Translate

Zoeken in deze blog

zondag 9 juli 2023

Alfabetje aan brouwerijen (vervolg H t/m Z)

H

Haagsche Broeder, OudeMolenstraat 35, Zuid-Holland, haagschebroeder.nl

Op https://haagschebroeder.nl/ blijkt dat het gaat om een kloosterbrouwerij. 

Kloosterbrouwerij Haagsche Broeder Brouwerij Opgericht: 2013.... Stichting Haagsche Broeder is een initiatief van de broeders van het klooster van Sint Jan. De brouwers zijn Kees Verbogt en Jelger Moggree. Zij krijgen hierbij hulp van de broeders van het Willibrordushuis. In 2010 kwam Verbogt - die architectuur en kunstgeschiedenis studeerde - voor het eerst bij de broeders in de priorij en werd er begonnen met bierbrouwen. Een belangrijke reden was om contact te leggen tussen de Broeders van Sint Jan, en de inwoners en bezoekers van Den Haag. In 2016 had de brouwerij de beschikking over twee vaten van 100 liter, hetgeen neerkomt op ongeveer 120 flessen van 75 cl per brouwsel. In 2020 start een crowdfunding voor renovatie en uitbreiding van de brouwerij met o.a. een nieuwe, grotere brouwinstallatie. .... Sinds 2016 wordt er hop verbouwd in de kloostertuin. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1259-haagschebroeder-kloosterbrouwerijhaagschebroeder)

Kloosterbrouwerij Haagsche Broeder breidt uit en maakt straks 1000 liter speciaalbier per week Kloosterbrouwerij Haagsche Broeder, verstopt in het Hofkwartier, breidt uit. Vanaf 2020 maken de brouwers en broeders van St. Jan 1000 liter speciaalbier per week. Malou Seijdel 10-08-19, (https://www.ad.nl/den-haag/kloosterbrouwerij-haagsche-broeder-breidt-uit-en-maakt-straks-1000-liter-speciaalbier-per-week~aa06d81b/)

In het centrum van Den Haag wordt ambachtelijk kwaliteitsbier gebrouwen in het klooster Broeders van Sint Jan. Smaak en kwaliteit zijn voor de brouwende broeders heel belangrijk. Winst maken zeker niet. Het klooster en het werk van de broeders geven rust en creëren een moment van bezinning. De bieren van Haagsche Broeder richten zich daar ook op. Als je een bier van Haagsche Broeder in handen hebt, sta dan echt even stil bij het moment en geniet van het bijzondere bier, waar de broeders zoveel aandacht en liefde in hebben gestopt. De bieren van het klooster zijn: Haagsche Broeder Prior, Haagsche Broeder Novice, Haagsche Broeder Postulant en Haagsche Broeder Johannes. Daarnaast worden speciale edities op de markt gebracht, zoals op houten vaten opgelegde Prior of speciaal gebrouwen bieren. (https://www.bierista.nl/brouwerij/kloosterbrouwerij-haagsche-broeder)

Ze brouwen o.a. :

Haagsche Broeder Hildegard is een Weizen. Een stevig bier dat gebrouwen is volgens het Reinheitsgebot. Er zijn enkel Duitse hopsoorten gebruikt tijdens het brouwproces. (https://www.bierista.nl/haagsche-broeder-hildegard)

Haagsche Broeder Prior BA Islay is een Dubbel Porter van 8,5%. Vol donker bier, vatgerijpt op Laphroigh vaten, met een mooie balans tussen zoet, bitter, zuur en gebrande tonen van chocola. Vers gedronken komen de frisse hoparoma’s duidelijk naar voren. Wat langer bewaard nemen de tonen van caramel en rood fruit het over. Uiteraard mooi in balans met tonen van Laphroigh whisky (https://www.bierista.nl/haagsche-broeder-prior-ba-islay)

Haagsche Broeder BOON is een Koffie Stout. Gebrouwen met vers gebrande koffiebonen van BOON koffiebrander. De branderij ligt op slechts enkele minuten lopen van het Haagse klooster.... 6,5% (https://www.bierista.nl/haagsche-broeder-boon)

Brouwcafé De Hofnar, Dr Lelykade 28, Zuid Holland, dehofnar.nl

De website komt echter uit bij : https://www.hethartvan.nl/??

Doctor Lelykade 28, Scheveningen, Netherlands ...  dehofnar.nl Definitief gesloten (https://www.facebook.com/hetbrouwcafe.scheveningen/)

Brouwcafé De Hofnar... Doctor Lelykade 28, 2583 CM Den Haag (https://indebuurt.nl/denhaag/gids/brouwcafe-de-hofnar/)

Brouwcafé de Hofnar: bier paradijs en goed eten 15 AUGUSTUS 2019... Brouwcafé is sinds de overname door de Hofnar geen brouwerij meer. De Hofnar heeft de naam brouwcafé echter wel behouden voor de herkenbaarheid. Dus ook al wordt er geen bier meer gebrouwen in het brouwcafé, je kan daar nog steeds terecht voor bier met een keuze uit meer dan 100 biersoorten. Eigenlijk kan je de Hofnar niet zien als een typische bruincafé maar meer als een biercafé met een moderne uitstraling..... Brouwcafe de Hofnar Doctor Lelykade 28 2583 CM Scheveningen (https://marilynamaterasu.nl/brouwcafe-de-hofnar-bier-paradijs-en-goed-eten/)

Bierbrouwerij Het Brouwcafé
Brouwerij
Opgericht: 1996
Gestopt: 2015
...
De brouwerij in Scheveningen, een stadsdeel van Den Haag, werd opgericht op 28 juni 1996. In 2000 nam Tony Lutz Het Brouwcafé over van zijn voorganger. In de loop van 2012 werd Pieter van Meel op "economische gronden" ontslagen. Hij brouwde ongeveer twaalf jaar bij Het Brouwcafé. Wesley Aarse, voormalig brouwer bij Stadsbrouwerij De Pelgrim, nam de roerstok in september 2012 op afroepbasis over. In 2013 werd er maximaal vijf keer per week gebrouwen in de koperen brouwketels die prominent aanwezig zijn.
In maart 2015 is het Brouwcafé in andere handen over gegaan. Half maart 2015 werd het gesloten voor een complete verbouwing, waarbij de brouwerij uit het pand werd verwijderd. De naam van het café werd gewijzigd van Bierbrouwerij Het Brouwcafé naar Brouwcafé De Hofnar. Brouwer Wesley Aarse ging aan de slag bij de nieuwe Brouwerij Scheveningen. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=287&view=brewery&option=com_senb&b694bbcbd630a379ef4b0be74e52ecf2=1)


J

Brouwerij Jeronimo
Brouwerij
Opgericht: 2017... In 2020 worden nieuwe units in gebruik genomen waarin een grotere brouwerij komt.
Op 1 januari 2023 wordt de brouwerij overgenomen door Toon Veens (van Geweldig Bier). (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1632-jeronimo)

Jopenkerk in Haarlem

De voormalige Jacobskerk in het Raaksgebied in Haarlem is nu een volledig operationele brouwerij, Grand Café en restaurant. Onder het genot van een borrel of diner kunt u het brouwproces met eigen ogen aanschouwen. (https://www.bierwandeling.nl/jopenkerk/)

Jopen Bier
Brouwerij
Opgericht: 1994
Hoofdtype
(1994-2010) Brouwerijhuurder
(2010-) Brouwerij
...
Eeuwenlang was Haarlem één van de grootste bierbrouwerssteden van Nederland. Brouwerijen als Het Scheepje, De Oliphant, De Drie Leliën draaiden op volle toeren en de Jopen (grote vaten, met een inhoud van 112 liter, waarin het bier werd vervoerd) lagen in grote stapels op de kade van het Spaarne te wachten op hun nieuwe eigenaar. Het was vooral de constante kwaliteit die het Haarlemse gruitbier tot ver over de landsgrenzen bekend maakte. Haarlemse Koyt was in de 15e eeuw zelfs het meest gedronken bier van Antwerpen. En dat wilde wat zeggen. Maar aan iedere roem komt een einde. In 1916 sloot de laatste Haarlemse brouwerij haar poorten.
Pas in 1994 werd de oude brouwerstraditie in ere hersteld. In 1992 werd de Stichting Haarlems Biergenootschap opgericht met als doelstelling de traditionele bieren van Haarlem opnieuw op de markt te brengen en te promoten. Op 11 november 1994 werd Jopen Bier opgericht. Na twee jaar van onderzoek, mede dankzij de inspanningen van de Universiteit van Leuven en brouwer Chris Wisse, waren er twee bruikbare recepten. De recepten stammen uit de Haarlemse stadsarchieven en zijn replica's van het bier omschreven in het brouwerskeur uit 1407 (Koyt) en het brouwerskeur uit 1501 (Hoppenbier). In 1995, toen de stad Haarlem haar 750-jarig bestaan vierde werden de bieren gepresenteerd. Het bijzondere aan de bieren is dat ze gebrouwen worden met drie verschillende graansoorten; naast gerstemout en tarwemout wordt ook een aanzienlijk deel haver gebruikt. In eerste instantie werd gebruik gemaakt van de faciliteiten van Bierbrouwerij De Halve Maan. Toen deze brouwerij eind 1996 te kampen kreeg met financiële problemen verhuisde de productie naar de Brouwerij De Koningshoeven in Tilburg, alwaar Chris Wisse de roerstok als gastbrouwer ter hand nam. In december 1996 werden de commerciële activiteiten van de stichting overgedragen aan Jopen BV. De bieren werden aanvankelijk in de eigen regio verkocht en daarbuiten bij gespecialiseerde slijterijen en biercafés.
Eind 2001 werd de website van de brouwerij gepresenteerd: www.jopen.nl.
Op vrijdag 18 november 2005 presenteerden wethouder Jur Visser en Michel Ordeman de plannen voor een Grand Café met een huisbrouwerij voor de Jopenbieren. Eind 2005 werd bekend dat het Jopenbier terug zou keren naar de stad waar het vandaan komt. De Vestekerk (ook bekend als Wijnkerk, Jacobskerk en Artellkerk) op het voormalige Raakscomplex wordt omgebouwd tot Grand Café en brouwerij. De bezoekers kunnen het gehele proces van de brouwerij volgen. De Vestekerk stond op de nominatie om te worden gesloopt, maar toen Michel Ordeman opperde om daar een Grand Café te vestigen ging de gemeente overstag. Donderdag 23 februari 2006 werd de Vestekerk door de gemeente Haarlem aan de brouwerij overgedragen. Na de overdracht is de brouwerij met buurtbewoners van de kerk op bezoek geweest bij Brouwerij De Prael in Amsterdam. Daar hebben de omwonenden uitleg gekregen over het brouwproces en inzicht gekregen in de schaalgrootte van een microbrouwerij. De rest van 2006 werd gebruikt voor het selecteren van leveranciers en het vergunningentraject. In februari 2010 werd begonnen met de eerste stap van de gehele verbouwing: de asbestsanering. Op 8 juni 2010 sloeg brouwmeester Chris Wisse de eerste paal in de kerk. Het was de eerste paal van 109 palen, noodzakelijk omdat de oude houten palen waren aangetast. De heipalen zijn enerzijds nodig om de brouwinstallatie te kunnen dragen maar ook om de functie van de bestaande fundering van de kerk en de pastorie over te nemen. Op de nieuwe locatie werd een nieuwe brouwinstallatie van Braucon geplaatst met een capaciteit van 10 hl. Begin 2009 werd bij de World Beer Championships het Jopen Extra Stout Bier bekroond met een gouden medaille. Het Jopen Vier Granen Bokbier en het Jopen Hoppenbier sleepten een zilveren medaille in de wacht. Op 17 november 2009 won de brouwerij een gouden medaille tijdens de European Beer Star 2009 verkiezing, één van 's-werelds belangrijkste bierwedstrijden: het Jopen Koyt werd de winnaar in de categorie 'herb and spice beer'. Uit 35 landen werden er 836 bieren ingezonden. Het Amsterdamse ontwerpbureau ESTIDA legde onder leiding van Michel Ruygrok de laatste hand aan de ontwerpen van de inrichting van de Jopenkerk. Het hart van de kerk wordt gevormd door het brouwblok: twee koperen brouwketels die zichtbaar achter de bar staan. De voormalige catechisatiezaal is ingericht als proeflokaal. De ontvangstzaal vertelt de rijke geschiedenis van Haarlem als brouwersstad en toont de herkomst van de bieren. In de kerkruimte werd een Grand Café en een restaurant ingericht en heeft een modern en strak interieur, waarin de kleur rood overheerst. Het restaurant bevindt zich op de eerste verdieping. In het restaurant worden vanzelfsprekend gerechten met bier gekookt. In december 2010 werd de kerk officieel in gebruik genomen. Het bottelen gebeurd niet in de Vestekerk, maar op het bedrijventerrein in de Waarderpolder. In de kerk is hiervoor onvoldoende ruimte.
In 2010 kreeg brouwmeester Chris Wisse assistentie van Roel Wagemans die in Australië brouwervaring had opgedaan. In 2011 haakte Roel echter weer af.
Jopen Bier heeft in 2010 twee keer zilver en één keer brons gewonnen tijdens de BrewNZ Beer 2010-verkiezing, één van de belangrijkste internationale bierwedstrijden. De verkiezing wordt elk jaar georganiseerd door het Brewers Guild of New Zealand. Aan de competitie doen private kleine en onafhankelijke brouwerijen mee uit de hele wereld. Doel van de wedstrijd is om juist de speciale en authentieke bieren met specifieke karakters te promoten. Jopen kreeg zilver voor Jopen Hoppenbier in de categorie: European Ale Styles. In de Tripel categorie werd ook JubelJoop III Tripel met zilver bekroond. Brons was er voor een ander speciaalbier van Jopen in de categorie Russian Imperial Stout: Jopen Leibier. Begin 2016 hanteerden Tom Provo, Cor Baan, Robbert Uijleman, Daniel van der Slikke, Quentin Idrac en Chris Wisse de roerstok.
Op 11 november 2019 bestond de brouwerij 25 jaar en werd de nieuwe huisstijl gepresenteerd. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/296-jopenbier)

Aan de Gedempte Voldersgracht 2, Haarlem, jopenkerk.nl

Na het openen van de eerste brouwerij in de Jopenkerk was er behoefte aan meer ruimte en meer brouwcapaciteit. Het tweede brouwhuis van Jopen is op het dynamische bedrijventerrein de Waarderpolder gevestigd.  Update 11-01-2023 De Jopen Tap Room is helaas nog voor onbepaalde tijd gesloten voor regulier bezoek en rondleidingen. De Jopenkerk in het centrum van Haarlem is wel dagelijks geopend voor lunch, borrel, diner, hapjes, drankjes en proeverijen. (https://www.jopentaproom.nl/haarlem/)

Het verhaal achter Jopen begint in de veertiende eeuw als Haarlem uitgroeit tot een van de belangrijkste brouwerssteden van Nederland. Brouwerijen draaien op volle toeren en het gerstenat wordt in ‘Jopen’ (vaten van 112 liter) over het Spaarne vervoerd. Het bier is van uitstekende kwaliteit en wordt zelfs in het buitenland gedronken. Maar aan de roem komt een einde. In 1916 sluit de laatste Haarlemse brouwerij haar poorten. (https://www.jopenkerk.nl/haarlem/jopenkerk/)

We nemen een sprong naar begin jaren negentig van de vorige eeuw. De voorbereidingen voor de festiviteiten van het 750-jarig bestaan van Haarlem zijn in volle gang. De stichting Haarlems Biergenootschap dient een plan in om het Haarlemse bier terug te brengen. In het stadsarchief worden recepturen uit 1407 en 1501 gevonden en het bier wordt gereproduceerd. En… de brouwsels zijn een genot om te drinken. Met het jongste bier, Hoppen, wordt op 11 november 1994 het feestjaar ingeluid. Het begin van Jopen!
2010
Jopen krijgt een thuis
Op 8 juni 2010 slaat brouwer Chris Wisse officieel de eerste paal en de verbouwing van de kerk gaat van start. De kerk wordt omgedoopt tot Jopenkerk. Op 11 november 2010, de zestiende verjaardag van Jopen, kunnen de eerste bezoekers genieten van het Haarlemse bier en de bijbehorende spijzen. Op 8 december 2010 wordt de Jopenkerk officieel in gebruik genomen. Het Haarlemse biermerk krijgt weer een thuis. .... Vanuit het Grand Café en restaurant van de Jopenkerk Haarlem kun je het brouwproces aanschouwen. Omdat de brouwerij verweven is in de kerk, kunnen hier geen rondleidingen worden gegeven. De ruimte achter de brouwketels is hiervoor gewoonweg te klein. Van maandag tot vrijdag wordt er door de brouwers gebrouwen en kun je dit onder het genot van een Jopenbier bekijken.(https://www.jopenkerk.nl/haarlem/jopenkerk/)

We gaan terug naar waar het ooit allemaal begon… Ons stadje Haarlem is één van de grootste brouwerssteden van Nederland. Brouwerijen draaien op volle toeren en het bier wordt in ‘Jopen’, biervaten van 112 liter, over rivier het Spaarne vervoerd.
...
15e eeuw....
Bier wordt een belangrijk exportproduct van Haarlem. Het Haarlemse bier is tot ver over de grenzen bekend. Om de kwaliteit te bewaken stelt het stadsbestuur brouwerskeuren op die het brouwproces tot in detail beschrijven. Koyt, gebrouwen met een kruidenmengsel, is zelfs het meest gedronken bier van Antwerpen.
...
16e eeuw...
In 1501 wordt in Haarlem een stadsrecept opgesteld met hop als ingrediënt. Hop geeft het bier de kenmerkende bittere smaak en een vollere afdronk.
...
Brouwers verenigen zich in het Sint Maartensgilde. Sint-Maarten is de beschermheilige van de Haarlemse brouwersgilde. Een aantal leden zitten ook in het stadsbestuur en vormen het corps van officieren van de Haarlemse schutterijen. De Haarlemse meesterschilder Frans Hals legt hen vast op zijn schutterstukken.
...
De markt voor bier wordt steeds kleiner. In de achttiende eeuw loopt de bierproductie hard terug door hoge accijnzen en de populariteit van koffie, thee en Pilsener. De laatste Haarlemse brouwerij, Het Scheepje, sluit in 1916 de deuren.
....
In 1994 viert ons stadje Haarlem haar 750-jarig bestaan. Om dat te vieren gaan we in de stadsarchieven op zoek naar bierrecepten. En zo herintroduceren we het Haarlemse bier. Met Hoppenbier uit 1501 luiden we op 11 november 1994 het feestjaar in. En zo werd brouwerij Jopen, vernoemd naar biervaten, geboren.
...
“Kunnen jullie niet vaker dan eens in de 750 jaar zulk fantastisch bier voor ons brouwen?” Zo gezegd, zo gedaan! En de volgende droom dient zich al snel aan. Hoe tof zou het zijn om de Haarlemse brouwtraditie in ere te herstellen?
...
Sinds 2010 wonen we in de Jopenkerk, de voormalige Jacobskerk. Een brouwerij met grand café en restaurant in hartje Haarlem. Eindelijk, Jopenbier kan in Haarlemse ketels gebrouwen worden!
...2014...
Maar Jopen groeit en groeit. In de Haarlemse Waarderpolder nemen we een nieuwe, moderne bottellijn, voor het afvullen van bier, in gebruik. Daarbij openen we de Jopen Tap Room. Deze locatie biedt als een skybox zicht op het brouwproces van Jopen.
...2015...
Goed nieuws voor Jopen. Om nóg meer lekker bier te brouwen, openen we een tweede brouwerij in de Waarderpolder.
...2016...
Jopen krijgt als eerste Nederlandse craft-brouwer een eigen flesje. Het ontwerp hebben we geïnspireerd op de biervaten van vroeger. En als je goed kijkt, zie je Haarlem en Holland op de hals staan.
...2019...
Jopen bestaat 25 jaar! We introduceren een nieuw logo en steken onze bieren in een nieuw jasje. ’Anything but boring’, dát is ons motto. Alles wat uit onze ketel komt is daarom lekker onverwacht en niet normaal lekker. “I don’t know where I’m going from here, but I promise it won’t be boring.”
(https://www.jopenbier.nl/over-jopen/onze-historie/)

K

Brouwerij Kaarschot
Brouwerij
Opgericht: 2013
(https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1551-kaarschot)

Brouwerij Kaarschot is een bierbrouwerij uit Rijsbergen (Nederland) die is opgericht in 2013. Deze brouwerij heeft 4 bieren in het assortiment. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/rijsbergen/brouwerij-kaarschot)

Brouwerij Kaarschot uit Rijsbergen lanceerde op 22 mei 2020 trots hun nieuwe bier de Kaarschots ELF. Het is een rijk en vrij zwaar speciaalbier met zo' n 11% alcohol. (https://www.biernet.nl/nieuws/brouwerij-kaarschot-lanceert-met-trots-kaarschots-elf)

Kaarschots bier is natuurlijk, ambachtelijk gebrouwen, ongepasteuriseerd, ongefilterd en nagegist op de fles. (https://www.vvvzundert.nl/nl/locaties/1707267728/st-brouwerij-kaarschot)

Brouwerij Kâld Kletske

Opgericht: 2017
Namen
(2017-2018) Brouwerij Kâld Kletske
(2018-) Brouwerij Dockum 
...
Deze brouwerij begon in 2017 onder de naam 'Brouwerij Kâld Kletske', maar vanaf medio 2018 wordt de naam Brouwerij Dockum gevoerd. 
Kâld Kletske is al sinds 2014 een bekende naam, dit bier is ontwikkeld en werd gebrouwen door Sytze Hoogstins (brouwerij de Hoge Stins). In augustus 2017 is Sytze Hoogstins helaas overleden. Ondanks het overlijden van de oprichter en hoofdbrouwer stopt het Kâld Kletske niet.
Er wordt namelijk in Dokkum een geheel nieuwe brouwerij opgezet als eerbetoon aan Sytze Hoogstins. Deze brouwerij wordt voorzien van een proeflokaal met eetgelegenheid vanwaaruit je de koperen brouwinstallatie en RVS gisttanks kunt zien. De brouwerij wordt mogelijk gemaakt door Leon v/d Meer, René de Heij en Erwin Postma. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1763-dockum-kaldkletske)

Brouwerij Kees
Brouwerij
Opgericht: 2015
...
Kees Bubberman startte zijn professionele brouwcarrière bij Brouwerij Emelisse in het Zeeuwse Kamperland. Hij was toen al jarenlang een meer dan verdienstelijk hobbybrouwer. Opgeleid en op dat moment werkzaam als horecakok zag hij een unieke kans. Al binnen enkele jaren groeide Emelisse uit van een vooral op toeristen en bierbrouwers in de regio gerichte brouwerij tot een craft beer brewery van internationale faam. Tientallen vooral op Britse en Amerikaanse leest geschoeide en gedurfde IPA's, zware porters, coffee stouts, winterbieren en saisons verlieten de brouwerij.
Toch besloot Kees Bubberman na een aantal jaren dat het tijd werd om op eigen benen te staan. Een aantal grote en kleine investeerders uit binnen- en buitenland bleek bereid hem te helpen zijn droom te verwezenlijken en begin 2015 opende hij in thuisstad Middelburg Brouwerij Kees.  (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1276-kees)

Brouwerij Kleiburg
Brouwerij
Opgericht: 2015
...
Brouwerij Kleiburg is een initiatief van het Kleiklooster, dat in september 2015 haar deuren opende in de Klusflat Kleiburg. Het Kleiklooster is een plek voor bezinning en gastvrijheid in de Bijlmer, geïnspireerd door oude kloostertradities en bewoond door gezinnen en singles. Op termijn moet het klooster deels worden onderhouden door de inkomsten uit de brouwerij. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1381-kleiburg)

Midden in de Bijlmer vind je een plek waar de tijd even stilstaat. Tussen flats en kantoorkolossen ligt de brouwerij van Kleiburg. Een plek waar we op ambachtelijke wijze kloosterbier brouwen. Modern monnikenwerk waarbij we eeuwenoude tradities koesteren en tegelijkertijd een moderne twist geven. (https://www.kleiburg.nl/de-brouwerij/)

Ze brouwen o.a."

Slightly Sour Summer Session Ale
Heerlijk zomerbier. Frisbitter, lichtzuur en licht in de alcohol.
‘Slightly Sour’ is zuur bier. Dat komt doordat het bier vóór de vergisting eerst opzettelijk is ‘besmet’ met een melkzuurbacterie (lactobacillus). ... ALCOHOL: 4,2% VOL. (https://www.kleiburg.nl/onze-bieren/)

Bloemenbok
Fris voorjaarsbier met echte bloemen! 
Lentebo(c)k, ook wel meibo(c)k genoemd, is een Nederlands bokbier voor het voorjaar. Het is een relatief licht en doordrinkbaar bier, meestal blond van kleur met fruitige en hoppige ondertonen.
Bloemen? Ja, we hebben echte (gedroogde) bloemen verwerkt in dit bier. Zo proef je het voorjaar. De bloemen zijn ‘getrokken’ zoals bij thee. Dit geeft het bier een smaak van bloemige thee!
ALCOHOL: 6,6% VOL.
(https://www.kleiburg.nl/onze-bieren/)

Siciliaans Wit
Heerlijk zomerbier. Frisbitter, lichtzuur en licht in de alcohol.
Voor dit witbier lieten we ons inspireren door de Siciliaanse keuken: de sinaasappelschil zorgt voor een makkelijk drinkbaar bier met een mooie ‘bite’. Een klassiek bier dat buiten de kaders valt, zoals je van een protestants stadsklooster mag verwachten. ALCOHOL: 5,5% VOL
(https://www.kleiburg.nl/onze-bieren/)

L

La Trappe in Berkel Enschot heb ik bezocht tijdens de presentatie van La Trappe Isid'or.
La Trappe, Eindhovenseweg 3, Berkel-Enschot, latrappe.nl
Eindhovenseweg 3, Berkel-Enschot, latrappe.nl

La Trappe Isid'or Brother Isidorus Laaber was the first brew master of the Onze Lieve Vrouw of Koningshoeven Abbey. In 1884, he began brewing Trappist beer, laying the foundation for the beer that we brew to this day. (https://swinkelsfamilybrewers.com › en › our-range › alcoholic-beers › la-trappe › la-trappe-isidor.ht)

La Trappe is een Nederlands trappistenbier. Het wordt gebrouwen door brouwerij De Koningshoeven van de abdij "Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven" in Berkel-Enschot nabij Tilburg in Noord-Brabant. De brouwerij heette vroeger De Schaapskooi. De naam La Trappe is afkomstig van het Franse klooster "La Trappe", de bakermat van de orde der trappisten. (https://nl.wikipedia.org/wiki/La_Trappe_(bier))

In een schaapskooi die werd verbouwd tot tijdelijk klooster werd op 5 maart 1881 voor de eerste keer een Heilige Mis opgedragen. Deze datum wordt als stichtingsdatum van de abdij gezien....Omdat een van de paters, Broeder Isidorus, de zoon van een Duitse bierbrouwer, het vak van zijn vader had geleerd, werd in 1884 besloten om te beginnen met de productie van bier. Sindsdien was het brouwen van bier het dagelijks werk van een aantal Trappisten. De brouwerij werd Bierbrouwerij De Schaapskooi genoemd en het bier dat werd gebrouwen Trappistenbier.
Met de opbrengst van het bier werd in 1891 begonnen met de bouw van een nieuwe brouwerij. In 1936 ging de brouwerij zelf bottelen en werd begonnen met het pasteuriseren. De hierop volgende jaren groeide de Schaapskooi uit tot een middelgrote brouwerij, die tussen 1969 en 1980 een samenwerkingsverband had met de Belgische Brouwerij Artois (voorloper van het huidige AB InBev).
Nadat de samenwerking met Stella Artois ophield, werd de brouwerij omgedoopt tot Bierbrouwerij de Koningshoeven onder leiding van de paters. Voor de distributie van hun productie - enkel flessenbier (La Trappe en Trappistenbier) - zocht men samenwerking met een landelijke brouwer. In 1983 werd de Verenigde Bierbrouwerijen Breda-Rotterdam partner. Er vond een modernisering plaats, die in 1989 werd afgerond. In 1999 werd er opnieuw een samenwerking aangegaan, dit keer met Bavaria, het huidige Royal Swinkels Family Brewers uit Lieshout, en kwam er een nieuwe bottelarij. Toen het bezoekersaantal groeide, werd in 2008 een nieuw Proeflokaal gebouwd.
In 2009 werd, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de bierbrouwerij, een jubileumbier uitgebracht: La Trappe Isid'or. Dit bier was speciaal met lokaal geteelde hop gebrouwen. Een gedeelte van de opbrengst van het jubileumbier gaat naar goede doelen, waaronder een zusterklooster in Oeganda. Op 19 januari 2010 werd bekend dat La Trappe Isid'or, vanwege de grote populariteit, vast in het assortiment van La Trappe is opgenomen.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/La_Trappe_(bier))

M
Brouwerij Mommeriete
Brouwerij in het eeuwenoude schipperscafé... Gramsbergen
De Oostermaat 66 7783 BX (https://mommeriete.nl/)

Bierbrouwerij Mommeriete
Brouwerij
Opgericht: 2004
...
Op landgoed De Groote Scheere in Holthone bevindt zich Landgoedrestaurant De Ganzenhoeve, gelegen tussen Coevorden en Gramsbergen. De eigenaren van dit restaurant hadden de beschikking over een ruimte waarvoor nog geen bestemming was gevonden. Het in Gramsbergen woonachtige paar Gert (1963) en Carina Kelder (1968) - op het moment van oprichting in 2004 - meer dan 15 jaar enthousiast hobbybrouwers, kwam dit ter ore. Na overleg met de eigenaar, Geert Rossien, namen zij deze expositieruimte in gebruik als brouwerij, waarmee een droomwens in vervulling ging. Gert werkte toen wekelijks vier dagen in de metaalindustrie en brouwde één dag in de week. Zijn vrouw Carina gaf drie dagen per week les in het vak verzorging en was twee dagen per week in de brouwerij om te brouwen, etiketten te plakken of pakketten samen te stellen. In 2002 en 2003 werden een aantal lezingen gegeven over de kunst van het bierbrouwen. Het waren leerzame avonden met een bierproeverij en veel uitleg over brouwmethoden en gebruikte materialen. In 2003 werd onder andere speciaal voor de feestweek van de stad Gramsbergen een feestbier gebrouwen, dat voorbijgangers gratis mochten proeven. Met gebruikmaking van alle reacties die op de verschillende typen "huisbrouw" bier werden gegeven, is de uiteindelijke receptuur vastgesteld voor de hoofdbieren, die door de brouwerij op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Vaak wordt gebruik gemaakt van lokaal gevonden natuurlijke ingrediënten om een goede smaak te krijgen. Alle bieren zijn natuurlijk, ongefilterd en ongepasteuriseerd. Er werd een offerte opgevraagd voor een nieuwe brouwinstallatie bij Kaspar Schulz. De prijs was te hoog, maar gelukkig bleek een gebruikte brouwinstallatie voor handen, die op de kop werd getikt in het Duitse Steinbach, gelegen tegen de Tsjechische grens. Deze installatie werd medio april 2004 geplaatst. De installatie had een capaciteit van 200 liter per brouwsel. Er kon maximaal twee keer per dag worden gebrouwen. Gert en Carina combineren de brouwwerkzaamheden met een reguliere baan en brouwden aanvankelijk één dag, de vrijdag, in de week. Daarnaast gaven zij rondleidingen en organiseerden zij bierproefavonden en workshops bierbrouwen. Op 27 augustus 2004 werd de brouwerij officieel geopend. Dit gebeurde tegelijkertijd met de officiële opening van het complex De Ganzenhoeve waarvan de brouwerij deel uit maakte. Het bier werd aanvankelijk alleen getapt in De Ganzenhoeve, maar er bestond interesse bij horeca-gelegenheden in de omgeving. Een deel van de benodigde grondstoffen, zoals graan, werd op de bij het boerderijrestaurant behorende gronden verbouwd. Er waren plannen om een proeflokaal te openen en tevens was het de bedoeling om - in groepsverband - te kunnen brouwen. Dit gehele proces zou vier uur in beslag nemen, geïnteresseerden zou hiermee een leuke middag of avond worden geboden, waarbij naast het brouwen ook zelf de etiketten konden worden ontworpen. Zes weken later kon het bier worden afgevuld op fles, waarna het bier kon worden opgehaald.
In 2009 verhuisde de brouwerij van Landgoed De Groote Scheere in Holthone (Holthonerweg 9, 7779 DE Holthone) naar Gramsbergen. In 2010 werden er twee keer per week kleine batches gebrouwen. De bottel-apparatuur werd in 2010 tijdelijk verhuurd aan Brouwerij De Leckere in De Meern. Na afloop van het huurcontract wordt de bottel-apparatuur verplaatst naar een locatie in Veenhuizen, alwaar een nieuwe brouwerij zal verrijzen: Brouwerij Maallust. In Gramsbergen kan 450 liter worden gebrouwen terwijl in Veenhuizen 1500 liter kan worden gebrouwen. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1037-mommeriete)

In 2004 is bierbrouwerij Mommeriete opgericht door Gert en Carina Kelder. De brouwerij dankt zijn naam aan het vroegere moerasgebied gelegen tussen Gramsbergen en Coevorden. In 1227 werd hier de Slag bij Ane uitgevochten. De brouwerij was aanvankelijk gevestigd op het daarbij gelegen landgoed de Groote Scheere. Sinds 2008 is de brouwerij gevestigd in het oude huiskamercafé aan de brug, in Gramsbergen. ... Het brouwhuis is een Kaspar Schulz installatie. In de koperen ketels worden diverse verschillende type bieren gebrouwen, zowel van hoge als lage gisting. De koperen ketels geven een ambachtelijke uitstraling die past bij de manier waarop de authentieke bieren gebrouwen worden. Het brouwhuis is klein, maar de brouwers streven naar perfectie en exclusiviteit. Hierdoor is ieder bier uniek in zijn soort, zowel de seizoensgebonden bieren en het vaste assortiment.(https://mommeriete.nl/over-mommeriete/)

Brouwerij Mommeriete is een in 2004 opgerichte bierbrouwerij in het Sallandse Vechtdal. Men maakt er hoog gegiste bieren naar Belgische stijl, en laag gegiste bieren naar Duitse stijl. De bieren worden er niet gefilterd en gepasteuriseerd.
De naam "Mommeriete" komt van een nabij gelegen moerasgebied waar in 1227 een "Drents Guldensporenslag" heeft plaatsgevonden.[1][2]
Sinds 2009 is de brouwerij gevestigd in een schippers- of huiskamercafé aan het kanaal in het stadje Gramsbergen. In maart 2017 is het bedrijf bezocht door Patrick Stoof en Kasper van Kooten voor het televisieprogramma "Leven in de Brouwerij".[3] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Mommeriete)

Ze brouwen o.a.: 

Heer van Gramsbergen
Dit bier is een Russian Imperial Stout. De Heer van Gramsbergen is erg vol en romig, met smaken van vanille, chocolade en rook. De bitterheid en zoetheid zijn erg goed in balans. (https://mommeriete.nl/bieren/heer-van-gramsbergen/)

Jonkvrouw
Een speciaal Blond, met iets meer alcohol, kruidiger en aromatischer. (https://mommeriete.nl/bieren/jonkvrouw/)

Klokhenne
Een Weizen zoals de Duitse brouwers het brouwen. Mommeriete was de eerste brouwer in Nederland die Weizen brouwt. Smaken van banaan en licht bitter. Redelijk vol van smaak en body, maar toch een heerlijke dorstlesser voor de zomerse dagen! (https://mommeriete.nl/bieren/klokhenne/)

N
De Nije Trije, Nesserlaan 4a te Pingjum, denijetrije.nl

Middenin de Friese landerijen, vlakbij Pingjum, vind je ons paradijsje: De Nije Trije.
Hier is van alles mogelijk. Overnachten op de minicamping of in één van onze accomodaties, lekker genieten in het prachtige Túnkafee, wandelen door de tuin waar we planten kweken en uiteindelijk kun je het gevoel van hier mee naar huis nemen door de (streek)producten uit ons winkeltje. (https://denijetrije.nl/over-de-nije-trije/)

De Nije Trije
Horeca
Café
Contactgegevens
Provincie: Friesland
Vestigingsadres
Nesserlaan 4A
8749 TC Pingjum (gemeente Súdwest-Fryslân)
Geschiedenis
Minicamping De Nije Trije ligt midden in het Friese landschap, gelegen tegen de Pingjumer Gulden Halsband en op 1.5 km van de Waddenkust.
De Nije Trije beschikt over een Túnkafee verstopt tussen de fruitbomen. Biersommelier Jan Nota zingt, vertelt en schenkt Friese bieren en likeuren.
Literatuur
Beer Geeks Beat ALS Scheurkalender 2021 (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/4369-nijetrije)

Euhm, wacht eens.... dat is geen brouwerij?

O
Brouwerij Othmar
Commanderieplein 6, Ootmarsum, othmarbier.nl

De Othmar Bierbrouwerij is een uiterst moderne brouwerij in het Twentse Ootmarsum. Met het oog voor (https://www.facebook.com/othmarbier/)

Een koperen brouwhuis met een capaciteit van 20 hectoliter en een professionele afvul- en eiketteerlijn (Beer Geeks Beat ALS Scheurkalender 2021).

In onze koperen ketels, die zich in het midden van Gasterij Oatmössche bevinden, brouwen we onze bieren op ambachtelijke wijze. Volgens de oeroude brouwwijze, het Duitse ‘Reinheitsgebot’, brouwen we het bier met slechts vier natuurlijke ingrediënten: water, hop, mout en gist. Hierdoor ontstaat een bier vol van smaak en zonder toevoegingen. In onze moderne brouwerij staat duurzaamheid voorop en gebruiken we zoveel mogelijk lokale producten. (https://othmar.eu/de-brouwerij)

Othmar Bierbrouwerij | Herberg | Bierspa... Alles bij Othmar ademt bier. Natuurlijk ons heerlijke assortiment bieren, onze smaakvolle brouwerijtour, een ontspannende bierspa-sessie of een overnachting in onze herberg. Maak kennis met onze natuurlijke bieren en beleef Othmar. (https://othmar.eu/)

Othmar Bier als eerste Nederlandse brouwerij lid van Duitse Private Braugasthöfe
12-01-2023
Een half jaar na opening van de Othmar Herberg en Bierspa is Othmar lid geworden van de Duitse organisatie Private Braugasthöfe. Naast 57 Duitse leden, 2 Italiaanse leden en 1 Deens lid, is Othmar het eerste lid uit Nederland. Eigenaren Bart Nijhuis en Dirk Heupink zijn maar wat trots op deze mooie erkenning.
...
Private Braugasthöfe
Private Braugasthöfe is een organisatie van familiebedrijven die een brouwerij met daarbij een hotel exploiteren. Een belangrijk aspect hierbij is dat kwaliteit en ‘gemutlichkeit’ voorop staat en dat er een hoge belevenis wordt gecreëerd voor de gasten. Leden van de Private Braugasthöfe hebben een hotel én brouwerij in de familie, waarbij de bierbeleving voorop staat. In de brouwerij worden alle processen zelf uitgevoerd, van het brouwen tot aan het bottelen. Ook wordt er in het restaurant gekookt met bier en moeten er verschillende soorten bier aanwezig zijn. ‘Het is een mooie boodschap die goed past bij de visie die wij op dit moment hebben voor Othmar. De brouwerij, in combinatie met de Herberg én natuurlijk de Gasterij is een uniek concept waarbij de ultieme bierbeleving wordt aangeboden. En de hoge kwaliteit wordt op elk vlak getracht te bereiken’, aldus Dirk.
Eerste brouwerij van Nederland
Deze unieke combinatie van een familiebrouwerij mét een hotel en restaurant zie je nog niet veel in Nederland. In Duitsland daarentegen wel. ‘Er zijn in totaal zo’n 60 leden van de Private Braugasthöfe, waarvan het grootste gedeelte in Duitsland zit. Hier zitten veel familiebrouwerijen gevestigd met daarbij een hotel die een bepaalde kwaliteit willen laten zien,’ vertelt Dirk. ‘Het is ook best ingewikkeld om lid te worden van deze mooie club. Het is de unieke combinatie van de familiebrouwerij, het hotel en een restaurant die het lastig maakt, maar wij hebben deze visie al een lange tijd voor Othmar. Hierdoor waren alle facetten al aanwezig en was in onze situatie de toelating relatief makkelijk.’
Voor de échte bierliefhebber
Naast de brouwerij, de Herberg en de Gasterij heeft Othmar natuurlijk nog iets extra’s te bieden om deze bierbeleving compleet te maken. In de Othmar Bierspa kun je heerlijk ontspannen onder het genot van een smaakvol biertje. Dirk: ‘De bierspa is echt een bucketlist dingetje voor de bierliefhebbers. Dit zijn dan ook de mensen die wij graag bij ons willen ontvangen. En met de aansluiting bij de Private Braugasthöfe bereiken wij ook de Duitse bierliefhebbers.’ Binnenkort wordt Othmar ook als lid weergegeven op de site en in de magazines van Private Braugasthöfe. (https://othmar.eu/nieuws/othmar-bier-als-eerste-nederlandse-brouwerij-lid-van-duitse-private-braugasthofe)

Ze brouwen o.a.: een blond, een bohemian pilsner, een rookbier, een tripel en een weizen.

P
Brouwerij Praght
Staalwijk 8c Dronten, brouwerijpraght.nl

Brouwerij Praght
Brouwerij
Opgericht: 2007
...
Praght. Zo heet het bier dat het praktijkcentrum in Dronten (Stichting Triade Flevoland) gaat brouwen. De brouwerij is vooral bedoeld als werkplek voor mensen die als gevolg van een psychiatrische handicap niet in het gewone bedrijfsleven aan de slag kunnen. Praght haakt aan bij de Amsterdamse brouwerij Prael. Praght richt zich net als Prael op mensen met een psychische handicap. Beide brouwerijen willen samenwerken. De Drontense brouwerij komt in een van de schuren van het praktijkcentrum. Daar komt dan ook een proeflokaal. In 2007 krijgt Praght € 166.000 subsidie van de provincie. Volgens initiatiefnemer Chris Burgers is daarmee het benodigde geld, € 550.000,00 binnen.
Op 1 september 2007 ging de brouwerij in productie met de eerste proefbrouwsels. De eerste lagertanks werden in februari 2008 geïnstalleerd. In 2008 nam Brouwerij Praght de brouwinstallatie over van van Brouwerij De Prael uit Amsterdam. Brouwmeester Maurice Bouma is op 14-jarige leeftijd gestart met het brouwen van bier met de intentie dit later professioneel op te pakken. De installatie heeft een capaciteit van 5 hl. Het bier werd in 2009 vooral afgezet in lokale slijterijen en het naastgelegen proeflokaal 't Praghthuys (Wisentweg 5). Daarnaast was het verkrijgbaar in plaatsen als Joure, Deventer, Ermelo en Almere. Er worden uitsluitend volmoutbieren gebrouwen van gerst en tarwe. In verband met het gebruik van een whirlpool worden er hoppellets gebruikt in plaats van hopbloemen.
In 2009 werd er 200 hl gebrouwen. In 2010 werd een verdubbeling van deze hoeveelheid verwacht. Er waren in 2010 verschillende brouwerijhuurders die gebruik maken van de brouwfaciliteiten van Brouwerij Praght, waaronder Bierbrouwerij De Eem, Brouwerij Florindia en de Muifelbrouwerij. Begin 2010 werd de brouwinstallatie aangepast: een groter vermogen om sneller te kunnen verhitten en een grotere diameter van de leidingen. Hiermee wordt een tijdswinst geboekt van drie uur per brouwsel, alsook een kwaliteitsverbetering van het bier. In 2010 werden er twee liggende lagertanks van 10 hl geplaatst. In 2015 werd de mogelijkheid onderzocht om de brouwerij als zelfstandige onderneming voort te zetten. Op dat moment maakte de Drontense boerderij nog onderdeel uit van de zorginstelling Triade. Sinds begin 2017 valt de brouwerij niet meer onder de zorggroep en is Maurice Bouma zelf de eigenaar van de brouwerij.
De installatie is door Maurice verbouwd naar eentje met een capaciteit van 10 hl. Bij de overname is ook een stookvergunning aangevraagd zodat er op kleine schaal gestookt kan worden. Verder is er een mouterij opgestart. Hier kunnen lokale (niet gangbare) granen worden vermout om mee te brouwen en te stoken. De mout kan ook worden gerookt met diverse houtsoorten, rookturf, etc.
In de loop van 2018 zal de brouwerij verhuizen van de boerderij aan de Wisentweg naar de Staalwijk op het bedrijventerrein. Omdat er met de boerderij andere plannen waren was brouwer Maurice Bouma genoodzaakt om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. De brouwerij ging hiermee ook - los van Triade - zelfstandig verder.
In 2019 komt er ook een vestiging bij de Bataviawerf in Lelystad. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1065-praght)


Q
Bestaat er een brouwerij die begint met de letter Q?

R

Stadsbrouwerij Radboud
Brouwerij
Opgericht: 2016
Gestopt: 2020
...
Eind maart 2017 werd de brouwerij geopend. In de opstartfase stond Jan van der Lee, de brouwer van Brouwerij De Natte Cel, de initiatiefnemers terzijde. De initiatiefnemers zien met hun brouwerij ook nieuwe economische mogelijkheden voor het toeristisch Medemblik.
...
Op 30 maart 2020 heeft de rechtbank Alkmaar de firma Stadsbrouwerij Radboud B.V. in staat van faillissement verklaard. Het insolventienummer is F.15/20/94.
Patrick Terwee maakt in juni 2020 een doorstart onder de naam 'De Brouwerij - Medemblik'. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1399-radboud-stadsbrouwerijradboud)

Bierbrouwerij Ratum
Brouwerijhuurder
Opgericht: 2021
...
Rick en Thijs kwamen tijdens het begin van de coronapandemie in aanraking met de Bierista biercursus. ... Na vele hobbybrouwsels betekende dit dat in 2021 het eerste gebrouwen bier beschikbaar kwam: Crescendo Jubilée! Dit bier werd onder de vlag van Bierbrouwerij Wentersch gebrouwen omdat er nog geen eigen onderneming was opgericht. Eind 2021 werd Bierbrouwerij Ratum officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en al snel volgde het eerste echt eigen bier: Kalk Wit. Dit bier is in februari 2022 gebrouwen.
In de recepten wordt uitsluitend gebruik gemaakt van Achterhoekse basis ingrediënten. De mout komt uit Winterswijk Ratum zelf (Vloermouterij Masterveld) en de hop komt van Hogenelst in Zieuwent. De bieren worden nog steeds als brouwerijhuurder bij Bierbrouwerij Wentersch. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/6473-ratum)

Bierbrouwerij Romeijn
Brouwerij
Opgericht: <1751
Gestopt: ~1887
(https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/436-romeijn-barneveld)

S

Brouwerij de Schans, Schans 17-21 in Uithoorn, schansbier.nl

Op zaterdag 25 september stond deze brouwerij op de kalender. 

Schansbier is een Nederlands biermerk dat een reeks bieren van hoge gisting omvat. Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij De Schans te Uithoorn. Er worden biersoorten ontwikkeld en kleinschalig geproduceerd voor de eigen slijterij, een aantal brouwsels worden maar eenmalig gebrouwen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Schansbier)

Brouwerij De Schans is een Nederlandse bierbrouwerij, distilleerderij en slijterij te Uithoorn in de provincie Noord-Holland. In de brouwerij worden biersoorten ontwikkeld en kleinschalig geproduceerd voor de eigen slijterij en op aanvraag in de regio. Er wordt een soort bier gebrouwen dat als grondstof dient voor de eigen distilleerderij. In de distilleerderij worden moutwijn, graanjenever, kruidenbitters, grappa en likeuren geproduceerd. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Schans)

Uithoorn ...is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. ... De gemeente Uithoorn maakte tot 2016 deel uit van de plusregio Stadsregio Amsterdam.... De naam Ute Hoirne (later den Uythoorn) betekent de 'uithoek' en werd aan het eind van de Middeleeuwen gebruikt als geografische aanduiding voor de vestigingsplaats van een van de lagere gerechten van de Proosdij van Sint Jan te Utrecht: een onder de bisschop van Utrecht ressorterend wereldlijk gezag, grenzend aan het gebied van de graven van Holland. Op een kaart uit 1570 is met den Uythoorn een strook land aangeduid ten zuiden van het (toenmalige en huidige) Zijdelmeer. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Uithoorn)

De website schansbier.nl is niet bereikbaar?

Bierbrouwerij De Schans
Brouwerij
Opgericht: 1998
Gestopt: 2021
...
De brouwerij is vernoemd naar het stukje Uithoorn waar in de Franse tijd houten schansen stonden. Daarvoor was het een veenkolonie. In de loop van de tijd zijn de schansen verbrand en zijn op die plek monumentale panden verrezen, waarvan Guus er twee in zijn bezit heeft.
Na de brand die op 23 juli 1781 nagenoeg heel Uithoorn in de as legde verrees een huizenblok. Na vele verbouwingen door verschillende families werd in 1996 de basisrestauratie van het rijtje woningen voltooid, waarmee het complex weer werd teruggebracht tot de originele omvang. Ooit was het een groot woonhuis, met iets rechts van het midden de hoofdingang en in de steeg achter de poort links een dienstingang, waarvan nog sporen te zien zijn in de buitenmuur. Het pand is een gemeentelijke monument.
Hoewel alle benodigde vergunningen in bezit waren, maakte het kerkbestuur van de Rooms-Katholieke kerk in het Noord-Hollandse plaatsje bezwaar tegen het verlenen van een vergunning aan brouwer Guus Royen voor de tapperij annex proeflokaal. In 1990 heeft het kerkbestuur grond verkocht aan de gemeente. In die overeenkomst werd toen bepaald dat er aan De Schans, waar de brouwerij zou worden gevestigd, geen uitbreiding meer zou worden toegestaan van de horeca. De door het kerkbestuur ingeschakelde rechter was het eens met de bezwaren van het kerkbestuur en bij een kort geding in maart 1996 werd de vergunning geschorst. De uitspraak was een forse tegenvaller, zeker daar het ondernemersplan was gebaseerd op een brouwerij annex horecagelegenheid.
Vanaf dat moment was brouwer Guus Roijen op zoek naar een locatie buiten de Gemeente Uithoorn.
... In de loop van 2000 besloot Guus zich full-time met de brouwerij bezig te gaan houden en staakte, althans voorlopig, zijn werkzaamheden in de automatiseringsbranche. In 2000 werd er ongeveer 250 hl per jaar gebrouwen. Bierbrouwerij De Schans werkt samen met De Proefbrouwerij (België). Seizoensbieren en nieuwe bieren worden gebrouwen in Uithoorn terwijl de grotere hoeveelheden in België worden gebrouwen. In 2009 begon de brouwerij ook een distilleerderij om hier moutwijnen mee te maken. ... Op 7 december 2015 overleed Guus Roijen aan kanker. Guus werd 68 jaar....     In juni 2017 kwam er een proeflokaal bij. Achter het pand is een verborgen (bier)tuin waar een terras is. Per 1 juli 2021 sluit de bierwinkel. In augustus 2021 werd het laatste bier gebrouwen bij de brouwerij, (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/persoon/1575-Jet%20van%20Dalfsen)

De Sybrandy brouwerij is een familiebedrijf die lokaal kruidenbitters en likeuren produceert. Wij laten ons graag door militaire geschiedenis inspireren wanneer wij nieuwe producten aan het ontwikkelen zijn. Mede door dit feit zijn wij op de namen bunkerbitter en Bonaparte koffielikeur gekomen. Doordat we een klein familiebedrijf zijn en we budget technisch niet kunnen concurreren met de grote jongens ligt bij ons de focus op kwaliteit over kwantiteit. Door dit feit zijn dan ook smaak en de beleving voor ons 1 van de belangrijkste graadmeters. Iets wat bij ons ook hoog in het vaandel staat is het persoonlijke contact met klanten en het luisteren naar de wensen van onze klanten alsmede de kritiek zodat, wij ook als bedrijf op een positieve duurzame manier kunnen groeien en u de best mogelijk ervaring kunnen bieden. Transparantie vinden wij ook heel belangrijk zodat u precies weet wat u van ons kan  verwachten. (https://www.sybrandybrouwerij.nl/pages/over-ons)

In de jaren 30 van de vorige eeuw besloot men tot de bouw van een aantal batterijen ten behoeve van het beschieten van vijandelijke schepen op de rede van Den Helder.
Een van deze batterijen werd gebouwd aan de toenmalig strooweg (nu Jan Verfailleweg) nabij de begraafplaats. Deze batterij onderdeel van de kustartillerie bestond uit 3 stukken geschut kaliber 15 cm. Deze stonden op betonnen beddingen en hadden alle drie een eigen ondergrondse munitiebergplaats met elektrische liften.
Het complex stond bekend als Batterij Begraafplaats.
Rond 1939 werd besloten tot de bouw van een extra munitiebergplaats. Deze werd opgeleverd op 27 April 1940. De bunker bestond uit twee opslagplaatsen en twee bergruimtes voor munitie onderdelen.Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de bunker gebruikt als opslag voor materieel. Daarna als opslag voor materieel van de Bescherming Bevolking (B.B.). In de Jaren 80 raakte de bunker in verval.
Heden maakt de batterij deel uit van de Heldersche Erfgoed Stichting. In de munitiebunker is de Sybrandy Brouwerij gevestigd en tevens is er een kleine expositie over de geschiedenis van de Batterij Begraafplaats en de B.B. (https://www.sybrandybrouwerij.nl/pages/de-geschiedenis)

T

Thoms Stadsbrouwerij Rotterdam
Brouwerij, Horeca
Café
Opgericht: 2017
Gestopt: 2020
...
In 2020 gaat Thoms Stadsbrouwerij verder als BrewDog Outpost Rotterdam.
(https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1717-thomsstadsbrouwerijrotterdam)



U

Brouwerij Utrecht: in de werfkelder van Stadskasteel Oudaen wordt jaarlijks op ambachtelijke wijze zo’n 75.000 liter bier gebrouwen. De bieren hebben ieder een eigen karakter. In de geheel vernieuwde, moderne brouwerij in hartje Utrecht borrelt u tussen de koperen ketels, tapt u uw eigen biertje uit de uKeg en geniet u van diverse borrelhapjes. En bij mooi weer kunt u heerlijk vertoeven op het unieke werfterras van de brouwerij waar u heerlijk in de luwte kunt eten en borrelen. ... In de moderne huisbrouwerij van Oudaen staan twee prachtige koperen ketels met een inhoud van 1000 liter, die rechtstreeks zijn aangesloten op de tap. Of u nu gaat voor Witbier, Pilsener, Dubbel, Tripel of Bockbier, de passie van onze brouwers is terug te proeven. En natuurlijk kunt u er een bierproeverij van maken door meerdere biersoorten te proberen. Onze gepassioneerde biersommeliers vertellen u graag alles over de bieren die Oudaen in de werfkelder brouwt en bottelt. (https://www.oudaen.nl/brouwerij/)

Brouwerij de uddelaer
Speciaal Bier is anno 2018 een niet meer weg te denken product met een veel belovende toekomst. Brouwerij De Uddelaer gaat mee met deze ontwikkeling en wil daarbij toonaangevend zijn. De brouwerij is in 2015 in Uddel van start gegaan als hobby-brouwerij en heeft zich al snel daarna als micro-brouwerij een positie weten te verwerven in de lokale markt.
Vanaf het voorjaar van 2018 wordt in het Koetshuis van Kasteel Staverden gebrouwen met een geheel nieuwe brouwinstallatie. Daarmee wordt per productiegang 20HL bier geproduceerd. (https://www.uddelaer.nl/nl/brouwerij/)

V
Brouwerij Het Veem aan de Bleekweg 1 te Eindhoven en op brouwerijhetveem.nl

Brouwerij het Veem bestaat sinds 2015 en is gevestigd in Vershal het Veem op Strijp S in Eindhoven. In deze hal wordt de brouwerij omringd door andere ambachtelijke eet- en drinkgelegenheden. De Vershal, tevens rijksmonument, werd vanaf 1942 door Philips gebruikt als opslag van voornamelijk televisies en radio’s.
Bij Brouwerij het Veem brouwen en verkopen wij niet alleen bier, maar geven wij u een totale bierbeleving. Bij ons kunt u genieten van heerlijke bieren uit zowel onze eigen brouwerij als uit andere brouwerijen uit binnen- en buitenland. Deze zijn te nuttigen in ons proeflokaal, maar neemt u ook gewoon mee naar huis vanuit onze winkel waar wij ruim 700 bieren verkopen.
Wat Brouwerij het Veem écht uniek maakt is dat onze brouwerij in het proeflokaal staat. Er wordt dus ‘live’ gebrouwd terwijl u van uw biertje geniet. Natuurlijk is het mogelijk om op de momenten dat er gebrouwd wordt mee te kijken met onze brouwer en vragen te stellen over het mooie proces dat bierbrouwen heet.
Het is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan ons proeflokaal, winkel en brouwerij en te genieten van al het moois dat de wereld van bier u te bieden heeft. (https://www.brouwerijhetveem.nl/over-ons/)

Bierbrouwerij, Proeflokaal en Bierwinkel in het Veemgebouw. Vroeger een opslag van Philips, nu een plek waar je kunt genieten van bijzondere speciaalbieren.... Lokale bierbrouwerijen zijn helemaal in. Mensen leven bewuster en zijn op zoek naar eerlijke, ambachtelijke producten. Liefst lokaal. Producten waar duidelijk meer aandacht aan is besteed. En dat is precies wat Daan van Stiphout in zijn bierbrouwerij en proeflokaal biedt. In een grote hoek van de Vershal, met een eigen ingang aan de Torenallee, zodat je ook na 19.00 uur gezellig een biertje kunt doen.
Uit al die taps in Proeflokaal Het Veem stromen de meest bijzondere biertjes met de meest bijzondere namen. Oersoep Sergeant Pepper. Pampus Wisselshop Mosaic. Gajes Bruut. Lastig kiezen? De bierexperts van het Veem geven je graag tekst en uitleg. Je wilt niet kiezen? Dan bestel je toch gewoon een proeverijtje? Drie of vijf verschillende biertjes voor een lekker prijsje. Proost. (https://www.thisiseindhoven.com/nl/locaties/brouwerij-het-veem)

Op Strijp S in het brabantse Eindhoven vindt u Brouwerij Het Veem.
Een mooie compacte 10hl brouwerij in het horeca gedeelte van de foodhal.
Wij verzorgde oa de stoom en condensaat leidingen, de complete electo installatie,
RVS lekbak onder de CCT's en diverse aanpassingen aan de brouwinstallatie.(https://www.brouwerijsupport.nl/projecten/brouwerij-het-veem/)

Brouwerij Het Veem
Brouwerij, Horeca
Proeflokaal
Opgericht: 2015
Hoofdtype
(2015-) Brouwerij
(2015-) Horeca
...
Brouwerij Het Veem is gevestigd in de Vershal van Eindhoven, een oude Philips-fabriek. Op 17 oktober 2015 werd het proeflokaal geopend. In maart 2016 werd er een brouwinstallatie geplaatst met een brouwcapaciteit van 10 hl. Door moeilijkheden met vergunningen duurde het even voor men de brouwerij daadwerkelijk kon benutten. Sinds mei 2017 mogen eindelijk de bieren uit eigen brouwerij verkocht worden. Tot die tijd was alleen het Veem Pils verkrijgbaar, dat elders gebrouwen werd. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1418-veem)

Ze brouwen o.a.:

Hop Creator IPA 33cl
Licht blond, 6,7%, EBU
Categorie: Veem Bieren
Beschrijving
De eerste IPA van Brouwerij het Veem. En wat voor 1! Heerlijk moutig en vol met Aroma van citrus, Licht kruidig en een vrij droge en harsige afdronk. De hoppige nasmaak blijft lang hangen. kortom een IPA voor de echte IPA-drinke (https://www.brouwerijhetveem.nl/product/hop-creator-ipa-33cl/)

Innovator Blond 33cl
Fris en Fruitig, 6%, EBU
Categorie: Veem Bieren
Beschrijving
Innovatie staat voor vernieuwing en vooruitgang. Dit is wat Philips destijds deed op Strijp-S en nu op het vernieuwde Strijp weer aan de orde van de dag is. Met dit innovatieve blonde bier zetten wij bij Brouwerij het Veem ambachtelijk bier neer. Een traditioneel blond bier maar dan net iets anders. Door het gebruik van hoppen uit zowel Europa als Amerika krijgt dit bier een mooi pittig aroma van citrus en mandarijn die voor iedereen toegankelijk is. Zo brengen wij onze passie voor craft over. (https://www.brouwerijhetveem.nl/product/innovator-blond-33cl/)

Koekwaush 33cl
Quadrupel met toevoeging van speculaaskruiden en appelstroop.
Categorie: Veem Bieren
Beschrijving
De mooie zoete quad van het Veem alleen dan in de winter editie, Deze Quad heeft een toevoeging gekregen van appelstroop en koekkruiden. Hierdoor is het een echte Koekwaush geworden. Geniet van dit bourgondisch gekruid biertje met een licht zoete afdronk. (https://www.brouwerijhetveem.nl/product/koekwaush/)

Black IPA Policy
De kracht van donkeren mouten, koffie en chocola. gemixt met het fruitige van een IPA een heerlijk bier voor de liefhebber (https://www.brouwerijhetveem.nl/product/black-ipa-policy/)

Raki stout
Wat krijg je als je chocola en koffie mengt met anijs. juist onze Rakistout.
Heerlijk stout met een toevoeging van Turkse Raki (https://www.brouwerijhetveem.nl/product/raki-stout/)

Vessel 11
The Red Ship, Wijhaven 101 te Rotterdam, vessel11.nl

Vessel11 is een Britse Gastro-pub, gelegen in een van Rotterdams oudste havens.
Ons menu is geïnspireerd op de Britse keuken, met een seizoensgebonden en moderne twist. Ons doel is om het huislijke van deze keuken te benadrukken en zo veel mogelijk lokale en duurzame producten te gebruiken. (https://www.vessel11.nl/nl/) 

Okee, het is een rood schip met een keuken, maar geen brouwerij?

Brouwerij Waallicht, Roggeweg 28x Nijmegen, waallicht.nl
Brouwerij Waalllicht is een nanobrouwerij in Nijmegen... sinds 2016.

Een dwaallicht is een blauwachtig, beweeglijk lichtverschijnsel dat boven moerassen, poelen en kerkhoven kan verschijnen. Dwaallichten spelen een rol in verschillende oude volksverhalen, ze werden bijvoorbeeld gezien als dolende zielen die mensen in het water lokken. Dwaallicht ontstaat door de langzame ontbranding van moerasgassen, en is een natuurlijke vorm van chemoluminiscentie. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Dwaallicht)

We zijn in café Ons Thuis, een café voor whisky en speciaalbier in Nijmegen. Ik ben Simon, de eigenaar. Twee maanden geleden besloot ik om de (naar mijn mening) beste brouwerij van Nijmegen over te kopen en deze vanuit het café te gaan runnen. Nu staan we op het punt een professionaliseringsslag te maken, zodat we de gave bieren die hier worden gemaakt groter kunnen wegzetten in Nederland Bierland.
Vertel eens over de geschiedenis van de brouwerij.
Waallicht is drie jaar geleden opgericht door drie vrienden. Zij zijn heel klein thuis begonnen, maar inmiddels uitgebreid naar een behoorlijk volume. Dat doen ze heel erg goed. Er zijn heel veel verschillende bieren uitgeprobeerd, de ene keer met een beter resultaat dan de andere keer. Inmiddels is er een hele mooie kern van elkaar aanvullende bieren. (https://www.flesvandeweek.nl/week-37-het-verhaal-van-brouwerij-waallicht/)

Brouwerij Waallicht
Brouwerij
Opgericht: 2018
Gestopt: 2022
...
Brouwerij Waalicht is een nanobrouwerij in Nijmegen die werd opgericht door Joost, Ruud en Derrick. Zij waren al sinds 2016 actief als hobbybrouwers. In 2018 schrijven zij zich in in het register van de Kamer van Koophandel en worden de eerste bieren op de markt gebracht.
In december 2020 wordt de brouwerij verkocht aan Simon van Pluuren, eigenaar van Café Ons Thuis in Nijmegen, en Edwin Fuchten. Het trio wilde stoppen en geen professionele doorstart maken. Om de verkoop te realiseren werd een crowdfunding gestart. Simon is de commerciële manen Edwin is de man van de techniek.
In maart 2021 nam de brouwerij zijn intrek in het voormalige KI-station in Beers, daar waar vroeger koeien werden bevrucht. De brouwerij aan de Roggeweg – twee garageboxen van in totaal 75 m2 – werd te klein en gezocht werd naar een alternatieve brouwlocatie. Bierliefhebbers kunnen straks een rondleiding krijgen in de 330 m2 grote hal. De brouwerij is gelegen op het bedrijventerrein Eiwitcampus Beers. Op het bedrijventerrein moeten bedrijven een plek krijgen die iets hebben met food. Behalve een werkplek moet de campus ook een leeromgeving worden. Er gaat worden gewerkt met lokale producten. De bostel zal aan eigen varkens worden gevoerd.
In 2022 staakte de brouwerij haar activiteiten. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/2100-waallicht) 

Brouwerij Wispe
Herengracht 16 te Weesp, wispe.nl

De naam Wispe verwijst naar de oudst bekende benaming van Weesp in 1150. In 2009 wedr in deze Vechtstad het biermerk opgericht door drie broers (Beer Geeks kalender). 

Wispe Brouwerij
Brouwerij
Opgericht: 2009
Hoofdtype
(2009-2020) Brouwerijhuurder
(2020-) Brouwerij
...
Begin 2008 bedachten de oprichters van Wispe en tevens tweelingbroers Jitze en Remko Vellenga om Weesp een typisch eigen bier te geven. Mede gevoed door hun ervaring en kennis op het gebied van bieren werd begonnen met het opzetten van het biermerk Wispe. Het idee ontstond toen Jitze, als toekomstig inwoner van Weesp, zich ging verdiepen in de geschiedenis van de stad. De naam Wispe is één van de oudste benamingen voor de toeristische Vechtstad. De brouwindustrie zorgde in de Gouden Eeuw voor een grote opleving van de Weesper economie. Weesp werd tot over de landsgrenzen bekend om haar bier van uitstekende kwaliteit en leverde aan steden als Amsterdam.
Aanvankelijk maakt Wispe gebruik van de brouwfaciliteiten van Brouwerij De Leckere. In 2013 wordt 12.000 liter gebrouwen en in 2014 al 20.750 liter. In 2013 wordt het honderdduizendste flesje bier verkocht. De bieren zijn dan door heel Nederland en over de grens in diverse Belgische steden verkrijgbaar. In 2015 verkocht Wispe honderdduizend flessen bier in een jaar.
De plek voor een eigen brouwerij en proeflokaal vinden ze in 2015, in de Sint-Laurentiuskerk. In september 2016 worden de plannen wereldkundig gemaakt. De brouwerij wordt gevestigd in de neogotische Sint-Laurentiuskerk in het centrum van Weesp. Met een brouwinstallatie met een brouwcapaciteit van 1.500 liter. Om de volle aandacht te geven aan het project besluiten ze de (externe) productie tijdelijk terug te schroeven. De broers hadden namelijk naast het bierbrouwen ook nog een vaste baan. Wat ze toen nog niet wisten is dat het een enorme klus van jaren zou gaan worden om de bierbrouwerij in de kerk te openen; het avontuur was beginnen. De broers waren volop bezig met de plannen voor de Sint-Laurentiuskerk toen op 8 november 2016 in de avond, even na half acht, brand uitbrak boven in de kerktoren. Alle bewoners aan de Herengracht moesten hun huis verlaten. Op dat moment staan er op ruime afstand, al honderden mensen naar de brand te kijken. Dan stort de torenspits naar beneden. De spits valt van grote hoogte vlak voor de kerk neer. Rond half elf wordt uiteindelijk het sein ‘brand meester’ gegeven. In het schrille ochtendlicht op de dag na de brand wordt duidelijk hoe groot de schade is. De Laurentiuskerk biedt zonder torenspits, lichtkruis en haan een trieste aanblik.
....
Naast drie koperen brouwketels kwamen er in de kerk acht lagertanks en een afvullijn te staan. Hiermee kan de brouwerij 250.000 liter bier per jaar brouwen. Daarnaast opende men er een proeflokaal, bierwinkel en brouwlab waar nieuwe bieren worden ontwikkeld. Ook de ambachtelijke jeneverstokerij Anker Weesp krijgt een plek in de brouwerij. Op een steenworp afstand van de kerk verbouwt Wispe de hop voor hun bieren.
In oktober 2019 maakte de brouwerij bekend dat in het te openen proeflokaal naast de eigen bieren het pils van Brouwerij De Leckere wordt getapt.
Op vrijdag 14 februari 2020 wordt de brouwerij officieel geopend. Van binnen heeft de Laurentiuskerk een ware metamorfose ondergaan. Door de art deco stijlkenmerken waant een bezoeker zich in de de jaren ‘20 en ’30 van de vorige eeuw. Het interieur van eikenhout, marmer en staal is op maat gemaakt door talloze ambachtslieden. Veel oorspronkelijke kenmerken van de kerk zijn gerestaureerd. Maar het meest in het oog springen de drie grote koperen brouwketels, die boven de zeven meter lange bar op een speciaal daarvoor ingerichte entresol staan. Het Wispe bier stroomt uit een tapmuur die achttien kranen telt. Naast het drinken van de bieren kan er ook worden gegeten. Bij het samenstellen van de menukaart is de samenwerking gezocht met lokale leveranciers. De jenever en likeuren van Anker Weesp krijgen daarbij een speciale plek op de kaart. Verder wordt er ingezet op de nieuwe trend van beertails: cocktails met bier.
...
Hopveld
Sinds 2020 heeft de brouwerij een hopveld op het terrein van Zorgboerderij Hoogerlust in Muiden met 50 hopplanten (Magnum). Het hopveld is te bezoeken. Bij het hopveld staat een informatiebord. Op zaterdag 11 september 2021 werd van dit hopveld de eerste hop geplukt. Nog diezelfde dag werd met de geplukte hop een vershopbier gebrouwen, genaamd Hartenlust. In de loop van 2022 werd de naam van de brouwerij gewijzigd in Bleije Boerderij. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1128-wispebrouwerij)


X-brewing
Brouwerij
Opgericht: 2018
Hoofdtype
(2018-2022) Brouwerijhuurder
(2022-) Brouwerij
...
'X-brewing: Meer smaak. Beers with an X'
Na vijf jaar intensief proefbrouwen in de keuken werd in augustus 2018 de stap gezet om het eerste bier op de markt te brengen als brouwerijhuurder.
De brouwerij schrijft op de website over X-brewing:
X-brewing staat voor bieren met smaak die de grens opzoeken en er regelmatig overheen gaan. Niet snel zul je horen dat onze bieren mooi uitgebalanceerd of allemansvriendjes zijn. Ongehinderd door geboden over bieren en stijlen brouwen wij over de top en uit balans. Dit wel met eerlijke produkten en zonder toevoeging van smaak- of kleurstoffen. X-brewing: Meer smaak. Beers with an X.
In 2021 werd een crowdfunding campagne gestart met als doel € 100.000,00 op te halen om een eigen brouwerij te kunnen beginnen aan de Blekerstraat op Bedrijventerrein 't Heen in Katwijk. Er werd uiteindelijk een bedrag opgehaald van € 112.250,00. Er werd in China een brouwinstallatie besteld met een capaciteit van 1.000 liter per brouwsel.
Op 1 september 2021 krijgen ze de sleutel van het nieuwe pand. Op 20 april 2022 wordt de brouwinstallatie geplaatst. Op 1 september 2022 wordt de brouwerij officieel geopend. De eerste productiedatum is 20 oktober 2022. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=2062)

De nieuwjaars bierwandeltocht gaat naar een nieuwe brouwerij X- Brewing in Katwijk aan Zee. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/6691-nieuwjaarsbierwandeltochtx-brewing2023)

Y
Yeastie Boys
Brouwerijhuurder (Nieuw-Zeeland)
Opgericht: 2008
Externe Links: Ratebeer Untappd
Contactgegevens
Geschiedenis
Begonnen als brouwerijhuurder in Nieuw-Zeeland, maar inmiddels brouwt men ook in Australië en Verenigd Koninkrijk (Londen). (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1995-yeastieboys)

Wacht even, dit is niet eens een Nederlandse brouwerij?


Z  zzzzzz
We vallen na zo'n lange lijst gewoon in slaap...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten