Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 10 april 2025

Bronckhorster No. 40 Tequila B.A. Specialty Saison (11,5%)

Bronckhorster No. 40 Tequila B.A. Specialty Saison is een licht bruine saison gebrouwen in Nederland. Deze variant heeft voor veertien maanden lang mogen rijpen op voormalig tequila vaten. Verwacht dus een zeer kruidig biertje met sterke tonen van agave die zowel in zijn aroma als zijn smaak sterk naar boven komen. Verder tref je er sterke zoete vleugen van honing en sappige vijgen aan. Deze fruitige toetsen liggen iets op de achtergrond samen met een dun laagje kaneel. Bronckhorster No. 40 Tequila B.A. Specialty Saison heeft een alcoholpercentage van 11.5%. https://www.drankgigant.nl/bronckhorster-no-40-tequila-b-a-specialty-saison.html

Deze Saison heeft 14 maanden gerijpt op Tequila vaten. Het bier heeft een mooie kruidige en volle afdronk gekregen hierdoor. Daarnaast is ook kaneel en gember toegevoegd. De gember geeft het bier een warm karakter. https://www.vanbieren.nl/bronckhorster-ba-no40-specialty-saison-tequila-12x.html

No. 40 uit de Barrel Aged serie van Bronckhorster is een stevige en volle Saison die 14 maanden is gerijpt op Tequila vaten. Je zult sterke smaken van agave/honing en kruiden proeven, met een subtiele hint van kaneel en vijgen. https://www.bierenvlees.nl/bronckhorster-brewing-barrel-aged-serie-no-40/

Alcoholpercentage 11.5 Brouwerij Bronckhorster Type bier Saison Gisting Bovengisting Kleur van het bier Bruin EBC 24 IBU 51 https://www.drankgigant.nl/bronckhorster-no-40-tequila-b-a-specialty-saison.html

De geur is alcoholerig. In de smaak van het bier proef je de tequila al. Maar minder extreem dan pure tquila. De waterige afdronk verwaterd de alcoholbranderigheid. Het bier is minder vol dan met wijnvaten of dergelijke bieren. De tequila overheerst. Het is naast de branderigheid niet moutig, gistig of koolzurig. Het is misschien wat zoet als honing en vijgen, maar dat herken ik niet zo. De kaneel in de afdronk dan wel ja. Het maakt de tequila drinkbaar.

maandag 7 april 2025

Zevenstar

Intro "Zevenstar" is een Streekbier in Nieuwegein genoemd naar de Stadsbrouwerij uit het voormalige Jutpha https://www.facebook.com/profile.php?id=100067717240610

Hoe ik hier bij kwam?

Zevenstar ...   De "Rollende Bierton"is een leuke "blog" over bier, speciaalbier, wereldbier, bijzondere bier, bierreizen, bierboeken etc.  Kijk verder eens op http://biervat.blogspot.nl/. https://www.facebook.com/100067717240610/posts/1534554503480024/

Op https://www.facebook.com/1466599370275538/videos/1959507587651378 geven ze een impressie van een brouwdag. 

De brouwerij is vernoemd naar Brouwerij De Zevenstar, de enige brouwerij die Nieuwegein heeft gekend. Dat was nog op het grondgebied van voormalig Jutphaas. Door een brand werd de brouwerij verwoest. De brouwerij stond naast het huidige Café De Zwaan waar het idee van een Nieuwegeins bier is ontstaan. Wijnhandel Slijterij Groothandel Grapes & Bottles is initiatiefnemer van Brouwerij Zevenstar. Het bier wordt gebrouwen op initiatief van het Zevenstar Bier collectief. In 2013 ontstond het idee om voor Nieuwegein een eigen bier te brouwen. Door het organiseren van een bierbrouwwedstrijd voor hobbybrouwers uit Nieuwegein is dit gelukt. Aan de hand van een recept van de winnende deelnemer brengen zij vanaf 2014 Zevenstar Bier op de markt. Jaarlijks wordt er een wedstrijd uitgeschreven waaraan hobbybrouwers kunnen deelnemen. De brouwer (winnaar) van het eerste bier (Zevenstar Blond) is Ernst Doornkamp. De brouwer (winnaar) van de twee volgende bieren, Zevenstar Schavuit en Jutphaasje is Riny Kooijman. Rob Koerse is één van de drijvende krachten achter Brouwerij Zevenstar. Er wordt gebrouwen bij de Sallandse Landbier Brouwerij. https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1298

Brouwerij de Zevenstar komt uit Nieuwegein en bestaat sinds 2013. De naam van de tripel is UMA en is de afkorting van Ursa Major (Grote Beer), ook wel de Zevenstarren genoemd. Zicht De Zevenstar Bier UMA Tripel is oranje goud van kleur met een witte inzakkende schuimkraag. De tripel is troebel en er is weinig koolzuur activiteit waarneembaar. Geur Van het bier komt een citroen / limoen achtige geur af. De abrikoos is ook subtiel aanwezig. Smaak In de smaak komt het frisse van de limoen terug. Een vol mondgevoel maakt mij meester. Wat opvalt is de minimale hoeveelheid koolzuur. Afdronk In de afdronk komt de bitter uit de koriander flink door. De bitter blijft lang in de mond hangen. https://tripelbier.nl/tripel-reviews/zevenstar-uma-tripel/


rode wijn

Dit is geen wijnblog, maar een bierblog. Maar soms toch wel eens iets anders proberen. Bier na wijn geeft venijn, of is het fijn? Bier na wijn geeft plezier of wijn na bier?

Geen idee, maar deze fles stond al een hele tijd in de kelder. Nog van een kerstpakket, of presentje van de een of de ander misschien. Geen idee waar het vandaan was gekomen, of hoe lang het er al stond. Geen idee wat het was, maar het was een Spaanse wijn. Dat was duidelijk.

Nee, rode wijnen uit Spanje zijn allang niet meer zwaar, log en met veel hout. In tegendeel, de meeste van onze rode wijnen zijn juist opvallend fris en fruitig! https://www.granadawijnen.nl/c-6320451/top-10-beste-zuid-spaanse-rode-wijnen/

Spaanse rode wijnen zijn een ware traktatie voor liefhebbers van krachtige en smaakvolle wijnen. Ze komen uit verschillende regio's zoals Rioja, Ribera del Duero, en Priorat, elk met zijn eigen unieke stijl. Spanje is beroemd om zijn lange rijpingstijd...https://www.boonstrawijnen.nl/rood/landen/spanje/

Spaanse rode wijnen zijn beroemd om hun rijke smaken, veelzijdigheid en uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Spanje biedt een enorme variëteit aan druivenrassen en wijnregio’s, wat resulteert in een breed scala aan smaakprofielen. Of je nu op zoek bent naar een robuuste en complexe wijn of een elegante en fruitige optie, Spaanse rode wijnen hebben voor ieder wat wils. Ze passen uitstekend bij diverse gerechten en zijn ideaal voor zowel speciale gelegenheden als alledaagse maaltijden. https://wijnen.nl/top10/top-10-spaanse-rode-wijn/

Spaanse rode wijnen zijn een ware traktatie voor liefhebbers van krachtige en smaakvolle wijnen. Ze komen uit verschillende regio's zoals Rioja, Ribera del Duero, en Priorat, elk met zijn eigen unieke stijl. Spanje is beroemd om zijn lange rijpingstijden, wat zorgt voor wijnen met diepe, geconcentreerde smaken. Of je nu van een stevige Tempranillo houdt of een kruidige Garnacha, Spaanse rode wijnen zijn altijd een feestje in je glas. https://www.boonstrawijnen.nl/rood/landen/spanje/

Wat is de meest bekende en prestigieuze wijnstreek van Spanje? Rioja! Deze wijnstreek ligt in het noordoosten van Spanje. Vooral de rode wijnen uit Rioja worden zowel in Spanje als daarbuiten zeer hoog aangeschreven. ... Rioja in het kort Ongeveer 62.000 hectare aan wijnbouwgebied De wijngaarden strekken zich uit langs de oevers van de rivier de Ebro 90% van de wijnen is rood Overige 10% is wit en rosé Belangrijkste druif: tempranillo ... Het meest verbouwde blauwe druivenras in Rioja is de tempranillo.  Deze druif zorgt dan ook meestal voor de basis van de wijn! Daarnaast is garnacha een veel verbouwd ras in deze streek. Ook vind je vaak graciano en mazuelo in de blend. ... Wijnen uit Rioja hebben een uitgesproken karakter. Dat komt door het gebied, de druif maar ook door de traditie van de rijping van de wijn. Zo is het gebruikelijk om aan te geven op de fles hoe lang de wijn gerijpt is. Rioja Crianza staat voor een jaar rijping op eikenhouten vaten, Rioja Reserva voor minstens een jaar rijping op eikenhouten vaten en 2 jaar in de bodega en Rioja Gran Reserva voor minstens 24 maanden rijping op eikenhouten vaten en 3 jaar in de bodega! De laatste categorie wordt alleen in zeer goede jaren gemaakt. https://www.gall.nl/ontdek/wijn/wijnstreken/rioja-spanje/

Spaanse rode wijnen staan bekend om hun rijpe fruitige smaken, zoals kersen en pruimen, gecombineerd met kruidige en aardse tonen. Ze hebben vaak een stevige structuur met robuuste tannines, maar blijven tegelijkertijd heerlijk soepel. Door de rijping op eikenhouten vaten krijgen veel Spaanse wijnen extra complexiteit, met hints van vanille, leer, en tabak. Ze zijn perfect om te drinken bij rijke, hartige gerechten, maar kunnen ook goed rijpen in de fles. https://www.boonstrawijnen.nl/rood/landen/spanje/

Spanje is bekend om zijn verrukkelijke wijnen en mooie wijnstreken. https://nl.spainflavor.com/spaanse-wijn/rode-wijn/

Wijnbouw in Spanje is een eeuwenoude traditie en het land heeft meer wijngaarden dan elk ander land ter wereld. Door het gevarieerde klimaat en de verschillende bodems heeft Spanje een enorm divers aanbod aan wijnen. Van de koele, groene wijngaarden in het noorden tot de warme, droge regio's in het zuiden, elke wijnregio heeft zijn eigen unieke stijl. Spaanse wijnmakers combineren moderne technieken met traditionele methoden, wat zorgt voor wijnen die zowel klassiek als eigentijds zijn. https://www.boonstrawijnen.nl/rood/landen/spanje/

Spaanse rode wijnen hebben een unieke charme die ze onderscheidt van andere landen. In vergelijking met Franse wijnen zijn ze vaak krachtiger en hebben ze een rijpere fruitigheid. Vergeleken met Italiaanse wijnen zijn Spaanse wijnen doorgaans zwoeler en iets minder zuur, met een focus op rijke smaken en lange rijping. Tegenover de wijnen uit de Nieuwe Wereld, zoals die uit Argentinië of Chili, bieden Spaanse wijnen vaak meer complexiteit en een subtielere houtinvloed. Ze zijn perfect voor wie houdt van volle, maar verfijnde wijnen. https://www.boonstrawijnen.nl/rood/landen/spanje/

Of het uniek is weet ik niet. Het is de eerste rode wijn die ik sinds jaren drink. Het is een Spaanse wijn met een Hema-achtig etiket met daarop het kitscherige  'My favorite red wine'. De Spaanse ondertitel is:  Embotelladon por crianza y vinedos santo cristo s.coop .50570 Espana Produce of Spain R.E.N. 943/Z. 

Als ik daarop zoek vind ik een onleesbaar verhaal?

Crianzas y viñedos Santo Cristo S. Coop. de Ainzón, fue fundada en 1.945 como resultado de la asociación de viticultores de los municipios de Ainzón, Bureta, Albeta y Vera de Moncayo.

Desde sus inicios ha sido pionera en la elaboración de vinos de calidad embotellados. En 1.978 se reglamenta la D.O. "Campo de Borja" con el objeto de conseguir para esta zona, dentro de la que se encuentran los municipios que forman esta Bodega, un reconocimiento al esfuerzo de sus viticultores y a la calidad de sus vinos, concediéndose definitivamente en 1.980 la Denominación de Origen.

Numerosas inversiones en los últimos años están dotando a la Bodega de la tecnología necesaria para elaborar vinos de gran calidad. Se ha procedido a la recuperación de antiguos depósitos subterráneos de cemento para sala de crianza; ya que, de forma natural, poseen excepcionales condiciones de temperatura y humedad. Los vinos son sometidos a procesos de crianza en barricas de roble, y posterior envejecimiento en botella, como resultado obtenemos unos vinos de crianza y reserva de alta calidad y representativos de los mejores crianzas de la D.O. La Bodega elabora también vinos jóvenes tintos y blancos en la misma línea de calidad. Es destacable el Moscatel, cuya artesanal elaboración lo distingue del resto. A partir del año 1.984 se inicia la elaboración de Cava, por ser Ainzón municipio perteneciente a esta D.O., con uvas de las variedades macabeo y parellada, la marca con que se comercializa es "Reinante" brut nature, muy apreciado por los grandes entendidos de cava. Viña Collado: Tinto, Rosado y Blanco Viña Ainzón: crianza y reserva Vinos especiales: Peñazuela, Ainzón reserva Moscatel de Ainzón Cava: extra Brut https://ponaragonentumesa.com/directorio/sector/cooperativas/crianzas-y-vinedos-santo-cristo-s-c/

Op Rugetiket: Wijnflessen Spanje | Wijnabum https://wijnalbum.nl/Rugetiketten/spanje.htm#Campo%20de%20Borja%202005 vind ik wat vergelijkbare teksten met Embotelladon por crianza y vinedos santo cristo s.coop en 943/Z. 

Created in 1945 under the name Cooperativa Unión Agraria del Campo Santo Cristo (later changed to Bodegas Santo Cristo, then Crianzas y Viñedos Santo Cristo s. Coop), the winery belongs to the Campo de Borja P.D.O., Grenache territory par excellence. In the heart of Aragon and at the foot of Moncayo, the ideal conditions for growing Grenache are found here for quality wines. ... In 2015 they joined the CSC Group together with several wineries of other denominations, allowing them to embark on a process of modernisation and a strategy of innovation at a productive and commercial level, taking a leap forward in their international expansion. ... Bodegas Ainzón is a cooperative of winegrowers committed to their people and their region. Together, they create jobs and wealth and preserve unique landscapes and ancient vineyards. ... Carretera de Tabuenca, s/n 50570 Ainzón, Zaragoza, Spain Bodegas Ainzón - Wines with their own personality https://www.bodegasainzon.es/en/bodegas-ainzon/

De rode wijn die ik drink heeft tannines, maar het is vlakker dan bij een bier. Ook saaier, het is niet echt fruitig of volle smaak. Misschien is deze wijn al wat ouder? En is daardoor de smaak verlopen? 

De kleur is zwart-rood. De geur is wijnachtig. Het mondgevoel is in eerste instantie waterig, maar meteen trekt tannine de boel strak. De smaak om te herkennen is onduidelijk. Ik ben daar erg slecht in om aardse tonen, rood fruit of steenvruchten te gaan benoemen. Het is rode wijn, maar hoe te beschrijven?  Geen idee hoe ik de smaak zou moeten beschrijven. 



vrijdag 4 april 2025

Bier 66

Onlangs viel er weer een nieuwe Biermagazine op de mat. Het blad had allerlei nieuwtjes op biergebied. Het had onder andere aandacht voor Two Chefs Breweing, Westmalle, Chouffe, Stadsbrouwerij Maastricht, Løwlander, Budweiser, Brouwerij Huyghe (brouwerij Het Anker),  Brouwerij 't IJ, Nevel, Gulpener, Broeder Jacob, Tesselaar, Kwaremont en dat het aantal brouwerijen afneemt. De aandacht voor Vienna was interessant, een bierstijl die ook aleens benoemde op https://biervat.blogspot.com/2025/03/bierstijlen.html. Ook de geschetste tijdlijn vind ik intrigerend:

1965 - 1974 pilsgeneratie

1975 - 1984 bockbiergeneratie

1985 - 1994 witbiergeneratie

1995 - 2004 IPAgeneratie

2005 - 2014 Doublefruitedspicysaisongeneratie

2015 - 2024 NEIPAgeneratie

2025 - en verder... de blond 0.0 generatie?

Het was het lezen weer waard.


maandag 31 maart 2025

Martha uit Heule

Wie kent Martha uit Heule?

Honderd jaar geleden leefde er in het kleine West-Vlaamse Heule een levenslustige jongedame met blonde lokken en donkere ogen: Martha was haar naam. Een boerin die heel geliefd was in de streek, onder meer omdat ze lekker bier brouwde. Zo lekker zelfs dat haar brouwsels een eeuw later nog altijd niet vergeten zijn. Met Martha Sexy Blond, Martha Guilty Pleasure en Martha Brown Eyes brengt de Heulse brouwerij The Brew Society hulde aan haar passie en savoir-faire. https://www.colruyt.be/nl/over-colruyt/ons-aanbod/bier/reportages/bierreportage-martha

Martha, proef het leven! Martha, dat is proeven van het leven. nu eens hard tegen onzacht, dan weer happy en wild, druk druk druk, maar soms ook chill of sexy. Hoe we ons ook voelen, of willen voelen, er is altijd wel een Martha die bij ons past. Druk en nood aan ontspanning? Relaxed en in voor een zot feestje? Sexy en klaar om de wereld te veroveren? zin in een stoer avontuur? Het is altijd Martha-tijd! Want weet je, er schuilt een Martha in elk van ons… Martha, proef het leven! https://www.marthabeer.com/nl/home/

Martha wordt gebrouwen door The Brew Society, een op en top moderne brouwerij met de nieuwste brouwketels, een state-of-the art bottelarij en stuk voor stuk jonge, gedreven brouwmeesters. Dat vakmanschap, gecombineerd met de modernste installaties, proef je in onze Martha bieren, maar ook in de verschillende craftbieren die door The Brew Society gebrouwen worden. We doen ons eigen ding en in onze society van brouwers en fijnproevers wordt er volop geëxperimenteerd met smaken en schuimkragen van pils tot zuur bier. We denken biologisch en ecologisch. We denken lokaal en werken met lokale landbouwers en 100% Belgische producten.https://www.marthabeer.com/nl/home/

The Brew Society is een brouwersgemeenschap voor bierbezielers. In The Brew Society brouwen we naar hartenlust bier. Onze meester-brouwer en zijn team kunnen een ervaring van meer dan 100 jaar voorleggen. Die kennis van zaken proef je in onze verleidelijke Martha en in onze ondeugende Zeven Zonden die in onze brouwzaal op artisanale wijze het leven zien. We doen ons eigen ding en in onze society van brouwers en fijnproevers wordt er volop geëxperimenteerd met smaken en schuimkragen van pils tot zuur bier. ... Onze meester-brouwer en zijn team kunnen samen een ervaring van meer dan 100 jaar voorleggen. We zijn in staat om zowel lage gisting bieren als bovengistingale’s te brouwen vanaf 50 hectoliter tot 500 hectoliter per dag. We denken biologisch en ecologisch. We denken lokaal en werken met lokale landbouwers en 100% Belgische producten. We zijn in het bezit van een bio label zodat we een deel van onze bieren volledig biologisch gecertificeerd op de markt kunnen brengen. In ons brouwlaboratorium en met onze analysediensten controleren we ons bier en dranken zelf bij ons ter plaatse. https://www.thebrewsociety.be/nl/home/

Pal in het centrum van Heule, het geboortedorp van oprichter Björn Desmadryl, staat de brouwerij The Brew Society, gelegen in een voormalige weverij. Onze aankoper Koen en biersommelier Jo gingen er een kijkje nemen. “Een brouwerij in het dorpscentrum, dat heeft zoveel meer karakter”, vertelt Björn. “Bier moet voor mij in een dorp gebrouwen worden, dan wordt het echt een dorpsgegeven.”... We zijn te weinig chauvinistisch in België. We moeten durven trots zijn op onze producten. Björn Desmadryl, oprichter van The Brew Society ... Dat Björn met zijn bieren hulde kan brengen aan een lokaal volksfiguur, maakt het nog mooier. “Martha is een deel van onze lokale geschiedenis en folklore. Zoals vele boerinnen in haar tijd brouwde ze zelf bier voor de landarbeiders. Vooral haar blond biertje was erg in trek. Martha Sexy Blond is een ode aan dat populaire bier én een knipoog naar haar onstuimige karakter en gouden lokken. In het seizoen maakte Martha ook haar eigen kriekenbier. Vandaar onze Martha Guilty Pleasure met verse krieken. Haar donkere ogen waren dan weer de inspiratie voor de Brown Eyes.”... Niet alleen de lokale folklore ligt Björn nauw aan het hart, ook voor zijn grondstoffen houdt hij het dicht bij huis. “De mout, de hop, de krieken: ze zijn allemaal van Belgische bodem”, zegt Björn. “Dat is een bewuste keuze, ik wil lokaal kopen en onze boeren ondersteunen. Maar ook: we zijn te weinig chauvinistisch in België. We moeten durven trots zijn op onze producten, we mogen er wat meer mee uitpakken. Ook daarom hebben we gekozen om met Colruyt in zee te gaan: een Belgische supermarkt én een vaste waarde in ons land. Door onze bieren exclusief aan te bieden bij Colruyt, kunnen we samen iets opbouwen en groeien.” ... Ooit werden er teddyberen gemaakt in het pand waar de brouwerij zijn intrek nam. Nu staan er vergistingstanks. “Dit gebouw maakt deel uit van ons industrieel erfgoed,” vertelt Björn. “De op- en neergaande lijn van de daken in het magazijn, da’s echt typisch voor deze streek. Om meer ruimte te creëren, zouden we ze eigenlijk moeten vervangen. Maar ik wil ze behouden. We zijn dan wel een moderne brouwerij, maar we mogen het verleden niet zomaar overboord gooien. Daarom hebben we de daken in ons brouwerijlogo opgenomen.” ... Ook op het bierglas, de kratten en de flesjes staat een stukje erfgoed: het motief van de brouwerijvloer zit erin verwerkt. En de slogan ‘From Martha with love’? Björn: “Geef liefde, geef met de glimlach en sta gelukkig in het leven, net zoals Martha. Dat is de boodschap erachter. Martha was levendig, wild en een tikje gek, maar ze was vooral ook een gelukkig mens.” https://www.colruyt.be/nl/over-colruyt/ons-aanbod/bier/reportages/bierreportage-martha`

De brouwerij Duurzaam en ecologisch brouwproces door onze zonnepanelen en waterzuivering systeem Totale oppervlakte 13.000 m² Nieuwe brouwinstallatie van Braukon Moderne Krones afvullijn voor flessen, blikken en vaten Duitse inox vergistingstanks met een capaciteit van 50.000hl/jaar uit te breiden tot 100.000 Hl/ jaar Fine dosing Hopgun voor dry-hopping Accijnsvrij voorraadmagazijn Eigen compleet uitgerust laboratorium https://www.thebrewsociety.be/nl/home/

Martha Brown Eyes is een van de 3 verleidelijke bieren die gemaakt worden door de brew society in Heule nabij Kortrijk. Verleidelijk ja, want naast die zwoele bruine ogen maken ze ook een sexy blonde en een roodkleurige guilty pleasure. De donkere variant is een stevig, zoeter en smaakvol bier om langzaam van te genieten. BROUWERIJ Brew Society HERKOMST Heule, België KLEUR Bruin STIJL Sterk donker bier ALCOHOL 12% vol. SERV.TEMP. 9° GLAS Hoog smal tulpglas BIEROMSCHRIJVING De Martha Brown eyes heeft een diepe, donkere, net ondoorschijnende bruine kleur. Voor de beste geur moet het bier zeker op temperatuur zijn, dus haal hem tijdig uit de koeling. Een op temperatuur krijg je de geuren van chocolade, gebrande mouten en karamel met daarnaast rozijnen en zoete dadels en ook wel een klein vleugje van de alcohol dat je waarschuwt voor zijn stevig karakter. De smaak is heel zacht, rond en zoet in de aanzet met vooral het zoete fruit , de karamel en chocolade dat je proeft. De afdronk is stevig en lang met een licht warmende gloed van de alcohol. https://www.beerandcooking.be/bruine-bieren/martha-brown-eyes/

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER The Brew Society in Heule is in 2017 opgericht door Bjorn Desmadryl. Brew Society mag je letterlijk nemen want de brouwerij profileert zich als brouwgemeenschap, waar je als brouwer, bierondernemer en bierliefhebber je eigen bieren kan gaan ontwikkelen en laten brouwen op grote schaal. Dat is ideaal als je als kleine microbrouwerij of als hobbybrouwer je eigen bieren wil gaan commercialiseren maar niet over een eigen grote installatie beschikt. De moderne brouwerij beschikt over de meest moderne installatie en technieken en sinds kort ook over een afvullijn voor blikken, iets wat zeker in de lift zit. Ze denken volop mee met de brouwer die zijn bier wil laten maken, van A-Z. De brouwerij is ondergebracht in de gebouwen van de voormalige drukkerij van de INNI groep, een gebouw van maar liefst 13.000 m² dat trouwens volledig duurzaam is met een dak vol zonnepanelen en een eigen waterzuiveringssysteem. Naast bieren voor derden maakt de brouwerij ook hun eigen bieren, met de Martha als uithangbord. https://www.beerandcooking.be/bruine-bieren/martha-brown-eyes/ 

Al van in het begin hebben ze gespeeld op het zwoele karakter van Martha, een bevallige dame die geboren werd in de jaren 20 in het pittoreske dorpje Heule, nabij Kortrijk. Al in die tijd ontwikkelde ze recepten voor topbieren, wat haar heel geliefd maakte, mede door haar wild, sexy, gek, druk en ruig karakter. De Martha brown eyes is naast de sexy blonde en de guilty pleasure het derde bier in het gamma. Een sterk donker degustatiebier van 12% vol, geïnspireerd op de trappistenbrouwerijen. FOODPAIRING Drink de Martha brown eyes als afsluiter van een maaltijd, bij een heerlijke brownie, moelleux van chocolade of bij stoofvlees van varkenswangetjes. Ook bij hertenvlees of everzwijn past deze zeker. https://www.beerandcooking.be/bruine-bieren/martha-brown-eyes/

Martha Sexy Blond is een sterk blond bier van hoge gisting met nagisting op fles. Martha bevat zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, zoals de beste gerstemout en drie aromatische hopsoorten uit België. Een strogeel bier met toetsen van wit, gedroogd fruit en kruidnagel. Een fruitige aanzet die overgaat in een heerlijke smaak met een verfijnd aroma en een subtiele bitterheid. Alcohol volume: 8% Smaak bitterheid: 30 EBU Kleur: 7 EBC Schenktemperatuur: 6° - 8° Houdbaarheid: 2 jaar https://www.marthabeer.com/nl/home/

Martha Guilty Rouge Gebrouwen met verse krieken is dit een bier van hoge gisting met een robijnrode kleur en een roodachtig bleek schuim. Dit bier heeft een geur en aroma van verse marsepein en een explosie van kersen en krieken. Spel van zoet en zuur dat verfrist en charmeert met een zeer lichte bitterheid die het geheel mooi in balans brengt. Alcohol volume: 8% Smaak bitterheid: 10 EBU Kleur: 28 EBC Schenktemperatuur: 5° - 7° Houdbaarheid: 2 jaar https://www.marthabeer.com/nl/home/

Martha Guilty Pleasure is een Kriek met 8,0% alcohol. Martha Guilty Pleasure wordt gebrouwen door The Brew Society in Heule.... Martha Guilty Pleasure is een Kriek bier van Martha bier uit België. Die fruitige bier heeft 8% alcohol en heeft een drinktemperatuur tussen de 5°C - 7°C. Brouwerij The Brew Society Land België Gebrouwen sinds 2019 Biersoort Kriek Kenmerk Speciaalbier Alcohol 8,0% ... Martha Guilty Pleasure bevat een spel van zoet en zuur dat verfrist en charmeert met een zeer lichte bitterheid die het geheel mooi in balans brengt. Maartha Guilty Pleasure is een Kriek bier van Martha Bier uit België. Gebrouwen met verse krieken is dit een bier van hoge gisting met een robijnrode kleur en een roodachtig bleek schuim. Dit bier heeft een geur en aroma van verse marsepein en een explosie van kersen en krieken. https://www.biernet.nl/bier/merken/martha-guilty-pleasure

Martha Brown Eyes (strong dark) Een sterk, donker bier in quadrupel stijl met nagisting op de fles, dat geïnspireerd is op de beste bieren van de Belgische trappistenbrouwers. Met aangename fruitige geuren van appel, gekonfijte peer, rijpe aardbei en kersen met een licht kruidige toets van anijs, zoethout en karamel is het genieten voor de eerste slok. In smaak komt opnieuw karamel naar boven, met veel toetsen van gedroogd fruit, koffie en chocolade afkomstig van de geroosterde mout. Een evenwichtige en zachte bitterheid die overvloeit in een intense afdronk, bedekt met een robuuste romige schuimkraag. Alcohol volume: 12% Smaak bitterheid: 24 EBU Kleur: 80 EBC Schenktemperatuur: 8° - 10° Houdbaarheid: 3 jaar https://www.marthabeer.com/nl/home/

De Brown Eyes ruikt als een zoet zwaar bier. Het smaakt zoet en doet wat denken aan kandij. Het heeft inderdaad wel iets van anijs en zoethout. Desalnietemin een zwaar bier.  

zaterdag 29 maart 2025

Sancti Adelberti Lentebock (6,5%) Brouwerij Egmond

Past ook bij bericht van gisteren, de lentebock van brouwerij Egmond. Het frisse blonde bier heeft een opmerkelijke afdronk. Iets kruidigs waarmee het een onderscheidend vermogen ten opzichte van pils heeft. In de ingrediëntendeclaratie valt lindebloesem op.

Ingredienten: Water, GERSTEMOUT*, TARWEMOUT*, hop*, rietsuiker*, lindebloesem*, gist en water uit de Adelbertusbron in Egmond-Binnen. *= Biologisch... Dit bockbier tintelt als de lente. Bij het inschenken komen de lichte citrustonen je al tegemoet. Samen met een prettig bittertje is dit de ideale dorstlesser voor het voorjaar en de zomer. De hoofdsmaak is caramel zoet en bitter en de nasmaak is moutig zoet en verfrissend. De abijbieren van Brouwerij Egmond worden ambachtelijk gebrouwen met biologische granen. Door de toevoeging van lindebloesem krijgt het bier een eigen karakter en een heerlijke geur. De ongefilterde bieren zijn ongepasteuriseerd en gisten na op de fles. Alcoholpercentage 6.5% https://www.ekoplaza.nl/nl/producten/product/lentebock-0083177359

Lentebock de voorjaars zon van kleur met een geur van caramel en gebrande mout. De hoofdsmaak is caramel zoet, bitterig. De nasmaak is moutig zoet en verfrissend waardoor deze lentebockbier ideaal is voor de het voorjaar. Bovengistend gebrouwen, ongepasteuriseerd, ongefilterd met nagisting op fles. Gebrouwen met Bleekmout, Tarwemout en Caramunichmout overige ingrediënten: Hop, lindebloesem, Rietsuiker en Water uit de Adelbertus bron in Egmond-Binnen. Alcoholgehalte 6,5% vol. Bitterheid 25 EBU. Stamwort 15,5  graden plato.Gebrouwen sinds 2020 https://www.brouwerijegmond.nl/?product=sancti-adalberti-lentebock-33cl

De lentebock is allang niet meer het enige speciaalbier tegenwoordig.

vrijdag 28 maart 2025

lentebock

De lente is weer begonnen. Lente 2025. Tijd voor lentebock! Ik had eerst een Moersleutel bock, maar dat was volgens mij nog een herftsbock?

Remblock Bock 6.5% ... Na het succes van onze herfstbock van vorig jaar presenteren we nu met trots Remblock! Deze herfstbock belichaamt het echte Moersleutel DNA en is geen gewone bock; het is een bier dat grenzen verlegt. Diep, donker en met een zijdezachte textuur. Remblock lijkt veel op een schwarzbier. Het biedt een extra laag complexiteit en luxueuze chocolade, perfect voor wie op zoek is naar iets speciaals. Of je nu naar een bierfestival gaat of gewoon wilt genieten van een heerlijke herfstbock, Remblock moet je geproefd hebben! Ingrediënten: water, gerstemout, rogge, tarwe, hop, gist   https://moersleutel.com/nl/product/remblock/

Het bier smaakt en proeft niet zijdezacht, maar het is zeker niet waterig. Het is een vol bier. De smaak zou op chocolade moeten lijken? Ik herkende het er niet in?

De Hemel  Rafael 7% is een lentebok. De smaak is wat bitter

Ingrediënten

Ingrediënten: water, GERSTEmout, TARWEmout, suiker, hop, kruiden & gist  https://www.ah.nl/producten/product/wi550377/rafael


De Hemel vernoemd hun bieren vaak naar allerlei hemelse iconen. Het bier is overigens gewijzigd? 


Het nieuwe seizoensbier komt eraan! Met wie kom jij vanaf begin maart de lente inluiden?

Rafaël. Paasbier 8,5% Traditie sinds 1984! Het jaarlijkse Paasbier verwelkomt de lente. 8,5% en rond van smaak door een mengsel van mouten van meerdere granen. Prettig gehopt maar niet bitter. Door het gebruik van onze huisgist waar we (bijna) alle bieren mee brouwen heeft het bier de kenmerkende fruitige afdronk van Hemel bier. https://www.facebook.com/dehemel/posts/het-nieuwe-seizoensbier-komt-eraan-met-wie-kom-jij-vanaf-begin-maart-de-lente-in/10157208484285550/


Rafaël (Urbino, 6 april 1483 – Rome, 6 april 1520) was een Italiaanse kunstschilder en architect uit de hoogrenaissance. Naast fresco's, altaarstukken en portretten heeft hij ontwerpen gemaakt voor kerken, palazzo's en wandtapijten. Zijn bekendste werk is De school van Athene in het Vaticaan.

Rafaël (of Raphael) is de naam waaronder hij nu wereldwijd bekend is. Zijn echte naam was Raffaello Sanzio. Sanzio is een variant van Santi, de naam van zijn vader (allebei afgeleid van het Latijnse sancti, "heilig"). Als hij zijn werk signeerde, deed hij dit vaak met raphael urbinas, de pseudo-Latijnse vorm van zijn bijnaam Raffaello da Urbino (Rafaël van Urbino).

Hij speelt een prominente rol in Le Vite, de beroemde verzameling kunstenaarsbiografieën geschreven door de 16e-eeuwse schilder en schrijver Giorgio Vasari. https://nl.wikipedia.org/wiki/Rafa%C3%ABl_(kunstenaar)


Een ander bockbier die ik dronk was van De Hoop. Deze heeft een bijzondere afdronk. De nasmaak zal waarschijnlijk komen door het gebruikte gras?


Brouwerij Hoop Sweet Spring Bock

Sweet Spring Bock (6,7%) is kruidige en frisse lentebock. Geniet van de smaken van vanille en toffee door de toevoeging van bisongras.


Hoop Sweet Spring Bock Bison Grass is een Bock, Lentebier, Lentebok met 6,6% alcohol. Hoop Sweet Spring Bock Bison Grass wordt gebrouwen door Brouwerij Hoop in Zaandijk.... Een gloednieuw en bijzonder bier: Sweet Spring Bock, een lente bock met een vleugje wodka! Een tikje fris, amberkleurig, maar vooral: iedereen wordt er blij van!  https://www.biernet.nl/bier/merken/hoop-sweet-spring-bock-bison-grass


Een fris-moutige bock met een vleugje vanille en toffee dankzij de sweet grass (ook wel bisongras genoemd).https://www.vanbieren.nl/sweet-bison-grass-spring-bock-12x33cl.html


Hoop Sweet Spring Bock is een amberkleurige Maibock. Fris met een lichte karameltoets en gebrouwen met bison grass, wat voor een subtiele zachte smaak zorgt. https://www.bierista.nl/hoop-sweet-spring-bock


Dit bier wordt gebrouwen sinds 2018.

En ineens springt de lente naar binnen. Bloemen, vlinders, bokjes: wat een energie! Daar moet de mens toch even rustig van bijkomen. Dat kan perfect met deze Nederlandse lentebock mit lederhosen. Het is namelijk gebrouwen met diverse Duitse hopsoorten en een beetje bisongras (oftewel sweetgrass). Hop hop Hoop... Sweet Spring Bock is een frisse, kruidige lentebock gebrouwen door Brouwerij HOOP. Met een alcoholpercentage van 6,7% is dit een typische lentebock. Kenmerkend zijn de tonen van vanille en toffee. Dit wordt vooral veroorzaakt door de toevoeging van sweet grass, ook wel bisongras genoemd. Heerlijk om te combineren met lentegroenten. Wacht om een mooie lentedag en geniet optimaal van de kruidige toetsen in combinatie met de frisse afdronk. Tijdens de Dutch Beer Challenge 2020 heeft de brouwerij zelfs een bronzen medaille ontvangen. Wij adviseren om de Sweet Spring Bock te drinken op een temperatuur van ongeveer 7 graden Celsius. https://www.bierfamilie.nl/brouwerij-hoop-sweet-spring-bock/


Brouwerij HOOP

Brouwerij HOOP is een bierbrouwerij gevestigd in Zaandam. In mei 2016 opende het haar deuren. Als eerste brouwerij in Nederland schafte het een hagelnieuwe Capary Brouwinstallatie aan. Deze installatie bestaat uit 16 gist- en lagertanks, verschillend van 20 tot 60 hectoliter per tank. Hiermee heeft de brouwerij een capaciteit van ongeveer 8500 hectoliter per jaar. De brouwerij zet vooral in op duurzaamheid. Om deze reden zijn bijvoorbeeld 300 zonnepanelen op het dak geplaatst. Want zeg nou zelf, een ‘energieneutraal’ biertje smaakt hetzelfde, maar voelt toch niet even iets beter. Naast de brouwerij heeft HOOP ook een eigen restaurant en proeflokaal. Zo kan iedere bierliefhebber genieten van de fantastische HOOP-bieren, waaronder de Sweet Spring Bock. 

https://www.bierfamilie.nl/brouwerij-hoop-sweet-spring-bock/


Ingrediënten Sweet Spring Bock

Het brouwen van bier gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Hoofdbrouwer Pierre-Yves heeft met zijn team veel geëxperimenteerd. Veel verschillende brouwsels zijn gefinetuned met uiteindelijk een fantastisch resultaat. Een heerlijke frisse en kruidige lentebock die bij de bierliefhebbers absoluut niet mag ontbreken. In het brouwproces van de Sweet Spring Bock zijn onderstaande ingrediënten gebruikt:

Water

Diverse mouten

Verschillende hoppen

Gist

Extra kruiden

https://www.bierfamilie.nl/brouwerij-hoop-sweet-spring-bock/


Een fris-moutige bock met een vleugje vanille en toffee dankzij de sweet grass (ook wel bisongras genoemd). Lekker met apfelstrüdel en Comté kaas.  Beschrijving Schenktemperatuur 8-10°C Alcoholpercentage 6.7% EBC 15 IBU  25 Grondstoffen  water, mout: Pils, Vienna, Munich, Carapils, Melanoiden, hop: Tettnang, Magnum, Saphir, gist: W34/70 

https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/13890



maandag 24 maart 2025

Guilty Monkey Milk Stout (6,5%)

MILK STOUT ... STOUT ALC. 6,5% ... EBC 87 IBU 30 HOP CITRA, MAGNUM TOEVOEGING: VANILLA AROMA .... Ontdek het meesterschap in onze Milk Stout, een diep en verleidelijk donker bier met een alcoholgehalte van 6.5% .... -MILK STOUT ... Een harmonieuze mix van Pilsen, havervlokken, Munich Dark en Black Extra mouten resulteert in een rijke en diepe smaak. De combinatie van Belgische Magnum-hop en Amerikaanse Citra Cryo-hop voegt subtiel bittere tonen en verfrissende citrusaroma’s toe. De toevoeging van lactose zorgt voor een zijdezachte en zoete afdronk. Laten we proosten op deze karaktervolle Milk Stout! ... INGREDIËNTEN Citra Hop Gist Havervlokken Magnum Hop Pilsmout Water https://www.guiltymonkey.nl/product/milk-stout/

Het grijze-rode etiket heeft een apenskelet? Met een radioactief symbool met daarop een 'caution X-ray radiation'. Geen idee, wat dat met milk stout te maken heeft. Nu snap ik wel waarom je een skelet ziet. In de maag van de aap zit een bierfles? Waarom eet een aap een bierfles op? Of is de fles vanuit een andere kant de aap ingegaan? 

Milk stout is een stijl die ik al eerder benoemde, en de brouwerij had ik begin van de maand ook al beschreven. Het is dan ook een bierblog.

Kan nog iets anders over het bier vinden? 

Deze lichte stout is gebrouwen met pilsmout, Munich Dark mout, Black Extra mout en havervlokken. Vooral die laatste zorgen voor een voller mondgevoel, naast het gebruik van lactose natuurlijk. Zijdezacht en zoet met die typische geroosterde toetsen. https://www.misterhop.com/products/guilty-monkey-milk-stout

A harmonious blend of Pilsen, oat flakes, Munich Dark and Black Extra malts results in a rich and deep taste. The combination of Belgian Magnum hops and American Citra Cryo hops adds subtle bitter notes and refreshing citrus aromas. https://houseofbeers.nl/en/products/guilty-monkey-milk-stout-bier-33-cl

Milkstout Een zwart bier met in de smaak veel invloeden van de gebruikte mouten; geroosterde smaken, koffie, cacao, maar ook veel tonen van karamel. Om de moutbitters wat af te vlakken is aan dit bier lactose toegevoegd, wat een lichte zoetigheid en een romig mondgevoel aan het bier geeft. Balans is hier zeker wel belangrijk, het bier hoort niet overdreven zoet te zijn. https://www.beerinabox.nl/bier/4194-milk-stout-guilty-monkey

Smaakvolle stout , zacht van smaak door de lactose " https://www.bierista.nl/guilt-monkey-milk-stout

De Milk Stout is een bier gebrouwen door Guilty Monkey Brewery uit . Deze Milkstout heeft een alcohol percentage van 6.0%. De bierstijl Milkstout komt van oorsprong uit Groot Brittanië. ... Milkstout Donkergekleurd, laag alcohol Een zwart bier met in de smaak veel invloeden van de gebruikte mouten; geroosterde smaken, koffie, cacao, maar ook veel tonen van karamel.... https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/guilty-monkey-brewery-milk-stout-limited-edition

Maar wat vind ik er nou zelf van?

Het bier heeft een smaak en mondgevoel dat wat voller/zoeter is dan een 'normaal' bier. De kleur is zwart en briun schuim. Het schuim klinkt snel in. De geur is zoet. In de smaak zit ook een mokka-achtige bitterheid. Ook herken ik een geroosterde smaak. Het is een geslaagd bier! 

dinsdag 18 maart 2025

KEES barrel project barley wine 2024 (11,5%)

Kees bestaat alweer 10 jaar!? Deze gerstewijn doet zijn naam eer aan.

Met een EBC 38 en IBU 28 en een alcoholerige smaak is het een stevige bier met een echte smaak. 


maandag 17 maart 2025

Gonster; the Billie Irish

With a history that dates back more than 200 years (when Arthur Guinness signed a 9000-year lease on St. James’s Gate Brewery in Dublin), Guinness is not only one of the oldest beer makers in Ireland, but one of the oldest beers in the world. It’s also one of the most well-known beers, thanks to its popular Guinness Draught, which you can find on-tap at neighborhood pubs and fancy bars alike (you can also get it canned). For Guinness, tradition seeps through every pint, bottle and can, with a time-honored recipe honed from the original Guinness Extra Stout, first brewed in 1821. And for many, that rich and creamy stout is what they associate with Guinness, often referring to it as a “dark” and “heavy” beer. But as the Irish will tell you, a good pint of Guinness doesn’t have to taste — or be — so serious. In fact, there’s a case for Guinness being a great summer beer as well. https://www.rollingstone.com/product-recommendations/lifestyle/guinness-beer-draught-stout-for-summer-1234716619/

The Guinness Monster has captivated audiences worldwide, inspiring awe and curiosity among those who encounter its colossal presence. This iconic figure, often synonymous with extraordinary achievements and record-breaking feats, embodies the spirit of adventure and the thrill of pushing boundaries. The Guinness Monster stands as a testament to human ingenuity and resilience, drawing people from all walks of life to witness the seemingly impossible. https://treadingolhshopuk.blob.core.windows.net/citybord/guiness-monster.html

The term "Guinness Monster" is often associated with the Guinness World Records, an organization that recognizes and verifies extraordinary achievements across various domains. The concept of recording the largest, fastest, and most unique feats emerged in the mid-20th century, primarily driven by the desire to settle pub debates and showcase the remarkable capabilities of individuals worldwide. The Guinness Monster symbolizes this spirit of record-breaking, representing the epitome of human achievement. How Did the Guinness World Records Start? Founded in 1955, the Guinness World Records was born out of a simple idea: to create a reference book that would settle arguments about record-holding feats. The brainchild of Sir Hugh Beaver, the managing director of the Guinness Brewery, the organization quickly gained popularity and became a global phenomenon. As people sought to push the limits of human capability, the Guinness Monster emerged as a symbol of these extraordinary pursuits. https://treadingolhshopuk.blob.core.windows.net/citybord/guiness-monster.html

Deze tekst heeft er weinig mee te maken? 

Guinness and Monster Ultra Paradise! monsterenergy guinness beer  https://treadingolhshopuk.blob.core.windows.net/citybord/guiness-monster.html, https://i.ytimg.com/vi/dojWGjTjK1Y/maxresdefault.jpg?sqp=-oaymwEoCIAKENAF8quKqQMcGADwAQH4Ac4FgAKACooCDAgAEAEYciBVKD4wDw==&rs=AOn4CLAT7JE0dVGvdUbQLVySUmJMRddXgw 

Beware the ‘Gonster,’ Social Media’s Viral Guinness-Monster Mashup https://vinepair.com/articles/guinness-monster-viral-drink-combination/

Op diverse media kwam ik dit tegen, zoals op https://preview.redd.it/thoughts-on-the-gonster-v0-d2pbk4cvisyc1.jpeg?width=320&crop=smart&auto=webp&s=5180fc72180c73461c643615a2f975a1f451ea82, https://vinepair.com/wp-content/uploads/2024/05/the-gonster-header.jpg, https://vinepair.com/wp-content/uploads/2024/05/the-gonster-internal.jpg

We may never know who was the first to make Gonster, a.k.a. the Billie Irish, nor who was the first to coin the names stelt Aaron Goldfarb in zijn artikel op https://vinepair.com/articles/guinness-monster-viral-drink-combination/, zoals gepublioceerd op 16 mei 2024.

Sometimes called the “Billie Irish,” the improbable mix of energy drink and stout started appearing more and more frequently on social media this spring, though its true origins remain as murky as a failed attempt to execute its signature Guinness float. As far as I can tell, this year’s earliest significant social media post on the subject matter came on St. Patrick’s Day in an Instagram reel from a U.K. convenience store. In the brief video, proprietor Amit Patel makes three different Monster and Guinness concoctions. Despite receiving over 45,000 likes to date, most of the comments have been negative. “No one who likes monster likes Guiness, no one who likes guiness likes monster (sic),” wrote one commenter. ... I grab a single can of Guinness Draught Stout and a single can of Monster Energy Nitro. Once home, a pint glass in hand, I pour approximately 8 ounces of the Slimer-green taurine bomb before carefully floating 8 ounces of dark-ruby-red-colored beer on top of it. They stay separated — improbably — an orange-ish Kármán line dividing light and dark. I admire the oddly beautiful liquid dichotomy before taking a hearty chug. The creamy head hits my upper lip, heralding the familiar flavors of roasty malt, chocolate, and espresso. But look out — a rush of fizzy, citric acid, and sugar burst through. https://vinepair.com/articles/guinness-monster-viral-drink-combination/

Regardless of the hate, extremely online people seemed to like the concept. The video soon spread to Facebook groups, like an unofficial Guinness Community which counts over 363,000 members. The Gonster, as many started calling it, didn’t truly begin to go viral until April 25. On that Thursday, journalist Yasmine Summan posted about it on X/Twitter, garnering 9.6 million views. Popular beer meme account Dont Drink Beer posted the exact same image on the platform, racking up 1.3 million views while noting, “Be the change you wish to see in the world.” “Somebody posted this on Reddit and Twitter and now it’s going viral. But this is nothing new. ... The virality extended even further the next day, when podcaster Frankie Francis likewise posted the same image with the caption “Are you ok babe? You’ve hardly touched your Gonster…” Francis’s post would get shared on Reddit and other meme sites and it remains the meme most frequently re-posted at the time of writing. (As to where the original image everyone was meme-ing came from, I haven’t been able to figure that out, even with the aid of Google’s Reverse Image Search.) By May 7, yet another Twitter user racked up nearly 8 million views when he made his own Gonster. At this point, the two-part pint had transcended mere novelty, morphing into a full-blown internet sensation. It had been immortalized in furry anime form, caused people to cast aspersions toward goths and emos, and been taste tested in countless videos (many people liked it!). And yet, I was surprised to discover that the Gonster/Billie Irish dates back much further than this recent trend. https://vinepair.com/articles/guinness-monster-viral-drink-combination/

Patel claims he has been making various Guinness and Monster combinations since 2021, though he never named them. “I did it purely because of my love of both drinks …. just did it out of curiosity,” he says. Patel now makes the Gonster on every St. Patrick’s Day. “I never thought it would spiral like it has!” As early as 2020, however, well-followed Irish TikToker Daragh Curran began posting his own Guinness and Monster mash-ups. One of the earliest was to celebrate his 100,000th follower, and it garnered over 1 million views. (Today he has over 400,000 followers.) Curran started his TikTok account earlier in 2020, then going by the screen name @theguinnessguru, and mainly posting his thoughts on his favorite beer. Eventually he started trying out crazier and crazier Black and Tan combinations, his first being a Guinness and WKD Blue, a U.K.-based alcopop. He would try Guinness and Smirnoff Ice (“Not bad!”), Guinness and Irn Bru (“Tell you what…”), and, of course, Guinness and Red Bull (“Safely say that’s by far the worst one we’ve had, lads.”). He next tried his first Guinness and Monster, in September 2020, and thought it was only marginally better. After a few other attempts — Guinness and Capri Sun, Guinness and Fanta — Curran returned to Monster, mixing Guinness and the energy drink’s Pipeline Punch. He actually liked that one and would continue to make more and more Gonster variants over the next several months as his online following grew. By late 2020, quite a few other Irish and U.K.-based TikTokers began copying him, though none seemed to use the Gonster or Billie Irish nomenclature just yet. https://vinepair.com/articles/guinness-monster-viral-drink-combination/

De biermix is vernoemd naar de zangeres Billy Eillish, vanwege haar haardracht zoals te zien op o.a. https://usbusinessinside.blogspot.com/2020/02/billie-eilish-said-her-favorite-movie.html en https://kdsdesigning.blogspot.com/2024/04/billie-eilishs-secret-week-with-red-hair-may-be-her-boldest-look-yet.html.

Her full name is Billie Eilish Pirate Baird O'Connell. She's of Irish and Scottish descent. Her parents are actors Patrick O'Connell and Maggie Baird. Her older brother is musician and producer Finneas O'Connell from the band The Slightlys. https://www.famousbirthdays.com/people/billie-eilish.html

Billie Eilish Pirate Baird O'Connell[1] (Los Angeles, 18 december 2001) is een Amerikaanse singer-songwriter. In 2019 bracht ze haar debuutalbum When We All Fall Asleep, Where Do We Go? uit, waarvoor ze de Grammy Award voor Album of the Year won. Daarnaast scoorde ze internationale hits met "Bad Guy", "Everything I Wanted" en "No Time to Die". Eilish is de jongste van de twee artiesten die alle Grammy Awards in de belangrijkste categorieën in één jaar (2019) wonnen. Ze heeft in totaal negen Grammy Awards, twee American Music Awards, twee Guinness World Records, drie MTV Video Music Awards, twee Oscars voor beste originele nummer ("No Time to Die" en "What Was I Made For?") en drie Brit Awards op haar naam staan.... Billie Eilish is sinds haar twaalfde veganist.[29] Ook volgt de zangeres een glutenvrij dieet. Ze heeft het syndroom van Gilles de la Tourette.[30][31] https://nl.wikipedia.org/wiki/Billie_Eilish

Als ik het zelf inschenk blijkt Monster geel en niet groen!?