Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 1 februari 2023

Zeeuwse Babbelaar Stout

Wellicht beetje ongepast om nu 70 jaar na de watersnoodramp van 1953 een Zeeuws bier te omschrijven?

Dutch Bargain Zeeuwse Babbelaar Stout is een milde Stout met de babbelaars van JB Diesch. ... BrouwerijDutch Bargain BierstijlStout Alcohol6.5% CategorieDonker en Rijk (https://www.bierista.nl/dutch-bargain-zeeuwse-babbelaar-stout)

JB Diesch en de babbelaar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al vanaf 1892 bakt deze familie de babbelaar en het recept werd van vader op zoon overgedragen. Eerst in een winkel aan de Herenstraat, daarna vanuit een winkel aan de Lange Burg en vervolgens, na de tweede wereldoorlog, in de bakkerij achter de winkel aan de Markt van Middelburg. Die winkel is in de originele staat bewaard gebleven. De bakkerij werd verplaatst naar Koudekerke, daar worden de JB Diesch babbelaars nog steeds gebakken. ... het verhaal van JB Diesch begint namelijk al in 1820! Toen openende Cornels Felix Diesch, oorspronkelijk afkomstig uit Zwitserland, een winkel in suikerwerken aan de Herenstraat te Middelburg. Of hij daar al babbelaars maakte en verkocht dat kunnen we niet met zekerheid zeggen, wel dat daar de basis werd gelegd voor het bedrijf JB Diesch dat nu nog steeds Echte Zeeuwse Boterbabbelaars maakt. .... Wat we uit de overlevering zeker weten is dat JB Diesch sinds 1892 babbelaars bakt en verkoopt. Vanuit hun bakkerij “In den Zoeten Inval” genaamd, kookten ze de babbelaars zoals dat nu nog steeds gebeurt. Ze worden met goud bekroond. Diesch koopt in 1924 tweedehands machines, die oorspronkelijk uit 1800 stammen, om de babbelaars mee te maken. Die worden nog steeds gebruikt bij het ambachtelijk vervaardigen van de babbelaars. ... In 1925 komt het eerste blikje met de afbeelding van een boerin in Zeeuwse Klederdracht op de markt, waarin de babbelaars verpakt worden. Een groot succes bij Zeeuwen, toeristen en verzamelaars. .... Samen met Dutch Bargain uit Groede wordt er een blikje Babbelaar Stout bier ontwikkeld, ook in een pakketje verkrijgbaar met, hoe kan het ook anders, een blikje babbelaars. (https://jbdiesch.nl/verhaal/jb-diesch/)

Wie kent ze niet? De nostalgische Zeeuwse Babbelaar, die heerlijke karamelsnoepjes verpakt in de iconische blauwe blikjes. Samen met JB Diesch (Middelburg), makers van de enige echte Zeeuwse Babbelaar, hebben wij een Zeeuwse Babbelaar Stout gebrouwen. Een romige Milk Stout van 6,5% met uitgesproken karameltoetsen, een snufje zeezout en uiteraard echte Babbelaar. Zwart van kleur met een beige schuimkraag, een volle body en aroma’s van chocolade, karamel en een beetje koffie. Je nieuwe favoriete souvenirtje en vloeibaar snoepje uit Zeeland! (https://wegwijslokaal.nl/product/zeeuwse-babbelaar-stout/)

Dutch Bargain Zeeuwse Babbelaar Stout ... Dutch Bargain geeft met zijn Zeeuwse Babbelaar Stout een vloeibaar lichaam aan de bekendste Zeeuwse snoepjes. De smaken van karamel spatten om je oren in deze romige milkstout, met een klein snufje zeezout. Niet heel hoog in de alcohol, dus goed te drinken ... (https://www.misterhop.com/products/dutch-bargain-zeeuwse-babbelaar-stout). 

Zeeuwse Babbelaar stout bier 6,5% 33cl. Een samenwerking tussen Diesch en Dutch Bargain, Zeeuwse bedrijven uit Middelburg en Groede. Een stout bier met karamelachtige afdronk. Proef ook deze eens. (https://zeeuwseproducten.com/product/zeeuwse-babbelaar-stout-bier-65-33cl/)

Zeeuwse Babbelaar Stout van Dutch Bargain is een Sweet Milk Stout van 6,5%. (https://www.rebelbeercans.nl/product/dutch-bargain-zeeuwse-babbelaar-stout/)

Dutch Bargain Zeeuwse Babbelaar Stout | 6,5% | Imperial Stout ... ZICHT/KLEUR. Zwart van kleur met een beige schuimkraag GEUR Tonen van geroosterde mout, karamel en koffie. SMAAK Intense en volle body met aroma’s van chocolade, karamel en een beetje koffie. AFDRONK Zacht en vol. CULINAIR Heerlijk in combinatie met (oude) kaas. BIJZONDERHEDEN Wie kent ze niet? De nostalgische Zeeuwse Babbelaar, die heerlijke karamelsnoepjes verpakt in de iconische blauwe blikjes. Samen met JB Diesch (Middelburg), makers van de enige echte Zeeuwse Babbelaar, heeft de brouwer deze Stout gebrouwen. (https://www.mitra.nl/product/dutch-bargain-zeeuwse-babbelaar-stout-33cl)

Maar goed, wat vind ik er van?

Op het blauwe blikje staat een dame in Zeeuwse klederdracht. Bij het openen laat de geur mij aan karnemelk denken. De kleur is zwart, met bruin schuim. De geur uit het glas doet zoet aan en doet me ook aan karnemelk denken. Het mondgevoel is romig en doet mij ook denken aan karnemelk. Het is geen waterig biertje, het is een romige stout. Alhoewel, ik mis de geroosterde broodsmaak en moutigheid. Het is erg zoet. Nou ja, het is ook gemaakt met boterbabbelaars. Dus dat verklaart die zoetigheid wel. Zoutigheid en karamel mis ik eigenlijk. Alhoewel, met een beetje fantasie kan ik karamel en een zoutje in de smaak herkennen. Dat zoutje verdringt het zoetje van de karamel. Het is een marsmellowzoet bier waar ik niet echt een stout in kan herkennen. Hoe deze Babbelaar staat tot Stout doet me wat denken aan de wijze waarop de NEIPA staat tot de IPA, meer snoeperige zoetheid dan bierige bierheid.... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten