Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 15 februari 2023

Botanical Blast Zwoele Zomernacht (3,8%)

Na gister* dronk ik nu de Zwoel Zomernacht. Het is een licht bier dat meteen doet verlangen naar een warme zomeravond. Het is echt een zomerbier. Het is wat onduidelijk waar het vandaan komt, maar er staat Gerardus op.

Gerardus is afgeleid van Gerard. Gerard is een tweestammige Germaanse jongensnaam. De naam is gevormd uit ‘ger’, met de betekenis ‘speer’, en ‘hard’, wat staat voor ‘sterk, stevig’. Gerard betekent dus ‘sterk met de speer’. Het was al in de vroege middeleeuwen een veelvoorkomende naam. Die populariteit hield lange tijd aan: in een onderzoek van 1947 stond Gerrit op de 7e plaats in de top 25 van meest voorkomende jongensnamen. op de 7e plaats in de top 25 van meest voorkomende jongensnamen. Gerardus stond op de 15e plaats. In een onderzoek uit 1961 stond Gerard op de 9e plaats, meteen gevolgd door Gerrit. (https://www.24baby.nl/babynamen/gerardus/)

Op https://www.gulpener.nl/onze-bieren/ vind ik Gerardus bieren. Zoals:

Gerardus Tripel is een krachtig, meergranen blond bier. Rijk, bovengistend met lichtzoete tonen. Kruiden en specerijen als kardemom, koriander, steranijs en kaneel geven dit bier pit. Een deel van de omzet is bestemd voor het behoud van het Gerardus Klooster. (https://www.gulpener.nl/onze-bieren/gerardus-tripel/)

Gerardus Dubbel Voor zo’n oud recept uit het Redemptoristenklooster in Wittem, is Gerardus Dubbel een zeer eigentijds en vooral eigenzinnig bier. Rijk en kruidig. De goede proever herkent zelfs noten en cederhout. Gerardus Dubbel is een stevig bier. Een deel van de omzet is bestemd voor het behoud van het Gerardus klooster. (https://www.gulpener.nl/onze-bieren/gerardus-dubbel/)

Gerardus Blond Dit sprankelend bittere kloosterbier heeft een kruidige smaakaanzet. Specerijen en hop geven dit lichtzoete bier zijn rijke, ronde smaakbeleving. Gebrouwen op basis van het recept uit het Redemptoristenklooster in Wittem. Een deel van de omzet van Gerardus Blond is bestemd voor het behoud van dit prachtige klooster. (https://www.gulpener.nl/onze-bieren/gerardus-dubbel/)

Gerardus Zwoele zomernacht zie ik er niet.

Zwoele Zomernacht botanical Frisse en sprankelende botanical blast Tonen van citrusfruit (verse yuzu) en warme kruidigheid (verse gember) Alc. 3,8% vol. 330 ml (https://www.lidl.nl/p/zwoele-zomernacht-botanical/p6608588)

De Botanical Blast - Zwoele Zomernacht is een bier gebrouwen door Gulpener Bierbrouwerij uit Gulpen. Deze Kruidenbier heeft een alcohol percentage van 3.0%.  (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/gulpener-bierbrouwerij-botanical-blast-zwoele-zomer-nacht)

Het bier heeft op het etiket 3,8% ABV vermeld staan. In de ingrediëntendeclaratie staat gember en yuzu. Wat is nu weer yuzu?

yuzu is an experimental open-source emulator for the Nintendo Switch from the creators of Citra. It is written in C++ with portability in mind, with builds actively maintained for Windows and Linux. (https://yuzu-emu.org/)

Nee, dat zal het niet zijn. Maar wat is het dan?

Yuzu (Koreaans:유자, hiragana: ゆず, kanji: 柚子) (Citrus ×junos) is een citrusvrucht uit het Verre Oosten, die met name voorkomt in China, Korea en Japan. Het is een hybride, waarschijnlijk van Citrus ichangensis × Citrus reticulata var. austera. Yuzu is een kleine onregelmatige vrucht, die qua smaak enigszins lijkt op een citroen, maar ook de smaak van ander citrusfruit in zich heeft. De smaak van yuzu is minder hard en scherp dan van een Europese citroen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Yuzu)

Yuzu is een Japanse citrusvrucht die eruit ziet als een mislukte mandarijn. Vroeg in het seizoen zijn ze nog limoengroen, daarna worden ze oranje en op het allerlaatst fris geel. Dikke schil, vaak met lelijke plekjes, weinig vruchtvlees, veel pitjes. De smaak doet denken aan een kruidige citroen met een vleugje mandarijn, sommigen herkennen ook grapefruit, muskus of dennengeur. Een complexe smaak dus, chefs zijn er dol op. Hoe te gebruiken? Verse yuzu is amper te krijgen in Nederland, wel prijzige flesjes met yuzusap en goedkopere flesjes met yuzusapmengsels (zoals rijstazijn met yuzusmaak (pon-zu) of sinaasappelsap met yuzusmaak). Vers yuzu-zest hebben we hier dus ook niet, maar weer wel potjes met gedroogde yuzuschil, yuzupuree, gesuikerde yuzu (zie ook de post over yuzu thee) en yuzuchilipeperpasta (daarover later meer). Yuzu wordt gebruikt zoals limoen of citroen, in hartige en zoete gerechten. Grappig is dat de yuzu eeuwen geleden in Japan werd geïntroduceerd door de Chinezen, de Japanse naam is dus afgeleid van het Chinese yòuzi / 柚子. Maar in China zelf is de yuzu nooit echt aangeslagen (China is groot en deze vrucht groeit er ook niet overal) en zo is men daar in de loop der tijd die naam gaan gebruiken voor de pomelo/pompelmoes! Een yuzu vruchtje in China heet nu xiāngchéng / 香橙. (https://www.aziatische-ingredienten.nl/yuzu/)

Yuzu, een Japans citrusvruchtje waar veel om te doen is. Deze zeldzame citrusvrucht is geliefd vanwege de karakteristieke aromatische geur, de bijzondere etherische olien in de schil en het exquise sap. Van yuzu gebruik je vooral de schil en het sap. De aromatische schil geeft mooie smaakaccenten aan gerechten. Het sap is minder scherp en veel subtieler dan citroen. Een complexe mix van limoen, citroen en zoete boventonen van mandarijn. Fijnproevers herkennen er ook grapefruit en dennengeur in. ... De yuzu heeft een kwetsbare, hobbelige en vaak losse schil. De vrucht bevat veel pitten en weinig, maar subliem sap. Het sap kost zoveel als een goed glas wijn, maar voor de meeste gerechten zijn slechts een paar druppels al voldoende. 90% van de yuzu oogst wordt direct diepgevroren, verwerkt tot sap, gedroogd of in allerlei producten verwerkt. Slechts 10% komt door de selectie en wordt als verse vrucht verhandeld. (https://rungis.nl/blog/verse-japanse-yuzu/)

Gember is een veelgebruikte aromatische, scherpe specerij. Tevens wordt gember wereldwijd al meer dan 2500 jaar als kruidengeneesmiddel ingezet bij uiteenlopende gezondheidsproblemen, waaronder spijsverteringsklachten zoals dyspepsie, chronische ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis, pijn en kramp, zwangerschapsmisselijkheid, hoge bloeddruk, astma, infectieziekten en diabetes type 2. Recente (overwegend preklinische) studies suggereren voorts dat gember de spermakwaliteit verbetert, overgewicht/obesitas tegengaat, neuropathische pijn vermindert, symptomen van PDS (prikkelbaredarmsyndroom) verlicht, cognitieve achteruitgang en dementie remt en kanker tegengaat. Gember bevat meer dan 100 bioactieve stoffen, waaronder shogaolen, gingerolen, paradolen, mono- en sesquiterpenen, lycopeen, quercetine, genisteïne, vitamines en mineralen. Shogaolen en gingerolen worden beschouwd als de belangrijkste inhoudsstoffen van gember. Gember heeft ontstekingsremmende, pijnstillende, immunomodulerende, antimicrobiële, antioxidatieve, kankerremmende, neuroprotectieve, bloedplaatjesremmende, bloeddrukverlagende, maagversterkende, hart- en leverbeschermende, krampstillende en bloedglucose- en cholesterolverlagende effecten. Ook bevordert gember de darmperistaltiek en afscheiding van spijsverteringssappen Copyright (C) Orthokennis https://www.orthokennis.nl/nutrienten/gember (https://www.orthokennis.nl/nutrienten/gember)

Verse gember is simpelweg de wortelknol van de gemberplant en kent een rijke geschiedenis. Al eeuwen wordt dit knobbelige knolletje gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Om ermee te koken, moet je de gemberwortel eerst schillen. Daarna kan het de pan in! De pittige en friszure smaak is lekker in Aziatische gerechten, .... Bovendien kan je van verse gember hele lekkere thee maken: overgiet een stukje geschilde gemberwortel met heet water en klaar! ... Verse gember bewaar je het beste ongeveer 1 week in (keuken)papier gewikkeld in een diepvrieszakje in de koelkast. Je kunt het ook langer (ongeveer 3 maanden) in de vriezer bewaren. Bevroren gember kun je heel goed raspen, je hoeft de gember dan niet eens te schillen. Wil je een milde gembersmaak? Bak dan eerst op laag vuur in de olie die je gaat gebruiken wat plakjes gember. Haal ze eruit voor je de rest van het gerecht bakt in de gemberolie. Maak een snelle crispy gembertopping voor een Aziatisch gerecht. Schaaf met een dunschiller dunne plakjes van een stukje geschilde gember. Snijd in zo dun mogelijke reepjes en bak op half hoog vuur crispy in een laagje olie. Laat uitlekken op keukenpapier. (https://deliciousmagazine.nl/delicious-helpt/dossiers/alles-over-gember-smaakbom-en-wondermiddel/)

Gemberpoeder is gedroogd en gemalen gemberwortel. Door dit proces heeft gemberpoeder een scherpere smaak dan de verse wortel. Daarom is het handig om te weten: 1 tl gemberpoeder staat gelijk aan 2 cm verse gemberwortel. (https://deliciousmagazine.nl/delicious-helpt/dossiers/alles-over-gember-smaakbom-en-wondermiddel/)

Gembersiroop is een dikke siroop gemaakt van gemberwortel en suiker. Je kan het gebruiken als vervanging voor verse ge mber, maar let op: het is wel een stuk zoeter en milder van smaak. De siroop is daarom heel lekker in zoete recepten of cocktails, ....Gembersiroop zelf maken? Kook twee delen suiker met één deel water en voeg hier geraspte gemberwortel (ongeveer een half deel) aan toe. Even samen laten koken en afgekoeld gebruiken. (https://deliciousmagazine.nl/delicious-helpt/dossiers/alles-over-gember-smaakbom-en-wondermiddel/)

Gekonfijte gember is eigenlijk gewoon een lekker snoepje: de gember is namelijk ingelegd in suiker. Stukjes gemberwortel worden gekookt in suikersiroop en daarna door de suiker gerold. Zo krijgt het een smeuïge zoete smaak ..... Het verschil tussen gekonfijt en stemgember (wat ook wel gekonfijt wordt genoemd) is niet altijd helemaal duidelijk. Stemgember is gemaakt van jonge gemberwortels, waar minder vezels inzitten. Stemgember wordt in siroop verkocht, maar heeft geen suikerlaagje en is natter en plakkeriger dan gekonfijt.(https://deliciousmagazine.nl/delicious-helpt/dossiers/alles-over-gember-smaakbom-en-wondermiddel/)

Om gemberbier te maken, meng je wat van de ginger bug met een sterke en mierzoete gemberthee en laat je deze nogmaals een paar dagen staan om verder te fermenteren. Alleen de ginger bug zelf geeft niet zoveel smaak, dus de gemberthee mag flink pittig worden. Voor de gemberthee gebruik ik: 35 gram geraspte gember 100 gram suiker 1 liter water gesteriliseerde fles Bij veel recepten wordt al het water samen met de suiker en gember in een pannetje gekookt. Dit kan al een stuk duurzamer met het deksel op de pan, maar om energie te besparen kook ik een kwart van het water in een waterkoker en giet ik dat over de suiker en gember in een karaf. Even goed roeren totdat alle suiker opgelost is en dan minimaal een uurtje laten trekken. Daarna giet ik de rest van het water erbij en laat ik het verder afkoelen. Giet ongeveer 100 mililiter van de ginger bug door een zeefje in een schone fles. De gember die in het zeefje achterblijft, kun je nog wat uitdrukken en dan in de groenbak gooien. De ginger bug vul je aan met evenveel water als je eruit gegoten hebt en ga je vervolgens weer dagelijks voeren. De afgekoelde gemberthee giet je door het zeefje bij de ginger bug in de fles. Druk opnieuw de gember in het zeefje uit, zodat je zoveel mogelijk smaakstoffen meekrijgt. Sluit de fles af met een dop. ..... Door een ginger bug te maken, kan het fermentatieproces van start gaan. Als het eenmaal op gang is gekomen, is het een soort levend voorraadje waar je eindeloos lang gemberbier van kan maken. Of in één keer een paar flessen. Allereerst maak je dus de ginger bug. Dit heb je nodig: 2-3 eetlepels geraspte gember 2-3 eetlepels suiker 400-500 ml water gesteriliseerde pot Hoe je de ginger bug vervolgens maakt, is het woord ‘recept’ niet waardig. Je stopt het gewoon bij elkaar in een schone pot. De hoeveelheden komen niet zo nauw. Wat betreft de gember kun je het beste biologische gebruiken, zodat de goede bacteriën niet uitgeroeid zijn door pesticiden. De schil rasp je gewoon mee. De gisten gaan het beste op gewone kristal-, basterd- of rietsuiker, dus laat je ‘healthy‘ suikervervangers maar in de kast. Het water kan gewoon kraanwater zijn, tenzij er veel chloride in zit. Dan moet je het filteren of mineraalwater gebruiken. Dek je pot af met een lapje, koffiefilter of loszittende deksel, zodat gisten wel naar binnen kunnen maar fruitvliegjes niet, en zet hem op een warm plekje uit de zon. Vervolgens voer je je ginger bug elke dag een lepel gember en een lepel suiker. Roer of schud het mengsel. Na een paar dagen zie je dat er belletjes gaan ontstaan. Bij mij werd het goedje eerst vrij troebel en rook het zowel zoet als gistig met een vleugje muffig. Na nog een paar dagen werd het juist weer iets helderder – maar niet transparant – en verdween het muffige geurtje. Het schijnt niet erg te zijn als er een keer een laagje schimmel op komt te staan. Dit kun je er afscheppen en weer doorgaan. Maar als de schimmel steeds terugkomt, als het gaat stinken of als er na een week nog steeds geen belletjes zijn ontstaan, dan moet je alles weggooien en opnieuw beginnen. Na vier tot zeven dagen bruist je ginger bug goed genoeg om te gaan gebruiken om gemberbier mee te maken. Blijf het restant intussen elke dag voeren – om de dag blijkt ook genoeg – of zet hem in de koelkast om de groei te vertragen. Voer hem dan nog wel eens per maand. Als je later opnieuw gemberbier wil maken, moet je hem eerst een paar dagen op kamertemperatuur zetten en dagelijks voeren, voordat je hem weer kan gebruiken.  (https://www.zaailingen.com/zelf-gemberbier-maken/)

*Gisteren als de dag na de dag van vorige blogbericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten