Translate

Zoeken in deze blog

zondag 20 juni 2021

Bierkwis 2021 De Antwoorden

In vorige tijden had ik weleens eerder een bierkwis. Waarom niet weer opnieuw? Een paar leuke biervragen. Hier de antwoorden.

Leuk trivia-feitje Die Antwoord is een Zuid-Afrikaans act:

Die Antwoord is een satirische[1] rap/rave/technogroep uit Kaapstad, Zuid-Afrika bestaande uit Ninja, ¥o-Landi Vi$$er en DJ Hi-Tek. De formatie ziet zichzelf als een mengeling van verschillende culturen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Die_Antwoord) Zie https://nl.pinterest.com/pin/22869910581726413/ en https://www.dieantwoord.fr/wp-content/uploads/2014/04/172.jpg  voor twee bierige afbeeldingen. 

1. Welke Brabantse brouwerij uit Lieshout is wel eens door een Duitse deelstaat voor de rechter gedaagd?
Bavaria, maar ze wonnen wel en niet, zie: https://onskookboek.com/bavaria-bier/1012/ en https://solv.nl/blog/bierbrouwer-bavaria-verliest-rechtszaak-om-merknaam/

2. Welke grote Brabantse brouwerij is gevestigd in Budel?
Budels
BUDELSE BROUWERIJ B.V.
Nieuwstraat 9 - 6021 HP Budel
()https://www.budels.nl/

3. Welk Amsterdams biermerk van een grote Nederlandse familiebrouwerij is vernoemd naar een rivier in Amsterdam?
Amstel
De Amstel (naar Aeme-stelle, een Oudnederlands woord voor "waterachtig gebied") is een gekanaliseerde rivier in het zuiden van Noord-Holland, voor een deel op de grens van Noord-Holland met Zuid-Holland en Utrecht. Het gebied langs de rivier wordt aangeduid als Amstelland. Amsterdam heeft zijn naam te danken aan de Amstel.... Vernoemd naar de Amstel... Amstel Bier (thans onderdeel van Heineken) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Amstel_(rivier))

4. Het zesde stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske, kreeg als eerste albumuitgave, in de Vlaamse ongekleurde reeks, was in 1949 het nummer 4.In het verhaal ontdekken Suske en Wiske dat de tante Sidonia uit het verleden hofleverancier van planten en kruiden is voor een koning. De koning is ziek en niemand weet wat hij heeft. Wiske ontdekt dat de koning een droge lever heeft en ze brouwt zelf bier (export) als ze hoort dat het niet in het land aanwezig is. De koning geneest hierdoor en wil dat iedereen in het land dit bier gaat drinken, waarop de bierwet wordt afgekondigd. De koning wil bier aan de gierige koning Cactus geven en met hem gaan handeldrijven; en de vrienden willen de vaatjes wel brengen. Koning Cactus wilt echter niet betalen en begint een bieroorlog. Als de twee koningen al vechtend in een lading bier belanden sluiten de twee toch vriendschap. Ze specialiseren zich in het maken van houten tonnen en exporteren veel bier naar andere landen. Hoe heet dit verhaal?
De koning drinkt 

Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/De_koning_drinkt_(stripalbum) 
https://suskeenwiske.ophetwww.net/albums/4kl/hertekend/groot/105.php

Het vijfde avontuur maar het vierde album. Voor het eerst wordt de naam Sidonia gebruikt. De tante heet weliswaar nog steeds Sidonie maar haar voorouder heet Sidonia. (http://stripcollectie.blogspot.com/2010/06/suske-en-wiske-004-de-koning-drinkt.html) 

5 Quinto betekent 5 en is een merk van een Belgische familiebrouwerij uit Dendermonde, waarvan bieren de naam Vicaris dragen. Hoe heet deze brouwerij?
Dilewyns 

Vicaris Quinto is de minder zware variant van de Vicaris Tripel. Gebrouwen met dezelfde ingrediënten, is het 5e bier in rij van Vicaris minstens even smaakvol.
Met een lichtblonde kleur, een fijne hopbitterheid en slechts 5% alcohol is dit biertje de ideale doordrinker.
De hergisting op fles kan enigszins zorgen voor een lichte troebel, maar zorgt ook voor een stevige pareling en de vorming van een mooie romige schuimkraag.
Quinto of “vijfde” in het Italiaans verwijst naar het vijfde Vicarisbier, het alcoholpercentage en de Italiaanse brouwinstallatie.
https://www.vicaris.be/nl/bier/vicaris-quinto/

6 Zowel Duvel als La Chouffe hebben iets met 666. Zo is er de Chouffe bok 6666 met 6,6%. Waar verwijst de 6666 naar bij La Chouffe?
de postcode

“6666” is het postnummer van Wibrin, waartoe Achouffe behoort. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Chouffe_Bok_6666)

CHOUFFE BOK 6666 is een seizoenbier dat speciaal voor Nederland wordt gebrouwen. Bieren van het 'Bok'-type verschijnen traditioneel eind september op de Nederlandse markt. (https://chouffe.com/nl-be/biers/chouffe-bok/)

7. Brouwerij Bosteels uit Buggenhout brouwt een speciaal bier dat gedronken hoort te worden uit een koestiersglas. Hoe heet dat bier?
Pauwels Kwak
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pauwel_Kwak
https://nl.wikipedia.org/wiki/Koetsiersglas

8. 8% zijn veel Belgische zware bieren zoals La Chouffe, Hapkin, Duvel, Piraat, Judas, Lucifer, Filou en Kwak. Als mogelijke reden wordt soms verwezen naar een wet waarin werd verboden om in café sterke drank te schenken. Een andere beperking was dat er enkel sterkedrank mocht verkocht worden in hoeveelheden van minstens twee liter. Deze wet ligt waarschijnlijk mede aan de basis van de Belgische biercultuur, men zocht naar bieren met een hoger alcoholgehalte. Hoe heette die wet? 
Wet VanderVelden
Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_Vandervelde en https://www.consciencebibliotheek.be/nl/pagina/wet-vandervelde 
en natuurlijk https://biervat.blogspot.com/2014/11/wet-vandervelde.html

9. Ook Duvel heeft en bijzonder glas. In een Duvelglas is onderaan een D gegraveerd. Daardoor is er een effect in het bier. Welk?
Vanuit dat punt borrelen CO2-belletjes op.

Geen onbeduidend detail of een ornamentje maar de lanceerbasis van een tornado met fijne koolzuurbellen. Fantastisch om naar te kijken, levensnoodzakelijk om de royale schuimkraag op te bouwen én te behouden. (https://www.duvelmoortgat.be/nl/pioniers/gegraveerde-d)
https://i.pinimg.com/originals/e8/4c/1b/e84c1b30b91ddb29875bee2a4d7cafca.jpg

10. 10% is al een zwaar bier, maar met Sink the Bismarck en Tactical Nuclear Penguin en dergelijke werd het steeds zwaarder. Hoe zwaar is Snake Venom van Brewmeister, uit Schotland?
67% 
Zie https://www.hopt.nl/flessen/4912-brewmeister-snake-venom.html of https://www.biernet.nl/fun/filmpjes/snake-venom

11. Met carnaval is 11 een bekend getal. Het Keuls carnaval, is een vorm van de Rijnlandse variant van carnaval die ook in de provincie Limburg en het oosten van Noord-Brabant gevierd wordt. Om welke biersoort staat Keulen bekend?
Kölsch, lees maar na op o.a.  https://www.bezoekkeulen.nl/kolsch-het-keulse-bier/ of https://nl.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6lsch_(bier)

Het Keulse bier mag enkel in de stad Keulen gebrouwen worden en is daardoor uniek!  in tegenstelling tot Kölsch hebben veel Duitse bieren een lage gisting. Door de hoge gisting is het Keulse bier zo uniek. Het alcohol percentage ligt rond de 4,8% en het biertje is goudkleurig. De smaak wordt vaak omschreven licht en soepel met een mild aroma. Bovendien is het niet erg bitter omdat de hop nadrukkelijk aanwezig is. Kölsch bier lijkt enigszins op een pilsener maar is in tegenstelling bovengistend. Kölsch bier mag enkel in en rondom Keulen gebrouwen worden door lokale brouwerijen. Enkele bekende merken zijn Früh Kölsch, Gaffel Kölsch en Brauhäuser.
Kölsch mag sinds 1997 alleen nog maar in Keulen worden gebrouwen. De stijl is namelijk beschermd op Europees niveau beschermd. De vereniging van brouwers stelde deze bescherming op in 1986 onder de naam Kölsch Konvention. Deze vereniging, de Kölner Brauerei Verband, bestaat uit ongeveer 19 Duitse brouwerijen.
Kölsch heette echter vroeger Wies, het Keulse dialect voor Weiss (wit). Dit witte biertje was de ongefilterde versie van het hedendaagse en heldere Kölsch. Zoals bij veel andere biersoorten is de gebruikte graansoort voor Kölsch gerst. Het bijzondere is dat de gerst die gebruikt wordt in Duitsland groeit iets ten westen van Keulen. Alles in dit biertje is dus Duits!
https://duitsemilieusticker.nl/kolsch-bier/

Doormidden het stadje Dormagen verloopt de belangrijke biergrens. Ten noorden daarvan kan men geen "Kölsch" bestellen, ten zuiden daarvan geen "Alt".
Hoewel deze steden slechts 40 km uit elkaar liggen, gaan zij nooit bij elkaar op bezoek. https://308518.forumromanum.com/member/forum/forum.php?action=ubb_show&entryid=1096209943&USER=user_308518&threadid=1102884473

12. Sint Bernardus Abt uit Watou is qua receptuur eigenlijk hetzelfde als een bekend trappistenbier, welk?
Westvleteren 12
Zie maar https://www.bierenco.nl/westvleteren-12-identiek-aan-st-bernardus-abt-12/ of https://bestetotnutoe.nl/westvleteren-vs-st-bernardus/

13. Het Reinheitsgebot ('Reinheidsgebod' of 'zuiverheidsgebod') is een Duitse regeling die haar oorsprong vindt in het hertogdom Beieren in 1516. Dit gebod geldt als de oudste nog bestaande warenwet ter wereld. Volgens het Reinheitsgebot mochten kruiden, gelatine en vruchten niet gebrukt worden. Welke ingrediënten mochten wel worden gebruikt?
Er mocht dan alleen gemout gerst, water en hop bevatten. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Reinheitsgebot

14. Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen van Schlenkerla, uit Duitsland. Het land dat bekend staat van het Reinheitsgebot. Toch heeft het bier een vreemde smaak, door welk ingrediënt?
Rook, zie  https://www.bottleshopdenbosch.nl/ROOK-BIER, https://www.schlenkerla.de/indexe.html en https://nl.wikipedia.org/wiki/Schlenkerla

15. Welk bier is een bier van spontane gisting? Lambiek, Suske, Wiske of Sidonia?
Lambiek
Zie https://www.gall.nl/bier/soorten/lambiek-bier/ of https://nl.wikipedia.org/wiki/Lambiek_(bier)

16. Met welk biermerk heeft James Bond zich wel eens laten zien in de reclame?
Heineken
Zie de films maar en soms zelfs ook sommige reclames van Heineken.

During the 1960s spy boom, many products including clothing and accessories, were branded with James Bond or 007. One of the more fascinating items is the James Bond's 007 Special Blend. This blend of malt liquor and beer was produced in 1968 by the National Brewing Company of Baltimore, Maryland. National, which also owned plants in Detroit, Miami, and Phoenix, is better known for Colt 45 malt liquor and National Bohemian beer.
The James Bond's 007 Special Blend cans featured attractive women posing in front of famous London backdrops. The brand was pulled when National Brewing learned that it might have been a good idea to check with the estate of Ian Fleming about using its trademarks for a commercial product. The cans are highly valued by collectors, and currently can fetch more than $500. Bond and beer is not a strange connection in itself. He has enjoyed a beer on several occasions, in the Ian Fleming novels particularly. Beer brands enjoyed by Bond include Löwenbräu, Miller High Life and Red Stripe. (https://www.jamesbondlifestyle.com/product/james-bonds-007-special-blend) Maar dus geen Heineken in de roman!

17. Welk bier is 10%? Jupiler, Duvel, La Trappe Isid'or, Rochefort 10,  of Sint Bernardus Abt 12?
Sint Bernadus Abt 12 is 10%
Is na te kijken door de etiketten eens naast elkaar te leggen ;)

18. Welk Amsterdamse brouwerij staat bekend van de taai taai en de mannenliefde?
Oedipus

Oedipus Mannenliefde is een Saison met 6,5% alcohol. Oedipus Mannenliefde wordt gebrouwen door Oedipus Brewing in Amsterdam. https://www.biernet.nl/bier/merken/oedipus-mannenliefde

19. Welke Nijmeegse brouwerij ad als een van hun eerste bieren een saison genaamd Sergeant Pepper?
Oersoep https://www.oersoepbrouwerij.nl/assortiment/basis_bieren/sergeant_pepper

De voorliefde van Oersoep voor droge bieren is goed te proeven in de Sergeant Pepper. De saisongist en de roze peperkorrels geven een droge en peperige smaak en maakt het een ware dorstlesser!
De Amerikaanse Cascade hop heeft een aroma van sinaasappel en de Duitse kruidige Tettnang hop versterkt de peperige aroma’s van de gist. oersoepbrouwerij.nl/assortiment/basis_bieren/sergeant_pepper

Het bier verwijst natuurlijk naar de Beatles:
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band is the eighth studio album by the English rock band the Beatles. Released on 26 May 1967,[nb 1] it spent 27 weeks at number one on the Record Retailer chart in the United Kingdom and 15 weeks at number one on the Billboard Top LPs chart in the United States. It was lauded by critics for its innovations in songwriting, production and graphic design, for bridging a cultural divide between popular music and high art, and for reflecting the interests of contemporary youth and the counterculture. Its release was a defining moment in 1960s pop culture, heralding the Summer of Love, while the album's reception achieved full cultural legitimisation for pop music and recognition for the medium as a genuine art form. https://en.wikipedia.org/wiki/Sgt._Pepper%27s_Lonely_Hearts_Club_Band

20. Anchor Brewing Liberty Ale werd in 1975 gelanceerd en wordt gezien als een heropleving van een bekende bierstijl, welke?
IPA


21. Yakima vallei en de Hallerdou staan, net zoals Poperinge,  bekend om een bepaalde teelt, welke?
Hopteelt

Yakima staat bekend om de wijn (zie https://visityakima.com/yakima-valley-wineries.asp), maar ook van de hop:

The Yakima Valley is U.S. hop country. The combination of the hop industry and craft breweries make Yakima a beer lover’s destination. Yakima Valley hop growers keep the U.S beer industry brewing, but it’s Yakima’s craft beer scene that’s hopping! It’s home to the only true, fresh from the source craft beer trail in the country. It’s where you can wander through the hop fields and then raise a glass at breweries and tap houses where you’re likely to find the brewer ready to kick back and share the passion behind the craft. (https://visityakima.com/yakima-valley-craft-brews.asp)

The Hallertau or Holledau is an area in Bavaria, Germany. With an area of 178 km², it is listed as the largest continuous hop-planting area in the world.[1] According to the International Hop Growing Convention, Germany produces roughly one third of the world's hops (used as flavoring and stabilizers during beer brewing), over 80% of which are grown in the Hallertau. Hallertau is roughly located between the cities of Ingolstadt, Kelheim, Landshut, Moosburg, Freising and Schrobenhausen. The region is defined by the hop-planting area in Bavaria. (https://en.wikipedia.org/wiki/Hallertau) 


22. Sam Adams Utopias is een Amerikaans bier van 29% ABV dat is gebrouwen volgens een speciaal proces "Samuel Adams starts with a blend of two-row pale malt combined with Munich and Caramel 60 malts, which gives the beers its deep, ruby color.... Samuel Adams starts with a blend of two-row pale malt combined with Munich and Caramel 60 malts, which gives the beers its deep, ruby color....This special brewing and aging process delivers a non-carbonated beer, since the high alcohol levels destroy any CO2. The final product tastes more like “a rich vintage Port, old Cognac, or fine Sherry with notes of dark fruit, subtle sweetness, and a deep rich malty smoothness,” according to a statement from the brewery. Because of this, they recommend drinking it in 1 oz. servings, instead of like a regular beer." Hoe duur zou dit bier zijn (in 2017)?
$199 (https://www.esquire.com/food-drink/drinks/a13121613/samuel-adams-utopias-beer/, https://jobbiecrew.com/200-beer-illegal-15-states/)
$210 (https://www.thrillist.com/news/nation/sam-adams-utopias-2019)


23. Een Schotse Craft Beer-brouwerij te Fraserburgh in Aberdeenshire werd in april 2007 opgericht door Martin Dickie en James Watt, die later zichzelf Elvis noemden, staat bekend om controversiële bieren zoals The End of History, een bier van 55% dat werd verkocht in elf flesjes van 33 cl die werden afgevuld en verpakt in opgezette hermelijnen (zeven) en eekhoorns (vier). Hoe heet deze brouwerij?
Brewdog Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=43qsGFydbWk of https://www.youtube.com/watch?v=Wmq7KlCbdYM

The End of History: The name derives from the famous work of philosopher Francis Fukuyama, this is to beer what democracy is to history. (https://brewdogrecipes.com/recipes/the-end-of-history) Zie hier een youtubefilmpje erover: https://www.youtube.com/watch?v=JvutuOGEWV4

Ze werden zelfs gedagvaard over Elvis Juice (https://www.brewdog.com/nl/brewdog-elvis-juice-4-x-can-nl), maar wonnen de rechtszaak (zie https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/elvis-juice-blijft-toch-van-brewdog/)


24. Rome, Rochefort, Chimay, Westmalle, Westvleteren, Berkel-Enschot en Zundert hebben iets gemeen, wat?
ze hebben een trappistenbrouwerij. Ik zocht als bron https://eten-en-drinken.infonu.nl/bier-en-wijn/124405-11-trappistenbieren-een-ambacht-van-de-monniken.html erbij, maar die info is al verouderd.  Dan dus Wikipedia voor een overzicht:

"Chimay" van de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay
"Engelszell" van Stift Engelszell in Engelhartszell an der Donau, Oostenrijk[3]
"La Trappe" van de Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot, Nederland
"Orval" van de Abdij van Orval in Villers-devant-Orval
"Rochefort" van de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort
"Spencer" van de Saint Joseph's Abbey in Spencer
"Tynt Meadow Trappist Ale" van de abdij van Mount Saint-Bernard in Coalville (Leicestershire), Engeland
"Tre Fontane" van de Abbazia Tre Fontane in Rome
"Westmalle" van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle
"Westvleteren" van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren
"Zundert" van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert
Sinds juni 2011 brengt ook de Franse Abdij op de Katsberg in Godewaarsvelde een trappistenbier op de markt, Mont des Cats. Dit krijgt echter niet het logo "Authentic Trappist Product" omdat het niet ter plaatse maar bij Chimay wordt gebrouwen. Ook La Trappe heeft van 1999 tot 2005 het logo niet gevoerd. Volgens de Internationale Vereniging Trappist heerste er toen onduidelijkheid over de authenticiteit, omdat de abdij Koningshoeven een samenwerkingsovereenkomst met het commerciële Bavaria-concern was aangegaan.
In februari 2012 lanceerde Stift Engelszell gelegen in Engelhartszell an der Donau, het enige trappistenklooster in Oostenrijk, Engelszell het eerste trappistenbier gebrouwen in de brouwerij. Sinds april 2012 is dit bier op de markt[4] en vanaf oktober 2012 draagt het het ATP logo.
In het Nederlandse Zundert, op maar enkele kilometers van de grens met België, hebben de monniken van de Abdij Maria Toevlucht op 29 november 2013 hun bier, 'Zundert', voorgesteld. Dat bier kreeg op 10 december 2013 het ATP-logo en werd zo het tweede Nederlandse trappistenbier.[5]
De paters van de Amerikaanse Saint Joseph's Abbey in Spencer, een dorpje in Massachusetts in de buurt van Boston, startten in 2013 met het brouwen van een trappistenbier Spencer trappist Ale.[6] Dit bier kreeg ook op 10 december 2013 het ATP-logo.[7]
Het bier 'Tre Fontane' van de gelijknamige abdij in Rome, Italië is begin mei 2015 officieel erkend als 'Authentic Trappist Product'.[8]
Op 16 maart 2016 werd het eerste Spaanse trappistenbier op de markt gebracht, Cardeña Tripel door het Monasterio de San Pedro de Cardeña. Het trappistenklooster is sinds december 2014 lid van de "Internationale Vereniging Trappist".[9] Het bier wordt gebrouwen in de Fabrica de Cervezas MarPal in Madrid en niet binnen de muren van het klooster en krijgt dus voorlopig niet het logo "Authentic Trappist Product".[10]
Op 6 maart 2017 trad de Britse abdij van Mount Saint-Bernard in Coalville (Leicestershire) toe tot de IVT.[11] In 2017-2018 werd een brouwerij gebouwd in de abdij en vanaf 9 juli 2018 kwam Tynt Meadow Trappist Ale, een donker bier, op de markt.[12] Op 17 september 2018 kreeg het bier het officiële ATP-label en werd zo (op dat moment) het twaalfde officiële trappistenbier in de wereld.[13][14]
In januari 2021 verloor "Achel" van de Sint-Benedictusabdij te Hamont-Achel het Authentic Trappist Product-label, aangezien het brouwproces niet langer onder toezicht van monniken gebeurde. Het bier blijft wel een trappist aangezien de Sint-Benedictusabdij ressorteert onder de abdij van Westmalle. [15] De abt van de Abdij van Westmalle brengt wekelijks een bezoek aan de Achelse Kluis en houdt toezicht op de brouw- en andere activiteiten in de Achelse Kluis. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Trappistenbier)


25. Brouwerij ‘t IJ brouwt al sinds 1985 eigenzinnig Amsterdams speciaalbier. Muzikant Kasper Peterson richtte het bedrijf op nadat hij kennis maakte met de Belgische bierstijlen. In 2015 is Brouwerij ’t IJ een samenwerking aangegaan, met welke Belgische brouwer?
Duvel Moortgat (https://www.duvelmoortgat.be/)

Brouwerij ’t IJ has been brewing quality craft beer since 1985 and has been growing considerably due to an increasing demand in the past few years. Since its unfiltered and unpasteurized quality beers charm a great many beer lovers, ‘t IJ aims to meet this demand, without compromising its local character. In order to support this rapid growth, ‘t IJ opted to collaborate with a strong partner.
As of September 1 2015, Brouwerij ’t IJ and Duvel Moortgat N.V., from Puurs, Belgium, have entered into a partnership. Duvel Moortgat is a strong family enterprise with loads of knowledge and experience and shares in several craft breweries in Belgium and the United States. The Belgian brewery is renowned for the excellent quality of its beer and can offer ‘t IJ valuable assistance in the fields of brewing techniques and distribution as well as contribute to its financial strength.
Bart Obertop and Patrick Hendrikse remain shareholders and will continue to run the brewery as before. The Amsterdam brewing team, led by Roel Wagemans, will also remain unchanged and will continue to brew innovative and exciting beers. The local, small-scale and independent character of ‘t IJ will be retained. The same holds for our collaborations with Amsterdam-based, national and international breweries. ‘t IJ will remain a platform for innovative beer and will keep brewing with breweries from both the Netherlands and abroad as before. (https://www.brouwerijhetij.nl/partnership-brouwerij-t-ij-duvel-moortgat/?lang=en)


Bonusvraag:
7 bizarre bieren uit de hele wereld staan op https://www.msn.com/nl-nl/lifestyle/reizen/7-bizarre-bieren-uit-de-hele-wereld/ar-BB1cZHlb vermeld. Tussen de uitgekauwde maïs, stierentestikels en de walvistestikels staat ook Shaved Black Truffle Beer. Wat zit hier voor bijzonder ingrediënt in?

Truffel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten