Translate

Zoeken in deze blog

maandag 14 juni 2021

Brouwerij Bourgogne Kruis

Brouwerij Bourgogne Kruis is een Nederlandse onafhankelijke bierbrouwerij in Oosterhout in de provincie Noord-Brabant. De brouwerij werd in 2009 opgericht door Willem en Paul Thuring samen met brouwmeester Jan van den Bemd, in een bedrijfspand uit de jaren 1960, in samenwerking met Brouwtechniek Nederland. De brouwinstallatie heeft een brouwcapaciteit van 1000 liter en het eerste bier werd in 2012 op de markt gebracht. De brouwerij is de opvolger van de oude gelijknamige familiebrouwerij die in 1920 opgericht werd door de grootvader van Jan van den Bemd, Antonius van den Bemd in Oudenbosch. Begin jaren 1950 kwam er echter een einde aan de brouwactiviteiten. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Bourgogne_Kruis)

Ik heb de brouwerij eens bezocht zo'n 10 jaar geleden. Een bezoek zit er vooralsnog niet in... Dus wat kan ik vinden op internet? 

De brouwerij is te zien op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=TQUeGLS5Sqs en hier is een verhaal en een  plaatje van bierhistorie te vinden op respectievelijk https://bourgognekruis.com/wp-content/uploads/2017/12/bk_HISTORIE.pdf en https://media.insiders.nl/vib/files/other/8f2babb2d758a50aa9e0e384116e288d2fa4d55f.pdf

Brouwerij Bourgogne Kruis is een familiebedrijf met een lange geschiedenis die begint in de 18e eeuw in Oud Gastel en Oudenbosch. De brouwerij werd in 1956 verkocht. Paul en Willem Thuring, nazaten van diezelfde familie uit Oudenbosch zijn in 2012 opnieuw begonnen, maar nu in hun bakermat Oosterhout. De brouwerij staat heden ten dage bekend om zijn verschillende tarwebieren, het signatuur van de brouwers. In de ambachtelijke brouwerij gebeurt nog alles met de hand. Geen computer en automatisering, maar echt handwerk en denkwerk. “Niet praten maar doen” is de leidraad. De gebroeders Thuring hebben een concept ontwikkeld waarin de eenvoud en frisheid van bier centraal staat”. “Herkenbaar, recht door zee, zuiver en natuurlijk, met de frisheid van een lenteochtend”, omschrijft De Brouwerij haar Tarwe Bieren. (https://hollandcraftbeer.nl/brouwerijen/brouwerij-bourgogne-kruis)

Brouwerij Bourgogne Kruis is een bierbrouwerij uit Oosterhout (Nederland) die is opgericht in 2010.... Achtergrond informatie Wederom wordt samen met Brouwtechniek Nederland hard gewerkt aan de realisatie van een nieuwe bierbrouwerij in de gemeente Oosterhout. De bierbrouwerij komt in een nostalgisch bedrijfspand uit de jaren 60 dus zeer geschikt voor een ambachtelijke bierbrouwerij. De bierbrouwerij zal dezelfde naam als de oude bierbrouwerij krijgen Bourgogne Kruis. Wederom een nieuwe start van een oude traditie. De installatie wordt speciaal hiervoor gebouwd en zal een inhoud van 1000 liter per keer kunnen verwerken. Er zullen 2 vergistings tanks komen en 4 a 6 lagertanks. Momenteel worden er al proefbrouwsels gemaakt binnen een andere kleinschalige bierbrouwerij. Over de verschillende bieren is nu nog weinig te zeggen maar een witbier zal er olgens de initiatiefnemers zeker komen. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/oosterhout/bourgogne-kruis)

Brouwerij Bourgogne Kruis is een onafhankelijke bierbrouwerij uit Oosterhout. De brouwerij werd in 2009 opgericht en is de opvolger van de gelijknamige familiebrouwer die in 1920 werd opgericht in Oudenbosch. Brouwerij Bourgogne Kruis is gevestigd in een prachtig oud-industrieel gebouw dat ook op afspraak te bezoeken is om hier hun “Goud van Tarwe” te laten beleven.

Wilhelminakanaal-Zuid 104 Oosterhout Bourgognekruis.com (http://bierenbrabant.nl/brouwerijen/bourgogne-kruis/)

Brouwerij Bourgogne KruisTarwebier en andere speciaal bieren uit Oosterhout Familiebrouwerij Bourgogne Kruis maakt een herstart in Oosterhout na ruim 50 jaar ... Brouwerij Bourgogne Kruis is een familiebedrijf met een geschiedenis die begint in de 18e eeuw in Oud Gastel en Oudenbosch. De brouwerij werd in 1956 verkocht. Paul en Willem Thuring, nazaten van diezelfde familie uit Oudenbosch zijn in 2012 opnieuw begonnen, maar nu in hun bakermat Oosterhout. De brouwerij staat heden ten dage bekend om zijn verschillende tarwebieren, het signatuur van de brouwers. In de ambachtelijke brouwerij gebeurt nog alles met de hand. Geen enkele stap in het proces is geautomatiseerd. “Niet praten maar doen” is de leidraad. (https://www.foodbevg.com/NL/Oosterhout/201833436605104/Brouwerij-Bourgogne-Kruis)

Bourgogne Kruis is een oude naam in West Brabant, al sinds 1774, en oorspronkelijk uit Oud Gastel. Mijn familie nam de brouwerij over in 1922 en begon in Oudenbosch verscheidene bieren te ontwikkelen waaronder oud bruin en een sterk bier genaamd knock-out bier. In de jaren ‘50 is de brouwerij verkocht en gesloten. Na ruim 50 jaar heb ik samen met mijn vrouw Monique en mijn broer Paul Brouwerij Bourgogne Kruis herstart en is de familietraditie weer opgepakt. Samen werken wij met overgave om Bourgogne Kruis weer op de kaart te zetten, nu op locatie in Oosterhout (NB). Onze specialiteit is tarwebier, waarvan wij er nu 3 soorten hebben. (https://www.visitbrabant.com/nl/locaties/3128959193/brouwerij-bourgogne-kruis)

BROUWERIJ BOURGOGNE KRUIS Wilhelminakanaal-Zuid 104, Oosterhout

Je kunt de ambachtelijke bieren bestellen via de website. Bezoek een ambachtelijke bierbrouwerij gelegen op De Galvanitasfabriek locatie, aan het prachtige Wilhelminakanaal-Zuid 104 in Oosterhout. Geniet van de oud-industriële uitstraling van het gebouw in combinatie met de frisse en overzichtelijke ruimte gecreëerd door de broers Willem en Paul Thuring. (https://www.stappen-shoppen.nl/locaties/brouwerij-bourgogne-kruis-5c546f9f2a5ab09efe7ab623, https://www.proefoosterhout.nl/locaties/brouwerij-bourgogne-kruis-5c546f9f2a5ab09efe7ab623)

Proef handgebrouwen bier Voor wie niet de aandacht zoekt, maar de aandacht heeft, voor wie begrijpt dat spreken zilver is en zwijgen goud, is er Bourgogne Kruis tarwebier. Tarwebier uit het Brabantse Oosterhout dat nog volledig met de hand gebrouwen wordt. Broers die brouwen Aan het Wilhelminakanaal-Zuid in Oosterhout staat brouwerij Bourgogne Kruis, een echt familiebedrijf met een rijke geschiedenis. Die geschiedenis begint met een brouwerij in de 18e eeuw in Oud Gastel en Oudenbosch. Paul en Willem Thuring, broers van diezelfde familie, zijn in 2012 opnieuw begonnen, maar nu in hun bakermat Oosterhout. Handwerk Bourgogne Kruis staat bekend om haar verschillende tarwebieren, het signatuur van de brouwers. In de brouwerij gebeurt nog alles met de hand. Geen computers en automatisering, maar écht handwerk. “Herkenbaar, recht door zee, zuiver en natuurlijk, met de frisheid van een lenteochtend”, zo omschrijven Paul en Willem hun tarwebier. Proeven? De brouwerij bezoeken en de bieren proeven? Dat kan! Tijdens een rondleiding vertellen de broers je alles over hun brouwerij, het brouwproces en de bieren: vanaf het moment dat de mout van de mouterij gekocht wordt tot aan het moment dat de bier in de fles gaat. Brouwen van A tot Z! TIP! Kom op de fiets en rijd langs het Wilhelminakanaal: al een eeuw lang de Oosterhoutse waterweg. Bezoek de brouwerij! De brouwerij is altijd open voor rondleidingen en iedereen is welkom om de verschillende bieren te proberen. Wel even reserveren. Wilhelminakanaal-Zuid 104, Oosterhout   www.bourgognekruis.com (https://www.welkominbreda.nl/ontdekken/regio/brouwerij-bourgogne-kruis-oosterhout)

Aan het Wilhelminakanaal Zuid in Oosterhout bevindt zich brouwerij Bourgogne Kruis, een echt familiebedrijf met een rijke geschiedenis. Zoals door hen verteld: “Voor wie niet de aandacht zoekt maar de aandacht heeft, voor wie begrijpt dat spreken zilver is en zwijgen goud, is er Bourgogne kruis tarwebier”. De lange geschiedenis begint in de 18e eeuw in Oud Gastel en Oudenbosch, waarna de brouwerij in 1956 werd verkocht en de broers Willem en Paul Thuring in 2012 opnieuw zijn begonnen in Oosterhout. Wij werden uitgenodigd voor een brouwerijtour in deze ambachtelijke brouwerij om het signatuur, de verschillende tarwebieren, te proeven en uitleg te krijgen over het bedrijf en hun brouwconcept. Super leuk! Bij aankomst worden wij vriendelijk ontvangen door Willem, een van de twee broers Thuring. De brouwerij heeft een oud-industriële uitstraling, maar is overzichtelijk en ruim ingericht. Wij mogen gelijk een biertje uitkiezen om te proberen en nemen vervolgens plaats aan een van de lange tafels in de brouwerij. Omdat alles zich in 1 ruimte bevindt, zijn de rondleidingen persoonlijk, wat erg bijzonder is. Deze moeten ook vooraf gereserveerd worden, zodat er genoeg aandacht aan de gasten besteed kan worden. We zitten aan een lange tafel waar alle biertjes uitgestald staan en terwijl voor ons een lekker biertje wordt ingeschonken vertelt Willem over het ontstaan van de brouwerij. Het is erg interessant en mooi om te horen wat voor hart voor het bedrijf en voor bier er binnen deze familie bestaat.  Ondertussen nemen wij een slok van ons biertje genaamd de aviator, een heerlijk fris champagne bier. Willem vertelt ons hoe elk bier aan zijn speciale naam is gekomen en waarom de specifieke smaak per bier is gekozen. Er zit een hele leuke gedachtegang achter, maar dat is leuker om zelf bij de brouwerij te ontdekken! Nadat wij naar alle verhalen over de brouwerij en het bier hebben geluisterd, wordt het brouwproces aan ons uitgelegd en laten zien. Het is erg leuk en speciaal dat nog bijna alles met de hand wordt gedaan en er nog weinig tot niets geautomatiseerd is. We krijgen een uitleg vanaf het moment dat de mout van de mouterij wordt gekocht tot het moment dat het bier in de fles zit met het etiket erom. Willem kan vol passie en enthousiasme over dit proces vertellen, waardoor we aandachtig blijven luisteren. Na deze uitleg mogen we nog een ander biertje naar keuze proeven. Dit keer kiezen we voor een donkerder biertje en deze smaakt ook weer heerlijk! (https://www.proefoosterhout.nl/nieuws/experienceblog-brouwerij-tour-bij-bourgogne-kruis-in-oosterhout-5e00d12dfea0850a410fbb52)

Vanaf 2012 ben ik verantwoordelijk voor de vormgeving van Brouwerij Bourgogne Kruis. De kleine ambachtelijke Brouwerij is gevestigd in een van de Galvanitas loodsen in Oosterhout (NB). Er was al sprake van een Brouwerij onder de naam Bourgogne Kruis in 1774. Vanaf 1922 werd er gebrouwen vanuit Oudenbosch door de gebroeders van den Bemd. In 2012 namen de gebroeders Thuring uit Oosterhout het stokje over. (https://francoisveraart.nl/bourgognekruis)

BOURGOGNE KRUIS SHERPA PORTER

€2,90

Sherpa Porter van Brouwerij Bourgogne Kruis

Alcoholpercentage 6%. Porter

Het is een 100% gerstebier, familie van de Stout en is zeer donker van kleur. De Ierse porters en de Nepalese Sherpa’s zijn de inspiratiebron geweest voor de brouwer. Het resultaat is een mooie balans tussen zoet en bitter met chocolade en koffie tonen. (https://brabantsebieren.nl/speciaalbier/bourgogne-kruis-sherpa-porter/)

 Destijds dronk ik een tarwebier en volgens mij was er toen nog geen etiket of zoiets in ieder geval... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten