Translate

Zoeken in deze blog

zondag 1 november 2020

Vicaris

 https://www.vicaris.be/wp-content/uploads/2019/05/tripel-gueuze-fles-glas.pdf

De vicaris (Lat. vicarius = plaatsvervanger) is in het rooms-katholieke kerkrecht de plaatsvervanger van een geestelijk ambtsdrager. Het rechtsgebied van de vicaris noemt men het vicariaat. In de protestantse kerk is de functie van vicaris een tussenvorm tussen bediening en ambt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Vicaris#:~:text=De%20vicaris%20(Lat.,tussenvorm%20tussen%20bediening%20en%20ambt.

Een vicaris-generaal is in de Rooms-Katholieke Kerk de hoogste functionaris die een residerende bisschop bijstaat in de dagelijkse uitoefening van zijn ambt in diens bisdom. De benaming vicaris-generaal komt van het Latijnse vicarius, plaatsvervanger. Een hulpbisschop staat in de kerkelijke hiërarchie hoger dan een vicaris-generaal. De vicaris-generaal is de persoonlijke plaatsvervanger van de bisschop en heeft de dagelijkse leiding over het bestuursapparaat van een bisdom. https://nl.wikipedia.org/wiki/Vicaris-generaal

Vicaris is een Belgisch biermerk dat een aantal bieren van hoge gisting omvat. Het bier wordt sinds 2011 gebrouwen in Brouwerij Dilewyns te Dendermonde. "Vicaris Tripel" werd vanaf 2005 in opdracht gebrouwen bij De Proefbrouwerij te Hijfte. Daarna volgde "Vicaris Generaal" en Vicardin. Vanaf 2009 werd "Vicaris Kerst" gebrouwen waarvan de naam in 2011 wijzigde in "Vicaris Winter". Ter gelegenheid van de officiële opening van de brouwerij in mei 2011 werd "Vicaris 5" gebrouwen. Omdat er later nog veel vraag naar dit bier was, werd dit bier vanaf 2012 op de markt gebracht onder de naam "Vicaris Quinto". In mei 2012 werd "Vicaris Tripel-Gueuze" gelanceerd, de opvolger van Vicardin. Voor dit bier werd "Vicaris Tripel" gemengd met lambik van brouwerij Boon.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Vicaris_(bier)

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vicaris Tripel, goudblond bier met een alcoholpercentage van 8,5%
  • Vicaris Generaal, roodbruin bier met een alcoholpercentage van 8,5%
  • Vicaris Winter, donkerbruin bier met een alcoholpercentage van 10%
  • Vicaris Quinto, stroblond bier met een alcoholpercentage van 5%
  • Vicaris Tripel-Gueuze, blond bier met een alcoholpercentage van 7% (blend van Vicaris tripel en lambik van brouwerij Boon)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vicaris_(bier)

Gelukkig! Nu ik dit lees snap ik het. Ik dronk namelijk laatst een Vicaris Tripel en was erg teleurgesteld in de smaak, maar ik had de Vicardin (thans: Vicaris Tripel-Gueuze) verwacht.

Op hun site: https://www.vicaris.be/nl/onze-bieren/ zie ik dat ze hun etiket vernieuwd hebben... Zal ik maar weer hun gamma moeten aankopen voor de verzameling.


Omschrijving

Vicaris Tripel/Gueuze is de ideale dorstlesser voor de warme zomerdagen. Brouwerij Dilewyns werkt voor dit bier samen met een gerenommeerd geuzesteker uit de Zennevalei.

Het bier is door het complexe samenspel van Vicaris Tripel en gueuze een uniek type bier. De scherpe zurigheid van de spontaan vergiste lambiek wordt door de fruitige en zachte Vicaris Tripel in balans gebracht. Het eindresultaat is een rijk bier met een frisse lichtzurigheid en een zachte afdronk.

Vicaris Tripel/Gueuze is enkel te verkrijgen van mei t.e.m. september (zolang de voorraad strekt).

Alle Vicarisbieren zijn ongefilterd, niet gepasteuriseerd en hergist op fles en vat.

Bitterheid:
29 BU
Kleur:
13 EBC
Energie:
55 Kcal/100ml
Ingrediënten:Water, gerstemout, lambiek, suiker, hop en gist
https://www.vicaris.be/nl/bier/vicaris-tripel-gueuze/


Ik dacht dus deze te gaan proeven, maar ik proefde dus deze:

Omschrijving

Vicaris Tripel is een zacht en toegankelijk bier met een fruitige toets, een aanrader voor zowel de geoefende als de niet-geoefende bierliefhebber. De milde bitterheid en lichte moutigheid geven dit bier een heerlijke afdronk. Door een hoge gisting en koude lagering krijgt deze tripel een aangenaam mondgevoel.

Dankzij de authentieke brouwmethode die brouwerij Dilewyns hanteert heeft dit goudblond bier een stevige en romige schuimkraag.

Alle Vicarisbieren zijn ongefilterd, niet gepasteuriseerd en hergist op fles en vat.

Bitterheid:
26 BU
Kleur:
10 EBC
Energie:
64Kcal/100ml


Ingrediënten:Water, gerstemout, suiker, hop en gist    https://www.vicaris.be/nl/bier/vicaris-tripel/

Tja en wat vond ik er van? Ik vond het een zachte smaak hebben. Deed me denken aan de Spar Tripel van vorig jaar jaar toen ik op de Veluwe ergens was (met dennennaalden). Zoals ik al hiervoor aangaf was ik er zelf niet zo fan van. Nu maar uitkijken naar hun Quinto, tripel-gueuze en hun winterbier. Geen opmerkingen:

Een reactie posten