Translate

Zoeken in deze blog

zondag 5 februari 2023

Schapekop!

Texel heeft een rijke en dynamische geschiedenis. In 1170 werd het een eiland door de Allerheiligenvloed. De eerste menselijke sporen op het eiland dateren uit het Mesolithicum, 8000 - 4500 voor Christus. In 1415 verkreeg Texel stadsrechten. Een hoogtepunt beleefde Texel in de 17e en 18e eeuw, toen de handelsschepen zich op de Reede van Texel lieten bevoorraden voor hun lange reizen. Een dieptepunt was de Opstand der Georgiërs in april/mei 1945, de laatste veldslag van de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de rest van Nederland al was bevrijd, werd op Texel nog een bloedige strijd gevoerd tussen de Duitsers en in opstand gekomen Georgische soldaten. (https://www.texel.net/nl/over-texel/historie/)

Texel staat bekend om de meeste zonuren van Nederland. Tarwe en gerst, twee belangrijke ingrediënten voor het maken van bier, groeien hierdoor uit tot dikke korrels. Ook de Texelse schapen hebben profijt van het bier dat gebrouwen wordt op Texel. De schapen worden getrakteerd op ‘bostel’, het restproduct van de mout dat overblijft na het brouwen. (https://www.krim.nl/texel/tips/texelse-bierbrouwerij)

Op Texel zit een een brouwerij die heel klein is en die een bier met een lastige naam heeft uitgebracht:

Texels Skuumkoppe is een ambachtelijk gebrouwen donker witbier met een volle smaak. Een fris tarwebier dat past bij alle jaargetijden. Texels Skuumkoppe is het boegbeeld van de Texelse Bierbrouwerij en het meest gedronken bier van Texels. https://www.gall.nl/texels-skuumkoppe-30cl-912077.html

 Alfred International (lead agency Texels) ontwikkelt de eerste nationale merkcampagne van speciaalbiermerk Texels.  Centraal in deze campagne staat het meest bekende bier van Texels: Skuumkoppe. Een speciaalbier waarmee Texels al meer dan 20 jaar bekendheid heeft verworven op het eiland waar de brouwerij is opgericht: Texel. Met deze 360 campagne wil Texels heel Nederland laten kennismaken met en genieten van Skuumkoppe. (https://www.marketingreport.nl/Alfred-ontwikkelt-merkcampagne-Texels-Op-zn-Texels/)

Met Op z’n Texels wil het biermerk een eigen universum creëren dat opvalt en inspireert. Laurens Pot, Senior Brandmanager bij Texels: “De Texelse bierbrouwerij en Skuumkoppe zijn al jaren een begrip op Texel. We koesteren het eiland, brouwen hier ons bier en gunnen iedereen in Nederland een mooi glas Texels Speciaalbier. Met deze campagne willen we de eigenzinnigheid van de Texelse bierbrouwerij en van Texel zelf benadrukken, zonder te overdrijven." De campagne Op z’n Texels valt op door de visuele stijl en copy. Naast het bier zullen andere Texelse iconen zichtbaar zijn in de uitingen, zoals de vuurtoren en natuurlijk het Texels schaap. De campagne trapt af met (digital) outdoor en social. Later in het jaar zal de campagne verder worden uitgebouwd. (https://www.marketingreport.nl/Alfred-ontwikkelt-merkcampagne-Texels-Op-zn-Texels/)

In de reclame zie je een schaap de naam van het bier uitspreken :)

Er is nog meer bier op Texel:

Uit de streek:Tesselaar Familiebrouwerij

https://www.youtube.com/watch?v=FBkTpZSLbS0

In deze video leggen ze mooi uit hoe hun brouwproces gaat. Ik heb -gelukkig- geen filmpje hoe ik een bier van ze drink.

Kouwe Skéépekop (7,5%)

Kouwe Skéépekop is een amber kleurig speciaalbier van hoge gisting. De donkere moutsoorten geven dit bier een volle karamelsmaak. De sinaasappelschil geeft dit speciaalbier een soepele afdronk. Verwarmend door de 7,5% alc.vol. is dit een bier om na een gure koude wandeling over het strand, door de bossen of langs de schapen (met sjaal) op de hoge berg van Texel, heerlijk te genieten bij een knapperend houtvuur. (https://untappd.com/b/tesselaar-familiebrouwerij-diks-kouwe-skeepekop/5117063, https://www.semkedelicatexel.nl/products/tesselaar-skeepekop) 

Brouwerij: Tesselaar, Texels Type: Winter Ale Aroma en smaak: Kruidig, caramel, sinaasappel, moutig. Balans tussen zoet en bitter, zacht. 7.5% alcohol, serveer op 8ºC Lekker bij: In voorbereiding Beschrijving: Kouwe Skéépekop is gebrbrouwen met donkere moutsoorten die dit bier een volle karamelsmaak geven. De sinaasappelschil zorgt voor een fruitig aroma met een soepele afdronk. Fijn bier om na een gure koude wandeling over het strand, door de bossen of langs de schapen (met sjaal) heerlijk te genieten bij een knapperend houtvuur. (https://www.hetbiermoment.nl/a-77291267/tesselaar/tesselaar-kouwe-skeepekop-33cl/#description)

Het bier is amberkleurig en zoet, met wat bitter. Het bier heeft een iets gebrande toon in zich, en het tintelt in je mond. Sinaasappel had ik niet herkent, maar nu ik er op ben gewezen kan ik er wel wat van herkennen. De afdronk wijkt namelijk af van een 'gewoon' speciaalbier.  

Als je op Texel bent heb je ze waarschijnlijk al gezien: de halve schuren die her en der in het landschap staan. Ben je ook benieuwd waarom deze schuren er zo uit zien? We noemen ze schapenboeten en vertellen je hier meer over de historie en het hedendaagse gebruik. Deze schuren dienden als opslag voor hooi en ander voer voor de schapen op het eiland. Ze worden daarom ook wel schapenboet (of op zijn Tessels skéépeboet) genoemd. Er stonden eigenlijk nooit schapen in een boet, daar was de schuur te klein voor. ... De schapenboeten staan door hun asymmetrische vorm erg karakteristiek in het Texelse landschap. De bijzondere vorm is niet per ongeluk ontstaan. Door de wind op het eiland is de deur van de boet richting de oostelijke, luwe kant gericht. (https://www.texel.net/nl/over-texel/historie/schapenboeten/)

Rond 1980 waren er in Nederland slechts dertien bierbrouwerijen actief. Alleen al sinds 2014 zijn er in ons land meer dan honderd biermerken bij gekomen. Nederland staat daarmee weer op de kaart als bierland. Dit is vooral te danken aan de passie van lokale brouwers. ... Op culinair gebied heeft Texel veel te bieden. Het eiland heeft volop leuke restaurants, terrasjes en cafés. Kom ook lekker eten op Texel! (https://www.texel.net/nl/zien-en-doen/eten-en-drinken/texelse-producten/texels-bier/)

Texelse Bierbrouwerij De Texelse bierbrouwerij is de grootste en bekendste brouwerij van het eiland. Uit deze brouwerij komt onder andere de beroemde Skuumkoppe. Tijdens de Texels Beleving leer je meer over de geschiedenis van het bedrijf, en hoe het bier gemaakt wordt. Aan het einde krijg je een proefplankje met verschillende Texelse bieren en een Texels bierglas om naar huis mee te nemen. (https://www.texel.net/nl/zien-en-doen/eten-en-drinken/texelse-producten/texels-bier/)

In Oudeschild vindt u de Texelse Bierbrouwerij. In de voormalige zuivelfabriek worden unieke speciaalbieren gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Bieren met een bijzonder verhaal en een uitgesproken smaak. Hun bekendste prijswinnend bier is Texels Skuumkoppe. U kunt er natuurlijk zelf een drankje bestellen tijdens een welverdiende pauze tijdens uw fietstocht over het eiland, maar u kunt ook reserveren voor een Texels beleving waarbij u alle informatie krijgt over de brouwerij én een proeverij van de heerlijke bieren! (https://www.krim.nl/texel/tips/texelse-bierbrouwerij)

Onder de Waddenlucht, midden tussen de uitgestrekte groene weiden aan de rand van natuurgebied ‘De Hoge Berg’ staat de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Waar vroeger kaas werd gemaakt, glanzen nu de koperen brouwketels. Het hart van een brouwerij waar bijzonder Texels bier zijn oorsprong vindt. (https://www.texels.nl/over-de-brouwerij)

Tesselaar Familiebrouwerij Diks De Tesselaar Familiebrouwerij is in 2017 opgericht. Het is een echt familiebedrijf: Maurice en Helma staan samen met hun dochter en zoons aan het roer. Zij brouwen nieuwe smaken en stijlen bier die de familie nog niet eerder voor Texel brouwde. Tijdens een rondleiding van 45 minuten word je meegenomen in de wereld van het bierbrouwen en het leven in de bierbrouwerij. Je krijgt een proeverij van 3 verschillende bieren in proefglaasjes. (https://www.texel.net/nl/zien-en-doen/eten-en-drinken/texelse-producten/texels-bier/)

Met de hele familie bestieren wij de brouwerij, samen maken wij van gerstemout (soms ook tarwemout), water, hop en gist verschillende soorten bier. De één fris en dorstlessend voor de zomerse dagen en de ander volmondig en robuust van smaak voor een stormachtige herfstavond. Wij brouwen onze bieren op Spinbaan 11 in Den Burg. Hier zijn wij in augustus 2018 begonnen om in een lege hal onze brouwerij te bouwen. Nadat we eerste met de familie eigenhandig het proeflokaal gebouwd hadden, volgde de brouwerij. Een prachtig koperen brouwhuis waar wij dagelijks met veel passie en plezier zorgen voor uw bier. Wij laten u graag zien waar en hoe wij dit doen. Op Spinbaan 11 in Den Burg vindt u ons knusse proeflokaal waarvandaan onze rondleiding door de brouwerij start. (https://www.biervantexel.nl/familiebrouwerij)

Bierbrouwerij De Boei Ook op Landgoed De Bonte Belevenis wordt bier gebrouwen, in bierbrouwerij De Boei. In de brouwerij en distilleerderij van De Bonte Belevenis vinden een paar keer per dag rondleidingen plaats, waarbij op een leuke manier wordt uitgelegd hoe de ambachtslieden hier bieren, whisky, likeuren en kruidenbitters maken. Er worden zo nu en dan ook bierbrouwcursussen gegeven. (https://www.texel.net/nl/zien-en-doen/eten-en-drinken/texelse-producten/texels-bier/)

Brouwerij TX Deze kleinschalige craftbierbrouwerij is gevestigd in het dorp Oosterend. De Brouwerij TX is een samenwerking tussen Stokerij Texel en Paal 17. Brouwmeester Nico Derks was in het verleden brouwer van diverse brouwerijen. Biersoorten zijn onder andere TX Donkerblond, TX Hopblond en TX Goudwit. Het bier is in blikjes bij supermarkten en horeca over heel Texel verkrijgbaar. Ook bij de brouwerij kun je het bier kopen, het is mogelijk om even om de hoek te kijken bij de brouwketels. (https://www.texel.net/nl/zien-en-doen/eten-en-drinken/texelse-producten/texels-bier/)

Brouwerij TX is een modern ambachtelijke brouwerij op Texel. Wij brouwen mooie tapbieren, die tevens in blik verkrijgbaar zijn, en diverse exclusieve bieren die in kruiken zijn gebotteld. Al onze bieren worden gebrouwen op Texel volgens eigen recept. De TX bieren zijn verkrijgbaar op Texel  (https://brouwerijtx.nl/)

TX Island Pale Ale is een traditionele IPA, gebrouwen met Pale Ale mout, Rogge-, Cara- en Viennamout. Tijdens het brouwproces voegen we in 3 stappen speciale Amerikaanse hopsoorten toe. Dit resulteert in fris bitter bier met heerlijke citrusaroma’s en een vleugje mango en meloen. Smaakt het best op 6 tot 7º C. (Alc. 6,2 Vol.) (https://brouwerijtx.nl/bier)

TX Steambock is een robuuste, smaakvolle bock met tal van verfijnde aroma’s van geroosterd mout. TX Steambock ontleent haar naam aan de bijzondere wijze van vergisting. Een delicaat proces en wereldwijd het eerste bockbier dat met deze methode wordt gebrouwen. TX Steambock smaakt het best op 8ºC. (Alc. 6,5% Vol.) (https://brouwerijtx.nl/bier)

TX Hopblond is een volmoutig, dubbel gehopt hooggistend speciaalbier van Brouwerij TX. Het bier is gebrouwen van vier moutsoorten en vier hopsoorten en dat proef je. TX Hopblond heeft een robuuste moutige smaak en een specifieke hoppige afdronk. Een bier voor de echte liefhebber. (Alc. 6,7 Vol.) (https://brouwerijtx.nl/bier)

TX Goudwit is een lekker fris witbier van Brouwerij TX. Het is gebrouwen van gerstemout, tarwemout en hop in combinatie met koriander, sinaasappelschil en een vleugje vlierbloesem. TX Goudwit is fruitig, fris en vol van smaak. Een echte dorstlesser met een tikkeltje minder alcohol. 3,8 % vol. (https://brouwerijtx.nl/bier)

TX Donkerblond is een donker witbier vol moutige aroma’s met een lichte bitter en een mooie fruitige ondertoon. Soepel, volrond met fijne schuimkraag. TX Bier komt het best tot zijn recht in een glas van Brouwerij TX. (https://brouwerijtx.nl/bier)

Achter de hoge waddenzeedijk, op de plek waar vroeger grote zeilschepen op de Reede van Texel lagen, bevindt zich de Ouwe Skilder Brouwerij. De brouwerij is dan genoemd naar het dorpje Oudeschild, Ouweskil in het Tessels. (https://oldskilltexel.nl/ouwe-skilder-brouwerij/)

De Ouwe Skilder Brouwerij is een nieuwe, jonge craft brouwerij. De brouwerij combineert de rijke traditie van het brouwen met nieuwe inzichten, oude recepten met moderne ingrediënten en historische bierstijlen met hedendaagse technieken. ... De passie voor koken van brouwmeester Jeroen de Gee liet zich vrij goed vertalen naar een bierbrouwen. Dit gebeurde eerst als hobby in de keuken. Door de jaren heen werden de brouwsels steeds ingewikkelder, groter en meer. Ook namen ze meer en meer tijd en ruimt in beslag. Gelukkig werden de reacties van iedereen die het mocht proeven alleen maar positiever. Tot het punt bereikt werd dat de roep om toch écht wat meer bier te maken te groot werd. ... Heel enthousiaste ouders hadden nog wel een ruimte over, en na twee jaar klussen en vergunningen aanvragen is de Ouwe Skilder Brouwerij een feit. Vrijwel alles in de brouwerij is zelfgemaakt. Van het leggen van de tegels tot het aansluiten van de elektra. Zelfs het brouwhuis zelf ontworpen en in elkaar gezet. Vrij snel na aankomst moesten er in de fonkelnieuwe Italiaanse ketels al gaten gemaakt worden.... Helaas is de brouwerij niet toegankelijk voor bezoek. Wij kunnen geen rondleidingen aanbieden.  (https://oldskilltexel.nl/ouwe-skilder-brouwerij/)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten