Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 4 augustus 2023

Duintje Wijk Aan Zees Bier (6%)

Het blonde bier ruikt opvallend. Zou een bierista die geur omschrijven zoals gistig? De smaak is opvallend anders dan gewon zwaar blond. Het opvallendste is het mondgevoel. Het is opvallend zacht door gebrek aan koolzuurprikkeling. 

Het Wijk aan Zees bier Duintje is gebrouwen door Stadsbrouwhuis Broer & Zus. 

Stadsbrouwhuis Broer & Zus is gelegen aan het einde van de winkelstraat in Beverwijk. De sfeer is warm en mede door de gastvrije bediening is het de perfecte omgeving voor een goed glas speciaal bier, espresso of cappuccino, diner of een borrel na het werk. Broer & Zus heeft naast 11 eigen bieren nog 13 bieren op de tap. Daarnaast heeft Broer & Zus ook nog bieren op fles of blik. (https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/)

Stadsbrouwhuis Broer & Zus

Brouwerij

Opgericht: 2016

Namen

(2016-2017) Broer & Zus Craft Beer Brewers

(2017-) Stadsbrouwhuis Broer & Zus

Hoofdtype

(2016-2019) Brouwerijhuurder

(2019-) Brouwerij

Na jaren als brouwerijhuurder bij onder andere de Naeckte Brouwers gebrouwen te hebben werd op 5 april 2019 de eigen brouwerij officieel geopend door wethouder Haydar Erol. Ten tijde van de opening zijn er al 7 bieren, en dit aantal groeit nog (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1507-broer-zus)

Ze brouwen diverse bieren, zoals:

LEVENSLICHT (Tarwe Blond) 6,2% Het is een tarwe blond bier met verfrissende smaken van banaan en mango. De hopsoorten zorgen voor een citrus fris en kruidig aroma (https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/bieren.html)

DUINPAN (IPA) 6,5% Het frisse karakter van Amerikaanse hopsoorten in combinatie met het aromatische karakter van de Belgische gist zorgt voor een fris, fruitig bier.(https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/bieren.html)

ZOMERZOEN (Session Red IPA) 3,5% Voor dit bier hebben we Amerikaanse hopsoorten gebruikt in de dry hopping. Dus jullie kunnen een fris, tropisch aroma verwachten. Dit in combinatie met de volmondigheid van de restsuikers waardoor de bitter goed in balans is bij dit lage alcohol percentage. (https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/bieren.html)

NACHTUIL (Russian Imperial Stout) 11.5%. Nachtuil is een Russian Imperial Stout met een grote hoeveelheid geroosterde gerst en karamel mouten. Smaken zoals chocolade, hazelnoot, koffie en een verwarmend gevoel van de alcohol houden jou gaande op die donkere dagen!(https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/bieren.html)   

Of is het hadden?

Op 30 december 2022 kondigen ze op Facebook aan dat ze gaan stoppen: Het Doek valt, de geest is uit de fles! In 2011 hebben wij als familie het horecabedrijf Broer & Zus opgezet. Echte horecatijgers waren wij niet. We hadden allen een andere voorgeschiedenis wat betreft werkervaring. Wij denken dat wij wel zo’n beetje alles uit het bedrijf hebben kunnen halen: Ladies Night, Rock and roll avonden (inclusief de lesavonden op woensdag en donderdag), keezen, bridgen, biljart, korenfestival, wintermarkt, whisky-, gin- en bierproeverijen, bustochten naar de verschillende bierbrouwerijen, foute kerst, DJ’s en live muziek met een van de hoogtepunten toch wel het gastoptreden van John “Rhino” Edwards, de basgistarist van Status Quo, bierfestivals bij Broer & Zus en natuurlijk in de Wijkertoren, Fiftees op de bree tijdens de feestweek, Brocante markt, Pub- en Popquizen, bruiloften in de brouwerij, hippie- en vintagemarkten, salsalessen, Tap Takeover’s, spirituele middagen, mediumavonden, Oudejaarsfeesten, Frank en Vrij, Uit de Kunst, Reunie Huis ter Wijck, Veteranencafe, etc. Het verbouwen van de zaak naar een proeflokaal met brouwerij waarvan de opening plaatsvond in 2019. Een Stadsbrouwerij in Beverwijk! En toen kwam 16 maart 2020, Corona. Alles werd anders. Deur op slot. We bedachten keer op keer iets nieuws. Rondrijden met maaltijden, verkopen van koffie en poffertjes aan de deur. Een tijdelijke winkel in de winkelstraat van Beverwijk. Digitale proeverijen en zelfs het 1 jarig feest werd digitaal. Gedurende de Corona jaren werden wij weer op onszelf teruggeworpen. Dan merk je dat je als familie sterke banden hebt. Ons lichtpunt in deze periode was toch wel de geboorte van onze kleinzoon. Hij heeft ons in laten zien dat er meer is in het leven naast ons horecabestaan. Onze zoon gaat in 2023 zijn eigen weg om zijn universitaire studie/kennis in praktijk te gaan brengen en mogelijk zijn vleugels uitslaat over de landsgrenzen heen. Dit heeft ons als familie doen besluiten om er een punt achter te zetten en de zaak te koop aan te bieden. Voorlopig zullen wij dus gewoon nog open blijven totdat de daadwerkelijke verkoop is gerealiseerd. Michel zal wel blijven brouwen, hoe en in welke vorm zal de tijd leren. Jolanda, de poeliersdochter, gaat uitrusten, groenten verbouwen en kippen houden met haar eigen haan Michel. En met onze kleine Verreij de kippetjes verzorgen, iets wat 11 jaar lang moeilijk was door de zaak. HET IS GOED ZO! Veel mensen mooie avonden en herinneringen mogen geven. Wij wensen de nieuwe kopers van ons pand met woonhuis, appartement en brouwerij veel geluk! En zonder onze familie geen proeflokaal Broer & Zus meer! Liefs van Team Broer & Zus (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1507-broer-zus)

Wijk aan Zees bier - Duintje van Tiecelijn... De Wijk aan Zees bier - Duintje is een bier gebrouwen door Tiecelijn uit Heemskerk. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/tiecelijn-duintje)

Brouwerij Tiecelijn Dennis Berkhout begon in 2000 met het brouwen van bier. Op een gasfornuis met een 8 liter pannetje bij zijn ouders in de keuken. De keuken werd verruild voor de garage, het pannetje werd vervangen door een pan van 20 liter. In 2014 (na een tijd niet echt gebrouwen te hebben) pakt hij de draad weer op. En in februari 2016 schrijft hij zich in bij de Kamer van Koophandel. De naam voor de brouwerij komt uit het Middeleeuwse dierenverhaal over Reinaert de Vos, dat vol staat met satirische verwijzingen naar de mensenmaatschappij. De raaf ‘heer Tiecelijn’ is de boodschapper tussen de andere dieren in het verhaal. Zijn bieren brouwt Dennis bij De Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest, waar op 4 mei 2016 het eerste bier werd gebrouwen. (https://www.beerinabox.nl/brouwerij/1086-brouwerij-tiecelijn)

Brouwerij Tiecelijn Brouwerijhuurder Opgericht: 2016 Gestopt: 2018 In 2016 werd er 25 hl bier geproduceerd, in 2017 werd er al 50 hl gebrouwen. Alle bieren worden gebrouwen bij de Noord-Hollandse Bierbrouwerij, zijn bovengistend en met nagisting op fles. In 2018 werd er voor het laatst gebrouwen (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=1449)

Duintje Biertype: Blond(e) Smaakcategorie: Soepel & Subtiel Biertypering(en): Opdrachtbier In productie: Ja Verpakking: Fles Dit bier wordt gebrouwen sinds 2017. Gebrouwen bij: - De Noord-Hollandse Bierbrouwerij Blond bier voor Spar Poliste in Wijk aan Zee. Beschrijving Alcoholpercentage 5% (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/9814-duintje)

Mijn Duintje is niet gebrouwen door brouwerij Tiecelijn, maar Stadsbrouwhuis Broer & Zus, maar ook die stopt. Wie zal het brouwen overnemen? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten