Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 22 juni 2021

Weer een peper!

 Breugem Heet & Stout!

Patrick Breugem en de mannen van Zaanse Sambal hebben beiden een passie voor heerlijke producten van Zaanse bodem. Door deze gedeelde passie is Heet & Stout in het leven geroepen, een vol, romig stout biertje met tonen van chocola, praliné en precies genoeg peper.  Type: Stout - Imperial / Double Bitterheid: 42 EBU Alcoholpercentage: 8% (https://www.brouwerijbreugem.nl/products/heet-stout)

Patrick Breugem en de mannen van Zaanse Sambal hebben beiden een passie voor heerlijke producten van Zaanse bodem. Door deze gedeelde passie is Heet & Stout in het leven geroepen, een vol, romig stout biertje met tonen van chocola, praliné en precies genoeg peper. TYPE Stout Imperial/Double ABV 8.0% IBU 42 (https://shop.plucafe.nl/home/1948-breugem-heet-stout.html)

Breugem Heet en Stout is gebrouwen met tinctuur op basis van wodka 50% met gerookte pepers, Habanero, Naga Jolokia en rode chili. Op basis van deze ingrediëntenlijst mag je een intens en pittig bier verwachten. En dat is het! Naast de pittige smaken vind je duidelijk de karakteristieken van een goede Stout terug in dit bier. In 2018 was de Breugem Heet en Stout een van de medaillewinnaars van de Dutch Beer Challenge. Details BrouwerijBrouwerij Breugem BierstijlStout Alcohol8.0% Categorie Intens en Uitdagend Spijzen Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts Drinktemp.8 °C Volume33 cl Drinkmoment Haardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan Gisting Bovengistend (https://www.bierista.nl/breugem-heet-en-stout)

Habanero, Naga Jolokia en rode chili? Op mijn flesje staat Daredevil, Habanero, Jolokia. 

BIJZONDERHEDEN Gouden Medaille Dutch Beer Challange 2018 ( Categorie Innovatie/Speciaal) Gebrouwen bij "de Hoop" in Zaandam, vlakbij de Zaanse Schans. In dit bier is Zaanse Sambal verwerkt. (https://www.mitra.nl/product/brouwerij-breugem-heet-en-stout-33cl)

"Uit het Fresh Beer Project met als extra geroosterde pepers van Zaanse Sambal (Daredevil, Habanero en Jolokia), die liefst even beroemd moet worden als de mosterd uit die omstreken." (https://www.bierista.nl/breugem-heet-en-stout)

Zicht Zwart en ondoorzichtig. Vrij volle, beige en medium schuimkraag met stabiliteit, die echter wel hoor- en zichtbaar heel langzaam weg bruist. (https://www.bierista.nl/breugem-heet-en-stout) Diep roodbruin. (https://www.mitra.nl/product/brouwerij-breugem-heet-en-stout-33cl)

Neus Voornamelijk donker moutige geur. (https://www.bierista.nl/breugem-heet-en-stout) Rozijn en mokka. (https://www.mitra.nl/product/brouwerij-breugem-heet-en-stout-33cl)

Smaak Mooi volle, iets romige en goede stout smaak met klein pikantje bij de eerste slok en met vervolgens een klein spektakeltje aan smaakindrukken/-inloeden. Achter in de keel iets van de pikanterie maar deze pittigheid is zeker niet zwaar en daarmee storend aangezet. Er zijn ook nog de mokka tonen van koffie en chocolade, die onderweg aanhaken. Mooi rond van smaak waar doorheen heel subtiel die rode pepers meedoen. In de nasmaak eerder chocolade dan peper en iets plakkerig. Spijssuggestie Tegenover de pedissigheid van de sambal mild geaarde spijzen inzetten als iets met paddestoelen of (gekaramelliseerde) witlof. (https://www.bierista.nl/breugem-heet-en-stout) Vol en Romig. (https://www.mitra.nl/product/brouwerij-breugem-heet-en-stout-33cl)

Ik proefde geen mokka, maar ervoer wel een vol romige fluweel mondgevoel. 

Ook dacht ik dat die pepers bijna een normaal bierbrouwingrediënt zijn geworden. 

Zaanse sambal De sambal is geen heet-maker maar smaakmaker! De verschillende soorten sambal worden in het voormalige laboratorium van de oude wapen- en munitiefabriek op het Hembrugterrein gemaakt, bij Lab-44. (https://www.zaanstore.nl/product/zaanse-sambal/) Deze Sambal is ooit ontstaan als experiment. Nu al een tijdje een naam aan het opbouwen met hun toegankelijke sambal met Zaanse ingrediënten zoals pinda-olie en mosterdzaad.  (https://www.hembrugterrein.com/zaanse-sambal-in-de-spotlight/)

Lab-44 is gevestigd in een monumentaal pand uit 1918 op het Hembrugterrein. Dit gebied van ruim vier vierkante kilometer behoorde ooit toe aan een wapen- en munitiefabriek en was (https://www.hembrugterrein.com/todo/altijd-te-doen/#eten-3)

Het Hembrugterrein is een gebied van 42,5 hectare op de grens tussen Amsterdam en Zaandam. De naam HEMbrug verwijst naar de vroegere spoorbrug over het Noordzeekanaal tussen Zaandam en Amsterdam. HEM is de historische naam voor buitendijks land, in dit geval in het voormalige IJ. Na de aanleg van het Noordzeekanaal werd deze landtong opgehoogd en kwam het beschikbaar voor gebruik. Op het mysterieuze terrein, achter hoge hekken en strenge beveiliging, produceerde de Artillerie Inrichtingen vanaf 1895 vuurwapens, artillerie en munitie voor het Nederlandse leger. De plek is zorgvuldig gekozen achter de verdedigingslinie van de stelling van Amsterdam, vanuit het hart van de stelling kon de fabriek het leger van wapens en munitie voorzien. Er is door de jaren heen flink bijgebouwd en ook gesloopt op het terrein. Door de functie van de fabriek en het explosiegevaar kent het terrein kenmerkende gebouwen zoals die met halfronde daken die een eventuele schok moesten geleiden. Ook de positie van de gebouwen en de inrichting van de buitenruimte, zoals de aarden wallen en het plof bos,  waren gericht op het beperken van de schade in geval van een explosie. Het resultaat is een voor Nederland uniek fabrieksterrein. (https://www.hembrugterrein.com/terrein-info/geschiedenis/)

Het Hembrugterrein kent een bewogen geschiedenis. Van werkplek voor 8500 mensen na het uitbreken van de eerste wereldoorlog tot de bezetting en bijna vernietiging tijdens de tweede. Met behulp van het Marshallplan de productie weer gestart. Inmiddels Eurometaal geheten, sloot het bedrijf in 2003 definitief de deuren. De natuur nam het verlaten gebied over en de gebouwen raakte in verval. Met uitzondering van een aantal creatieve ondernemers die er een tijdelijke plek hadden gevonden, was het terrein jarenlang afgesloten van de buitenwereld. (https://www.hembrugterrein.com/terrein-info/geschiedenis/)

In 2011 werd de eerste stap in de ontwikkeling van het verlaten terrein gezet toen 3 monumentale gebouwen werden gerenoveerd. Het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van het terrein, tekende vervolgens in 2012 een samenwerkingsovereenkomst met de Provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad. Het doel was het terrein nieuw leven in te blazen als bedrijventerrein voor creatieve en innovatieve ondernemers. De grootse verandering vond plaats in januari van 2014 toen voor het eerst in de geschiedenis de hekken opengingen voor het publiek. Verschillende ondernemers werken inmiddels in de gerenoveerde, industriële gebouwen en er vinden verschillende evenementen en festivals plaats. Sinds de opening in 2014 is een steeds groter gebied te bezoeken. Het terrein doet inmiddels ook dienst als een stadpark en is een aanwinst voor de regio. (https://www.hembrugterrein.com/terrein-info/geschiedenis/)

Ministry of Spicy Business: makers van Zaanse Sambal  (https://www.amsterdammade.org/makers/ministry-of-spicy-business/)

Wat zijn die pepers Daredevil, Habanero en Jolokia eigenlijk?

Daredevil (Matt Murdock) is a fictional superhero appearing in American comic books published by Marvel Comics. Daredevil was created by writer-editor Stan Lee and artist Bill Everett, with an unspecified amount of input from Jack Kirby.[6] The character first appeared in Daredevil #1 (April 1964). Writer/artist Frank Miller's influential tenure on the title in the early 1980s cemented the character as a popular and influential part of the Marvel Universe. Daredevil is commonly known by such epithets as the "Man Without Fear"[7] and "The Devil of Hell's Kitchen".[8] Daredevil's origins stem from a childhood accident that gave him special abilities. While growing up in the historically gritty or crime-ridden working class Irish-American neighborhood of Hell's Kitchen in New York City, Matt Murdock is blinded by a radioactive substance that falls from an out-of-control truck after he pushes a man out of the path of the oncoming vehicle. While he can no longer see, his exposure to the radioactive material heightens his remaining senses beyond normal human ability, and gives him a "radar sense." His father, a boxer named Jack Murdock, is a single man raising his now blind son, who despite his rough upbringing, unconditionally loves his son and tries to teach him to form a better life for himself. Jack is later killed by gangsters after refusing to throw a fight, leaving Matt an orphan. In order to protect himself, Matt began training to hone his physical abilities and superhuman senses under the tutelage of a mysterious blind stranger named Stick, eventually becoming a highly skilled and expert martial artist. Some years later, after graduating from law school with high grades, Matt seeks out the criminal element in Hell's Kitchen and starts his crime-fighting activities. Matt targets the local gangsters who murdered his father and succeeds in bringing them to justice. Eventually, donning a costumed attire modeled after a devil, Matt took up a dual life of fighting against the criminal underworld in New York City as the masked vigilante Daredevil, which put him in conflict with many super-villains, including his arch-enemies Bullseye and the Kingpin.[9] He also becomes a skilled and respected lawyer after graduating from Columbia Law School with his best friend and roommate, Franklin "Foggy" Nelson, with whom he becomes law partners, forming the law firm Nelson & Murdock. (https://en.wikipedia.org/wiki/Daredevil_(Marvel_Comics_character))

Okee dat is geen peper...

De eerste aanwijzingen voor de teelt van pepers dateren van ongeveer 7000 jaar geleden. De teelt is ook vaak afgebeeld op oud aardewerk. In Europa werden de eerste pepers omstreeks het jaar 1500 geteeld. Binnen korte tijd werden ze heel populair. Door het veredelen van de Spaanse pepers met inheemse Aziatische pepers zijn aparte soorten pepers ontstaan. Daardoor onderscheiden zij zich van de pepers die momenteel in Zuid- en Midden-Amerika voorkomen. (https://www.verseoogst.nl/producten/habanero-peper)

De Habanero, wat betekent ‘uit Havana’, is een type peper dat van oorsprong uit centraal Amerika en de Caribbean komt. Daar wordt deze gefrommelde peper in zijn geheel meegekookt om later uit het gerecht verwijderd te worden. De zeer ervaren gebruiker waagt het erop om de peper ook te nuttigen.... Habanero’s hebben een zeer scherpe smaak. Deze peper is de heetste Mexicaanse peper ter wereld. Meestal wordt de Habanero in zijn geheel meegekookt om later uit het gerecht te worden verwijderd. (https://www.verseoogst.nl/producten/habanero-peper)

Habanero pepers kunnen zowel groen, geel, oranje of rood zijn. De peper is 3 tot 6 cm lang en heeft de vorm van een lampionnetje. Habanero is één van de hetere pepers en scoort daarmee een 9 uit 10 op de ´hot scale´. (https://www.eatme.nl/producten/habanero)

Wist je dat... de habanero peper soms wordt verward met een mini paprika. Na een grote hap te hebben genomen te hebben staat je mond uren in brand. één habanero peper kan wel 30 tot 50 keer heter zijn dan de Jalapeño peper. wanneer je een (te) hete peper gegeten hebt, je mond kunt blussen met yoghurt of melk. (https://www.eatme.nl/producten/habanero)

De habanero is een zeer hete chilipeper van het geslacht Capsicum. Onrijpe habanero's zijn groen en rijpen rood af. Ook zijn er gele en oranjeachtige varianten. Ze zijn 2 tot 6 centimeter lang. De pepers worden beoordeeld van 100.000 tot 350.000 op de schaal van Scoville. Omdat de naam habanero "uit Havana afkomstig" betekent, wordt ten onrechte aangenomen dat deze peper uit Cuba zou komen. Wellicht berust dit misverstand omdat zij daar vroeger veel verhandeld werd. Volgens recent onderzoek neemt men aan dat de oorsprong op het schiereiland Yucatán ligt. Na de ontdekking ervan door de Europeanen werd de habaneropeper al snel wereldwijd verspreid. Zo dacht men in de 18e eeuw ook nog eens dat deze peper oorspronkelijk uit China zou komen. Vandaar dat de plant ingedeeld werd in de groep Capsicum chinense.[1][2]... De meeste, vooral de oranjeachtige en gele, habaneropepers komen van het schiereiland Yucatán. De rode variëteit uit het Caribische gebied. Andere productielanden zijn Belize, Panama, Costa Rica en de deelstaten Texas, Idaho en Californië van de Verenigde Staten.... Habaneropepers behoren tot de scherpste pepers. Deze scherpte wordt veroorzaakt door de stof capsaïcine. De zaden en zaadlijsten in de vrucht kunnen concentraties van 1500 ppm bevatten. Een waterige oplossing met een concentratie van 0,5 ppm capsaïcine wordt door de meeste mensen al als scherp ervaren. Op de Scovilleschaal gemeten liggen de waarden van habaneropepers tussen de 100.000 en 350.000 eenheden. De smaak is - afgezien van de scherpte - als tropisch fruit. In Mexico, Brazilië en Peru is de peper een vast bestanddeel in gebak. Een manier om de habaneropeper voor de Europese mond genietbaar te maken wordt aanbevolen om - met het gebruik van handschoenen - de vrucht in stukken te snijden en vervolgens in honing te leggen. Op deze wijze kunnen zij een jaar in de koelkast bewaard worden. De honing elimineert grotendeels de stof capsaïcine en brengt de smaak van het tropische fruit tot zijn recht. Voorzichtigheid is toch nog steeds geboden omdat zelfs na lange tijd in de honing gelegen te hebben de vrucht voor de Europese smaakzin als behoorlijk scherp ervaren kan worden. In geringe gebruikshoeveelheden echter geeft het een aangename en unieke exotische scherpheid. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Habanero)

De Naga Jolokia (ook wel Bhut Jolokia) is een chilipeper, die in 2007 door het Guinness World Records werd erkend als de heetste peper ter wereld. Daarmee verdrong de peper de Rode Savina. Nadien werd de titel overgenomen door achtereenvolgens de Trinidad Moruga Scorpion en de Carolina Reaper. De Naga Jolokia wordt vooral aangetroffen in de regio Assam in India.[1][2] Verder groeit de peper in de Indiase staten Nagaland en Manipur. In februari 2012 verloor de Naga Jolokia de titel van heetste peper ter wereld aan de Trinidad Moruga Scorpion. Er bestaat onenigheid over het feit of de peper een Capsicum frutescens of een Capsicum chinense is. Recente DNA-studies hebben aangetoond dat de peper waarschijnlijk een hybride is tussen deze twee soorten, maar met voor het grootste deel genen van de C. chinense.[3] ... Het woord ‘‘jolokia’’ is Assamees voor het geslacht Capsicum.[3] Het woord Nāga is Sanskriet voor koningscobra. De peper komt vermoedelijk oorspronkelijk uit Nagaland, en is door de Naga vernoemd naar een giftige slang uit de regio. Dit vermoedelijk omdat de scherpe smaak van de peper doet denken aan een beet van de koningscobra. De peper staat ook bekend als Naga Morich in Bangladesh en Bih Jolokia in de staat Assam (Bih = 'gif', Jolokia = 'chilipeper'). Andere namen zijn Bhut Jolokia (Bhut = 'spook'), Oo-Morok (Oo = 'boom', Morok = 'Chili'), Borbih Jolokia, Nagahari, Nagajolokia, Naga Moresh en Raja Mirchi ('Koning der Chili’s'). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Naga_Jolokia)

The ghost pepper,[2][3] also known as bhut jolokia (which literally means Bhutanese chilli in Assamese[4]), is an interspecific hybrid chili pepper cultivated in Northeast India.[5][6] It is a hybrid of Capsicum chinense and Capsicum frutescens and is closely related to the Naga Morich.[7] In 2007, Guinness World Records certified that the ghost pepper was the world's hottest chili pepper, 400 times hotter than Tabasco sauce.[neutrality is disputed] The ghost chili is rated at more than one million Scoville Heat Units (SHUs). However, in the race to grow the hottest pepper, the ghost chili was superseded by the Trinidad Scorpion Butch T pepper in 2011 and Carolina Reaper in 2013.[8]

Op de heatscape van Scoville (https://pepperjoe.com/pages/hot-pepper-heat-scale) staat Jalapeno op 1 en Habanero op 4 en Jolokia zou Ghost zijn op 7. 

Wat te denken van: 

Martinus Calmix met Naga Jolokia (https://www.brouwerijmartinus.nl/winkel/martinus-calmix-9/)

Ghost Face Killah van Twisted Pine Brewing Company met maar liefst zes verschillende soorten pepers. (https://fhm.nl/het-bier-meest-vreemd-op-aarde/) een 'wheat ale dry-peppered with fresh Anaheim, Fresno, Jalapeño, Serrano, Habanero, and Bhut Jolokia (AKA Ghost Peppers)' (https://www.instagram.com/p/BlnfI91juNS/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading)

De Amerikaanse bierbrouwerij Twisted Pine Brewing Company uit de staat Colorado, heeft het heetste bier ter wereld gebrouwen: Ghost Face Killah. Dit bier bevat extracten van zes pepersoorten: Anaheim peper, Fresno, jalapeño, serrano, habanero en bhut jolokia pepers. Bhut Jolokia pepers schijnen 200 keer heter te zijn dan jalapeño pepers... Ghost Face Killah facts: Type bier: Chili Alcoholpercentage: 5% Nasmaak: heet  (https://www.biernet.nl/nieuws/ghost-face-killah-het-heetste-bier-ter-wereld)

In mijn zoektocht naar bieren met pepers vond ik het overzicht van De Watertoren: https://brouwerijdewatertoren.blogspot.com/2013/10/overzicht-van-commerciele-peperbieren.html

Ze hebben ook aandacht voor pepers:

Rode Jalapeno's zijn heter dan groene Jalapeno met een Scoville waarde van 5000-6000. ... De Habanero is 40 keer heter dan Jalapeno met een pittigheid van 300.000+. ... Naga Jolokia (Gedroogd) Deze ghost pepper is extreem heet met een pittigheid van 850.000 tot 1.000.000... De rauwe pepers (Arabisch, Spaanse gele, Jalapeno en Habanero) geven een wat groene smaak die varieert van zoet tot zuur en soms gewoon als paprika. De opgegeven pittigheid van de pepers komt overeen met de proefnotities van de pepers. (https://brouwerijdewatertoren.blogspot.com/2014/02/welke-peper-in-welk-bier.html) 

In Denemarken had ik volgens mij ook eens een bier met Chili?)pepers. Zal er waarschijnlijk destijds een blogbericht aan heb besteedt met wat afbeeldingen van internet, waardoor de pagina nu offline staat :p 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten