Translate

Zoeken in deze blog

zondag 6 juni 2021

Gaan we voor een 6 of een 8?

Rochefort 6 is een Dubbel met 7,5% alcohol. Rochefort 6 wordt gebrouwen door Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort (https://www.biernet.nl/bier/merken/rochefort-6).

Rochefort 6 Trappist is een dubbel bier met een aroma van mout, rozijnen en karamel. Het bier bevat daarnaast aardse tonen en gistaroma's.  Rochefort 6 is een Trappistenbier van Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy. Het is het oudste van de drie Trappisten van de Belgische abdij. Dit bier is daarnaast het meest exclusieve bier van de Trappistenbrouwerij. Deze Trappist wordt namelijk slechts eenmaal per jaar gebrouwen, wat neerkomt op ongeveer 1% van de totale bierproductie van de brouwerij. (https://www.biernet.nl/bier/merken/rochefort-6)

Wat vind ik ervan? Ik vind het een prikkelend bier met alcoholerig mondgevoel. Rum? Rozijnen? Karamel? Tja, wel een beetje.  

O, wacht ik heb geen 6, maar een 8. Wat is het verschil?

Rochefort 8 is een Gerstewijn met 9,2% alcohol. Rochefort 8 wordt gebrouwen door Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort. (https://www.biernet.nl/bier/merken/rochefort-8)

Rochefort 8 is met 9,2% alcohol een flinke pater. Dit bier is een authentiek trappistenklooster gebrouwen en draagt dan ook met trots het logo 'Authentic Trappist Product'. Dit donkere bier is zo rijk aan smaak, het bevat fruitigheid van donker fruit, pruimen en vijgen. Daarnaast heeft deze 8 ook een kruidigheid en vanzelfsprekend een zoetheid van karamel en geroosterde mout. De Rochefort 8 is wereldwijd één van de meest gewaardeerde bieren. Een onbetwiste topper!... Bierstijl Barley Wine Alcohol9.2% (https://www.bierista.nl/rochefort-8)

De smaak is verder rijk en vol van donker fruit elementen. Het mondgevoel is voor mij bijna perfect met een zachte, vul finish. Een van de beste en toch bekendste. Staat wel in mijn top 25 waar de meeste Belgische brouwers minder erkent en populair zijn."... "Een smaakvolle trappist waar je op je gemak van kan genieten. Mooie kleur met prima schuimkraag en koolzuur gehalte. Een moutige caramelachtigr smaak die lekker lang blijft hangen"... "Een vol bier qua mondgevoel. Veel alcohol, zoet en fruit. In de smaak gistig. Je proeft direct dat het een rochefort bier is. Erg prettig km te drinken. Het drinkt voor het alcohol percentage best vlot weg." (https://www.bierista.nl/rochefort-8)

De smaak van dit bier is lichtjes zoet met vlokjes kruiden. De alcohol en donkere fruittoetsen zijn mooi in evenwicht. Het is lichtzoet, een beetje droog en vooral toch de nodige dosis bitter in de afdronk. Het bier heeft een roodbruine kleur met een stevige crémekleurige schuimkraag die goed aan de wand van het glas blijft plakken. De geur is complex: kruidig, fruitig en zelfs een beetje bitter. Ook is er een geur van rozijnen waar te nemen. Bij het uitschenken komt ook de geur van geroosterd mout vrij. (https://www.biernet.nl/bier/merken/rochefort-8)

Een fruitige geur? Ik herken een bierlucht. De smaak is zoette noemen, ik mis de hopbitterheid. 

Ik had de 6 en de 8 misschien naast elkaar moeten proeven om te bezien of er verschil te proeven is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten