Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 6 juni 2025

Arla giraf

"Wist je dat je darmen wel acht meter lang zijn? Dat is zelfs langer dan een giraffe. Moeilijk te geloven, maar het is waar." Zeggen ze bij Arla, zie https://www.arla.nl/onze-merken/cultura/. Nou ik vond het wel vreemd, dus eens opgezocht. 

Een volwassen giraffe heeft een kop-romplengte van 3,5 tot 4,8 meter en een staartlengte van 76 tot 110 centimeter. Mannetjes worden over het algemeen groter dan vrouwtjes. Vrouwtjes zijn over het algemeen 3,5 tot 4,7 meter hoog en 400 tot 500+ kilogram zwaar. Mannetjes zijn 3,9 tot 5,2 meter hoog en 500 tot 800 kilogram zwaar. Bij uitzondering kan een mannetje 5,3 tot 5,5 meter hoog worden. .... De kiezen van de giraffe hebben een ruwer oppervlak dan die van sommige andere zoogdieren. De lengte van het darmkanaal bedraagt 77 meter, zo'n 30x de lichaamslengte. https://nl.wikipedia.org/wiki/Giraffen 

Dus het gaat om langer dan en giraf lang is en niet dat onze darmen langer zijn dan die van een giraf. 

Ik kan hoger springen dan een flatgebouw. Want een flatgebouw kan niet springen...

Ik had al een tijdje niet geblogd, dus nu maar weer eens wat bloggen al is het over zuivel.


Zuivel is een productgroep waar melk onder valt en alles wat je van melk kunt maken: kaas, kwark, yoghurt, boter, zuivelspread, en allerlei yoghurtdrankjes zijn bekende voorbeelden.... Melk is de zeker niet goed voor elk. Wat algemeen bekend is, is dat er lactose-intolerantie bestaat en koemelkallergie. Wat echter vaker voorkomt en waar minder over bekend is, is overgevoeligheid voor exorfines in melk. ... Als je melk (of zuivelproducten) niet goed verteert en verdraagt kan dit voor allerlei klachten zorgen. Meestal is zuivel niet de enige oorzaak maar draagt het bij aan het lekkende darm syndroom (hyperpermeabele darm). https://www.dehormoonfactor.nl/zuivel-is-slecht-voor-de-gezondheid

Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. ... Het Voedingscentrum adviseert elke dag melk en melkproducten te gebruiken. Dit is niet alleen melk, maar ook bijvoorbeeld yoghurt en karnemelk. ... Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-melk-drinken-gezond-.aspx

Melk is bejubeld (kijk maar naar de Joris Driepinter reclame) en verguisd (zie bijv. het boek ‘Melk de witte sloper‘). Koeien geven steeds meer melk en melk wordt in allerlei kant-en-klare voeding verwerkt. Topsport voor de koe om zoveel melk te geven maar misschien ook wel topsport voor ons lijf om zoveel (bewerkte) melkproducten te verteren? https://rinekedijkinga.nl/weetjes/melk/ 

Zuivel staat in de Schijf van vijf. En met reden, want zuivel heeft een hoge voedingswaarde. Het is rijk aan eiwitten, calcium, vitamine B2, B12, fosfor, kalium en magnesium. Het Voedingscentrum beveelt voor volwassen mannen en vrouwen aan om 2 à 3 porties zuivel per dag te gebruiken, plus 40 gram kaas (dat komt overeen met broodbeleg voor 2 boterhammen). Voor ouderen vanaf 70 jaar is dat zelfs 4 porties plus 40 gram kaas. Om sterke botten en spieren te behouden is een ruime calcium- en eiwitinname belangrijk voor ouderen. Gemiddeld gebruiken we in Nederland ongeveer 300-350 gram zuivel per dag, wat overeenkomt met ongeveer 2 porties. Dat levert maar liefst 60% van onze dagelijkse behoefte aan calcium, en 40% aan die van vitamine B12. https://www.menzis.nl/nieuws-en-blogs/gezond-eten/zuivel-de-laatste-inzichten

Wetenschappelijk bewijs over de gezondheid of schadelijkheid van zuivel is echter gemengd – het is een ingewikkelde materie. Aangezien meer dan de helft van de wereldbevolking aangeeft moeite te hebben met het verteren van zuivel, kun je je afvragen of je het moet blijven consumeren... Zuivel verwijst naar voedingsmiddelen die gemaakt zijn van melk van zoogdieren, zoals koeien, schapen, geiten of buffels. De groep omvat voedingsmiddelen zoals gewone en lactosevrije melk, yoghurt, kaas en kefir, evenals melkbevattende producten zoals ijs, boter, ghee, room, zure room, roomkaas, weiproducten en caseïne (3). Zoals je wel zult snappen, worden zuivelproducten geproduceerd via verschillende technieken en verwerkingsmethoden, die bijdragen aan verbetering van hun gewenste kwaliteiten.... het belangrijkste koolhydraat in zuivel lactose, een melksuiker die bestaat uit de twee enkelvoudige suikers glucose en galactose. Om lactose te verteren produceren kinderen een spijsverteringsenzym genaamd lactase, dat lactose uit moedermelk afbreekt. Veel mensen verliezen echter op volwassen leeftijd het vermogen om lactose af te breken (2, 25). Ongeveer 65% van de volwassen wereldbevolking kan lactose niet afbreken, wat leidt tot lactose-intolerantie (2). Bovendien is van slechts een klein deel van de mensen bekend dat ze lactasepersistentie hebben, wat betekent dat ze nog steeds lactase kunnen produceren. Dat vermogen kan een evolutionaire aanpassing zijn die voortkomt uit de domesticatie van melkvee (2, 25). Mensen die lactose-intolerant zijn, hebben spijsverteringsklachten wanneer ze zuivelproducten consumeren. Het kan dan gaan om winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikkrampen en diarree (2, 26). De huidige behandeling voor lactose-intolerantie bestaat uit een lactosebeperkt dieet en enzymvervangingstherapie (25, 26). Sommige mensen met lactose-intolerantie kunnen echter nog steeds 9-12 gram lactose per dag verdragen – het equivalent van ongeveer 1 glas melk (200 ml) – evenals gefermenteerde producten in kleine hoeveelheden (2). https://www.ahealthylife.nl/is-zuivel-gezond-of-ongezond/

Melk is slecht voor je lichaam Wist je dat wij het enige soort op aarde zijn die melk drinken van een andere soort? Paarden drinken geen chimpanseemelk… katten drinken geen schapenmelk… en zelfs koeien drinken geen koemelk meer zodra ze zijn opgegroeid. Onze lichamen zijn niet ontworpen om melk te drinken behalve onze eigen moedermelk en alleen wanneer we baby’s zijn. ... De medische wereld geeft toe dat de grootste veroorzakers van kanker vet, dierlijke proteïnen en oestrogenen zijn. Aangezien koeien worden volgepompt met extra oestrogeen om ze nog meer melk te laten produceren, is een glas melk de beste bron voor alle drie van deze veroorzakers. Een studie die cijfers over kanker vergeleek in 42 landen linkte de consumptie van kaas en melk sterk aan prostaatkanker onder mannen tussen de 20 en 39 jaar. Het aantal kankergevallen was het hoogst in Denemarken en Zwitserland, waar kaas zo ongeveer het nationale voedsel is en het laagst in Algerije en andere landen waar bijna geen zuivel wordt geconsumeerd... Ja, melk bevat inderdaad calcium en dit is goed voor je botten. Maar als we kijken naar het verband tussen zuivelconsumptie en botontkalking zien we dat in landen waar bijna geen zuivel wordt geconsumeerd er vrijwel geen mensen zijn met botontkalking. Aan de andere kant, des te meer melk en zuivel een land consumeert, des te hoger het aantal gevallen van botontkalking is. Dat is toch wel een pijnlijke conclusie, al zeg ik het zelf.... Vrouwen die melk dronken gingen eerder dood, kregen meer hart- en vaatziekten, en behoorlijk meer kanker voor elk glas melk. Drie glazen melk per dag werd geassocieerd met een verdubbeling van het risico om te overlijden. Bovendien hadden ze ook significant meer bot- en heupbreuken. Mannen hadden geen verhoogde kans op botbreuken, maar wel net zoveel risico om te overlijden als de vrouwen. https://www.veganrevolutie.nl/zuivel-deel-2/

Nou als melk zo slecht is, dan maar snel weer een biertje open!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten