Translate

Zoeken in deze blog

zondag 8 januari 2023

Kerstbier uit de Advent

Zoals laatst al benoemd heb ik afgelopen jaar een Adventbox doorlopen: https://biervat.blogspot.com/2022/12/advent.html . Het leuke daarvan is dat je dan wat bier overhoudt. En dan zit je op 8 januari nog een Kerstbier te drinken: Tete de Mort~X Mas. Een zoet bruin bier. Is dat zo'n Belgische cultuur? In Bier! van onlangs stond een artikel erover. Ook hier weer meer 'onttovering'. Het kerstbier was niet zo bedoeld. 

Het was een Scotch Ale uit Engeland die in België in zwang raakte zo rond de eerste wereldoorlog. 

De onttovering van de wereld (Duits: Entzauberung der Welt) is het proces van rationalisering waarbij gepoogd wordt om praktische problemen niet meer met magie maar met technologie op te lossen. Het is een concept van de Duitse socioloog Max Weber, voor het eerst tot uitdrukking gebracht in zijn werk Wetenschap als beroep. De onttovering van de wereld wordt door Weber en sociologen na hem gebruikt om de aard van de moderne, bureaucratische, en geseculariseerde westerse samenleving te omschrijven, waarin wetenschappelijke verklaring een hogere waarde heeft dan geloof, en waarin keuzes worden gemaakt op basis van rationele doelen. De toenemende intellectualisering betekent dus niet een toenemende kennis van de levensomstandigheden waaronder men leeft. Maar zij betekent iets anders: het weten ervan of het geloof eraan dat men, als men maar wilde, het altijd te weten zou kunnen komen, dat er dus principieel geen geheimzinnige onberekenbare machten zijn die ertussen zouden kunnen komen, dat men veeleer alle dingen –in principe– door berekenen beheersen kan. Dat echter betekent de onttovering van de wereld. Niet meer zoals de wilde, voor wie zulke machten bestonden, moet men naar magische middelen grijpen om de geesten te beheersen of gunstig te stemmen. Maar technische middelen en berekening volbrengen dat. Dit in het bijzonder betekent de intellectualisering als zodanig. — Max Weber, Wetenschap als beroep, München 1919 (https://nl.wikipedia.org/wiki/Onttovering_van_de_wereld)

Dit bier wordt gebrouwen door de Belgische brouwerij Brasserie du Bocq. Het is een klassiek Waals familiebedrijf gelegen in Purnode, een dorpje in de gemeente Yvoir in de Condroz. Brasserie du Bocq is genoemd naar de Bocq, een zijriviertje van de Maas. In 2015 werd de brouwerij overgenomen door de Belgisch brouwerij Corsendonk. In 1858 begon de landbouwer Martin Belot met het brouwen van bier op zijn eigen boerderij. Aanvankelijk heette het bedrijf Brasserie Belot Frères et Soeur (Belots broers en zussen), omwille van de deelname van vier van de veertien kinderen uit het gezin van Belot. De brouwerij maakte een hele reeks bieren, van tafelbier tot zwaardere bieren en bezorgde de bieren zelf aan zijn klanten. In het jaar 1925 werd de naam veranderd in Brasserie Belot Frères en de leiding kwam dan bij zijn kleinzoon Victor Belot terecht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1942 kwam zijn zoon Joseph Belot aan het roer te staan van de toen inmiddels genoemde Brasserie du Bocq. In 1960 stopte men met de boerderijactiviteiten en in 1967 besloten zijn om alleen nog maar speciaalbier te gaan produceren. In hetzelfde jaar werd de nabijgelegen Brasserie Centrale uit Marbaix-la-Tour overgenomen, waar men bier bleef brouwen tot het jaar 1983. Vanaf dat jaar werden alle brouwactiviteiten weer overgeheveld naar zijn oorsprong, in Purnode. De familie Keersmaekers, eigenaar van brouwerij Corsendonk, nam in 2015 Brasserie du Bocq over. Deze familie had sinds 2010 al aandelen in het bedrijf en liet hun Corsendonk-bieren er ook brouwen. Vanaf 2015 nam Corsendonk de brouwerij volledig over. (https://bestebiertje.nl/tete-de-mort/)

TETE DE MORT X-MAS 8,1% Alc. Vol. Het bier voor het jaareinde Aanblik: Bruin en donker, royaal en met een fijn wit schuim. Neus: Rijk, met vleugjes koriander en zoethout. Smaak: Ronde en zwaar, aangename aroma’s van speciale moutsoorten. Opmerking: drink dit typische eindejaarsbier op 8’ tot 12’. Dit is een topbier om wijselijk met vrienden en familie te degusteren. (https://fbbevents.be/product/tetde-de-mort-x-mas/)

Biereigenschappen Bierstijl Winter Ale Alcoholpercentage 8.1 Land van Herkomst Belgium THT 21-11-2024 Verpakking Fles Volume 330 ml (https://www.justinbeer.nl/brasserie-du-bocq-tete-de-mort-x-mas)

Ik kan de zoethout wel herkennen. De koriander niet zo. Het schuim is bruin. In de neus herken ik trouwens wel koriander, of is het kardemon? Het is een typisch kerstbier naar mijn bescheiden mening....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten