Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 18 januari 2023

Ome Wilie Oët Brazilie (2022) van Brouwerij Puuro

In de streekwinkel stond streekbier. Streekbier met exotische landen!?

Ome Wilie Oët Brazilie (2022) van Brouwerij Puuro had een etiket dat opviel. Zie hier: https://brouwerijpuuro.nl/ome-wilie-2022-nieuw-barleywine/ 

Puuro Bierbrouwerij is een bierbrouwerij uit Venlo (Nederland) die is opgericht in 2015.... Puuro Bierbrouwerij is een huurbrouwerij uit Venlo. Rolf Strijbos heeft de brouwerij opgericht in 2015. Daarvoor brouwde hij bier als fanatiek hobbybrouwer.... "Als hobbybrouwer is het allemaal begonnen! Bierbrouwen in een klein brouwketeltje van 30 liter, veel proeven en ontwikkelen om te komen tot de uiteindelijke bieren zoals Weizen met frisse citroen, een Quadruppel met sinaasappel en koriander of tripels met jeneverbes of zoethout. Om de bieren ook nog goed te combineren met gerechten werd besloten om een opleiding Zythologie in België te doen dat is een goed idee gebleken. Hier werd veel inspiratie en nieuwe kennis opgedaan. Dit was de basis van de oude recepten gebrouwen in kleine gelimiteerde oplages van telkens 10 hl." Puuro Bierbrouwerij brouwt en bottelt de bieren zelf, maar ze hebben geen eigen brouwketels. Ze gebruiken de faciliteiten van de Weerter Stadsbrouwerij. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/limburg/venlo/puuro)

De Ome Wilie Oët Brazilie (2022) is een bier gebrouwen door Brouwerij Puuro uit Blerick. Deze Barleywine heeft een alcohol percentage van 10.0%. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brouwerij-puuro-ome-wilie-oet-brazilie-2022)

Ome Wilie is een Barleywine vol met aroma’s van donker fruit, chocolade en rozijnen dat gearomatiseerd is met ouderwets zoethout. De titel wordt ontleend aan het Venloos vasteloavesleedje: ‘Ome Wilie oet Brazilie’, een lied van Ben Verdellen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 10% (40 IBU, 78 EBC) (https://brouwerijpuuro.nl/product/ome-wilie-oet-brazilie/)

De smaak viel me wel op. Het etiket is gelijmd, maar wel op papierbasis. 

«Brouwerij Puuro brouwt in eigen beheer en op natuurlijke en traditionele wijze met kennis, passie en vakmanschap » (https://brouwerijpuuro.nl/ome-wilie-2022-nieuw-barleywine/)

Brouwerij Puuro Puur,natuurzuiver,onvervalst,ambachtelijk, zijn zomaar een paar woorden waar we aan dachten toen wij  in  2014 een naam zochten voor de nog te starten brouwerij die we uiteindelijk Puuro gedoopt hebben. Als hobbybrouwer is het allemaal begonnen! Bierbrouwen in een klein brouwketeltje van 30 liter veel proeven en ontwikkelen  om te komen tot  de uiteindelijke bieren zoals  Weizen  met frisse citroen, Quadruppel met sinasappel en koriander en tripels met jeneverbes of zoethout en om de bieren  ook nog goed te combineren met gerechten  werd besloten om een opleiding Zythologie in Belgie te doen dat is een goed idee gebleken en met veel inspiratie en nieuwe kennis is  op basis van de oude recepten  gebrouwen in kleine gelimiteerde oplages van telkens 10 hl. de opzet van onze brouwerij is niet om steeds meer te produceren maar om steeds nieuwe bieren te ontwikkelen met spannende en smakelijke combinaties .vooral gelimiteerde oplages dus! Hoewel we de bieren zelf brouwen en bottelen  zijn we toch een huurbrouwerij,een brouwerij zonder eigen brouwketels. Momenteel brouwen we onze bieren in de Weerter stadsbrouwerij die we voor de gelegenheid afhuren. de brouwerij heeft een capaciteit van 10 hl per brouwdag (https://hollandcraftbeer.nl/brouwerijen/brouwerij-puuro)

De Vrouw Sloeberjoechems is een bier gebrouwen door Brouwerij Puuro uit Blerick. Deze Russian Imperial Stout heeft een alcohol percentage van 9.0%.  (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brouwerij-puuro-vrouw-sloeberjoechems)

De Sluukske is een bier gebrouwen door Brouwerij Puuro uit Blerick. Deze Belgische IPA heeft een alcohol percentage van 7.0%.  (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brouwerij-puuro-sluukske)

De Hop Falderie is een bier gebrouwen door Brouwerij Puuro uit Blerick. Deze Amerikaanse IPA heeft een alcohol percentage van 6.0%.  (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brouwerij-puuro-hop-falderie)

Het liedje kende ik niet:

Ome Willie oët Brazilië Olé, olé, Ome Wilie oët Brazilië dae is weer heej olé, olé, Signor Wilie zien femilie is d’r auk weer beej die danse met leweit de samba door de stad weej hebbe in gen jaore zô’n fiësta heej gehad Olé, olé, Ome Wilie oët Brazilië is heej,… oeh Ai ai ai ai ai ai, ai ai ai ai ai ai Kôm dans met mich caramba, de vastelaoves-samba Ai ai al ai ai ai, ai ai aiai ai ai Caramba, de samba, olé… Oeh (http://benverdellen.nl/ome-willie-oet-brazilie/) (https://karel2013.nl/jocus/leedjes-teksten/venlo_d2.html)


De persoon Ben Verdellen Engelbert, Johan, Antoon, Gerard – zeg maar “Ben” – Verdellen werd geboren in Venray, op zaterdag 25 januari 1947, als 5de kind, en jongste zoon,  in een gezin van 6 kinderen (3 jongens, 3 meisjes).  Als Ben 2 jaar was, werd zijn vader, die bij de Nederlandse Spoorwegen werkte, overgeplaatst en ging het gezin Verdellen in Blerick wonen.  Ben is dus opgegroeid in Blerick en is bijgevolg een échte “Bliërickse jóng”. (http://benverdellen.nl/de-artiest/)

Zijn muzikale platencarrière is rond 1967 begonnen, ...Bij een opname (in Hilversum) voor het Blerickse koor “De Maaszèngers”, waarbij De Vrijbuiters optraden als begeleidingsorkest, hoorde de bekende orkestleider Jack Bulterman, Ben Verdellen zingen, vond dat hij veel talent had en dat daarmee “iets” moest gedaan worden.  Maar… omdat Ben intussen een 3-jarig optiecontract had getekend bij Johnny Hoes (die er verder weinig of niets mee uitvoerde), konden die plannen helaas niet doorgaan. Intussen was Ben ook begonnen met het schrijven van muziek (en soms ook teksten) voor “vastelaoves-leedjes”, aanvankelijk voor de plaatselijke vereniging “De Wortelepin”, later ook voor “Jocus” in Venlo.  Bij de opnamen daarvoor, kwam Ben Verdellen opnieuw in contact met Jan Theelen. Deze stelde voor om samen met De Vrijbuiters een LP op te nemen.  Hoewel “De Vrijbuiters”, die intussen al zo’n 10 jaar bestonden, niet uitsluitend in het Limburgs zongen, werd toch besloten om een volledige Limburgstalige LP op te nemen.  Dat werd dan de “witte” Vrijbuiters-LP (zonder titel) uit 1980.  (http://benverdellen.nl/de-artiest/)

Wacht eens... het is weer bijna carna.. sorry.. vasteloavond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten