeriforening") from 1965 to 1996. It withdrew in 1966 in order to compete outside its designated sales area.[6] The organization organized a nationwide boycott of Grans products following their decision to withdraw.[7] (https://en.wikipedia.org/wiki/Grans_Brewery)

Grans beer had lost its share of the youth market. It had become an “Old mans beer” (“Boomer beer”) according to sales. As a brand it was also burdened with low market knowledge and negative associations with being a “cheap” product. Grans looked a lot like the rest of the category and competitors, and relied on price as their main competitive advantage (to the detriment of building it’s own brand). .... We borrowed the thinking from the world of wine, where the category-breaking design language of small, niche producers has gradually been adopted by the large and safe ones. What if Grans borrowed some of the loose snippets of design from craft breweries, where anything goes? In addition, we wanted to drive a new pride and confidence through an oversized logo. In the same spirit, the old payoff "Real Products Since 1899" became "Real Happiness Since 1899". With vivid illustrations based on pop culture, cheeky claims such as "Brewed at the brewery", GRAN (meaning pine) trees abducted by UFOs and new, creative, illustrated interactions on all individual EAN codes, we wanted to remove the seriousness from mainstream beer, whilst simultaneously building a strong personality. .... To diverge from the notion of being a "Boomer Beer," Grans Beer worked with Chad Drake and Kjetil Devig to create packaging that connects with a younger demographic. The extraterrestrial-inspired illustrations paired with irreverent copy stating, "brewed at the brewery," this beer reinvented itself simply by revitalizing the packaging design. This Boomer Beer is now Zoomer Beer; (https://thedieline.com/blog/2022/4/1/grans-beer-portfolio?)

Zo bezien vind ik het lef hebben van Kinn om een bier uit te brengen van een plaats van een andere brouwerij. Alsof Oedipus of brouwerij 't IJ een Rotterdams bier zou uitbrengen of  Kaapse brouwers een Amsterdams bier, of wat te denken van een Zoeterwoude  Pale Ale, Lieshout Pale Ale of Arcen Pale Ale!? 

Op het etiket van Gaja Sandefjord Pale Ale staat een vikingsschip. Dus daar maar eens op zoeken en inderdaad, ik vind de website: https://www.visitnorway.no/listings/vikingskipet-gaia/16065/

Daar staat iets dat in 1888 een schip werd gevonden. Het schip Gaia werd gebouwd als replica ervan in de winter van 1989-90 in Bjørkedalen in Sunnmøre. Op 17 mei 1991 leidde Ragnar Thorseth Gaia naar Noord-Amerika om de 1000ste verjaardag van Leiv Erikssons reis naar Vinland te vieren. Het schip werd in 1993 door reder Knut Utstein Kloster aangeboden aan de gemeente Sandefjord. Een groep van het kustteam van Gokstad bracht Gaia uit Nordheimsund in Hardanger en vormde later The Boat Association Gaia, die het schip vandaag exploiteert. (zie https://www.visitnorway.no/listings/vikingskipet-gaia/16065/ voor de originele tekst)

Dit is dus net als Kloster Pale Ale een bier dat verwijst naar een schip (of is het een boot?).

dinsdag 18 oktober 2022

Vestkyst IPA

In Noorwegen kocht ikeen Vestkyst IPA. Ik kan geen Noors lezen, noch praten. Toch denk ik te begrijpen wat er staat. Het is een Westcoast IPA vermoed ik. De kleur, geur en smaak voldoen! Het is echt lekker bier. Een echte IPA.   

Wat zeggen ze er zelf van?

VESTKYST - American India Pale Ale 7,0% Norway's West Coast has lent its name to this very hoppy ale, historically designed to withstand the long passage to India. Accordingly, the fine, fruity nuances from the open fermentation are rather more difficult to discern. The malt mixture, incorporating Pale Ale malt and two varieties of caramel malt, are necessary to balance the power of the hops, which are added during the final half-hour of the boil to enhance the flavour and aroma. Once the primary fermentation has occurred, the ale spends nine days with dry hops in the tank, infused with Amarillo, Cascade, Simcoe and Zeus,, before being tapped into bottles and kegs for natural carbonation. Given that this India Pale Ale is brewed in Norway's westernmost town, the designation West Coast IPA is most appropriate. The powerful imprint of hops is an ideal accompaniment to spicy dishes, and, surprisingly, also the perfect adjunct to cured ribs of mountain-grazed mutton. Vestkyst even excels with blue cheese and carrot cake. Malt: Pale Ale malt, light caramel malt and caramel malt Hops: Zeus, Simcoe, Cascade and Amarillo Yeast: Wyeast 1318 London Ale III (https://www.kinn.no/en/product/strong/vestkyst/)

Wat zeggen anderen?

Style IPA - American ABV 7 % Price €3,59 Volume 330 ml Price per litre €10,88 Brewery Kinn Bryggeri  (https://beerizer.com/shop/craftbeer_shop/kinn-vestkyst-ipa--226636)

Served too warm (new cask). Very cloudy brown colour, moderate off-white head. Lovely hoppy aroma of tropical fruits and resin. Very bitter flavour, loads of resinous hops from start to finish, bordering on "overkill". Should satisfy any hophead. (https://www.beeradvocate.com/beer/profile/25378/119259/)

L:light brown/red color,gives a little top of foam in the glass when i poured it .S: Spiced hops,citrus,fruits pineaple and other tropical fruits T: a great taste. hops very dominant ,bitterness is very good balanced in this brew F :Medium body and carbonation , the alchol level is not very noticable in the mouthfeel on this beer. O. A very good beer from a brewery i would love to taste more from. all in all a good IPA (https://www.beeradvocate.com/beer/profile/25378/119259/)

OG 1.073 • IBU 72 • ABV 7,7% • FG 1.014 • 20 EBC Vestkyst er kraftig humlet med klassiske humler som Amarillo, Cascade, Simcoe og CTZ og oppskriften sørger for at mest mulig digg presses ut av disse humletilsetningene. Kombinert med fruktig, engelsk gjær og en solid maltbase blir dette et balansert øl som ikke står tilbake for noe. Slik skal amerikansk indiaøl være, og det er ikke overraskende Vestkyst er Norges nest mest populære håndverksøl. Såvidt slått av Ink & Dagger, i følge Vinmonopolets salgstall.  Den kraftige humlesmaken står godt til krydra mat og faktisk også til pinnekjøtt. Prøv også Vestkyst til blåmuggost og til gulrotkake. OBS! I dette ølsettet blir humlen som skal brukes under koking levert i en pose. Her må det brukes egen vekt for å måle opp riglig mengde humle underveis på bryggedagen. I denne pakken får du med de ingrediensene du trenger for å brygge 20 liter øl. (https://www.bryggselv.no/bryggselv/105940/kinn-vestkyst-ipa-allgrain-%C3%B8lsett-20-liter en https://bryggerlosjen.no/produkt/kinn-vestkyst-ipa/)

Als ik dit door de vertaalgoogle gooi kom ik te weten dat:  

"West Coast is zwaar hop met klassieke hopsoorten als Amarillo, Cascade, Simcoe en CTZ en het recept zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk uit deze hopadditieven wordt geperst. Gecombineerd met fruitige, Engelse gist en een stevige moutbasis wordt dit een uitgebalanceerd bier dat voor niets terugstaat. Dit is hoe Amerikaans Indiaas bier zou moeten zijn, en het is niet verwonderlijk dat West Coast het op een na populairste ambachtelijke bier van Noorwegen is. Nauwelijks verslagen door Ink &Dagger, volgens de verkoopcijfers van Vinmonopolet.

Vestkyst IPA is dus één van de populairdere bieren in Noorwegen!?

Op https://www.youtube.com/watch?v=Wi4nXJBIhss vind ik nog een filmpje over het bier uit 2015 alweer. Op dit filmpje is het bier inderdaad donkerder dan het blonde bier dat ik had. Als reactie op het filmpje vind ik nog " Thesilentwitness82 7 jaar geleden This and Nøgne ø IPA is in my opinion the best IPA,s you could get in Norway.Kinn in general make some fantastic brews.I hope you get the chance to review more from Kinn.Cheers ... Christian Wilhelm Holst 6 jaar geleden The name of the brewery is pronounced Chin btw"

Op 2015 verscheen dit bier ook al op blogspot: https://ollinoluet.blogspot.com/2015/08/kinn-vestkyst-ipa.html 

Jos Mikkellerin kahvi-IPA:ssa vietiin viimeistä pulloa, niin Kinnin IPA oli sitten täysin tuore tapaus. Hanaan ei ollut vielä edes Vestkystin kuvaa ehtinyt, mutta se ei haitannut. Hana oli toimintavalmis ja olut oli valmis nautiskeltavaksi! Olut on kuparinvärinen ja vaikuttaa ulkoisesti hyvin paljon juuri nautiskelemaltani Mikkelleriltä. Vaahtoa ei jää tähänkään, mutta tuoksu paljastaa, että nyt on jotakin muuta herkkua lasissa. Tuoksu on oikein miellyttävän IPA:mainen. On hedelmäisyyttä sitruksen johdolla, mutta myös karamellia, toffeeta, havumetsää sekä paahteisuutta. Maussa on maltaisuutta, karamellia ja toffeeta, mutta myös hedelmäisyyttä sitruksen ja mangon muodossa. Olut on kohtalaisen katkerahko, mutta  koostumukseltaan matalahappoinen ja pehmeä juotava. Kokonaisuudessaan todella hyvä olut. Kinn ei ole ollut panimona tuttu aiemmin, mutta ensikohtaaminen oli tällä haavaa oikein miellyttävä. Täytynee joku päivä pyöräillä "Maikkeliin" toistamiseen. Arvosana: 4- (https://ollinoluet.blogspot.com/2015/08/kinn-vestkyst-ipa.html)

Als ik dit vertaal blijkt het een persoonlijk verhaal. Als ik er de relevante delen uit destilleer komt het volgens mij op het volgende neer: Het bier is koperkleurig ... Schuim blijft ... niet, ..... Het aroma is zeer aangenaam ipa maine. Er is fruitigheid onder begeleiding van citrus, maar ook karamel, toffee, naaldbos en toasty. De smaak heeft moutigheid, karamel en toffee, maar ook fruitigheid in de vorm van citrus en mango. Het bier is matig bitter, maar heeft een lage zuurgraad en een frisdrank. Kortom een echt goed bier.

En ik vind nog een Engelstalige tekst op internet:

Vestkyst Kinn Bryggeri – American India Pale Ale 7,0% Norway’s West Coast has lent its name to this very hoppy ale, historically designed to withstand the long passage to India. Accordingly, the fine, fruity nuances from the open fermentation are rather more difficult to discern. The malt mixture, incorporating Pale Ale malt and two varieties of caramel malt, are necessary to balance the power of the hops, which are added during the final half-hour of the boil to enhance the flavour and aroma. Once the primary fermentation has occurred, the ale spends nine days with dry hops in the tank, infused with Amarillo, Cascade, Simcoe and Zeus,, before being tapped into bottles and kegs for natural carbonation. Given that this India Pale Ale is brewed in Norway’s westernmost town, the designation West Coast IPA is most appropriate. The powerful imprint of hops is an ideal accompaniment to spicy dishes, and, surprisingly, also the perfect adjunct to cured ribs of mountain-grazed mutton. Vestkyst even excels with blue cheese and carrot cake. Malt: Pale Ale malt, light caramel malt and caramel malt Hops: Zeus, Simcoe, Cascade and Amarillo Yeast: Wyeast 1318 London Ale III (https://www.maltnorge.no/product/vestkyst-ipa-kinn-bryggeri/)

Op zich leuk idee dat het bier verwijst naar de Noorse Westkust. En dat het zo een goed bier blijkt te zijn...

zondag 16 oktober 2022

Kinn Kloster Pale Ale


Afgelopen vakantie namen we de veerboot tussen Oslo en Kiel. 

Oslo, the Norwegian capital, is one of the most attractive cities in Europe: Picturesquely situated between the Oslofjord and the green mountains of the Oslomarka Oslo offers just the right thing for every vacationer.
Big city flair as far as unspoiled nature - in Oslo you can find everything you want for a gorgeous holiday. (https://www.colorline.com/norway/oslo)

Maar goed, volgens mij heb ik in een vorige post al aandacht besteedt aan Oslo, dus nu maar eens aandacht voor de boot.  

The ferry route between Kiel and Oslo is operated by Color Magic and Color Fantasy. The ships offer comfortable travel between Germany and Norway. (https://www.colorline.com/kiel-oslo)

Op het dek zaten Duisters, Zweden, Noren, Belgen, Nederlanders en de gezelschappen kochten bij de bar een sixpack Carlsberg met gratis koeltasje en plastic wegwerpbekers. Er werd flink gehesen. Volgens mij waren het de Duitse drankregels in plaats van de Noorse matigheid. Bij de ingang van het dek was een fastfoodrestaurant. Het zal geen verrassing zijn dat de papieren zakjes en hamburgerbakjes op tafel lagen met tal van lege bekers.    

In de taxfree winkel kocht ik wat bier van Kinn, waaronder de Kloster Pale Ale. Dit blonde bier smaakt erg goed. Doet denken aan een tripel. Wat vinden anderen ervan? Op untappd (https://untappd.com/v/color-line-oslo-kiel/328184) vind je er niet veel over. Maar wel foto's die mijn ervaring bevestigen, zie https://untappd.com/user/espn2/checkin/1184447588.
 
Here at Kinn we create craft beers in the English and Belgian traditions based on the purest mountain water from Sagafjella. Ancient craftsmanship - open fermentation and bottle conditioning - are important to us. None of our beers are ever pasteurised or filtered, and every one of them is brewed in our two breweries in Florø. Kinn beers are available off the shelf throughout Norway, and we also export to selected countries. (https://www.kinn.no/en/)

The brewery was founded in 2009 in Florø by the passionate and renowned homebrewer, Espen Lothe, and his wife Ann-Magritt and is still family owned and independent. The brewery is still growing and have become one of the most well-known craft beer brands in Norway. Kinn is primarily focusing on B... (https://www.kinn.no/en/nyheter)

Ik zocht Kinn Kloster Pale Ale op hun website, maar kwam niks tegen. Via Google vond ik nog wat:

Kinn Kloster Pale Ale
Kinn Bryggeri
Pale Ale - Belgian
TOTAL (?) 17
UNIQUE (?) 16
MONTHLY (?) 17
YOU 0
8% ABV
No IBU
Kloster Pale Ale bryggja for Color Line.
(https://untappd.com/b/kinn-bryggeri-kinn-kloster-pale-ale/5005847)

Je ziet dat ze het drinken en welke medals ze ermee hebben behaald, maar een smaakomschrijving ontbreekt. Wel is het intrigerend om te zien waar ze het drinken: 

Åse H. is drinking a Kinn Kloster Pale Ale by Kinn Bryggeri at Legoland Village
(https://untappd.com/b/kinn-bryggeri-kinn-kloster-pale-ale/5005847)

Zou Åse H het gekocht hebbenop de veerboot naar Denemarken? Of in Kiel ergens? En zouden ze ook iets anders van Kinn hebben gekocht?


vrijdag 14 oktober 2022

Zweeds bier

 Tja, Zweden heeft laag alcoholisch bier in de supermarkt. In de slijterij vind je het zwaardere bier van 5 of 7%.Het heeft trouwens een goed aanbod van Stella Artois, Hoegaarden, Heineken, of de Molen. 

Er is niet enkel pils en IPA te vinden. Zo vond ik ook een porter: 



The 3.5% version is a reminder of the long concern with temperance in Sweden. 3.5% is lower alcohol beer, not a temperance drink, but evidently abuse will be lessened where, say, two rich-tasting beers must be consumed to equal the hit of the typical IPA – or indeed historic “brown stout” of early porter days. (https://www.beeretseq.com/carnegie-porter-part-ii-2/)

De Carnegie Porter is een bier gebrouwen door Carlsberg Sverige uit Falkenberg.
Deze Baltic Porter heeft een alcohol percentage van 5.0%. De bierstijl Baltic Porter komt van oorsprong uit Scandinavië. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/carlsberg-sverige-carnegie-porter)

Carnegie Porter
Beer type:StoutABV:5.5%Brand Origin:Sweden
Carnegie Porter is the oldest brand currently still available for distribution in Sweden. In 1817, the Porter production began at Lorentska Brewery in Gothenburg. In 1836, it was taken over by David Carnegie. The Carnegie Porter has since then been the dominating porter in Sweden.
This brew has a slightly roasted aroma with hint of brown sugar and coffee. The taste is round and complex with hints of chocolate and coffee and a slight bitterness in the aftertaste.
(https://www.carlsberggroup.com/products/carnegie/carnegie-porter/?Ckey=1417)

Het bier had inderdaad een moutige smaak. Ik vond het degelijke porter, maar is het nu een stout of een porter? Nog erger: 

See especially Beergoot’s remarks on January 18, 2018. My own experience confirms his view. The message is: you get a rich, sweet beer with notes of chocolate and toffee. This is consistent with historical descriptions of fresh porter. (There is the odd dissenting view on Beer Advocate, an enthusiastic Briton felt the beer essentially a “brown ale”. So traditional is the palate I think it can confuse some drinkers today). (https://www.beeretseq.com/carnegie-porter-part-i/)

Het is dus een porter, stout of brown ale... maar ik denk toch echt dat het een porter is.

Carnegie Porter is een porter met een alcoholpercentage van 3,5 of 5,5%. Het bier begon te brouwen in 1836 en is het oudste geregistreerde handelsmerk van Zweden dat nog in gebruik is [ 1 ] . Het bier heeft een sterk gebrande chocoladetoets met een bitter hopkarakter en een beetje zoetheid en wordt het hele jaar door gedronken, maar meestal in de kersttijd. De naam van de portier komt van het feit dat het oorspronkelijk werd gebrouwen door D. Carnegie & Co.(https://sv.wikipedia.org/wiki/Carnegie_Porter; translated)


Ik dronk 'm in ons vakantiehuisje genaamd 'Dennis'. 

The Quality Hotel Waterfront, Gothenburg, in the historic harbour of Gothenburg, Sweden now inhabits the locale where Eton-educated Scot David Carnegie, Jr. bought the Lorent Brewery (est. 1817) in 1836.* An uncle had traded in Gothenburg earlier but the nephew had the association with the brewery. Part of the brewery is now the hotel named, but the history is not forgotten: a Trip Advisor link contains a striking rendering, seemingly early 1900s: ... The Carnegie brand is part now of Danish Carlsberg. Porter is still brewed, at a Carlsberg facility in Falkenberg, Sweden.  (https://www.beeretseq.com/carnegie-porter-part-i/)

The brewery was divested in 1920, as explained in the link, and by a wending path Carnegie porter today is in the Carlsberg portfolio. Yet the Carnegie name is still potent in Swedish business, associated with real estate, finance, and other activities.
Part of the history concerns the very circumstance that led to a weak version of Carnegie porter: alcohol control. Gothenburg is famous for attaching its name to a liquor control system that saw national spirits production moved into a public trust. A unique method to operate public houses accompanied, “Gothenburg licensing”. (https://www.beeretseq.com/carnegie-porter-part-ii-2/)



Barlingbo is een plaats in de gemeente, landschap en eiland Gotland en de provincie Gotlands län in Zweden. De plaats heeft 71 inwoners (2005) en een oppervlakte van 20 hectare. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Barlingbo)

Barlingbo is een plaats in de gemeente, landschap en eiland Gotland en de provincie Gotlands län in Zweden. De plaats heeft 71 inwoners (2005) en een oppervlakte van 20 hectare. (https://www.wikiwand.com/nl/Barlingbo)

Barlingbo is a populated area, a socken (not to be confused with parish), on the Swedish island of Gotland.[3] It comprises the same area as the administrative Barlingbo District, established on 1 January 2016.[4] It is mostly known for the Stafva Manor, the largest cheese producer, and once one of the largest farms, on Gotland.... The name Barlingbo was first mentioned in 1380. It comes from bard, meaning "edge" or "ridge", and inge meaning "inhabitants". The last part, bo, means "settlement". This gives the meaning of Barlingbo as "the ridge people's settlement".[11]... Barlingbo dates back to Medieval times. It is the name of a larger area surrounding the medieval Barlingbo Church.[12] It was originally part of the Endre thing, which in turn was in the northernmost of the three original districts (similar to ridings) that Gotland was divided into during the Middle Ages. In 1862, it became an independent municipality. In 1952, it was incorporated into the Romakloster municipality and in 1971, all of Gotland became one municipality.[13] The boatswains from Barlingbo under the allotment system, were part of the First Gotlandic Boatswains Company.[14] (https://en.wikipedia.org/wiki/Barlingbo)

Barlingbo Bryggeri... De omgeving
Artillerigatan 9, Visby, Gotland 62145 Zweden
...
Värt ett besök
Stellen
Vi va här på visning och ölprovning, åt inte någon mat från menyn. Mycket trevlig bryggeri-visning med kunnig personal och även öl historik generellt som fångade intresset även för ”icke” öl intresserade. Hade viljat ha mer berättande om resp. Öl på provningen efteråt. Annars bra! Prisvärt. (https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g202560-d23382571-Reviews-Barlingbo_Bryggeri-Visby_Gotland.html)

Gotlands Bryggeri...De omgeving
S:t Hansgatan 47, Visby, Gotland 621 56 Zweden (https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g202560-d11861502-Reviews-Gotlands_Bryggeri-Visby_Gotland.html)


Lofsdalen is a quiet, family friendly mountain village close to Stockholm/Arlanda. Here is everything you could wish for in active and memorable holiday in the mountains. Untouched magnificent nature, combined with well maintained facilities for both summer and winter activities makes Lofsdalen an attractive mountain destination. Here you can rent everything from a cottage in the mountains to a luxurious Lodge, and of course everything in between. (https://www.lofsdalen.com/en)

Lofsdalen is een plaats in de gemeente Härjedalen in het gelijknamige landschap Härjedalen en de provincie Jämtlands län in Zweden. De plaats heeft 101 inwoners (2005) en een oppervlakte van 59 hectare. De plaats ligt aan het meer Lofssjön op circa 600 meter boven de zeespiegel, in de directe omgeving zijn bergen te vinden, die tot boven de 1000 meter en dus de boomgrens reiken. Ook ligt het gelijknamige skigebied Lofsdalen bij de plaats, in dit skigebied zijn in totaal vijfentwintig skipistes en negen skiliften te vinden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lofsdalen)

Lofsdalen is een plaats in de gemeente Härjedalen in het gelijknamige landschap Härjedalen en de provincie Jämtlands län in Zweden. De plaats heeft 101 inwoners (2005) en een oppervlakte van 59 hectare. De plaats ligt aan het meer Lofssjön op circa 600 meter boven de zeespiegel, in de directe omgeving zijn bergen te vinden, die tot boven de 1000 meter en dus de boomgrens reiken. Ook ligt het gelijknamige skigebied Lofsdalen bij de plaats, in dit skigebied zijn in totaal vijfentwintig skipistes en negen skiliften te vinden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lofsdalen)

Lofsdalen is situated in one of Sweden's most densely populated areas of brown bears. Spend the night in the cosy decorated and picturesque cottage, where you have good chances to see brown bear and other large Scandinavian carnivores. (https://www.lofsdalenbearsden.com/en/)

In Lofdsdalen is ook een brouwerij:

ORSHOLMS BREWERY - BEERTASTING WITH THE LOCAL BREWERY IN LOFSDALENTasty beer brewed on mountain water from Lofsdalen.

Order beer tasting with Jens - the founder of Orsholm Brewery. Orsholm Brewery is centrally located in Lofsdalen and you can also book beer testing at the top of Hovärken - in Lofsdalen Skybar.
Listen to the history of beer production in Lofsdalen and taste different beers while enjoying 360-degree views of the surrounding mountains. (https://www.lofsdalen.com/en/orsholms-brewery-beertasting-local-brewery-lofsdalen)

De brouwerij is vlak naast de supermarkt gevestigd.

Maar deze was helaas dicht.

Wel dronk ik de 1125 die ik kocht in die naastgelegen supermarkt.

maandag 10 oktober 2022

Noorse gusher

Laatst opende ik een bier dat ik de week er voor had gekocht in Oslo. Dat was nog niet zo eenvoudig want ik kocht het in de supermarkt. In de supermarkt waren enkel zelfscankassa's. Bij de eerste poging ging rood lampje aan en kwam er een Noorse mededeling op het scherm. Toen er een vakkenvuller bij kan werd het probleem uitgelegd. Het was al te laat op de avond en mocht niet meer verkocht worden. De dag erna opnieuw inscannen en opnieuw rood lampje. De vakkenvuller die met een kaartje het rode lampje kon resetten kreeg het probleem niet opgelost. Toen ik rondkeek zag ik bij bijna alle zelfscankassa's. Wat een systeem! Een andere medewerker deed de reserve 'normale' kassa open. Toen was het zo gedaan.       

Oslo is de hoofdstad en grootste stad van Noorwegen. Het is ook de naam van een provincie en gemeente; de gemeente en provincie Oslo overlappen elkaar volledig. Oslo .... is gelegen in het zuidoosten van het land, aan het begin van de Oslofjord..... Volgens Noorse sagen werd Oslo gesticht rond 1048 door koning Harald Hardråde. Recent archeologisch onderzoek heeft christelijke begraafplaatsen van vóór 1000 blootgelegd, wat bewijsmateriaal is voor de theorie dat verstedelijking van het gebied rondom Oslo eerder was begonnen. De oorsprong van de naam Oslo is enigszins onduidelijk. Lo betekent hoogstwaarschijnlijk "luwte" of "haven" en os kan verscheidene betekenissen hebben zoals "pantheons", "riviermonding" of "helling". De hoofdstad werd sinds de regeerperiode van Haakon V (1299-1319) voor het eerst permanent door een koning bewoond. Hij begon met de bouw van de vesting Akershus. Een eeuw later was Noorwegen het zwakkere deel in een personele unie met Denemarken, en de rol van Oslo werd verminderd tot die van een provinciaal administratief centrum, met koningen die vanuit Kopenhagen regeerden. In 1624 werd de stad door een stadsbrand grotendeels verwoest, maar de Deens-Noorse koning Christiaan IV liet de stad iets meer naar het westen herbouwen (dicht bij de vesting Akershus) en hernoemde haar naar zichzelf: Christiania. De naam werd in 1877 naar de officiële spelling in Kristiania veranderd. In 1925 werd de naam naar de oude iets oostelijker gelegen stad weer terug veranderd in Oslo. Het oorspronkelijke Oslo werd van toen af Gamle Oslo of Gamlebyen genoemd. Toen ik jong was, werd de hoofdstad van Noorwegen niet Oslo genoemd. Het werd Christiania genoemd, maar ergens in de geschiedenis besloten de Noren die mooie naam af te schaffen en het in plaats daarvan Oslo te noemen.— - Roald Dahl (https://nl.wikipedia.org/wiki/Oslo)

Als Christiania was de stad begonnen om zijn gestalte als centrum van handel en cultuur in Noorwegen te herwinnen. Het feit dat de Universiteit van Oslo pas in 1811 werd opgericht had een ongunstig effect op de ontwikkeling van de natie. In 1814 werd Christiania een echte stad toen de unie met Denemarken werd beëindigd. Vele bezienswaardigheden werden gebouwd in de 19e eeuw, met inbegrip van het koninklijk paleis (1825-1848), het Storting (het Parlement) (1861-1866), de Universiteit en het nationale theater. ... Rond 1870 werd de stad door de auteur Bjørnstjerne Bjørnson als "de Tijgerstad" beschreven. Deze naam heeft in de loop van de jaren een bijna officiële status bereikt, zozeer zelfs dat tijdens het 1000-jarig jubileum bij het stadhuis een rij met tijgersculpturen werd onthuld. Een ruw beeld van de stad werd geschetst door Knut Hamsun in zijn roman Sult (Honger) uit 1890 (verfilmd in 1966 door Henning Carlsen). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Oslo)

In Oslo zijn ook brouwerijen, zoals te vinden op https://www.oslo.com/blog/2019/01/17/oslos-top-5-craft-beer-bars/ en andere sites.Zo zijn er onder andere:

Oslo Microbrewery is the oldest Scandinavian bar to also brew its own beer. Ever since 1989, Oslo Microbrewery has stood in Bogstadveien, and it was the first bar to introduce (then) unknown types of beer like Pale Ale, IPA, Porter and Stout to Norwegians. Their selection is still as great today! (https://www.visitoslo.com/en/articles/microbreweries-in-oslo/) Oslo Mikrobryggeri Norway's first brewery pub opened in 1989, long before the microbrew trend came to Oslo. In addition to their own beers, Oslo Mikrobryggeri offers a rich selection of all kinds of beer - from light pilsner to black stout. ... Bogstadveien 6 0355 Oslo (https://www.visitoslo.com/en/product/?tlp=2988943&name=Oslo-Mikrobryggeri)

MELLOW IPA Sessionable indie pale ale Our Mellow IPA is easy drinking with a double dose of dry hopping, bringing citrus, floral, and pine aromas to the forefront. Packed with hoppy grapefruit and pineapple flavor. Appearance: Orange Aroma: Pineapple & grapefruit Flavor: Pineapple Bitterness: Light Serving temperature: 6-8C Alcohol content: 4.7% Ingredients: Water, barley, hops & yeast Hops: Centennial, Amarillo, Simcoe & Citra ... | © Copyright | Oslo Brewing Company AS | (https://oslobrewing.no/beers/mellow-ipa/)

Utseende Appearance: Orange Smak Flavor: Pineapple Aroma Aroma: Pineapple & grapefruit Allergener Bygg (https://lokalbrygg.no/products/mellow-ipa-3)

Het bier heeft een fruitige hopsmaak, maar ook hier is het wat mild, maar zo heet het bier ook: mellow!

Schouskjelleren Mikrobryggeri Schouskjelleren (The Schous Cellar) resembles a German beer hall rather than a traditional Norwegian pub, with its massive fireplace and vaulted brick ceiling. Schouskjelleren is standing in a historic area, in the cellar of the old Schous brewery, and is Oslo’s second oldest microbrewery. (https://www.visitoslo.com/en/articles/microbreweries-in-oslo/) Microbrewery located in the basement of the former Schous brewery. Schouskjelleren has a large selection of all types of beer, including many microbrews on tap.... Trondheimsveien 2 0560 Oslo (https://www.visitoslo.com/en/product/?tlp=2999033&name=Schouskjelleren-Mikrobryggeri)

Schouskjelleren BreweriesPubs$$Grünerløkka Open until 03:30 “I'm known for expanding the customer base of breweries and pubs at home and abroad. This case” more...Grünerløkka Brygghus PubsBreweries$$Grünerløkka Open until 03:30 “Ask the bar tender about the brewery located next door :)” more...Oslo Mikrobryggeri PubsBreweries$$Majorstuen Open until 01:00 “Great brewery in Oslo. Lots of great beers on tap, I had a blonde. Friendly staff. Highly recommend a stop here for local brews.” more (https://www.yelp.com/search?cflt=breweries&find_loc=Oslo)

Beer prices in the Norwegian capital might be eye-wateringly expensive, but Oslo still has a solid selection of local breweries whose homemade beers are definitely worth opening your wallet for. Read on for our list of the stalwarts of the city’s brewery scene, along with recommendations for our favorite craft beers at each place! (https://www.routesnorth.com/eating-drinking/oslos-best-local-breweries/)

Oslo Mikrobryggeri Bogstadveien 6 The original and still one of the best, the Oslo Microbrewery was the city’s first modern microbrewery when it opened its doors in 1989, and the ‘bar with the bee’ has remained a mainstay of the city’s brew scene ever since. The unassuming little bar-brewery, just off the major shopping street of Bogstadveien in Oslo’s west side, is easy to visit while traveling to or from the Vigeland Sculpture Park – and it makes for a perfect pit-stop after a long day of strolling and sightseeing. The microbrewery only serves beers that they’ve brewed onsite, which limits the selection but also guarantees the drinks and experience will be a bit more authentic. (https://www.routesnorth.com/eating-drinking/oslos-best-local-breweries/)

Amundsen Bryggeri & Spiseri Stortingsgata 20... This fashionable restaurant and bar is centrally located just down the street from Oslo City Hall, and is very popular with the after-work crowd. This is the flagship brewery of Amundsen, a growing beer producer which also runs Nydalen Bryggeri and lately opened a new brewing facility in the south-east corner of the city. Even with these ongoing expansions, the Amundsen Bryggeri & Spiseri (to give it its full name) still maintains its own unique drink selection by brewing many of its beers onsite; some of them aren’t available anywhere else.  (https://www.routesnorth.com/eating-drinking/oslos-best-local-breweries/)

Located right above the trendy Grünerløkka neighbourhood in Ringnes Brewery's former premises from the 19th century, Ringnes Brygghus offers historical insight into Oslo's beer history. More importantly, you also get to taste a large assortment of beers. They offer newly developed beer varieties in addition to the classics. You can also enjoy tasty Neapolitan pizza here, along with the beer. (https://www.visitoslo.com/en/articles/microbreweries-in-oslo/)

Grünerløkka Brygghus Thorvald Meyers gate 30B... the Grünerløkka Brygghus has an excellent selection of microbrews. While there are no large fermentation tanks on display here, the actual brewing premises are located only a couple blocks away and the beers are carted over regularly, so you can still be sure that anything you try is fresh and local.  (https://www.routesnorth.com/eating-drinking/oslos-best-local-breweries/)

The artisanal brewery Grünerløkka Brygghus opened its doors in 2013, and have over 20 types of beer on tap. Most are their own brews, but you will also find some other brandsboth local and international. ... This brewery is also known for its beer festival, Oslo Mikrobryggfestival, an intimate backyard festival where you can explore the wide variety of microbrewery beers of Oslo. (https://www.visitoslo.com/en/articles/microbreweries-in-oslo/)

Schouskjelleren Mikrobryggeri Trondheimsveien 2.. Schouskjelleren Mikrobryggeri is located in the cellar of the old brewery for the Schous beer company. Schous started operating here in 1873 and was in business for a little over a century. Though the brewery was shut down in 1981 and most of the surrounding area was remodelledinto a cultural center, the brewing tradition still lives on here, albeit underground. The entrance to the microbrewery is tucked in a corner of the courtyard, with only a wooden door and small sign overhead indicating you’ve reached the spot. (https://www.routesnorth.com/eating-drinking/oslos-best-local-breweries/)

Crow Bar & Brewery... Torggata 32 0183 Oslo... Oslo's largest microbrewery serves a variety of beers brewed in-house as well as numerous beer types made by other manufacturers. Crowbar's industrial-style brewery and bar has two floors, and upstairs you can enjoy good pub food with your beer. (https://www.visitoslo.com/en/product/?tlp=3006863&name=Crow-Bar--Brewery)

Nydalen Bryggeri og Spiseri Nydalsveien 30A... ituated on the edge of the Aker River in the trendy northern neighborhood of Nydalen.  (https://www.routesnorth.com/eating-drinking/oslos-best-local-breweries/)

RØØR is one of the biggest microbrew bars in the city, and closer to the city centre than most others. Standing in Rosenkratz’ gate, RØØR is two floors of beer, shuffleboards, a stage and music exclusively played on vinyl. Not many bars can match RØØR’s beer selection, with over 70 beers on tap, so you’re pretty much guaranteed to taste something you’ve never tried before. (https://www.visitoslo.com/en/articles/microbreweries-in-oslo/) Rosenkrantz' gate 4 0159 Oslo (https://www.visitoslo.com/en/product/?tlp=4730973&name=Roor)

Oslo Brewing....We are located in Oslo, Norway. (https://oslobrewing.no/contact-oslo-brewing-company/) 

Craft beer for the people. Water from Norwegian nature. Grains from regional partners. Hops from responsible suppliers. Recipes from our brew-masters. Come have a sip of Oslo. ... This beer is for our city. For its brilliant short summers, its wild snowy winters, its waterfalls and festivals, for the people and great times. Feel alive in Oslo (https://oslobrewing.no/about-oslo-brewing-co/) 

Ze brouwen meerdere bieren: https://oslobrewing.no/beer/

In de rest van Noorwegen zijn ook brouwerijen.

CRAFT BEER FROM NORWAY Here at Kinn we create craft beers in the English and Belgian traditions based on the purest mountain water from Sagafjella. Ancient craftsmanship - open fermentation and bottle conditioning - are important to us. None of our beers are ever pasteurised or filtered, and every one of them is brewed in our two breweries in Florø. Kinn beers are available off the shelf throughout Norway, and we also export to selected countries. (https://www.kinn.no/en/)

Kinn Bryggeri AS is a microbrewery in the town of Florø in Vestland county, Norway. It was established in 2009. At Kinn Bryggeri, craft beers are brewed. A large number of different beers are produced, mostly in English and Belgian style.[1] The beer is based on the clean water from Sagafjella. Old craftsmanship, such as open fermentation and bottle molding are important. None of the beers are pasteurized or filtered, and everything is produced at the two brewery locations in Florø. Kinn beer is distributed throughout Norway, as well as an increasing share that is exported to a variety of other countries.[2][3] (https://en.wikipedia.org/wiki/Kinn_Bryggeri)

Kinn Bryggeri Florø, Sogn og Fjordane Norway Microbrouwerij (https://untappd.com/kinnbryggeri)

Home-brewing has been my passion since my teenage years. The quality of the beer from these early days was variable, to say the least. But the joy of making something was my motivation. From using juniper extract in the mash, gradually my knowledge grew and the quality of the ingredients improved. As the new millennium dawned the quality was so good that I started to enter competitions hosted by Norbygg - the Norwegian Association of Home-brewers - and winning prizes. I became Home Brewer of the Year two years in a row. Among those involved I met craft beer pioneers Kjetil Jikiun and Jens Maudal, and not long after these two enterprising souls were launching their own brewery. Some years later, in February 2007, as I lay on the sofa with a leg in plaster, I reached a decision: To leave my job as a science teacher and start Kinn Brewery. My dear wife, Ann-Magritt, lent her support, but was probably not prepared for the hectic and financially rather meagre years to come. Thanks to a seed loan from Innovation Norway, renovation loans for our house and support from the family, Kinn Bryggeri AS was incorporated in April 2009. In the meantime I had been chatting with many early brewers: Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Ægir, Baatbryggeriet, Lillehammer Bryggeri and Små Vesen. Gradually equipment was assembled: malt mill from Haandbryggeriet, boiling vats, vortex unit and much else from Små Vesen, mash vats, hot water tank, storage tanks and open fermentation vats from Tine Dairy. Bit by bit, the brewery was completed. The only pieces of gear bought new were the heat exchanger and hoses. I couldn’t risk using second-hand here - a bacterial infection would have been a very inauspicious start. During this collecting phase, there was nowhere to store the equipment except my garden. Luckily, my ever-patient neighbours accepted the growing pile of cast-offs. A great deal needed to be reworked to suit my needs. Some rather clever local welders helped out, expanding the capacity of the boiler and cooling jacket for the fermentation vats. (https://www.kinn.no/en/bryggeriet/omoss)

In spring 2011, we commenced sales to the Norwegian Wine Monopoly, Vinmonopolet. Results were above all expectations, especially for Vestkyst, Slåtteøl and Bøvelen, which were more often sold out than on the shelf. So we had to work on increasing capacity: We acquired a semi-automatic bottle filler and labelling unit. This was welcome, as hand-tapping and hand-labelling had lost their appeal. New employees were hired and plans for a new brewery took shape. After much delay, we moved into new premises in Bjørndalvegen in summer 2013. Our capacity had then increased from 800 to 3500 litres, but our tapping capacity remained the same. All honour to the brewers and production workers who dedicated their working lives to our old Meheen tapping machine until the new line was ready in summer 2014. Thanks to this tapping line, we now have capacity to supply beers on a larger scale than ever before and even have potential to grow. (https://www.kinn.no/en/bryggeriet/omoss)

As Kinn Brewery has inexorably expanded, my days are spent less on brewing and more on warming my office chair. I had to put this right, and summer 2016 will see my return to my passion, brewing in Strandgata. In spring 2016, we obtained more scrap tanks for conversion to brewery utensils. The Old Brewery in Strandgata features open fermentation vats for 25, 400 and 800 litre batches. We have special vessels for yeasting the beer, using bacteria and wild yeast, separate from our normal brewery lines. We have a dedicated, temperature-controlled oak cask storeroom where beer can mature, and a cool cellar below ground for long-term storage. This is an excellent workshop for developing new recipes, ideas, fun ingredients and trials of new methods. (https://www.kinn.no/en/bryggeriet/omoss)

The brewery was founded in 2009 in Florø by the passionate and renowned homebrewer, Espen Lothe, and his wife Ann-Magritt and is still family owned and independent. The brewery is still growing and have become one of the most well-known craft beer brands in Norway. Kinn is primarily focusing on Belgian and British beer styles and is one of the few breweries in the region that utilizes open fermenters and bottle conditioning. The company are today operating from two locations, our brewpub “Vesle Kinn” that also houses our barrel aging program, and our production facility located on the outskirts of town. We are brewing on an automated 40hl brewhouse and have a state-of-the-art packaging facility complete with automatic de-palletizer and case palletizer. ... The brewery is located in Florø, a small town on the west coast of Norway, -just 4 hours drive to Bergen and 1 hour by plane to Oslo. There are many possibilities for hiking, kayaking, fishing etc.  (https://www.kinn.no/en/news/kinn-bryggeri-hiring-a-new-brewer/)

Both English and Belgian type beers are brewed at Kinn, together with seasonal brews. The products are available as both draft and bottle beers. The unique labelling depicts the Norwegian lexicographer and poet Ivar Aasen, and the names of the beers are typical of the dialects spoken in the fjordlands of Norway. The commitment to tradition, craftsmanship and fine taste are the qualities that make Kinn Brewery beers, ales and stouts attractive and unique. (https://www.visitnorway.com/listings/kinn-brewery%3a-beer-tasting-at-vesle-kinn/226438/)

Focusing their production on a sound balance between traditional European brewing culture and a modernised approach, Kinn Brewery have altered the way beer is consumed – and appreciated. Flavouring local label designs and clean extraction methods over pasteurization and filtration, the products are as recognizable on the shelves as individual in taste. The result? A stand-out array of supreme, locally produced beers. Located in Florø, an island off the west coast of Norway, visitors and customers can benefit from the unique experience of being in a traditional Norwegian town. Here, brewmaster of Kinn Brewery, Espen Lothe, brews beers the old-fashioned way. (https://scanmagazine.co.uk/kinn-brewery/) 

GLOBETROTTAR - IPA 4.5% (https://www.kinn.no/en/product/globetrottar/)


Norway lacks the climate to grow our own hops, so we have to trawl the hop farms of the world to find our ideal shade of flavouring. Kinn's Globetrotter has indeed been around the world, gathering hops from Europe, America and Oceania. Together the partnership results in an exquisite IPA that finely balances citric, tropical fruit, spicy and flower bouquets. But not too overpowering, subtlety is also a virtue! (https://www.kinn.no/en/product/globetrottar/)

Malt: Pilsner, Munich, Cara Clair and Crystal malt Hops: Magnum, Galaxy, Citra, Simcoe, Cascade and Bobek Yeast: White Labs London Fog Beer type :IPA 4.5%  (https://www.kinn.no/en/product/globetrottar/)

Alcohol Bitterness Gravity Temperature Colour

4,5 34 IBU 10 °P 6-8 °C  Sizes: 0,75 L bottles and 20 L key kegs Skriv ut produktark (https://www.kinn.no/en/product/globetrottar/)

Het bier heeft een duidelijke hopbittere smaak. Dat zeker! Bij het openen blijkt de fles een gusher! Het is meteen uitschenken over meerdere glazen. Op de bodem liggen groene hopdeeltjes. Het bier is donkerblond metwit schuim Dat schuim kwam snel, en verdween ook snel. De hopbitterheid is eigenlijk best mellow, het mist dat florale karakter of die harsachtige gemeenheid van een stevige IPA. Het is een zachte IPA.Zou de naam Globetrottar daarop duiden? Dat je als wereldreiziger gewoon ontspannen moet blijven? 

Wat opviel in Oslo waren de stickers over (nou ja, tegen) cruisseschiptoeristen. En inderdaad als zo een cruisseschip aanmeert naast een bezienswaardigheid dan valt die bezienswaardigheid in de schaduw en wordt de stad overspoelt door toeristen.  

Vesle Kinn can be found at the heart of Strandgata in Florø and is the beer café and test brewery for Kinn Brewery. The rear part of the premises contains the small brewery, where new recipes are tested. The Vesle Kinn microbrewery offers fixed guided tours in the summer, and all year on request. Visitors can enter the brewery premises and learn about the brewing process and the history of Kinn Brewery. (https://www.visitnorway.com/listings/kinn-brewery%3a-beer-tasting-at-vesle-kinn/226438/)

Vesle Kinn can be found at the heart of Strandgata in Florø and is the test brewery and beer café for Kinn Brewery. The rear part of the premises contains the small brewery, where new recipes are tested. Kinn Brewery offers regular guided tours and beer tasting at Vesle Kinn in the summer, and year-round on request. Visitors can enter the brewery premises, and learn about the brewing process and the history of Kinn Brewery. www.kinn.no. Vesle Kinn Beer Café is open all year round (https://www.visitnorway.com/listings/the-fjord-brewery-route/12421/)

Een andere brouwerij is:

Ægir Bryggeri is a microbrewery in the beautiful Flåm district, at the head of the Sognefjord. Visit the Viking- style guildhall with its driftwood walls, dragon's head and 9 metre-high fireplace extending from floor to ceiling. Ægir Bryggeri is one of Norway's best-known microbreweries and has won many prizes for its beer. (https://www.visitnorway.com/listings/the-fjord-brewery-route/12421/)

Ook hier dronk ik een bier van, maar eerlijk gezegd kan ik me de smaak niet meer beschrijven....