Translate

Zoeken in deze blog

maandag 25 juli 2022

Pater en Broeder

Waarom hebben tripels soms een naam die verwijst naar de paters of broeders?

Ik ga de tripels Pater Lieven vergelijken met de Broeder Everardus.

Pater Lieven tripel is een licht-amberkleurig bier. De schuimkraag houdt het midden tussen wit en gebroken wit. Een kruidige bitterheid overheerst de neus, al duiken in de geur ook florale toetsen op. Van lichtzoete mout- en alcoholaccenten evolueert de smaak naar een intense bitterheid. Een lange afdronk laat een blijvend aangename indruk achter. Pater Lieven tripel is een hogegistingsbier van 8% abv dat hergist op fles. (https://www.paterlieven.be/beer-type/pater-lieven-tripel/)

Pater Lieven is een Belgisch abdijbier van hoge gisting. Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij Van Den Bossche te Sint-Lievens-Esse in Oost-Vlaanderen. Pater Lieven bier werd de eerste maal gebrouwen in 1957 ter gelegenheid van de St-Livinusfeesten. Het was een amberkleurig bier van 5,7%. In 1997 kwamen er nieuwe bieren, een blonde en een bruine versie. Een jaar later kwam daar nog de Pater Lieven Tripel bij. Omdat het vroegere kerstbier van de brouwerij gebruikt werd voor Pater Lieven Bruin, besloot men in 2000 een volledig nieuw kerstbier te lanceren, Kerst Pater. Datzelfde jaar behaalde Pater Lieven Blond een gouden medaille in de categorie best bottled ales op de Toronto wine & cheese show in Canada. Er bestaan 5 varianten: Blond, blond bier met een alcoholpercentage van 6,5% Bruin, donkerbruin bier met een alcoholpercentage van 6,5% Tripel, amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 8% Wit, stroblond, licht troebel witbier met een alcoholpercentage van 4,5% Kerst Pater, donkerbruin kerstbier met een alcoholpercentage van 9% (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pater_Lieven)

Broeder Everardus is een Tripel met 9,0% alcohol. Broeder Everardus wordt gebrouwen door Muifelbrouwerij in Oss. ... Broeder Everardus is gebrouwen door de Muifelbrouwerij uit Oss. Het bier is een fluweelzachte toegankelijke Tripel met de beste Trappisten gisten. (https://www.biernet.nl/bier/merken/broeder-everardus)

Deze fluweelzachte tripel met een krachtige afdronk wordt gebrouwen sinds 2009. Net als de meeste Muifelbieren zijn er geen kruiden gebruikt, de enige ingrediënten zijn water, mout, hop en gist. Het bier is vernoemd naar Broeder Everardus die tot zijn dood in 1950 gewoond heeft in gebed en beschouwing in het Franciscaner klooster in Megen. Hij is een bekend persoon in de Nederlandse Franciscaner gemeenschap, niet om het minst omdat hij diverse wonderbaarlijke genezingen heeft mogen verrichten. Hij ligt opgebaard in een kapel naast het Megens klooster en zijn graf wordt veelvuldig bezocht. De Broeder Everardus tripel is een goudblond bier van 9% alcohol, met in de basis zachte, volle moutsmaken. In de afdronk komt een milde hopbitterheid opzetten die volledig in balans is met de soepele moutsmaken. Voor de bittering van het bier is de Zuid-Duitse hopsoort Hallertau Mittelfruh gebruikt. Alcohol 9% Mout: Pilsner mout, caramunich 120 mout Hop: Hallertau Mittelfruh Gisting: bovengistend Bitterheid: IBU 25 Kleur: EBC 10 (https://www.muifelbrouwerij.nl/product/5258695/broeder-everardus)

Muifel Broeder Everardus is een mooie goudgele tripel met een ferme witte schuimkraag. Voor de vergisting is een trappistengist gebruikt. Dat levert dikke, fruitige aroma's op. Voor deze Tripel neem je graag even de tijd. (https://www.bierista.nl/muifel-broeder-everardus)

Broeder Everardus Gin infused ... Speciale eenmalige editie van onze tripel Broeder Everardus, geinfuseerd met Schouten distillery Gin uit Schijndel. (https://www.muifelbrouwerij.nl/product/7142836/broeder-everardus-gin-infused)

Okee, bij het bekijken van de etiketten zie ik dat de vergelijking meteen mank gaat. De Everardus is een gin infused bier!?

De Pater Lieven vind ik wat wrang moutig smaken. Past niet echt in mijn smaakpalet. De Broeder Everardus Gin infused proef ik nu en daarbij proef ik duidelijk de gin. De vergelijking is dus nu een tripel met een gin infused tripel. 

Wat Betekent INFUSED in het Nederlands - Nederlands Vertaling Infused infusie infused doordrenkt geïnfundeerd toegediend bezield geïnfuseerd infuus (https://tr-ex.me/vertaling/engels-nederlands/infused)

Het Anker Gouden Carolus Whisky Infused is een heel bijzonder bier. Krachtig van smaak met smaken als vanille, eikenhout en chocolade. Het bier is geïnfuseerd met whisky. Dat is op zo’n manier gebeurd dat zowel de smaak van het bier als de whisky optimaal tot hun recht komen. Dit is een genietbier met een geweldige balans. Infusie van bier Infusie wil niets meer of minder zeggen dan het toevoegen van een andere drank aan het bier, om een extra toets aan de smaak te geven. Vaak wordt whiskey gebruikt, maar port, armagnac en rum zie je ook regelmatig terug komen. ... Bij whiskybieren wordt er daadwerkelijk whisky toegevoegd aan het bier. Dit zorgt ervoor dat het bier een whiskey smaak bij zich draagt. Een bekend voorbeeld van een whiskybier is Gouden Carolus Whisky Infused. Hoe maak je whisky infused bier? Er zijn verschillende manieren om een infused bier te maken. De minst populaire methode is om de whisky rechtstreeks aan een (jong)bier toe te voegen. Een andere methode is om (licht gebrande) eiken houtsnippers, gedrenkt in whisky of andere sterke drank, toe te voegen aan het bier tijdens het gistingsproces. (https://theinfinitekitchen.com/du/wat-is-infused-bier/)

Dat zal bij een gin infused bier net zo gaan denk ik. Ofwel wordt de gin er zo bij geschonken of met die gedrenkte houtsnippers. Het is een eerlijk gezegd lekker bier....

Muifelbrouwerij uit Oss is een unieke lokale samenwerking aangegaan met de Veghelse disilleerderij Schouten Distillery. Dit heeft een nieuw bier opgeleverd: Broeder Everardus Gin Infused. ... De unieke lokale samenwerking tussen de Osse Muifelbrouwerij en de Veghelse distilleerderij Schouten Distillery heeft een prachtig nieuw bier opgeleverd: Broeder Everardus tripel Schouten Gin infused. De eigenaren Martin Ostendorf van Muifelbrouwerij en Erwin Schouten van Schouten Distillery kenden elkaar al langer. Ze besloten eind 2020 een experiment uit te voeren en kleine beetjes van Erwins gins toe te voegen aan Ostendorfs Everardus tripel. (https://www.biernet.nl/nieuws/muifelbier-broeder-everardus-met-schouten-gin-geinfuseerd)

9% ABV 23 IBU... De unieke Khoisan No.3 Buchu Blue Gin van Schouten distillery uit Schijndel geven subtiele kruidige toetsen aan het zachte Broeder Everardus tripel bier. Toffe lokale samenwerking (Oss & Schijndel).  (https://untappd.com/b/muifelbrouwerij-broeder-everardus-schouten-gin-infused-2022/4726004)


Broeder Everardus was in al zijn eenvoud een bijzonder mens en minderbroeder. In gebed en beschouwing leefde hij samen met God voor iedereen. Jan Witte wordt op 25 juli 1868 in Hoorn geboren. Jan groeit op in een welvarend gezin. Als het gezin naar Alkmaar verhuist, wordt Jan daar misdienaar en in Jan begint het verlangen om priester te worden te groeien. De studie’ s op het klein seminarie en het gymnasium zijn te zwaar voor hem, en Jan wordt bakkersleerling. Dit is ook niet wat Jan zoekt en in 1891 kan Jan intreden in het Franciscanenklooster in Alverna. Everardus wordt Jan’ s kloosternaam. Hij is een gezellige en vriendelijke broeder die gevoel voor humor heeft, goed kan vertellen en valt dan ook al op door zijn voorbeeldig gedrag. Na het afleggen van zijn professie wordt Everardus overgeplaatst naar Megen. In Megen wordt Everardus al snel tot portier benoemd. Mensen van alle rangen en standen komen bij hem aan de poort: zwervers, marskramers, echtparen en ouderen komen hem allemaal vragen om een gebed voor een goede toekomst. Everardus maakt geen onderscheid, is een luisterend oor voor iedereen en zegt altijd: “zullen we er samen voor bidden”. Na een val in 1929 wordt het portiers werk te zwaar, omdat Everardus door de val moeilijk kan lopen. Hij helpt mee in de huishouding en krijgt meer tijd om te schilderen. Zijn schilderijen zijn veelal religieuze voorstellingen. Everardus sterft op 22 december 1950 op 82 jarige leeftijd. Hij wordt begraven op het kloosterkerkhof in de kloostertuin. Nu begint de verering van Broeder Everardus te groeien. Iedereen wil het graf van Everardus bezoeken, jong en oud, man en vrouw. Het betreden van een klooster is tegen de regels van het slot. Om niet iedereen teleur te stellen werd besloten om een speciale kapel voor hem naast het klooster te bouwen, met een fraai graf. Tot op de dag van vandaag komen mensen naar zijn graf om Everardus te vragen om voor hen te bidden. Gebedsintenties worden bij Everardus achtergelaten op briefjes die men in zijn mouw of kap stopt. Deze worden allemaal tijdens de donderdagavond mis voorgedragen. Daarna worden deze allemaal bewaard, in een archief, achter de kapel. (https://toerismemegen.nl/bezienswaardigheden/broeder-everardus/)

In het SintJansmuseumKloosterhof in het Noord-Hollandse Noord-Scharwoude is er een tentoonstelling over de minderbroeders franciscanen in Noord-Holland-Noord, in het bijzonder over broeder Everardus. Geboren in Hoorn en getogen in Alkmaar was Noord-Holland de thuisstreek van Everardus Witte. De tentoonstelling is te zien tot eind 2023. (https://www.minderbroedersfranciscanen.net/2022/02/23/twee-tentoonstellingen-over-broeder-everardus/)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten