Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 20 juni 2025

zoet rood kabouterbier

Noem het niet zomaar Chérie, want Cherry Chouffe heeft echt wel karakter. Vol van smaak, zoet en delicaat, verrast dit fruitige bier met zijn mooie intensiteit. Aroma’s van volrijpe krieken, toetsen van aardbei en amandel, een hint van specerijen … en een subtiel bittere nasmaak voor het perfecte evenwicht. Om van te genieten na een mooie rit of als zalige apéro.https://chouffe.com/nl-nl/onze-bieren/chouffe-cherry

De ingrediëntenlijst doet me wel wat schrikken.

In het hart van de Belgische Ardennen ligt Brasserie d’Achouffe. Het verhaal gaat dat in deze kleine brouwerij dappere kabouters unieke speciaalbieren brouwen, zoals de hier uitgelichte Chouffe Cherry. Dit speciaalbier krijgt door toevoeging van zuurkers, zwarte wortel concentraat, vloeibare invertsuiker en hop een frisse, licht zure en fruitige smaak. Proef genoeg La Chouffe, dan geloof je vanzelf dat kabouters echt bestaan! Nu even terug naar de realiteit.. Wat is nu eigenlijk de geschiedenis van dit magische biertje? Het verhaal start eind jaren 70, in het hartje van de Vallei der Feeën, dat 2 schoonbroers beslissen hun eigen bier te brouwen. Met het weinige geld dat de twee brouwers destijds voorhanden hadden, startten ze met wat brouwerij-fans de “Chouffe Story” noemen. Het eerste brouwsel van 49 liter zag het licht op 27 augustus 1982. Wat begon als een hobby, ontpopte zich al snel tot een volwaardige brouwerij. En dus beslisten de schoonbroers om de hoeve die al 4 jaar dienstdeed als hun brouwsite, ook te kopen. In 1986 stortten ze zich achtereenvolgens voltijds in het Achouffe-avontuur. Tien jaar later, in 1992, was de productie opgelopen van 3.400 hectoliter tot 5.000 hectoliter per jaar. De brouwerij had geïnvesteerd in een nieuwe brouwzaal en krikte zo haar productie op van 22 hectoliter naar 70 hectoliter per brouwsel. Destijds produceerde brouwerij Achouffe enkel grote flessen van 75 cl en ‘kleine’ vaten van 20 l van La Chouffe. Pas in mei 2009 kwamen er ook flesjes van 33 cl op de markt. https://bestebiertje.nl/chouffe-cherry/

Voor het brouwen van de La Chouffe Cherry worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt: Water Gerstemout Hop Vloeibare invertsuiker 12% zuurkers Zwarte wortel concentraat Gearomatiseerd met suiker en zoetstoffen Het eindresultaat is een fruitig speciaalbier van 8 procent alcohol. Het is daarnaast een aangenaam fris en licht zurig bier, waarbij de smaak kersjes overheerst. https://bestebiertje.nl/chouffe-cherry/

Op het etiket staat water, gerstemout, vloeibare invertsuiker, geconcentreerde kriekensap (2,2%), glucosestroop, natuurlijk aroma, voedingszuur: citroenzuur, geconcentreerd zwarte wortelsap, hop, zoestof: acesulfaam-k. Is wel iets anders dan op https://bestebiertje.nl/chouffe-cherry/ staat!? 

Wat is invertsuiker?

Invertsuiker is een mengsel van gelijke hoeveelheden (in gewichten en aantallen moleculen) glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Het wordt uit gewone suiker (sacharose) gemaakt door het opgelost in water te verhitten tot 120 °C, al dan niet met toevoeging van wat zuur of een enzym als katalysator. De naam verwijst naar de omkering (inversie) van de optische rotatie van de suiker van positief naar negatief, oftewel van rechtsdraaiend naar linksdraaiend. ... De naamgeving in de warenwetgeving is een compromis tussen overheid en industrie, met een eigen kijk op zuiverheid. Een suikeroplossing mag al vloeibare invertsuiker genoemd worden als 3% van de suiker bestaat uit invertsuiker. Invertsuikerstroop bestaat volgens de Warenwet voor minimaal de helft aan invertsuiker.[1]... Omdat fructose zoeter is dan sacharose, heeft invertsuiker per gram een grotere zoetkracht dan suiker. Het wordt industrieel als zoetstof gebruikt. Ook kristalliseert invertsuiker minder snel dan sacharose en daardoor blijft het zachter. Banketbakkers maken gebruik van deze eigenschap in glazuren, marsepein, etc. Invertsuiker wordt onder meer gebruikt om wijn te verbeteren en bij de champagne- en likeurbereiding. Het is een ingredient van basterdsuiker. Ook wordt invertsuiker gebruikt als honingvervanger omdat honing grotendeels dezelfde suikerverhouding bevat.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Invertsuiker

Glucosestroop is een mengsel van glucose, maltose, maltotriose en hogere glucoseoligomeren. Dit mengsel wordt toegepast in de vorm van gesproeidroogd droog poeder of in de vorm van een viskeuze oplossing in water. Glucose lost op in (koud) water. Glucosestroop wordt in de levensmiddelenindustrie gebruikt om de textuur van het product zachter te maken, om het volume te vergroten en om het kristalliseren van suiker te voorkomen. Glucosestroop is minder zoet dan suiker of fructose. Glucosestroop wordt gebruikt in snoep en frisdrank, in consumptie-ijs, om bier te brouwen en voor fermentatie. Door verdere enzymatische bewerking (isomerase), maakt de zetmeelindustrie van glucosestroop glucose-fructosestroop met zeer hoge zoetkracht. Glucosestroop wordt bereid door hydrolyse van zetmeel, in Europa is dat meestal op basis van tarwezetmeel. Deze hydrolyse wordt nu enzymatisch uitgevoerd met amylase, in het verleden gebruikte de zetmeelindustrie een sterk zuur. De iets minder ver afgebroken variant met dus een lagere dextrose equivalent heeft een zwakke tot zeer zwak zoete smaak. Deze iets grotere koolhydraten noemt men een maltodextrine. In 19e en 20e eeuw werd in Nederland veel glucosestroop vervaardigd uit aardappelzetmeel, de zogenoemde aardappelstroop. Het converteren van zetmeel in stroop door het koken in verdund zuur (de beste resultaten behaalde hij met zwavelzuur) is uitgevonden door Duitse chemicus Gottlieb Kirchhoff in 1811. Het is de eerst beschreven katalytische reactie.[1][2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Glucosestroop

Staat de smaak vermeld voor het woord aroma - bijvoorbeeld ‘natuurlijk aardbeien-aroma' - dan bestaat het aroma voor minimaal 95 procent uit de bewuste vrucht of plant, in dit geval aardbeien. Staat er alleen ‘natuurlijk aroma’, dan hoeft het aroma met aardbeiensmaak niet afkomstig te zijn uit aardbeien. De term ‘natuurlijk’ betekent dat het uit de natuur moet komen. Dat hoeft niet per se een vrucht of plant te zijn; het kan ook een andere natuurlijke grondstof betreffen. ... Aromamakers combineren verschillende grondstoffen, om tot een aroma te komen met exact dezelfde chemische structuur als vanilline. Welke grondstoffen gebruikt zijn is onduidelijk. Ze kunnen vanilline namelijk uit de pulp van bijvoorbeeld bieten, maïs-, suiker-, rijst- of andere zemelen (de buitenste laag van de graankorrel) halen. En luizenbloed wordt gebruik om roze koeken en Fristi hun roze kleur te geven. De specifieke ingrediënten van het aroma hoeven niet op het etiket te staan. De aromaproducent houdt het recept daarom liever geheim. Maar ze beloven dat de consument het verschil niet zal proeven. ... Producent van natuurlijke aroma’s Neil Goldsmith zegt in de Keuringsdienst van waarde uitzending: ‘Elk aroma dat in de natuur voorkomt, kunnen we in principe namaken. Dat doen we allemaal met gist. We stoppen bijvoorbeeld het DNA van de orchidee die vanillebonen produceert in gist om vanille na te maken.’ Vervolgens voegen aromaproducenten suiker toe, zodat de gist zo snel mogelijk groeit. Gist voedt namelijk op suiker. Nog even goed schudden, verwarmen en voilà: je hebt natuurlijk aroma dat naar vanille smaakt. De gist scheidt namelijk dezelfde smaak uit als een vanillestokje. ... Dat fabrikanten graag de naam natuurlijk aroma gebruiken, heeft met marketing te maken. In de perceptie van de consument betekent ‘natuurlijk’ goed en gezond.  https://kro-ncrv.nl/programmas/keuringsdienst-van-waarde/hoe-natuurlijk-zijn-natuurlijke-aromas-eigenlijk

Citroenzuur wordt industrieel bereid, onder andere door fermentatie van sacharose en glucose met behulp van de schimmel Aspergillus niger. Dit heeft de grootschalige winning uit citrusfruit grotendeels verdrongen. Een van de grootste producenten ter wereld is Citrique Belge, in de Vlaams-Brabantse plaats Tienen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Citroenzuur

Wat is acesulfaam-k? 

Acesulfaam-K is een synthetische zoetstof met een 200 maal sterkere zoetkracht dan normale suiker. Het wordt in voedingsmiddelen aangeduid met E950. Acesulfaam wordt op de markt verkocht met onder andere de merknamen Sunett en Sweet One. https://nl.wikipedia.org/wiki/Acesulfaam-K

Acesulfaam-K (E950) Ongeveer 200x zoeter dan gewone suiker. Levert geen calorieën. Het is een organisch zout dat in 1967 in Duitsland werd ontdekt. Inmiddels wordt acesulfaam-K (of kalium acesulfaam) in meer dan 100 landen over de hele wereld gebruikt, zoals in Europa, de Verenigde Staten, Japan, Zwitserland, Noorwegen, Canada, Australië. Acesulfaam-K wordt niet omgezet of opgeslagen in het lichaam. Het lost goed op in water, wordt snel geabsorbeerd en verlaat het lichaam onveranderd, via de nieren. https://www.zoetstoffen.nl/zoetstoffen/laagcalorische-zoetstoffen/acesulfaam-k/

Bij zeer hoge concentraties heeft acesulfaam een bittere smaak. In de praktijk, bij normaal gebruik, heeft de stof geen bijsmaak. De stof is in tegenstelling tot bijvoorbeeld aspartaam, stabiel bij hogere temperaturen. Daarnaast is acesulfaam bestand tegen zuren en basen. Acesulfaam-K dat wordt opgenomen in het lichaam, blijft onveranderd, wordt niet gemetaboliseerd, en het levert dus geen energie. Alle geconsumeerde acesulfaam-K verlaat onveranderd in de urine het lichaam. Een Canadees onderzoek ging zelfs nog een stapje verder: door de hoeveelheid acesulfaam-K in een zwembad te meten kan men een inschatting maken over de hoeveelheid urine in het zwemwater.[1] Het is niet mogelijk acesulfaam-K door middel van gisting om te zetten in alcohol of koolzuur. In tegenstelling tot suiker kan het dus niet gebruikt worden voor het produceren van alcoholische dranken en bakken van brood of cake. https://nl.wikipedia.org/wiki/Acesulfaam-K

Dus naast invertsuiker, glucosestroop en aroma (volgens Keuringsdienst van Waarden ook suiker) zit er ook acesulfaam-k in. 

Met al die zoetheid is het ook echt een zoet bier:

Smaak en kleur Frisse smaak Aroma’s van kersen Mooie robijnrode kleur Een smaakvolle en tintelende rosékleurige schuimkraag https://bestebiertje.nl/chouffe-cherry/ Ja, het is zoet, rood bier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten