In de oudste stad van Nederland staat de oudste microbrouwerij van Nederland. Brouwerij De Hemel in Nijmegen. In de commanderie aan de Franseplaats 1 te Nijmegen, zie https://brouwerijdehemel.nl/
Ze brouwen verschillende bieren:
De brouwers van de Hemel maken veel verschillende bieren. Een deel van deze bieren is onderdeel van ons vaste assortiment. Zo is de Helse Engel het hele jaar door favoriet, en in de zomer is de Serafijn op menig terras terug te vinden. Voor de liefhebbers van stevige bieren hebben we ook de Nieuw Ligt het hele jaar door beschikbaar. Maar zowel de brouwers als de drinkers willen wel eens wat nieuws. Wij zijn constant op zoek naar nieuwe smaken en stijlen waarmee wij onszelf en onze klanten uit kunnen dagen. Dit resulteert in een regelmatig wisselend deel van het assortiment. Dit zijn nieuwe experimenten en ook bieren die een bepaald seizoen inluiden, zoals de bok in de herfst en paasbier in de lente. Alle bieren zijn van tap verkrijgbaar in Restaurant en Brouwerscafé De Hemel en cafés in Nijmegen en omstreken. Een selectie van de bieren vullen we af in fles om thuis van te genieten. Ons vaste assortiment is ook verkrijgbaar in 15 liter thuistap vaatjes. (https://brouwerijdehemel.nl/index.php/producten)
Waaronder o.a.:
Nieuw Ligt - Gerstewijn, 10% Mout, hop en kandijsuiker geven Nieuw ligt zijn verfijnde aroma en volle smaak. Kenmerkend is de fluwelige zachtheid van het hoge alcoholgehalte. (https://brouwerijdehemel.nl/index.php/producten)
Nieuw Ligt Grand Cru - Gerijpte gerstewijn, 12% Grand Cru versie van de Nieuw Ligt. Eens per jaar gebrouwen en gebotteld met het vuljaar op de fles. Gemaakt om lang te bewaren. De flessen laten we hier dan ook een paar jaar rijpen voordat we ze verkopen. Na een jaar of 5 komt de smaak echt goed tot zijn recht. (https://brouwerijdehemel.nl/index.php/producten)
Nieuw Ligt Vatgerijpt Heaven Hill Bourbon Vatgerijpte gerstewijn, 10% 33 cl Deze Nieuw Ligt heeft 12 maanden gerijpt op een voormalig bourbon whiskyvat van Heaven Hill distilleerderij uit de VS. Dit resulteert in een bier dat nog een stuk voller en complexer is dan Nieuw Ligt normaal gesproken al is. De duidelijke volle en licht zoetige bourbon tonen zijn duidleijk terug te vinden en gaan erg goed samen met de gerstewijn. (https://webshop.brouwerijdehemel.nl/index.php/bieren)
Zachte vanille en karamel aroma’s en de licht wrange tonen uit het eikenhout in combinatie met een volle zoete smaak maken een bier waar lang van genoten kan worden. (https://www.speciaalbierwebshop.nl/shop/bier/stadsbrouwerij-de-hemel-nieuw-ligt-vatgerijpt/)
Op untapped staat het ook : https://untappd.com/b/brouwerij-de-hemel-nieuw-ligt-vatgerijpt-heaven-hill-bourbon-2022/5278295 met omschrijvingen als o.a.: "In de neus bourbon met iets van salmiakdrop. Zachte afdronk zoet en moutig." "Lekker! Beste molen so far!" "Volle zoete smaak, rozijnen iets van hout."
Overigens hebben Muifelbrouwerij en Grutte Pier ook al eens bier gebarrelaged op Heaven Hill Bourbon vaten, zie https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/18411-gerstebier en https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/grutte-pier-brouwerij-vatgerijpt-24-dikke-stout-heaven-hill-bourbon.
Ik drink een Nieuw Ligt en het leek me toepasselijk om dat zo vlak voor Kerst het bericht te publiceren. Het zware bier past wel in een zwaarmoedig jaar. Het geurt alcoholachtig, brandy-achtig, vanille-achtig. Het bruist niet met koolzuur. Het lichtbruine schuim verdwijnt snel. Het mondgevoel duidt dat het geen frisse pils is. Er bruist geen koolzuurprik in de smaak. Het is niet zwaar romig of alcoholerig, maar zeker niet waterig of dun, het heeft een lichte toets koolzuur. De smaak heeft iets van mout en vanille. Er is geen gistsmaak of hopbiterheid, maar wel een rijke smaak van vanille en dat merk je ook in de afdronk. Salmiakdrop herken ik niet. Zoet past wel bij de smaakomschrijiving, al is het zeker niet zo zoet als een NEIPA of pastry stout oid. Rozijnen of krenten kan je denk ik wel gebruiken bij een smaakomschrijving ervan, net als 'aardse tonen'. Geen idee, ik ben erg slecht is een smaakomschrijving.
Met Kerstmis vieren christenen de geboorte van Jezus-Christus. Het woord Kerstmis is samengesteld uit de woorden Kerst en Mis. Kerst verwijst naar Christus, omdat men de geboorte van christus (de gezalfde) viert. Kerstenen betekent ook ‘christelijk maken’. Het woord mis verwijst naar de viering van de Eucharistie. Ontstaan van Kerstmis Vele elementen uit het Kersfeest zoals we dit nu kennen, gaan terug op voorchristelijke en Germaanse gebruiken. Keizer Constantijn de Grote zorgde er in de vierde eeuw voor dat Kerstmis op 25 december zou worden gevierd. Op deze dag vereerde men in de landen rond de Middellandse Zee tot dan toe de zonnegod. Omdat Jezus ook wel het Licht van de Wereld werd genoemd, zou Constantijn hebben besloten dat men voortaan de geboorte van Jezus Christus op deze dag zou vieren. Bovendien vierde men op 21 december al de zonnewende. De dagen rond 25 december waren daarom al vrije dagen. (https://www.feestdagen-nederland.nl/kerst.html)
Kerstmis wordt door veel mensen gezien als de mooiste tijd van het jaar en is een echt lichtjesfeest. Tijdens de kerst zie je overal kerstverlichting, iets waar we allemaal vrolijk van worden. Ook worden er kerstkaartjes verstuurd met verschillende kerstspreuken die gaan over licht. (https://www.kerst-spreuken.nl/kerst-spreuken-licht/)
Het Licht van Kerst het Licht van God voor de wereld
André H. Roosma 24 december 2011
Het volk, dat in duisternis wandelt, zal een groot licht zien;
degenen, die wonen in het land van de schaduw van de dood, over hen zal een licht schijnen.
Jesha-Jahu (Jesaja) 9: 2; vgl. Mattit-Jahu (Mattheus) 4: 12-17
Met Kerst vieren we dat Jezus naar ons toekwam. Hij werd en wordt ook wel Immanu’el genoemd, dat betekent: God met ons. Jezus bracht als het ware God nabij, doordat Hij de barrière wegnam die wij hadden opgeworpen naar God toe. Bovenstaande Bijbel-tekst spreekt over Hem als het Licht dat in de wereld kwam. Ook veel Kerstliederen beamen dit:
Nu daagt het in het Oosten / Het licht schijnt overal;
Hij komt de volken troosten / Die eeuwig heersen zal.
De zonne voor wier stralen / het nacht’lijk duister zwicht,
en die zal zegepralen, / is Christus, ’t eeuwig Licht.
Liedboek v.d. Kerken 124: 1, 4 (Oude NH Gezang 8)
En in een ander lied – Komt allen tezamen:
Komt allen tezamen, jubelend van vreugde.
Komt nu, o komt nu naar Bethlehem!
Ziet nu de Vorst der eng’len hier geboren.
komt, laten wij aanbidden (3x) die Koning.
Het licht van de Vader, licht van den beginne,
zien wij omsluierd, verhuld in ’t vlees:
goddelijk Kind, gewonden in de doeken!
Komt, laten wij aanbidden (3x) die Koning.
Liedboek v.d. Kerken 138: 1, 3 (Oude NH Gezang 18) Maar wat of Wie is dan toch dat Licht, waar bovenstaande tekst en al die liederen over schrijven? Als christenen kunnen we wel eenvoudig met het geciteerde gezang, of met Johannes 8: 12, zeggen dat Jezus Christus dat Licht is, maar hoe komt het, dat Hij het Licht wordt genoemd? Welk dieper verband ligt er tussen Jezus en licht? Het Oude of Eerste Testament van de Bijbel werd oorspronkelijk voor het grootste deel geschreven in een oude vorm van het Hebreeuws. De letters of symbolen van dit oude schrift waren plaatjes.1 Je kon de woorden lezen door de betekenissen van de plaatjes achter elkaar te zetten. Als we in dat oude schrift kijken naar het Hebreeuwse woord אור - ’or, dat bij ons vertaald is met licht, zien we: alp: os, ossekopwawu: tentharing, pinraisu: gezicht van opzij – van rechts naar links: een ossekop, een tentharing en een gezicht van opzij. Deze drie symbolen staan achtereenvolgens voor:
alp: os, ossekop - een ossekop: eerste, prominente, meest dierbare/ belangrijke/ krachtige;
wawu: tentharing, pin - een tentharing/pin: zekerheid door verbinding of verbondenheid;
raisu: gezicht van opzij - een gezicht van opzij: een (hogere) Ander (meestal God, soms de medemens). Het hele woord alp: os, ossekopwawu: tentharing, pinraisu: gezicht van opzij staat daarmee voor: ‘de kracht verbonden met God’ of: ‘de prominente, meest dierbare verbondenheid met God’. En impliciet zit daar dan bij in dat die verbondenheid zekerheid en veiligheid biedt. Het is duidelijk, dat dit een beschrijving geeft van wat Jezus voor ons betekent. Interessant is nu, om met deze kennis eens te kijken naar het begin van de Bijbel. In Genesis 1: 3 staat dat het eerste dat God door Zijn Woord (vergelijk Johannes 1: dat Woord is Jezus) schiep, is: dit licht, deze belangrijke verbondenheid met Hem. Zonder verbondenheid met Hem kan er niets bestaan. Zoals Paulus zei: wij hebben ons bestaan in Hem (Kolossenzen 1: 17). Jezus Zelf zei dat we als ranken aan de wijnstok (Hijzelf!) verbonden moeten blijven, willen we leven, floreren en vrucht dragen (Johannes 15; vgl. ook wat Jezus bad in Johannes 17, n.a.v. de eenheid / verbondenheid die Hij, de Vader en de Heilige Geest delen). Laten we nu de volgende teksten eens in dit licht bekijken. En dit is de verkondiging, die wij van Hem gehoord hebben en u verkondigen: God is licht en in Hem is in het geheel geen duisternis. 1 Johannes 1: 5 We kunnen dit dus lezen als: „... God is 100% verbondenheid”. Hij wil geen verdeeldheid, geen wantrouwen, geen vijandschap... Heel Zijn karakter is louter gericht op verbondenheid. Daarom was dat ook het eerste wat Hij schiep! (http://hallelu-jah.nl/Kerstlicht.html)
Naast het Christendom is er ook het Jodendomen de Islam.
Dode Zeerollen werpen uniek licht op Bijbel en jodendom Willem van Klinken 4 juli 2013 20:27 (https://www.rd.nl/artikel/513309-dode-zeerollen-werpen-uniek-licht-op-bijbel-en-jodendom)
Nieuw licht op Joods verzet in Nederland (https://nos.nl/artikel/2032178-nieuw-licht-op-joods-verzet-in-nederland)
Allah (voorziet) de hemelen en de aarde van licht (d.m.v. de zon en de maan). De gelijkenis van Zijn licht (in het hart van de gelovige) is zoals een nis waarin een lantaarn staat: de lamp bevindt zich in een glas. Het (licht in dit) glas is zoals dat van een stralende ster die werd aangestoken (met olie) van een gezegende olijfboom – die niet van het Oosten, noch van het Westen is. Haar olie lijkt uit zichzelf te willen ontvlammen, hoewel geen vuur het heeft aangeraakt. Licht op licht! Allah leidt naar Zijn licht wie Hij wil. En Allah geeft de mensheid gelijkenissen, en Allah is Alwetend over alle zaken. (https://koran.nl/soera-24-an-nur-het-licht/)
Allah geeft het licht aan de hemelen en de aarde. De gelijkenis van Zijn licht is met een nis met een lamp erin: de lamp bevindt zich in een glas. Het glas is als een stralende ster, die brandt (van de olie) van een gezegende olijfbloom, die niet van het Westen en niet het Oosten is. Haar olie verlicht, hoewel zij (nog) niet door het vuur aangemakt is. Licht op licht. Allah leidt naar Zijn licht wie Hij wil. En Allah maakt gelijkenissen voor de mensen. En Allah is Alwetend over alle zaken. (https://quran.com/nl/het-licht/35)
Bij het lezen van de Soenna hoort de lezer de getuigenissen steeds met een kritische blik door te lichten om na te gaan of de verzen overeenkomen met de historische elementen waarover we beschikken. De soennitische traditie dateert immers van anderhalve eeuw na de dood van Mohammed. De islamoloog beseft dat deze stelling vele soennieten tegen de borst kan stuiten, niettemin zijn er tussen de Koran en de hadith tegenstrijdigheden die wederom een historische verklaring hebben. Als voorbeeld neemt hij het stenigen dat vandaag in bepaalde islamitische landen als straf gebruikt wordt. In de Koran is er enkel sprake van ‘het verjagen van de duivel door steentjes te werpen’, er is echter geen vermelding van stenigen van overspelige echtgenoten bij de eerste moslims. Anderhalve eeuw later staat er in de soenna een getuigenis over het stenigen van een vrouw, wat betekent dat er bijbelse elementen uit de Thora in de hadith hun intrede gedaan hebben. Deze zogeheten interculturele en interreligieuze vermenging is geen geïsoleerd geval in de hadith. De Soenna is een vorm van religieuze creativiteit die beantwoordt aan de nood van de bekeerde bevolkingen van de negende eeuw. De Koran op zich volstond niet, wat ook begrijpelijk is, er staan immers weinig praktische elementen in. Het is niet verrassend dat de verschillende volkeren die zich intussen bekeerd hadden en zich als moslims identificeerden, nood hadden aan een gedeeld verleden en een collectief geheugen. Daarom projecteerden ze bijbelse gebeurtenissen op de Profeet, vanaf dan wordt Mohammed deze ideale figuur naar wiens voorbeeld men moet leven. Terwijl dit nergens vermeld staat in de Koran. (https://www.nieuwwij.nl/themas/benzine-vijf-misvattingen-de-koran-ontkracht/)
NieuwLicht Tijs van den Brink buigt zich over maatschappelijke onderwerpen, en gaat langs betrokkenen in het land om zich een opinie te vormen. (https://www.eo.nl/programmas/nieuwlicht)
Wat gebeurt er als het belangrijkste nationale museum de blik op de Nederlandse slavernijgeschiedenis richt? Daarover gaat Nieuw licht, een hoogst actuele documentaire van regisseur Ida Does over de wording van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum. Deze film laat van heel dichtbij zien hoe pijnlijk en wrang, maar tegelijkertijd helend en bevrijdend het samenstellen van die tentoonstelling is. Zeker dankzij de inbreng van mensen met roots in zowel de West als de Oost. In Nieuw licht zien we wat het betekent als een museum zichzelf opnieuw uitvindt. (https://www.nieuwlichtdefilm.nl/)
Het impactprogramma van Nieuw Licht bestaat uit educatief materiaal bij een aantal fragmenten uit de film en korte films uit het materiaal van the cutting room floor. Livecasts met nagesprekken met de regisseur en andere betrokkenen. En speciale screenings met aansluitend Q&A, debat en deleted scenes. (https://www.nieuwlichtdefilm.nl/)
Zo nog wat zware onderwerpen die in het licht komen, en dat terwijl lichte onderwerpen niet in het zwaar kunnen komen...