Translate

Zoeken in deze blog

zondag 29 januari 2023

Achel niet langer Trappist!

Op https://biermagazine.nl/biernieuws/abdij-verkocht-aan-ondernemer-achel-niet-langer-een-trappist/ lees ik iets waar ik toch een beetje van schrik:

Abdij verkocht aan ondernemer, Achel niet langer een trappist

Geplaatst op woensdag 25 januari 2023

De Sint-Benedictusabdij van Hamont-Achel, beter bekend als de Achelse Kluis, is verkocht aan de Kempense ondernemer Jan Tormans, zo melden verschillende Belgische media waaronder De Standaard. Nu de brouwerij niet langer onder de abdij van Westmalle ressorteert, is het bier Achel niet langer een trappist. Er blijven in België nog vijf trappistenbieren over: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval en Rochefort.

In januari 2021 verloor Achel al het Authentic Trappist Product-label, omdat door het vertrek van de laatste twee broeders het brouwproces niet langer onder toezicht van monniken gebeurde. Het bier werd sindsdien wel nog als trappist verkocht omdat de Achelse Kluis nog altijd onder de abdij van Westmalle ressorteerde. Maar dat is nu dus ook verleden tijd.

(https://biermagazine.nl/biernieuws/abdij-verkocht-aan-ondernemer-achel-niet-langer-een-trappist/)

De nieuwe eigenaar Jan Tormans heeft het volledige abdijcomplex gekocht, dus zowel de abdij als de brouwerij. Toekomstplannen Jan Tormans wil alle bestaande activiteiten verderzetten. De huidige productie van 5.000 hectoliter per jaar wil hij optrekken naar 12.000 en tegen 2030 naar 40.000 hectoliter. Aan de authentieke recepten van de Achel-bieren verandert er niets. Ze zullen in de Achelse Kluis blijven gebrouwen worden. De nieuwe eigenaar wil ook het toeristisch potentieel van het abdijcomplex verder ontwikkelen en wil op termijn de oude abdij, die beschermd erfgoed is, en de nieuwe abdij uit de jaren ’50 ombouwen tot een bezinningscentrum en gastenverblijf. De Achelse Kluis ligt naast het natuurgebied De Groote Heide op de grens van België en Nederland. De brouwerij blijft de economische speerpunt, maar op termijn zullen er – met respect voor de historische en erfgoedkundige aspecten van de historische site – ook andere activiteiten ontplooid worden, zoals onder andere een gastronomisch restaurant en een kaasmakerij. De uitstraling van de gebouwen en de natuur errond zullen in stand worden gehouden. (https://biermagazine.nl/biernieuws/abdij-verkocht-aan-ondernemer-achel-niet-langer-een-trappist/)

Tja, dat is en pleister op de wonde, maar toch. Niets is voor eeuwig.....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten