Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 5 juni 2024

Wetenschappers brouwen bier zoals in 1574 en ontkrachten mythen

Wetenschappers brouwen bier zoals in 1574 en ontkrachten mythen (https://historianet.nl/cultuur/gastronomie/wetenschappers-brouwen-bier-zoals-in-1574-en-ontkrachten-mythen)

Eerst brouwden de onderzoekers het bier precies zoals het in het 16e-eeuwse Ierland werd gemaakt. Daarna analyseerden ze het brouwsel en ontdekten ze dat verschillende aannamen over alcoholgebruik in die tijd niet klopten.  (https://historianet.nl/cultuur/gastronomie/wetenschappers-brouwen-bier-zoals-in-1574-en-ontkrachten-mythen)

GEPUBLICEERD OP 03.06.24 DOOR MARIA APPEL

Een multidisciplinair team van historici, archeologen, microbiologen, landbouwdeskundigen, ambachtslieden, mouters en boeren is erin geslaagd om bier te brouwen zoals dat in 1574 in Dublin Castle in Ierland werd gedaan. Hiervoor werden 16e-eeuwse biervaten, gewassen en processen bestudeerd, en dat ging er zeer gedetailleerd aan toe. Het uiteindelijke brouwsel heeft nieuwe inzichten over bierconsumptie opgeleverd en gangbare ideeën over de alcoholcultuur van het verleden uitgedaagd. ... Het grote experiment maakt deel uit van het project FoodCult, dat de voedselcultuur in Ierland tussen 1550 en 1650 bestudeert. De resultaten van het drie jaar durende project laten zien dat het bier in veel opzichten lijkt op de pils zoals we die nu kennen. Hoewel de bierconsumptie ongetwijfeld van dag tot dag verschilde, staat het vast dat de mensen in de 16e eeuw meer bier dronken dan wij nu doen.  (https://historianet.nl/cultuur/gastronomie/wetenschappers-brouwen-bier-zoals-in-1574-en-ontkrachten-mythen)

Uit een verslag van Dublin Castle blijkt dat de bewoners en werknemers in 1574 479 okshoofden bier dronken. Een okshoofd is een middeleeuwse inhoudsmaat.
De jaarlijkse bierconsumptie van Dublin Castle bedroeg zo’n 120.000 liter.
De bronnen vermelden niet hoe die hoeveelheid werd verdeeld. In The Historical Journal schrijven onderzoekers dat het neerkomt op 2,8 tot 4,73 liter bier per dag voor elke persoon op het kasteel.
Uit een andere historische bron blijkt dat een Ierse metselaar uit Christ Church meer dan 7 liter bier dronk op dagen dat zijn werk extra zwaar was. (https://historianet.nl/cultuur/gastronomie/wetenschappers-brouwen-bier-zoals-in-1574-en-ontkrachten-mythen)

Tja liters per dag zegt niet zo veel want hoe secuur mat men dat eigenlijk? Hoe lang duurde zo een dag? En hoeveel drink je zoal op een dag normaal al?

Mensen konden in de 16e eeuw meer bier drinken omdat het alcoholpercentage lager lag. Dat is een wijdverbreide aanname, maar volgens de onderzoekers klopt het niet. Het bier uit Dublin Castle had een alcoholpercentage van circa 5 procent. De onderzoekers ontdekten ook dat de arbeiders niets moesten hebben van licht bier van rond de 2 procent, omdat ze het ongezond vonden. Dit geeft aan dat de mensen overdag behoorlijk dronken moeten zijn geweest, alleen al door wat ze voor en na hun werk dronken. (https://historianet.nl/cultuur/gastronomie/wetenschappers-brouwen-bier-zoals-in-1574-en-ontkrachten-mythen)

Welke wetenschappers en op basis waarvan dan? Zijn er middeleeuwse arbeiders geïnterviewd? 

Als je in de 16e eeuw dorst had, moest je een biertje drinken. Dit is een andere wijdverbreide opvatting. Het idee is dat water vervuild was en daarom gevaarlijk om te drinken. Maar ook dat is een mythe.  (https://historianet.nl/cultuur/gastronomie/wetenschappers-brouwen-bier-zoals-in-1574-en-ontkrachten-mythen)

Ook dat vraag ik me af. Was er niet zoiets als pest, tyfus en dergelijke?

Voedselhistoricus Susan Flavin vertelt over bierbrouwen en het onderzoek op de website van historianet en er is meer informatie over het brouwexperiment te lezen..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten