Er zijn heel wat brouwerijen in de scheurkalender te benoemen.
Brouwerij Artemis in Dronten, Reveweg 12 te Dronten is te vinden op brouwerijartemis.nl.
Brouwerij Artemis Dronten, Flevoland Netherlands Microbrouwerij (https://untappd.com/BrouwerijArtemis)
Bij Artemis worden toegankelijke bieren met een eigen karakter gebrouwen. Puur, smaakvol en instinctief gebrouwen met oog voor de herkomst en kwaliteit van de gebruikte producten. Smaak staat hier voorop, daarom wordt bijvoorbeeld gebrouwen met eigen brouwgerst. Alle bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd! (https://www.bierista.nl/brouwerij/brouwerij-artemis)
Bij Artemis brouwen we toegankelijke bieren met een eigen karakter. Puur, smaakvol en instinctief gebrouwen. Beestachtig lekker! We hebben oog voor de herkomst en kwaliteit van onze producten. Dit jaar gaan we onze eigen hop verbouwen! Smaak staat bij ons voorop. Elke slok moet smaken naar meer. Al onze bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd. En dat proef je. Ons bier is eerlijk en puur. Sinds 2022 is de brouwerij uitgebreid met een mooie distilleerderij. Onder de naam Haegens produceren we o.a. whisky en gin. In één ding zijn we uniek, het gebruik van wei. Dit zorgt voor een volle, complexe en bijna fruitige alcohol die zorgt voor een unieke basis. In 2022 starten wij met de productie van enkel kleine batches. Zo zorgen we er voor dat elke Whisky onze persoonlijke aandacht krijgt. Alleen op deze manier krijg je de unieke smaak die een goede craft Whisky verdient! ... De speciaalbieren van Artemis zijn smaakvol en toegankelijk. Door het ambachtelijk brouwproces uit te voeren met de modernste apparatuur kunnen we heel precies sturen. We houden van eerlijk en puur en brouwen daarom met de beste ingrediënten. Zo gebruiken we b.v. echte hopbellen in plaats van pellets. Onze Nederlandse brouwgerst wordt straks heerlijke mout. Door ons bier niet te filteren of te pasteuriseren blijven alle smaken behouden. Zo proef je de herkomst van elk ingrediënt. Het aanbod kan van tijd tot tijd veranderen. Neem contact op over de beschikbaarheid van onze bieren.(https://brouwerijartemis.nl/)
Bij Artemis brouwen we toegankelijke bieren met een eigen karakter. Puur, smaakvol en instinctief gebrouwen. Beestachtig lekker! We brouwen in een authentieke landbouwschuur, midden op het Flevolandse platteland. Naast stijltipische bieren zijn we ook niet bang om te experimenteren. Bijvoorbeeld met gember, citroengras of rode peper. Binnenkort openen we onze eigen proeflokaal. (https://steundebrouwer.nl/brouwerij/brouwerij-artemis)
Bij Artemis brouwen we toegankelijke bieren met een eigen karakter. Puur, smaakvol en instinctief gebrouwen. Beestachtig lekker! We hebben oog voor de herkomst en kwaliteit van onze producten. Sinds 2020 verbouwen we onze eigen hop. Smaak staat bij ons voorop. Elke slok moet smaken naar meer. Al onze bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd. En dat proef je. Ons bier is eerlijk en puur. Op de Bierderij (bierbrouwerij op een boerderij) is een proeflokaal, waar Artemis haar verhaal vertelt en waar je kunt genieten van de bieren die zijn gebrouwen. Vind je bier niet zo lekker, maar luister je wel graag naar een goed verhaal? Er zijn ook Flevolandse sapjes en andere drankjes verkrijgbaar. Wil je weten hoe Artemis brouwt, met welke plaatselijke bedrijven ze samenwerken en hoe de eerste hopoogst in 2020 is verlopen? Er zijn meerdere arrangementen, bezoek de website voor de mogelijkheden. (https://www.visitflevoland.nl/nl/locaties/966403756/brouwerij-artemis)
“Bronckhorster Brewing Company”. Rhabergseweg 9 7224 NA Rha (https://www.bronckhorster.beer/de-brouwerij/)
Steve Gammage is geboren in Richmond UK in de provincie Yorkshire, niet ver van de Schotse grens. Tijdens één van zijn vele reizen ontmoet hij Yvonne en hij besluit haar te volgen en zich in Nederland te vestigen. Hij trouwt met haar en richt een eigen schildersbedrijf op met als specialisme: restauratie werkzaamheden. ... Op zijn vijftigste besluit hij het leven over een andere boeg te gooien: Steve stopt met zijn schildersbedrijf en start een bierbrouwerij in een inmiddels aangekochte boerderij in Rha, een gehucht vlakbij Bronkhorst. In 2010 gaat Brouwerij Rodenburg van start, vernoemd naar het voormalige paardenbedrijf “Rodenburg” dat gevestigd was in de boerderij.... Op 3 km afstand van de brouwerij bevindt zich het plaatsje Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. En dan ook nog gelegen in de gemeente Bronckhorst! Met die naam wordt daarom een verbondenheid gevoeld, die tot uitdrukking komt in de nieuwe naam: “Bronckhorster Brewing Company”.... Het assortiment van de Bronckhorster Brewing Company bestaat uit een aantal vaste bieren, de BA-series en de Next Generations. Daarnaast brouwt Steve met regelmaat nieuwe speciaalbieren, die afhankelijk van de belangstelling, kans maken op een plek in het standaardassortiment. Dat kan ook gezegd worden van de BA-serie. Dit zijn de Barrel Aged-bieren, ofwel de op houten vaten gerijpte bieren. Deze vaten zijn eerder gebruikt om wijn, sherry, rum of whiskey (bourbon) te lageren. Het bier dat in deze vaten heeft gerijpt, levert bijzondere smaakervaringen op. Een zogenaamde ‘collaboration’, een samenwerking met een andere brouwer levert ook enkele keren per jaar een bijzonder bier op. ... In een tijdsbestek van zes jaren zijn er bijna 100 internationale prijzen binnengesleept! (https://www.bronckhorster.beer/de-brouwerij/)
(https://www.bronckhorster.beer/de-brouwerij/)
Brewpub Reijngoud
Vijverhofstraat 10 te Roterdam, brewpubreijngoud.nl. Gevestigd in Hofbogen die onder het spoor liggen van het voormalige Hofpleinlijntje.
REIJNGOUD engineering BV kan op professionele wijze uw elektrotechnische installatie keuren waarbij vastgesteld wordt of de installatie voldoet aan alle eisen en normen (o.a. NEN 3140 en NEN 1010). In een overzichtelijk inspectierapport worden de eventuele noodzakelijke acties beschreven. (http://www.reijngoud.nl/elektrotechniek/)
Wacht, dat is een ander bedrijf.
Brewpub Reijngoud, gevestigd in de monumentale Rotterdamse Hofbogen. Dé plek waar je moet zijn voor bijzondere bieren van toffe brouwerijen. Wij serveren 40 bieren van de tap en meer dan 100 op fles, pizza’s van de houtoven, heerlijke gerechten uit de Smoker en vers gebakken desembrood. (https://brewpubreijngoud.nl/)
Bij Brewpub Reijngoud in de Vijverhofstraat kun je genieten van verschillende speciaal biertjes en een lekkere borrelhap.... Brewpub Reijngoud Vijverhofstraat 8 3032 SN Rotterdam Bij Brewpub Reijngoud in de Vijverhofstraat kun je genieten van verschillende speciaal biertjes en een lekkere borrelhap. (https://www.debuik.nl/rotterdam/restaurant/brewpub-reijngoud)
Met een assortiment van meer dan 200 bieren, waarvan een deel tevens zelf gebrouwen is in ‘onze’ Hofbrouwerij, zullen de bierliefhebbers binnen uw groep niks tekort komen. Daarnaast is er ook een brede keuze uit, zowel binnenlands-, als buitenlands-gedistilleerde dranken, zijn er mooie (huis)wijnen verkrijgbaar en uiteraard ook voldoende non-alcoholische versnaperingen. (https://brewpubreijngoud.nl/borrel-feestje-rotterdam/)
Met een prachtig terras, wel meer dan 40 speciaalbieren én hun eigen gebrouwen bier is Brewpub Reijngoud de speciaalbier hotspot in Rotterdam Noord. (https://baasindehoreca.nl/nl/horecazaken/brewpub-reijngoud)
Brewpub Reijngoud is Dé speciaalbier hotspot in de Hofbogen in Rotterdam Noord. Bij ons kan je terecht voor 40 bieren van de tap en serveren we daarnaast met trots ons eigen gebrouwen bier. Heerlijk te combineren met bijvoorbeeld onze houtovenpizza’s, huisgerookte Brisket, Spareribs van de BBQ of onze sappige burger. Wij willen speciaalbier populair te maken binnen Rotterdam door het in een nieuw jasje te steken. (https://baasindehoreca.nl/nl/horecazaken/brewpub-reijngoud)
De Brouwschuur
De Weerter Stadsbrouwerij De huisbrouwerij van de Weerter Stadsbrouwerij is De Brouwschuur, maar dit is slechts een van de facetten van deze brouwerij. Brouwers kunnen hun bieren zelf brouwen bij de Weerter Stadsbrouwerij. Dat is uniek in Nederland. Her en der kunnen brouwers hun recepten laten maken. Ook meewerken behoort tot de mogelijkheden. Maar echt zelf de brouwer zijn en de volledige verantwoordelijkheid dragen over het eindproduct, dat kan alleen in de Weerter Stadsbrouwerij. Dit alles gebeurt onder toeziend oog van een brouwer van de Weerter Stadsbrouwerij volgens vaste richtlijnen voor schoonmaak en gebruik van apparatuur. Bekijk de mogelijkheden en stuur ons een bericht. (https://www.debrouwschuur.nl/brouwerij/)
In 2012 een idee, in 2014 heuse pico-brouwerij met barretje in een houten schuur achter het huis. Dat smaakte Erwin Strijbosch gauw naar meer. Hij zette in 2016 zijn liefde voor het bier en zijn passie om dit te brouwen om naar een 10 Hl brouwerij in een fantastisch pand in de Weerter binnenstad. Geen volautomatisch gebeuren, maar handwerk van graan tot kraan. Brouwen is en blijft vooral een ambacht met de nodige aandacht, liefde en energie. Dat er een professionele brouwinstallatie, vergistingsketels, bottellijn en zelfs een separator staat, maakt dat de ambacht meer dan voldoende gereedschap krijgt om tot een mooi product te komen. (https://www.beerinabox.nl/brouwerij/225-de-brouwschuur)
De bieren van De Brouwschuur gaan van traditioneel tot experimenteel. De Brouwschuur wil voor ieder wat wils bieden. ... In een schuur achter het huis was een heuse mini-brouweri ingericht, compleet met bar voor proeverijen. De productie was klein, maar dat deerde niet. Hoofdzaak was dat Erwin al zijn brouwsels zelf wilde maken van graan tot bier. Dat dit dan met wat meer handwerk en kleinere volumes gaat, is niet erg. In een rap tempo kwam er een verschuiving van hobby naar brouwer. Dit vroeg om meer. Hierna zijn er plannen gekomen om De Brouwschuur in het groot te gaan ondernemen, hoewel het volume van 10 Hl nog altijd onder de microbrouwerijen vallen, is de aanpak professioneel. Naast het brouwen voor De Brouwschuur begeleidt Erwin andere brouwers in de brouwerij, ontwikkelt recepten voor anderen en brouwt sporadisch voor anderen. Hoofdzaak blijft: van graan tot bier! (https://www.weerterstadsbrouwerij.nl/de-brouwschuur/)
Begonnen als een initiatief van een aantal mensen waaronder Erwin Strijbosch. In 2014 werd er gebruik gemaakt van de brouwfaciliteiten van Brouwerij Boelens (België). Vanaf 2014 had de brouwerij ook de beschikking over een eigen brouwinstallatie van 150 liter. Vanaf april 2016 hebben ze een eigen brouwerij in een oud industriepand in de stad. In dit pand uit 1912 zat ooit een ijzergieterij. De brouwerij beschikt over een eigen stoomverwarmde 10 hl installatie met eigen bottelarij. Vanuit het proeflokaal heeft men een mooi uitzicht op de brouwerij. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1281-brouwschuur-weerterstadsbrouwerij)
In korte tijd is Proeflokaal de Brouwschuur uitgegroeid van een lokale drinkgelegenheid tot een bekend proeflokaal in Nederland! De ligging van de Brouwschuur is centraal in Weert. Op loopafstand van het station Weert en ongeveer 10 minuten rijden vanaf de A2. Als je het café bezoekt proef je gelijk de Limburgse gastvrijheid. Het pand heeft zowel van buiten als van binnen een industriële gezellige uitstraling. Binnen aan de 2 bars worden een 100-tal bieren geschonken die enkel gebrouwen worden in de Weerter Stadsbrouwerij. Het assortiment is zeer variërend en wisselend. Vanuit het proeflokaal heb je een mooi zicht op de brouwerij en dat geeft een extra dimensie. Ook kan je buiten op het terras heerlijk genieten van het gerstenat! (https://www.hartvanlimburg.nl/nl/locatie/proeflokaal-de-brouwschuur)
Brouwerij Sint Crispijn
Aan de Wintersdijk 10 te Waalwijk staat brouwerij Sint Crispijn.
Brouwerij Sint Crispijn Ambachtelijke brouwerij in Waalwijk. Brouwcafe, rondleidingen, events, winkel (https://www.facebook.com/BrouwerijSintCrispijn/)
Het leven is fijn, drink Sint Crispijn! Sinds 2013 de stadsbrouwerij van Waalwijk. Met de schoenen diep in de historie brouwen wij ruim 15 verschillende speciaalbieren. Je kunt ons bezoeken aan de oude gedempte haven in ons mooie oude graanpakhuis. (https://www.sintcrispijn.nl/)
Stadsbrouwerij Sint Crispijn, Herkenbaar aan het logo met de 2 gezichten. Deze twee gezichten staan voor de Sint Crispijn, de patroonheilige van de leerbewerkers; zadelmakers en leerlooiers. Het is een samenvoegsel van de twee broers, Crispinus en Crispianus, eervolle schoenmakers die als twee heilige martelaren bekend staan. Waalwijk was tot de 20e eeuw het centrum van de schoen- en lederindustrie, vandaar de link met Sint Crispijn. De tripel van brouwer Gillian is iets donkerder van kleur, heeft een volle smaak van 4 granen, kandijsuiker, en kruiden, iets anijsachtig, als ik het juist heb... Een echt genietbier, met veel aandacht en liefde gebrouwen. Het etiket grijpt ook terug naar de schoen industrie, met stiksels en ledermotieven, hier is over nagedacht, diepe buiging. (https://www.facebook.com/BrouwerijSintCrispijn/mentions)
Sinds 2013 brouwt het team van Sint Crispijn speciaalbier in Waalwijk. Al onze bieren worden in eigen beheer gebrouwen en gebotteld. Herkenbaar aan het logo met de 2 gezichten. Deze twee gezichten staan voor de Sint Crispijn, de patroonheilige van de leerbewerkers; zadelmakers en leerlooiers. Het is een samenvoegsel van de twee broers, Crispinus en Crispianus, eervolle schoenmakers die als twee heilige martelaren bekend staan. Waalwijk was tot de 20e eeuw het centrum van de schoen- en lederindustrie, vandaar de link met Sint Crispijn. Zie artikel van Louis Goosten over de historie van de patroonheilige (https://www.sintcrispijn.nl/brouwerij-rondleiding-brouwproces-ingredienten/over-ons-gedreven-team-speciaalbier/)
Crispinus & Crispinianus waren Romeinse martelaren (287) onder Diocletianus, wier relieken wellicht naar Soissons zijn overgebracht. Hun legende is een voorbeeld van het ontstaan van verhalen over een koppel heiligen op grond van fantasie en associaties. Zij zouden met andere Romeinen, zoals Quintinus van Vermand (nu Saint-Quentin) en Piatus van Doornik (Saint-Piat, te Chartres vereerd), om aan vervolging te ontsnappen naar Gallië gevlucht zijn. Het tweetal bereikte Soissons waar zij als schoenmakers in hun onderhoud voorzagen en - de christelijke naastenliefde metterdaad predikend - de armen kosteloos voorzagen van schoeisel, waarvoor engelen hun elke nacht het leer aanreikten. ... Beide heiligen werden uiteraard de patronen van de leerlooiers, schoen-, handschoenen- en zadelmakers. De tekst van een Duits versje, waarin Crispinus schoenen maakte voor de armen en daarvoor ook het leer ‘steilte’ (beschikbaar stelde), werd snel verstaan als ‘stahl’ (stal), wat hun verhaal nog pikanter maakte. Hun attributen zijn hun martelwerktuigen (sculptuur ca. 1500 in de kerk te Erkelenz, Rijnland), schoenen of gereedschap (16e-eeuwse beelden in de kerk te Horst). Een enkele maal werden zij als bisschoppen voorgesteld (zilveren, gedreven dodenschild 1663 van het gilde der schoenmakers in het Landesmuseum te Münster). Meestal zijn zij afgebeeld in deftige burgerkleding (houten beelden aan een retabel ca. 1515 in de kerk te Kalkar; met zwaarden, hamer en boek, dat duidt op hun ijver als geloofsverkondigers) of in hun werkkleding (retabel ca. 1650 uit Schwyz, nu in de Dreifaltigkeitskirche te Konstanz). Cycli vindt men onder meer op een 13e-eeuws glasraam te Soissons, aan een altaar ca. 1410 van Pasquier Bormann in de kerk te Herentals, op een altaarvleugel ca. 1500 in het Landesmuseum te Zürich (met de scène van de priemen onder de nagels) en een altaar ca. 1590 van Ambrosius i Francken in het Kon. Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hun martelaarschap wordt verbeeld op een Nederlands altaar ca. 1500 in het museum te Warschau. (https://www.dbnl.org/tekst/goos020vana03_01/goos020vana03_01_0047.php#a046)
Bierbrouwerij Sint Crispijn heeft een nieuw onderkomen gevonden in Waalwijk! Na decennia krijgt Waalwijk wederom een stadsbrouwerij, waar het speciaalbier van Sint Crispijn uit de kranen zal stromen. De ondernemers achter Sint Crispijn zijn Gilian van der Schans en Annemieke Legerstee, ambitieuze dertigers met een gezamenlijk doel voor ogen. Zij willen hun bier een kenmerkende plek geven in Waalwijk, zodat iedereen kan proeven, beleven en zien wat ze doen en hoe ze het doen. Daarnaast willen de ondernemers professionaliseren en hun ambacht naar de maatstaven van 2017 uitoefenen. Dat wil zeggen: moderne apparatuur die het mogelijk maakt onze processen optimaal te beheersen. Ook zorgen ze voor een aansprekend proeflokaal waar ruimte is voor kleur, planten, veelzijdigheid en een ruime keuze aan bier uit het eigen assortiment. (https://www.collincrowdfund.nl/brouwerij-st-crispijn/)
Sint Crispijn is de patroonheilige van de leerbewerkers; zadelmakers en leerlooiers. Ontstaan als een samenvoegsel van de tweebroers, Crispinus en Crispianus, eervolle schoenmakers die als twee heilige martelaren bekend staan. Sinds 2013 staat Sint Crispijn ook voor ambachtelijk bier uit Waalwijk. Herkenbaar aan het logo met de 2 gezichten, de twee broers samengevoegd in een hedendaags beeld. Op deze manier komen oude ambachten, historie en kwaliteit samen in een eerlijk gebrouwen product. Smaakvolle bieren met een herkenbaar logo, hedendaagse uitstraling en vooral gebrouwen met toewijding. Ons doel is om eerlijk, ambachtelijk en smaakvol bier te maken. Geen super extreme smaken; gewoon lekker speciaalbier voor de genieters onder ons. (https://hollandcraftbeer.nl/brouwerijen/brouwerij-sint-crispijn)
DAVO Bieren
DAVO bieren zat dacht ik in Deventer, maar op dinsdag 21 september 2021 zag ik dat ze ook in Zwolle zitten. Grote Kerk 9 is hun adres.
Delfts Brouwhuis
Delfts Brouwhuis staat in... Delft, aan de Hippolytusbuurt 43. Digitaal te vinden op delftsbrouwhuis.nl.
In 2019 onstond na een lange aanloop en een prachtig verhaal vol (bier) geschiedenis een nieuwe stadsbrouwerij in de binnenstad van Delft: Delftse Brouwers. Delftse Brouwers huist in het historische pand van Delfts Brouwhuis. (https://www.delftsebrouwers.nl/)
Geboren en getogen Delftenaar John Brus (1967) is al sinds zijn 16e gefascineerd door de verschillende smaken, stijlen en eigenschappen van bier en startte al snel daarna met thuis brouwen. Lang voor de craft beer revolutie in Nederland reisde hij langs talloze bierbrouwerijen in binnen en buitenland om bieren te proeven en smaken te verzamelen. Professioneel in't bier Na een loopbaan in de IT besloot hij in 2008 z’n hart te volgen en ging hij verder met Menno Olivier, de oprichter en meesterbrouwer van Brouwerij de Molen, craft beer brouwerij in Bodegraven sinds 2004, ‘Wereldberoemd in het buitenland’. Tussen 2009 en 2019 is hij mede-eigenaar en -directeur van deze brouwerij die vooral bekend staat om zijn houtgerijpte bieren, progressieve experimenten en bierstijlen. Een oude wens Bij John bleef altijd de wens sluimeren om ook ooit in zijn geboortestad een brouwerij te starten. In 2014 claimde hij in het kader van wishfull-thinking al de gewenste brouwerijnaam op diverse online media. Met de ambitie en het enthousiasme van Jon Cornelese, Thijs van de Donk, Sander Arkenbout van het Delfts Brouwhuis (én Café de Oude Jan) kwam de ideale match onverwacht op ieders pad. Al in de verkennende gesprekken werd duidelijk dat deze samenwerking ‘meant to be’ was. Geen speld tussen te krijgen De geschiedenis van het pand aan de Hyppolytusbuurt, Heilige Geest Kerkhof, het plein bij Café de Oude Jan - Delft als bierstad - de ideeën van Delfts Brouwhuis - de lang gekoesterde wens van John Brus - de ervaring en kennis die hij door al die jaren heen heeft opgedaan - de professionele horecabasis van de ondernemers van het Delfts Brouwhuis: er viel geen speld tussen te krijgen. Brouwinstallatie Er werd in het pand aan de Hyppolytusbuurt (dat ook grenst aan het Heilige Geestkerkhof) een Engelse brouwinstallatie met een capaciteit van 650 liter geplaatst. Vanaf het voorjaar van 2019 kunnen bewoners en bezoekers van Delft genieten van bijvoorbeeld een Blond, Tripel, Weizen, Saison, IPA, Oerpils en een eindeloze stroom van specials. (https://www.delftsebrouwers.nl/brouwers)
In Delfts Brouwhuis huist de brouwerij Delftse Brouwers</a>, de jongste brouwerij van Delft in de meest historische omgeving. Hier brouwen we wekelijks met brouwer John Brus mooie bieren die direct naar één van de 20 taps stromen. Eigenhandig. Eigen bieren. Voor jou. Klaar om getapt te worden. De collectie bieren van Delftse Brouwers bestaat uit verschillende kleuren, smaken, percentages en tonen. Maar allen dienen hetzelfde doel: ech Dellufs genieten. (https://delftsbrouwhuis.nl/delftse-brouwers/)
In Delfts Brouwhuis huist de stadsbrouwerij Delftse Brouwers. Precies: laten we het vooral niet moeilijk maar wél lekker maken. Zo denkt ook Delftse brouwer John Brus. Hij laat op de plek van een ruim 700 jaar oude brouwerij weer echt Delfts bier uit de tap stromen. Met 33 jaar ervaring, talloze brouwsels en 1 absolute liefde. Één keer raden. Bier. John is een bekende in de nationale en internationale craft beer scene. Dat word je niet zomaar: hij ging (lands)grenzen over en ontdekte op de brouwvloer en tijdens talloze ‘collaboration brews’ met andere toonaangevende bierbrouwerijen de geheimen van het vak. Met flessen vol smaken en een fust vol bierkennis brouwt hij nu in Delft. Delftse Brouwers is in het Delfts Brouwhuis een zoektocht naar nieuwe toffe bieren gestart! Gevonden! “Hier is het glas altijd halfvol. Zo niet, dan is het tijd voor een tweede glas” (https://delftsbrouwhuis.nl/brouwerij/)
Ze brouwen o.a.:
De collectie bestaat om te beginnen uit een serie prachtige bieren in klassieke stijlen. Tripel, Weizen, IPA, Delftsche Knollaert, Oerpils, Blond, Quadrupel, Porter en de Imperial Porter (Tsarina Esra). In de zomer komt daar de terrasknaller Tinderende Tapir nog bij! (https://www.delftsebrouwers.nl/bieren/)
Blond Blond van Delftse Brouwers is voor de pilsdrinker die eens wat anders wil. Dorstlessend, licht kruidig, zoetig en een licht bittertje. 6,2% (https://delftsbrouwhuis.nl/delftse-brouwers/)
Weizen De verfrissend en doordrinkbare Weizen van de Delftse Brouwers is een traditioneel bovengistend bier met zachte fruitige tonen. 5,2% (https://delftsbrouwhuis.nl/delftse-brouwers/)
IPA Een lekker fruitige India Pale Ale met aardse ondertonen. Licht zoetig met een stevige bitterheid. 6,5% (https://delftsbrouwhuis.nl/delftse-brouwers/)
Bier, zweet en tranen. Rasechte Delluvenaren Jon, Sander en Thijs zijn druk bezig met de verbouwing van wat voorheen Grieks Restaurant Olympia was. Ze bouwen aan hun jongensdroom: een brouwerij openen in hartje Delft. Terwijl ze staan te hakken, beuken en graven, dwalen de gedachten af naar allerlei bieren. Blond, Bock, IPA, Weizen… KRAK! Wat? Ineens staren de drie horecamannen in een grote gewelfde ruimte onder de vloer. Onder begeleiding van Archeologie Delft wordt de middeleeuwse kelder uit 1300 uitgegraven en onderzocht. Er worden zelfs scherven van een Middeleeuwse bierpul gevonden. En dan is het plaatje compleet, de kelder blijkt in het verleden dienst te hebben gedaan als brouwerij. Toeval bestaat niet, toch? Van vroeger en toen, naar nu en hier. Tijd om de biercultuur op deze plek nieuw leven in te blazen. Delftenaren, Delluvenaren, studenten, toeristen, bierliefhebbers, iedereen is welkom! Naast de brouwerij is er de sfeervolle biertuin met buitenbar op het Heilige Geestkerkhof. Al noemen de mannen van Delfts Brouwhuis het vanaf nu vol trots het ‘Brouwplein’. Delftse Brouwers bij het Delfts Brouwhuis op het Brouwplein. Zo simpel is het. Drink. Eet. Proef. Proost. Zing. Lach. En Verwonder! (https://delftsbrouwhuis.nl/over-ons/)
Delft en bier in de middeleeuwen Bier behoorde tot de dagelijkse levensbehoefte van de middeleeuwse mens. Het is daarom niet verwonderlijk dat in Delft bij archeologisch en bouwhistorisch onderzoek regelmatig sporen van brouwerijen worden aangetroffen. In vrijwel elke middeleeuwse nederzetting werd er bier voor de eigen behoefte gebrouwen omdat deze drank tot één van de primaire levensbehoeften behoorde. Dat het bier brouwen in Delft een zo hoge vlucht nam in de middeleeuwen had verschillende redenen. Zo leverde het uitgestrekte veengebied ten oosten van Delft volop turf, welke een uitstekende brandstof vormde. Verder kon op het omliggende land de benodigde gagel, haver en gerst goed gedijen. Ook was de aanwezigheid van veel en goed water erg belangrijk. De vele opkomende nederzettingen in de omgeving van Delft garandeerden een goede afzetmarkt en de vele bevaarbare kanalen zorgden ervoor dat de grondstoffen en het bier makkelijk en goedkoop konden worden vervoerd. Het is algemeen bekend dat Delft in het verleden een grote bekendheid bezat vanwege haar uitstekende bieren. Volgens informatie uit het archief waren er rond 1600 maar liefst circa 200 brouwerijen in bedrijf in Delft. Dit grote aantal in een toch betrekkelijke kleine stad wijst er al op, dat men zich niet moest voorstellen dat deze brouwerijen een grote omvang hadden, het moesten voor het merendeel kleine brouwerijen zijn geweest met slechts een brouwketel en een paar man die het proces begeleiden. De oudste brouwerij van Nederland In de jaren 1983 en 1984 zijn er archeologische opgravingen geweest aan het Heilige Geestkerkhof, het plein waar het terras van Café de Oude Jan en het Delfts Brouwhuis zich zomers bevind. Tijdens deze opgravingen zijn er tal van archeologische vondsten van waarden naar boven gekomen en zo ook de ontdekking van de oudst bekende brouwerij van Nederland. Er werd hier een houten gebouw opgegraven waarvan het grondvlak bijna vierkant, 8 x 8 meter is. De voorgevel bestond uit verticale planken, de zijgevel uit met leem aangesmeerd vlechtwerk en het dak was van stro of riet vervaardigd. Uit het onderzoek van de jaarringen van de palen en planken waaruit het gebouw was opgetrokken, kon worden afgeleid dat het pand in het jaar 1210 was gebouwd. Op de aarden vloer in het huis brandde een houtskoolvuur. De rook kringelde vrij omhoog en verdween via een gat in het dak in de buitenlucht. De vorm van dit gebouw wijkt niet af van die van een gewoon woonhuis uit die tijd. Dit is ook niet verwonderlijk, omdat het bier toen thuis werd gebrouwen en niet in speciaal gebouwde werkplaatsen. Uit onderzoek op de samenstelling van de Delftse zadenmonsters in de opgegraven woning bij de Oude Kerk, is het de meest aannemelijke verklaring dat het assortiment granen wijst op de aanwezigheid van een dertiende-eeuwse brouwer. Deze brouwerij is naar een ontwerp van het Delftse bedrijf Archeoplan gereconstrueerd in het archeologisch themapark Archeon in Alphen aan de Rijn. Bron: Aad van der Hoeven (2007) ‘Delft, Stad met vergeten bierhistorie’ Geschiedenis van bier in Delft (https://www.delftsebrouwers.nl/biergeschiedenis)
Brouwerij Duits & Lauret
Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret is een kleine brouwerij van speciaalbieren, gevestigd in Fort Everdingen bij Culemborg.[1] De brouwerij werd in 2009 in Vleuten in Utrecht opgericht door Danielle Duits uit Tienhoven en Marco Lauret. Er wordt driemaal per week gebrouwen in een mobiele 60 liter brouwinstallatie in de herfst tot en met mei. Na enkele jaren samen kleinschalig brouwen, werd in september 2009 hun eerste bier Duits & Lauret Stout gelanceerd tijdens de Week van de Smaak te Utrecht. Omdat ze zelf over onvoldoende capaciteit beschikken worden de grotere hoeveelheden gebrouwen door De Proefbrouwerij te Lochristi, België. De bieren zijn verkrijgbaar doorheen heel Nederland.[2] In 2014 heeft de Rijksoverheid het uit 1841/47 stammende Fort Everdingen in de verkoop gedaan.[3] Achttien ondernemingen dienden plannen in voor ingebruikname en ontwikkeling van het monument. Eind 2014 werd bekendgemaakt dat het fort aan Duits & Lauret was toegewezen.[4] De onderneming richt er een brouwerij in en zal een aantal verwante, maar ook andersoortige activiteiten ontplooien. De opening staat gepland voor april 2016. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Speciaalbierbrouwerij_Duits_%26_Lauret)
Duits & Lauret maakt genietbieren die bedoeld zijn om eens goed voor te gaan zitten en de bijzondere smaaksensaties te ervaren. Tegelijkertijd is ons merk steeds vaker terug te vinden in de betere restaurants, waar het voor geraffineerde bier-spijs-combinaties wordt ingezet. (http://duitslauret.com/)
Brouwerij Duits & Lauret is opgericht in 2009 en sinds 2015 gevestigd in Fort Everdingen (in de buurt van Utrecht, gemeenten Vijfheerenlanden en Culemborg). Een stoere locatie voor een brouwerij met proeflokaal, winkel, camping, camperplaatsen en zalenverhuur. Het fort biedt ook arbeidsmatige dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het fort maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. (http://duitslauret.com/)
Brouwerij Eanske
Eanske (Enschede) is begonnen als nederzetting en is ontstaan rondom de kerk en de bijgelegen hoofdhof gelegen op de plaats van het huidige Van Heekshuis, die zijn gebouwd op een plateau aan de westkant van een stuwwal. ... Rond de eeuwwisseling van de 13e naar de 14e eeuw komen de eigendomsrechten in de marken van Enschede in handen van de bisschop van Utrecht als de heren van Ottenstein en Van Solms hun rechten verkopen. Daaronder ook de hoofdhof en de gronden in de Esmarke. Geschreven wordt dat de overdracht van rechten ‘onbeperkt en onbetwist’ is. In 1325 verleent de Utrechtse bisschop Jan van Diest Enschede ook het recht de hoge rechtspraak (rechtspraak in halszaken) onder eigen verantwoordelijkheid uit te voeren. Andere rechten zijn al eerder toegekend. Enschede heeft nu volledige stadsrechten. ... Met het verkrijgen van de volledige stadsrechten mochten er jaarmarkten gehouden worden en mocht de nederzetting zich gaan verdedigen en dus versterken. De versterkingen bestonden uit twee grachten die in een eivorm rondom de stad liepen. Tussen deze twee grachten werd een aarden wal opgeworpen, waarop een palissade verrees. Rondom de buitengracht werd een ondoordringbare, hoge haag geplant. Het Enschede van de late middeleeuwen was een stad van hout, modder en koeienstront. Er waren slechts enkele stenen bouwwerken in de stad, namelijk: het stadhuis, dat zich toen ook al in de bocht van de Langestraat bevond, de Grote Kerk, het kasteel en de twee stadspoorten. De Veldpoort aan de westkant en de Espoort aan de oostkant.... In 1465 werd er op last van de bisschop van Utrecht (David van Bourgondië (1427-1496)) een houten omheining rondom de stad aangelegd. De palissade werd gebouwd op een wal die gelegen was tussen de oude Stadsgraven en een nieuwe buitengracht. Om de stad schadeloos te stellen schonk de bisschop een stuk woeste grond buiten de Veldpoort, de zogenaamde Stadsmaten of Stadsweide. ... In de loop der jaren in de ontwikkeling van Enschede wordt deze stad meerdere keren getroffen door enkele grote en zware branden. In 1125, toen Enschede nog een dorp was, is er melding gemaakt van een flinke brand waardoor het volledige dorp afbrand. Op 14 maart 1517 wordt Enschede getroffen door een flinke stadsbrand, doordat de stad voornamelijk uit vakwerkgebouwen bestond brandde de stad volledig af. Alleen de Kerk en de 2 stadspoorten bleven staan. De stad werd daarna volledig weer opgebouwd in dezelfde stijl. Op 20 mei 1750 werd de stad opnieuw getroffen door een grote stadsbrand. Bij deze brand gingen 72 van de 300 huizen verloren. De brand ontstond bij de bakkerij bij de Eschpoort. De 3e stadsbrand brak uit op 7 mei 1862 aan de kalanderstraat. Door de vele houten huizen greep de brand snel om zich heen. Iedereen probeerde de stad te verlaten via de stadspoorten. Binnen 6 uur brandde de stad volledig af. Na deze brand werd meteen met de heropbouw begonnen. Door deze brand kwam de ontwikkeling van de stad in een stroomversnelling. Op 13 Mei 2000 Werd Enschede getroffen door een vuurwerk ramp. De opslagruimte van S.E Fireworks vatte vlam en ontplofte uiteindelijk. De gigantische explosie zorgde ervoor dat een groot gedeelte van de wijk Roombeek afbrandde en in puin werd gelegd. Er vielen 23 doden en ruim 950 gewonden. 200 woningen werden verwoest. (https://www.brouwerijeanske.nl/het-verhaal-van-eanske/)
Brouwerij Eanske is gevestigd aan de Hoge Bothovenstraat 33 te Enschede. Online is het te zien op brouwerijeanske.nl
Brouwerij Eanske Hoge Bothofstraat 33 7511 ZA Enschede (https://www.brouwerijeanske.nl/contact/)
Oscar Moerman Eigenaar/Brouwer bij Brouwerij Eanske (https://www.linkedin.com/posts/oscar-moerman-b1a60275_ik-ga-op-zoek-naar-een-collegaken-je-iemand-activity-6617499962160885760-l2EI/)
20 februari 2019 om 11:58 De eigen brouwerij in Enschede van Oscar Moerman is operationeel. In 2018 had de Twentste brouwer een succesvolle crowdfunding en de brouwerij is nu bijna helemaal af. Oscar kan nu op locatie gaan brouwen. (https://www.biernet.nl/nieuws/brouwerij-eanske-in-enschede-in-bedrijf)
Brouwerij Eanske is een kleine brouwerij en heeft als doel om leuke en onderscheidende bieren op de markt te zetten. Deze bieren zijn niet altijd gangbaar, maar wel smakelijk en soms een tikkeltje eigenwijs. Voor de liefhebber Brouwerij Eanske gelooft in speciaalbier en is transparant over de herkomst van de ingrediënten. Het mooie assortiment speciaalbier wordt steeds weer aangevuld. Voor de liefhebber! ... Liefs uit Enschede – Brouwerij Eanske Voor het item Liefs uit Enschede worden bevlogen Enschedese ondernemers geïnterviewd. Wat drijft ze en waarom kozen ze voor Enschede? Je leest het hier! Op het terrein van de creatieve Performance Factory schuiven we aan Oscar van Brouwerij Eanske. Al ruim 20 jaar brouwt hij bier. Voor Oscar is het brouwen van bier een passie die is uitgegroeid tot een eigen brouwerij. Toen hij startte was er nog geen echte lokale brouwerij in Enschede. Alles gebeurde in het westen, zonde! Inmiddels brengt Brouwerij Eanske 6 bieren op de markt, waaronder het Enschedese stadsbier ‘Area 053’. Dit toegankelijke biertje is alleen verkrijgbaar in Enschede en bevat (heel toepasselijk) 5,3% alcohol. Elk van zijn bieren heeft een eigen verhaal en vertelt een deel van de geschiedenis van Enschede. Ze zijn dus stuk voor stuk ambassadeurs van Enschede. Bij ‘liefs’ denkt Oscar aan, hoe kan het ook anders, bier. Er zijn ontzettend veel verschillende smaken te maken, the sky is the limit. Het creatieve proces van het brouwen, proeven, testen, perfectioneren... dat is wat hij het allerliefste doet. (https://www.uitinenschede.nl/locaties/brouwerij-eanske#detail-content-anchor)
Als we op de opstelling met houten vaten wijzen, begint hij gelijk te glunderen. Het typeert de energie van de Twentse brouwer, die vol nieuwe ideeën zit. “Dit project noemen we Eanske Spontaan. Ik ben er eigenlijk al jaren mee bezig, maar het stond even op een laag pitje. Bieren van 100 procent spontane gisting liggen hier te rijpen. Dat levert heel mooie zure bieren op die tot wel tien of twintig jaar bewaard kunnen worden.” Met de realisatie van de eigen brouwerij heeft Moerman het project weer opgepakt, mede nu hij de beschikking heeft over een koelschip. De komende tijd verwacht de brouwer meer van dit soort bieren op de markt te brengen. (https://hollandcraftbeer.nl/blog/brouwerij-eanske-gaat-voor-fresh-beer.html)
Freddy's Beerkitchen
Horeca Opgericht: 2016 (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/4352-freddy-sbeerkitchen)
Een nieuw jaren ‘70 concept in Nijmegen waar je vanaf heden van harte welkom bent. Aandacht en productkennis staat bij ons centraal, en dat proef je. Bij ons kun je altijd binnenlopen voor: ... een koud, zelfgebrouwen biertje (https://www.intonijmegen.com/locaties/2260092320/freddy-s-beerkitchen)
Ook als ik op https://freddysbeerkitchen.nl/ kijk lijkt het mij meer een café dan een brouwerij?
Ieder jaar hebben wij de eer om een prachtig huisbier te ontwikkelen voor onze trouwe afnemer Freddy's Beerkitchen in Nijmegen. De liefde voor zacht zure bieren hebben we beide gemeen dus dat moest terug keren in het nieuwe biertje Mr. Gold. Mr. Gold is een overheerlijk Passion Fruit Pale Ale van 5,5%. Een doordrinkbaar goud gekleurd bier met een flinke dosis passievrucht! Dit geeft het bier zijn fruitige en zacht zure karakter. Ook al dorst gekregen? Ga dan snel naar Freddy's en bestel een Mr. Gold! (https://www.oersoepbrouwerij.nl/blog/brouwerij-14/mr-gold-13)
Brouwerij 't Gansje
Aan de Magdalenastraat 9 in Goes zit volgens www.hetgansje.nl brouwerij 't Gansje.
Brouwerij Het Gansje Brouwerij Opgericht: 2018... Eigen gebrouwen ongefilterd bier in één van de kleinste brouwerijen van Nederland en België. Uniek voor Zeeland en misschien wel voor heel Nederland. Bij Het Gansje in Goes kun je meekijken in de brouwketels tijdens het brouwproces. De brouwerij heeft een klein proeflokaal (maximaal 30 personen) voorzien van een retro inrichting. Gevestigd in het pand waar voorheen Time Out Café gevestigd was. Ingrid brouwt al meer dan 25 jaar hobbymatig bier en heeft ook een opleiding in België gevolgd hoe professioneel bier te brouwen. In 2017 werd besloten om de hobby echt in praktijk te brengen. Het huis werd verkocht en 'ingewisseld' voor een woning met op de begane grond een horeca ruimte. Er worden daar zeer kleine batches van 20 – 30 liter gebrouwen en het bier is alleen in het proeflokaal verkrijgbaar..... Literatuur Beer Geeks Beat ALS Scheurkalender 2021 (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/2024-gansje)
Wij, Ben (achter de tap) & Ingrid (de brouwmeester), zijn beiden enthousiaste bierliefhebbers. Ingrid brouwt al zo’n 30 jaar (hobbymatig) bier en heeft ook een opleiding in België gevolgd hoe professioneel bier te brouwen. In 2017 besloten we om de hobby in de praktijk te gaan brengen. In een klein proeflokaal met een retro/industrieel uiterlijk is het mogelijk om te genieten van Ingrid’s bier. Het bier wordt in een apart gedeelte van het proeflokaal gebrouwen. We brouwen heel klein, zo’n 20 tot 40 liter per keer. (https://www.hetgansje.nl/over-ons/)
We brouwen batches van 20 tot 40 liter ter plaatse in ons proeflokaal in het hartje van Goes. We zijn gevestigd in de historische binnenstad in de Magdalenastraat 9. Eigen ambachtelijk gebrouwen ongefilterd bier in één van de kleinste brouwerijen van Nederland en België. Uniek voor Zeeland en misschien wel voor heel Nederland. Zeeuws bier in Goes uit onze bierbrouwerij op 10 taps en altijd een proeverij mogelijk in ons proeflokaal. Daarnaast zo’n 15 bieren op de fles. Bij Het Gansje in Goes kun je kijken naar de gistvaten en de brouwketels van de brouwerij. Onze brouwerij van ongeveer 12m2 is gelegen achterin het proeflokaal. Brouwen doen we meestal buiten openingstijden, de brouwmeester heeft al haar aandacht nodig voor het brouwen zodat ze lekkere smaakjes kan produceren. (https://www.hetgansje.nl/brouwerij/)
De Graanrepubliek
In Groningen staat De Graanreubliek, aan de Oudezijl 1 te Bad Nieuweschans.
HET RIJKE VERHAAL VAN DE GRAANREPUBLIEK We nemen je eventjes mee terug in de tijd. Toen het land van Oldambt nog bestierd werd door herenboeren, de dagen lang waren en graan het goud was. Terug naar het einde van de 19e eeuw. Om je heen de vele graanvelden. Op de vruchtbare kleigronden stonden voorhuizen als kastelen met grote schuren erachter. Rijk waren ze, die zelfbenoemde herenboeren. Het graan verdiende goed. De vele arbeiders op het land minder. De kloof tussen arm en rijk was zichtbaar. Het succes van het gebied des te meer. Het was de graanschuur van Europa. Het was de tijd van de Graanrepubliek. ... De naam 'Graanrepubliek' komt van het gelijknamige boek van Frank Westerman, waarin de rijkdom van toentertijd beschreven wordt. Het wuivende graan zorgde voor welvaart in de hele regio. De boer was blij, de arbeider ontevreden: vruchtbare grond voor het communisme. De arbeider voelde zich eindelijk gehoord en sprak zich uit. Zo rond de vorige eeuwwisseling waren socialistische voormannen als Domela Nieuwenhuis de lokale helden van het Oldambt. Meer dan honderd jaar later zijn de knipogen naar het communistische verleden nog altijd zichtbaar. In de gemeenteraad van Oldambt heeft de Verenigde Communistische Partij maar liefst drie zetels. En proef de jenever van de Groninger Genever Stokerij, met communistische omslag. (https://www.visitgroningen.nl/nl/plekken/oldambt/de-graanrepubliek)
De Graanrepubliek, vanaf maart 2023 open, is een nieuwe food en agri coöperatie in Oost-Groningen. Een voormalige NS remise is getransformeerd tot een broedplaats voor nieuwe producten en concepten zoals pasta, bier, brood en jenever. Familiedistilleerderij Hooghoudt participeert in het project. In de Graanrepubliek wordt volgens de initiatiefnemers ‘samengewerkt aan de lekkerste producten, vervaardigd van verschillende oer graanrassen.’ Ooit stond deze regio bekend als ‘graanschuur van Europa’, maar intussen verbouwen veel Groningse boeren hun graan vooral voor diervoeding. Dat betekent concreet: veel productie voor weinig waarde, nauwelijks smaak en uiteindelijk een uitgeputte bodem plus teruglopende biodiversiteit. ‘Dat moet anders’, dachten de oprichters van De Graanrepubliek. En ze sloegen de handen ineen met Hooghoudt; het familiebedrijf dat het al sinds 1888 betrokken is bij de regio en hierbij haar eigen koers durft te varen. (https://www.cooperatie.nl/nieuws/de-graanrepubliek-de-smaak-van-graan-hergewaardeerd/)
Bij coöperatie de Graanrepubliek draait alles om smaak. En goede smaak is geworteld in de grond waarop het wordt verbouwd. Hoe gezonder de grond, hoe lekkerder de smaak. Zo werken boeren, makers, onderzoekers en smaak experts samen om de allerbeste smaak te bereiken en daarmee ons voedselsysteem fundamenteel te verbeteren. Alles en iedereen komt samen - van de grond onder onze voeten tot de smaak in je mond. (https://www.graanrepubliek.nl/)
Graanrepubliek werkt voortdurend aan het verbeteren van ons voedselsysteem voor de allerbeste smaak. Wij zijn een coöperatie van lokale boeren en ondernemers met de missie om duurzaam gebruik te maken van de Groningse kleigronden en de manier waarop mensen over voedsel denken te veranderen. ... Wie de naam Graanrepubliek hoort, denkt misschien aan het gelijknamige boek van Frank Westerman. En dat is geen toeval. Het boek gaat immers over hoe minister Sicco Mansholt na de Tweede Wereldoorlog boeren stimuleerde om de vruchtbare grond van Oost-Groningen te gebruiken om massaal graan te verbouwen. Mansholts doel was ervoor te zorgen dat niemand in Nederland ooit nog honger zou lijden. En de uitgestrekte graanvelden zijn vandaag de dag nog steeds te vinden in Groningen. Maar tegenwoordig wordt het grootste deel ervan gebruikt voor de intensieve landbouw, waardoor de bodem wordt uitgeput. Wij vinden het tijd om ons voedselsysteem op zijn kop te zetten en smaak centraal te stellen. Wij bewijzen dat een gezonde bodem en een rijke smaak één op één verbonden zijn.(https://www.graanrepubliek.nl/graanrepubliek)
De graanrepubliek is een boek van Frank Westerman uit 1999, waarin hij de modernisering van de akkerbouw in Nederland gedurende de twintigste eeuw beschrijft. De naam van het boek verwijst vooral naar het Oldambt,[1] een landstreek in Oost-Groningen, waarvan de teloorgang als een rode draad door het boek loopt. De geschiedenis begint in 1886 en eindigt in 1998.[1] Een van de hoofdpersonen in het boek is Sicco Mansholt, de architect van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid. Dat beleid voorzag in een harde sanering van de landbouwsector, met als doel het scheppen van grotere en economisch sterkere bedrijven. De kleinere boerenbedrijven moesten het veld ruimen. Over de gevolgen van die omslag en de redeneringen erachter gaat het boek van Westerman.[1] (https://nl.wikipedia.org/wiki/De_graanrepubliek)
Het verhaal van de twintigste eeuw, gesitueerd in het grimmigste stukje Nederland. Aan de hand van de opkomst en ondergang van de Groninger graanbaronnen vertelt Frank Westerman hoe het boerenerf de afgelopen honderd jaar door de stormen van de geschiedenis is gegeseld. Tien jaar later na de verschijning van deze moderne klassieker pakt hij de draad opnieuw op bij het apocalyptische einde in een extra hoofdstuk over de onderwaterzetting van een van de rijkste akkerbouwgebieden van Europa. (https://www.frankwesterman.nl/boeken/de-graanrepubliek/)
Ach het is wel goed zo ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten