Behoorlijk stout (9,6%) In deze krachtige stout worden complexe moutsmaken van zowel licht als zwaar gebrande gerst, haver en rogge gecombineerd met de kenmerkende smaken van de Schwarzwälder Kirschtorte, namelijke chocolade, kersen ‘und Sahne’. En is er lactose toegevoegd voor een volle body. Echt een traktatie. (https://www.brouwerijhetij.nl/behoorlijk-stout/)
Brouwerij: 't IJ, Amsterdam Type: Imperial Stout Aroma en smaak: Moutig, geroosterd, kersen, romig mongevoel. Zoetig, medium bitter. 9.6% alcohol, serveer op 8ºC ... Beschrijving: Zwaar gebrande gerst, haver en rogge zijn de basis van deze pikzwarte stout. De combinatie met de kersen en sahne maken van deze "Schwarzwalder Kirchtorte" een ware traktatie! (https://www.hetbiermoment.nl/a-84687446/brouwerij-t-ij/t-ij-behoorlijk-stout-33cl/#description)
Stout kun je zien als een sterke Porter. Een Stout is bovengistend, heeft geroosterde bitterheid en is over het algemeen donkerder dan een Porter. Tonen van geroosterde en gebrande mout, melasse en koffie zijn veel voorkomend. De nasmaak zit vol gebrandheid en bitterheid en heeft vaak wat droppige accenten. Het alcoholpercentage varieert sterk. Lichte Stouts beginnen bij 4%. De zware klassieke Stouts gaan tot 8%. Binnen deze familie zijn uitschieters, zoals de Russian Imperial Stouts die soms meer dan 10% alcohol bevatten. (https://www.bierista.nl/stijl/stout)
Zicht Een Stout is donkerbruin tot zwart met een beide tot bruine schuimkraag. Geur: De geur zit vol gebrandheid en aroma's van chocolade, koffie en niet zelden ook espresso. Smaak In de smaak veel gebrande en geroosterde bitterheid. Tonen van chocolade, bittere chocolade en koffie en soms zelfs espresso. De nasmaak bestaat vooral uit gebrande moutbitterheid. Opmerkingen De bierstijl Stout kent vele familieleden. Elk familielid heeft zo zijn eigen kenmerken. Een Milkstout is bijvoorbeeld zachter van smaak. De lactose haalt de scherpe bitterheid van de geroosterde mout. Een Russian Imperial Stout is een robuust bier met een hoog alcoholpercentage dat kan oplopen richting de 12%. Andere familie zijn bijvoorbeeld Dry Stout, Export Stout, Imperial Stout. Algemene kenmerken Alcoholpercentage: 4 - 8% Kleur: 80-250 EBC Bitterheid: 30-90 IBU Gisting: Bovengistend Glas: Pint Serveertemperatuur: 8 - 12 graden Celsius Smaakcategorie: Intens en Uitdagend (https://www.bierista.nl/stijl/stout)
Het niet voldoen aan dergelijke criteria is ook stout te noemen...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten