Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 8 augustus 2023

8

Westvleteren 8. Een mythisch bier. Het flesje heeft geen etket, maar een kroonkurk. Daarop staat alle info. Bij open bleek het een zachte gusher. Gelukkig had ik er snel een glas onder. Het bruine bier heeft witter schuim dan de 12. De smaak heeft geen hopbitterheid, gistigheid of moutigheid, Het is kandij dat de klok slaat. Het bier is niet echt zoet. Al zou je qua smaak wellicht zoethout, karamel en krenten kunnen noemen.

Wat vinden anderen?  

Trappist Westvleteren 8 ... Alcohol by volume: 8 % Colour: dark amber ... Dark amber colour. Crowned with an abundant and strong lacing head. The aroma of the Westvleteren 8 is an attractive combination of green nuts, soft fruit and a touch of caramel. The different flavours of this beer lead to a harmonious yet complex taste. One tastes the malts, as it were, up to barley husk. The aftertaste is characterised by a distinct and striking hop bitterness. (https://www.trappistwestvleteren.be/en/our-beers/trappist-westvleteren-8)

Alcohol: 8 % Vol. Ingredients: water, barley malt, candy syrup, sugar, yeast, hops (https://www.trappistwestvleteren.be/en/our-beers/trappist-westvleteren-8)

Date is printed on the cap as DD.MM.YY, and indicates how long the beer will retain its properties if stored under the right conditions. This date is also the batch number. Trappist Westvleteren 8 is a bottle refermented beer with taste evolution. As the beer ages, the taste will also evolve. (https://www.trappistwestvleteren.be/en/our-beers/trappist-westvleteren-8)

Westvleteren Acht is een van de Westvleteren-bieren, de trappistenbieren uit de huisbrouwerij van de trappistenabdij Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. De Westvleteren Acht heeft een blauwe kroonkurk en, net zoals de overige Westvleteren-bieren, geen etiket. Het bier is een bitter bier met een EBU van 35. Het bier heeft met een EBC van 72 een donker koper, bruine kleur. Verder heeft het bier een schijnbare vergistingsgraad van 88% en een oorspronkelijke dichtheid van 1,072.[1] Het bier wordt niet verkocht aan winkels en de horeca en is officieel enkel te verkrijgen bij de abdij zelf en in het café tegenover de abdij (Café In De Vrede). Toch vindt het bier soms in kleine hoeveelheden de weg naar winkels en cafés. De monniken kunnen niet altijd aan de vraag voldoen, maar kiezen ervoor om hun brouwerij kleinschalig te houden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Westvleteren_Acht)

Tja, ik heb ook een 12 en die heeft wel een etiket! 

Na 75 jaar opnieuw etiketten op flesjes Trappist Westvleteren: "We hebben daar goed over nagedacht" Vanaf morgen hangen er opnieuw etiketten op de flesjes trappist van Westvleteren. Dat is ondertussen 75 jaar geleden. Trappist Westvleteren was al die jaren het enige Belgische bier met een fles zonder etiket. Jarenlang stond alle verplichte informatie over het bier op de kroonkurk. ... Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog kleefden er etiketten op de flesjes trappist van Westvleteren. Kort na de Tweede Wereldoorlog beslisten de broeders van de Sint-Sixtusabdij om een deel van de productie uit handen te geven aan een brouwerij uit de buurt. Ook die flesjes kregen een etiket. "Maar op de flessen die binnen de muren van de Sint-Sixtusabdij geproduceerd werden, werden geen etiketten meer gehangen", vertelt broeder Godfried. Hij is de huidige prior van de Sint-Sixtusabdij. "Zelfs toen de monniken in 1992 de volledige productie opnieuw in eigen handen namen, zorgden ze ervoor dat alle noodzakelijke informatie op de kroonkurk werd vermeld", zegt broeder Godfried nog. Een kleine revolutie, waar we heel goed over nagedacht hebben Broeder Godfried, prior van de Sint-Sixtusabdij Maar nu, na 75 jaar, veranderen de bekende flesjes van het trappistenbier West-Vleteren opnieuw van uitzicht. Broeder Godfried: “Een kleine revolutie, waar we heel goed over nagedacht hebben. Bierdrinkers willen vandaag de dag zo goed mogelijk geïnformeerd worden over het product dat ze consumeren. Voor bieren bestaat er geen wettelijke verplichting om de volledige ingrediëntenlijst en de voedingswaarden te vermelden. We hebben beslist om dat wel te doen. Maar daarvoor is de kroonkurk te klein. Alle informatie staat nu dus op de nieuwe etiketten." Vanaf morgen in omloop “De etiketten zijn zo bedacht dat het allemaal vrij basic blijft. We wilden zo weinig mogelijk veranderen aan het uitzicht van de fles. Daarom hebben we de kroonkurk eigenlijk gewoon laten zakken tot op de buik van de fles. Op de zijflappen kan je dan nog bijkomende informatie vinden", gaat de broeder voort. "Er zijn drie etiketversies: één voor elk van de drie trappistenbieren van de Abdij van Westvleteren." De eerste kratten met geëtiketteerde flessen van zowel Westvleteren Blond, 8 als 12 worden vanaf morgen in omloop gebracht. "Om hier aan de abdij bier te kopen, moest je sowieso gereserveerd hebben. Mensen die morgen een krat komen halen, hebben dus geluk. Ze hebben meteen een collector's item vast." (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/08/12/opnieuw-etiketten-op-flessen-trappist-westvleteren/)

Trappist Westvleteren is het enige Belgisch bier met een fles zonder etiket. Jarenlang stond alle wettelijk verplichte informatie omtrent de bieren en de producent keurig vermeld op de kroonkurken. Daar komt nu verandering in. Vanaf morgen worden opnieuw flessen Trappist Westvleteren met etiket verkocht. Het einde van een meer dan 75 jaar durend tijdperk. “Op zich is Trappist Westvleteren met een etiket niets nieuws. Tijdens het Interbellum werden in de abdij van Sint-Sixtus al flessen geëtiketteerd. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd door de toenmalige Trappistengemeenschap beslist dat een deel van de productie onder licentie zou plaatsvinden bij een naburige lekenbrouwerij. Die flessen droegen eveneens een etiket, legt broeder Godfried, prior van de Sint-Sixtusabdij, uit. “Op de flessen trappistenbieren die binnen de muren van de abdij werden geproduceerd, werden echter geen etiketten meer geplakt. Zelfs toen de monniken in 1992 de volledige Trappist Westvleteren-productie opnieuw in eigen handen namen, zorgden ze ervoor dat alle noodzakelijke informatie op de kroonkurk werd vermeld. Na meer dan 75 jaar zal opnieuw Trappistenbier met etiket aan onze poort verkocht worden.” Broeder Godfried: “In de voedingswereld is namelijk een algemene trend om de consument zo volledig mogelijk te informeren. Voor bieren bestaat er geen wettelijke verplichting om de volledige ingrediëntenlijst en de voedingswaarden te vermelden. Toch werd intern beslist om dit wel te doen en over te gaan tot een herintroductie van de etiketten. Het was immers onmogelijk om al die informatie op de kroonkurk te plaatsen.” De monniken kozen voor een uniek, niet-alledaags labelontwerp dat toch zoveel mogelijk aansluit bij de vertrouwde look & feel. “De etiketten zijn als het ware gestileerde afbeeldingen van de kroonkurken. Er zijn drie etiketversies, één voor elk van de drie trappistenbieren van de Abdij van Westvleteren. De basiskleuren van de kokardes stemmen overeen met de alombekende kleur van de kroonkurken, groen voor de Blond, blauw voor de 8 en geel voor de 12”, zegt broeder Godfried. “Het traditionele beeld werd zo weinig mogelijk aangetast. Wanneer bijvoorbeeld de flessen in de krat staan, zijn de labels zo geplaatst dat ze niet te zien zijn, maar enkel de klassieke, donkere flessen met de kenmerkende ring met het reliëfopschrift ‘Trappistenbier’.” Op de etiketten staan naast de naam van het bier en de wettelijk verplichte vermeldingen, symbolen en allergenen ook de volledige ingrediëntenlijst in drie talen, de energiewaarden, het logo met wapenschild van de Sint-Sixtusabdij en een QR-code die verwijst naar de website met de volledige voedingswaardentabel. Er werd niet over een nacht ijs gegaan bij het hele project, dat van start ging eind 2019. De etiketten werden ontworpen en uitgewerkt door de interne communicatiewerkgroep en de bedrijven Pigs in Space, Force3 en Eclips design. Verschillende ontwerpen passeerden de revue, werden herwerkt en gefinetuned. De voorbije maanden legden medewerkers van de ondernemingen Schuilenburg en Van Uitert in de bottelarij de laatste hand aan een modern Langguth-etiketteersysteem. De labels werden gedrukt bij Interlabel. De eerste kratten met geëtiketteerde flessen van zowel Westvleteren Blond, 8 als 12 worden vanaf morgen in omloop gebracht. Ook in ontmoetingscentrum ‘In De Vrede’ zullen binnenkort flessen met etiket worden ontkurkt. De sixpacks en thuisgeleverde kratten met gelabelde flessen zullen pas over enkele weken hun intrede doen. Voorlopig worden nog steeds de vertrouwde, klassieke kroonkurken op de flessen geplaatst. Zodra de huidige voorraad metalen dopjes is opgebruikt, zullen ze vervangen worden door kroonkurken met een nieuw, vereenvoudigd design dat volledig in lijn is met de etiketten. www.trappistwestvleteren.be (https://pr.trappistwestvleteren.be/opnieuw-etiketten-op-flessen-trappist-westvleteren)

Op het etiket staat o.a. de brouwerijnaam met gestileerde letters en de afbeelding dat het niet in een Maes/Jupiler pilsglas mag, maar in een kelk. Ook mag je de fles niet vlak leggen, maar moet deze rechtop staan.   

Westvleteren 8 is de middelste uit de familie van de wereldberoemde Sint-Sixtusabdij uit Westvleteren. Deze Dubbel is zeer vol van smaak, vol zoetheid en karameltonen. Complex en krachtig, heerlijk bij stevig brood met een dikke roompaté of bij een goed stuk vlees, waarbij een medium gebakken biefstuk op nummer 1 staat. ... Details BrouwerijSint-Sixtusabdij Trappist Westvleteren BierstijlDubbel Alcohol8.0% CategorieDonker en Rijk KenmerkenTrappistenbier ... GistingBovengistend IBU35 ... Smaak Karamel zoet en moutig ... Smaak Zoete smaak, met tonen van karamel en rood fruit, en een klein zuurtje in de nasmaak (https://www.bierista.nl/westvleteren-8)

Pours a lightly hazy, medium to dark brownish orange with a fizzy, one finger khaki head that dissipates to patches with light lacing; a bit of particulates at the bottom of the glass despite a calm pour..Aroma of dry caramel malt, figs, raisins, dates and and some toffee. Flavor follows, with deep caramel malt, dried dark fruit, particularly dates and raisins, brown bread and cloves. Finishes a bit minierally but with residual dark fruit. Medium bodied with light to moderate creaminess. Has a much brighter flavor profile than any dubbel I've had before, almost a Belgian dark ale flavor. This is undoubtedly due to this having a bit of age to it with a best buy date of 2019, so likely about 8 years old. Probably my only chance to try this, so I grabbed a bottle. Despite the assumed lighter characater for aging, has a deep malt and great fruit notes. A slight sharpness (mineral) in the finish, but the residual fruit flavors make up for it. This makes me really want to try a fresher bottle, but I'm still impressed with the malty flavor depth of the 8; not quite a deep and malty as 12, but fine. A rare treat, I've wanted to try something from this brewery since I started my interest in craft beers and glad to try the dubbel and quad. (https://www.beeradvocate.com/beer/profile/313/857/)

Okee voor een dubbel is het een complexer en voller bier dan anders. De kleur past ook bij een dubbel. Bij de tweede keer inschenken leek het bier een kersenrode donkerrode kleur te hebben. De smaak is vol en complex, maar niet zo rijk dat de prijs het waard is. Het is wel lekker, maar ook duur en zo decadent ben ik niet...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten