Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 3 november 2022

Oat heb ik weer...

Dat heb ik weer. Dacht ik een oatmeal stout van Homeland te gaan drinken... 

Ik dacht daarbij o.a. aan iets zoals Highland Brewing Oatmeal Porter... This smooth-bodied oatmeal porter offers a full mouthfeel, with roasted notes and a touch of cereal sweetness. Slightly nutty and less intense on coffee flavor than others in the style, this is an unfussy ale that blends into the background at gatherings but remains reliable pint after pint. Paired with sharp cheddar, Shepherd's pie or raspberry sorbet, it's just a delight to drink. JOHN HOLL (https://www.winemag.com/buying-guide/highland-brewing-oatmeal-porter/)

De eerste ongezien slok uit het blik was wat wrang, dus toch maar inschenken voor een betere smaakbeleving.  Blijkt het bij het inschenken een blond bier te zijn! dus ik dacht eerst aan een brouwfout of een pale stout (!?), maar nee het is een All Oat Ale. 

Wat is dat nu weer? Het smaakt in ieder geval wrang. Te wrang voor mijn smaak. Het mondgevoel vind ik ook tegenvallen. De kleur (troebel geel) vind ik mooi. Doet me denken aan een (mier)zoette NEIPA. Het witte schuim verdwijnt snel. De koolzuur is ook niet echt aanwezig. Ik weet niet echt wat ik er van moet vinden. Het bier heeft wel smaak. Ik vind het niet lekker, maar ik kan me wel voorstellen dat ik het zou kunnen gaan waarderen. Voorstellen dat kan ik trouwens slecht. Ik stel me soms voor waarbij ik de naam van de ander herhaal. 'Toevallig dan heten we hetzelfde'  Nou nee ik heet niet zo, maar herhaalde gewoon de naam. 

Wat is dat trouwens voor naam Homeland? Doet me denken aan die TV-serie.

Homeland (stylized as HOMƎLAND) is an American espionage thriller television series developed by Howard Gordon and Alex Gansa based on the Israeli series Prisoners of War (Hebrew: חטופים, romanized: Hatufim, literally "Abductees") which was created by Gideon Raff,[1][2] who serves as an executive producer on Homeland. The series stars Claire Danes as Carrie Mathison, a CIA officer with bipolar disorder, and Damian Lewis as Nicholas Brody, a Marine Corps Scout Sniper. Brody was held captive by al-Qaeda as a prisoner of war, and Mathison becomes convinced that he was "turned" by the enemy and poses a threat to the United States. The series storyline grows from this premise, together with Mathison's ongoing covert work. (https://en.wikipedia.org/wiki/Homeland_(TV_series))

De serie is bedacht door Howard Gordon (24) en Alex Gansa en wordt geproduceerd door Fox 21 en Showtime Originals. De serie is gebaseerd op de Israëlische televisieserie Hatufim, ook bekend als Prisoners of War, welke bedacht is door Gideon Raff. Claire Danes speelt in de serie Carrie Mathison, een CIA-agent die ervan overtuigd is dat een Amerikaanse marinier een spion is voor Al Qaida. Deze marinier is acht jaar lang krijgsgevangene geweest van Al Qaida en is in de ogen van de CIA een bedreiging voor de nationale veiligheid. De serie ging in de Verenigde Staten op 2 oktober 2011 in première.[1] Op 11 februari 2018 werd het zevende seizoen vrijgegeven. Het achtste en laatste seizoen werd begin 2020 uitgezonden. In Nederland werd de serie vanaf het eerste seizoen door BNN uitgezonden. In België begon 2BE vanaf 7 januari 2013 met het uitzenden van Homeland. De serie was eveneens tot 31 december 2021 te zien op Netflix. Momenteel is de serie te bekijken op Disney+. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Homeland_(televisieserie))

Wie had als kind kunnen denken dat zo'n kindertekenfilmmerk zich zou gaan bezighouden met dat soort series.... Maar goed we hebben het niet over megalomane mediaorganisaties, maar over bier. 

Brouwerij Homeland werkt vanuit een rijke geschiedenis en een historisch besef aan een eigentijdse brouwerij en bierassortiment. Met een onafhankelijke eigenzinnigheid verrassen we onze klanten uit alle windstreken met een nieuwe wereld van bier. De brouwerij In 2015 zijn Koen Vollaers en Joost Carlier op de oude Marinewerf in hartje Amsterdam een brouwerij begonnen waar het voor iedere bierliefhebber prettig thuiskomen is; Brouwerij Homeland. Eind 2017 heeft brouwerszoon Bart Maes zich door dit illustere duo dronken laten voeren en was het driemanschap een feit. Als hedendaagse vrijbuiters en avonturiers voelen zij zich helemaal thuis op deze historische locatie waar inmiddels een hypermoderne brouwerij is neergezet. Ambacht, innovatie en brouwpassie zorgen hier voor een bijzonder assortiment aan bieren dat elk jaar weer uitgebreid en verbeterd wordt. De brouwers Stoere kerels met liefde voor smaak en brouwketels die het avontuur niet schuwen bij de receptuur en het brouwen van onze ambachtelijke craftbieren. Samen met de rest van de bemanning zorgen de brouwers dat de brouwpassie altijd te proeven is in onze bieren. En met succes! Dit jaar hebben onze bieren 2 gouden en 2 zilveren medailles gewonnen bij The Dutch Beerchallenge! We waren de brouwerij met de meeste medailles. Proost! (https://brouwerijhomeland.nl/onze-brouwerij/)

Niet 1, niet 2, niet 3 maar 4 medailles bij de Dutch Beer Challenge voor Brouwerij Homeland! Goud voor Lorre, Goud voor Scheepsbok, Zilver voor Katzwijm en Zilver voor Brassers Blond. (https://brouwerijhomeland.nl/)

Bij Homeland koersen we bij het brouwen op gevoel, kennis en het avontuur. Onze brouwers laten zich graag inspireren door de nieuwste brouwtechnieken, ingrediënten en alternatieve processen, die bijdragen aan de ultieme smaaksensatie voor alle ambachtelijke bieren die we bij Homeland brouwen. ... Onze hele brouwerij draait bijvoorbeeld niet op gas maar op elektrische stoomgeneratoren die, net als alles op het Marine terrein, draaien op groene stroom. Zelfs onze vorkheftruck rijdt elektrisch. ... Wij maken tijdens het filteren, het scheiden van de wort van de mouten, gebruik van een Meura Mashfilter. Met deze technologie halen we op een veel efficiëntere manier alle bruikbare bestanddelen uit de mout en zodoende hele bijzondere bieren brouwen. Bovendien wordt ook nog eens 30% op de benodigde mouten bespaard, een enorme winst voor het brouwproces én het milieu.  Met trots kunnen we melden dat wij een van de drie craftbier brouwerijen in Nederland zijn, die deze machine bezitten. Het residu wat overblijft na het filteren, de ‘bostel’, bevat trouwens nog ontzettend veel voedingswaarde. De varkens van Boerderij Lindenhoff zijn er blij mee! ... In de brouwerij voeren wij actief water- en warmtemanagement. Naast zo min mogelijk water te verliezen en te gebruiken tijdens het brouwen, afvullen en schoonmaken, wordt gebruikte warmte ook weer opgevangen. Zo wordt het koude water gebruikt voor het terug koelen van warm bier en direct opgevangen en weer teruggeleid naar de boiler. Dit warme water wordt voor de volgende brouw gebruikt om zo energieverlies te minimaliseren.... Brouwerij Homeland is, als eerste van Amsterdam en 1 van de eerste van Nederland, trotse eigenaar van een blikkenlijn. Blik heeft vele voordelen ten opzichte van fles; blik is volledig recyclebaar en een stuk duurzamer dan fles. Daarbij laat blik geen lucht of licht door, waardoor het beter is voor de kwaliteit van het bier. Wij geloven dat bier in blik de toekomst van craft beer is. (https://brouwerijhomeland.nl/duurzaam-brouwen/bier-brouwen/)

Kon je maar een blik in de toekomst werpen om te zien of die verpakking gaat aanslaan. Als ik de laatste slokken uit het blikje mijn mond in laat druppelen voel ik een (r)istig iets. Alsof er wat gist of hopgruis op de bodem lag.   

Als ik trouwens kijk bij de bieren die ze brouwen dan staan daar speciale bieren bij de specials (logisch eigenlijk). Wat te denken van een triple NEIPA of een sour? 

Kraken Triple NEIPA specificaties alc.: 10%, ibu: 30, ebc: 22 Driedubbel gebrouwen troebele en hoppige Tripel NEIPA van 10%. (https://brouwerijhomeland.nl/onze-bieren/)

Wegtrekker Sour specificaties alc.: 6%, ibu: 22, ebc: 8 Een zomerse fris-zure dorstlesser die alle zintuigen prikkelt.(https://brouwerijhomeland.nl/onze-bieren/)

Klapgijp #5 Stout specificaties alc.: 11%, ibu: 55, ebc: 98 Ons Melkmeisje gerijpt op oude Plantation Rum vaten. (https://brouwerijhomeland.nl/onze-bieren/)

Havermeester All Oat Ale specificaties alc.: 4%, ibu: 30, ebc: 6 De hoppen Galaxy, BRU1 en Vic Secret geven een bijzonder aroma. (https://brouwerijhomeland.nl/onze-bieren/)

De Havermeester is trouwens uit de vaart genomen. Waarom zouden ze het niet meer brouwen?

Havermeester All Oat Ale Brouwerij Homeland trapt de zomer af met een unicum: een hazy pale ale gebrouwen met 100% haver. Havermeester is een bier met een lichtbittere en heerlijke fruitige afdronk om je in tropische sferen te brengen. Komt dat zien! Een bier zoals de Havermeester heb je nog nooit eerder gedronken. Hij is gebrouwen met 100% naakte haver, een bijzondere en exlusieve haversoort zonder kaf, die voor ons wordt gemalen door traditionele windmolen de Zandhaas. Zijdezacht Zonder MEURA-filter is dit brouwsel onbegonnen werk, maar zelfs met dit filter hadden we er onze handen vol aan. In de maisch hebben we enzymen toegevoegd voor de omzetting van zetmeel naar suiker, en het filteren duurde tot in de kleine uurtjes. Maar het resultaat mag er zijn: een bier met een zijdezacht mondgevoel met een bittere afdronk. De hoppen Galaxy, BRU1 en Vic Secret geven een bijzonder aroma met tonen van ananas. Een smaakvol en bijzonder bier, waar je er met 4% alcohol gerust nog 1 van kan drinken. ... Untappd "Lichtbittere bite, fruitig en vooral erg ZOMERS." biersoort All Oat Ale ingrediënten haver, water,  hop, gist, specificaties alc.: 4%, ibu: 30, ebc: 6 (https://brouwerijhomeland.nl/bier/ale/havermeester/)

Zijdezacht mondgevoel??? Nou daar is niks meer van te merken...

Op het blik staat ook nog informatie. Het is gelukkig zo'n wikkel-etiket, dus het kan bij mijn etikettenverzameling. 

KOMT DAT ZIEN! Brouwer Homeland pt de zomer af met een unicum: een hazy pale ale gebrouwen met 100% haver. WAYO! Havermeester is een bier met een lichtbittere en heerlijke fruitige afdronk om je in tropische sferen te brengen. 

Nou het brengt me niet in tropische sferen, maar gedurende de 33 cl. is mijn waardering wel gegroeid. De smaak en mondgevoel zijn op zich een uitdaging, maar wel goed te doen. 

Als ik zoek op Havermeester vind ik enkel wat info over havenmeesters.

Een havenmeester, in België ook havenkapitein genoemd, is een functionaris, in dienst van de overheid of van een geprivatiseerd havenbeheer, die belast is met het toezicht op het veilig en economisch gebruik van een haven. Dat kan een zee- of een binnenhaven zijn. Eventueel heeft hij ook het toezicht over vaarwegen, die de haven toegankelijk maken. Door de grote verschillen tussen havens in aard en omvang, is de functie van havenmeester zeer divers. Hij of zij ziet over het algemeen toe op veiligheid, bevaarbaarheid en technische staat van een haven en regelt het gebruik ervan door de scheepvaart. Tevens ziet hij er op toe dat de vaargeul voldoende diep is, dat de kade goed is afgewerkt en dat schippers ordelijk aanmeren. Ook veel jachthavens hebben een havenmeester. In de grotere havens is de havenmeester over het algemeen een ambtenaar. In de grotere havens wordt de taak van de havenmeester ook steeds meer door diverse functionarissen bekleed. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Havenmeester)

Wel vind ik info over oat ale!?

THE BLENDER OAT ALE 500 ml bottle   ABV: 7.25%  IBUS: 25 Appropriately named 'The Blender', Kirk's first foray into recipe development predominantly features malted oats. Deep amber in colour, drinking as smoothly as a breakfast shake. You won't realize til you stand up that it's 7.25% ABV. Pleasant Valley Hops Ontario cluster hops balance out the maltiness with mild floral undertones. (https://parsonsbrewing.com/products/the-blender-oat-ale?variant=37999483093188)

I don't know how many of you are as fascinated as I am by historical brewing manuals, but while searching for information about a lost style known as Yorkshire Oat Ale, I've just stumbled upon a couple that I wasn't previously aware of which are readable in their entirety via Google Books, so I thought I'd share them. The complete practical brewer; or ... - Google Books The town and country brewery book ... - Google Books Definitely some interesting reading in there for those so inclined. Yorkshire oat ale, which as I said led me to these, is a really interesting recipe, particularly as the malted oats don't seem to have been mashed per se, but rather left to stand in cold soft water for twelve hours. There's a related recipe from the era for Edinburgh Oat Ale, wherein the oat malt was mashed conventionally. Both versions were lightly hopped, and the Edinburgh version seems to have had a very high original gravity. Anyone have any guesses as to how an all-oat malt ale would taste? I'm damn curious and I may try it out in the near future. Special bonus off-the-wall historical recipe: The Project Gutenberg eBook of The American Practical Brewer and Tanner, by Joseph Coppinger I posted this link in another thread but I just wanted to draw attention to the fact that it contains a recipe supposedly of Swiss origin that includes rice, mustard, and a good amount of lean beef. It'll take a brewer more adventurous than I to try out that one, but if anyone's crazy enough I'd love to hear about it. (https://www.homebrewtalk.com/threads/oat-ale-and-a-couple-of-sources.134280/) 

Toch weer iets nieuws geleerd, de have-ale bestaat als bierstijl. Al ishet wellicht een niet al te eenvoudige en dus populaire stijl...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten