Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 12 juni 2021

Bierblogarcheologie 3 EK2020

In 2019 had ik al een poging gedaan op https://biervat.blogspot.com/2019/01/bierblogarcheologie-poging-2.html om een doorstart te maken met bierblogarcheologie wat ik ook had op https://biervat.blogspot.com/2017/03/bierblogarcheologie.html en http://biervat2.blogspot.com/2018/08/4-jaar-na-dato-bierblogs.html.

Het idee is dat ik oude blogberichten nalees en vergelijk met de huidige situatie. Er is afgelopen jaren veel veranderd. Maar waar te beginnen?

Op https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/oudste-bierblog-van-nederland-bestaat-tien-jaar/  wordt verwezen naar het oudste bierblog van Nederland: http://www.bierburo.nl/.

Het bierblog op http://www.bierburo.nl/ bestaat nog steeds. Waar te beginnen? 

07 jun Europa...[2016] (https://www.bierburo.com/europa/) is een bericht over het EK 2016. Wat stond daar te lezen?

"Het mooie is dat net als met voetbal ieder land zijn eigen biersfeer heeft. Groot Brittanië hinkt op twee benen. Aan de ene kant de hang naar het verleden van real ale, .... Denemarken trekt een eigen pad met veel aandacht voor bieren met producten van eigen bodem. Ze bouwen aan een new Nordic bierstijl. De Belgen hebben een prachtige biercultuur, .... Ze zijn niet de enige meer met een grote diversiteit. De Duitsers blijven ijzerenheinig traditioneel. Ze zetten nu pas de eerste stapjes op het gebied van craftkultur, maar dan het liefst binnen de grenzen van het Reinheitsgebot. Polen ontdekt dat het met Baltic Porters een eigen biersoort heeft die er om smeekt om opnieuw ontgonnen te worden. In Tsjechië blijft pils dominant, maar dan wel in veel verschillende vormen. Italië is een feest van smaak, waarbij men intussen ook bier aan tafel uitgenodigd heeft. Met gratie en elegantie worden daar de meest bijzondere bieren gemaakt. De Scandinavische bierlanden maken met hun accijnzen bier zo duur, dat het niet meer loont om slecht bier te drinken. Nederlandse brouwers staan te boek als gedurfd, eigenzinnig en creatief. Maar ook in Spanje en zelfs het traditionele wijnland Frankrijk ontkiemt een mooie biercultuur. Ik hoop dat ieder land daarbij wel zijn eigenheid houdt. Dat we niet afzakken naar een niveau Champions League afdalen waar iedere met grof geld gefinancierde voetbalclub inwisselbaar is voor een andere. Nee, dan liever het Europees Kampioenschap. Ieder z’n eigenheid maar wel samen het café in.''  (https://www.bierburo.com/europa/)

Tja, hoe zit het met EK2020? Het UK heeft natuurlijk de real ales, Duitsland hun reinheitsgebot, Ierland de stouts, Denemarken een Nordic bierstijl, maar ook Zweden en Spanje, Portugal en Italië hebben een opkomende craft beer. Tsjechië staat natuurlijk voor pils. De 'echte' pils. Polen, Hongarije, Noord-Macedonië en Oekraïne, euh wat voor bier is daar te vinden?

Ik kan dan wel de bieratlas van Michael Jackson erbij pakken, maar er is zoveel veranderd.  

Polen is natuurlijk bekend van de Göse, maar er is meer:

Bier (Pools: piwo) neemt in Polen een belangrijke plaats in. Met een jaarlijkse productie van meer dan 37 miljoen hectoliter bier staat Polen op de derde plaats in Europa. Het overgrote deel van het Poolse bier wordt in eigen land gedronken. ... De meeste bieren in Polen zijn blonde lagers, verder brouwen veel brouwerijen een eigen porter. Een uniek bier van Poolse origine is Grodziskie (Grätzer Bier), een bovengistend gerookt tarwebier. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Polen)

Populaire biersoorten  Euro- lagers van licht, vol en met hoge sterkte. Genaamd 'Piwo jasne lekkie', 'Piwo jasne pelne', 'Piwo jasne mocne'. ABV 3-9% afhankelijk van het type, deze meest voorkomende bieren worden in Polen vooral gevonden van 5% -6% ABV. Pilsner Baltische dragers, klassieke stijl afkomstig uit landen rond de Baltische zee , met zijn wortels in portier en stout . Genaamd 'Porter' of 'Piwo ciemne mocne'. Meestal met een hoge sterkte van ongeveer 8-10% ABV. Commercieel voorbeeld: Komes Porter Bałtycki, Ciechan Porter, Lwówek Porter, Porter Warmiński, Grand Imperial Porter, Porter Cieszyński, Żywiec Porter, Okocim Porter, Perła Porter en vele anderen. Amber pils stijlen - Wenen, Marzen, etc. Bock-stijlen, voornamelijk Doppelbock. Bekend als 'Koźlak' en 'Bock' in Polen. Commerciële voorbeelden: Amber Koźlak Bier in Polen - (https://nl.xcv.wiki/wiki/Beer_in_Poland)

Hongarije staat misschien niet bekend om bier, maar het is er wel:

Zie ook https://www.hongarijevakantieland.nl/recepten-uit-hongarije/bier/ bijvoorbeeld.

Bier is in Hongarije een populaire drank die er al eeuwenlang gebrouwen wordt. De biermarkt wordt gedomineerd door vier brouwerijen die voornamelijk lagers en donkere bieren in Duitse stijl produceren. Sinds 1993 zijn deze brouwerijen grotendeels in handen van buitenlandse brouwerijgroepen. ... Brouwerij Dreher werd gestart in 1862 door Anton Dreher en domineerde de biermarkt tot aan de Tweede Wereldoorlog. Daarna werden alle brouwerijen staatseigendom. Na de val van het communisme en de daarop volgende privatisering werd Brouwerij Dreher eigendom van South African Breweries (nu SABMiller) in 1993. In datzelfde jaar kwam de in 1969 opgerichte Brouwerij Borsod in handen van het Belgische Interbrew (nu AB InBev). In oktober 2009 verkocht AB InBev alle Oost-Europese brouwerijen aan CVC Capital Partners, die deze onderbracht in een nieuwe firma StarBev.[1] In april 2012 werd StarBev op zijn beurt verkocht aan de Canadese brouwerijgroep Molson Coors en kreeg de naam Molson Coors Central Europe.[2] De Oostenrijkse Ottakringer Group kreeg 78% van de aandelen van Brouwerij Pécs in handen. Brau Union Hungária ontstond na het samengaan van de brouwerijen in Sopron en Martfű, Brouwerij Sopron (Soproni Sörgyár) en Brouwerij Martfű (Martfűi Sörgyár) en was in handen van het Oostenrijkse Brau Union AG. Brau Union AG werd op zijn beurt opgekocht door Heineken en vanaf juni 2007 kreeg de brouwerij de huidige naam Heineken Hungary. In december 2016 werden de Oost-Europese activiteiten van AB InBev (inmiddels gefuseerd met SABMiller) overgenomen door de Japanse Asahi Group Holdings voor een bedrag van 7,3 miljard euro, waaronder de merken als Tyskie, Lech (Polen), Pilsner Urquell (Tsjechië) en Dreher.[3][4] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Hongarije)

Bij Dreher denk ik aan Vienna, hoe zat dat ook alweer?

Een Vienna is een bier dat oorspronkelijk uit Oostenrijk komt en is een moutig ondergistend amberkleurig bier. (https://www.bier-brouwer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=102&Itemid=227)

Hoe zat dat ook alweer?

Oostenrijk-Hongarije (ook bekend als de Donaumonarchie, het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, de Oostenrijks-Hongaarse monarchie of de k.u.k.-Monarchie), formeler bekend als de in de Rijksraad Vertegenwoordigde Koninkrijken en Landen en de Landen van de Heilige Hongaarse Stefanskroon, was een constitutionele monarchistische unie tussen de kronen van het keizerrijk Oostenrijk en koninklijk Hongarije in Centraal-Europa. De unie was een gevolg van de Ausgleich (1867), waarin het huis Habsburg toestond de macht te delen met de gescheiden Hongaarse regering, en zo dus toestond het grondgebied van het voormalige keizerrijk Oostenrijk te verdelen onder hen. De Oostenrijkse en Hongaarse landen werden onafhankelijke entiteiten die een gelijke status genoten. Oostenrijk-Hongarije was een multinationale monarchie en een van 's werelds grootste mogendheden op dat moment.[bron?] De dubbelmonarchie bleef 51 jaar bestaan, tot ze werd ontbonden op 31 oktober 1918 na een militaire nederlaag op het Italiaans front van de Eerste Wereldoorlog. De monarchie bestond uit hedendaags Oostenrijk, Hongarije, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en delen van Italië, Montenegro, Polen, Roemenië, Servië en Oekraïne. .... Na de Oostenrijkse nederlaag tegen Pruisen in de oorlog van 1866 was de keizerlijke regering niet langer in staat de eisen van de Hongaren te negeren. Deze kregen hun zin in 1867, toen door het Oostenrijks-Hongaars Compromis (de Ausgleich) Frans Jozef aan Hongarije dezelfde status gaf als Oostenrijk. De Slavische volkeren in de monarchie werden in dit proces echter geheel buiten spel gezet. Met de Ausgleich kregen de Duitse en Hongaarse bevolkingsgroepen een geprivilegieerde positie. De andere volken, die samen een kleine meerderheid vormden, werden in de dubbelmonarchie op een zijspoor gezet, hetgeen met name bij de Tsjechen op groeiende weerstand stuitte. .... Eerste Wereldoorlog. ... verging het Oostenrijk-Hongarije zeer slecht. Bij de Slag bij Lemberg werd het Oostenrijks-Hongaarse leger gedecimeerd .... Frans Jozef overleed in 1916 en werd opgevolgd door kroonprins Karel. Maar Oostenrijk-Hongarije overleefde de oorlog niet. Het land was te heterogeen om de last van een totale oorlog te kunnen dragen. Doordat het land veel verschillende bevolkingsgroepen binnen zijn grenzen had, was er weinig gevoel van eenheid. .....De Centralen, waaronder Oostenrijk-Hongarije, verloren de oorlog. Het Verdrag van Saint-Germain (1919) bezegelde het lot van het imperium. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Oostenrijk-Hongarije)

Vienna Lager Dit ondergistende bier heeft een zachte moutige zoetheid. Licht geroosterde tonen en een lage tot medium bitterheid bepalen het karakter van de Vienna. Vienna, dat zal niemand verbazen, is een bierstijl die geboren is in Oostenrijk. Het werd voor het eerst gebrouwen bij de Schwechat-brouwerij. De Oostenrijker Anton Dreher en de Duitser Gabriel Sedlmayr experimenteerden met ondergist en donkere Vienna-mout. Dat leverde uiteindelijke deze zeer zachte en vriendelijke bierstijl op.(https://www.bierista.nl/stijl/vienna-lager)

De tegenhanger van de Munich Dunkel uit Oostenrijk, vernoemd naar de mout waarmee het gebrouwen wordt; Viennamout. De smaak iets minder intens en iets lichter dan een Munich Dunkel, maar verder vergelijkbaar; Een ondergistende gefilterde bierstijl met een intens moutig/broodachtige smaak. Het bier is niet zoet en hop- en gist-aroma's blijven op de achtergrond. De verschillen komen voort uit de iets lichtere kleur en smaak van de Vienna-mout. (https://www.beerinabox.nl/bierstijlen/vienna-lager/45/)


Noord-Macedonië is beduidend minder groot in bieropzicht:

Naast wijn en rakija is bier in Noord-Macedonië een courante en populaire alcoholische drank. De republiek kent dan ook een aantal eigen biermerken en brouwerijen, die doorgaans blonde lagerbieren produceren.


Het bekendste bier in Noord-Macedonië is Skopsko ('uit Skopje'), dat gebrouwen wordt door de Pivara Skopje in de gelijknamige hoofdstad. Skopsko is blond lagerbier met een alcoholgehalte van 4,9%, dat sinds 1924 op de markt is. De brouwerij maakt deel uit van de Nederlandse groep Heineken en verdeelt de Heineken- en Amstelbieren ook in Noord-Macedonië. Naast het reguliere Skopskobier brouwt de Pivara Skopje ook het citroenbier Skopsko Radler en de blonde lagers Skopsko Silver Moon en Gorsko. Vroeger bood men ook nog het blonde lagerbier Balkansko aan. Het zuidelijker gelegen Prilep huisvest twee brouwerijen: de Pivarnica Andikoma, dat het lager Makedonsko Pivo brouwt, en de Prilepska Pivarnica, producent van de populaire pils Zlaten Dab en van de lagers Majstorsko en Krali Marko ('koning Marko' ofte Marko Kraljević), dat eveneens al sinds 1924 bestaat. In Noord-Macedoniës tweede stad, het zuidwestelijke Bitola, is de Pivara Bitola gevestigd, dat de pilsbieren Kenbach en Kenbach Premium en het lagerbier Bitolsko op de markt brengt. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Noord-Macedoni%C3%AB)

Skopsko (Macedonian: Скопско) is the most popular beer in North Macedonia. It has 64% of the market in North Macedonia. It was the first commercial beer, the best-known and best-selling beer brand in the country.[citation needed] Once a "Best of Macedonia" has become "Our Best" and "Skopsko, and everything is possible" - are its most famous slogans. (https://en.wikipedia.org/wiki/Skopsko_beer)

Oekraïne is een land dat veel in het nieuws is, maar meestal met wat nare onderwerpen. 

Een oude legende van Kiev zegt dat alle mensen op aarde elkaar kunnen leren kennen over 6 glazen bier (https://www.getyourguide.nl/kiev-l185/kiev-bierproeverij-met-traditionele-oekraiense-snacks-t222240/) Op https://www.debierliefhebber.nl/land/oekraine?bier_land=685 vind ik geen vermeldingen !? Ook op Wikipedia is geen vermelding van bier in Oekraïne. 

The following are the highest rated beers brewed in Ukraine as they appear in the ranks at RateBeer.com. Beer scores are weighted means so that more ratings for a beer increase the score's tendency to the beer's actual mean.... 


Name Avg # Style

1 KF DUX Imperial Stout 3.76 5 Stout - Imperial

2 Varvar Black Bean 3.73 13 Stout - Imperial Flavored / Pastry

3 Collider Affectionate Krampus 3.71 16 Stout - Imperial

4 Pravda 1k 3.67 6 Stout - Imperial

5 Pravda Lvivska Vesna 3.61 34 Stout

6 Varvar / Lysopilka / Solomyanska / Pyvna Duma / First Dnipro / Syndicate / Zip's / KF / White Rabbit / Tsypa / Kumpel / C.H.U.M.A.K.O.V. / Bierwelle / Odesskaya Collaport WTF2? 3.55 3 Porter - Baltic

7 Tsypa Black Ella 3.54 9 Stout - Imperial

8 Pravda Fresh Hop Vatra 3.54 5 Belgian Ale - Pale / Golden / Single

9 Pravda 100 Varka (Sota Varka) 3.53 17 Quadrupel / Abt

10 Pravda Lvivska Osin 3.52 8 Bock - Doppelbock

11 Tsypa 100 3.51 14 IIPA DIPA - Imperial / Double IPA

12 Pravda IPA Magnum Green Hop 3.48 6 IPA

13 Tsypa Chorna 3.48 27 Stout

14 Kumpel Porter 3.47 12 Porter

15 Tsypa Vnochi 3.47 21 IPA - Black / Brown / Cascadian Dark

16 Pravda Kyiv Not Kiev 3.47 5 Bock - Doppelbock

17 Varvar Amalgam 3.46 6 Sour / Wild Beer

18 Varvar Hay Day 3.46 6 Saison / Farmhouse / Grisette

19 KF Inside The Turtle 3.46 3 Stout - Flavored / Pastry

20 Varvar Double Dragon Milk  (https://www.ratebeer.com/beer/country/ukraine/208/)


Dat geeft een divers beeld. Wellicht leuk idee om per wedstrijd wat bieren uit die landen te drinken? Hopen dat het inderdaad geen Champions League wordt waarbij elke brouwerij de IPA, DIPA, NEIPA, Saison, Stout enzovoort brouwt zonder de eigen landelijke/regionale kenmerken. De pracht zit juist in de diversiteit, zoals ook in het Eurovisie Songfestival steeds blijkt. Het leukste is de lokale rariteiten zoals Verka Serduchka - Dancing Lasha Tumbai  : https://www.youtube.com/watch?v=i0sTxrvl_k8   met in het begin van het lied wellicht wellicht wat voetbaluitslagen voor dit EK.


 


 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten