Translate

Zoeken in deze blog

maandag 9 december 2024

Westvleteren groen = blond

Westvleteren Blond is een van de Westvleteren-bieren, de trappistenbieren uit de huisbrouwerij van de trappistenabdij Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. De Westvleteren Blond heeft een groene kroonkurk en, net zoals de overige Westvleteren-bieren, geen etiket. https://nl.wikipedia.org/wiki/Westvleteren_Blond

Tja, al enige jaren heeft het bier van Westvleteren wel degelijk een etiket. 

Westvleteren bieren met etiket In augustus 2022 werd besloten om de Westvleteren Trappistenbieren van etiketten te voorzien. Tot die tijd ston alle benodigde informatie op de kroonkurk, maar de monniken kozen er voor om mee te gaan in de trend waarbij consumenten volledig worden geïnformeerd over de inhoid van een product. https://www.biernet.nl/bier/merken/westvleteren-blond

In augustus 2022 werd besloten om de Westvleteren Trappistenbieren van etiketten te voorzien. Tot die tijd stond alle benodigde informatie op de kroonkurk, maar de monniken kozen er voor om mee te gaan in de trend waarbij consumenten volledig worden geïnformeerd over de inhoud van een product. Het betekende het einde van een meer dan 75 jaar durend tijdperk.  https://www.biernet.nl/bier/merken/westvleteren-12

Bijzonder, dat op biernet er bij de blond meer typefouten staan bij dan bij de 12!? Ik zou verwachten dat met kopiëren van teksten er weinig mis zou kunnen gaan?

Het bier wordt niet verkocht aan winkels en de horeca en is officieel enkel te verkrijgen bij de abdij zelf en in het café tegenover de abdij (Café In De Vrede). Toch vindt het bier soms in kleine hoeveelheden de weg naar winkels en cafés. De monniken kunnen niet altijd aan de vraag voldoen, maar kiezen ervoor om hun brouwerij kleinschalig te houden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Westvleteren_Blond

Dit meende ik ook, dat het bier zeldzaam was, omdat het niet verkocht mocht worden via de detailhandel, maar enkel direct aan de poort. Met een besteltelefoonlijn met wachttijd die net als call tv vroeger zo lang duurde dat dat al het verdienmodel leek. De slechte verkrijgbaarheid deed de prijs dan ook raketeren. Daar waar dan een flesje in de schappen of in de horeca verscheen, was dat steevast met een hoge prijs. Het schijnt dat de trappisten dat ook door kregen dat de tussenpersonen flink aan hun bieren verdienden. Daarom zijn ze mondjesmaat nu ook aan detailhandels gaan leveren tegen schappelijke prijzen. Deze groene Westvleteren was ca. 4 euro in het schap.   

Wie aan een flesje Westvleteren wil komen heeft eigenlijk twee opties; de eerste is op zoek te gaan naar een lokale doorverkoper en daarbij waarschijnlijk diep in de buidel te tasten. Voor een fles Westvleteren 12 moet je vaak 10 tot 15 euro neertellen. Geen misselijk bedrag.  Een echte liefhebber gaat echter voor de officiële weg door het te kopen bij de abdij zelf. Dat is echter nog lang niet zo eenvoudig. Voorheen moest je bellen naar een speciale telefoonlijn, waarbij naam, contactgegevens en zelfs het kenteken van je auto vastgelegd werden. Tegenwoordig zijn ook de monikken van Sint-Sixtus op het internet te vinden en dus is er een speciale verkoopwebsite opgestart. Hier vind je een kalender met verkoopmomenten. Op die vastgelegde momenten kan je vervolgens maximaal twee kratten (en maar één per soort bier) bestellen en een ophaalmoment afspreken.   https://www.beerwulf.com/nl/artikelen-over-speciaalbier/westvleteren

De status van Beste bier ter werled wil je natuurlijk beschermen en dat doen de monniken dan ook met verve. Belangrijk instrument om de zelf gecreëerde schaarste in stand te houden, is het aan de kopers opgelegde doorverkoopverbod. Zo staat op de website te lezen:  "De Trappist Westvleteren is enkel voor particulieren te koop, waarbij elke koper zich engageert het bier niet verder te verkopen. U bent de eindverbruiker. Op het kasticket wordt vermeld dat U het bier niet in de handel mag brengen. Wij kunnen U hierop aanspreken." Heldere voorwaarden, mét de mogelijkheid om overtreders van het verbod aansprakelijk te stellen wegens contractbreuk. Kom je bij een slijter of café dat toch een of meer van de Westvleteren-bieren tegen een ‘zacht’ prijsje van € 10,- of meer per stuk aanbiedt? Dan weet je dus dat dit illegale koopwaar is. ... Ook aan de muur van de uitgifteplaats en op het ‘kasticket’ word je als koper uitdrukkelijk gewezen op het (door)verkoopverbod. Juridisch gezien niet onbelangrijk, aangezien de koper hierdoor op drie cruciale momenten tijdens het koopproces op zijn verplichtingen wordt gewezen. Zo komt een rechtsgeldige overeenkomst tot stand. https://www.biernet.nl/bier/merken/westvleteren-12

Maar dit is dus niet meer aan de orde, ze kunnen nu dus wel in de detailhandel worden gevonden, maar met een schappelijke prijs.

27 maart 2024 om 15:37 Westvleteren Trappist, voorheen exclusief verkrijgbaar bij de Abdij van Sint-Sixtus in Westvleteren, is tegenwoordig in verschillende Nederlandse slijterijen te koop.... Traditioneel konden liefhebbers van Westvleteren Trappist hun voorraad alleen aanvullen door een afspraak te maken via de iconische "biertelefoon" van de abdij. Deze methode maakte het proces van het verkrijgen van het bier voor velen tijdrovend en soms ontmoedigend. Met de vooruitgang van technologie en veranderende consumentenvoorkeuren heeft de abdij in 2019 de overstap gemaakt naar online reserveringen , waardoor het gemakkelijker is geworden voor bierliefhebbers om hun geliefde Westvleteren Trappist te bemachtigen.... Vorig jaar werd aangekondigd dat het iconische Trappistenbier ook buiten de abdij te koop zou worden aangeboden . Nu heeft het bier de Nederlandse schappen van onder andere Gall & Gall en Mitra bereikt.... Het nieuws dat Westvleteren Trappist nu verkrijgbaar is bij enkele bekende Nederlandse slijterijen, waaronder Gall & Gall en Mitra , heeft opwinding veroorzaakt onder ons bierliefhebbers. Voorheen was het vinden van dit bier buiten de abdij een zeldzame (en ook vooral een dure) aangelegenheid, maar nu kunnen liefhebbers het gemakkelijker vinden, waardoor de toegankelijkheid van dit exclusieve Trappistenbier wordt vergroot. ... De verandering van de distributie is mede tot stand gekomen om woekerprijzen voor het bier tegen te gaan. Een flesje van het bier voor een tientje was in het verleden geen zeldzaamheid. Supermarkt Jan Linders kreeg in 2018 bijvoorbeeld veel kritiek toen zij het bier voor €9,95 per flesje te koop aanboden . De huidige prijzen voor de verschillende varianten liggen tussen de €3,99 en €4,99 als je ze in Nederland aanschaft. Deze uitbreiding van de distributie opent nieuwe mogelijkheden voor bierliefhebbers die niet in staat zijn om de pelgrimstocht naar de abdij te maken. Door Westvleteren Trappist beschikbaar te stellen bij geselecteerde winkels, kunnen meer mensen genieten van de unieke smaken en aroma's die dit bier zo geliefd maken.... Terwijl sommige puristen mogelijk treuren om het verlies van de exclusiviteit, is het belangrijk op te merken dat de abdij nog steeds vasthoudt aan zijn waarden en tradities. De beschikbaarheid van het bier buiten de abdij blijft beperkt en aan de kwaliteit van het bier is uiteraard niets veranderd. De monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren gaan namelijk op jaarbasis ongeveer 790 hectoliter, goed voor ca. 240.000 flessen, naar Nederland uitvoeren. De totale jaarlijkse productie van de abdij ligt op 7.500 hectoliter bier. Ondanks dat je het bier tegenwoordig dus gemakkelijk in Nederland kunt kopen is het zeker de moeite waard om eens een bezoek te brengen aan Westvleteren . https://www.biernet.nl/nieuws/exclusieve-westvleteren-trappist-bij-nederlandse-slijterijen-te-koop

Tja, dan is het dus minder speciaal en exclusief, maar wel zo eerlijk nu de tussenhandelaren buitenspel worden gezet. Naar het schijnt is de doorverkoop voor een paar tientjes per fles teniet gedaan nu het voor een paar euro in de schappen kan staan.

Zeldzaam blond Trappisten bier gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtus abdij te Westvleteren. Exclusief glas ... Westvleteren Blond (exclusief glas) Dit zeer gewilde bier wordt gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtus abdij te Westvleteren. Omdat de vraag naar dit bier groot is en er (helaas) maar kleinschalig wordt gebrouwen is het moeilijk te verkrijgen. De Westvleteren Blond is een licht troebel blond bier met een volle schuimkraag die niet snel inzakt. Het mooie van deze blondine is dat er drie soorten hop zijn gebruikt uit eigen streek. De licht zoete en fruitige geuren nodigen je al snel uit om de eerst slok te nemen. Er komen smaken los van hop en fruit gevolgd door een sterk bittere afdronk die nog een tijdje blijft hangen. De donkere bieren van Westvleteren zijn zeer geschikt om jaren te laten rijpen wat de smaak ten goede zal komen, maar de Westvleteren blond zal het beste smaken als ze vers is. Exclusief glas. https://www.extreme-beers.com/nl/bier/1-trappist-westvleteren-blond.html

Volgens mij koop je dit bier zonder glas...

Maar wat voor bier is deze Westvleteren groen?

Westvleteren Blond is het lichtste van de drie bieren uit de brouwerij van de Sint-Sixtusabdij. Dit goudkleurige bier heeft 5,8% alcohol. Je komt helemaal tot rust met deze Westvleteren Blond in combinatie met een fijn stukje romige of jonge kaas en ook bij een licht vleesgerecht als een carpaccio is deze Blond niet te versmaden. Details BrouwerijSint-Sixtusabdij Trappist Westvleteren BierstijlBlond Alcohol5.8% ... GistingBovengistend IBU41... Zicht Goud geel van kleur en mooie sprankeling van het koolzuur. Mooie volle witte romige schuimkraag die lang blijft staan en heel langzaam inzakt. ... Neus Fruitige / kruidige aroma's van citrus en koriander. Ook het mout en hop zijn goed waarneembaar ...Smaak Tonen van citrus banaan en mout. Niet bitter ... Zicht Zachte schuimkraag, fijne belletjes. Mistig tot troebel en goudkleurig. ... Neus Vol aroma met tonen van zoet fruit (banaan) en het kruidige van koriander en een tikkeltje gras. ... Smaak Wat meer bittere afdronk dan je van een blond kan verwachten. Koolzuur prikkelt aangenaam de tong. ... Zicht Helder blond ... Neus Fruitig en hoppig ... Smaak Zachte, fruitige en hoppige (na)smaak ... Zicht Troebel geel bier met een dikke witte schuimkraag ... Neus Ruikt hoppig, kruidig ... Smaak Zacht in de mond, zurig. De nasmaak is bitter, kruidig en zurig ... Zicht Goudgeel, grote grove schuimkraag ... Neus Citrus geur, denk dan aan limoen/citroen ... Smaak Bittere fruitsmaak, fruit uit de 'citrus-hoek'! (https://www.bierista.nl/westvleteren-blond)

Bijzonder hoe de een zegt 'niet bitter' en de ander zegt 'bittere fruitsmaak'. Dat toont maar weer eens aan hoe subjectief smaak is. Wat zegt Wikipedia erover?

Het bier is een sterk bitter bier met een EBU van 41. Het bier heeft met een EBC van 9 een blonde kleur. Verder heeft het bier een schijnbare vergistingsgraad van 84% en een oorspronkelijke dichtheid van 1,051.[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Westvleteren_Blond

Sterk bitter!! Dat is dus heel wat anders dan 'niet bitter'!? Mogelijk dat de vatbaarheid voor bitter ook afhangt van de context en referentiebieren van een drinker? Iemand die hopbommen van IPA's drinkt zal anders de bitterheid van een bier beleven dan iemand die pastry stouts en NEIPA's gewend is?

Wat zeggen ze er zelf over?

Koel geschonken , kleurt het bier lichttroebel blond met een overvloedige schuimkraag en een sterke pareling. Westvleteren Blond zet aan met een fris en fruitig aroma van aangename citrus en een sterke zeste van limoen. De smaak is mooi evenwichtig met de zoetigheid van de mout en een kordate bitterheid komende van een flinke dosis hop die gebruikt wordt bij het brouwen. Ook in de smaak zorgt de heerlijke citrus voor een fijne en verfrissende toets die voortvloeit tot in de voortreffelijk droge nasmaak.... Alcoholgehalte: 5,8 % Vol. Ingrediënten: water, GERSTEMOUT, suiker, gist, hop.. Datum van minimale houdbaarheid Staat afgedrukt op het etiket in het witte vlak onder de vorm DD/MM/JJ, en geeft aan hoelang het bier zijn eigenschappen behoudt als het onder de juiste omstandigheden bewaard wordt. Deze datum wordt bepaald door de botteldatum met 1,5 jaar te verlengen. Deze datum gevolgd door 2 letters onder de vorm AB of YZ is tevens het lotnummer. Trappist Westvleteren Blond is een bier hergist op fles. Voor de hergisting op fles wordt er tijdens het bottelen een kleine hoeveelheid gist en suiker toegevoegd aan het bier, deze gist zal steeds visueel aanwezig zijn onderin de bodem van de fles. Deze gistbodem is onschadelijk. Bewaaromstandigheden Nooit in direct zonlicht Flessen rechtop bewaren Aanbevolen bewaartemperatuur: 8 - 12 °C Serveertips Aanbevolen serveertemperatuur: 6 - 8 °C Bij voorkeur uitschenken in een kelkglas. Probeer de fles in één beweging voorzichtig uit te schenken en laat de gistbodem in de fles. Deze gistbodem is onschadelijk, maar geeft het bier een bittere afdronk, en maakt het bier troebel. Desgewenst kan deze gistbodem nadien apart gedronken worden. https://www.trappistwestvleteren.be/nl/onze-bieren/trappist-westvleteren-blond 

Wat vind ik er zelf van?

Dit blonde biet met wit schuim is wat troebel. De smaak is opvallend zurig. Dit is geen moutige of kruidige tripel of sterk blond bier. De smaak is fruitig en ik herken inderdaad wat citrus.

Wat vinden anderen ervan?

Westvleteren Blond is een Blond met 5,8% alcohol. Westvleteren Blond wordt gebrouwen door Bierbrouwerij Sint-Sixtus Trappisten in Westvleteren. ... Westvleteren Blond is een ongefilterd bier. Met een hoppig kruidige aroma is de smaak licht en zacht met  een bittere afdronk. ... Westvleteren Blond is een Trappistenbier van de trappistenabdij Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. Met een hoppig kruidige aroma is de smaak licht en zacht met  een bittere afdronk. Westvleteren Blond is een Trappistenbier van de trappistenabdij Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. Dit bier heefft een groene kroonkruk en net zoals alle andere bieren, geen etiket.  Het is een sterk en bitter bier.  https://www.biernet.nl/bier/merken/westvleteren-blond

Hazy yellow with a nice head. The aroma of grains, yeast. Taste of bready notes and oaky notes along with touches of citrus fruit. Really great balance with medium carbonation. A ight body with a smooth feel. Feb 27, 2024 https://www.beeradvocate.com/beer/profile/313/1808/ 

Hazy yellow with a nice head. The aroma of grains, yeast. Taste of bready notes and oaky notes along with touches of citrus fruit. Really great balance with medium carbonation. A light body with a smooth feel. Good beer! May 01, 2024 https://www.beeradvocate.com/beer/profile/313/1808/ 

Look- Color has a foggy golden hue with two fingers of fluffy white head. Very tight bubbles that slowly dissipate. Stunning pour. 5 Smell- Light spice and fruity notes. Some lemon and earthiness as well. 4 Taste- Very mild hops and slightly bitter finish. Light clove and lemon citrus notes. 4.25 Feel- Perfectly carbed with a nice tinglely bite. Crisp with a medium body. 4.50 Overall- Light and crushable. A well balanced and clean beer worthy of being one of the best examples of a belgium blonde. 4.25 May 16, 2024 https://www.beeradvocate.com/beer/profile/313/1808/ 

APPEARANCE: in a word spectacular, almost gave this a 5, pours a gorgeous hazy, gold color with two-fingers off-white head, excellent retention, the head slowly dissipated until a complete cap remained throughout, heavy lacing on the glass, higher carbonation. SMELL: a beautiful nose as well, initially sweet pears and lemon then bread. TASTE: the taste follows the nose, initially sweet fruits like pear and lemon then bread and an earthy hop finish, very complex for the style, the taste really lingered in the most wonderful way. PALATE: medium body and higher carbonation really made this beer show out. OVERALL: This beer is ranked number one for the style, this ranking is well deserved, I did not rank high because of scarcity or hype, it's just a beautiful beer and better than any other I have had in this style, it's not worth what I paid for it but it was either this or hop a plane to Belgium and that would be even more expensive, I have now had all three beers from Westvleteren. I liked the Blonde the best, the Dubbel was a close second and the famous Quad Westvleteren 12 the least among them, but still an excellent beer to be sure. I may never have these beers again but I'm so glad I had the opportunity to try them. Jul 04, 2024 https://www.beeradvocate.com/beer/profile/313/1808/ 

ZICHT/KLEUR Het bier kleurt lichttroebel blond met een overvloedige schuimkraag en een sterke pareling. GEUR Westvleteren Blond zet aan met een fris en fruitig aroma van aangename citrus en een sterke zeste van limoen. SMAAK De smaak is mooi evenwichtig met de zoetigheid van de mout en een kordate bitterheid komende van een flinke dosis hop die gebruikt wordt bij het brouwen. AFDRONK Ook in de smaak zorgt de heerlijke citrus voor een fijne en verfrissende toets die voortvloeit tot in de voortreffelijk droge nasmaak. https://www.mitra.nl/product/westvleteren-blond-33cl

Ja het bier is troebel en niet helder doorzichtig zoals pils. De geur is fris zuurfruitig. De geste dat er limoen of citrus in te herkennen is moet ik aan me voorbij laten gaan. Ik kom niet verder dan zuur in het aanduiden van de geur. De smaakomschrijving met termen als zoete peren, kordate bitterheid en evenwichtige zoetheid zijn voor mij ook te ver van mijn bed. De smaak is complex om te beschrijven, dat dan weer wel. 

Westvleteren Blond is het lichtste van de drie bieren uit de brouwerij van de Sint-Sixtusabdij. Dit goudkleurige bier heeft 5,8% alcohol. Je komt helemaal tot rust met deze Westvleteren Blond in combinatie met een fijn stukje romige of jonge kaas en ook bij een licht vleesgerecht als een carpaccio is deze Blond niet te versmaden. https://www.bierista.nl/bierlijst/top10-Blond-bieren

Westvleteren Blond zet aan met een fris en fruitig aroma van aangename citrus en een sterke zeste van limoen. Koel geschonken, kleurt Trappist Westvleteren Blond lichttroebel blond met een overvloedige schuimkraag en een sterke pareling. De smaak is mooi evenwichtig met de zoetigheid van de mout en een kordate bitterheid komende van een flinke dosis hop die gebruikt wordt bij het brouwen. Ook in de smaak zorgt de heerlijke citrus voor een fijne en verfrissende toets die voortvloeit tot in de voortreffelijk droge nasmaak. https://www.gall.nl/trappist-westvleteren-blond-33cl-447129.html

Prachtig Trappisten Bier van Westvleteren. Heerlijk licht en tamelijk bitter bier dankzij zijn hoppige tonen. Het biertje bevat een lichte smaak van groene appel en citrus wat het een frisse smaak heeft. het bevat een alcohol percentage van 5.8% en is te herkennen aan zijn groene kroonkurk. Wegens zeer beperkte uitlevering maximaal 2 flesjes per bestelling. https://www.drankgigant.nl/trappist-westvleteren-blond.html

Met Westvleteren Blond kun je voortreffelijk genieten! Het frisse en fruitige aroma van citrusvruchten maakt de smaak mooi evenwichtig met de zoetigheid van de mout en de bitterheid van de hop. Goudblond, ongefilterd en een volle schuimkraag; do we need to say more? Stijl : Belgian Blonde https://www.hopsandhopes.nl/bieren/abdij-sint-sixtus-trappist-westvleteren-blond

Westvleteren Blond het lichtste bier van de Westvleteren familie. Het is een lichttroebel blond bier met 5,8% alcohol. Het is een fris en fruitig bier met veel hopbitterheid. Door de mout kan het bier een zoetig karakter krijgen. Het bier heeft een droge nasmaak. https://www.burgbieren.nl/sint-sixtus-abdij/trappist-westvleteren-blond/

Westvleteren blond, trappistbier met 5,8% vol. alc. Een krachtig moutig, fris fruitige smaak, gebrouwen in de Sint Sixtus abdij. Dit noem ik een mooi voorbeeld van brouwkunst: een goed dorstlessend maar tegelijk licht degustatiebiermet een aangenaam hoppige toets. Voor mij ik val wellicht in herhaling hoeft een bier niet zo sterk te zijn om te scoren ! Met deze kan je mij altijd een groot plezier doen. Beetje wazig van uitzicht Belgisch blond bier, tussen en gouden kleur, met een zachte en pluizige witte stabiele schuimkraag. Onze neus merkt bananen, hop, gist en een ietsiepietsie kruidnagel op. Ook in de smaken treffen we die banaan en een hint van koriander, zeer soepele en zeer drinkbaar, kruidig en gist afwerking, met een bijzonder goede hopbitterheid. Mooie body en ook een droog met bitter einde. Volgens mij zeer soepel en zeer drinkbaar kortom ikzelf zweer bij dit “groot” bier van Westvleteren. https://trappistbier.wordpress.com/2012/04/23/geproefd-door-geroen-westvleteren-blond-58-33cl/

Wat kan ik er nog aan achtergrondinformatie over vinden?  

De Sint-Sixtus Abdij (West-Vleteren) brouwt bier ten behoeve van de financiering van de abdij. De abdij kent een rijke historie die al in 1814 begint. In 1839 werd het eerste bier in de abdij gebrouwen en verkocht. Sindsdien hebben de monniken van de abdij hun brouwproces continu geoptimaliseerd. De brouwzalen worden telkens aangepast zodat het bier nog beter gaat smaken. De verkrijgbaarheid van het bier is beperkt. Om aan de bieren te komen, moet er een bestelling worden geplaatst bij de abdij zelf. Bij de abdij worden drie verschillende soort Westvleteren bier gebrouwen: Westvleteren Blond, Westvleteren 8 en Westvleteren 12. https://www.burgbieren.nl/sint-sixtus-abdij/trappist-westvleteren-blond/

Westvleteren blond is één van de bieren van Westvleteren die wordt gebrouwen door de Sint-Sixtusabdij.

De Sint-Sixtusabdij is een abdij van de trappisten in het Belgische Westvleteren. De abdij is onder meer bekend om zijn trappistenbier Westvleteren. De huidige abt is Manu Van Hecke. De bibliotheek telt circa 600 drukwerken van voor 1830 en 40.000 van na die datum. Rond de abdij liggen de Sixtusbossen..... 1814 – Hophandelaar Jan-Baptist Victoor uit Poperinge kwam zich als kluizenaar vestigen in de bossen van Sint-Sixtus, op een plek waar eeuwenlang kloostergemeenschappen hadden gewoond: de Cella Beborna (ca. 806), het klooster van de zusters van het Huis van Sint-Sixtus (1260-1355) en het birgittijnenklooster "Onze-Lieve-Vrouwe van het Heilig Geloove" (1615-1784). 1826 – Enkele trappisten kwamen zich vestigen op de Katsberg en stichtten er een priorij onder de hoede van de moederabdij, Abbaye du Gard. Conflicten en problemen tekenden de eerste tien jaar - de twee eerste priors bleven maar enkele maanden in functie. In 1827 werd Franciscus-Maria Van Langendonck (1760-1836), prior en novicemeester in de Abbaye du Gard, tot prior benoemd op de Katsberg, waar hij de noodzakelijke bouwwerken leidde. In 1831 kwam hij in conflict met zijn medebroeder, procurator Nil Van Hoecke die naar aanleiding van een financieel dispuut met de moederabdij, steun was gaan zoeken bij de bisschop van Cambrai, Louis Belmas (1757-1841). Van Langendonck wilde het gezag niet aanvaarden van iemand die destijds de constitutionele eed had afgelegd. Hij nam ontslag en vertrok uit het klooster, vergezeld door enkele medebroeders. De bisschop benoemde Van Hoecke tot prior van de niet meer door de trappistenorde erkende en erg uitgedunde communauteit - enkele andere monniken waren naar de Gard teruggekeerd. Pas na de dood van de bisschop werd de priorij opnieuw in de schoot van de trappistenorde opgenomen. Zomer 1831 – Prior Van Langendonck kwam met enkele medebroeders aan in Vleteren. Ze sloten zich aan bij de kluizenaar Victoor en stichtten een nieuwe priorij, Sint-Sixtus, opnieuw onder de bescherming van de moederabdij Notre-Dame-du-Gard. 1831-1836 – Een gestadige groei bracht het aantal trappisten in 1835 op 23.[1] Prior Van Langendonck stierf in geur van heiligheid. 1836 – Het klooster kwam onder de jurisdictie van de abdij van Westmalle. 1839 – Ingebruikname van de eerste brouwerij.... 1858 – Twintig broeders vertrokken naar Canada om een kwijnend klooster in Tracadië (Nova Scotia) nieuw leven in te blazen. Het klooster werd abdij in 1876 en verkoos de Belg Dominiek Schietecatte (1834-1915) tot abt. Na twee grote branden trok hij ziek en ontmoedigd in 1898 terug naar Europa en overleed in de abdij Saint-Fons bij Clermont-Ferrand. De Saint Joseph's Abbey verhuisde begin twintigste eeuw naar Spencer (Massachusetts). 1860 – Schenking van grond in West-Vleteren door Dominicus Lebbe. 1871 – De priorij werd tot abdij verheven en koos Dom Benedictus Wuyts als eerste abt.... 1914-1918 – Tijdens de Eerste Wereldoorlog huisden in en rond de abdij vele vluchtelingen. Tegen het einde van de oorlog kampeerden ongeveer 400.000 geallieerde soldaten in de nabijheid. 28 mei 1922 – Inwijding van een vrij toegankelijke Lourdesgrot naast de abdij als dank voor de bescherming tijdens de oorlog. 1940-1945 – Tijdens de Tweede Wereldoorlog kende de abdij moeilijkheden, zowel economische, politieke als op het vlak van de trappistenorde. ... 1945 – Abt Gerardus Deleye beperkte de productie van de brouwerij tot de hoeveelheid nodig om in het onderhoud van de abdij te voorzien. Een jaar later commercialiseerde hij het bier door de licentie toe te vertrouwen aan de Brouwerij Sint-Bernardus in Watou. Mathieu Szafranski, de brouwmeester van Westvleteren werd er partner en bracht de know-how, de originele recepten en de St.Sixtus-gist mee.[2] 1962 – De licentie met de brouwerij Sint-Bernardus werd voor 30 jaar verlengd. 1964 – Bouw van het gastenhuis. 1968 – Bouw van de nieuwe kerk om afzondering van de trappisten te garanderen. De parochie blijft gebruik maken van oude kerk. ... 1992 – Het contract met de Brouwerij Sint-Bernardus liep ten einde en de abdij hervatte zelf het brouwen. Dit om te beantwoorden aan de beslissing dat de benaming "Trappistenbier" enkel nog werd toegekend aan bieren gebrouwen binnen de muren van een trappisten-abdij. De jaarproductie werd beperkt tot 4.800 hectoliter. ... 2005 – Op www.ratebeer.com werd Westvleteren Twaalf voor het eerst uitgeroepen tot Best Beer in the World. 2008-2010 – Stabiliteitsproblemen werden aangepakt. Het gastenhuis werd verbouwd, een deel van de abdij werd afgebroken en een ruimere nieuwbouw opgetrokken naar een ontwerp van Bob Van Reeth. De oude kerk werd verbouwd tot bibliotheek en refter. Samen met de nieuwe abdijkerk maakte ze deel uit van het kloostervierkant, waar ook kapittelzaal, scriptorium, noviciaat, gemeenschapsruimte en ziekenboeg hun plaats vonden, met op de verdieping kamers voor de broeders en in de kelders werkplaatsen. De brouwerij bleef ongewijzigd. Tijdens de bouwwerken verbleven de monniken in het gastenhuis waardoor de abdij tijdelijk geen gasten kon opnemen. 9 oktober 2009 – Ceremonie van de eerstesteenlegging van de nieuwe gebouwen. 2010 – De communauteit bestond uit 26 broeders met een gemiddelde leeftijd van 54 jaar. 2010 – Zes broeders produceerden 'Triduum Paschale', een cd met paasgezangen bij wijze van fondsenwerving voor de bouwkosten.[3] ... 2013 – Bouw van een bottelarij. https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Sixtusabdij_van_Westvleteren

Westvleteren is een trappistenbier dat gebrouwen wordt door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (West-Vlaanderen).... De huidige abdij ontstond in 1831 toen de prior van het pas gestichte klooster op de Katsberg zich met enkele van zijn monniken in de bossen van Sint-Sixtus vestigde bij de kluizenaar Jan-Baptist Victoor. Voor die tijd waren er al op dezelfde plaats of in de nabijheid drie kloosters geweest. Toen de nieuwe abdij gebouwd werd in 1831, hadden de bouwvakkers contractueel recht op twee glazen bier per dag. Om geld uit te sparen besloten de paters de drank zelf te brouwen. Dit bier was echter niet het Westvleteren van vandaag, maar een variant met een alcoholpercentage van amper 2 procent. Later begonnen de paters trappist te brouwen om in hun levensonderhoud te voorzien. Omstreeks 1900 schafte de brouwerij een vrachtwagen aan voor de bezorging. De bierverkoop begon reeds in 1838. De brouwerij werd in 1871 gemoderniseerd en overleefde beide wereldoorlogen. In 1945 besliste de abt dat de productie zou worden beperkt, omdat de brouwerijactiviteiten te veel van de energie van de religieuze gemeenschap opeisten. Het jaar daarop besliste hij het brouwen en commercialiseren voortaan onder licentie toe te vertrouwen aan de Brouwerij Sint-Bernardus in Watou. Een beperkte brouwerijactiviteit bleef in de kloosterbrouwerij plaatsvinden. De licentie werd in 1962 voor 30 jaar verlengd. Toen die in 1992 ten einde liep werd de volledige brouwerijactiviteit opnieuw door de abdij overgenomen. Er waren ondertussen heel wat Europese en andere regelgevingen tot stand gekomen. Zo mag alleen nog het label 'Trappistenbier' worden gebruikt, indien het bier ook daadwerkelijk binnen een trappistenklooster gebrouwen wordt. Besloten werd om de productie te beperken tot wat genoeg opbrengt voor het levensonderhoud van de monniken, te weten 4.700 à 4.750 hectoliter of te wel 60.000 kratten van 24 flesjes per jaar.... Het bier wordt niet verkocht aan winkels en de horeca en is officieel enkel te verkrijgen bij de abdij zelf en in het café tegenover de abdij (Café In De Vrede). Toch vindt het bier soms in kleine hoeveelheden de weg naar winkels en cafés. De monniken kunnen niet altijd aan de vraag voldoen, omdat ze ervoor kiezen om hun brouwerij kleinschalig te houden. De hype ontstond er toen het bier werd verkozen tot "beste bier van de wereld". Dit zorgde voor lange rijen wanneer de abdij opnieuw bier beschikbaar had, zelfs al werd het aantal kratten bier per auto beperkt tot 1 à 2 (uitzonderlijk 3) naargelang het soort Westvleteren dat te koop wordt aangeboden. Sinds 25 september 2006 moet telefonisch gereserveerd worden voor men het bier kan komen afhalen. Omdat er maar één telefoonlijn is, kan het lang duren voordat men verbinding krijgt. Op de website van St. Sixtus is informatie te vinden over hoe het bier te verkrijgen is. Om misbruik te voorkomen houden de paters het telefoonnummer en nummerplaat van de afhaler van het bier bij. Klanten moeten daarna minstens 60 dagen wachten totdat ze een volgende bestelling kunnen plaatsen.[1] Anno 2020 is het bestelsysteem overgegaan van de telefoonlijn op een webwinkel, die maar op bepaalde dagen anderhalf uur open is voor een bepaalde hoeveelheid kratjes. Hierbij wordt men in een digitale wachtkamer geplaatst totdat er besteld kan worden.[2] In januari 2021 startte de brouwerij een pilootproject waarbij naast 'afhaal'-besteldagen ook 'thuislever'-besteldagen op de bestelkalender worden gemeld. De bestelling op 18 januari 2021 was beperkt tot 1 krat per klant, en dit enkel voor klanten in België.[3] In 2008 begon een grote verbouwing in de abdij van Westvleteren. Omdat de kosten hiervan hoger uitvielen dan geraamd besloot de abdij in 2011 om in samenwerking met de winkelketen Colruyt 93.000 verrassingspakketten te verkopen. Dit pakket, met daarin 6 flesjes Westvleteren 12 en twee degustatieglazen, kreeg de naam "Westvleteren XII bouwsteen" mee. Het pakket werd enkel verkocht in ruil voor een waardebon uit Knack, Le Vif of De Standaard, en kostte 25 euro.[4] In april 2012 is deze actie in Nederland herhaald in samenwerking met de groothandel Sligro. Klanten van Sligro konden zich inschrijven op één "bouwsteen", waarna het pakket kon worden afgehaald voor 27,50 euro excl. BTW.[5] Op 14 december 2012 werd het bier voor de allereerste maal geëxporteerd naar Amerika. De 15.000 "bouwpakketten" met telkens zes flesjes Westvleteren 12 en twee glazen werden aangeboden voor de prijs van 85 dollar (ca. 65 euro) en waren in één dag uitverkocht.[6].... Westvleteren Twaalf (10,2%) werd meerdere malen door het internationaal bierforum Ratebeer tot beste bier ter wereld verkozen.[7] Westvleteren Acht (8%) staat op de 19e plaats op dezelfde lijst. De Westvleteren St-Sixtus Abdij werd verkozen tot de op drie na beste brouwerij ter wereld. Hierdoor ontstond een run op de bieren en werd het nog moeilijker om ze te verkrijgen. Door de hoge vraag en het lage aanbod wordt Westvleteren Twaalf op verkoopsites zoals eBay tegen hoge prijzen verhandeld, hoewel dit uitdrukkelijk tegen de wens van de abdij ingaat. In 2011 werd Westvleteren 12 door Test-Aankoop na een test van 210 speciaalbieren uitgeroepen als behorende tot de 18 beste bieren (bieren waarover de 30 proevers unaniem lovend waren).[8] ... Er worden vier soorten bier gebrouwen, waarvan de lichtste uitsluitend voor de bewoners van de abdij is bestemd. Aan het publiek worden verkocht: Trappist Westvleteren Blond (groene kroonkurk): blond bier van 5,8% Trappist Westvleteren Acht (blauwe kroonkurk): bruin bier van 8% Trappist Westvleteren Twaalf (gele kroonkurk): bruin bier, genaamd 'abtsbier' van 10,2% Tot 1998 werd ook nog een Trappist Westvleteren Zes (rode kroonkurk) gebrouwen. De flessen dragen geen etiket. https://nl.wikipedia.org/wiki/Westvleteren_(bier)

Westvleteren: het is een naam die tot de verbeelding spreekt. Niet vanwege de roem van het dorp zelf, want deze deelgemeente van Vleteren kunnen de meeste mensen niet op een kaart aanduiden. Als je de naam van het dorp Vleteren intikt op Google is de derde foto zelfs eentje van een auto die in een gracht ligt... Maar dit onbeduidende dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen heeft een enorme troef in handen: hier huist de abdij Sint-Sixtus, waar de trappistenbrouwerij Westvleteren gevestigd is. Westvleteren is een naam die voor bierliefhebbers wereldwijd erg veel betekent. In 2005 verkozen de gebruikers van de toonaangevende website Ratebeer.com de Westvleteren 12 tot beste bier ter wereld. Dit leidde tot een ongelofelijke hype en droeg bij aan de mythische status van dit bier. De monniken van de abdij brouwen in erg kleine hoeveelheden, wat alleen maar meer mensen nieuwsgierig maakt. De Westvleteren bieren Er zijn op dit moment drie varianten van het trappistenbier: deze heten Westvleteren Blond, Westvleteren 8 en Westvleteren 12. De laatste is de populairste en wordt steevast bovenaan lijstjes met de beste bieren ter wereld geplaatst. De Westvleteren 8 doet het in zulke lijstjes ook niet slecht en volgt meestal op korte afstand. ... Dat de Westvleteren 12 een veel makkelijker te verkrijgen tweelingbroer heeft, is misschien wel het slechtst bewaarde geheim van de bierwereld. In 1946 besloot de Sint-Sixtus abdij dat haar bieren alleen voor intern gebruik geproduceerd zouden worden. Het brouwen voor "buiten" (winkels en cafés) werd uitbesteed aan een kaasmaker uit het nabijgelegen Watou, genaamd St. Bernard. Zij kregen de beschikking over het recept én de brouwmeester van de abdij. Destijds kreeg dit 'Sixtus Abt 12' bier zelfs het trappistenlogo mee. Totdat dit in 1992 een beschermd keurmerk werd en de productie van authentieke trappistenbieren binnen de muren van de abdij moest plaatsvinden. Sint-Sixtus trok de volledige productie van 'hun' Westvleteren 12 weer naar zich toe, maar St. Bernard is 'hun' bier ook altijd blijven verkopen onder de naam St. Bernardus Abt 12. Tegenwoordig zijn er wel lichte smaakverschillen te bespeuren tussen de twee bieren, maar die haal je er eigenlijk alleen uit als je de twee bieren naast elkaar proeft. Dat is dan ook een zeer leuk idee voor een proeverij!https://www.beerwulf.com/nl/artikelen-over-speciaalbier/westvleteren

Dus er zijn/waren:

Westvleteren rood

Westvleteren Zes was een van de Westvleteren-bieren, de trappistenbieren uit de huisbrouwerij van de trappistenabdij Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. Het bier werd tot 1998 gebrouwen. De Westvleteren Zes heeft een rode kroonkurk .... Brouwer Sint-Sixtusabdij Oorsprong Westvleteren, België Type Trappist Gisting ongefilterd, hoge bovengisting Alcoholpercentage 6,2%, in volume Graan gerst Kleur bruin https://nl.wikipedia.org/wiki/Westvleteren_Zes

Westvleteren blauw 

Westvleteren Acht is een van de Westvleteren-bieren, de trappistenbieren uit de huisbrouwerij van de trappistenabdij Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. De Westvleteren Acht heeft een blauwe kroonkurk ... Het bier is een bitter bier met een EBU van 35. Het bier heeft met een EBC van 72 een donker koper, bruine kleur. Verder heeft het bier een schijnbare vergistingsgraad van 88% en een oorspronkelijke dichtheid van 1,072.[1]... Brouwer Sint-Sixtusabdij Oorsprong Westvleteren, België Type Trappist Gisting ongefilterd, hoge bovengisting Alcoholpercentage 8%, in volume Graan gerst Kleur donker koper, bruine kleur (72 EBC) Smaak zoetig, fruitig aroma met meloenachtig accent Bitterheidsgraad 35 EBU https://nl.wikipedia.org/wiki/Westvleteren_Acht

Westvleteren 8: Dit amberkleurige bier (Alc. 8% Vol.) zou je het kleine broertje van de XII kunnen noemen, maar dan doe je het tekort. Dit krachtige, bruine bier is vol van smaak en past perfect bij een lekkere biefstuk of een zoet dessert. Geen wonder dus dat de Westvleteren 8 opduikt in dezelfde lijstjes als de eerder genoemde 12: dit bier heeft meer dan genoeg te bieden en heeft een geheel eigen cultstatus opgebouwd. ... De Westvleteren 8 heeft een gelijkaardig profiel: het bier is goed houdbaar en wordt zelfs beter als je het een tijdje in de kelder laat rijpen. Serveer het op een temperatuur van zo’n 12 graden voor de beste ervaring. Als je geen Westvleteren-glas kan vinden, dan volstaat een glas van een andere trappist, zoals bijvoorbeeld Westmalle of Chimay. Dit bier past perfect bij rood vlees dus drink het gerust bij een flinke steak of bij een gebraad. https://www.beerwulf.com/nl/artikelen-over-speciaalbier/westvleteren

Westvleteren geel

Westvleteren Twaalf is een van de Westvleteren-bieren, de trappistenbieren uit de huisbrouwerij van de trappistenabdij Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. De Westvleteren Twaalf heeft een gele kroonkurk en, net zoals de overige Westvleteren-bieren, geen etiket. Het bier is een bitter bier met een EBU van 38. Het bier heeft met een EBC van 79 een donker bruine kleur, maar is nog wel doorschijnend. Verder heeft het bier een schijnbare vergistingsgraad van 86% en een oorspronkelijke dichtheid van 1,090.[1]... Brouwer Sint-Sixtusabdij Oorsprong Westvleteren, België Type Trappist Gisting Ongefilterd, hoge bovengisting Alcoholpercentage 10,2%, in volume Graan Gerst Kleur Donkerbruin (79 EBC) Smaak Bezit een romig aroma en een uiterst rijk, caramelachtig, moutig smaakpalet Bitterheidsgraad 38 EBU https://nl.wikipedia.org/wiki/Westvleteren_Twaalf

Westvleteren 12 (of Westvleteren XII): Een donkere, roodbruine quadrupel (Alc. 10,2% Vol.) en het vlaggenschip van de abdij. Dit bier is sinds 2005 al op talloze plaatsen uitgeroepen tot beste bier ter wereld. Dat is niet alleen omwille van de uitstekende eigenschappen van het bier, ook de beperkte beschikbaarheid speelt een rol. Net zoals een zeldzame postzegel voor een postzegelverzamelaar is dit bier de Heilige Graal voor bierliefhebbers. ... We beginnen met de Westvleteren 12 (XII). Allereerst moet je weten dat de Westvleteren XII jarenlang goed blijft. Als je ongeveer een jaar kan wachten is de smaak van het bier al wat tot wasdom gekomen, en als je bereid bent om twee jaar te wachten dan proef je het bier op zijn best! Dit bier drink je best iets onder kamertemperatuur, rond de 10-12 graden.Een Westvleteren XII koud serveren is sterk af te raden, omdat het bier dan ‘gesloten’ blijft: de essentiële aroma’s en smaken komen onvoldoende tot hun recht. Let op bij het inschenken dat je de gist in de bodem van het flesje niet zomaar mee in je glas giet. Proef eerst van het bier zonder gist en voeg het optioneel dan pas toe. De gist kan je ook apart in bijvoorbeeld een borrelglaasje proeven. Zo kun je vergelijken! https://www.beerwulf.com/nl/artikelen-over-speciaalbier/westvleteren

Zou de Westvleteren groen dan een Westvleteren Vijf kunnen zijn?

Westvleteren Blond: Dit lichte, blonde bier (Alc. 5,8% Vol.) is de jongste telg van de Westvleteren-familie. Dankzij de drie soorten hop uit eigen streek kun je er zeker van zijn dat je de smaak van Westvleteren in je glas krijgt. Misschien een vreemde eend tussen de donkere bieren waar de brouwerij om bekend staat, maar evengoed een prachtig trappistenbier. ... De Westvleteren Blond mag je in tegenstelling tot de twee andere Westvleteren-bieren wel wat kouder serveren. Een temperatuur van 6 graden is ideaal, dus dit bier kun je best even in de koelkast laten afkoelen. Omdat deze blonde variant behoorlijk wat hop bevat, is het bier maar beperkt houdbaar en drink je het best zo snel mogelijk na aankoop. Verder kun je hier ook best wat zeevruchten bij serveren, wij denken dan graag aan een karakteristieke mosselpot van de Belgische kust. https://www.beerwulf.com/nl/artikelen-over-speciaalbier/westvleteren

Alles bik elkaar genomen vond ik dit blonde bier wel een degelijk bier. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten