Translate

Zoeken in deze blog

zondag 30 juli 2023

Puurr Veluwe

Het prachtige natuurgebied de Veluwe staat bekend om haar prachtige paarse heidevelden, stuifzand, bossen en de wilde dieren. Maar bent u ook bekend met de culinaire Gelderse streekproducten die worden geserveerd bij de diverse (sterren) restaurants in de regio? https://www.topparken.nl/visit-veluwe-puur-en-heerlijk

Puurr Veluwe is een webshop waar (h)eerlijke Veluwse streekproducten gekocht kunnen worden.  (https://www.facebook.com/puurrveluwe/)

Ik kwam de winkel tegenin het Maandereind in Ede.

"Michael Goebel rpdnsoteoS0tm26 Zo een leuke nieuwe winkel in Ede! Als je iets origineels van de Veluwe wilt vinden, ben je daar echt op het goede adres. En ze hebben daar ook heerlijke biertjes en super lekkere honingbrokken! " (https://www.facebook.com/puurrveluwe/)

In Ede vond ik een bierwinkeltje met allerlei lokale bieren van o.a. de Heidebrouwerij brouwerij het Hert, de Voortsche bieren en brouwerij Eembier, 

Zie ook https://scontent-ams4-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/348325271_254566500657358_7988284472499117955_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=UpLRVtS4yUsAX8lj9X5&_nc_ht=scontent-ams4-1.xx&oh=00_AfDF24qyQfO3e8hvLm6O9SpoISNMo4ZCeTJVBBmbGF8nMA&oe=64C5D095 

Ze hebben o.a. 

DA’s … heel bijzonder!  (session IPA met dennentoppen en honing) 4%. Proef de Veluwe! Door subtiel gebruik van verse dennentoppen en honing uit het Eperholt. Dit goudkleurige speciaalbier heeft tonen van donker fruit door gebruik van Wai-iti en Pacific Gem hop.  (https://www.epebier.nl/)

Eem bier Carl's choice black lager De Carl's Choice is een ondergistend gebrouwen Black Lager bier door onze nieuwe medewerker Carl. Royaal gehopt met Centennial, waardoor dit bier soepel wegdrinkt. (https://www.thuisbezorgd.nl/menu/puurr-veluwe)

Eem bier lustig session IPA Session Ipa van 4,5 procent. Fris en fruitig bier, telkens gebrouwen met nieuwe experimentele hopsoorten. (https://www.thuisbezorgd.nl/menu/puurr-veluwe)

Valk IPA van De Heidebrouwerij is een krachtige India Pale Ale. Het bier is bitter en kruidig van smaak en ambachtelijk gebrouwen uit lokale gerst, drie hopsoorten en pale mouten. Door het gebruik van de drie beste hopsoorten komt zijn speciale karakter volledig tot zijn recht en is elke slok een smaaksensatie. (https://www.deheidebrouwerij.nl/bieren/valk/)

Er zijn bieren van o.a.:

De Heidebrouwerij is in 2012 opgericht. De brouwerij heeft zich gevestigd in de manschappenkeuken op het voormalig kazerneterreinen Maurits-Noord in Ede. Bij de opening werd de voormalige keuken ingericht als een brouwerij met een proeflokaal. In 2015 wonnen zij een gouden medaille voor de Edelhert Donker. Deze werd door de internationale jury op de Brussels Beer Challenge verkozen tot het beste bier in biercategorie. De bieren worden gebrouwen met het doel ieder bier een regionaal karakter mee te geven. Dit door het verwerken van ambachtelijke streekproducten zoals heidehoning of door het gebruik van bijvoorbeeld in de regio verbouwde gerst en/of hop! (https://www.bierista.nl/brouwerij/de-heidebrouwerij)

De Veluwse Heidebrouwerij maakte aanvankelijk gebruik van de brouwfaciliteiten van de Maasland Brouwerij uit Oss en was tevens lid van de Maasland Groep. Drie lokale Edese bierbrouwers en -genieters vonden het tijd dat de Veluwe weer zijn eigen bierbrouwerij kreeg en richtten in augustus 2005 de Stichting De Veluwse Heidebrouwerij op. Het bestuur stelde dat bierbrouwen ooit een onderdeel van het dagelijkse leven was. Zo had Ede rond 1800 een eigen brouwerij, zoals zoveel dorpen en steden. Dirk de Brouwer hanteerde er de roerstok. Naast brouwer was hij ook raadslid. Dirk en zijn vader woonden in de Brouwershoeve. Tegenover de Brouwershoeve stond een pand waarin de brouwerij gevestigd was. Dat werd na sloop van de brouwerij in 1850 de tuin van de latere boekhandel Het Wapen van Ede. Doel van de stichting was de promotie van streekproducten. Het middel om dit doel te bewerkstelligen was een eigen bier met een regionaal karakter. In 1996 kwam de plaatselijke landbouwschool, het Groenland College, in het kader van een eenmalig project, met een "Parelend Honingbier van de Ginkelse heide" op de proppen. Voor Gerrit Hammink was dit een bron van inspiratie. Nog datzelfde jaar kwam het, met behulp van de brouwfaciliteiten van de Maasland Brouwerij gebrouwen, Veluws Heidebier op de markt. Dit bier werd afgezet via plaatselijke slijters in Ede. Begin 2005 speelde Gerrit, samen met Michiel van der Kaaden en Pim Hopman, met de gedachte voor zichzelf wat op te zetten. Het plan was om zoveel mogelijk gebruik te maken van producten van de Veluwe. Er werd bijvoorbeeld Edese Heidehoning afgenomen van imker Jaap Doornweert. In de loop van 2006 besloot Michiel van der Kaaden wegens tijdgebrek zijn activiteiten voor De Veluwse Heidebrouwerij tijdelijk te staken. Gerrit Hammink verzorgde, naast zijn brouwwerkzaamheden, in de avond lezingen op het gebied van bierbrouwen. Op 30 maart 2012 werd de brouwerij officieel geopend op een nieuwe locatie, namelijk in de voormalige manschappenkeuken van de Prins Mauritskazerne, een historische plek, want in de loop der jaren hebben duizenden militairen in het naastgelegen restaurant hun maaltijd genoten. De keuken werd aangepast en er werd een compleet nieuwe brouwerij/zeepmakerij aangelegd. Naast een brouwerij is er ook een zeperij gevestigd, namelijk Zeepmakerij ReginaZeep. De zeperij wordt uitgebaat door Ineke Hammink, de vrouw van Gerrit Hammink. Ineke krijgt hierbij de hulp van haar dochter Eveline. Zowel het bier als de zeep zijn streekgebonden producten. Op 1 augustus 2011 werd de nieuwe installatie in gebruik genomen. ... In 2016 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van de Veluwse Heidebrouwerij naar De Heidebrouwerij. Vanaf dat moment werd er geen bier meer gebrouwen in de brouwerij. De productie werd verplaatst naar andere brouwerijen. Het Eef Pils werd gebrouwen bij Brouwerij Verhaeghe (België) en de andere bieren onder andere bij de Belgische brouwerij Ter Dolen en De Loonbrouwerij. In de loop van 2017 besloot Gerrit Hammink zijn activiteiten voor De Heidebrouwerij te staken en zijn brouwinstallatie mee te nemen. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1027-heidebrouwerij)

De Heidebrouwerij neemt afstand van Ede. Al eerder verplaatste de producent van streekbiertjes als Veluws Heidebier en het Edenoartje de productie naar elders, nu is ook de vermelding Ede van de etiketten verdwenen. (https://www.gelderlander.nl/ede/edes-streekbier-komt-niet-meer-uit-ede~aa6170a0/)

In 2012 is De Heidebrouwerij gestart in de manschappenkeuken op het voormalig kazerneterreinen Maurits-Noord in Ede. Bij de opening werd de voormalige keuken ingericht als een brouwerij met een proeflokaal. Het brouwen en promoten van eigen gebrouwen bier was natuurlijk de leidraad. Met als doel elk bier een regionaal karakter mee te geven hetzij door het verwerken van ambachtelijke streekproducten zoals heidehoning of door het gebruik van bijvoorbeeld in de regio verbouwde gerst en/of hop. Inmiddels is De Heidebrouwerij gegroeid tot een sterke regionale speler met landelijke dekking en een internationale klantenkring. De vraag is ondertussen  zo ontzettend gegroeid, jaar in jaar uit, dat de productie van onze ambachtelijke bieren over verschillende locaties verspreid is. (https://www.deheidebrouwerij.nl/over-ons/)


Het Epe Bier Collectief (https://www.epebier.nl/informatie/sample-pageEpe Bier Collectief is een bierbrouwerij uit Epe in de Nederlandse Veluwe. Het Epe Bier Collectief brouwt bier sinds 2012. Het Epe Bier Collectief is een ondernemer van Henk Overbosch, Henk Wesselink, Maarten de Groot en Edwin Raben. (https://www.bierista.nl/brouwerij/epe-bier-collectief)

Hert Bier is ontstaan vanuit vriendschap, toegewijd ondernemerschap en een specialisme in het brouwen van speciaalbier. Wij houden van het leven en die passie proef je terug in de bieren van onze Levenslijn. (https://www.hertbier.nl/)

Op de Veluwe werden aan het einde van de middeleeuwen de eerste bierbrouwerijen gesticht. De oudst vermelde brouwerij was die van herberg De Moriaen uit 1453 in Voorthuizen. De brouwactiviteiten in Voorthuizen werden rond 1750 gestaakt  maar wij van de Voortsche brouwerij hebben in 2015 deze traditie in ere hersteld! Voor het brouwen van ons bier gebruiken wij alleen natuurlijke ingrediënten en speciale bovengisten om de allerbeste geur- en smaaktonen te krijgen. We pasteuriseren ons bier niet om deze heerlijke geuren en smaken te behouden. Sinds 2015 is ons bier op grotere schaal verkrijgbaar in de regio Voorthuizen. Een puur streekbier dus.  (https://voortsche.nl/)

Brouwerij Eembier is in 2006 opgericht door Ruud van Moorst en bestaat inmiddels alweer 15 jaar. Toen de brouwerij werd opgericht had Ruud maar één doel: mooie, vernieuwende bieren brouwen. Met zijn geur, smaak en afdronk vertelt ieder bier zijn eigen verhaal. Alle bieren van Eembier worden gebrouwen met enkel water, mout, hop en gist. Kruiden, extracten en andere toevoegingen worden dus niet gebruikt. Dit is op het eerste gezicht beperkend, maar het biedt de brouwers veel uitdaging. Doordat Eembier al haar aroma’s enkel haalt uit de vier basisingredienten worden de brouwers gedwongen om zich enorm te verdiepen in de grondstoffen en processen. Door écht te kijken naar hoe bepaalde hop- en moutsoorten in elkaar zitten, krijgen de brouwers van Eembier het iedere keer weer voor elkaar om verrassende en aromatische bieren te produceren zonder het gebruik van toevoegingen. Dat zorgt ervoor dat alle bieren van Brouwerij Eembier volledig zuiver zijn. Tot slot werkt Eembier niet met groothandels en leveren zij niet aan supermarkten. Eembier houdt van korte lijnen met de consument en heeft service hoog in het vaandel staan. Alle Eembieren worden direct door de werknemers geleverd aan haar klanten, waardoor de persoonlijke feel in stand blijft. (https://www.eembier.nl/wie-zijn-wij-2/)

Genoeg lokaal bier dus daar op de Veluwe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten