Iced Coffee Connaisseur, Moi?
Frappuccino Editions V2
red velvet white chocolate vanilla rainbow sprinkle donut
Ice Destilled Imperial Coffee Stout (18%)
Brouwerij Dutch Bargain
Verstopt in het Zeeuws-Vlaamse landschap vind je Dutch Bargain, een brouwerij van eigenzinnige bieren. In 2011 sloegen drie bierbrouwers (Marc Menue, Stijn Jordans en Thibo Baccarne) de handen ineen en legden de basis voor Dutch Bargain. Hun doel? Een nieuwe dimensie geven aan de mondiale biercultuur. In een snelgroeiende branche is er maar één manier om op te vallen, het maken van kwaliteitsbier met innovatieve eigenwijsheid. Ruim een decennium later heeft Dutch Bargain zich ontwikkeld tot een brouwerij met verkooppunten door heel Nederland en in de grotere Belgische steden. Met een team dat hetzelfde doel voor ogen heeft, brouwen de drie oprichters dag in dag uit een breed scala aan bieren. Van licht pils tot zware barrel aged bieren; er zijn maar weinig bierbrouwerijen die zo’n breed aanbod hebben! (https://www.burgbieren.nl/brouwerij-dutch-bargain/)
Ze hebben een pastry stout uitgebracht die gezoet is met een bijzondere smaakstoffenlading en ook erg alcoholisch is.
Het is een klein blokje met een lange naam. Een hele mondvol... Met 18% behoorlijk zwaar voor zo een lichtvoetige naam. Hoe smaakt het?
Het zwarte bier heeft een zweem van rood over zich. Het schuim is bruin, maar is met een beetje fantasie ook wel een beetje roze te noemen. De geur is zoet. Doet wat denken aan drop. Zoet en wat alcohol zurigheid. Een zuurtje zoals bij een zure mat? Maar hoe smaakt het?
Als ik een slok wil nemen komt er al een alcoholdamp in mijn mond nog voor het bier mijn lippen raakt. Het mondgevoel is dik en prikkelend. De smaak is niet echt stout of koffie, laat staan red velvet of vanille. Alhoewel vanille herken ik wel. Bij een tweede poging om een slok te nemen komt er weer een zoete damp die me de adem beneemt. Dit is een sterk bier. De derde keer houd ik m'n adem in. De smaak is door de alcohol ver naar de achtergrond verdreven. De smaak is eigenlijk zoet. Rode fluweelachtige witte chocolade met vanille en regenboog hagelslag donut? Hoe smaakt dat eigenlijk?
Het mondgevoel is stroperig, en branderig. Ik herken zoetheid, vanille en iets van bessen, kersen of rood fruit. De afdronk en nasmaak lijkt wat te doen denken aan chocolade, maar dan nog mis ik koffie. En stout? Nou ja het is wel een goede Pastry Stout eigenlijk. Al brandt het lang na voor in mijn mond.
Het bier is zoet, maar is het te vergelijken met een frappuccino?
Een frappuccino kan het beste omschreven worden als een ijs cappuccino. Een frappuccino is hierdoor een koud drankje, terwijl een cappuccino uiteraard een warm drankje is. Dit ijsdrankje bestaat uit de nodige ingrediënten. Je hebt uiteraard ijs en koffie voor een frappuccino nodig, maar ook nog melk, zoetstoffen en in sommige gevallen slagroom. Een opvallend kenmerk van een frappuccino is dat je ‘m helemaal naar wens kunt maken. Zeker als je zelf een frappuccino maakt, kun je bijvoorbeeld meerdere zoetstoffen toevoegen. Je bepaalt hiermee volledig zelf wat de smaak van de frappuccino wordt. De geschiedenis van de frappuccino Voor de geschiedenis van de frappuccino moeten we eerst kijken naar een frappé. Dit is een koffiedrankje dat in Griekenland erg populair is. Dit drankje wordt van oploskoffie gemaakt, waarbij de oploskoffie met koud water aangevuld wordt. Een frappé is dus net zoals een frappuccino een koud drankje. Dit drankje werd in Griekenland erg populair, onder meer door marketinginspanningen van Nestlé. Doordat veel toeristen in Griekenland met dit drankje in aanraking kwamen, kwam dit drankje ook naar onder meer ons land en België. Voor de frappuccino zoals we deze nu kennen, moeten we vooral naar Starbucks kijken. Deze koffiegigant is voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe koffiespecialiteiten. Koffiespecialiteiten die bij voorkeur uniek zijn, op het randje van ‘normaal tot gek’ zitten en een specifieke doelgroep aanspreken. Op basis van de frappé is Starbucks haar eigen frappuccino gaat ontwikkelen. Deze frappuccino werd in eerste instantie voorzichtig getest, maar het was al snel duidelijk dat dit drankje op veel lovende woorden kon rekenen. Vanaf dat moment maakt de frappuccino standaard onderdeel uit van het aanbod van Starbucks. Uiteraard doet een goed voorbeeld volgen. Andere koffieketens zijn ook hun eigen frappuccino’s gaan ontwikkelen, maar deze komen nooit exact overeen met de Starbucks frappuccino. Dit komt vooral doordat Starbucks haar ingrediënten en werkwijze nooit openbaar maakt. Voor andere ketens is het daarom gissen hoe de frappuccino van Starbucks precies bereid wordt. Verschillende smaken frappuccino Als je nu naar de website van Starbucks gaat, kom je allerlei verschillende smaken tegen. Enkele van deze smaken zetten we voor je op een rijtje: Caramel frappuccino. Bij dit heerlijke ijskoude drankje maakt Starbucks gebruik van karamel. Door de karamel krijgt dit drankje een zoete smaak. Java Chip frappuccino. Deze frappuccino kenmerkt zich door slagroom aan de bovenzijde. De slag room wordt ook nog voorzien van chocoladesaus. Mocha frappuccino. De Mocha frappuccino is te vergelijken met mokka koffie. Dit is speciale koffie die haar oorsprong vindt in een kleine plaats in Jemen. Vanuit die plaats is deze bittere maar toch zoete koffiesmaak erg populair geworden. Ook Starbucks maakt graag gebruik van deze koffiesoort. Cookies & Cream frappuccino. Deze frappuccino bestaat onder meer uit stukjes koek en een heerlijke slagroom laag. Door de stukjes koek is dit een aardige caloriebom, maar de smaak is wel overheerlijk te noemen. Strawberries & Cream frappuccino. Zoals de naam al doet vermoeden, vind je in dit ijskoude drankje aardbeienstukjes terug. Door de combinatie van aardbei en espresso ontstaat er een unieke smaaksensatie. Dit is slechts een kleine opsomming van de vele Starbucks frappuccino soorten. Als je thuis een frappuccino wilt maken, kun je zelf ook uit heel veel smaken kiezen. (https://www.kafea.nl/frappuccino/)
Dutch Bargain schijnt het te gebruiken als inspiratie voor hun bier, zo zijn er al meerdere versies:
Dutch Bargain Coffee Connaisseur, moi? Frappuccino Edition V1... Dutch Bargain is je favoriete barista nadat je deze Stout gedronken hebt. Een Frappuccino variant van de Coffee Connaisseur door de basisstout op een ice distilled wijze opnieuw uit te brengen. Om het echt een andere smaak te geven is er daarna een flinke berg hazelnoten, kaneel en gezouten karamel aan toegevoegd. Als kers op de appelmoes is er op het einde nog een flinke toef slagroom aan toegevoegd. (https://www.misterhop.com/products/dutch-bargain-coffee-connaisseur-moi-frappuccino-edition-v1)
De V1 is een hazelnoot kaneel gezouten karamel pastry stout.
Dutch Bargain Coffee Connaisseur, moi? Frappuccino Edition V2... Dit is waarschijnlijk de kleurrijkste Stout die ik ooit heb geproefd. Door red velvet, witte chocolade, vanillesiroop en stukken rainbow sprinkle donut aan een ice distilled Coffee Connaisseur, moi? stout te voegen is er een fantastisch eindproduct uitgekomen. (https://www.misterhop.com/products/dutch-bargain-coffee-connaisseur-moi-frappuccino-edition-v2)
De V2 is een pastry stout met red velvet, witte chocolade, vanillesiroop en stukken rainbow sprinkle donut.
Dutch Bargain iced Coffee Connaisseur, Moi? Frappuccino V3 is een zwart gekleurde stout, gebrouwen in Nederland. Deze versie is een uit een reeks van drie verschillende bieren gebaseerd op frappuccino. Deze variant richt zich meer op s'mores met kokosnoot en pandan bladeren. Hij beschikt over een vrij zoet karakter, gepaard met de licht tropische toetsen van kokosnoot. Ze liggen op een bed van licht bittere koffie tonen. Deze serie is ice distilled, een proces dat bieren een zeer hoog alcoholpercentage geven. Voor Dutch Bargain iced Coffee Connaisseur, Moi? Frappuccino V3 betekent dat een percentage van 18%. (https://www.drankgigant.nl/dutch-bargain-iced-coffee-connaisseur-moi-frappuccino-v3.html)
Een van de ijskoffie-varianten van de Coffee Connaisseur van Dutch Bargain. Daar worden deze frappucino’s niet gemaakt door er bolletjes ijs aan toe te voegen, maar door een ice distilled variant van de CCM uit te brengen. Daarbij zijn er Indonesisch pandanbladeren, geroosterde kokossnippers omgetoverd in s’mores. Die s’mores zijn dan weer toegevoegd aan de ice distilled stout. (https://www.dezeeuwsebranding.nl/product/dutch-bargain-coffee-connaisseur-moi-frappuccino-edition-v3/)
De V3 is een marshmallow pandan kokosnoot s'mores pastry stout.
Op https://www.beerdome.nl/nl/dutch-bargain-iced-coffee-connaisseur-moi-frappucc.html staat het mooie bericht: "404 ERROR Uh oh! Volgens mij ben je verdwaald." Ja dat doe je wel met een bier van 18%!
Maar is het lekker? Is het iets om op café te doen? Is het nog bier? Voor mij is het te zoet. Ik mis hopbitterheid. Het plakt. Het is nou niet echt een ruw bier. Het is zoet snoep in een sterke drank verpakt. Niet iets waar ik goed op ga. Het is misschien wel een verwarmend bier voor de koude tijd van het jaar.
Wat vinden anderen ervan?
Op https://www.beeradvocate.com/beer/profile/40123/468228/ vind ik een vermelding, maar geen reviews?
Iced coffee connaiseur moi? Yes I am! At least if its about colourfull frappe! Gimme gimme gimme. For this edition we ice destilled our CCM and walked the rainbow road to collect some red velvet and white chocolate! Later on we drizzeled over vanilla syrup and added some delicious rainbow sprinkle donut chunks. Our advise take a spoon, sit back and give yourself a sugar rush! (https://thewhiskyoffice.nl/product/dutch-bargain-iced-coffee-connaisseur-moi-frappuccino-editions-v2/)
Ja, het is wat... het is zoet en het brandt...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten