Translate

Zoeken in deze blog

zondag 13 juni 2021

Bierkwis 2021

 In vorige tijden had ik weleens eerder een bierkwis. Waarom niet weer opnieuw? Een paar leuke biervragen.

1. Welke Brabantse brouwerij uit Lieshout is wel eens door een Duitse deelstaat voor de rechter gedaagd?
2. Welke grote Brabantse brouwerij is gevestigd in Budel?
3. Welk Amsterdams biermerk van een grote Nederlandse familiebrouwerij is vernoemd naar een rivier in Amsterdam?

4. Het zesde stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske, kreeg als eerste albumuitgave, in de Vlaamse ongekleurde reeks, was in 1949 het nummer 4.In het verhaal ontdekken Suske en Wiske dat de tante Sidonia uit het verleden hofleverancier van planten en kruiden is voor een koning. De koning is ziek en niemand weet wat hij heeft. Wiske ontdekt dat de koning een droge lever heeft en ze brouwt zelf bier (export) als ze hoort dat het niet in het land aanwezig is. De koning geneest hierdoor en wil dat iedereen in het land dit bier gaat drinken, waarop de bierwet wordt afgekondigd. De koning wil bier aan de gierige koning Cactus geven en met hem gaan handeldrijven; en de vrienden willen de vaatjes wel brengen. Koning Cactus wilt echter niet betalen en begint een bieroorlog. Als de twee koningen al vechtend in een lading bier belanden sluiten de twee toch vriendschap. Ze specialiseren zich in het maken van houten tonnen en exporteren veel bier naar andere landen. Hoe heet dit verhaal?
5 Quinto betekent 5 en is een merk van een Belgische familiebrouwerij uit Dendermonde, waarvan bieren de naam Vicaris dragen. Hoe heet deze brouwerij?
6 Zowel Duvel als La Chouffe hebben iets met 666. Zo is er de Chouffe bok 6666 met 6,6%. Waar verwijst de 6666 naar bij La Chouffe?

7. Brouwerij Bosteels uit Buggenhout brouwt een speciaal bier dat gedronken hoort te worden uit een koestiersglas. Hoe heet dat bier?
8. 8% zijn veel Belgische zware bieren zoals La Chouffe, Hapkin, Duvel, Piraat, Judas, Lucifer, Filou en Kwak. Als mogelijke reden wordt soms verwezen naar een wet waarin werd verboden om in café sterke drank te schenken. Een andere beperking was dat er enkel sterkedrank mocht verkocht worden in hoeveelheden van minstens twee liter. Deze wet ligt waarschijnlijk mede aan de basis van de Belgische biercultuur, men zocht naar bieren met een hoger alcoholgehalte. Hoe heette die wet? 
9. Ook Duvel heeft en bijzonder glas. In een Duvelglas is onderaan een D gegraveerd. Daardoor is er een effect in het bier. Welk?


10. 10% is al een zwaar bier, maar met Sink the Bismarck en Tactical Nuclear Penguin en dergelijke werd het steeds zwaarder. Hoe zwaar is Snake Venom van Brewmeister, uit Schotland?
11. Met carnaval is 11 een bekend getal. Het Keuls carnaval, is een vorm van de Rijnlandse variant van carnaval die ook in de provincie Limburg en het oosten van Noord-Brabant gevierd wordt. Om welke biersoort staat Keulen bekend?
12. Sint Bernardus Abt uit Watou is qua receptuur eigenlijk hetzelfde als een bekend trappistenbier, welk?
13. Het Reinheitsgebot ('Reinheidsgebod' of 'zuiverheidsgebod') is een Duitse regeling die haar oorsprong vindt in het hertogdom Beieren in 1516. Dit gebod geldt als de oudste nog bestaande warenwet ter wereld. Volgens het Reinheitsgebot mochten kruiden, gelatine en vruchten niet gebrukt worden. Welke ingrediënten mochten wel worden gebruikt?
14. Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen van Schlenkerla, uit Duitsland. Het land dat bekend staat van het Reinheitsgebot. Toch heeft het bier een vreemde smaak, door welk ingrediënt?
15. Welk bier is een bier van spontane gisting? Lambiek, Suske, Wiske of Sidonia?
16. Met welk biermerk heeft James Bond zich wel eens laten zien in de reclame?
17. Welk bier is 10%? Jupiler, Duvel, La Trappe Isid'or, Rochefort 10,  of Sint Bernardus Abt 12?
18. Welk Amsterdamse brouwerij staat bekend van de taai taai en de mannenliefde?
19. Welke Nijmeegse brouwerij ad als een van hun eerste bieren een saison genaamd Sergeant Pepper?

20. Anchor Brewing Liberty Ale werd in 1975 gelanceerd en wordt gezien als een heropleving van een bekende bierstijl, welke?
21. Yakima vallei en de Hallerdou staan, net zoals Poperinge,  bekend om een bepaalde teelt, welke?
22. Sam Adams Utopias is een Amerikaans bier van 29% ABV dat is gebrouwen volgens een speciaal proces "Samuel Adams starts with a blend of two-row pale malt combined with Munich and Caramel 60 malts, which gives the beers its deep, ruby color.... Samuel Adams starts with a blend of two-row pale malt combined with Munich and Caramel 60 malts, which gives the beers its deep, ruby color....This special brewing and aging process delivers a non-carbonated beer, since the high alcohol levels destroy any CO2. The final product tastes more like “a rich vintage Port, old Cognac, or fine Sherry with notes of dark fruit, subtle sweetness, and a deep rich malty smoothness,” according to a statement from the brewery. Because of this, they recommend drinking it in 1 oz. servings, instead of like a regular beer." Hoe duur zou dit bier zijn (in 2017)?
23. Een Schotse Craft Beer-brouwerij te Fraserburgh in Aberdeenshire werd in april 2007 opgericht door Martin Dickie en James Watt, die later zichzelf Elvis noemden, staat bekend om controversiele bieren zoals The End of History, een bier van 55% dat werd verkocht in elf flesjes van 33 cl die werden afgevuld en verpakt in opgezette hermelijnen (zeven) en eekhoorns (vier). Hoe heet deze brouwerij?
24. Rome, Rochefort, Chimay, Westmalle, Westvleteren, Berkel-Enschot en Zundert hebben iets gemeen, wat?

25. Brouwerij ‘t IJ brouwt al sinds 1985 eigenzinnig Amsterdams speciaalbier. Muzikant Kasper Peterson richtte het bedrijf op nadat hij kennis maakte met de Belgische bierstijlen. In 2015 is Brouwerij ’t IJ een samenwerking aangegaan, met welke Belgische brouwer?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten