Translate

Zoeken in deze blog

maandag 26 mei 2025

Frans bier

Met de zomer weer in aantocht kan de caravan weer worden opgezocht om de Franse kust, met Bretagne en Normandië of het binnenland met de Dourdogne en de Provence weer te gaan verkennen.

De mooiste plek van Bretagne is de Côte de Granit Rose, oftewel de roze granietkust. Het gaat om de kustlijn in het departement Côtes d’Armor aan de noordkant van de Bretagne. Het is niet alleen een van de mooiste plekken van Frankrijk, maar ook een verborgen parel. Weinig mensen weten van het bestaan van deze roze granietkust af. De miljoenen jaren oude stenen zijn er écht roze van kleur. Het schiereiland Ploumanac’h is het mooiste deel van de Côte de Granit Rose, maar eigenlijk moet je uitgebreid de tijd nemen voor dit deel van Frankrijk want Bretagne heeft nog zoveel meer mooie plekken die je eigenlijk niet mag missen. https://www.travelvalley.nl/algemeen/de-15-mooiste-plekken-in-frankrijk-die-je-gezien-moet-hebben

Étretat in Normandië is vooral bekend door de indrukwekkende krijtrotsen langs de kust. Dit deel van Frankrijk heeft prachtige hoge, witte krijtrotsen zoals je die ook in Zuid-Engeland ziet. Bij het plaatsje Étretat zijn deze rotsen bijzonder gevormd. Zo is er een rots ontstaan die in een punt 70 meter boven het water van de Atlantische Oceaan uitsteekt. Deze rots draagt de naam l’Aiguille. En ook de zogenaamde olifantenrots – Manneporte – is prachtig om te zien, een soort boog in de rotsen die vanuit een bepaalde hoek op een olifant lijkt. Het is overigens niet de enige mooie plek van Normandië, want ook de dorpjes Yport, Fécamp en Saint-Valery-en-Caux zijn absoluut de moeite waard om een keer geweest te zijn. https://www.travelvalley.nl/algemeen/de-15-mooiste-plekken-in-frankrijk-die-je-gezien-moet-hebben

Dordogne is een departement in het zuidwesten van Frankrijk in de regio Nouvelle-Aquitaine. De prefectuur is Périgueux. Dordogne is het op twee na grootste departement van metropolitaans Frankrijk, na Gironde en Landes die allebei in dezelfde regio liggen. Het is vernoemd naar de gelijknamige rivier. ... In de Oudheid werd het gebied bewoond door Galliërs. De Romeinen bezetten het gebied in 59 voor Chr. Na de Romeinse periode volgde de heerschappij van de Frankische Merovingen en Karolingen. Vanaf de 11e eeuw tot de 15e eeuw was Dordogne het toneel van oorlogen tussen Frankrijk en Engeland. Begin 13e eeuw werd er een kruistocht gevoerd tegen de Katharen/Albigenzen. Vanaf 1540 tot 1699 waren er diverse godsdienstoorlogen. Het gebied is rijk aan kastelen. Het kasteel Les Milandes is bekend als de woning van Josephine Baker.[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Dordogne_(departement)

Gorges du Verdon is hét natuurwonder van Frankrijk. Op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence ligt een diepe kloof over een lengte van 25 kilometer. Rotswanden steken er honderden meters hoog boven het felblauwe water uit, een adembenemend mooie plek. Zeker in de zomermaanden, wanneer het water écht mooi blauw is, is het een fantastische vakantiebestemming. https://www.travelvalley.nl/algemeen/de-15-mooiste-plekken-in-frankrijk-die-je-gezien-moet-hebben

De in het zuidoosten gelegen Provence wordt door velen gezien als één van de mooiste en meest veelzijdige streken van Frankrijk. In deze regio liggen onder meer de departementen Bouches-du-Rhône, Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence en Var. Een aantal belangrijkste steden in de Provence zijn Marseille, Aix-en-Provence en Avignon. De Provence staat bekend om het milde klimaat, om historische plaatsen en culinaire specialiteiten. Je vindt er valleien, moerasgebieden waar wilde paarden leven (Camargue), grillige bergen en uitgestrekte, paarse lavendelvelden. De Provence heeft een rijke geschiedenis en er is veel cultureel erfgoed. Denk aan oude Romeinse ruïnes, middeleeuwse kastelen, authentieke markten en eeuwenoude dorpen zoals Gordes, Les Baux-de-Provence en Saint-Paul-de-Vence. Ook liefhebbers van gastronomie komen in de Provence aan hun trekken. Lokale specialiteiten zijn onder meer ratatouille, bouillabaisse en Provençaalse aioli. Ook de wijnen uit deze regio staan goed aangeschreven, je vindt dan ook meerdere grote wijnhuizen in de Provence. Een populaire vakantiebestemming in de Provence is de Verdon. Hier ligt de spectaculaire kloof Gorges du Verdon, met azuurblauw water. Of je nu houdt van wandelen, fietsen, zwemmen, kajakken of liever musea en kunstgalerieën bezoekt; in de Provence is alles mogelijk. https://www.reislegende.nl/mooie-streken-in-frankrijk/

De Mont Blanc niet alleen de hoogste bergtop van Frankrijk of de Franse Alpen, maar tevens van de hele Alpen. In Europa zijn er slechts een paar bergen in de Kaukasus nog hoger. De Mont Blanc is 4.808 meter hoog. Op de top ligt altijd sneeuw, vandaar de bijnaam de Witte Berg. Over de top wordt overigens nog altijd gestreden, want de Italianen vinden eigenlijk dat de berg van hen is. De grens loopt namelijk bijna over de top van de Mont Blanc heen. https://www.travelvalley.nl/algemeen/de-15-mooiste-plekken-in-frankrijk-die-je-gezien-moet-hebben

Wist je dat de hoogste duin van Europa in Frankrijk ligt? Dit is de Dune du Pyla, gelegen aan de Atlantische kust in Zuidwest-Frankrijk. Het hoogste punt ligt zo’n 110 meter boven de zeespiegel. De gouden zandduinen kijken uit over de azuurblauwe wateren van de oceaan. Rondom de duinen heb je een mooi dennenbos, wat het een mooie bestemming maakt voor avonturiers en natuurliefhebbers. https://www.opreismetco.nl/frankrijk/bucket-list-frankrijk/

Maar genoeg over het land, dit is immers een bierblog en geen Frans blog. 

Ik zal eens een paar Franse bieren beschrijven:

De Brasserie du Pays flamand is een jonge brouwerij. Ze werd in 2006 opgericht door Olivier Duthoit en Mathieu Lesenne, twee jeugdvrienden met een passie voor bier. In 2006 namen ze de gebouwen van een oude stokerij over in Blaringem en startten daar met de productie van hun eigen bieren, zoals Bracine, Wilde Leeuw en Anosteké. De twee laatste verraden duidelijk hun Frans-Vlaamse afkomst. Anosteké is Frans-Vlaams voor “tot de volgende keer”. https://www.de-lage-landen.com/article/het-noord-franse-anosteke-is-het-beste-blonde-bier-van-de-wereld/

Anosteké is een Frans biermerk, gebrouwen door Brasserie du Pays Flamand te Blaringem. ... De brouwerij: De Brasserie du Pays flamand werd in 2006 opgericht door Olivier Duthoit en Mathieu Lesenne, twee jeugdvrienden met een passie voor bier. In 2006 namen ze de gebouwen van een oude stokerij over in Blaringem en startten daar met de productie van hun eigen bieren, zoals Bracine, Wilde Leeuw en Anosteké. De twee laatste verraden duidelijk hun Frans-Vlaamse afkomst. Anosteké wordt gebrouwen sinds mei 2010. De brouwerij ligt in Frans-Vlaanderen, meer bepaald in de Franse Westhoek. De bewoners voelen zich nog steeds verbonden met Vlaanderen, wat geïllustreerd wordt door de naam van het bier. Deze naam is afgeleid van het West-Vlaamse a noste ké, wat betekent tot volgende keer. Het bier Er zijn twee varianten: Anosteké Blonde is een blonde tripel met een alcoholpercentage van 8%. Anosteké Brune is een imperial stout met een alcoholpercentage van 8,5%. De bieren worden in verschillende landen verkocht.[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Anostek%C3%A9

Anosteké is een bier van hoge gisting met een sterke hoppe smaak. Van dit bier bestaan verschillende versies zoals blond, bruin, winterbier, IPA (Indian Pale Ale) … Anosteké is het succesbier van de Brasserie du Pays flamand en het feit dat de blonde versie verkozen is tot beste bier ter wereld laat zich nu al voelen: het volume is al met 20 procent toegenomen. In de bierwinkel in Oost-Vlaanderen waar ik het altijd ga kopen, is het alvast niet meer te verkrijgen. 

Door het succes van haar bieren was de Brasserie du Pays flamand al snel verplicht uit te breiden. In 2018 werd in Melville een tweede brouwerij gebouwd met een veel grotere capaciteit. Maar die bleek al snel weer onvoldoende te zijn en onlangs is beslist om het bedrijf nog eens met 2.500 vierkante meter uit te breiden. Maar die extra ruimte zal niet uitsluitend gebruikt worden om bier te brouwen. De vrienden Lesenne en Duthoit, intussen ook zakenpartners, hebben een nieuw product op de markt gebracht: een kombucha (alcoholvrije drank op basis van thee) die luistert naar de naam NOKO. Het wordt een nieuwe stap in het succesverhaal van de Brasserie du Pays Flamand. https://www.de-lage-landen.com/article/het-noord-franse-anosteke-is-het-beste-blonde-bier-van-de-wereld/

De Anosteké Saison is een bier gebrouwen door Brasserie du Pays Flamand uit Blaringhem. Deze Saison - farmhouse heeft een alcohol percentage van 6.0%. https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brasserie-du-pays-flamand-anosteke-saison

Du Pays Flamand Anosteké IPA is een IPA van 6% gebrouwen met 3 Amerikaanse hoppen. https://www.bierista.nl/du-pays-flamand-anosteke-ipa

Pays Flamand Anosteké Blonde Brasserie du Pays Flamand (2) Details BrouwerijBrasserie du Pays Flamand BierstijlBlond Alcohol8.0%... Smaak Zachte licht moutige aandronk met citrus aroma, licht kruidig op de achtergrond en een fijn droog bittertje in de afdronk. https://www.bierista.nl/pays-flamand-anosteke-blonde

De Anosteké Blonde is een bier gebrouwen door Brasserie du Pays Flamand uit Blaringhem. Deze Lichtgekleurd Belgisch Bier heeft een alcohol percentage van 8.0%. https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brasserie-du-pays-flamand-anosteke

Het Noord-Franse ‘Anosteké’ is het beste blonde bier van de wereld Door Dirk Van Assche 19 november 2021  2 min. leestijd Ondanks de moeilijke coronaperiode hebben de Noord-Franse brouwers toch redenen om te feesten. Anosteké blond van de Brasserie du Pays flamand is het beste blonde bier van de wereld en Pelforth, met de pelikaan in het logo, viert zijn honderdste verjaardag. Begin november werden in Rijsel de kerstbieren van 2021 gepresenteerd. Vierentwintig Noord-Franse brouwers stelden er hun eindejaarsbier voor. Deze bijeenkomst is een jaarlijkse traditie. Een beperkt publiek kan er de nieuwe kerstbieren proeven, en de brouwers maken er ook een eerste evaluatie van het voorbije jaar. Met de langdurige sluiting van de horeca is dat niet makkelijk geweest. Sommige brouwers willen dan ook geen risico nemen en bieden daarom dit jaar geen kerstbier aan, anderen hebben het volume beperkt gehouden. Tegelijk is de vraag naar lokale producten toegenomen en dus ook die naar streekbieren. Het ziet er kortom naar uit dat het dit jaar niet zo gemakkelijk zal zijn om aan een voorraad kerstbier te geraken. Het beste blonde bier ter wereld Maar er is niet alleen somber nieuws uit de Noord-Franse brouwerswereld. Anosteké blond, het succesbier van de Brasserie du Pays flamand, werd op de World Beer Awards 2021 door een internationale jury verkozen tot beste blonde bier van de wereld. Het is voor deze brouwerij niet de eerste keer dat zij in de prijzen vallen: in 2016 kreeg Anosteké Saison al dezelfde onderscheiding. https://www.de-lage-landen.com/article/het-noord-franse-anosteke-is-het-beste-blonde-bier-van-de-wereld/

Pelforth, .... Deze brouwerij ontstond in 1921 uit de samenwerking van drie Rijselse brouwers. Ze richtten de Brasserie du Pelican op. Het bedrijf kreeg echt succes wanneer het in 1935 startte met de productie van Pelforth 43. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde de brouwerij zich in Mons-en-Baroeul en werd het met een jaarlijkse productie van gemiddeld 145.000 hectoliters de grootste van Noord-Frankrijk. Pelforth brouwde in die tijd ook het enige bruine bier van Frankrijk. ... In de jaren 1980 werd Pelforth opgekocht door de Nederlandse biergigant Heineken. Mons-en-Baroeul is vandaag nog altijd de belangrijkste productieplaats van Heineken in Frankrijk. Ongeveer 12 procent van de totale omzet, of ongeveer 450.000 hectoliter, bestaat uit Pelforth. https://www.de-lage-landen.com/article/het-noord-franse-anosteke-is-het-beste-blonde-bier-van-de-wereld/

Pelforth Blonde is een Blond met 5,8% alcohol. Pelforth Blonde wordt gebrouwen door Heineken in Zoeterwoude.... Pelforth Blonde is een blond bier afkomstig uit Frankrijk. Dit bier heeft een hoge gisting en een verfrissende smaak, ideaal voor een zomerse barbecue. ...   Brouwerij Heineken Land Frankrijk Gebrouwen sinds 1921 Biersoort Blond Kenmerk Speciaalbier Alcohol 5,8% Gisting Bovengisting Kleur Blond ... Pelforth Blonde heeft een mooie, witte en zalvende schuimkraag. Het bier ruikt voornamelijk naar gefermenteerd fruit, zoals appel en amandel en past goed bij het eten van rood vlees en kaas.  Pelforth Blonde is een verfrissend blond biertje met een hoge gisting. Dit bier is afkomstig uit Noord-Frankrijk en behoort tot de portfolio van het wel bekende Heineken. Dit blonde bier heeft een alcoholpercentage van 5,8% en heeft écht karakter. Geniet van dit blonde bier samen met een zomerse barbecue. https://www.biernet.nl/bier/merken/pelforth-blonde

Pelforth Brune is een Rood-Bruin bier met een zachte, zoete smaak van fruit en chocolade. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,5%. https://www.bierista.nl/brouwerij/pelforth

Brasserie Goudale is een brouwerij in Arques in het Franse departement Pas-de-Calais.... In 1919 werden in Douai (Noorderdepartement) vier brouwerijen samengevoegd tot La grande brasserie des enfants de Gayant. Het bier Le Goudale werd in 1994 gelanceerd. Vanaf 1955, na de overname van de brouwerij door Jean-Pierre d´Aubreby, steeg de productie van 26.000 hectoliter naar 100.000 hectoliter tien jaar later, tot 180.000 hectoliter in 2010.[1] In 1995 werd de naam van de brouwerij gewijzigd in Brasserie de Gayant, verwijzend naar de stadsreus Gayant. In 2001 werd Brasserie Jeanne d'Arc, gevestigd in Ronchin, overgenomen die de bieren Triple Secret des Moines, Grain d'Orge, Ambrée des Flandres, Septante 5 en Belzébuth produceerde. Het jaar daarop werd deze brouwerij omgedoopt tot Brasserie Grain d'Orge. De brouwerij in Rochin werd in 2005 gesloten en de productie overgebracht naar Douai, waarna de gebouwen gesloopt werden.[2]  https://nl.wikipedia.org/wiki/Brasserie_Goudale

Brasserie de Saint-Omer is een brouwerij in Sint-Omaars in het Franse departement Pas-de-Calais.... De brouwerij werd in 1866 opgericht en in 1950, na verschillende overnames en fusies, kreeg ze de naam Brasserie Artesienne. De productie bedraagt dan 45.000 hectoliter per jaar. Tot 1985 was de brouwerij vooral gericht op de regionale markt. In hetzelfde jaar werd de brouwerij gekocht door de Saint-Arnould-groep en kreeg het de naam van brouwerij de Saint-Omer. Brasserie Facon in Pont-de-Briques en Brasserie Semeuse in Lille fuseerden in 1995 met Brasserie de Saint-Omer en het nieuwe bedrijf dat uit deze fusie voortkwam, kreeg de naam GSA Brasseries. In 1996 verkocht de familie Pecqueur de brouwerij aan de Heineken-groep. In 2008 besloot Heineken de brouwerij af te stoten en het was André Pecqueur, CEO van de brouwerij, die de brouwerij terug overnam. De brasserie de Saint-Omer werd zo weer onafhankelijk en keert terug naar de familie Pecqueur. Met een jaarlijkse productie van 2 miljoen hl in 2019 is het de grootste onafhankelijke brouwerij in Frankrijk. https://nl.wikipedia.org/wiki/Brasserie_de_Saint-Omer

In 2010 verkocht de familie Aubreby, die sinds 1955 eigenaar was van de brouwerij [Brasserie de Gayant], deze aan André Pecqueur, eigenaar van Brasserie de Saint-Omer. Er werd een investeringsprogramma van 3 miljoen euro aangekondigd voor 2010 en 2011. In maart 2014 werd in de brouwerij in Douai een nieuwe investering gedaan van vier gistingstanks van elk 2300 hectoliter.[1] In 2017 werd een volledige nieuwe brouwerij en bottelarij gebouwd in Arques om dichter bij die van Brasserie de Saint-Omer te zijn. De brouwerij wijzigde zijn naam naar Brasserie Goudale en de productie werd van Douai overgebracht naar de nieuwe site. De investering kostte 60 miljoen euro en de nieuwe brouwerij heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 1,5 miljoen hl.[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Brasserie_Goudale

1919 : Creation of the Great brewery of the children of Gayant. This brewery originally sold its beers at home within a radius of 2kms 1955 : Redemption of the Grande Brasserie of the Children of Gayant by Jean-Pierre Aubreby. She realized at the time 26 000HL, has 3 delivery trucks and employs 39 people. https://brasserie-goudale.com/historical/?lang=en

1982 : The company has 144 people. The brewery then turns to the specialty beers with the launch of the Demon beer. 1994 : Launch of the Goudale brand in 75cl bottle https://brasserie-goudale.com/historical/?lang=en

2000 : Repurchase of the Jeanne D’Arc Brewery which will later be renamed as Brasserie Grain d’Orge. The latter will launch brands such as La GEANTE, the SEPTANTE 5, the TRRIPLE SECRET DES MOINES and the BELZEBUTH. https://brasserie-goudale.com/historical/?lang=en

2010: Redemption of the brewery by André Pecqueur – merger of the Brewers of Gayant and the brewery Grain d’orge https://brasserie-goudale.com/historical/?lang=en

2016 : The Brewers of Gayant move to Arques in a brand new modern factory, at the forefront of technology. It’s the birth of the Goudale brewery. 2017: The brewery employs 99 people. It produces 1 million hectolitres 2018 : Start of the expansion of the Goudale brewery. André Pecqueur reinvests 45 million euros in a new brewing room that will reach 1.5 million additional hectolitres. https://brasserie-goudale.com/historical/?lang=en

De Goudale Grand Cru is een goudkleurige amber ale. Aroma's van citrusvruchten en mandarijn met een bittertje in de afdronk.... BrouwerijBrasserie Goudale BierstijlAmber Ale Alcohol7.9%... Smaak De smaak is ook heel licht en subtiel. Het houdt ergens het midden tussen pils en een blond bier. Je proeft het niet, maar dit is wel 7,9%. Ik vind dat persoonlijk de lekkere bieren, ik hou niet zo van de aanwezigheid van de alcohol smaak. Dit biertje heeft ook niet echt dat warme mondgevoel dat sommige bieren hebben. Drinkt wel lekker weg, bijvoorbeeld op het terras in het zonnetje. https://www.bierista.nl/de-goudale-grand-cru

ZICHT/KLEUR Blond met een stevige schuimkraag. GEUR Fruitige geur. SMAAK Fruitig en verwarmend met aroma's van rijpe peer, jasmijn, koriander en kumquat. AFDRONK Subtiel bittere afdronk met een hint van cassis..... Ik word heel blij van dit biertje, op vakantie ontdekt: Voor een Grand-Cru zeer licht van kleur en heeft zelfs iets weg van een simpel pilsje als je alleen naar de kleur en opbouw kijkt. De smaak is een explosie van fruit-tonen en hop. Een echte aanrader! https://www.mitra.nl/product/la-goudale-grand-cru-33cl

La Goudale Blonde Brasserie Goudale (16) La Goudale Blonde is een goudkleurig Blond bier. Het bier heeft fruitige en kruidige aroma's met sterke toetsen van gist. ... BrouwerijBrasserie Goudale BierstijlBlond Alcohol7.2% https://www.bierista.nl/la-goudale-blonde

Aupa? 

Vertaling van "aúpa" in Nederlands Cuando te conocí, eras una colgada de aúpa. Toen ik je ontmoette, was je een rampzalige junk. ... Nos da igual que solo vendas maquillaje y seas una mentirosa de aúpa. Ja, het kan ons niet schelen dat je alleen maar makeup verkoopt en een grote leugenaar bent.... Que me han mentido y a quienes les va a caer un castigo de aúpa. Ze hebben gelogen en zitten zwaar in de nesten. https://context.reverso.net/vertaling/spaans-nederlands/a%C3%BApa

Aupa betekent vast niet veel goeds... maar Spaans is geen Baskisch, wat overigens ook weer geen Frans is...

Baskenland (Baskisch: Euskal Herria, Spaans: País Vasco, Frans: Pays Basque) is een regio in Europa. Het is gelegen in Spanje en Frankrijk aan de westelijke uitlopers van de Pyreneeën en aan de Golf van Biskaje. Op een totale oppervlakte van bijna 21.000 km² (d.i. half zo groot als Nederland of 2⁄3 de oppervlakte van België) wonen ongeveer 3 miljoen mensen. Het gebied is de woonplaats van de Basken. Ongeveer een kwart van de totale bevolking spreekt Baskisch. https://nl.wikipedia.org/wiki/Baskenland

"Certificate of Excellence" Brussels Beer Challenge 2015. Classic Californian Pale Ale. Aromatic. Citrus. https://untappd.com/b/basqueland-brewing-aupa/612075

Basqueland BEST BREWERY Barcelona Beer Challenge 2024 https://basquebeer.com/en/news/

Aupa... Style Pale Ale ABV 5,3% Hops Bravo, Centennial, Mosaic Description A classic California Pale Ale. Balanced. Dry hop of Bravo, Centennial, and Mosaic. https://basquebeer.com/en/aupa-pale-ale-can-4-pack-330ml/

Aupa Gold Edition... Style Pale Ale ABV 5,3% Hops Mosaic, Chinook, Azacca Description Celebrating 10 Years of Aupa Pale Ale! Back in 2014, Aupa Pale Ale was born, a beer that came to shake up the local beer scene. This Basqueland classic introduced the Pale Ale style to the local public and blew everyone away with its bold flavours and aromas, becoming a gateway into the world of hoppy beers for many. Thanks to its American hops, packed with citrus, tropical, and resinous notes, Aupa broke the mould and showed us what a great beer could be. Now, in 2024, we’re celebrating its 10th anniversary with the special Aupa Gold Edition. So, what’s new? The spirit remains the same, but we’ve given it a fresh twist: we’ve kept the Mosaic hop but added Chinook and Azacca. Chinook brings that piney, resinous, “dank” touch, while Azacca adds a fruity, tropical profile. And that’s not all: Aupa is now clearer and crisper than ever, with a stunning golden colour that really enhances its character. https://basquebeer.com/en/aupa-gold-edition-pale-ale-beer-can-440ml-4-pack/

Basqueland Brewing – AUPA De All United Pale Ale (AUPA) van Basqueland Brewing vertegenwoordigt met trots een Pale Ale van zeer hoge kwaliteit van ongeveer 5,3% alcohol. Deze AUPA  kent intens hoppige aroma’s met toetsen van tropische vruchten, bloemen, citrusvruchten en kruiden. Dit is geperfectioneerd door de techniek van “dry-hopping” met Columbus en Cascade-hop. Aupa is zowel een begroeting als een aanmoedigingskreet in het Baskisch.... Dit bier wordt gebrouwen door de Baskische brouwerij Basqueland Brewing in San Sebastian te Spanje. Het Basqueland Brewing Project is een vrije nieuwe brouwerij die is opgericht door drie Amerikanen die in San Sebastian wonen en die zich toeleggen op het brouwen van bier op een lijn met de Baskische culinaire ervaring. Een verheven doel voor sommigen, maar niet voor de mannen van Basqueland Brewing. Zij maken hun bier trouw aan stijl voor de verfijnde smaakpapillen van hun geadopteerde paisanos die het evangelie van vers bier prediken wanneer een bierfles niet tegen hun lippen wordt gedrukt. Drink vers, drink lekker en behandel haar in godsnaam als een dame is het credo van Basqueland Brewing.

De brouwers zijn trots om wereldwijde ambassadeurs te zijn voor de Baskische gemeenschap in heel Europa en de wereld. Als vaandeldrager van ambachtelijk bier aanvaarden zij de verantwoordelijkheid om als ambachtslieden en als goede burgers het goede voorbeeld te geven. Vandaar ook AUPA! https://bestebiertje.nl/basqueland-brewing-aupa/

Basqueland Hop Tacos Basqueland Brewing Project (36) Basqueland Hop Tacos is een hazy Session IPA. Een fris en hoppig bier met een alcoholpercentage van 5,5%. Details BrouwerijBasqueland Brewing Project BierstijlSession IPA Alcohol5.5% https://www.bierista.nl/basqueland-hop-tacos

Basqueland Fresh From Scratch Basqueland Brewing Project (36) Basqueland Fresh From Scratch is een Double IPA van 8,0%. Collab tussen Verdant Brewing en Basqueland. Details BrouwerijBasqueland Brewing Project BierstijlIPA - India Pale Ale Alcohol8.0% https://www.bierista.nl/basqueland-fresh-from-scratch

maandag 12 mei 2025

Bruut Wazig NEIPA (5,0%)

Lekker Wazig en extreem fruitig is deze frisse New England IPA (NEIPA) van Bruut. Een hoppige smaakrollercoaster die dankzij 75 kilo aroma hop op 40 hectoliter zijn weerga niet kent. We gebruiken geen bitterhop in de bereiding, maar enkel aromahoppen en die in absurde hoeveelheden. Hierdoor verkrijgt deze Wazig een indrukwekkend fruitig aroma en behoudt het bier een soepele aangename afdronk. Door het gebruik van hop die een tropische zoetheid geeft in plaats van de klassieke bitterhoppen, ontstaat een zacht troebel bier dat eruitziet een smaakt als een biersmoothy. Ook de IPA-liefhebber komt niets te kort, want een overvloed van de welbekende frisse citrus-y-smaken zullen je smaakpapillen gegarandeerd de kost geven. Weetje: De karakteristieke New England ale-gist geeft uniek fruitig esterprofiel dat bij het East Coast type bieren zo gewenst is. !! Bronzen medaille Brussels Beer Challenge 2018 !! 6 or 12 pack? Kies een optie Wazig aantal 1 Spices - Stijl: NEIPA, New England IPA Mout: Gerstemout, Haver, Rogge Hop: 75 kilo aromahoppen 5 % IBU: 30 33 CL 43 Kcal .... Awards Dutch Best Beer Challenge gold 2017 Bronze medaille Brussels Beer Challenge 2018 ... missie Bruut brouwt Bier voor zaken die belangrijker zijn dan geld. Een wereld waarin we meer naar elkaar omkijken en beter voor elkaar zorgen.  https://bruutbier.nl/bieren-shop/wazig/

Bruut Wazig (5,0%) is een New England IPA. De karakteristieke New England ale-gist geeft uniek fruitig esterprofiel dat bij het East Coast type bieren zo gewenst is. New England IPA (NEIPA) Alcoholpercentage 5,0% Een troebel bier die je doet denken aan een biersmoothy Goed te combineren met pittige gamba’s https://www.bierfamilie.nl/bruut-bier-wazig/

Bruut Wazig is een frisse en tropische New England IPA, die een romig en soepel mondgevoel afgeeft. Het wazige volgt pas nadat je er een aantal van gedronken hebt...https://www.hellobier.nl/bruut-wazig-33cl.html

Bruut Wazig is een zogeheten New England IPA (NEIPA) met een alcoholpercentage van 5%. Een hoppige smaakrollercoaster die dankzij 75 kilo aroma hop op 40 hectoliter zijn weerga niet kent. Tijdens het uitschenken zie je een amberkleurig brouwsel met bovenop een witte schuimkraag. Eigenlijk een troebel bier die je doet denken aan een biersmoothy. Zoete- en fruitige aroma’s stijgen op uit je glas. Maar in de afdronk is het typische NEIPA bittertje te herkennen. Ook de echte IPA-liefhebber komt met dit bier aan zijn trekken. Want de overvloed aan frisse citrussmaken zullen de smaakpapillen doen strelen. Hierdoor blijf je lekker dorstig en continue benieuwd naar de volgende slok. Op de Brussels Beer Challenge 2018 heeft de brouwerij met dit bier de bronzen medaille in de wacht gesleept. Kortom: aan de kwaliteit zal het niet liggen. Wij adviseren om Bruut Wazig op koelkasttemperatuur te drinken.... Ondanks dat de brouwmeester van Bruut erop los experimenteert, is het doel natuurlijk een kwalitatief goed bier neer te zetten. En het liefste een bier die het grote publiek ook daadwerkelijk weet te waarderen. Dat is zeker gelukt met de Bruut Wazig. Wanneer op de Brussels Beer Challenge een bronzen medaille in de wacht sleept, dan weet je dat je goed zit. Absoluut een prachtige erkenning voor het vakmanschap van de brouwerij. Tijdens het brouwproces zijn onderstaande ingrediënten gebruikt: Water Gerst Haver Rogge 75 kilo aromahoppen Gist https://www.bierfamilie.nl/bruut-bier-wazig/

75 kilo?!?! 

Bruut Wazig is een India Pale Ale met 5,0% alcohol. Bruut Wazig is een collab die wordt gebrouwen door Brouwerij Bruut Bier in Amsterdam, Brouwerij Bruusk in Tiel.... Wazig is een extreem fruitige en frisse New England IPA (NEIPA) van Bruut Bier. Het bier wordt omschreven als een hoppige smaakrollercoaster. ... Wazig van Bruut Bier wordt gebrouwen met een flinke hoeveelheid aromahop (75 kilo op 40 hectoliter bier) en geen bitterhop. Wazig heeft daardoor een indrukwekkend fruitig aroma en een soepele aangename afdronk. Door het gebruik van hop die een tropische zoetheid geeft in plaats van de klassieke bitterhoppen, ontstaat een zacht troebel bier dat eruitziet en smaakt als een echte biersmoothy.  https://www.biernet.nl/bier/merken/bruut-wazig

Wazig is een frisse biersmoothy. Een smaakrollercoaster die dankzij 75 kilo aroma hop op 40 hectoliter zijn weerga niet kent. We gebruiken geen bitterhop maar enkel aromahoppen in enorme hoeveelheden. Hierdoor verkrijgt het bier zijn indrukwekkende fruitige aroma’s en een zachte aangename bitterheid. Aldus de website. Het maakt me nieuwsgierig. Verdere informatie zegt, dat door het gebruik van hop, die een tropische zoetheid geeft, in plaats van de klassieke bitterhoppen, er een zacht troebel bier ontstaat, dat eruit ziet en smaakt als een biersmoothy. Ook de IPA-liefhebber komt niets te kort, want een overvloed van de welbekende frisse citrus-y-smaken zullen je smaakpapillen de kost geven. Ik word steeds nieuwsgieriger. Een behaalde prijs is de Bronzen medaille Brussels Beer Challenge 2018 !!” Ik kan bijna niet wachten. Dit bier wordt gebrouwen door brouwerij Bruut. Bruut is een brouwerij in Amsterdam. Bij Bruut draait het niet zozeer om een grootschalige productie, maar om plezier te hebben in wat je doet. Ze zijn super trots dat de bieren van Bruut niet onopgemerkt zijn gebleven en je ze op steeds meer plekken kunt drinken. Bruut brouwt frisse ongefilterde bieren, die niet worden gepasteuriseerd. Toegankelijk ongepolijst speciaalbier waarvan de recepten op de Belgische leest zijn gestoeld. Dit moet toch een bier voor mij zijn. Tegelijkertijd worden de bieren verreikt met nieuwe smaken en trends van nu. Dat maakt ze beheerst, vernieuwend en interessant tegelijk. Het moet niet gekker worden. Bruut steunt graag lokale initiatieven, die streven naar een fijnere buurt; waarin je elkaar kent, groet, en helpt. Een deel van de gegenereerde winst komt ten uiteindelijk ten goede aan ons allemaal. Hiermee levert Bruut een kleine bijdrage aan een duurzamere, leukere en meer ontspannen wereld. In cafés, restaurants en in de brouwerij kan er Bruut bier gekocht worden. Een deel van de winst gaat vervolgens naar zonnepanelen of andere initiatieven van 7 Billion Presidents. Met ieder Bruut biertje dat je drinkt ben je dus goed bezig! Bruut heeft zich in februari van 2020 losgekoppeld van de Brouwerij in het Insulinde huisje op het Cruquiuseiland die onder een andere naam verder gaat. Dat is historisch gezien dan weer jammer. Als je deze “goede doelen verhalen” leest, zou je dit bier bijna een TRAPPIST kunnen noemen. Ik denk dat ik in de buurt van een 9 ga komen. Alcoholpercentage is 5 %. Dit maakt het voor mij weer twijfelachtig. En dan de smaak. Om er zeker van te zijn dat alle geschetste smaken de kans krijgen om aan bod te komen, ben ik er echt voor gaan zitten. Dit bier doet sowieso zijn naam eer aan. Prachtig troebel (wazig) biertje. De smaak vond ik toch verrassend. Al proefde ik direct de smaak van koriander. Dat bedierf de smaak niet, al had ik bij de laatste slok wel iets van, jammer van die koriander. Niettemin, ik vind het een aanrader. Ik weet bijna zeker dat ik deze smaak eerder heb geproefd maar kan het niet plaatsen. Ik kom op een 8.0. Ik denk dat ik niet eerder zo’n hoog cijfer heb gegeven voor een bier met een alcoholpercentage van 5%. En de benaming “biersmoothy” is volledig op zijn plaats. http://www.tonproeftbier.nl/blog/2020/09/21/bruut-wazig/

Biersmoothy? Dat kan ik niet echt met elkaar rijmen. Het smaakt fruitig, met mango en dergelijk tropisch fruit. Het heeft weinig hopbitterheid of moutigheid. Het is een fris en fruitig bier, met een matig koolzuurgehalte. Het is niet zuur te noemen, maar ook niet mierzoet. Het is een gebalanceerd bier.  

Bruut Wazig is een bier geladen met hop. De grote hoeveelheden hop geven aroma's van citrusfruit en een stevig bittere afdronk. Deze India Pale Ale is een prima begeleider van uiteenlopende maaltijd en een aanrader voor bierdrinkers die wel van een pittig bier houden.... "Prima NEIPA, voldoet aan alle criteria. Mooi van uiterlijk, ligt goed in de neus, fruitig en fris-bitter van smaak, met een wat droge nasmaak. Nummertje 3 uit de advents bierkalender 2023." https://www.bierista.nl/bruut-wazig

Dit keer was het nummer 2 van de Hello-Advent-bierpakket 2024. 

Brouwerij Bruut Bier is een bierbrouwerij uit Amsterdam (Nederland) die is opgericht in 2014. ... Bruut is een nanobrouwerij in Amsterdam. Bij de brouwerij draait alles om balans en niet zozeer om een grootschalige productie. Grenzeloos enthousiasme en passie voor speciaalbier staan voorop in de bedrijfsvoering. Zij brouwden in eerste instantie als huurbrouwer, maar hebben sinds 2018 een eigen nanobrouwerij / proeflokaal aan de Cruquiusweg in Amsterdam.  https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/amsterdam/bruut-bier

Bruut gelooft niet in ‘ikke ikke ikke.’ Eendere van de winst uit de verkoop van bier geven we terug aan projecten die bijdragen aan een leefbare stad. We brouwen voor een kleurrijk Amsterdam dat voldoende ruimte biedt aan vrije plekken.... Bruut staat voor de schoonheid van ongepolijst speciaalbier. Bier zonder poespas: gebalanceerd, ongefilterd en niet gepasteuriseerd. Toegankelijke Amsterdamse speciaalbieren met vernieuwende smaken die we verrijken met de waardevolle traditie van het eeuwenoude ambacht bierbrouwen. Niet door het nieuwe op het oude te stapelen, maar door vooral aan het werk te gaan met het nieuwe en tegelijkertijd verbindingen te behouden met het goede dat er al is. Dat maakt de bieren van Bruut beheerst, funky en toegankelijk tegelijk. https://bruutbier.nl/

Brouwerij Bruut is een onafhankelijk en duurzaam opererende bierbrouwerij uit Amsterdam. In het voormalige havengebied van Amsterdam (Cruquiusgebied in Amsterdam Oost) vestigt in 2018 de nieuwe locatie van de brouwerij. Inmiddels is de verbouwing afgerond en de brouwinstallatie geplaatst. Bovendien is er een proeflokaal aanwezig. Ook kun je bij deze duurzame brouwerij lekker op het terras vertoeven. Brouwerij Bruut vindt het leuker om te experimenteren met verschillende recepten en ingrediënten dan één bier op grote schaal te gaan brouwen. Voorheen waren de enkel de Bruut Gajes en Bruut Saison op grote(re) schaal beschikbaar. Maar door de enorme populariteit aan de Bruut bieren wordt er in steeds grotere oplage gebrouwen. Daarom is de Bruut Wazig nu ook in ons assortiment beschikbaar. https://www.bierfamilie.nl/bruut-bier-wazig/

Bruut brouwt fris, ongefilterd craftbier. De bieren van Bruut zijn gestoeld op Belgische leest, maar tegelijkertijd behoorlijk funky en eigentijds.Dat maakt ze vernieuwend en interessant. Bruut heeft voor elk wat wils. Want we maken ons bier speciaal voor iedereen die van speciaalbier houdt...Craftbier is een natuurproduct met een eigen verhaal. Bier moet wat ons betreft altijd in balans zijn. Een strak basisbier dat gemakkelijk wegdrinkt is bij Bruut altijd het uitgangspunt. Het is de basis waarop we vervolgens verder bouwen en nieuwe smaken toevoegen. Bier moet de gelegenheid krijgen om op natuurlijke wijze te evolueren in smaak. De bieren van Bruut worden daarom niet gepasteuriseerd en niet gefilterd zodat rijpings- en verouderingsprocessen de ruimte krijgen....Omdat brouwer Sander van Engelen in België twee bieropleidingen en de basisopleiding tot distillateur volgde hebben de bieren van Bruut altijd wel wat Belgische kenmerken. Volgens Sander onderscheiden de bieren van onze zuiderburen zich in balans en doordrinkbaarheid. Balans wil zeggen dat de ingrediënten goed op elkaar afgestemd zijn zodat er geen één in negatieve zin bijdraagt aan de smaak. Belgische bieren zijn volgens ons een tikkeltje te traditioneel en vaak heel zoet. De bieren van Bruut zijn in vergelijking met Belgisch bier lekker droog en ze worden bovendien verrijkt met nieuwe smaken en inzichten van nu. https://bruutbier.nl/nieuws/brutaal-origineel-en-tegendraads/

Speciaalbier is onze passie. Bruut brouwt niet normaal lekker bier met extra veel aandacht voor bierkwaliteit. Onze bieren worden gemaakt in een brouwerij met de modernste brouwtechnologie. Zo kunnen we voldoen aan de kwaliteit waar de markt om vraagt. Het vernieuwen en optimaliseren van onze bieren is een continu proces. Hierbij kunnen we rekenen op technologische adviezen van Biercentrum Delvaux, het toonaangevende kenniscentrum en laboratorium voor ambachtelijke speciaalbieren.... Bruut heeft smaakvolle bieren van de beste kwaliteit. Al onze core-bieren worden in Amsterdam ontwikkeld en gebrouwen bij Brouwerij Anders! (BE) die beschikt over een hightech Duitse GEA-brouwzaal. We brouwen daardoor met de modernste brouwtechnologie wat van beslissende invloed is op de kwaliteit van Bruut bier.... Bruut heeft verschillende bieren ontwikkeld met dry-hopping. Onze recepten finetunen op zoek naar de aangenaamste dryhop-effecten is een doorlopend proces. De juiste dosering, het moment van toedienen en de geavanceerde technische mogelijkheden die we tot onze beschikking hebben zorgen voor geweldig frisse / fruitige hop-aroma’s die kenmerkend zijn voor de bieren van Bruut.... Ongewenste deeltjes geven instabiel bier en worden daarom na de fermentatie en het dry-hoppen verwijderd door de biercentrifuge. Hierdoor verbeteren de kwaliteit en het karakter van het uiteindelijke bier aanzienlijk.... Bruut staat voor de schoonheid van ongepolijst speciaalbier. Bier zonder poespas, ongefilterd en niet gepasteuriseerd. Toegankelijk Amsterdams speciaalbier met vernieuwende smaken dat we verrijken met de nog altijd waardevolle elementen van het eeuwenoude ambacht bierbrouwen. Niet door het nieuwe op het oude te stapelen, maar door vooral aan het werk te gaan met het nieuwe en tegelijkertijd verbindingen te behouden met het goede dat er al is. Dat maakt de bieren van Bruut beheerst, funky en toegankelijk tegelijk.  https://bruutbier.nl/brouwerij-amsterdam/

Okee, ongepolijst, maar wel gecentrifugeerd? Ongefilterd is goed, maar ongewenste deeltjes geven instabiel bier? Ik mis een beetje wat filtratie minder is ten opzichte van centrifuge. bij beide bewerkingen is er toch een soort van polijsten van het bier? 

zaterdag 10 mei 2025

Lieber Waldi Dog Marley And The Waldis Hazy Pale Ale (5,4%)

Merk: Overig Brouwjaar: Land van Herkomst: Duitsland Soort bier: Ale "Ik heb maar één ambitie, weet je. Ik heb maar één ding dat ik heel graag zie gebeuren. Ik zie graag de mensheid samenleven - zwart, wit, Chinees, iedereen - dat is alles." Bob Marley Zutaten: Brauwasser, Gerstenmalz, Weizenmalz, Haferflocken, Hopfen (Citra T90) und Hefe. / Bevat: Brewing Water, Barley Malt, Wheat Malt, Haver, Hops (Citra T90) en gist. Vegan vriendelijk. Het beste voor: 07.02.2026. https://houseofbeers.nl/products/lieber-waldi-dog-marley-and-the-waldis-hazy-pale-ale-44-cl

Deze heb ik eind maart gedronken en beviel me zeer goed. Het NEIPA achtige troebele bier was lekker bitter.

Dog Marley & The Waldis uit Cologne, Nordrhein-Westfalen, Duitsland is een New England Pale Ale van 5,4%. Brouwerij: Lieber Waldi Land: Germany Soort: Pale Ale Alcohol percentage: 5,4% https://www.rebelbeercans.nl/product/lieber-waldi-dog-marley-the-waldis/

De brouwerij Lieber Waldi kende ik niet. Ze brouwen diverse bieren:

Born To Be Waldi uit Cologne, Nordrhein-Westfalen, Duitsland is een New Zealand Double IPA van 8%. Born To Be Waldi is gebrouwen met Motueka T90, Moutere T90 en Nectaron T90 hop. https://www.rebelbeercans.nl/product/lieber-waldi-born-to-be-waldi/

Lieber Waldi – Waldi Home Alone 2 New England IPA with Hyperboost Simcoe. Inhoud: 44 cl Alcoholpercentage: 6,8% https://hetbiermeisje.com/online-bierwinkel/lieber-waldi-waldi-home-alone-2/

Lieber Waldi - Born To Be Waldi ... Bierstijl Double IPA Alcohol 8,0%  https://dorstcraftbeer.nl/products/lieber-waldi-born-to-be-waldi

Lieber Waldi Haka Waldi Lieber Waldi GbR Köln Lieber Waldi Haka Waldi is een NZ New England IPA. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,4%. https://www.bierista.nl/brouwerij/lieber-waldi-gbr-koln

Lieber Waldi Waldi Balboa (2024) IPA - Imperial / Double New England / Hazy DUITSLAND Duitsland - 8% https://www.hopsandhopes.nl/brouwerijen/lieber-waldi

Lieber Waldi Waldi Back To McFly IPA - New England / Hazy DUITSLAND Duitsland - 6.9%  https://www.hopsandhopes.nl/brouwerijen/lieber-waldi

Lieber Waldi Pups Fiction IPA - Imperial / Double New England / Hazy DUITSLAND Duitsland - 7.8%  https://www.hopsandhopes.nl/brouwerijen/lieber-waldi

Where's Waldi? (Summer Edition, 2023) Pilsner - Other DUITSLAND Duitsland - 5%  https://www.hopsandhopes.nl/brouwerijen/lieber-waldi

Maar dan weet ik nog niks over de brouwerij.

Lieber Waldi GbR Brewery in Lindenthal We’re creating modern craft beers for all you beer and dachshund lovers. Original from Cologne, Germany. lieberwaldi.de/ Website ... Adres Blankenheimer Straße 4, 50937 Cologne, Germany https://duckduckgo.com/?q=brewery+lieber+waldi&atb=v315-1&ia=web&iaxm=maps&source=places

Lieber Waldi – Hello, this is us. After a few years of experimenting with brewing we founded ourselves in summer 2020 and started producing our first brews on larger brewing equipment. There was no real goal. We just wanted to make beer and make contacts in the Cologne beer scene. In the meantime, this small passion has become a kind of full-time hobby. Our contract brewery is growing and we are actually doubling our output almost every year. The team has changed over time. Today, Dustin, the founder, and Lars are the faces of Lieber Waldi. We have moved away from our former focus of only wanting to appear regionally and now distribute Waldi nationwide and even in other EU countries. On Untappd, a well-known mobile app for beer ratings, we are the best-rated brewery within a radius of 75 km from Cologne, Germany. Our aim is to constantly improve and further establish ourselves as a recognized craft beer brand with a focus on beer diversity. https://lieberwaldi.de/pages/uber-uns

De brouwerij heeft een zwarte hond als logo, en hun biernamen verwijzen daar ook naar.

Dog Marley and the Waldis is een duidelijke verwijzing naar Bob Markey en de Wailers. Op https://www.youtube.com/watch?v=XiedeLoEDjc is muziek van hen te horen, en op https://www.rollingstone.com/music/music-lists/bob-marley-greatest-songs-937701/ staat een overzicht te lezen.

“Marley sang about tyranny and anger, about brutality and apocalypse, in enticing tones, not dissonant ones,” Mikal Gilmore wrote in 2005. “His melodies take up a resonance in our minds, in our lives, and that can provide admission to the songs’ meanings… He was the master of mellifluent insurgency.” https://www.rollingstone.com/music/music-lists/bob-marley-greatest-songs-937701/

Robert Nesta (Bob) Marley (Nine Miles, 6 februari 1945 – Miami, 11 mei 1981) was een Jamaicaans reggae-artiest. Hij draagt de bijnaam The King of Reggae.[1] Hij was een van de belangrijkste verantwoordelijken voor de doorbraak van reggae buiten Jamaica en gold tevens als belangrijk voorvechter van het rastageloof. Marley had tijdens de jaren 70 over de hele wereld reggaehits, als No Woman, No Cry en I Shot the Sheriff. Hij bracht reggaealbums uit als Exodus en Uprising. Samen met zijn vrouw Rita Marley is hij een symbool voor de rastafari-beweging.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Bob_Marley

the most influential relationship he formed in his youth was with his maternal grandfather, Omeriah Malcolm, who ignited his love for music. Marley continued to forge meaningful relationships throughout his childhood in Jamaica, from Nine Mile to Kingston. A majority of these relationships carried on through adulthood and Marley’s skyrocketing fame. Nine Mile is a small village in Jamaica and is famous for being where Bob Marley was born and, eventually, buried. Only numbering a couple hundred in population, Marley grew up surrounded by a close-knit community until he and his mother moved to Trench Town in Kingston, Jamaica. During his childhood in Nine Mile, Marley became friends with Neville O’Riley Livingston, whom he would later form the iconic ska group The Wailers with. https://historycooperative.org/bob-marley-bio/

Op 6 februari 1945, twee minuten voor half drie 's nachts, werd op Jamaica in Nine Miles, provincie Saint Ann, Robert Nesta Marley geboren. Zijn moeder, het toen 18-jarige tienermeisje Cedella Malcolm, was van Afrikaanse afkomst; zijn vader, de 60-jarige blanke kapitein in het leger Norval Marley, had Engelse ouders.[2] Norval was opzichter voor de Britse koloniale macht op het gebied van landbouw. Marley zag zijn vader, die overleed toen hij tien was, slechts sporadisch. Volgens zijn moeder had Marley zijn zachtaardige karakter en geringe lichaamslengte geërfd van zijn vader. Eind jaren vijftig verhuisde zijn moeder op zoek naar werk naar Trenchtown, een sloppenwijk van Kingston. Marley ging met haar mee. Marley sprak veel over muziek met zijn neef, een voormalige gitarist. Op zijn tiende, terwijl hij nog naar school ging, verdiende hij soms wat geld met zingen op straat. Zijn gitaar maakte hij van afvalhout. Ofschoon hij niet slecht op school was, voetbalde hij liever.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Bob_Marley

Bob Marley started as a young, scrappy 16-year-old musician. He was mentored by the reggae pioneer Joe Higgs alongside his future bandmates Bunny Livingston and Peter Tosh. They would go on to form The Wailers, expanding the band with unforgettable members like Aston Barrett and Donald Kinsey. The Wailers also added the “I Threes,” harmony vocalists after Tosh and Livingston left the band in 1974. From ‘74 on, Marley continued the band as Bob Marley and the Wailers.  https://historycooperative.org/bob-marley-bio/

In 1962, het jaar van Jamaica's onafhankelijkheid, nam Bob Marley solo zijn eerste single op: Judge Not. Later dat jaar volgden nog twee andere nummers, echter zonder succes. Na enige tijd met Bunny Livingston te hebben opgetrokken, richtten de twee samen met Peter Tosh, een andere jongen uit de buurt, een groep op: de Wailing Rudeboys. Die naam veranderde vervolgens in The Wailing Wailers, om uiteindelijk in The Wailers te eindigen. Hun eerste opname was Simmer Down (1964) voor het label Studio One van Clement "Coxsone" Dodd, een van de succesvolste producers van dat moment. Het nummer sloeg al snel aan en vanaf dat moment waren The Wailers niet langer weg te denken uit de Jamaicaanse hitlijsten. Deze eerste nummers van The Wailers waren gebaseerd op de populaire dansmuziek ska. De relatie tussen The Wailers en hun producer verslechterde na enkele jaren: niet alleen bleven de rechten voor de nummers in handen van Clement Dodd, maar hij betaalde hun slechts een fractie van datgene wat hijzelf aan hun hits verdiende. Ontevreden over deze situatie richtten The Wailers in 1967 hun eigen muzieklabel op. ... In 1974 gaf Marley The Wailers een nieuw aanzien. Doordat de vocale ondersteuning van Peter en Bunny wegviel, besloot Bob om zangeressen Rita Marley, Marcia Griffiths en Judy Mowatt (samen de I Threes) in de band op te nemen. Bovendien werd de naam veranderd in Bob Marley and the Wailers. Het eerste album in de nieuwe bezetting opgenomen, was het alom geprezen Natty Dread. Het nummer No Woman, No Cry van dit album zou hun eerste internationale hitsingle worden. Met nieuwe energie en een opeenvolging van internationale tours tilde Bob de reggaestijl naar internationaal niveau. In 1976 was er een heuse reggae-mania in de Verenigde Staten en Bob Marley & The Wailers werden door Rolling Stone Magazine uitgeroepen tot "band van het jaar". Op 13 juni 1976 trad de band voor het eerst op in Nederland in de Jaap Edenhal in Amsterdam. In 1978 gevolgd door een concert in Ahoy in Rotterdam.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Bob_Marley 

In 1977 had Bob Marley een wondje aan zijn teen. Hij nam aanvankelijk aan dat het om een voetbalblessure ging. Toen de wond niet herstelde, werd de diagnose melanoom (huidkanker) gesteld. Hij wilde de teen niet laten amputeren, omdat dat in strijd met zijn geloofsovertuiging was. De kanker sloeg vervolgens over naar zijn maag, en later naar zijn longen en zijn hersenen. In 1980 zakte hij tijdens het joggen in elkaar ten gevolge van een hersentumor. Volgens artsen had hij niet langer dan drie weken te leven. Bob stond er op verder te reizen naar zijn volgende concert. Zijn allerlaatste concert was op 23 september 1980 in Pittsburgh, VS, waarna hij te ziek was om nog verder op te treden. Op 4 november 1980 bekeerde Marley zich terug tot het christendom en werd gedoopt door aartsbisschop Abuna Yesehaq van de Ethiopisch-orthodoxe Kerk in Kingston met de naam Berhane Selassie ("Licht van de Drie-eenheid") (naar de Rastafari-Messias Haile Selassie). Daarna ging hij voor behandeling naar het Duitse stadje Rottach-Egern. In mei 1981 besloot hij terug te vliegen naar Jamaica om daar te sterven, maar kwam niet verder dan Miami waar hij op 11 mei 1981 overleed. Hij stierf in het Cedars of Lebanon ziekenhuis in Miami (nu University of Miami Hospital) op 36-jarige leeftijd aan uitzaaiingen van een melanoom. Hij kreeg op 21 mei 1981 een staatsbegrafenis in Kingston, met gecombineerde elementen uit de Ethiopisch-orthodoxe traditie en rituelen van de Rastafari.[4] Zijn lichaam werd bijgezet in een mausoleum in zijn geboortedorp. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bob_Marley

Bob Marley died at the age of 36 on May 11, 1981, after a four-year struggle against skin cancer. He was diagnosed with acral lentiginous melanoma beneath the nail of his right big toe in 1977. Contrary to popular belief, the melanoma was not caused by a previous soccer injury. He had it – unknowingly – for a while. Doctors advised Marley to amputate the toe that same year to prevent the cancer from spreading to other areas of his body. Doing such, however, would have interfered with Marley’s Rastafari faith. He instead chose to go through a less severe treatment, one that included a skin graft and removal of the nail bed. This was acceptable within his faith and allowed him to continue performing. After Bob Marley’s shocking cancer diagnosis, the musician carried on with life as usual. He even went as far as to plan a 1980 world tour alongside The Wailers: The Uprising Tour. This would be Marley’s final tour before his death the following year. By the time of his final concert in September of 1980, the cancer had spread to Marley’s brain, lungs, and liver. By the end of 1980, it was evident that Bob Marley wouldn’t make a comeback. After months of failed alternative medical treatments, Marley was set to return to his beloved Jamaica. Unfortunately, he never made it back. His condition worsened on his flight home, causing a stopover in Florida for emergency medical care. There, at Cedars of Lebanon Hospital (now the University of Miami Hospital), Bob Marley succumbed to a malignant melanoma.  https://historycooperative.org/bob-marley-bio/

Bob Marley goes down in history as one of the most influential reggae musicians of all time. His lasting impact on music and societies around the world is highlighted through his continued messages of peace, justice, and unity – and his amazing music, of course. https://historycooperative.org/bob-marley-bio/