Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 25 juni 2021

Bier en boer

 Gulpener heeft een collaboration (Engels voor samenwerking) met een bioboer:

"STERK ROGGE TRIPEL Al sinds de jaren ’90 werken wij met lokale boeren die voor ons de gerst en hop telen. Maar nooit eerder hebben wij een collaboration brew met een boer gedaan waarin een oergaan de hoofdrol heeft. Tot nu! Samen met lokale boer Felix Huntjes hebben we dit mooie bier ontwikkeld. Felix heeft gezorgd voor het oergraan rogge dat op biologische wijze is geteeld en wij hebben deze verwerkt in ons nieuwe brouwhuis tot een bier met een volmoutig, fruitig en licht pikant karakter.... GISTING: HOOG ALCOHOLPERCENTAGE: 8,5% TEMPERATUUR: 8 - 10 GRADEN"

Het bier heeft in 2021 een prijs gewonnen voor biologisch product van het jaar:

"Sterk Rogge Tripel verkozen tot BIOLOGISCH PRODUCT VAN HET JAAR 2021 Onze Sterk Rogge Tripel is uitgeroepen tot ‘Biologisch product van het jaar 2021’. De jury, bestaande uit Anneke Ammerlaan, Ronald van Marlen en Michaël Wilde, was eensgezind over de uitslag. Anneke Ammerlaan vertelde bij de bekendmaking van de winnaar dat de jury met name veel waardering heeft voor het verhaal achter het product Sterk Rogge Tripel. “De jury is bijzonder onder de indruk dat co-creatie tussen brouwer Jan-Paul Rutten en teler Felix Huntjes, waarin de zorg voor Biodiversiteit  (de oer rogge), lokale biologische teelt en een zorgvuldig brouwproces in de duurzaamste brouwerij van Europa hebben geleid tot een bijzonder smaakvol bier, waarin je het basis ingrediënt, de rogge, ook echt proeft. Hiermee is Sterk Rogge Tripel voor de jury de terechte winnaar.”

Duurzaam bier Afgelopen zomer namen wij een nieuw brouwhuis in gebruik, het meest duurzame brouwhuis van Europa! Een nieuw filter-proces zorgt ervoor dat wij naast brouwgerst ook andere granen kunnen gebruiken om bier te brouwen. Samen met bio-boer Felix Huntjens kozen wij voor rogge. Rogge is een oorspronkelijk (oer)graan uit de regio. De herintroductie van die granen is goed voor de biodiversiteit. Oergranen hoeven ook niet bespoten te worden, omdat ze een natuurlijke afweer hebben tegen de lokale ziektes, en dat is weer goed voor een langdurig gezonde bodem. 

Jan-Paul Rutten, onze directeur van Gulpener Bierbrouwerij: “Dit is waanzinnig mooi. Een hele gave prijs. We brouwen al vijftien jaar biologische bieren in onze brouwerij en dit is de next step”, vertelde hij na het winnen van hét bioproduct van 2021.

Sterk Rogge Tripel Sterk Rogge is het eerste bier uit het nieuwe brouwhuis dat gebrouwen is met een lokaal oergraan: rogge. Het bier is een collab tussen Gulpener en lokale vrund, partner en bio-teler Felix Huntjens. Het is een karaktervol,  fruitig en licht pikant bier, waarin de smaak van Rogge duidelijk te proeven is. Het bier is gebrouwen met 40% ongemoute rogge, en dat is uniek. De smaak van de regio proef je letterlijk in de fles!" (https://www.gulpener.nl/sterk-rogge-tripel-biologisch-product-van-het-jaar-2021/) (https://biermagazine.nl/biernieuws/gulpener-sterk-rogge-tripel-biologisch-product-van-het-jaar-2021/)

"De jury is bijzonder onder de indruk dat co-creatie tussen brouwer Jan-Paul Rutten en teler Felix Huntjes, waarin de zorg voor biodiversiteit  (de oer rogge), lokale biologische teelt en een zorgvuldig brouwproces in de duurzaamste brouwerij van Europa hebben geleid tot een bijzonder smaakvol bier, waarin je het basis ingrediënt, de rogge, ook echt proeft. Hiermee is Sterk Rogge bier voor de jury de terechte winnaar." https://www.bierista.nl/actueel/gulpener-sterk-rogge-tripel-in-de-prijzen

'De Vrije Brouwer' Al sinds 1825 beheersen we de kunst om smaken en aroma’s samen te brengen in bieren met een uitgesproken karakter. Uitgesproken omdat we vrij zijn. Vrij om bieren te brouwen zoals wij vinden dat ze horen te smaken. Puur, rijk en verfijnd. Als onafhankelijke familiebrouwerij kunnen we onze passie de ruimte geven, in een continue zoektocht naar nog mooiere smaakbelevingen. We hebben de vrijheid om te kiezen, voor alleen de beste grondstoffen uit de regio. Zoals hop uit onze eigen hoptuin, de gerst van veertig regionale boeren en water uit onze bronnen. Dit maakt Gulpener het enige echte bier van Nederlandse bodem. Het staat ons ook vrij om te pionieren, zoals wij dat doen op het gebied van duurzaamheid, maar ook in onze blijvende zoektocht naar innovatieve ambachtelijkheid. De kunst van het bierbrouwen wordt steeds weer vervolmaakt. We zijn vrij om te doen wat goed voelt. En dat is wat u proeft. Eerlijke, onovertroffen smaak. Daarom zijn wij ‘De Vrije Brouwer’. Een bevestiging van het verleden en een garantie voor de toekomst. Gulpener. Vrije Brouwer sinds 1825. (https://untappd.com/GulpenerBierbrouwerij/collaborations)

Gulpener Sterk Rogge Tripel is een volmoutig, licht pittig bier met fruitige aroma's. Een samenwerking met bio-boer Felix Huntjens. Dit bier werd onderscheiden met de titel 'Biologisch product van het jaar 2021'. https://www.bierista.nl/gulpener-sterk-rogge-bier

"Of dit bier in de tripel-catagorie past vind ik niet zo belangrijk het mist misschien wat bitterheid in de afdronk Maar het feit blijft dat het een mooi vol aromatisch bier is die van het begin tot het eind volledig overeind blijft qua reuk en smaakaroma`s de rogge is duidelijk aanwezig maar op een zeer aangename manier zodat een 2de glas welkom . ." https://www.bierista.nl/gulpener-sterk-rogge-bier

Ik dronk het en was onder de indruk van de stevige smaak, het alcoholerige mondgevoel en de roggesmaak en mondgevoel in de afdronk.

Op https://untappd.com/b/gulpener-bierbrouwerij-sterk-rogge-bier/3950518 staan meer reviews. Wat ik zo bijzonder vind van die app is dat er geen reviews staan, maar vooral vermeldingen van badges zoals "Earned the Middle of the Road (Level 98) badge!" of  "Earned the Going Dutch (Level 12) badge!" of "Earned the Rye It Up! (Level 2) badge!"

Tja, bier drinken vind ik geen spel. Maar wet eet nog wel eens roggebrood?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten