Translate

Zoeken in deze blog

maandag 17 juni 2024

TIPA en Hop Kief

TIPA staat voor Triple India Pale Ale. Het is een zwaardere variant van de reguliere IPA en heeft gemiddeld genomen een alcoholpercentage van maar liefst 10%. Kenmerkend voor dit bier is zijn hoppige en intense smaak. Sommigen noemen een TIPA zelfs de meest smaakvolle en bitterste variant van alle IPA’s tot nu toe! (https://www.burgbieren.nl/bierassortiment/ipa-india-pale-ale/tipa/)

TIPA is het acroniem van Triple India Pale Ale. De extra zware variant van de IPA. Bitter door het hoge hopgehalte en sterk door het hoge alcoholpercentage van tussen de 9 en 12% dus. In overtreffende trap zou je Session IPA, IPA, Double IPA en Triple IPA hebben qua smaakintensiteit. ... Omdat een Triple IPA zo’n hoog alcoholpercentage heeft, brengt dit een zoet-alcoholische smaak met zich mee wat eigenlijk niet hoort in een IPA. De balans wordt daarin dus gebracht door extreme hoeveelheden hop toe te voegen. Dit maakt de TIPA zo intens. ... Er is redelijk wat overlap tussen wat je DIPA of TIPA zou mogen noemen. Over het algemeen kun je stellen dat een IPA tot ongeveer 7,5% alcohol zou mogen bevatten, een Double IPA tussen de 7,5% en de 9,5% en een Triple IPA 9,5% en hoger. (https://www.misterhop.com/tipa-bier)

De TIPA, ofwel de Triple IPA, is een intens gehopt en heel stevig bier, met een alcoholpercentage van rond de 10%. Deze relatief nieuwe bierstijl geniet veel populariteit, zeker met de enorme fruitigheid die men IPA's weet te geven. (https://www.hop-in.nl/collections/tipa)

TIPA valt bij Beer in a Box in het Bitter & Growl segment. Een zwaarde variant van de Double IPA (droog, blond, bitter, sterk en hoppig) waarin alles "tripel" is. Het bier is bitterder, hoppiger, sterker en fruitiger dan een double IPA, maar ook hier moet de doordrinkbaarheid nog goed zijn. (https://www.beerinabox.nl/bierstijlen/tipa/111/)

Als je je afvraagt wat een TIPA nu precies is, dan kunnen we hier geen exact antwoord op geven. Er zijn namelijk geen specifieke regels waaraan een bier moet voldoen om als een TIPA te worden bestempeld. Een bier is een TIPA zodra de brouwer dit beslist. Wel kan er over het algemeen worden gesteld dat een TIPA qua hopkarakter vergelijkbaar is met de DIPA, maar zich onderscheidt door zijn dikke, stroperige structuur. (https://www.burgbieren.nl/bierassortiment/ipa-india-pale-ale/tipa/)

Ik schenk een TIPA in vanuit blik. Het bleekgele bier geurt hoppig als een IPA. De smaak is zoeter dan gedacht en in de afronk is een plakkerige zoetheid aanwezig. Bij de tweede keer inschenken wordt het bier plots ondoorzichtig. Het is nu zo geel als een sinaasappelsap!?!? De biterheid heeft een firsfruitig zuurtje in zich zoals bij jus d'orange. Het prikt zoals gistig fruitsap. De koolzuur is aanwezig, maar niet zoals bij frisdrank. Het witte schuim verdween snel. 

De hop in het bier zijn volgens het etiket: centennial, citra, mosaic, en nelson sauvin. Die hop zou het een mooie bitterheid moeten geven, maar het is te zoet naar mijn smaak. 

Het is een Floem – SLOW SIPPER II (2024)... SLOW SIPPER v2 zoals je hem verwacht. Vol, zacht & fruitig met een heerlijke bittere bite. SLOW SIPPER is wederom gehopt met Centennial, Citra, Mosaic & Nelson Sauvin. En niet zomaar Nelson Sauvin, maar als extra dryhop techniek hebben we SubZero Hop Kief™ gebruikt van @freestylehops. Dit geeft SLOW SIPPER nog meer de complexe fruitsmaak die de Nelson Sauvin afgeeft. Met nr. 1 als zijn voorganger werd grotendeels dezelfde moutstort, waterprofiel en gist gebruikt. De hoppen geven een unieke en complexe mix van verschillende fruitsmaken. Dit alles weer ondersteund door dat vol en zacht-romig mondgevoel. Cheers! Hops: Centennial, Citra, Mosaic & Nelson Sauvin  (https://www.debiersalon.nl/product/floem-slow-sipper-ii-2024/) 

Zicht Lichtgeel en troebel met mooi wit schuim ... Neus zoetmoutig, fruitig ... Smaak zoetmoutig, redelijk vol/creamy mondgevoel. Frisse prikkel, fruitig, iets steenfruit, citrus, iets kruidig. Bloemig/grassig en lekker frishoppig met een fijne bittere afdronk. fris prikkelend, iets wrang/droog in de nasmaak. (https://www.bierista.nl/floem-slow-sipper-ii--2024-)

Ik vind het bier wat zuur en ik mis de harsbiterheid. Steenfruit? Hmm citrus kan ik plaatsen ne zoals de iets wrange nasmaak.

Wat is Hop Kief?

Freestyle SubZero Hop Kief™ This is a liquid drop hop and super efficient post-fermentation addition. Our SubZero Hop Kief is extremely versatile and although intended for dry hopping it can even be added to the brite tanks prior to carbonation and packaging to give your beer a flavour/aroma boost.  Our hop kief has all the flavour intensity of Freestyle pellets and is designed to be true-to-lot, delivering the same flavour/aroma profile as the individual hop lot from which it is made. We recommend starting with about at 33% substitution rate, although you can go as high as 50% of the normal T90 pellets in a dry hop.  SubZero Hop Kief™ can be used in ways that traditional pellets can’t, giving you more options with your brewing process.  It can be added super late to lift the flavour and aroma of your beer (immediately before packaging). Our SubZero Hop Kief™ provides efficiency gains, it can be substituted for traditional pellets, giving you more beer yield.  SubZero Hop Kief™ can also deliver attributes that might be hard to achieve with traditional pellets, such as creamier mouthfeel and a complex juicy profile for your beer, helping you achieve a different character than might be possible with various forms of pellets. Freestyle SubZero Hop Kief™ is made with a process that allows us to extract all the desirable flavour and aroma compounds, unlike other products you may have used.  Many other products claim to be solventless but actually use CO2 as a solvent, meaning that compounds that aren’t soluble in CO2 don’t end up in your beer.  For example, free thiols are not typically solubilized in CO2.  It’s liquid dry-hop made with a cryogenic, solventless, patent pending separation process. It's all-natural, 100% New Zealand grown hops and designed to deliver flavour intensity, brewing efficiency and new dry hop options.  SubZero Hop Kief™ delivers the full spectrum of flavour compounds in a normal T-90 pellet without the vegetative matter. It is intended for flavour/aroma use on the cold side or whirlpool and not as a bittering concentrate. SubZero Hop Kief™ is produced in an FDA and cGMP compliant food and pharmaceutical manufacturing facility. It contains about 33% USP food-grade ethanol by volume for food safety and ease of use. DOSING INSTRUCTIONS: SubZero Hop Kief™ is easily dosed in-line when transferring fluid between vessels or dosed directly into fermentation vessels + brite vessels. SubZero Hop Kief™ is partially diluted with USP food-grade ethanol (~33% EtOH by volume).  Lightly shake/swirl the bottle to gently homogenize the contents before use.  275 mL containers hold lupulin equivalent to 5 kg (11 lb) of T-90 pellets. Dry-hop T-90 Pellet Reduction:  SubZero Hop Kief™ can be substituted for 50+% of the T-90 pellets in a normal dry-hop. We recommend starting with a ~33% substitution for a highly hop-forward ale. Pre-fermentation Addition:  Make sure fluid temperature is <140°F (60°C).  We recommend pulling some fluid (approx. 2x the volume of SubZero Hop Kief™ you plan to dose) and mixing gently.  Fluid can be added in the whirlpool or in-line when transferring fluid to a fermentation vessel. Mid-fermentation Addition:  We recommend pulling some fluid off the FV (approx. 2x the volume of SubZero Hop Kief™ you plan to dose).  Mix gently and this mixture can be pushed into the vessel with an inert gas or simply poured into the top of your vessel. Post-fermentation Addition:  We recommend pulling some fluid off the BV (approx. 2x the volume of SubZero Hop Kief™ you plan to dose).  Mix gently and this mixture can be pushed into the vessel with an inert gas or simply poured into the top of your vessel.  SubZero Hop Kief™ can also be dosed during transfer between FVs and BVs or even at carbonation with adequate mixing into finished beer. STORAGE AND BEST-BY:  SubZero Hop Kief™ is new and our shelf-life recommendation may evolve as we get further data. It should be cold stored at -2 to 4°C.  SubZero Hop Kief™ performs best if used within 2 years of processing.  After opening, it should be used within 6 months if the bottle is re-purged with inert gas and stored cold. TRUE-TO-LOT:  SubZero Hop Kief™ delivers the same consistent flavour/aroma profile as the individual hop lot from which it is made.  It contains all the polar compounds and polyphenols present in T-90s and does not contain a volume of EtOH that would solubilize more hydrocarbons than a typical T-90 dry hop.  WORKS WITH OTHER HOPS FORMS:  SubZero Hop Kief™ is variety/lot specific pure hops. It combines well with T-90s, T-45s (aka Cryo, Lupomax, CGX, etc.), whole cone hops and/or other hop concentrates (Incognito, CO2 extract, etc.).  We’re not aware of any product incompatibilities. REDUCED SHIPPING COST: SubZero Hop Kief™ comes in recyclable aluminum bottles that are cheaper and easier to ship and store versus pellets. GROWN WITH LOVE, FULL OF TERPS AND THIOLS!!! (https://www.freestylehops.com/hop-varieties/subzero-hop-kief/)

SubZero Hop Kief is an all-new concentrated hop product from Freestyle Hop Farms. Similar in concept to cryogenic pellets, Hop Kief is essentially concentrated lupulin (the good stuff) from hops, leaving behind nearly all of the vegetal matter from the plant. (https://shop.mikkeller.com/products/let-s-try-kief)

Kief (from Arabic كيف kīf, "Joy, pleasure"[1][2]), sometimes transliterated as keef, also known as "Dust" and "Chief" a.k.a cannabis crystals among other names, refers to the pure and clean collection of loose cannabis trichomes, which are accumulated by being sifted from cannabis flowers or buds with a mesh screen or sieve. Like some other cannabis concentrates, it contains a much higher concentration of THC and other psychoactive cannabinoids than that of the cannabis flower from which it is derived. Since it contains a higher level of THC, many consumers choose to add collected kief to their cannabis for a more intense "high"; by the same token, this preparation may induce unwelcome levels of intoxication. (https://en.wikipedia.org/wiki/Kief)

Simpel gezegd is kief een geconcentreerde verzameling van trichomen. Trichomen zijn de ijzige kristallen die je wiettoppen bedekken. Ze bevatten de hars van de wietplant, die vol zit met cannabinoïden en terpenen. Trichomen zijn verantwoordelijk voor de high die je voelt als je wiet gebruikt, dus je kunt je voorstellen dat kief een uitstekende manier is om tot de kern van de wietervaring te komen. Kief is ideaal als je van concentraten houdt, maar er niets voor voelt om te investeren in de dure apparatuur die nodig is om een ingewikkeld wiet extract te maken, zoals BHO. ... Kief is de rauwe vorm van hasj. Hasj wordt gemaakt door een grote hoeveelheid kief te verzamelen en deze aan zowel druk als hitte te onderwerpen. Hierdoor ontstaat er een zacht, compact balletje. De hitte en druk zorgen ervoor dat de trichomen uit elkaar vallen en versmelten. Dit proces verandert enigszins hun uiterlijk, smaak en effect, waardoor je een meer verfijnde ervaring krijgt.... In Marokko wordt kief traditioneel verzameld en vervolgens tot blokken hasj geperst, zoals je die van je lokale coffeeshop kent. In India wordt kief gemaakt door wiettoppen tussen de handen te drukken totdat deze vol zitten met hars. Vervolgens worden de handen tegen elkaar gewreven om de hars tot een bal te rollen. Deze vorm van hasj staat ook wel bekend als charas. Gelukkig kun je tegenwoordig met een fatsoenlijke grinder je eigen kief verzamelen! (https://www.zamnesia.nl/blog-kief-wat-is-het-en-hoe-maak-je-het-n843)

Maar er is meer te vinden over TIPA:

NETIPA staat voor New England Triple IPA. Deze zeer fruitige variant van de TIPA wordt gebrouwen met een heel late hopgift, genaamd de Dryhop. In deze stap, die aan het eind van het brouwproces, net voor de vergisting of zelfs pas tijdens de vergisting wordt gedaan, komen de zachte fruitige tonen van de hopsoorten door. De bitterheid wordt hierdoor wat overschaduwd en je krijgt een zacht en doordrinkbaar bier. Maar wel met de intensiteit die bij een TIPA hoort. (https://www.misterhop.com/tipa-bier)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten