Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 20 juni 2025

zoet rood kabouterbier

Noem het niet zomaar Chérie, want Cherry Chouffe heeft echt wel karakter. Vol van smaak, zoet en delicaat, verrast dit fruitige bier met zijn mooie intensiteit. Aroma’s van volrijpe krieken, toetsen van aardbei en amandel, een hint van specerijen … en een subtiel bittere nasmaak voor het perfecte evenwicht. Om van te genieten na een mooie rit of als zalige apéro.https://chouffe.com/nl-nl/onze-bieren/chouffe-cherry

De ingrediëntenlijst doet me wel wat schrikken.

In het hart van de Belgische Ardennen ligt Brasserie d’Achouffe. Het verhaal gaat dat in deze kleine brouwerij dappere kabouters unieke speciaalbieren brouwen, zoals de hier uitgelichte Chouffe Cherry. Dit speciaalbier krijgt door toevoeging van zuurkers, zwarte wortel concentraat, vloeibare invertsuiker en hop een frisse, licht zure en fruitige smaak. Proef genoeg La Chouffe, dan geloof je vanzelf dat kabouters echt bestaan! Nu even terug naar de realiteit.. Wat is nu eigenlijk de geschiedenis van dit magische biertje? Het verhaal start eind jaren 70, in het hartje van de Vallei der Feeën, dat 2 schoonbroers beslissen hun eigen bier te brouwen. Met het weinige geld dat de twee brouwers destijds voorhanden hadden, startten ze met wat brouwerij-fans de “Chouffe Story” noemen. Het eerste brouwsel van 49 liter zag het licht op 27 augustus 1982. Wat begon als een hobby, ontpopte zich al snel tot een volwaardige brouwerij. En dus beslisten de schoonbroers om de hoeve die al 4 jaar dienstdeed als hun brouwsite, ook te kopen. In 1986 stortten ze zich achtereenvolgens voltijds in het Achouffe-avontuur. Tien jaar later, in 1992, was de productie opgelopen van 3.400 hectoliter tot 5.000 hectoliter per jaar. De brouwerij had geïnvesteerd in een nieuwe brouwzaal en krikte zo haar productie op van 22 hectoliter naar 70 hectoliter per brouwsel. Destijds produceerde brouwerij Achouffe enkel grote flessen van 75 cl en ‘kleine’ vaten van 20 l van La Chouffe. Pas in mei 2009 kwamen er ook flesjes van 33 cl op de markt. https://bestebiertje.nl/chouffe-cherry/

Voor het brouwen van de La Chouffe Cherry worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt: Water Gerstemout Hop Vloeibare invertsuiker 12% zuurkers Zwarte wortel concentraat Gearomatiseerd met suiker en zoetstoffen Het eindresultaat is een fruitig speciaalbier van 8 procent alcohol. Het is daarnaast een aangenaam fris en licht zurig bier, waarbij de smaak kersjes overheerst. https://bestebiertje.nl/chouffe-cherry/

Op het etiket staat water, gerstemout, vloeibare invertsuiker, geconcentreerde kriekensap (2,2%), glucosestroop, natuurlijk aroma, voedingszuur: citroenzuur, geconcentreerd zwarte wortelsap, hop, zoestof: acesulfaam-k. Is wel iets anders dan op https://bestebiertje.nl/chouffe-cherry/ staat!? 

Wat is invertsuiker?

Invertsuiker is een mengsel van gelijke hoeveelheden (in gewichten en aantallen moleculen) glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Het wordt uit gewone suiker (sacharose) gemaakt door het opgelost in water te verhitten tot 120 °C, al dan niet met toevoeging van wat zuur of een enzym als katalysator. De naam verwijst naar de omkering (inversie) van de optische rotatie van de suiker van positief naar negatief, oftewel van rechtsdraaiend naar linksdraaiend. ... De naamgeving in de warenwetgeving is een compromis tussen overheid en industrie, met een eigen kijk op zuiverheid. Een suikeroplossing mag al vloeibare invertsuiker genoemd worden als 3% van de suiker bestaat uit invertsuiker. Invertsuikerstroop bestaat volgens de Warenwet voor minimaal de helft aan invertsuiker.[1]... Omdat fructose zoeter is dan sacharose, heeft invertsuiker per gram een grotere zoetkracht dan suiker. Het wordt industrieel als zoetstof gebruikt. Ook kristalliseert invertsuiker minder snel dan sacharose en daardoor blijft het zachter. Banketbakkers maken gebruik van deze eigenschap in glazuren, marsepein, etc. Invertsuiker wordt onder meer gebruikt om wijn te verbeteren en bij de champagne- en likeurbereiding. Het is een ingredient van basterdsuiker. Ook wordt invertsuiker gebruikt als honingvervanger omdat honing grotendeels dezelfde suikerverhouding bevat.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Invertsuiker

Glucosestroop is een mengsel van glucose, maltose, maltotriose en hogere glucoseoligomeren. Dit mengsel wordt toegepast in de vorm van gesproeidroogd droog poeder of in de vorm van een viskeuze oplossing in water. Glucose lost op in (koud) water. Glucosestroop wordt in de levensmiddelenindustrie gebruikt om de textuur van het product zachter te maken, om het volume te vergroten en om het kristalliseren van suiker te voorkomen. Glucosestroop is minder zoet dan suiker of fructose. Glucosestroop wordt gebruikt in snoep en frisdrank, in consumptie-ijs, om bier te brouwen en voor fermentatie. Door verdere enzymatische bewerking (isomerase), maakt de zetmeelindustrie van glucosestroop glucose-fructosestroop met zeer hoge zoetkracht. Glucosestroop wordt bereid door hydrolyse van zetmeel, in Europa is dat meestal op basis van tarwezetmeel. Deze hydrolyse wordt nu enzymatisch uitgevoerd met amylase, in het verleden gebruikte de zetmeelindustrie een sterk zuur. De iets minder ver afgebroken variant met dus een lagere dextrose equivalent heeft een zwakke tot zeer zwak zoete smaak. Deze iets grotere koolhydraten noemt men een maltodextrine. In 19e en 20e eeuw werd in Nederland veel glucosestroop vervaardigd uit aardappelzetmeel, de zogenoemde aardappelstroop. Het converteren van zetmeel in stroop door het koken in verdund zuur (de beste resultaten behaalde hij met zwavelzuur) is uitgevonden door Duitse chemicus Gottlieb Kirchhoff in 1811. Het is de eerst beschreven katalytische reactie.[1][2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Glucosestroop

Staat de smaak vermeld voor het woord aroma - bijvoorbeeld ‘natuurlijk aardbeien-aroma' - dan bestaat het aroma voor minimaal 95 procent uit de bewuste vrucht of plant, in dit geval aardbeien. Staat er alleen ‘natuurlijk aroma’, dan hoeft het aroma met aardbeiensmaak niet afkomstig te zijn uit aardbeien. De term ‘natuurlijk’ betekent dat het uit de natuur moet komen. Dat hoeft niet per se een vrucht of plant te zijn; het kan ook een andere natuurlijke grondstof betreffen. ... Aromamakers combineren verschillende grondstoffen, om tot een aroma te komen met exact dezelfde chemische structuur als vanilline. Welke grondstoffen gebruikt zijn is onduidelijk. Ze kunnen vanilline namelijk uit de pulp van bijvoorbeeld bieten, maïs-, suiker-, rijst- of andere zemelen (de buitenste laag van de graankorrel) halen. En luizenbloed wordt gebruik om roze koeken en Fristi hun roze kleur te geven. De specifieke ingrediënten van het aroma hoeven niet op het etiket te staan. De aromaproducent houdt het recept daarom liever geheim. Maar ze beloven dat de consument het verschil niet zal proeven. ... Producent van natuurlijke aroma’s Neil Goldsmith zegt in de Keuringsdienst van waarde uitzending: ‘Elk aroma dat in de natuur voorkomt, kunnen we in principe namaken. Dat doen we allemaal met gist. We stoppen bijvoorbeeld het DNA van de orchidee die vanillebonen produceert in gist om vanille na te maken.’ Vervolgens voegen aromaproducenten suiker toe, zodat de gist zo snel mogelijk groeit. Gist voedt namelijk op suiker. Nog even goed schudden, verwarmen en voilà: je hebt natuurlijk aroma dat naar vanille smaakt. De gist scheidt namelijk dezelfde smaak uit als een vanillestokje. ... Dat fabrikanten graag de naam natuurlijk aroma gebruiken, heeft met marketing te maken. In de perceptie van de consument betekent ‘natuurlijk’ goed en gezond.  https://kro-ncrv.nl/programmas/keuringsdienst-van-waarde/hoe-natuurlijk-zijn-natuurlijke-aromas-eigenlijk

Citroenzuur wordt industrieel bereid, onder andere door fermentatie van sacharose en glucose met behulp van de schimmel Aspergillus niger. Dit heeft de grootschalige winning uit citrusfruit grotendeels verdrongen. Een van de grootste producenten ter wereld is Citrique Belge, in de Vlaams-Brabantse plaats Tienen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Citroenzuur

Wat is acesulfaam-k? 

Acesulfaam-K is een synthetische zoetstof met een 200 maal sterkere zoetkracht dan normale suiker. Het wordt in voedingsmiddelen aangeduid met E950. Acesulfaam wordt op de markt verkocht met onder andere de merknamen Sunett en Sweet One. https://nl.wikipedia.org/wiki/Acesulfaam-K

Acesulfaam-K (E950) Ongeveer 200x zoeter dan gewone suiker. Levert geen calorieën. Het is een organisch zout dat in 1967 in Duitsland werd ontdekt. Inmiddels wordt acesulfaam-K (of kalium acesulfaam) in meer dan 100 landen over de hele wereld gebruikt, zoals in Europa, de Verenigde Staten, Japan, Zwitserland, Noorwegen, Canada, Australië. Acesulfaam-K wordt niet omgezet of opgeslagen in het lichaam. Het lost goed op in water, wordt snel geabsorbeerd en verlaat het lichaam onveranderd, via de nieren. https://www.zoetstoffen.nl/zoetstoffen/laagcalorische-zoetstoffen/acesulfaam-k/

Bij zeer hoge concentraties heeft acesulfaam een bittere smaak. In de praktijk, bij normaal gebruik, heeft de stof geen bijsmaak. De stof is in tegenstelling tot bijvoorbeeld aspartaam, stabiel bij hogere temperaturen. Daarnaast is acesulfaam bestand tegen zuren en basen. Acesulfaam-K dat wordt opgenomen in het lichaam, blijft onveranderd, wordt niet gemetaboliseerd, en het levert dus geen energie. Alle geconsumeerde acesulfaam-K verlaat onveranderd in de urine het lichaam. Een Canadees onderzoek ging zelfs nog een stapje verder: door de hoeveelheid acesulfaam-K in een zwembad te meten kan men een inschatting maken over de hoeveelheid urine in het zwemwater.[1] Het is niet mogelijk acesulfaam-K door middel van gisting om te zetten in alcohol of koolzuur. In tegenstelling tot suiker kan het dus niet gebruikt worden voor het produceren van alcoholische dranken en bakken van brood of cake. https://nl.wikipedia.org/wiki/Acesulfaam-K

Dus naast invertsuiker, glucosestroop en aroma (volgens Keuringsdienst van Waarden ook suiker) zit er ook acesulfaam-k in. 

Met al die zoetheid is het ook echt een zoet bier:

Smaak en kleur Frisse smaak Aroma’s van kersen Mooie robijnrode kleur Een smaakvolle en tintelende rosékleurige schuimkraag https://bestebiertje.nl/chouffe-cherry/ Ja, het is zoet, rood bier.


maandag 9 juni 2025

Brouwerij in de Omgevingswet met een vergunning

Leven in de brouwerij is meestal goed voor klandizie. Er worden mooie bieren gemaakt en water wordt pas echt smaakvol als het door de brouwerij is geweest. Die brouwerij staat niet in het luchtledige, maar in een omgeving; een leefomgeving. Van oudsher stonden voorname heren en dames aan de roerstok. Menigmaal gaat het verhaal dat de huisvrouw die brouwde het voor het zeggen had, of dat de brouwer herbergier of burgemeester was. Vaak zijn allerlei lokale gebouwen en (sport)evenementen ontstaan dankzij financiële steun van een brouwerij. Als voetbal en wielrennen bekeken worden zijn daar, met name in de historische beelden, biermerken in te herkennen. Of wat te denken van ontdekkingen en initiatieven zoals o.a. het beroemde boek over wereldrecords, de thermometer of pasteurisatie? Ook in de wetgeving is er aandacht voor bier. Zo is er de accijnswetgeving en horecawetgeving, maar er is ook milieuregelgeving. Op https://www.nederlandsebrouwers.nl/biersector/wet-en-regelgeving/ en https://www.intellectueeleigendom.nl/kennisbank/eigen-bedrijf-starten/bierbrouwerij-starten/ vond ik daar echter niet veel over? Zoals ik al op https://biervat.blogspot.com/2021/05/ow-2-het-plan.html aangaf zijn de regels die ik beschreef op https://biervat.blogspot.com/2015/02/obm-bierbrouwerijen-en-mouterijen.html niet meer aan de orde. 

Wat is het nu?

In het Besluit activiteiten leefomgeving https://wetten.overheid.nl/BWBR0041330/2025-01-01/ staat 'het brouwen van bier of het mouten' genoemd als vergunningplichtig in artikel 3.130 :

Het verbod, bedoeld in artikel 5.1, tweede lid, van de wet, om zonder omgevingsvergunning een milieubelastende activiteit te verrichten, geldt voor de milieubelastende activiteiten, bedoeld in artikel 3.128, voor zover het gaat om het exploiteren van een andere milieubelastende installatie voor:... het brouwen van bier of het mouten. 

Het lijkt dus vergunningplichtig, maar zoals ik destijds ook al afvroeg op  https://biervat.blogspot.com/2021/03/omgevingswet.html gaat het dan om installaties vanaf 100 kW.

Dat zal denk ik te maken hebben dat bier valt onder levensmiddelen?

In het artikel 3.128 staat: 

§ 3.4.8. Voedingsmiddelenindustrie

Artikel 3.128. (aanwijzing milieubelastende activiteiten)

1Als milieubelastende activiteiten als bedoeld in artikel 2.1 worden aangewezen: ... e.het met een stookinstallatie met een nominaal thermisch ingangsvermogen van meer dan 100 kW of met een oven met een aansluitwaarde van meer dan 100 kW maken van: ...  3°.levensmiddelen of voeder.

2De aanwijzing omvat ook andere milieubelastende activiteiten die worden verricht op dezelfde locatie die de activiteiten, bedoeld in het eerste lid, functioneel ondersteunen.

3Onder de aanwijzing vallen niet de activiteiten, bedoeld in het eerste lid, onder c tot en met e, als deze alleen worden verricht: a.bij een huishouden of bij het uitoefenen van beroep of bedrijf aan huis; b.voor educatieve doelen; of c.voor eigen landbouwhuisdieren bij een veehouderij.

https://wetten.overheid.nl/BWBR0041330/2025-01-01/#Hoofdstuk3_Afdeling3.4_Paragraaf3.4.8_Artikel3.128

Dus als brouwerij aan huis, of met een opleiding vallen ook buiten de aanwijzing. Net zoals het bierbrouwen voor eigen huisdieren. 

Op https://www.kvk.nl/starten/starten-met-een-bierbrouwerij/ staat ook te lezen dat: 

"Bierbrouwen vanuit je woning

Als je vanuit huis wil starten, moeten je plannen passen binnen het omgevingsplan van je gemeente. Brouw je alleen als hobby dan hoeft dat niet.

Bierbrouwen vanuit een bedrijfsruimte

Je kunt een bedrijfsruimte huren om te beginnen met je eigen brouwerij. Check of deze ruimte voldoet aan jouw eisen én controleer op Omgevingsloket of je een bierbrouwerij mag starten in het pand. Je krijgt ook te maken met milieuregels. Controleer of je een melding milieubeheer moet doen of een omgevingsvergunning moet aanvragen. Of neem contact op met je gemeente. " 

Dus als je brouwt als hobby bij je huis hoef je niet te passen in het Omgevingsplan, als je bedrijfsmatig brouwt dan moet je daar wel in passen. Ook bij bedrijfsgebouwen moet je zijn toegestaan? 

In het omgevingsplan beschrijft de gemeente wat er is toegestaan op de locatie. Vaak is niet alle informatie voor u even belangrijk. Lees daarom goed de stappen voor het bekijken van het omgevingsplan op  https://ondernemersplein.overheid.nl/bedrijfshuisvesting/omgevingsplan/stappenplan-omgevingsplan/

Elke gemeente heeft een omgevingsplan. In het omgevingsplan komen verschillende regels bij elkaar. Zoals regels uit de bestemmingsplannen, delen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en andere besluiten. Uw gemeente heeft tot 2032 de tijd om de regels over te zetten naar het omgevingsplan. Tot die tijd kunnen de regels ook nog in andere documenten staan, zoals het bestemmingsplan.  https://ondernemersplein.overheid.nl/bedrijfshuisvesting/omgevingsplan/stappenplan-omgevingsplan/ 

Dus het Omgevingsplan is volgens mij een groter overkoepelend plan met daarin ook het bestemmingsplan. 

"Welke activiteiten zijn toegestaan op uw locatie en sluiten deze aan bij uw activiteiten? Niet alleen de bestemming of functie van uw eigen stuk grond (perceel) heeft invloed op de regels voor uw bedrijf. Ook de bestemming of functie van percelen in de omgeving kan invloed hebben op uw bedrijfsplannen. Kijk daarom altijd verder dan alleen uw eigen terrein. ... De milieuzonering bepaalt de ruimte die een bedrijf heeft om activiteiten uit te voeren die milieubelastend kunnen zijn. Hierbij gaat het voornamelijk om geur en geluid."  https://ondernemersplein.overheid.nl/bedrijfshuisvesting/omgevingsplan/stappenplan-omgevingsplan/

Met name geur en geluid?

Ook vind ik in bijlage IV bij de artikelen 4.145, 4.410 en 4.1053 van dit besluit (stuifklassen) dat bierbostelpellets vallen onder categorie S3.

Als een bierbrouwerij wel onder de aanwijzing valt dan is er vergunningplicht. Het is me niet duidelijk of dan de regels van § 4.28. Voedingsmiddelenindustrie gelden met daarin een meldingsplicht, die niet van toepassing is bij vergunningplicht. 

Een melding bevat: a.de maximale verwerkingscapaciteit en de ligging van de geuremissiepunten; en b.als in een vuilwaterriool zuurstofbindende stoffen met een jaargemiddelde vervuilingswaarde van 5.000 inwonerequivalenten of meer worden geloosd: een overzicht van de spreiding van de lozing over het jaar. 3Ten minste vier weken voordat de activiteit op een andere manier wordt verricht dan overeenkomstig die gegevens, wordt een melding gedaan. 

Er zijn regels voor bodembescherming: Met het oog op het voorkomen van verontreiniging van de bodem met alcohol en zuren worden levensmiddelen of wordt voeder gemaakt of bewerkt boven een aaneengesloten bodemvoorziening.

Er zijn regels voor afvalwater: Met het oog op het doelmatig beheer van afvalwater wordt het te lozen afvalwater afkomstig van het maken of bewerken van levensmiddelen of voeder geloosd in een vuilwaterriool. Met het oog op de doelmatige werking van de voorzieningen voor het beheer van afvalwater wordt vethoudend afvalwater dat wordt geloosd in een vuilwaterriool voor vermenging met ander afvalwater geleid door: a. een vetafscheider en slibvangput volgens NEN-EN 1825-1 en NEN-EN 1825-2; (afvalwater wordt niet door een biologische zuivering geleid.)

Er zijn regels voor lucht: Met het oog op het voorkomen of beperken van diffuse emissies in de lucht wordt de lucht afgezogen. Met het oog op het beschermen van de gezondheid worden emissies bovendaks en omhoog gericht afgevoerd. Bijlage IV bevat een indeling van goederen in de stuifklassen S1 tot en met S5. 1Voor de emissie in de lucht bij het drogen, malen, branden of roosteren van voedingsmiddelen, dranken of grondstoffen of goederen, ingedeeld in de stuifklassen S1, S2, S3 of S4, is de emissiegrenswaarde van totaal stof 5 mg/Nm3, gemeten in een eenmalige meting.

Dus van de bierbostelpellets mag maar 5 mg/Nm3 wegwaaien. Als is dat niet  van toepassing als de emissie van totaal stof niet meer is dan 100 kg/jaar. Dus als minder dan 100 kg/jaar aan bierbostel verwaaid is het ook goed?

Ook zijn er regels voor de gasmeter?

§ 4.29. Regelen en meten van aardgas Artikel 4.418. (toepassingsbereik)  Deze paragraaf is van toepassing op het regelen van aardgasdruk en het meten van de hoeveelheid of kwaliteit van aardgas.

Artikel 4.419. (melding)

1Het is verboden de milieubelastende activiteit, bedoeld in artikel 4.418, te verrichten zonder dit ten minste vier weken voor het begin ervan te melden.

2Een melding bevat:

a.de coördinaten van de installatie voor het regelen van aardgasdruk en de installatie voor het meten van de hoeveelheid of kwaliteit van aardgas;

b.de ontwerpcapaciteit in normaal kubieke meters per uur en de werkdruk in kilopascal aan de inlaatzijde van de installaties; en

c.de opstelling van de installaties.

3Ten minste vier weken voordat de activiteit op een andere manier wordt verricht dan overeenkomstig die gegevens, wordt een melding gedaan.

4Dit artikel is niet van toepassing als de activiteit als vergunningplichtig is aangewezen in hoofdstuk 3.

Dat zal alleen relevant zijn bij de brouwerij die geen vergunningplicht heeft en een melding moet doen. Bij brouwerijen die aan huis of vanwege een opleiding brouwen vallen buiten de aanwijzing en zullen dat dan ook niet hoeven te doen. Daar zit natuurlijk een gewone huishoudelijke gasmeter. Maar wat als je brouwt met gasflessen? Dat reduceerventiel regelt de druk van het campinggas, maar dat zal misschien niet gezien worden als aardgas?

Op https://iplo.nl/regelgeving/regels-voor-activiteiten/milieubelastende-activiteiten-hoofdstuk-3-bal/nutssector-industrie/voedingsmiddelen/ vind ik meer informatie over de bierbrouwerij. Daar staat uitgelegd wat valt onder een bierbrouwinstallatie:

 voor alles wat onder het begrip installatie valt. Het begrip installatie omvat ook de activiteiten die technisch én milieuhygiënisch zijn verbonden. https://iplo.nl/regelgeving/regels-voor-activiteiten/milieubelastende-activiteiten-hoofdstuk-3-bal/nutssector-industrie/voedingsmiddelen/

Het startpunt is dat er een vaste technische eenheid is voor het verrichten van een activiteit of proces. Vervolgens voegt het begrip aan deze technische eenheid ook alle technisch en milieuhygiënisch samenhangende activiteiten op de locatie toe. Daar vallen dus geen onderdelen van het bedrijf onder die niet relevant zijn uit milieuoogpunt, of die alleen organisatorisch zijn verbonden. Het maakt voor de gelding van het installatiebegrip niet uit of er zeggenschap is van de eigenaar van de hoofdactiviteit over de samenhangende activiteit.... De installatie is een technische eenheid. Dat is een eenheid die is ontworpen en gemaakt om de relevante activiteit uit te voeren. Elementen van de technische eenheid kunnen zijn:

  • uitrusting, pijpleidingen, machines, gereedschap, niet openbare rangeersporen, dokken, laad- en loswallen, aanlegsteigers, opslagruimtes of vergelijkbare structuren
  • faciliteiten voor de inname, opslag, overslag en voorbewerking van grondstoffen en producten
  • faciliteiten voor het controleren, meten en registreren van de milieueffecten

De elementen vormen een integraal onderdeel van de aangegeven activiteit. De onderdelen van een technisch eenheid hoeven niet in hetzelfde bouwwerk te staan. ... De technische eenheid is als geheel vast (de leidraad spreekt van 'stationair'), maar onderdelen ervan mogen bewegen. Zo kan transport met vorkheftrucks onderdeel zijn van een vaste technische eenheid. Een verplaatsbare technische eenheid die voor een relevante periode op één plek in gebruik is voor een activiteit, is ook een vaste technische eenheid. Het bevoegd gezag beoordeelt individueel of het om een relevante periode gaat.... De technische eenheid is bedoeld voor een nader aangegeven activiteit. In het Bal volgt deze activiteit na de volgende formulering: ‘Het exploiteren van een installatie voor’. Het kan ook zijn dat in een technische eenheid voor een aangegeven activiteit ook een andere, elders genoemde, activiteit voorkomt. De technische eenheid hoeft dus niet exclusief bedoeld te zijn voor één aangegeven activiteit. ... De installatie omvat ook andere activiteiten op dezelfde locatie. Dit betekent vooral dat er andere activiteiten in de nabijheid van de technische eenheid moeten plaatsvinden om die tot de installatie te kunnen rekenen. Een fysieke scheiding of barrière kan een indicatie zijn dat een andere locatie begint. Maar twee terreinen waar een openbare weg doorheen loopt, kunnen toch tot dezelfde locatie behoren. Hoe groter de mate van fysieke scheiding is, hoe sterker de rechtstreekse samenhang en het technisch verband moeten zijn om toch tot dezelfde locatie te horen.... De andere activiteiten moeten rechtstreeks met de aangegeven activiteit samenhangen. Hierboven staan onder het kopje De installatie is een technische eenheid voorbeelden genoemd wat onder een technische eenheid kan vallen. Dit kunnen ook rechtstreeks samenhangende activiteiten zijn. Alleen organisatorische samenhang is onvoldoende om van rechtstreekse samenhang te kunnen spreken. Dus het delen van voorzieningen voor beveiliging bijvoorbeeld is op zich onvoldoende om te kunnen spreken van rechtstreekse samenhang. Een activiteit hangt alleen rechtstreeks samen als de uitvoering van de andere activiteit in operationele zin nauw samenhangt met de aangegeven activiteit. Een voorbeeld is een faciliteit die een aangegeven activiteit ondersteunt, en op die locatie waarschijnlijk niet zou bestaan als de aangegeven activiteit er niet zou zijn. Denk bijvoorbeeld aan een stookinstallatie die warmte aan een aangegeven activiteit levert. Het komt echter ook voor dat zo'n stookinstallatie ook warmte levert aan andere bedrijven. Dan wordt het ingewikkeld en moet het bevoegd gezag van geval tot geval beoordelen of de stookinstallatie wel of niet rechtstreeks samenhangt.... Een technisch verband betekent niet automatisch dat er een fysieke verbinding moet zijn, zoals een pijpleiding of lopende band. Als er een dergelijke fysieke verbinding is, is er waarschijnlijk automatisch een technisch verband. Maar ook zonder fysieke verbinding kunnen twee (deel)activiteiten die onderdeel uitmaken van een (hoofd)activiteit in een technisch verband met elkaar staan. Bijvoorbeeld heftrucks die materiaal van een plek waar een (deel)activiteit plaatsvindt, verplaatsen naar een plek waar een andere (deel)activiteit plaatsvindt.

Een andere activiteit die wel rechtstreeks samenhangt, maar geen technisch verband heeft, is geen onderdeel van de installatie. Een voorbeeld is een kantoorgebouw.

Een andere activiteit kan technisch verbonden zijn met een aangegeven activiteit, maar daar niet rechtstreeks mee samenhangen. Een elektriciteitscentrale bijvoorbeeld. Die is via het hoogspanningsnet technisch verbonden met alle afnemers van elektriciteit. Maar dat is niet een rechtstreekse samenhang. Een specifieke centrale kan natuurlijk alleen stroom leveren aan een bepaald industrieel proces, waardoor er wel sprake is van één installatie.

https://iplo.nl/regelgeving/regels-voor-activiteiten/toelichting-milieubelastende-activiteiten/rijksregels-mba/installatie-volgens-bal/

Verschil in het afvoeren van afvalwater en vloeibare afvalstoffen

We geven een voorbeeld om het verschil tussen afvoeren van afvalwater en vloeibare afvalstoffen duidelijk te maken. Stel: er moet een grote hoeveelheid frisdrank en bier worden afgevoerd. Gebeurt dit via een voorziening voor de inzameling en het transport van afvalwater, bijvoorbeeld een vuilwaterriool, dan is de afvalstoffenwetgeving niet van toepassing (artikel 10.31 Wm).

Gebeurt afvoer niet via een voorziening voor de inzameling en het transport van afvalwater? Dan is de afvalstoffenwetgeving wél van toepassing. Bijvoorbeeld als de fusten en kratten als één partij wordt afgevoerd. Het maakt daarbij niet uit hoe deze partij wordt verwerkt.

Nog een voorbeeld. Een bedrijf of huishouden verzamelt afvalwater in een tank of vat. Dat afvalwater wordt periodiek met een tankauto of vat afgevoerd. Ook dan is het afvalwater een normale afvalstof in de zin van de Wet milieubeheer.

https://iplo.nl/thema/water/afvalwater-activiteiten/systematiek-afvalwater-activiteiten/afvalwater-afval-wet-milieubeheer/

In Nederland gebruiken we grondwater als drink- of proceswater. Proceswater is grondwater dat nodig is voor de productie van levensmiddelen zoals bier, frisdrank en conserven. Er gelden diverse wetten en regels voor bescherming van grondwaterwingebieden. Provincies kunnen gebieden aanwijzen als grondwaterbeschermingsgebieden. Er zijn instrumenten om overheden te helpen bij hun beleid.

https://iplo.nl/thema/bodem/bodembeleid/bodemambities/drinkwater-proceswater/

De verguningplicht komt denk ik door de vermelding op https://wetten.overheid.nl/BWBR0041278/2024-01-01#BijlageV 

G4

Bierbrouwerijen of mouterijen

Niet van toepassing

Oprichting, wijziging of uitbreiding

De omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit

Ook is "het brouwen van bier, met een koelinstallatie met een capaciteit groter dan 5 ton ammoniak;" een Milieubelastende activiteiten als bedoeld in artikel 4.34. Dat artikel stelt : ' (advies door inspecteur-generaal leefomgeving en transport) De inspecteur-generaal leefomgeving en transport is adviseur voor een aanvraag om een omgevingsvergunning voor zover de aanvraag betrekking heeft op een milieubelastende activiteit als bedoeld in bijlage III, onder 2.'

Voor de vergunningaanvraag is het volgende nodig:

Artikel 7.108. (milieubelastende activiteit: voedingsmiddelenindustrie, andere milieubelastende installatie) 1Bij een aanvraag om een omgevingsvergunning voor het exploiteren van een andere milieubelastende installatie voor het maken van dierlijke of plantaardige oliën en vetten, het maken van conserven van dierlijke en plantaardige producten, het maken van zuivel, het brouwen van bier of het mouten, het maken van siroop of suikerwaren, het slachten van dieren of het maken van zetmeel, vismeel, visolie of suiker, bedoeld in artikel 3.130 van het Besluit activiteiten leefomgeving, worden de gegevens en bescheiden, bedoeld in artikel 7.27a, onder c en d, verstrekt. 2Bij de aanvraag worden ook de volgende gegevens en bescheiden verstrekt: a.de maximale verwerkingscapaciteit in tonnen per jaar; b.de ligging van de geuremissiepunten; en c.als in het vuilwaterriool zuurstofbindende stoffen met een jaargemiddelde vervuilingswaarde van 5.000 inwonerequivalenten of meer worden geloosd: een overzicht van de spreiding van de lozing over het jaar. https://wetten.overheid.nl/BWBR0045528/2024-01-01/0/

Artikel 7.27a. (module: emissies in de lucht of het water)  Bij een aanvraag om een omgevingsvergunning voor het verrichten van een milieubelastende activiteit die emissies in de lucht of het water veroorzaakt, bedoeld in hoofdstuk 3 van het Besluit activiteiten leefomgeving, worden de volgende gegevens en bescheiden verstrekt: a.een aanduiding van de mate waarin de activiteit leidt tot een verhoging van de concentratie in de buitenlucht van de stoffen, bedoeld in artikel 8.17 van het Besluit kwaliteit leefomgeving; b.een beschrijving van de maatregelen die worden getroffen om emissies in de lucht te voorkomen of, als dat niet mogelijk is, te beperken; c.een aanduiding van de mate waarin zeer zorgwekkende stoffen in de lucht of het water worden geëmitteerd; en d.een beschrijving van de mogelijkheden om de emissies van zeer zorgwekkende stoffen in de lucht of het water te beperken. https://wetten.overheid.nl/BWBR0045528/2024-01-01/0/

Het is mij niet helemaal duidelijk waarom een brouwerij pas met een stookinstallatie vanaf 100 kW aangewezen wordt voor de vergunningplicht, als het in de aanvraag gaat over geur en afvalwater. Er zijn echter ook vragen over  de mate waarin de activiteit leidt tot een verhoging van de concentratie in de buitenlucht van de stoffen, en een beschrijving van de maatregelen die worden getroffen om emissies in de lucht te voorkomen of, als dat niet mogelijk is, te beperken. Dat zal waarschijnlijk pas relevant zijn bij stookinstallaties vanaf 100 kW?

Op https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=31887.0;all vind ik ook een hele opsomming aan -oude- wetgeving, en een goede tip:

Zoveel vergunningen zal menigeen afschrikken maar als je niet te groot bent, heb je dikke kans dat je elke vergunning zonder problemen krijgt. Het is een kwestie van gewoon eraan beginnen en 1 voor 1 die dingen aanvragen in de genoemde volgorde. Bij de betreffende instantie de mensen naar de mond praten helpt en geef duidelijk aan dat je het volgens de regels wilt doen en alle hulp en advies welkom is. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, zijn ambtenaren geen klootzakken die de burger voortdurend dwars willen zitten. Zij willen alleen pas een vergunning verlenen als er nadien geen gezeik van komt, dus als alles volgens de regels is gegaan.
En die rit moet je gewoon uitzitten. Tel op ruim een half jaar voor de douane en nog eens een half jaar voor de gemeente. Reserveer wat vrije dagen om ze persoonlijk te woord te staan, dat scheelt namelijk weken in de behandelduur. En af en toe bellen en betrokkenheid kweken, dat doet wonderen.
Och, je wordt op het eind wel ervaringsdeskundige. Ik bied die ervaring graag aan voor mensen die de stap willen wagen.
Kijk voor de grap eens op www.gerlachus.com om te zien hoe klein een brouwerij kan zijn die toch netjes aan alles voldoet.https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=31887.0;all

Het ging over https://www.facebook.com/breusterbrouwers/ en die lijken nog te bestaan! Vanaf Facebook zie ik niet of er een stookinstallatie >100 kW staat dus ik kan niet beoordelen of ze nu een vergunningplichtige brouwerij zijn of niet, maar ik vermoed van niet.

Het vermogen van een haard varieert tussen de 3 en de 16 kW gezien https://www.haveverwarming.nl/kenniscentrum/het-vermogen-van-een-haard-of-kachel. 

Stel je hebt een huis met vier kamers en een gang. Die ruimten hebben een oppervlakte van 8, 12, 20, 6 en 16 vierkante meter. Samen is dit 62 vierkante meter. Vermenigvuldig deze 62 m2 met 0,1 kW. Dan heb je een cv-ketel nodig met een vermogen van minimaal 62 x 0,1 = 6,2 kW. Ketels zijn verkrijgbaar met vermogens die starten bij zo'n 16 kW. In dit geval zal je een ketel kunnen selecteren met het geringste vermogen. https://cvketelkiezen.nl/vermogen-cvketel-bepalen

Een wokbrander is 4 kW https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2033104

Het gasdebiet en het totale vermogen van de branders zijn recht evenredig. Als u zich voorstelt dat de parameters voor het berekenen van het verbruik gemiddeld zijn, volstaat het om de prestaties van de branders te achterhalen en wordt duidelijk hoeveel ze gas besparen. https://engineer.techinfus.com/nl/gaz/standart/skolko-gaza-potreblyaet-gazovaya-plita.html Dus om het vermogen te bepalen heb je ook gasdruk, gasdebiet, calorische waarde enzovoort nodig. 

Wat zeggen ze op het hobbybrouewforum?

Ik heb een brander met piezo ontsteking en beveiliging, die haalt 9,5 kW met een 50 mbar gasdrukregelaar. Brouw batches met een 10 gallon (35l) ss brewtech ketel en dat gaat perfect.  ... Ik gebruike een mamoet brander (propaan) van 8.5 kW voor brouwsels van ong 25 L Prima rollende kook, verwarmen ongeveer 2 graden per minuut en 4 L/uur verdamping bij koken. ...k gebruik de 8,5 KW drago van de Braumarkt! Deze heeft voldoende vermogen bij een voordruk van 0,3 bar om een brouwsel van 20-30 liter met een rollende kook te verwarmen. ... Om uit te rekenen hoeveel vermogen er nodig is heb je de verdampingswarmte van water nodig: deze is 2256 KJ/kg. Om 1 liter water te verdampen heb je dus 2256 kJ aan warmte nodig. (Warmte is niet hetzelfde als vermogen)1 Watt = 1 J/s Het toevoegen van 3,6 kJ warmte in een uur kost je 1 Wh vermogen. 4 liter water verdampen in een uur kost zodoende 2256 kJ/kg *4 = 9025 kJ = 2507 Wh = 2,5 KW

Door dat niet alle warmte van de brander gebruikt wordt voor het verdampen van water (warmte verlies) is het rendement geen 100% Laat dit rendement 80% zijn dan heb je dus 2,5/0,8 = 3,1 kW nodig om in 1 uur 4 liter water te verdampen. https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=38990.0

Op https://hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=22976.0 lijkt ik te vinden dan met 10 kW zo een 150 liter te verwarmen. Een brander van 100 kW zou dan neer komen 1500 liter? Al zijn er in de praktijk warmteverliezen. Zo zou een paellabrander van 22 kW gebruikt kunnen worden voor 120 liter, vanwege minder rendement.  Op https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=4944.0;all is sprake van 6 tot 24 kW. Een beetje serieuze brouwer zal dus wel >100 kW zijn en dus vergunningplicht hebben.    



zaterdag 7 juni 2025

Wispe 1683

De Wispe 1683 (33cl) is geïnspireerd op een recept uit de 17e eeuw, de hoogtijdagen van de Weesper brouwindustrie. Met een bierhistoricus is achterhaald hoe het gerstedrank uit die tijd moet hebben gesmaakt. Hierbij is gebruik gemaakt van een origineel Amsterdams bierrecept uit de 17de eeuw. https://www.wispe.nl/product/wispe-soet/

Wispe 1683 (5,0%) is een bovengistend, meergranen bier, met authentieke ingrediënten als boekweit, haver, steranijs en koriander. https://www.wispe.nl/product/wispe-soet/

EBU 32 bitterheid EBC 24 kleur ALC 5,0% percentage TEMP 6°C serveren https://www.wispe.nl/product/wispe-soet/

Drie broers en een stad met een rijke brouwgeschiedenis. Een neogotische kruiskerk in de oude binnenstad van Weesp wordt omgetoverd tot bierbrouwerij. Hoe kwamen de broers Vellenga eigenlijk op het idee om aan dit avontuur te beginnen?... Dit verhaal begint in 2008 toen Jerrit in Brussel werkte. Zijn twee broers, Jitze en Remko, kwamen regelmatig naar de Belgische hoofdstad om hem te bezoeken. Jerrit brouwde in die tijd thuis zelf bier. Jitze verhuisde in die periode naar Weesp en ging zich verdiepen in de geschiedenis van zijn nieuwe stad. Al vlot kwam hij er achter dat Weesp minstens zo’n interessante biergeschiedenis kent als veel steden van onze zuiderburen. ... En daar in een Belgisch biercafé kwam het bij elkaar. Hier ontstond het idee om Weesp weer een eigen bier te geven. Een eenmalig brouwsel om een oude traditie weer nieuw leven in te blazen. Bij brouwerij De Prael in Amsterdam konden ze in 2009 terecht om het bier te brouwen. Er ging 1.500 liter blond bier de ketels in dat al was verkocht voordat het in flessen was afgevuld. Een tweede brouwsel volgde snel en het biermerk Wispe was geboren. Alle etiketten plakten de broers met de hand op de flessen en ze reden vele kilometers om de dozen bier bij de eerste klanten af te leveren. Alle vrije uren staken ze in de brouwerij.... Het avontuur groeide groter en de broers begonnen de bierproductie op te schroeven. Nieuwe bieren, zoals de Wit en Tripel werden geïntroduceerd en er werd gebruik gemaakt van de ketels van meerdere brouwerijen. Het honderdduizendste flesje Wispe bier werd verkocht in 2013. De Wispe bieren lagen inmiddels door heel Nederland en over de grens in diverse Belgische steden. In 2015 verkocht Wispe honderdduizend flessen bier in een jaar tijd. Tegelijkertijd nam de Nederlandse biercultuur een vlucht, steeds meer kleine biermerken betraden de markt. Het verlangen van de broers groeide om het heft in eigen handen te nemen en een volgende stap te zetten. ... De tijd was rijp voor een eigen bierbrouwerij. In 2015 vonden ze de plek waar de Wispe Brouwerij moest komen, in de Sint-Laurentiuskerk. Wat de broers niet wisten is dat het een klus van jaren zou worden om de kerk te herbestemmen en verbouwen tot bierbrouwerij. Het avontuur zou nu pas écht beginnen.... De broers waren volop bezig met de plannen toen in de avond op 8 november 2016 brand uitbrak boven in de kerktoren. Honderden mensen staan op ruime afstand te kijken als de torenspits naar beneden stort. De spits valt van grote hoogte vlak voor de kerk neer. Rond half elf wordt het sein ‘brand meester’ gegeven. In het schrille ochtendlicht op de dag na de brand wordt duidelijk hoe groot de schade is. De Sint-Laurentiuskerk en toekomstige brouwerij, biedt zonder torenspits een trieste aanblik... De broers besluiten door te zetten. Werklieden rijden af en aan om het puin af te voeren. Als in 2017 eindelijk ook alle vergunningen rond zijn, kan de verbouwing van de kerk starten. Er wordt begonnen met het herstel van de fundering: 130 stalen palen worden diep de grond in geslagen, 30.000 kilo staal wordt gevlochten en 300.000 liter beton gestort. De volgende stap is om van het casco een brouwerij te maken, met lagerruimte, bottelarij, opslag, jeneverstokerij, horeca en bierwinkel. Tegelijkertijd wordt de afgebrande torenspits voor de kerk opnieuw opgebouwd. Op 8 november 2018 – precies twee jaar na de brand – wordt de nieuwe spits weer op de toren gehesen. In juni 2019 arriveren de koperen brouwketels en enorme lagertanks. Allemaal op maat gemaakt en stuk voor stuk door de smalle doorgang van de kerk op hun plek gezet. Het is 14 februari 2020. De verbouwing is na vijf jaar voltooid. Precies honderd jaar na het sluiten van de laatste bierbrouwerij in Weesp, kunnen de deuren van de Wispe Brouwerij worden geopend. Er kan weer echt Weesper bier worden gebrouwen in de oude binnenstad. ... Als bezoeker loop je bij binnenkomst recht op de prachtige bar af, die als een hedendaags altaar voor een lichte marmeren tapwand is geplaatst. Boven de tapwand pronken in de hoge ruimte de koperen brouwketels van Wispe. De brouwerij ademt de sfeer uit van de jaren ‘20 van de vorige eeuw. De tijd die een einde bracht aan de rijke brouwgeschiedenis van Weesp. Maar oude tradities herleven in de Wispe Brouwerij. Precies wat de broers voor ogen hadden. Bezoek de brouwerij voor een goed glas bier en boek een rondleiding. Zo beleef je het verhaal van Wispe en het rijke bierverleden van de stad Weesp. https://www.wispe.nl/ons-verhaal/

Rond 1150 wordt voor het eerst gesproken van Wispe, de oude benaming voor Weesp. Dankzij het schone water uit de Vecht stond de stad lange tijd bekend om haar bier van uitstekende kwaliteit. Weesp voorzag Amsterdam van bier en bevoorraadde de grote VOC-schepen. Het Weesper bier was tot ver buiten de landsgrenzen bekend. https://www.wispe.nl/ons-verhaal/

We hebben een kerk omgetoverd tot brouwerij. Een prachtige plek waar we onze creativiteit de vrije loop laten en onze bieren brouwen. Nieuwsgierig naar de Wispe bieren en ons brouwproces? Boek dan een rondleiding en ontdek alles over de rijke brouwgeschiedenis van Weesp, hoe we onze bieren brouwen en de jenever en likeuren van Anker Weesp worden gestookt. ... Om bier te maken heb je eigenlijk niet meer nodig dan water, mout, hop en gist. Met deze basisingrediënten kun je vervolgens eindeloos variëren. Wat Wispe bijzonder maakt, is dat ons bier een eigen karakter heeft. We weten wat we doen, elke stap van het brouwproces. Zo komen de unieke smaken in onze bieren tot leven. ... Op een steenworp afstand van de brouwerij verbouwen we onze hop. Het hopveld is te bezoeken. De hop is onmisbaar voor onze bieren. Om alle ingrediënten aan je te laten zien werken we ook aan een eigen proeftuin. Zo ervaar je straks het complete proces: van onze brouwgranen, hop en kruiden, tot een goed glas Wispe bier op tafel. Bezoekadres Wispe Hopeveld Weesperbinnenweg 7-9 1398 PC Muiden  https://www.wispe.nl/brouwerij/

De lokale molenaar vond een oud Weesper jeneverrecept terug uit 1630 en besloot dit na te gaan maken. Hieruit kwam de kleinschalige stokerij Anker Weesp voort die nu is gevestigd in de Wispe Brouwerij. De stokerij is een begrip in de wijde omgeving. Hier wordt authentieke jenever gestookt zoals dat ooit werd gedronken in de 17e eeuw. Naast jenever stookt Anker Weesp ook verschillende likeuren en gin. Fantastische borrels die we met trots serveren naast onze bieren in het Wispe brouwcafé. Zowel puur als in overheerlijke cocktails. https://www.wispe.nl/brouwerij/

Ze brouwen o.a.:

Wispe Blond (6%)

Wispe Wit (4,8%)

Wispe Weizen (5,4%)

Wispe Bock (6,5%)

Wispe Dubbel (7,2%)

Wispe Tripel (7,6%)

Wispe Quadrupel (10,5%)

Wispe IPA (6,3%)

Wispe NEIPA (5,8%)

Wispe Session IPA (3,8%)

Wispe Porter (5,8%)

Wispe Saison (6,8%)

En het bier waar ik het nu over wilde hebben Wispe 1683 (5,0%) 

De Wispe 1683 is geïnspireerd op een recept uit de 17e eeuw, de hoogtijdagen van de Weesper brouwindustrie. Het is een bovengistend, meergranen bier, met authentieke ingrediënten. De Wispe 1683 versterkt de smaak van vis, ui en zoete groente. https://www.wispe.nl/bieren/

Het bier smaakte heerlijk. Jammer dat het zo snel was uitverkocht. Ik vond het een geweldig bier, wat vinden anderen?

ZICHT/KLEUR Goudkleurig en troebel. GEUR Aroma's van kruiden, waaronder steranijs. SMAAK Gelaagd bier met zowel fris-zure als zoete fruittonen. Het bier is zacht van smaak. AFDRONK Kruidige afdronk met tonen van steranijs. CULINAIR Heerlijk bij fris-zure kazen of ossenworst. BIJZONDERHEDEN Dit bovengistende bier is geïnspireerd op een recept uit 1683. De periode waarin het Weesper bier hoogtij viert. Het is een bovengistend meergranen bier. Gebrouwen met authentieke ingrediënten. https://www.mitra.nl/product/wispe-soet-1683-33cl

Wispe Soet 1683 is een Blond met 5,0% alcohol. Wispe Soet 1683 wordt gebrouwen door Bierbrouwerij Wispe in Weesp. ... Wispe Soet 1683 is een historisch blond bier uit Weesp. Het is een licht speciaalbier met friszure en zoete fruittonen en een alcoholpercentage van 5%. ... Wispe Soet 1683 heeft een kruidig aroma, waarin je ook steranijs kunt ontdekken. De smaak bevat friszure, maar ook zoete fruittonen. Het bier is zacht van smaak en de afdronk is kruidig met tonen van steranijs. Dit bier, gebasseerd op een historisch recept, gaat goed samen met fris-zure kazen of ossenworst. Het bier is geïnspireerd op een recept uit 1683. De periode waarin het Weesper bier hoogtij vierde. Het is een bovengistend meergranen bier. Gebrouwen met authentieke ingrediënten. https://www.biernet.nl/bier/merken/wispe-soet-1683

De Wispe 1683 is geïnspireerd op een recept uit de 17e eeuw, de hoogtijdagen van de Weesper brouwindustrie. Met een bierhistoricus is achterhaald hoe het gerstedrank uit die tijd moet hebben gesmaakt. Hierbij is gebruik gemaakt van een origineel Amsterdams bierrecept uit de 17de eeuw. Beschrijving Schenktemperatuur 6°C Alcoholpercentage  5% EBC  24 IBU  32 Grondstoffen  water, gerste-, havermout, boekweit, hop, steranijs, koriander, gist Gisting  bovengisting Gefiltreerd  nee Gepasteuriseerd nee Brouwerijen Wispe Brouwerij https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/20791-wispe1683

Allemaal erg beschrijvend, maar ik mis een jubelreview, op Untappd (https://untappd.com/b/wispe-brouwerij-wispe-1683/5487725) een hoop foto's, maar ook daar niet veel duiding.

Ik wilde eigenlijk nog wat klagen over de historie 'alsof er in 1683' al lekker bier zou zijn. Maar op Untappd zie ik dat er 9 verwijzingen zijn naar dit getal: https://untappd.com/search?q=1683

Een roggenbier anno 1683? NOuja dat Reinheitsgebot stamt al uit 1487 en 1516 als ik Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Reinheitsgebot) mag geloven. Het is dus waarschijnlijk dat het bier destijds als bestond. En het was lekker! Dus een aanrader! 








vrijdag 6 juni 2025

Arla giraf

"Wist je dat je darmen wel acht meter lang zijn? Dat is zelfs langer dan een giraffe. Moeilijk te geloven, maar het is waar." Zeggen ze bij Arla, zie https://www.arla.nl/onze-merken/cultura/. Nou ik vond het wel vreemd, dus eens opgezocht. 

Een volwassen giraffe heeft een kop-romplengte van 3,5 tot 4,8 meter en een staartlengte van 76 tot 110 centimeter. Mannetjes worden over het algemeen groter dan vrouwtjes. Vrouwtjes zijn over het algemeen 3,5 tot 4,7 meter hoog en 400 tot 500+ kilogram zwaar. Mannetjes zijn 3,9 tot 5,2 meter hoog en 500 tot 800 kilogram zwaar. Bij uitzondering kan een mannetje 5,3 tot 5,5 meter hoog worden. .... De kiezen van de giraffe hebben een ruwer oppervlak dan die van sommige andere zoogdieren. De lengte van het darmkanaal bedraagt 77 meter, zo'n 30x de lichaamslengte. https://nl.wikipedia.org/wiki/Giraffen 

Dus het gaat om langer dan en giraf lang is en niet dat onze darmen langer zijn dan die van een giraf. 

Ik kan hoger springen dan een flatgebouw. Want een flatgebouw kan niet springen...

Ik had al een tijdje niet geblogd, dus nu maar weer eens wat bloggen al is het over zuivel.


Zuivel is een productgroep waar melk onder valt en alles wat je van melk kunt maken: kaas, kwark, yoghurt, boter, zuivelspread, en allerlei yoghurtdrankjes zijn bekende voorbeelden.... Melk is de zeker niet goed voor elk. Wat algemeen bekend is, is dat er lactose-intolerantie bestaat en koemelkallergie. Wat echter vaker voorkomt en waar minder over bekend is, is overgevoeligheid voor exorfines in melk. ... Als je melk (of zuivelproducten) niet goed verteert en verdraagt kan dit voor allerlei klachten zorgen. Meestal is zuivel niet de enige oorzaak maar draagt het bij aan het lekkende darm syndroom (hyperpermeabele darm). https://www.dehormoonfactor.nl/zuivel-is-slecht-voor-de-gezondheid

Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. ... Het Voedingscentrum adviseert elke dag melk en melkproducten te gebruiken. Dit is niet alleen melk, maar ook bijvoorbeeld yoghurt en karnemelk. ... Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-melk-drinken-gezond-.aspx

Melk is bejubeld (kijk maar naar de Joris Driepinter reclame) en verguisd (zie bijv. het boek ‘Melk de witte sloper‘). Koeien geven steeds meer melk en melk wordt in allerlei kant-en-klare voeding verwerkt. Topsport voor de koe om zoveel melk te geven maar misschien ook wel topsport voor ons lijf om zoveel (bewerkte) melkproducten te verteren? https://rinekedijkinga.nl/weetjes/melk/ 

Zuivel staat in de Schijf van vijf. En met reden, want zuivel heeft een hoge voedingswaarde. Het is rijk aan eiwitten, calcium, vitamine B2, B12, fosfor, kalium en magnesium. Het Voedingscentrum beveelt voor volwassen mannen en vrouwen aan om 2 à 3 porties zuivel per dag te gebruiken, plus 40 gram kaas (dat komt overeen met broodbeleg voor 2 boterhammen). Voor ouderen vanaf 70 jaar is dat zelfs 4 porties plus 40 gram kaas. Om sterke botten en spieren te behouden is een ruime calcium- en eiwitinname belangrijk voor ouderen. Gemiddeld gebruiken we in Nederland ongeveer 300-350 gram zuivel per dag, wat overeenkomt met ongeveer 2 porties. Dat levert maar liefst 60% van onze dagelijkse behoefte aan calcium, en 40% aan die van vitamine B12. https://www.menzis.nl/nieuws-en-blogs/gezond-eten/zuivel-de-laatste-inzichten

Wetenschappelijk bewijs over de gezondheid of schadelijkheid van zuivel is echter gemengd – het is een ingewikkelde materie. Aangezien meer dan de helft van de wereldbevolking aangeeft moeite te hebben met het verteren van zuivel, kun je je afvragen of je het moet blijven consumeren... Zuivel verwijst naar voedingsmiddelen die gemaakt zijn van melk van zoogdieren, zoals koeien, schapen, geiten of buffels. De groep omvat voedingsmiddelen zoals gewone en lactosevrije melk, yoghurt, kaas en kefir, evenals melkbevattende producten zoals ijs, boter, ghee, room, zure room, roomkaas, weiproducten en caseïne (3). Zoals je wel zult snappen, worden zuivelproducten geproduceerd via verschillende technieken en verwerkingsmethoden, die bijdragen aan verbetering van hun gewenste kwaliteiten.... het belangrijkste koolhydraat in zuivel lactose, een melksuiker die bestaat uit de twee enkelvoudige suikers glucose en galactose. Om lactose te verteren produceren kinderen een spijsverteringsenzym genaamd lactase, dat lactose uit moedermelk afbreekt. Veel mensen verliezen echter op volwassen leeftijd het vermogen om lactose af te breken (2, 25). Ongeveer 65% van de volwassen wereldbevolking kan lactose niet afbreken, wat leidt tot lactose-intolerantie (2). Bovendien is van slechts een klein deel van de mensen bekend dat ze lactasepersistentie hebben, wat betekent dat ze nog steeds lactase kunnen produceren. Dat vermogen kan een evolutionaire aanpassing zijn die voortkomt uit de domesticatie van melkvee (2, 25). Mensen die lactose-intolerant zijn, hebben spijsverteringsklachten wanneer ze zuivelproducten consumeren. Het kan dan gaan om winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikkrampen en diarree (2, 26). De huidige behandeling voor lactose-intolerantie bestaat uit een lactosebeperkt dieet en enzymvervangingstherapie (25, 26). Sommige mensen met lactose-intolerantie kunnen echter nog steeds 9-12 gram lactose per dag verdragen – het equivalent van ongeveer 1 glas melk (200 ml) – evenals gefermenteerde producten in kleine hoeveelheden (2). https://www.ahealthylife.nl/is-zuivel-gezond-of-ongezond/

Melk is slecht voor je lichaam Wist je dat wij het enige soort op aarde zijn die melk drinken van een andere soort? Paarden drinken geen chimpanseemelk… katten drinken geen schapenmelk… en zelfs koeien drinken geen koemelk meer zodra ze zijn opgegroeid. Onze lichamen zijn niet ontworpen om melk te drinken behalve onze eigen moedermelk en alleen wanneer we baby’s zijn. ... De medische wereld geeft toe dat de grootste veroorzakers van kanker vet, dierlijke proteïnen en oestrogenen zijn. Aangezien koeien worden volgepompt met extra oestrogeen om ze nog meer melk te laten produceren, is een glas melk de beste bron voor alle drie van deze veroorzakers. Een studie die cijfers over kanker vergeleek in 42 landen linkte de consumptie van kaas en melk sterk aan prostaatkanker onder mannen tussen de 20 en 39 jaar. Het aantal kankergevallen was het hoogst in Denemarken en Zwitserland, waar kaas zo ongeveer het nationale voedsel is en het laagst in Algerije en andere landen waar bijna geen zuivel wordt geconsumeerd... Ja, melk bevat inderdaad calcium en dit is goed voor je botten. Maar als we kijken naar het verband tussen zuivelconsumptie en botontkalking zien we dat in landen waar bijna geen zuivel wordt geconsumeerd er vrijwel geen mensen zijn met botontkalking. Aan de andere kant, des te meer melk en zuivel een land consumeert, des te hoger het aantal gevallen van botontkalking is. Dat is toch wel een pijnlijke conclusie, al zeg ik het zelf.... Vrouwen die melk dronken gingen eerder dood, kregen meer hart- en vaatziekten, en behoorlijk meer kanker voor elk glas melk. Drie glazen melk per dag werd geassocieerd met een verdubbeling van het risico om te overlijden. Bovendien hadden ze ook significant meer bot- en heupbreuken. Mannen hadden geen verhoogde kans op botbreuken, maar wel net zoveel risico om te overlijden als de vrouwen. https://www.veganrevolutie.nl/zuivel-deel-2/

Nou als melk zo slecht is, dan maar snel weer een biertje open!