Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 5 juli 2023

Gordon ook?

Laatst vroeg ik me af wat ookt is, zie https://biervat.blogspot.com/2023/03/wat-is-ookt.html, naar aanleiding van de TV-reclame van Cornet. Het is een hele hype

CORNET Oaked
CORNET is een krachtig blond Belgisch bier dat op smaak wordt gebracht door het toevoegen van eikenhouten snippers tijdens het brouwen. Hierdoor krijgt het zijn unieke zachtheid die de scherpe kantjes van elk gesprek haalt en de dialoog versterkt. Het is een speciaalbier met een al even speciale missie: CORNET wil mensen verbinden.
Kenmerken
Gebrouwen met eikenhouten snippers
Sterk blond bier 8,5% Vol.
(https://int.cornetbier.be/global/nl/bieren/cornet-oaked.html)

Cornet Oaked is een fraai blond bier met een romige witte schuimkraag. Het bier is gelagerd met eikenhouten snippers en dat proef je terug. Tonen van vanille en hout brengen complexiteit in dit bier. De afdronk van dit zware maar verrassend doordrinkbare bier is licht bitter en vooral warm. (https://www.bierista.nl/cornet-oaked)

Adriaen Brouwer Oaked is een houtgerijpt krachtig bier met tonen van mout, karamel en aroma's van donker fruit. Ook de houttonen met vanille komen prima tot hun recht. Een smaakvol en complex bier. (https://www.bierista.nl/adriaen-brouwer-oaked)
(https://www.burgbieren.nl/brouwerij-roman/adriaen-brouwer-oaked/)

Brouwerij T IJ Oaked IPA ... is een heerlijke IPA met een vleugje eikenhout. t IJ Oaked IPA - 7.5% - 33cl ... De dubbele dryhop die we ook hebben toegepast bij de East Coast IPA (Nr. 77 voor de oplettende lezer) komt weer terug – met de toevoeging dat we  nu ook dryhoppen tijdens het warme, actieve fermenteren. Hierdoor krijgt de Oaked IPA heel interessante fruitachtige smaken. Met als extra dimensie de eikenhoutsnippers, die het bier subtiel verrijken met tonen van hout en vanille. (https://www.speciaalbierkoning.nl/brouwerij-t-ij-oaked-ipa)

LeFort Sour Oaked... Brouwerij Omer Vander Ghinste heeft terug een gelimiteerd bier op de markt gebracht. Deze LeFort Sout Oaked is een assemblage van hun LeFort en een 18 jaar op foeders gerijpte lambiek. Dit zorgt voor een verfrissend en tegelijk complex en smaakvol bier van toch 9% vol. ... De LeFort Sour Oaked heeft een diepe, donkere robijnrode kleur. In de geur ruik je dat zoete fruit, meer bepaald zoete pruimen en ook een hint van gebrande mouten met een vleugje vanille door die houtrijping. Het zoete wordt ook in de neus al geflankeerd door een toets van zure kersen en appel, wat hier al doet verraden dat er een fijne zure kant aan het bier zit.
In de smaak ervaar je als eerste het zoetere fruit en die mouten. Maar al snel komt die fijne en friszure smaak opzetten die wel heel mooi verweven is. De LeFort Sour Oaked is een bier met complexiteit en finesse. (https://www.beerandcooking.be/bruine-bieren/lefort-sour-oaked/)

Maar ik heb nu dus en Gordon Oaked

Gordon Oak Aged Blond van Brewery John Martin & Brewery Timmermans ... De Gordon Oak Aged Blond is een bier gebrouwen door Brewery John Martin & Brewery Timmermans uit Genval.
Deze Tripel heeft een alcohol percentage van 8.0%. De bierstijl Tripel komt van oorsprong uit België. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brewery-john-martin-and-brewery-timmermans-gordon-oak-aged-blond)

Gordon Oak Aged Blond ... Lichtblond bier met witte schuimkraag die mooi stabiel is. Geuren van eik, vanille, beetje fruitig. Smaak heeft ook zeker eiken, beetje zoet, kruidig aan het eind en in de afdronk. Vrij alcoholisch wel. (https://www.beerinabox.nl/bier/2901-gordon-oak-aged-blond-brouwerij-john-martin-timmermans)

Deze Gordon Oak Aged brengt ons terug naar haar Schotse roots. Gerijpt in eiken vaten heeft het een noot van vanille en aroma’s van rijp fruit. (https://arthurenco.nl/product/gordon-blond-oak-aged-33-cl-tijdelijk-verkrijgbaar/)

Maar wacht ik heb geen IPA of zwaar blond bier. Alhoewel het is wel een zwaar blond bier. Het is lichtblond met wit schuim en 8%. Het is volgens het etiket een 'Triple Oak'?

Als ik zoek op 'triple oak' dan vind ik heel andere dingen?

Triple Oak Power’s mission is to leverage the enormous potential of our natural resources to create integrated, diverse, and sustainable electricity infrastructure. With many decades of combined experience in the renewable energy sector, the Triple Oak team is focused on building value for investors, communities, and landowners through responsibly developed wind and other carbon-free generation projects. (https://tripleoakpower.com/)

Glenfiddich 12 years Triple Oak betreft een aangename en tegelijkertijd complexe single malt whisky die zich kenmerkt door een verleidelijk zoetje in de smaak. Deze whisky draagt de naam 'Triple Oak' als resultaat van een rijping op drie verschillende vatsoorten. Glenfiddich 12 years Triple Oak rijpt op virgin oak vaten van Frans eiken, Amerikaans eiken en ex-sherryvaten. Ieder vat geeft smaak karakteristieken af aan de whisky met een rijke en levendige single malt whisky als resultaat. (https://drankdozijn.nl/artikel/fles-glenfiddich-12-years-triple-oak-70cl)

Glenfiddich Triple Oak was matured in three different types of casks: In addition to Bourbon and sherry casks, fresh French oak casks were also used. This gives the malt its spicy note. (https://nl.whisky.com/shop/Schotland/Single-Malt/Glenfiddich-Triple-Oak-12-Jaar.html)

Als ik iets beter zoek op Gordon Triple Oak dan vind ik:

Gordon Triple Oak exudes a gentle vanilla aroma with hints of ripe fruits. (https://finestshop.be/en/packs/152-giftpack-gordon-scotch-triple-oak.html)
 
Gordon Triple Oak
Gordon Blond Oak Aged is een karaktervolle tripel van hoge gisting op basis van 3 graansoorten die ons duidelijk herinnert aan zijn Schotse oorsprong. Na de rijping op eiken vaten en de hergisting op de fles komen toetsen van vanille en aroma’s van rijp fruit naar voren.
TYPE BIER Sterk blond bier
SMAKEN Nat hout
GISTING Hoog
ALCOHOLGEHALTE 8 33cl 1 ... De rijke body met mout, tarwe en haver maakt dit complexe en dorstlessende bier af. (https://finestshop.be/nl/bieren/120-gordon-triple-oak.html)

Of het bier drie graansoorten bevat kan ik niet proeven. Wel merk ik dat het meer is dan een simpele tripel. De smaak is erg opmerkelijk en fris. Vanille merk ik wel op, maar het is niet muf of iets, het is een fris fruitig bier.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten