Translate

Zoeken in deze blog

maandag 16 januari 2023

Herder bier

Tijdens een weekendje weg kocht ik bij streekwinkel ‘t Vorst in Velden wat lokale bieren. Op internet eens wat over opgezocht over Herder bier.

Opgericht in 2018 door John Deenen, die eerst 10 jaar ervaring heeft opgedaan als hobbybrouwer. In deze 10 jaar heeft de brouwer zijn visie op speciaalbier vastgelegd in vier ambachtelijk gebrouwen bieren met ieder een eigenzinnig karakter. De locatie van de brouwerij is al even eigenzinnig. Deze bevindt zich namelijk in de kelderruimte onder de woning van de brouwer. Deze kelder is professioneel verbouwd en heeft een eigen AGP. Als kleine brouwerij met een capaciteit van 75 liter per brouwsel begonnen, omdat dit de voorkeur had boven het opschalen naar brouwerijhuurder. In het begin was het bier, vanwege het geringe volume, alleen via thuisverkoop te verkrijgen. De bieren worden op ambachtelijke wijze bereid, met louter natuurzuivere ingrediënten. Deze ingrediënten komen bij voorkeur uit eigen streek; zo wordt er zelfs Veldens hop gekweekt voor het beste resultaat. Niets mag de kwaliteit van de brouwsels in de weg staan. Het zachte Limburgse water is een wezenlijk bestanddeel van de bieren. Door de unieke zachtheid van het water verloopt de omzetting van de uit hop afkomstige alfazuren, in (bittere) iso-alfazuren tijdens het koken beter dan bij ‘hard’ water. Dit komt de smaak van de authentieke bieren van Herder Bier alleen maar ten goede. De bieren kenmerken zich door de langzame gisting en luie afdronk, vandaar de naam Herder Bier. Naast de vier vaste bieren worden er ook seizoensbieren, zoals lente bock, winterbier en herfstbock gebrouwen. Op 10 april 2019 werd bekend gemaakt dat de brouwinstallatie van het Wapen van Well werd verhuisd naar de locatie van Herder Bier. Brouwer John Deenen zocht meer capaciteit want zijn bieren waren niet aan te slepen en het Wapen van Well zocht al een hele tijd een nieuwe plek. Een win/win-situatie dus. Daarmee is de brouwcapaciteit vergroot naar 2 ketels van 130 liter. Het Wapen van Well stopt kort hierna met commercieel brouwen. Vanwege de grotere vraag werd in januari 2021 overgestapt naar een Brewtools installatie van 150 liter. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/2056)

Volgens mij is hun installatie te zien op facebook op https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/314407404_560899712702878_7804106937087809164_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg&_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=8lU8T-b6iCAAX8vRv0F&tn=LXH8G2foyU7TZxMt&_nc_ht=scontent-ams2-1.xx&oh=00_AfDUohTrEZ5xXsCygx5LI1vSfV2AKQhrH3PjcgsYlWT4tw&oe=63C83BB1 en https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/314411137_560899672702882_8197839184577465110_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg&_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=gKRz6XBP2LIAX_zWCyY&_nc_ht=scontent-ams2-1.xx&oh=00_AfD7Z1kmMQVn_0fgk2nRDxGSCQaf2EEA3-dYZ6Q-2o5XDQ&oe=63C896A3

Ze brouwen bier die luisteren naar namen als: Albino Schaop De Kwietwaeg De Meugen Herder Herderin Jaloers Schaop Lente lammetje Naaten Hond Oerschaap Winter Schaop. Het logo is zo'n kromme herdersstaf. De bieren die ik had in fles hadden een sticker als etiket. Dus dat was er niet af met wat in water weken, daar werd de oven voor gebruikt. Op https://www.beersandmore77.nl/brands/herder-bier/ staat een groot assortiment aan bieren vermeld van ze. 

Herder Bier Kwietwaeg is een authentiek gebrouwen zoete Barley wine. Vol van smaak, krachtig met veel alcohol en verwarmend. Details BrouwerijHerder Bier BierstijlBarley Wine Alcohol9.0% CategorieDonker en Rijk (https://www.bierista.nl/herder-bier-kwietwaeg)

Dit bier schink ik uit en ik dronk laatste slok uit de fles, maar dat was niet slim: er kwam een hele klodder gist (?) mee. Smaakte niet vies, maar gaf geen fijn mondgevoel. Het bier deed aan als een ambachtelijk bier. Zelf kan ik niet echt de smaak omschrijven, maar gelukkig kunnen ze dat beter bij Bierista:  

Zicht Karamel kleurig, troebel bier, met weinig koolzuur en een kleine, redelijk houdbare, bijna witte kraag van gemengde belletjes 7,5Neus Volle, moutige en toch ook frisse geur. 7,0Smaak Wat bitter, wat zoet, volmondig en moutig. Het bier is zwaar alcoholisch en laat dat ook merken. En dreunt daardoor nog flink na in afdronk en nasmaak... "Zware jongen, wat moutig wat zoetig en ook wat frisheid er in. Meest opvallend is de intensieve afdronk en nasmaak." Peter Reijntjes  (https://www.bierista.nl/herder-bier-kwietwaeg)

Herder Bier Winter Schaop Herder Bier (4) Herder Bier Winter Schaop is een winters speciaalbier met een volmoutige smaak en een aroma van kaneel en anijs. Details BrouwerijHerder Bier BierstijlWinterbier Alcohol8.0% CategorieDonker en Rijk (https://www.bierista.nl/herder-bier-winter-schaop)

Herder Bier Oerschaop Dubbelbock Herder Bier (4) Herder Bier Oerschaop Dubbelbock is met met Veldense hop gebrouwen en een tikje eigenzinnig! Krachtig, moutig en met dikke tonen van karamel. Details BrouwerijHerder Bier BierstijlBockbier Alcohol7.5% CategorieDonker en Rijk (https://www.bierista.nl/herder-bier-oerschaop-dubbelbock)

Deze heb ik niet geproefd. Ik had laatst wel een bock. Het smaakte ook als een bockbier (logisch).

Herder Bier Herder Bier Naaten Hond Herfstbock Fles 33 cl 7,50%... Een overheerlijke Herfstbock van 7,5% gebrouwen door Herder Bier uit Velden. (https://www.beersandmore77.nl/copy-of-herder-bier-lente-lammetje-overig-fles-33.html)

Naaten Hond….de smaak is beter als dat de naam doet vermoeden!! Groetjes fijne herfst, de Herder. (https://www.facebook.com/herderbier/)

Ik wilde op hun website kijken voor een betere omschrijving, maar bij het daar kijken las ik het volgende:

"De herdertjes lagen bij nachte....Er wordt gewerkt aan nieuwe recepten en aan een verbeterde website."

Tja ik probeer dit blog ook te verbeteren....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten