Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 23 juni 2021

Brand, lentebock en warm vs koud

Brand Lentebock is een Lentebok met 6,5% alcohol. Brand Lentebock wordt gebrouwen door Brand Brouwerij in Wijlre. ... Brand Lentebock is een lentebier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 6.5%. Dit speciaalbier van Brand wordt sinds 1994 gebrouwen... Brand Lentebock heeft een frisse en fruitige smaak.Brand Lentebock is een echte voorjaarsklassieker van Brand. Een aantal jaar geleden had de Lentebock nog de naam Meibock, maar tegenwoordig wordt de naam Lentebock ook door andere brouwerijen gebruikt..(https://www.biernet.nl/bier/merken/brand-lentebock)

Ik drink een Brand Lentebock op kamertemperatuur en uit de koelkast. Qua mondgevoel kan ik ze goed uit elkaar houden. Maar qua smaak? Ik merk weinig verschil. De kou valt op mijngehemelte en de koolzuurprikkeling is heerlijk verfrissend. De smaak is moutig met een milde hopbitterheid. De lauwe versie slaat niet zo op mijn gehemelte en de koolzuurpikkeling is niet zo aanwezig. De moutige smaak en de hopbitterheid komen wat zachter binnen. Ik had meer smaak verwacht. 

Drink je bier niet te koud (als het je om de smaak gaat) Dit geld niet voor Pils bieren, die zijn gemaakt om koud te drinken (en hebben een lage smaakintensiteit). Bijna alle andere bierstijlen worden lekkerder naarmate ze iets warmer worden (zo tussen de 6 en 10 graden). Een goede leidraad is: hoe donkerder het bier, hoe warmer je het kan drinken. Haal je bier op tijd uit de koelkast, wacht geduldig een kwartier tot halfuur en drink. (https://www.culy.nl/inspiratie/drinken/bier-tips-smaak/)

De temperatuur van eten of drinken beïnvloedt ook de gevoeligheid van je smaakpapillen. Een te hoge of te lage temperatuur verdooft ze, waardoor die stoffen dan minder goed smaken. De meeste dranken en voedingsmiddelen hebben daarom ook een ideale temapratuur om te worden geconsumeerd. ... Deels is het een gevoel, en deels is ligt het aan de 'chemie' van het voedsel. Bijvoorbeeld bepaalde vetten stollen op lage temperaturen waar de smaak en mondgevoel anders van worden.... De geur stijgt meer op bij verwarming en als iets lekker ruikt, eet je ook met meer smaak. De smaak voelt bij iets warms ook intensiever aan. Warm eten verwarmt je ook van binnen en dat geeft ook een aangename sensatie. dat betekent niet dat iets kouds minder lekker is, maar zoiets eten we meestal om af te koelen of iets in je maag te hebben. We voelen het niet van binnen lekker warm worden. Ook ontwikkelen kruiden zich meer en beter bij verwarming. Door verwarming openen de intermoleculaire ruimtes van het vlees of de groenten zich meer en nemen de moleculen van de kruiden beter op. Dit is hetzelfde als je suiker in hete thee gooit. heb je je wel eens afgevraagd waar de suiker gebleven is? Nou, in die intermoleculaire ruimtes van de thee dus. (https://www.startpagina.nl/v/eten-drinken/vraag/72177/smaakt-etendrinken-warm-anders-koud/)

Warmte is namelijk -vanzelfsprekend- van invloed op de smaak van wijn.  Zo schrijft de sommelier dat wijnen die op kamertemperatuur liggen hun fruitige smaak vaak verliezen, en de alcoholsmaak en de zuren juist worden versterkt. Daar heeft hij een héle logische verklaring voor: “wijn is een levend iets dat reageert op zijn omgeving, net als wij. Wanneer het koud is, hebben wij de neiging ons op te spannen en te hullen in een deken, en wanneer het warm is, zetten we uit. Maar wanneer het net aangenaam is, zijn wij ook op ons best. Precies dit geldt voor wijn. ... Zo zijn er wijnen die rond de 18°C op hun allerbest smaken, maar er zijn zeker ook varianten rode wijn die rond de 12°C het lekkerst zijn. En daarbij geeft de sommelier één belangrijke spelregel mee: hoe lichter het alcoholpercentage, hoe minder tannines, hoe voller de wijnen smaken op 12°C of kouder. Conclusie: je kunt je rode wijn met een gerust hart in de koelkast leggen en ze achteraf  op temperatuur laten komen. Probeer het eens uit. Proost! (https://www.libelle.nl/mensen/actueel/rode-wijn-wel-koud-drinken-is-antwoord/)

Lauw bier drink ik inderdaad altijd sneller op, aan de ene kant omdat het afschuwelijk ranzig is en ik er dus snel vanaf wil, aan de andere kant omdat het dan minder sterk is qua koolzuur en bitterheid waardoor je het sneller als limonade wegwerkt. ... Trouwens, als je koud bier drinkt, is het tegen de tijd dat het bier door je slokdarm is al vrijwel helemaal op lichaamstemperatuur, tenzij je grote slokken neemt. In je maag komt het dan sowieso binnen zeer korte tijd helemaal op lichaamstemperatuur.... Alcohol wordt gedronken. Via de slokdarm komt het in de maag terecht. Via de maagwand wordt 20% van de alcohol in het bloed opgenomen. De rest gaat via de maag in de dunne darm. In de dunne darm wordt de alcohol snel in het bloed opgenomen. Na de dunne darm gaat het bloed naar de lever. Daar wordt de alcohol afgebroken. ...Via het bloed bereikt de alcohol na een minuut of 10 de hersenen en vanaf dat moment ben je onder invloed. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer. In de hersenen beïnvloedt alcohol de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven. Zenuwen doen dat met behulp van bepaalde stofjes. Deze stofjes worden overdrachtsstoffen genoemd. Alcohol beïnvloedt vooral de werking van de stofjes gaba en glutamaat. (https://forum.fok.nl/topic/1182304)

Een normaal biertje kent zo’n vijf procent aan alcohol. De meeste mensen denken dat een speciaalbiertje van zes procent dan ook niet zoveel meer alcoholinname betekent. Toch zorgt dat ene procentje voor een wezenlijk verschil. Dit verschil komt namelijk neer op twintig procent meer alcohol inname! ... Dat je twintig procent meer alcohol binnenkrijgt is logisch. Zes procent is namelijk niet één procent meer dan vijf procent. In werkelijkheid is deze één procent een toename van twintig procent in vergelijking met het alcoholpercentage van een biertje van vijf procent. Maar wat betekent dit nou? Je lichaam doet er gemiddeld negentig minuten over om één standaardglas alcohol af te breken. Dit komt neer op een normaal pilsje van de tap. Aangezien een speciaalbiertje twintig procent meer alcohol kent betekent dit dat je lichaam 108 minuten doet over het afbreken van dit glas alcohol. Of bij een biertje van acht procent dat je lichaam 144 minuten doet over het afbreken van de alcohol. En dit is dan slechts de tijd dat het duurt om één biertje af te breken, terwijl je er vaak meerdere per uur drinkt. Dit is dan ook de reden dat je voor je gevoel niet zoveel speciaalbiertjes hebt gedronken, maar bij het opstaan toch moet concluderen dat je wat meer beschonken bent dan je dacht! ... Dus heb jij je ooit afgevraagd waarom je tien biertjes wel naar binnen kunt werken, maar dit niet moet proberen bij tien speciaalbiertjes, dan weet je nu waarom. In ons voorbeeld noemde we speciaalbiertjes die zes- en acht procent alcohol bevatten. Er zijn echter speciaalbiertjes die oplopen tot de tien procent en zelfs meer dan dat. Je ben nu gewaarschuwd over dat de toename in percentages veel meer betekent voor je lichaam dan je op de eerste blik zou denken. Opletten geblazen dus! (https://www.want.nl/de-reden-dat-je-sneller-dronken-wordt-door-een-speciaalbiertje-in-vergelijking-met-een-normaal-biertje/)

Wacht dit heeft niks met temperatuur te maken...

28 juni 2011 om 09:56 Bij Timur en Ramon van 3FM kwam een belangrijke vraag binnen: Word je sneller dronken van lauw bier? Op geheel eigen wijze en met een wetenschappelijk onderzoek wordt deze vraag beantwoord. (https://www.biernet.nl/fun/filmpjes/word-je-sneller-dronken-van-lauw-bier)

Helaas is die video prové, dus geen idee...

Ook vind ik een draadje van "Word je nou van lauw bier sneller dronken" aan op https://forum.fok.nl/topic/1494259, maar daar staat niks. 

Neen, van lauw bier, of bier door een rietje is niemand sneller dronken. Lul jezelf nog meer van die placebo effecten aan en je bent een heuse hedendaagse Jomanda. ... Als je bier met een rietje drinkt, komt al het bier langs het gehemelte van de mond. Het gehemelte is sterk doorbloed en heeft een dunne huid. Daardoor kan de alcohol sneller in de bloedbaan worden opgenomen. Theoretisch is het zelfs mogelijk dronken te worden zonder het bier daadwerkelijk te drinken. Bij de gebruikelijke wijze van bier drinken komt het gerstenat minder in aanraking met het gehemelte. (https://forum.fok.nl/topic/1494259/2/25)

Of je inderdaad sneller dronken wordt van drinken van alcohol door een rietje hangt ervan af. Je bent eerder dronken als je sneller en meer alcohol drinkt, als je niet gewend bent regelmatig te drinken en als je op een nuchtere maag drinkt. Als je alcohol door een rietje drinkt, merk je iets sneller het effect van alcohol dan wanneer je gewoon drinkt. Dit komt omdat een beetje alcohol rechtstreeks in de bloedbaan komt via je gehemelte (daar wordt de alcohol a.h.w. tegenaan gespoten). Ook kun je je een beetje duizelig voelen door het zuigen aan een rietje. Door het zuigen aan een rietje zonder adem te halen kom je een beetje zuurstof tekort, waardoor je je wat licht in je hoofd voelt. Dit kan net zo voelen als het gevoel van aangeschoten zijn. De conclusie is: als je alcohol drinkt door een rietje ben je een (klein) beetje sneller onder invloed. Theoretisch ben je ook eerder dronken maar in de praktijk zal dat meestal niet gebeuren omdat bijna niemand vier, vijf of meer glazen alcohol via een rietje naar binnen werkt. (https://www.alcoholinfo.nl/feiten/alcohol-met-een-rietje-eerder-dronken)

Je bent niet sneller onder invloed als je kleine slokjes drinkt. Het gaat echt om de hoeveelheid pure alcohol die je in een bepaalde tijd drinkt en die is niet verschillend bij kleine of grote slokken. Het is iemands persoonlijke, subjectieve ervaring als het lijkt dat kleine slokjes eerder leiden tot onder invloed zijn. (https://www.alcoholinfo.nl/feiten/ben-je-sneller-dronken-van-het-drinken-van-alcohol-in-kleinere-slokjes)

Het merkbare effect van alcohol kan per leeftijdsgroep verschillen. Bij oudere mensen neemt het vochtgehalte in het lichaam af en wordt alcohol steeds minder verdund. Ook neemt het functioneren van de lever af waardoor alcohol minder snel afgebroken wordt. Oudere mensen zullen dus eerder het effect van alcohol merken. (https://www.alcoholinfo.nl/feiten/effect-van-alcohol-op-je-bewustzijn-uit-of-je-jong-of-oud-bent)

Er zijn in totaal 5 basissmaken te onderscheiden in het menselijk smakenpallet: zuur, zout, zoet, bitter en hartig. Zodra smaakstoffen onze smaakreceptoren (smaak-ontvangers) van de smaakpapillen op onze tong raken gaat er een soort "deurtje" in de smaakpapil open. Door deze deur zoeft een elektrisch signaal richting de hersenen. De hersenen vertalen het in een smaak. ... Uit onderzoek van het Laboratorium voor Fysiologie van de Katholieke Universiteit Leuven blijkt dat die deur bij een lage temperatuur tot ongeveer 15 graden Celsius bijna niet open gaat. Vanaf 37 graden gaat hij dan weer heel erg open. Hoe warmer of kouder een stof is, hoe sterker het elektrische smaaksignaal is dat naar de hersenen wordt gestuurd. Lauw bier zorgt dus voor een sterker signaal naar de hersen, omdat het zogenaamde deurtje verder opengaat. Daardoor smaakt het bier bitterder dan als het koud is. En dus is lauw bier vies, ook volgens de wetenschap! (https://www.biernet.nl/algemeen/weetjes/waarom-is-lauw-bier-zo-smerig)

Lauw pils is helemaal niet vies. Integendeel, zou ik bijna zeggen; waar het ordinaire gerstenat normaal nauwelijks smaak heeft, komt nu de hop los, en haalt de tong de subtielere smaken uit het anders ijzige nat. Wat een ontdekking! En dat in het weekeinde dat de Week van het Nederlandse bier begint. Waarom drinken wij het bier dan koud? Wie kan die vraag beter beantwoorden dan 's lands grootste brouwer Heineken? En ja hoor, Hans Sjouke Koopman, woordvoerder van Heineken, raadpleegt de brouwmeester van zijn multinational en komt terug met het antwoord. "Het is een kwestie van smaak. In Limburg, bijvoorbeeld, drinken ze hun pils kouder dan in de Randstad." Koopman zegt natuurlijk niet 'pils', hij zegt 'Heineken', maar daar hebben we het verder niet over. Een kwestie van smaak. Waar komt dat vandaan? Misschien, denkt Koopman, is het wel uitgevonden tegelijk met het pils. Dat behoeft enige uitleg. Bier bestaat al erg lang. Volgens de Romeinse geschiedschrijver Tacitus dronken de Germanen het al. In elk geval kenden de Egyptenaren 'een gouden drank van korenaren'. Hun bier is van wat kenners het 'bovengistende' bier noemen. Bij het gisten blijven de cellen van die alcoholvormende weldoener bovenop het aanstaande bier drijven als dik, borrelend schuim; vandaar bovengistend. Het brouwen van dit soort bier is relatief moeilijk. Er gaat wel eens iets mis, of laten we zeggen: anders. Dan lukt het bier wel maar het smaakt niet hetzelfde als dat van vorige week. Leve het avontuur, zou je zeggen, maar fabrikanten zitten ermee. Hun klanten vragen om de smaak van, zeg, Bavaria. Daaraan zijn ze gewend. Een afwijkende smaak lusten ze niet. De uitvinding van het pils is dan ook een zegen voor de mannen van het bier. De wetenschap heeft de stoommachine gebracht, de Duitser Josef Groll komt met het pils, gebrouwen in de stad Pilsen, die nu Plzen heet. Groll gebruikt de dan moderne koeltechnieken om een bier te scheppen met gist dat op de bodem zakt. Na ieder brouwrondje smaakt het bier hetzelfde als de vorige keer, en die daarvoor, en daar weer voor. Niets staat dit pils meer in de weg om de wereld te veroveren. Alleen: het wordt bij lage temperaturen gemaakt, én geschonken. Zo raakt de moderne mens gewend aan koel bier, en wendt zich af van het andere, het bovengistende, dat juist lauw wordt gedronken. Daar begint de gewoonte. Maar pils, dat kun je dus ook lauw drinken. Alle pils? Dat vraagt om een experiment. Een zwaar experiment. Talloze flessen gaan erdoor, gekoeld en warm, van alle merken die de gewone supermarkt biedt; het is een opoffering. De resultaten zijn opvallend gelijk, met subtiele verschillen. De warme Gulpener, bijvoorbeeld, is naast zijn koude broer als rijp tarwe naast vers gesneden gras. De koele romigheid van Alfa, altijd al sterk, is warme boter bij kamertemperatuur. Zelfs Heineken, toch echt niet mijn favoriete merk, vertoont smaak wanneer hij niet ijs- en ijskoud is.  (https://www.trouw.nl/nieuws/lekker-lauw-bier~bb136aa0/)

volgens biersommelier Gijs Troost is het eigenlijk helemaal niet zo erg als je pils wat warmer is. "Voor de smaakbeleving hoeft het helemaal geen nadeel te zijn. Als pils een graad of tien is, dan heeft het veel meer smaak. De smaken komen beter vrij en daardoor proef je ook meer van alles wat er in bier zit. "Voor speciaalbieren geldt dit al helemaal, zegt Troost. "Die horen niet eens koud geserveerd te worden. Die zijn veel beter van smaak als ze warmer zijn." (https://www.rtlnieuws.nl/node/1733121)

Ik proef nog even de koude en lauwe versie, maar ik merk meer smaak bij de koude dan de lauwe versie.....

In iedere slok Brand Lentebock proef je het begin van een mooi nieuw seizoen. Gebrouwen met een bijzondere blend van gebrande moutsoorten en vergist met een bovengist, wordt dit geweldige gezelschapsbier fruitig en heerlijk fris. Voor dat laatste mag je de Saazer hop bedanken. Heerlijk die lente! Ingrediënten Natuurlijk mineraalwater, gerstemout, hop, hopextract (https://www.brand.nl/bier/lentebock)

Brand Lentebock is gebrouwen met een bijzondere blend van gebrande moutsoorten. Dit bovengistende bier dankt zijn frisse smaak aan de Saazer hop. "De magische geur van het voorjaar, de frisse smaak van Saazer hop! Heerlijk die lente", aldus Rob Habets, meesterbrouwer bij Brand Bierbrouwerij. Brouwerij Brand Bierbrouwerij

Bierstijl Helles Bock

Alcohol 6.5%

Categorie Soepel en Subtiel

Kenmerken Lentebock

Spijzen Salades, Kip en gevogelte, Witvis, Vette vis, Jonge en romige kazen

Drinktemp.6 °C

Volume 30 cl

Drinkmoment Terras, Barbecue, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Bij het eten

Gisting Bovengistend (https://www.bierista.nl/brand-lentebock)

Smaak Moutig zoet van smaak met een zoete afdronk..... Moutig, fruitig en zoet, licht bitter... Zacht van smaak. Ook kruidig en een klein zoetje erin. Nasmaak is zacht en lichtzoet en blijft even hangen.... Fris, fruitig, kruidig, licht bittertje (https://www.bierista.nl/brand-lentebock)

Ik vond het een redelijk bier om te drinken niet echt slecht maar ook niet echt goed. Als ik ergens op visite ga drink ik hem met smaak op maar koop hem zelf niet meer. Ben wel beetje negatief in de rest van mijn verhaal toch wel een redelijk bier. Maar gewoon een beetje rauw. Met wel alle kenmerken van een lente biertje, fris prikkelen niet te zoet te moutig etc. (https://pilsje.wordpress.com/2012/05/06/brand-lentebock/)

Tekst van de brouwer; Brandt Lentebock is gebrouwen met een bijzondere blend van moutensoorten. Lente bock dankt zijn frisse smaak aan de typische brandhop. De brand brouwers gebruiken extra jongehop voor het echte lente gevoel Brand Lentebock lijkt qua receptuur op de krachtige Brand Dubbelbock, omdat het wordt gebrouwen met dezelfde moutsoorten. Echter is dit bier echt een Lentebock door het gebruik van de Saazer hop. Bovengistend bier: 6,5%. Kleur: Goudbruin. Schuim: fijn wit. CO2: Constante stroom. Helderheid: briljant. Deze Saazer hop geeft Brand Lentebock een verfrissend karakter mee met een zeer delicaat aroma. (https://pilsje.wordpress.com/2012/05/06/brand-lentebock/)

Helderheid ja duidelijk, maar smaak? Is dat nu Saaz hop? 

De koude versie is op... De lauwe komt ook koel over. De smaak zit wel goed, althans dat is mijn mening....



    



Geen opmerkingen:

Een reactie posten