De steeds zoeter wordende bieren, die ons worden opgedrongen door enkele grote brouwerijen, met smaakvervlakking tot gevolg, was aanleiding om de plannen voor een eigen traditionele brouwerij te verwezenlijken. De bieren van brouwerij de Eem bevatten zowel zoete als bittere smaakcomponenten, aangevuld met een fruitig aroma, die we extraheren uit de hop en de gist. Alle Eembieren zijn uitsluitend gebrouwen uit water, mout, hop en gist en bevatten geen verdere toevoegingen In afwachting van een geschikte locatie voor de brouwerij in het Eemgebied, brouw ik de bieren elders bij ambachtelijke kleine collega-brouwerijen in Nederland en Belgie. De bierbrouwer, Ruud van Moorst (https://www.bierbrouwerijdeeem.nl/Brouwerij.html)
Brouwerij Eembier is in 2006 opgericht door Ruud van Moorst en bestaat inmiddels alweer 15 jaar. Toen de brouwerij werd opgericht had Ruud maar één doel: mooie, vernieuwende bieren brouwen. Met zijn geur, smaak en afdronk vertelt ieder bier zijn eigen verhaal. Alle bieren van Eembier worden gebrouwen met enkel water, mout, hop en gist. Kruiden, extracten en andere toevoegingen worden dus niet gebruikt. Dit is op het eerste gezicht beperkend, maar het biedt de brouwers veel uitdaging. Doordat Eembier al haar aroma’s enkel haalt uit de vier basisingredienten worden de brouwers gedwongen om zich enorm te verdiepen in de grondstoffen en processen. Door écht te kijken naar hoe bepaalde hop- en moutsoorten in elkaar zitten, krijgen de brouwers van Eembier het iedere keer weer voor elkaar om verrassende en aromatische bieren te produceren zonder het gebruik van toevoegingen. Dat zorgt ervoor dat alle bieren van Brouwerij Eembier volledig zuiver zijn. Tot slot werkt Eembier niet met groothandels en leveren zij niet aan supermarkten. Eembier houdt van korte lijnen met de consument en heeft service hoog in het vaandel staan. Alle Eembieren worden direct door de werknemers geleverd aan haar klanten, waardoor de persoonlijke feel in stand blijft. (https://www.eembier.nl/wie-zijn-wij-2/)
Brouwerij Eembier is in 2006 opgericht door Ruud van Moorst en bestaat inmiddels alweer 17 jaar. Toen de brouwerij werd opgericht had Ruud maar één doel: mooie, vernieuwende bieren brouwen. Met zijn geur, smaak en afdronk vertelt ieder bier zijn eigen verhaal. Alle bieren van Eembier worden gebrouwen met enkel water, mout, hop en gist. Kruiden, extracten en andere toevoegingen worden dus niet gebruikt. Dat zorgt ervoor dat alle bieren van Brouwerij Eembier volledig zuiver zijn zonder concessies te doen aan kwaliteit. Het hebben van een eigen bierbrouwerij is al fantastisch, maar een eigen proeflokaal was altijd nog een grote droom. Sinds eind 2022 hebben we onze eigen “huiskamer” in Amersfoort. Zo is de cirkel rond en komt Brouwerij Eembier weer thuis. ... Met ons bier- en spijslokaal brengen wij een totaal nieuw concept naar de binnenstad van Amersfoort. In Het Brouwhuis wordt speciaalbier zorgvuldig gepaird met unieke bites voor een totale smaakbeleving en kun je genieten van ambachtelijk gebrouwen bieren en heerlijke comfort foods. Wij willen onze gasten graag meenemen in de beleving van beer & food waar genieten centraal staat. (https://www.eembrouwhuis.nl/over-ons-2/)
Brouwerij Eembier Brouwerijhuurder Opgericht: 2006 Namen (2006-2016) Bierbrouwerij De Eem (2016-) Brouwerij Eembier Hoofdtype (2006-2017) Brouwerijhuurder (2017-2023) Brouwerij (2023-) Brouwerijhuurder (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1067)
Brouwerij Eembier is op 18 mei 2006 opgericht. (https://www.eembiershop.nl/)
Bierbrouwerij De Eem. Initiatiefnemers waren aanvankelijk Ruud van Moorst en Peter de Ruijter, twee vrienden die al decennia lang enthousiaste bierliefhebbers zijn. Ruud van Moorst (1963, Laren) begon in 1978 als verzamelaar van brouwerijartikelen (eerst flesjes en daarna etiketten) en is de auteur van het Nederlands Biernamen Logboek. Sinds 1998 zijn daar drie delen van verschenen. Daarnaast verzamelde hij alles van de voormalige Amersfoortse Bierbrouwerij Phoenix. Van Moorst begon zich in 1978 te interesseren voor bier. Bij zijn ouders in Laren bouwde hij al op 16-jarige leeftijd een kleine bar in zijn kamer. Na wat omzwervingen kwam Ruud in Amersfoort terecht. Daar ging hij wonen met zijn vriendin uit Soest. Lange tijd werkte hij in een supermarkt met de gedachte zelf een zaak te beginnen. Hij werd echter postbode en volgde een opleiding marketing. De twee kregen een dochter: Kim. Achttien jaar was Ruud postbode. In 2005 was er de zoveelste reorganisatie bij de post en Ruud en zijn vriend Peter de Ruijter besloten dat ze iets naast hun werk moesten beginnen. Dat werd een eigen bierbrouwerij. Ruud was een vaste bezoeker van Stadsbrouwerij De Drie Ringen. Jarenlang bezocht hij met enkele vrienden honderden brouwerijen in West-Europa. Van Moorst en De Ruijter bezochten zeer vele kleine bierbrouwerijen in de Benelux en proefden ontelbare bieren in alle variëteiten en smaken, voordat ze enkele jaren voor de oprichting van de brouwerij besloten om zelf bier te gaan brouwen. Na een stageperiode bij onder andere Brouwerij De Prael (Amsterdam) en bij de voormalige Maasland brouwerij (Oss), werd besloten om Bierbrouwerij de Eem op te richten. Sinds 18 mei 2006 staat brouwerij de Eem ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Amersfoort. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1067)
Op 16 februari 2007 vond de openingsplechtigheid plaats van Brouwerij De Eem. De opening werd verzorgd door Henk Westbroek, bekend geworden als zanger van Het Goede Doel. In 2007 werden de bieren voornamelijk afgezet in het Eemgebied. Hiernaast waren de bieren tevens verkrijgbaar bij enkele gespecialiseerde bierwinkels. en biercafés elders in het land. ... De vraag naar de bieren was in 2010 groot. Er werd daarom gebrouwen bij de bevriende (voormalige Nederlandse) Scheldebrouwerij in het Belgische Meer. Bij de Scheldebrouwerij werd er ongeveer 3.500 liter per batch gebrouwen, waardoor de brouwerij verder kan groeien. Opdrachtbieren en speciale bieren worden gebrouwen bij Brouwerij De Praght in Dronten. In 2009 werd er 100 hl gebrouwen. In 2008 was dit nog 65 hl. In 2011 werd zowel de website als de etikettenlijn volledig vernieuwd. Op de etiketten was vanaf dat moment een kronkellijn te zien die de loop van de Eem voorstelt. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1067)
Op 25 mei 2012 werd bekend dat Bierbrouwerij De Eem vanaf begin 2013 haar bier gaat brouwen in de oude houtwerkplaats van de NS op de Wagenwerkplaats in Amersfoort. Naast een sociale brouwerij, waar mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt werken, wordt er een proeflokaal en buitenterras gerealiseerd. Om één en ander te bekostigen heeft Ruud van Moorst subsidie aangevraagd en geeft hij obligaties uit. De obligatiehouders krijgen privileges en speciaal gebrouwen obligatiebier. Men kon intekenen voor B- (250,00), A- (5.000,00) en AA-obligaties (25.000,00). In 2011 maakte Bierbrouwerij De Eem gebruik van de brouwfaciliteiten van Sallandse Landbier Brouwerij. Eind 2012 werd bekend dat de droom een eigen brouwerij te beginnen op de Wagenwerkplaats in Amersfoort uiteen spatte. De financiering kon niet rond worden gekregen. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1067)
In 2016 werd de naam gewijzigd van Bierbrouwerij De Eem naar Brouwerij Eembier. De familie Vos begint aan de Havenstraat in Elburg onder de noemer Aan de Gracht een brasserie, bierbrouwerij en kunstatelier. De brouwerij moet in februari 2017 operationeel zijn. De installatie is afkomstig uit Slowakije. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1067)
Per 1 augustus 2023 werd Brouwerij Eembier weer brouwerijhuurder (bij Huttenkloas). Vanaf die datum trok Stadsbrouwerij Vos het pand in (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1067)
Sinds 2006 brouwt Eembier al haar bieren volgens het Reinheitsgebot. Krachtige hoppige bieren zónder toevoegingen zoals kruiden. Onze Eembieren krijgen alle tijd om rustig te rijpen in de lagertanks. En dat proef je terug in onze smaakvolle bieren! (https://www.eembiershop.nl/)
Brouwerij de Een is de bierbrouwerij van Ruud van Morst. De bieren van brouwerij de Eem bevatten meestal zowel zoete als bittere smaakcomponenten, aangevuld met een fruitig aroma, uit de hop en de gist. Alle Eembieren zijn uitsluitend gebrouwen uit water, mout, hop en gist en bevatten geen verdere toevoegingen. Nét buiten de binnenstad van Elburg heeft Ruud een locatie gevonden, het betreft de voormalige palingrokerij op de Havenstraat. Het pand ligt tussen de haven en de vestingpoort op een prachtige locatie. In 2018 opent de brouwerij hier haar deuren. Brouwerij de Eem werkt ook vaak samen met andere brouwerijen. Zo hebben zij in 2017 een revival collab gebrouwen in samenwerking met brouwerij Vat No.13 genaamd 'Moriaentje'. In februari 2020 zag Der Alte het levenslicht. Deze Doppelsticke (een sterke versie van Altbier) werd gebrouwen in samenwerking met Fortbrouwerij Duits & Lauret in Everdingen. (https://www.bierista.nl/brouwerij/bierbrouwerij-de-eem)
Elk bier ontstaat in het hoofd van de brouwer met ideeën voor een recept. Op basis van gevoel en kennis van de te gebruiken grondstoffen, selecteren we de mouten, hopsoorten en gisten. Via diverse rekenmodules bepalen we vervolgens hoeveel we willen gebruiken van de grondstoffen om zodoende de smaak, kleur en alcoholpercentage te bepalen. (https://www.bierbrouwerijdeeem.nl/Brouwproces.html)
Kwaliteit staat voor ons op de eerste plaats. Ieder bier wordt vanaf brouwdag tot uitlevering aan de consument met liefde en passie behandeld. Dit proef je terug in onze bieren! ... Onze bieren worden gebrouwen zonder consessies. Dit houdt in dat wij geen gebruik maken van kruiden en andere toevoegingen. Alle Eembieren zijn volledig zuiver. (https://www.eembier.nl/wie-zijn-wij-2/)
Al onze bieren zijn gebrouwen met louter natuurlijke grondstoffen, zoals water, mout, hop en gist. Alle Eembieren kenmerken zich door hun volle en uitgebalanceerde smaak. Of je nu zin hebt in een fris blond bier of juist in een dikke stout, met ons brede assortiment brouwen wij sinds 2006 voor ieder wat wils. Daarbij doen wij nooit een concessie aan de smaak. (https://www.eembiershop.nl/onze-bieren)
Hun bieren heten onder meer:
Eem Jolig – Eembier Een bovengistend en moutig blond bier. Eem Wijzig – Eembier Een soepele en fruitige Weizen. Eem Kranig – Eembier Een zachte tripel met tonen van steenfruit. Eem Tierig – Eembier Een klassieke IPA met tonen van grapefruit. Eem Beestig – Eembier Een krachtige barley wine met maple syrup. Eem Potig – Eembier Een romige, volle stout (https://www.eembrouwhuis.nl/menu/)
SAISONNIG - Farmhouse Ale De Saisonnig is een soepele, zachte Farmhouse Ale met 6,5% alcohol. Karaktervol en uitstekend geschikt voor de warme zomerdagen! (https://www.eembiershop.nl/onze-bieren)
Prettig zachte saison. Niet heel uitgesproken maar wel prettig kruidig laagje (https://untappd.com/b/brouwerij-eembier-eem-saisonnig/5384650)
Het bier heeft een kruidige bitterheid. En heeft een zoete moutige smaak met een dosis koolzuur. Een kruidigheid in de afdronk. Jammer, dat ik niet zo goed ben in het benoemen van kruiden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten