Translate

Zoeken in deze blog

zondag 31 juli 2022

Heretic Evil Cousin

EVIL COUSIN Double IPA Almost everybody has their favorite cousin. Ours is a resiny citrus and pine joy with an easy-drinking malt character. We love hanging out with our cousin at the beach, camping, hiking, and every holiday party. Why not welcome our cousin to your next family gathering? (http://hereticbrewing.com/portfolio-item/evil-cousin/)

Ik stond in de Mitra en zag een blikje met Amerikaans bier, dat vind ik interessant. Dus ik kocht het. De smaak was zoals verwacht wat minder, maar wat wilde? Het is de halve wereld over gegaan. Dat doet een IPA meestal geen goed. Het rook als sterke IPA en de smaak had hopbitterheid, maar echt sterk was het niet. Het is trouwens een DIPA:

Een zwaarde variant van de IPA (droog, blond, bitter en hoppig) waarin alles "dubbel" is. Het bier is bitterder, hoppiger, sterker en fruitiger dan de normale IPA. Vergelijkbaar met een Amerikaanse Barleywine, maar dan zonder de moutigheid en het zoetige van die barley. Doordrinkbaarheid moet nog goed zijn. (https://www.beerinabox.nl/bierstijlen/dipa/234/)

Andere kenmerken zijn:

ABV: 8.0% IBU: 100 SRM: 6 SIZE: 22oz bottle 12oz can AVAILABLE: Year Round SHARE: (http://hereticbrewing.com/portfolio-item/evil-cousin/)

De Evil Cousin is een bier gebrouwen door Heretic Brewing Company uit Fairfield. Deze DIPA heeft een alcohol percentage van 8.0%. De bierstijl DIPA komt van oorsprong uit Amerika. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/heretic-brewing-company-evil-cousin)

Hoe is die Amerikaanse brouwer begonnen?

It all started with a neighbor sharing a homemade beer with Jamil.  He was surprised at the quality of the brew and mentioned it to Liz, so she bought him a Mr. Beer kit for Christmas. Jamil became obsessed with brewing the perfect beer and as his passion for brewing progressed, he became well-known in the homebrewing community. Within a few years, he had won a first-place medal in every known beer style category (82 at the time). He spent the next 15 years writing about beer with more than 100 articles and 500 hours of podcasts on The Brewing Network.... In 2011, Jamil and Liz decided to take the plunge and open Heretic Brewing Company. Within a few years, Heretic Brewing became internationally known with distribution in 13 states and 12 countries. In 2017, the Heretic team founded Heretic Craft Spirits and began distilling and bottling premium quality spirits and created a line of all natural, flavorful ready-to-drink canned cocktails.... Today, Heretic is owned and operated by Craft Beverage Cooperative, a consortium of craft breweries & distilleries that are passionate about craft beverages and work tirelessly keeping this industry growing. (http://hereticbrewing.com/about-us/)

Als ik verder zoek op Evil Cousin vind ik een heel verhaal over Imperial IPA. Zou dat inwisselbaar zijn? DIPA of IIPA?       


maandag 25 juli 2022

Pater en Broeder

Waarom hebben tripels soms een naam die verwijst naar de paters of broeders?

Ik ga de tripels Pater Lieven vergelijken met de Broeder Everardus.

Pater Lieven tripel is een licht-amberkleurig bier. De schuimkraag houdt het midden tussen wit en gebroken wit. Een kruidige bitterheid overheerst de neus, al duiken in de geur ook florale toetsen op. Van lichtzoete mout- en alcoholaccenten evolueert de smaak naar een intense bitterheid. Een lange afdronk laat een blijvend aangename indruk achter. Pater Lieven tripel is een hogegistingsbier van 8% abv dat hergist op fles. (https://www.paterlieven.be/beer-type/pater-lieven-tripel/)

Pater Lieven is een Belgisch abdijbier van hoge gisting. Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij Van Den Bossche te Sint-Lievens-Esse in Oost-Vlaanderen. Pater Lieven bier werd de eerste maal gebrouwen in 1957 ter gelegenheid van de St-Livinusfeesten. Het was een amberkleurig bier van 5,7%. In 1997 kwamen er nieuwe bieren, een blonde en een bruine versie. Een jaar later kwam daar nog de Pater Lieven Tripel bij. Omdat het vroegere kerstbier van de brouwerij gebruikt werd voor Pater Lieven Bruin, besloot men in 2000 een volledig nieuw kerstbier te lanceren, Kerst Pater. Datzelfde jaar behaalde Pater Lieven Blond een gouden medaille in de categorie best bottled ales op de Toronto wine & cheese show in Canada. Er bestaan 5 varianten: Blond, blond bier met een alcoholpercentage van 6,5% Bruin, donkerbruin bier met een alcoholpercentage van 6,5% Tripel, amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 8% Wit, stroblond, licht troebel witbier met een alcoholpercentage van 4,5% Kerst Pater, donkerbruin kerstbier met een alcoholpercentage van 9% (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pater_Lieven)

Broeder Everardus is een Tripel met 9,0% alcohol. Broeder Everardus wordt gebrouwen door Muifelbrouwerij in Oss. ... Broeder Everardus is gebrouwen door de Muifelbrouwerij uit Oss. Het bier is een fluweelzachte toegankelijke Tripel met de beste Trappisten gisten. (https://www.biernet.nl/bier/merken/broeder-everardus)

Deze fluweelzachte tripel met een krachtige afdronk wordt gebrouwen sinds 2009. Net als de meeste Muifelbieren zijn er geen kruiden gebruikt, de enige ingrediënten zijn water, mout, hop en gist. Het bier is vernoemd naar Broeder Everardus die tot zijn dood in 1950 gewoond heeft in gebed en beschouwing in het Franciscaner klooster in Megen. Hij is een bekend persoon in de Nederlandse Franciscaner gemeenschap, niet om het minst omdat hij diverse wonderbaarlijke genezingen heeft mogen verrichten. Hij ligt opgebaard in een kapel naast het Megens klooster en zijn graf wordt veelvuldig bezocht. De Broeder Everardus tripel is een goudblond bier van 9% alcohol, met in de basis zachte, volle moutsmaken. In de afdronk komt een milde hopbitterheid opzetten die volledig in balans is met de soepele moutsmaken. Voor de bittering van het bier is de Zuid-Duitse hopsoort Hallertau Mittelfruh gebruikt. Alcohol 9% Mout: Pilsner mout, caramunich 120 mout Hop: Hallertau Mittelfruh Gisting: bovengistend Bitterheid: IBU 25 Kleur: EBC 10 (https://www.muifelbrouwerij.nl/product/5258695/broeder-everardus)

Muifel Broeder Everardus is een mooie goudgele tripel met een ferme witte schuimkraag. Voor de vergisting is een trappistengist gebruikt. Dat levert dikke, fruitige aroma's op. Voor deze Tripel neem je graag even de tijd. (https://www.bierista.nl/muifel-broeder-everardus)

Broeder Everardus Gin infused ... Speciale eenmalige editie van onze tripel Broeder Everardus, geinfuseerd met Schouten distillery Gin uit Schijndel. (https://www.muifelbrouwerij.nl/product/7142836/broeder-everardus-gin-infused)

Okee, bij het bekijken van de etiketten zie ik dat de vergelijking meteen mank gaat. De Everardus is een gin infused bier!?

De Pater Lieven vind ik wat wrang moutig smaken. Past niet echt in mijn smaakpalet. De Broeder Everardus Gin infused proef ik nu en daarbij proef ik duidelijk de gin. De vergelijking is dus nu een tripel met een gin infused tripel. 

Wat Betekent INFUSED in het Nederlands - Nederlands Vertaling Infused infusie infused doordrenkt geïnfundeerd toegediend bezield geïnfuseerd infuus (https://tr-ex.me/vertaling/engels-nederlands/infused)

Het Anker Gouden Carolus Whisky Infused is een heel bijzonder bier. Krachtig van smaak met smaken als vanille, eikenhout en chocolade. Het bier is geïnfuseerd met whisky. Dat is op zo’n manier gebeurd dat zowel de smaak van het bier als de whisky optimaal tot hun recht komen. Dit is een genietbier met een geweldige balans. Infusie van bier Infusie wil niets meer of minder zeggen dan het toevoegen van een andere drank aan het bier, om een extra toets aan de smaak te geven. Vaak wordt whiskey gebruikt, maar port, armagnac en rum zie je ook regelmatig terug komen. ... Bij whiskybieren wordt er daadwerkelijk whisky toegevoegd aan het bier. Dit zorgt ervoor dat het bier een whiskey smaak bij zich draagt. Een bekend voorbeeld van een whiskybier is Gouden Carolus Whisky Infused. Hoe maak je whisky infused bier? Er zijn verschillende manieren om een infused bier te maken. De minst populaire methode is om de whisky rechtstreeks aan een (jong)bier toe te voegen. Een andere methode is om (licht gebrande) eiken houtsnippers, gedrenkt in whisky of andere sterke drank, toe te voegen aan het bier tijdens het gistingsproces. (https://theinfinitekitchen.com/du/wat-is-infused-bier/)

Dat zal bij een gin infused bier net zo gaan denk ik. Ofwel wordt de gin er zo bij geschonken of met die gedrenkte houtsnippers. Het is een eerlijk gezegd lekker bier....

Muifelbrouwerij uit Oss is een unieke lokale samenwerking aangegaan met de Veghelse disilleerderij Schouten Distillery. Dit heeft een nieuw bier opgeleverd: Broeder Everardus Gin Infused. ... De unieke lokale samenwerking tussen de Osse Muifelbrouwerij en de Veghelse distilleerderij Schouten Distillery heeft een prachtig nieuw bier opgeleverd: Broeder Everardus tripel Schouten Gin infused. De eigenaren Martin Ostendorf van Muifelbrouwerij en Erwin Schouten van Schouten Distillery kenden elkaar al langer. Ze besloten eind 2020 een experiment uit te voeren en kleine beetjes van Erwins gins toe te voegen aan Ostendorfs Everardus tripel. (https://www.biernet.nl/nieuws/muifelbier-broeder-everardus-met-schouten-gin-geinfuseerd)

9% ABV 23 IBU... De unieke Khoisan No.3 Buchu Blue Gin van Schouten distillery uit Schijndel geven subtiele kruidige toetsen aan het zachte Broeder Everardus tripel bier. Toffe lokale samenwerking (Oss & Schijndel).  (https://untappd.com/b/muifelbrouwerij-broeder-everardus-schouten-gin-infused-2022/4726004)


Broeder Everardus was in al zijn eenvoud een bijzonder mens en minderbroeder. In gebed en beschouwing leefde hij samen met God voor iedereen. Jan Witte wordt op 25 juli 1868 in Hoorn geboren. Jan groeit op in een welvarend gezin. Als het gezin naar Alkmaar verhuist, wordt Jan daar misdienaar en in Jan begint het verlangen om priester te worden te groeien. De studie’ s op het klein seminarie en het gymnasium zijn te zwaar voor hem, en Jan wordt bakkersleerling. Dit is ook niet wat Jan zoekt en in 1891 kan Jan intreden in het Franciscanenklooster in Alverna. Everardus wordt Jan’ s kloosternaam. Hij is een gezellige en vriendelijke broeder die gevoel voor humor heeft, goed kan vertellen en valt dan ook al op door zijn voorbeeldig gedrag. Na het afleggen van zijn professie wordt Everardus overgeplaatst naar Megen. In Megen wordt Everardus al snel tot portier benoemd. Mensen van alle rangen en standen komen bij hem aan de poort: zwervers, marskramers, echtparen en ouderen komen hem allemaal vragen om een gebed voor een goede toekomst. Everardus maakt geen onderscheid, is een luisterend oor voor iedereen en zegt altijd: “zullen we er samen voor bidden”. Na een val in 1929 wordt het portiers werk te zwaar, omdat Everardus door de val moeilijk kan lopen. Hij helpt mee in de huishouding en krijgt meer tijd om te schilderen. Zijn schilderijen zijn veelal religieuze voorstellingen. Everardus sterft op 22 december 1950 op 82 jarige leeftijd. Hij wordt begraven op het kloosterkerkhof in de kloostertuin. Nu begint de verering van Broeder Everardus te groeien. Iedereen wil het graf van Everardus bezoeken, jong en oud, man en vrouw. Het betreden van een klooster is tegen de regels van het slot. Om niet iedereen teleur te stellen werd besloten om een speciale kapel voor hem naast het klooster te bouwen, met een fraai graf. Tot op de dag van vandaag komen mensen naar zijn graf om Everardus te vragen om voor hen te bidden. Gebedsintenties worden bij Everardus achtergelaten op briefjes die men in zijn mouw of kap stopt. Deze worden allemaal tijdens de donderdagavond mis voorgedragen. Daarna worden deze allemaal bewaard, in een archief, achter de kapel. (https://toerismemegen.nl/bezienswaardigheden/broeder-everardus/)

In het SintJansmuseumKloosterhof in het Noord-Hollandse Noord-Scharwoude is er een tentoonstelling over de minderbroeders franciscanen in Noord-Holland-Noord, in het bijzonder over broeder Everardus. Geboren in Hoorn en getogen in Alkmaar was Noord-Holland de thuisstreek van Everardus Witte. De tentoonstelling is te zien tot eind 2023. (https://www.minderbroedersfranciscanen.net/2022/02/23/twee-tentoonstellingen-over-broeder-everardus/)


maandag 18 juli 2022

Etikettenweken

Vanavond aten we pizza. Net weer een aantal flesjes uit de afkoelende oven gehaald om de etiketten eraf te halen. Vroeger was het in bad weken, maar nu is het de lijm laten smelten in de oven en daarna het etiket er met een stanleymes-mesje af te pulken.

Tijdens deze vakantie gaan we, via bieretiketten, weer naar de Spaanse Costa. Daar aan de Spaanse stranden met horeca en musea, met pizza, paella, pils en zonnebrand zijn ook brouwerijen te vinden.

Op https://www.inspirock.com/nl/breweries-in-spain vind ik 'de 15 beste brouwerijen', maar het blijken een hoop destilleerders te zijn!? Numancia de la Sagra zou de plaats zijn om heen te gaan voor een brouwerij.

Numancia de la Sagra is een gemeente in de provincie Toledo, Castilië-La Mancha, Spanje. Volgens de volkstelling van 2006 (INE) heeft de gemeente 3713 inwoners, oorspronkelijk Azaña genoemd (van het middeleeuwse Latijns-Façania), maar in 1936 tijdens de Spaanse Burgeroorlog door het Numancia-regiment veroverd en hernoemd om de vereniging te verwijderen. met de Republikeinse president Manuel Azaña. (https://www.inspirock.com/nl/spain/numancia-de-la-sagra-trip-planner)

Wat dit met de bierbrouwerij te maken heeft zie ik niet. Er is een wijngaard en een brouwerij: 

Cerveza LA SAGRA, Numancia de la Sagra

Cerveza LA SAGRA bevindt zich in Numancia de la Sagra. Zet Cerveza LA SAGRA op uw schema en ontdek wat nog meer een bezoek verdient door onze Numancia de la Sagra (https://www.inspirock.com/nl/spain/numancia-de-la-sagra/cerveza-la-sagra-a1152147251)

De omschrijving slaat eigenlijk nergens op. Een andere vage internetpagina vind ik op www.biernet.nl/ : 

Bierbrouwerijen in Spanje Het aantal brouwerijen in Nederland is sinds 2001 ieder jaar toegenomen. Naast brouwerijen die hun eigen productie beheren, zijn er ook veel huurbrouwers in Nederland die gebruik maken van de ketels van andere brouwerijen. Deze brouwerijhuurders brengen speciaalbieren op de markt onder hun eigen merknaam, maar laten het dus elders brouwen. Op dit moment zijn er 699 brouwerijen in Nederland, waarvan 288 brouwerijhuurders. In de loop der jaren zijn brouwerijen ook steeds toegankelijker geworden. Zo kun je bij meer dan 150 Nederlandse brouwerijen vers bier proeven in het proeflokaal en kun je een rondleiding volgen bij zo'n 100 bierbrouwerijen in Nederland. In Spanje kun je bij 1 brouwerij het proeflokaal bezoeken. Het aantal gesloten brouwerijen in Spanje is 0. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/lat:52/lng:7/zoom:7)

Op https://www.puurspanje.nl/10-bekende-spaanse-biermerken staan bekende merken:

Wellicht een van Spanje’s bekendste en meest gedronken biermerken komt oorspronkelijk niet uit Spanje. San Miguel werd in 1890 in de stad Manilla op de Filipijnen geboren en werd snel bekend in heel Zuidoost-Azië. Vanaf 1953 werd het merk ook in Spanje verkocht. In 1957 stootte het moederbedrijf San Miguel Corporation de Spaanse brouwerij echter weer af maar op dat moment was San Miguel als zelfstandig Spaans biermerk geboren. Er staan brouwerijen in Lerida, Burgos en Málaga. (https://www.puurspanje.nl/10-bekende-spaanse-biermerken)

Spanje’s tweede bekendste biermerk is Mahou, opgericht in 1890 in Madrid. Na diverse jaren van ontwikkelingen neemt het Franse Danone in 1970 33% van de Spaanse bierbrouwerij over en koopt Mahou in 2000 het Danone aandeel in de brouwerij San Miguel waardoor de Grupo Mahou-San Miguel ontstaat, de grootste bierbrouwerij van Spanje. In 2005 trekt Danone zich helemaal terug uit de bierwereld en gaat Mahou-San Miguel zelfstandig verder. (https://www.puurspanje.nl/10-bekende-spaanse-biermerken)

Of wat te denken van Estrella?

Estrella Galicia 0,0 Tostada share Alcohol Free Estrella Galicia 0,0 Tostada Estrella Galicia 0,0 Tostada emplea una mezcla de seis tipos de malta con diferentes grados de tostado, maíz y lúpulo de las variedades Nugget, Perle y Sladek. Los maestros cerveceros utilizan la técnica de fermentación interrumpida dar lugar a esta cerveza equilibrada y refrescante. Less [cerveceros de espana] (https://birrapedia.com/estrella-galicia-00-tostada/f-5eda63f91603da0a28d305e5)

Estrella Damm wordt nog gebrouwen naar het originele recept waarmee August Kuentzmann Damm en Joseph Damm in 1876 in Barcelona zijn begonnen bier te brouwen. Sindsdien is het wel meerdere keren van naam veranderd: in 1876 werd het uitgebracht onder de naam Strasburger,  In 1921 verandert dat in Estrella Dorada (‘gouden ster’) en in 1992 in Estrella Damm (‘Damm ster’). ... Dit bier is het hoofdmerk van de bierbrouwerij Hijos de Rivera in de Galicische stad A Coruña. Estrella Galicia werd voor het eerst gebrouwen in 1906 toen in dat jaar José María Rivera Corral een kleine brouwerij in A Coruña stichtte. ... Voll-Damm kan gezien worden als een eigen biermerk maar is eigenlijk onderdeel van de Damm brouwerij in Barcelona, o.a. bekend door Estrella Damm. Voll-Damm werd in 1953 geboren als een voor Spanje onbekend bier bestaande uit donker märzenbier. In de eerste jaren werd het bier alleen geproduceerd tussen oktober en maart, zoals dat gebruikelijk is met märzenbieren, maar als het bier veel succes blijkt te hebben, wordt het vanaf 1955 het gehele jaar door gebrouwen. (https://www.puurspanje.nl/10-bekende-spaanse-biermerken)

Cruzcampo is een grote Spaanse bierbrouwer, opgericht in 1904 te Sevilla als “La Cruz del Campo”. De brouwer was een van de eerste Spaanse bierbrouwers die mout als grondstof gebruikte. Op de locatie van de brouwerij uit 1904 staat sinds 2008 een nieuwe bierfabriek, gebouwd door de Spaanse divisie van Heineken, het concern dat in 2000 het bedrijf heeft overgenomen. (https://www.puurspanje.nl/10-bekende-spaanse-biermerken)

Cervezas Alhambra is een bierbrouwerij in, hoe kan het ook anders, Granada. Deze brouwerij werd opgericht in 1925 in de wijk Sant Isidro in de stad Granada en uiteraard heeft het bier de naam te danken aan het Moorse monument hoog boven de stad. Sinds 2007 is de brouwerij eigendom van de Grupo Mahou-San Miguel, de grootste brouwer van het land. Het belangrijkste bier van de brouwerij is het gelijknamige Alhambra. (https://www.puurspanje.nl/10-bekende-spaanse-biermerken)

Ambar De bierbrouwerij La Zaragozana werd opgericht in 1900 als zelfstandige bierbrouwerij in de stad Zaragoza in de deelstaat Aragón. Deze brouwerij heeft een breed gamma aan bieren onder de merknaam Ambar. Zij was ook de brouwerij in Spanje om een alcoholvrij bier op de markt te brengen in 1976. Ambar verkoopt ook glutenvrij bier. Ambar heeft in Aragon een marktaandeel van 50% maar in de rest van Spanje slechts 4%.  (https://www.puurspanje.nl/10-bekende-spaanse-biermerken)

Moritz is een Catalaans biermerk dat in 1856 ontwikkeld is door de Elzasser Louis Moritz Trautmann. Na een aantal jaren niet meer bestaan te hebben, is het bier in 2004 opnieuw op de markt gebracht. Eén van de bijzonderheden van Moritz is dat alle productinformatie op de verpakkingen uitsluitend in het Catalaans gesteld zijn. Dit bier is dus ook met name bekend in de deelstaat Catalonië, op de Balearen en in de Comunidad Valenciana. (https://www.puurspanje.nl/10-bekende-spaanse-biermerken)

Op https://speciaalbiertjesblog.nl/Spaanse%20brouwerijen/spaanse-brouwerijen/ staan ook wat Spaanse brouwerien: Alvinne, Bonvivant, Cerveses la prata, Jakobsland Brewers, Laugar Brewery, en Naparbier.

Okee,  Alvinne komt uit België (zie https://speciaalbiertjesblog.nl/2020/05/25/cuvee-sofie-brouwerij-alvinne/). 

De Cheri Mola is een samenwerking tussen Jopen bier uit Haarlem en Bonvivant uit Malaga. Het is een NEIPA, een New England IPA van 6,5%. Het bier is gebrouwen met Cherimoya, een zoete tropische vrucht uit Zuid-Amerika. (https://speciaalbiertjesblog.nl/2018/10/28/cheri-mola-jopen-bonvivant/)

De Black Block is een Spaanse Russian Imperial Stout (11,2%). Hij is gebrouwen door Cerveses La Pirata, een brouwerij waar ik ook al wat andere bieren van proefde. En dit waren allemaal flinke bieren, en dat soort bieren brouwen dat kunnen ze wel. (https://speciaalbiertjesblog.nl/2019/05/17/black-block-la-pirata/)

Fix for the Fits is een imperial/double IPA van 9%. Hij wordt gebrouwen door de brouwerij Jakobsland Brewers uit Santiago de Compostella in Spanje. Deze IPA is gebrouwen met vijf soorten hop, Columbus, Simcoe, Mosaic, Citra en Cascade. (https://speciaalbiertjesblog.nl/2019/03/17/fix-for-the-fits-jacobsland-brewers/)

Van Laugar Brewery uit Spanje heb ik ..., Basatia,... een Imperial Stout maar het alcoholpercentage valt mij mee met zijn 8%. (https://speciaalbiertjesblog.nl/2019/10/06/basatia-laugar-brewery/)

“De Gentle Lady (9,2%) is een collaboration brew van het Spaanse Naparbier en het Belgische Alvinne.”

De Gentle Lady was mij aangeraden, het is mijn eerste bier van (onder andere) Spaanse brouwers. Dit bier geeft mij in eerste instantie een verkeerde indruk. Het ruikt namelijk een beetje als een IPA, bloemig en fruitig tegelijk. Wanneer ik het bier zelf proef blijft hier niets van over. Hij heeft (gelukkig) gewoon de smaak van een goede tripel. (https://speciaalbiertjesblog.nl/2015/06/17/gentle-lady/)

Tja, wat kan ik zelf vinden?

Wat te denken van Edge Brewing uit Barcelona? Trad Jazz Returns is een Extra Special Bitter. Dat vind ik een typisch Britse bierstijl. Dat vind ik ook een beetje jammer van die craftbrewing-scene: je krijgt overal hetzelfde. Ik was paar jaar geleden in Berlijn en dronk er IPA's. Het etiket van Trad Jazz Returns doet mij ook denken aan een typisch Britse pub en zeker niet een Spaanse tapasbar. De naam Trad Jazz Reurns doet mij denken aan een kruising van Return of the Jedi en Jazz Jackrabbit. 

Edge Brewing Company in Boise, ID. Marcus Bezuhly along with family and friends opened Edge Brewing Co. in the spring of 2014. From the very start there was a strong emphasis on perfecting the craft of beer while also paying attention to the atmosphere and cuisine. Here at Edge we strive to listen and cultivate a relationship between our customers and staff in order to constantly innovate the ... (https://www.edgebrew.com/)

Wacht dat is Amerikaans, ik zoek de Spaanse brouwerij....

Edge Brewing was established in Barcelona in 2013 by two Americans who were so eager to join the craft beer revolution in Europe that they brought a brewery. Combining finely engineered American brewing equipment, the best ingredients available and many years of brewing experience, they are now making fresh, genuine, American craft beer for the local market. Their new brewing home is located in one of the worlds most exciting cities, in Barcelona’s suitably edgy Poble Nou district. ... Our Head Brewer, Alan Sheppard, is rather particular about the ingredients he uses to brew his passion. We import thousands of kilograms of freshly picked American hops from the Yakama Valley in Washington State. During your brewery tour ask to take a whiff of our hops cooler. The aroma is intoxicating. ... If you want authentic American Craft beer there is only one way to go, live, fresh liquid yeast. Edge prefers White Labs yeast. We fly it to Barcelona from San Diego, California on regular overnight international shipments. Our commitment to brewing awesome beer borders on an obsession. The yeast is kept happy and health via our quality assurance lab and specially designed yeast brinks for storage. (http://edgebrewing.com/our-story/)

An American Craft Brewery using US hops and yeast to make fresh craft beer close to the beach and the historic heart of Barcelona. Every Saturday afternoon we offer two "COME EXPLORE" sessions, which give you the opportunity to do a guided tour of the brewery, enjoy a flight of tasters, and sup a pint of your favourite Edge Brewing beer. At any one time we will have up to 10 of our beers, freshly brewed on site, on tap in our tasting room. (https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g187497-d6412469-Reviews-Edge_Brewing-Barcelona_Catalonia.html)

Okee, het zijn ook Amerikanen. En het bier is Brits:

Trad Jazz Revisited is and update version of the collab between Edge Brewing and Fuller's. It is a ESB with malty and woody aromas, with notes of berries and bread. Taste is bitter-sweet with fruity notes and lots of malts. ESB is the acronym of Extra Strong Bitter or Extra Special Bitter—ESB is a registered trademark in UK by Fuller's Brewery. Although in the UK, it describes a very unique kind of beer, in the US, it describes a more generic malty, bitter, reddish British ale. Flavour ranges from balanced to bitter, but always pretty drinkable. Hop aroma is moderately high to moderately low, and flavour is based in its bready, biscuity malt profile. Can be compared with an American Pale Ale, but with more malt flavour and different hop character. (https://beerbay.net/shop/edge-brewing/trad-jazz-returns/)

Trad jazz, short for "traditional jazz", was a form of jazz in Britain in the 1950s and 1960s,[1] played by musicians such as Chris Barber, Acker Bilk, Kenny Ball, Ken Colyer and Monty Sunshine, based on a revival of New Orleans Dixieland jazz,[1] on trumpet, trombone, clarinet, banjo, double bass, and drums, with a populist repertoire which also included jazz versions of pop songs and nursery rhymes. (https://en.wikipedia.org/wiki/Trad_jazz)

Volia STYLE: BLONDE ALE Delicate spiciness (clove), a light floral character, and the aromatics of soft fruit, are the markers of one of our best-selling beers, which is on tap at some of the city’s best eateries. OVERVIEW ABV5.6% / 12 P° IBUs23 (http://edgebrewing.com/beer/voila/)

Cervecería Catalana is a beer bar and a tapas restaurant in Barcelona. It is considered one of the best places in the city to try the more tasty tapas. You can find all kind of tapas and "montaditos" (piece of bread with something on top). When you get in you should first have a look at the huge range of tapas they have and then choose. Because it's a beer bar, they als offer national and international beers. You'll have problems to decide for one! It's not an expensive place, you can see that the products are excelents because it's always full! Try to be there "early" Enjoy ! (https://www.barcelona.com/barcelona_directory/restaurants/tapas/cerveceria_catalana_in_barcelona)

Duir Amber Ale Menduiña  ... Duir es una cerveza artesana de estilo SB Extra Bitter de un seductor color bermellón con densa corona de espuma cremosa. Botellín de cerveza de 33cl. (https://birrapedia.com/duir-amber-ale-menduina/s-5f7ae52e1603da38628b456d)

Duir Galician Craft Beer Red Ale Its full flavor of sweet malts is immediately balanced by the aromatic hops. It has a dry and toasty finish. (https://menduina.eu/en/classic-line/10-duir-red-ale-8437014089035.html)

Colour Redish - 26 EBC Profile Malty and balanced bitterness Original gravity 13 ºP IBU 29 IBUs (https://menduina.eu/en/classic-line/10-duir-red-ale-8437014089035.html)

Galicië (Spaans: Galicia, Galicisch: Galicia of Galiza) is een van de zeventien autonome regio's van Spanje en ligt in het uiterste noordwesten van het Iberisch Schiereiland. Galicië grenst in het zuiden aan Portugal, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het noorden aan de Cantabrische Zee en in het oosten aan de andere Spaanse autonome regio’s Asturië en Castilië en León. De hoofdstad van Galicië is Santiago de Compostella, een stad met iets minder dan 100.000 inwoners, maar de grootste stad is Vigo en de grootste agglomeratie A Coruña. Galicië heeft twee officiële talen, het Galicisch en het Spaans. De nationale feestdag van Galicië valt op 25 juli, dat is de feestdag van Sint Jakobus de Meerdere, die in Spanje Santiago wordt genoemd. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Galici%C3%AB_(Spanje))

Jakobus de Meerdere (Aramees: ܝܥܩܘܒ ܒܪ ܙܒܕܝ; Arabisch: يعقوب; Hebreeuws: בן זבדי יַעֲקֹב, jaʿăqōḇ; Latijn: Iacobus Maximus; Grieks: Ἰάκωβος) was een apostel van Jezus Christus, een van "de twaalf". Hij wordt de Meerdere genoemd om hem te onderscheiden van zijn naamgenoot Jakobus de Mindere. Zijn naamdag is op 25 juli. In het Spaans en Portugees wordt zijn naam (Santo Iago, San Yago) verkort tot Santiago. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Jakobus_de_Meerdere)

Weten we ook weer waar Santiago  de Compostella vandaan komt. 

Santiago de Compostella[1] (in het Castiliaans en Galicisch: Santiago de Compostela en in het Nederlands Sint-Jacob van Compostella) is een stad in het noordwesten van Spanje. Santiago, dat Sint-Jakobus betekent (Sant Iago), ligt in de comarca Santiago, in de provincie A Coruña in Galicië. De stad heeft circa 100.000 inwoners, waaronder 35.000 studenten, en is de zetel van het Galicische bestuur. De internationale luchthaven Santiago de Compostela (IATA-code SCQ) ligt tien kilometer ten oosten van de stad en is de belangrijkste luchthaven van Galicië. ... Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus de Meerdere, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Judea was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven in de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek. De kerkelijke feestdag van de apostel Jacobus is op 25 juli. Hij is de patroonheilige van Spanje (in het bijzonder van Galicië en Santiago de Compostella). Op die dag is het dan ook groot feest in Santiago de Compostella. ... De stad heet officieel kortweg Santiago, maar er zijn nog veel meer steden die zo heten. Compostella is een toevoeging, die vooral wordt gebruikt als men de stad als bedevaartsoord beschouwt. De gecombineerde naam 'Santiago de Compostella' kan dan ook worden vertaald als: 'Santiago, bijgenaamd Compostella'. Vaak wordt gezegd dat de toevoeging komt van Campus Stellae (Sterrenveld), vanwege de ster die, volgens de overlevering, het gebeente van Jakobus op deze plaats heeft aangewezen. Een betere verklaring is dat de naam is afgeleid van het Latijnse compos[i]tum of in het plaatselijke Latijn composita tella, dat wijst naar een begraafplaats of kerkhof. Bij archeologische opgravingen tussen 1946 en 1959 werd inderdaad een Romeinse necropool gevonden. Compostela schrijft men in het Spaans met één L. De Taalunie schrijft voor dat de bijnaam in het Nederlands met een dubbele L wordt geschreven, maar dat een enkele L in het Nederlands in toenemende mate voorkomt.[2] Een dubbele L zal tot een verkeerde uitspraak leiden als men denkt dat dat de Spaanse spelling is. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Santiago_de_Compostella)


Apaixonante Irmaos?

Comprar cerveza Apaixonante de Irmaos de Lei. Cervezas artesanas gallegas. Envío gratis en Península. ... Style American Pale Ale ABV 5.9 IBU 40 ... Irmaos De Lei Irmaos De LeiSpain (https://birrapedia.com/es/apaixonante-irmaos-de-lei--maruxinos-vk/s-60eec5731603daa5568b45e1)

Cerveza con notas a cereales tosta dos con matiz de caramelo, seguido del sabor afrutado de las grandes cervezas americanas, en las que predomina un final amargo y muy refrescante. (https://birrapedia.com/es/irmaos-de-lei-apaixonante/f-619616681603da6a3001cbf4)

Cerveza fiel al estilo americano y de aspecto brillante. El lúpulo es el principal protagonista de nuestra DDH IPA, llena de notas cítricas y tropicales, con un fondo marcadamente especiado y resinoso, que hace de esta cerveza algo realmente refrescante. Los ligeros toques tostados de malta y el cuerpo de avena, casan con el amargor propio del estilo. DDH IPA 6´7% ABV - 60 IBU (https://irmaosdelei.gal/)

Irmaos De Lei Engatadeira American IPA 6.7 º 53 IBU Irmaos De Lei Engatadeira DDH IPA Cerveza fiel al estilo americano y de aspecto brillante. El lúpulo es el principal protagonista de nuestra DDH IPA, una cerveza llena de notas cítricas y tropicales, con un fondo marcadamente especiado y resinoso, que hace de cerveza algo realmente refrescante. Los ligeros toques tostados de malta y el cuerpo de avena, casan con el amargor propio del estilo. (https://birrapedia.com/irmaos-de-lei-engatadeira/f-619615f11603da6a30430afc)

Geen idee wat ze zeggen...

As tomas! Irmaos de Lei es un proyecto independiente que nace en el año 2018 con la intención de ofrecer cerveza artesanal de alta calidad, hecha en Galicia. Tenemos una mentalidad enfocada a nuestra comunidad: Los subproductos resultantes de las elaboraciones son aprovechados para alimentar al ganado local y fertilizar los campos. Una parte de los beneficios va destinado a obras sociales y medioambientales en la comunidad gallega. (https://irmaosdelei.gal/)

Dat is het verschil met Nederland. Als je thuis op de bank het nieuws ziet, is er allemaal ellende op TV en allerlei praatprogramma's over dezelfde onderwerpen. In Spanje is dat waarschijnlijk net zo, maar je verstaat het niet. En al die standaard-PR-praat bij winkels en brouwerijen over de beste ingrediënten en installaties klinkt ook gewoon stuk leuker. Door vertalen in het Engels wordt het een stuk beknopter. 

Ik heb ook een cerveza artesanal session IPA van brouwerij La Sagra. Maar als je zoekt op session IPA vind je heel veel resultaten. Vroeger waren er minder speciale bieren en had je het zo gevonden. Nu is het goed zoeken...


La Sagra Molson Coors, cervecera que lidera Carlos García, ha lanzado una nueva cerveza de edición limitada, La Sagra Primavera Session IPA, con la que acompañar el aumento de las temperaturas primaverales. La Sagra Primavera Session IPA, la apuesta estacional de Molson Coors  La cerveza La Sagra Primavera Session IPA es de color dorado intenso, de potente aroma herbal y drupáceo. Su sabor es refrescante y su contenido alcohólico es bajo, por lo que acompaña bien en los días de alta temperatura. Esta birra se une al catálogo de cervezas estacionales de La Sagra siendo ya el cuarto año que se elabora con motivo de esta estación. “LA SAGRA Primavera es una cerveza perfecta para este momento del año ya que, después del largo invierno, el tiempo empieza a cambiar y se ha comprobado que las tendencias de consumo lo hacen con él” apunta Carlos García, CEO de La Sagra Molson Coors. (https://loopulo.com/cervezas-artesanas/la-sagra-primavera-session-ipa/)

Vertaald door Google Translate geeft het: 

La Sagra Molson Coors, een brouwerij onder leiding van Carlos García, heeft een nieuw limited edition bier gelanceerd, La Sagra Primavera Session IPA, waarmee de stijging van de lentetemperaturen kan worden begeleid. La Sagra Primavera Session IPA, de seizoensweddenschap van Molson Coors La Sagra Primavera Session IPA bier is van intense gouden kleur, met een krachtig kruiden- en drupaceous aroma. De smaak is verfrissend en het alcoholgehalte is laag, dus het begeleidt goed op dagen met hoge temperaturen. Deze birra voegt zich in de catalogus van seizoensbieren van La Sagra en is al het vierde jaar dat het ter gelegenheid van dit seizoen wordt gemaakt. "LA SAGRA Primavera is een perfect bier voor deze tijd van het jaar, omdat na de lange winter het weer begint te veranderen en het is bewezen dat consumententrends het ermee doen", zegt Carlos García, CEO van La Sagra Molson Coors

Dus ook bij deze Spaanse brouwer zitten Amerikanen?

Als laatste heb ik nog etiketten van Naviega?

Naviega Cerveza Artesana Spain Nanobrouwerij (https://untappd.com/w/naviega-cerveza-artesana/382597) De foto's op https://naviegacervezaartesana.negocio.site/#gallery zien er echt heel gaaf uit !

Naviega La Muralla ... Gluten Free 5.8 º 20 IBU Naviega Cerveza Artesana La Muralla Se caracteriza por su color rojizo y su sabor tostado, con un ligero dulzor debido a las maltas caramelizadas. Con un toque seco al final que caracteriza a este estilo de cerveza. ... Naviega  La Muralla Cerveza sin gluten  Spain Naviega Cerveza Artesana Naviega La Muralla Cerveza sin gluten Botella de 33 cl. Se caracteriza por su color rojizo y su sabor tostado, con un ligero dulzor debido a las maltas caramelizadas. Con un toque seco al final que caracteriza a este estilo de cerveza.Elaborada con: Agua, malta de cebada, lúpulo y levadura Sin Gluten (https://birrapedia.com/naviega-la-muralla/f-60112f361603daeb25fb1855)

Naviega India Pale Ale ...  IPA - India Pale Ale 6.8 º 40 IBU Naviega Cerveza Artesana India Pale Ale Es una cerveza que combina amargor, sabor y aroma, lo que hace que sea una cerveza intensa, sabrosa, muy aromática y de buen cuerpo que no olvidarás fácilmente. (https://birrapedia.com/naviega-india-pale-ale/f-6011309b1603dafc7feda120)

Naviega Irish Red Ale A Colorada ... Irish Red Ale 5.8 º 20 IBU Naviega Cerveza Artesana Irish Red Ale A Colorada Se caracteriza por su color rojizo y su sabor tostado,con un ligero dulzor debido a las maltas caremelizadas. Con un toque seco al final que caracteriza a este estilo de cerveza. Buy Naviega Irish Red Ale A Colorada in 2 shops Naviega  Irish Red Ale  A Colorada  Spain Naviega Cerveza Artesana Naviega Irish Red Ale A Colorada Botella de 33cl. Se caracteriza por su color rojizo y su sabor tostado,con un ligero dulzor debido a las maltas caremelizadas. Con un toque seco al final que caracteriza a este estilo de cerveza.Elaborada con: Agua, malta de cebada, lúpulo y levadura (https://birrapedia.com/naviega-irish-red-ale-a-colorada/f-601131811603dafc7f0f61d9)

Op het etiket een Nederlands tafereel. Ik kan er echter geen verhaal achter vinden?

vrijdag 15 juli 2022

Hey Ho! Lets go!

Ik drink een Blitz van brouwerij Bliksem. Een lekkere weizen van 6,66% met een gold medal Brussels Beer Award 2020. Volgens mij wel een verdiende award. Het bier is fluweelzacht en heeft een fijne nasmaak.

Early 2014 we, Merijn and Sebastiaan started Bliksem Brewery. Our aim is to brew rock & roll. We try to create beers that tickle all senses. We like to experiment with various styles and flavours. You can taste our creations at BRACK. At BRACK we have a 600 liter brewhouse. With three 750 liter fermentation tanks. We try to release at least 2 of 3 new beers each month at BRACK. We have a small bottle line, so a part of each brew can be sold through our webshop. (https://www.brouwerijbliksem.nl/brewery/)

Blitz - Brouwerij Bliksem "An all but traditional weizen, with a beautiful full taste. This beer has one unprecedented hop aroma for a weizen. We used German Cascade and American Citra  hops. Think of fresh hoppy bitterness and citrus. Hey Ho Let’s Go!" (https://www.brouwerijbliksem.nl/product/blitz/)

Op het etiket staat 'Hey hop, Lets go!' en als muziektip The Ramones met Blitzkrieg Pop. Met die titel is het verband met de biernaam zo gevonden.


The Ramones waren een punkband uit New York, opgericht in 1974. De band wordt regelmatig aangemerkt als de eerste punkrockgroep. Ondanks dat het commerciële succes beperkt bleef, heeft de band een enorme invloed gehad op de ontwikkeling van punkrock in de Verenigde Staten en misschien nog wel meer in het Verenigd Koninkrijk. In Berlijn bevindt zich het Ramones-Museum. 
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Ramones)

the Ramones, American band that influenced the rise of punk rock on both sides of the Atlantic Ocean. The original members were Joey Ramone (byname of Jeffrey Hyman; b. May 19, 1951, New York, New York, U.S.—d. April 15, 2001, New York), Johnny Ramone (byname of John Cummings; b. October 8, 1951, New York—d. September 15, 2004, Los Angeles, California), Dee Dee Ramone (byname of Douglas Colvin; b. September 18, 1952, Fort Lee, Virginia, U.S.—d. June 5, 2002, Los Angeles), and Tommy Ramone (byname of Erdelyi Tamas [later Thomas Erdelyi]; b. January 29, 1949, Budapest, Hungary—d. July 11, 2014, New York). (https://www.britannica.com/topic/The-Ramones)

De Ramones ontstonden toen drie jonge mannen uit Queens een groep oprichten: John Cummings, Douglas Colvin en Jeffrey Hyman. Ze noemden zich de Ramones, naar het pseudoniem Paul Ramon, dat Paul McCartney weleens gebruikte. “Johnny” speelde gitaar. Douglas, die zich “Dee Dee” noemde, nam de bas en zang voor zijn rekening. Jeffrey, die “Joey” werd genoemd, bespeelde de drums. Toen bleek dat Dee Dee niet tegelijk bas kon spelen en zingen nam Joey de rol van zanger over. Tamás Erdélyi, een vriend van John Cummings die oorspronkelijk als adviseur was aangetrokken, nam de taak van drummer over. Hij noemde zich “Tommy Ramone”. Alle leden van het eerste uur en ook latere leden van de band adopteerden het pseudoniem Ramone, alhoewel ze geen familieband hadden.
In 1976 brachten de Ramones hun eerste album uit, kortweg Ramones geheten. Op de hoes stond het advies: PLAY LOUD. Ramones is een kort maar krachtig album dat songs bevat die ontdaan zijn van alle mogelijke ballast. De opvolger Leave Home is bijna identiek maar iets verfijnder. In 1977 bracht de groep Rocket to Russia uit, door velen gezien als hun beste album. Door hun punkimago werden ze echter weinig gedraaid op de radio. Kort daarop verliet Tommy de Ramones. Hij verkoos een job in de studio in plaats van intensief op tournee te gaan. Hij werd vervangen door Mark Bell, die de naam Marky Ramone kreeg. De groep bracht nagenoeg jaarlijks een album uit en was constant op tournee over de wereld.
De Ramones bouwden vooral een stevige livereputatie op, met kenmerkende slogans als "Gabba Gabba Hey" en "Hey Ho, Let's Go" (van hun eerste single Blitzkrieg Bop, verschenen in 1976). Kenmerkend qua uiterlijk waren de zwarte leren jasjes, gescheurde jeans en gympen, en Joeys slungelachtige onbeweeglijkheid tijdens het spelen - in tegenstelling tot de wijdbeense explosiviteit van Johnny en Dee Dee.
Een commercieel hoogtepunt kende de groep na hun medewerking aan de film Rock 'n' Roll High School. Het gelijknamige nummer is hun enige vermelding in de Nederlandse en Belgische hitlijsten.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Ramones)

Founded in New York City in 1974, the Ramones cultivated a simple three-chord sound that became the foundation of punk rock. Played at a blistering tempo, frequently lasting little more than two minutes, and with catchy, often willfully inane lyrics (so stupid they were smart, according to some critics), Ramones songs such as “Blitzkrieg Bop,” “Sheena Is a Punk Rocker,” and “I Wanna Be Sedated” contrasted sharply with the complex, carefully orchestrated mainstream rock of the era. In ripped jeans and black leather jackets, the Ramones made their reputation with almost-nonstop touring and energetic live performances, notably at New York City’s CBGB club. Their tour of England in 1976 proved a major inspiration for the punk movement in Britain, where they enjoyed greater commercial success than at home. Influenced by the rebelliousness of their contemporaries the New York Dolls and by 1960s pop music (especially bubblegum and surf music), the Ramones brought their back-to-basics approach to such albums as their eponymous debut (1976) and Rocket to Russia (1977). With a shifting lineup, they continued to record and perform into the 1990s, disbanding in 1996. In 2002 the Ramones were inducted into the Rock and Roll Hall of Fame, and in 2011 they received a Grammy Award for lifetime achievement. (https://www.britannica.com/topic/The-Ramones)

The Ramones made a model that almost anybody could grab hold of: basic chords, pugnacity and a noise that could lay waste to – or awaken – anything.
But they paid a heavy cost for their achievement. Much of the music world rejected them, sometimes vehemently. Others saw them as a joke that had run its course. The Ramones never had a true hit single or album, though at heart they wrote supremely melodic music. They continued for years across indifference and impediments, but the rift between the two leading members only worsened. They’re revered now – there are statues and streets and museums that honor them – and we see people wearing their T-shirts, with their blackened presidential seal, everywhere. But all four original members are gone; none of them can take pleasure in the belated prestige. The Ramones were a band that changed the world, and then died.
The Ramones didn’t share bloodlines, but they did have the important common background of coming of age in suburbia – in Forest Hills, Queens, a predominantly Jewish middle-class stronghold that bred ennui and restively ness among its nonconformist youth. The Ramones were a few years younger than their 1950s and 1960s heroes – Presley, the Beatles, the Rolling Stones – which allowed them a broader field of musical references to draw from: bubblegum pop, early heavy metal, surf music. More important, most of the original Ramones had some sort of experience of living under dominance – sometimes disconcerting, even frightful – or simply an ineradicable sense of being the wrong person in the wrong place. “People who join a band like the Ramones don’t come from stable backgrounds,” wrote Dee Dee, “because it’s not that civilized an art form. Punk rock comes from angry kids who feel like being creative.”.... By 1975, punk came to describe a handful of emerging rock & roll artists, such as Patti Smith, who sang about people outside of society. Critics Dave Marsh and Lester Bangs began using the term “punk rock” to describe a dissonance and spirit that had owed in a continuum from the mid-1960s, including several of the American garage-rock bands that appeared on Lenny Kaye’s Nuggets collection. You could also hear that spirit in English bands, such as the Stones and early Kinks. In the late 1960s, Detroit’s Stooges and MC5, and New York’s Velvet Underground, took that dissonance further, musically and lyrically. But beginning with the Ramones, punk came to represent an aesthetic and a subculture. Actually, the opening song alone, “Blitzkrieg Bop,” did the job: noisy guitars, insistent rhythms and hurried vocals pronouncing a young generation piling into the back seat for a ride down deadman’s curve, with trouble ahead and behind. (https://www.rollingstone.com/feature/the-curse-of-the-ramones-165741/)

Die naam Blitzkrieg Pop verwijst dan weer naar the Blitz, de Duitse aanvalstactiek in de tweede wereldoorlog.

Blitzkrieg (letterlijk: "bliksemoorlog") is een uit het Duits overgenomen term die in drie verschillende hoofdbetekenissen gebruikt wordt, als aanduiding voor drie te onderscheiden tactieken: de Strategische Overval, de Gemechaniseerde Bewegingsoorlog en de Blitzkrieg in Eigenlijke Zin. ... De strategische overval Hierbij wordt de vijand door een verrassingsaanval op zijn centrale commandocentrum lamgeslagen en gedwongen tot een bijna onmiddellijke capitulatie. Een voorbeeld hiervan is Operatie Weserübung, de Duitse aanval op Noorwegen in april 1940. Ook de luchtlandingsaanval van de Duitsers op Den Haag, de tiende mei van dat jaar, was een mislukte poging tot een strategische overval. Begin 21ste eeuw zijn effects-based warfare en shock and awe verwante termen in deze zin. Het is in deze betekenis dat het woord vermoedelijk eind jaren twintig in Duitsland ontstaan is, niet bij professionele militairen, maar in populaire weekbladen, die toen volstonden met geopolitieke beschouwingen over hoe Duitsland ook zonder een groot leger toch aan de nodige Lebensraum zou kunnen komen: door het uitvoeren van een aantal oorlogen, begonnen met een strategischer Überfall, die bliksemsnel voorbij moesten zijn, anders waren de voorraden grondstoffen, olie en munitie op. Duitse beroepssoldaten vonden dit maar zweverige onzin en stonden een gedegen voorbereiding van een zeer lange oorlog voor. Een hardnekkige legende wil dat het woord pas op 25 september 1939 in Time Magazine gebruikt zou zijn na de Duitse inval in Polen.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Blitzkrieg)

The Ramones set the standard for a new, democratic aesthetic. “We wanted to save rock and roll,” Johnny wrote in Commando. “We weren’t against anybody….I thought the Ramones, the Sex Pistols, and the Clash were all going to become the major groups, like the Beatles and the Rolling Stones, and it would be a better world.” Later, Johnny worried that the Sex Pistols’ infamous doings – swearing on British TV; playing riotous shows on their 1978 U.S. tour and then self-imploding; bassist Sid Vicious’ subsequent arrest for murdering girlfriend Nancy Spungen – had done the Ramones and punk rock serious damage, making it reprehensible rather than merely revolutionary. (https://www.rollingstone.com/feature/the-curse-of-the-ramones-165741/)

Laatst was er weer een verwijzing naar Blitzkrieg Pop op het Eurovision:

Hey ho, Let's go

Folklore and Rock'n'roll

The train's route is east to west

Chisinau – Bucharest (https://eurovisionworld.com/eurovision/2022/moldova)


Moldova participated in the Eurovision Song Contest 2022 in Turin, Italy, with the song "Trenulețul" performed by the band Zdob și Zdub and the Advahov Brothers. Zdob și Zdub had previously represented Moldova in the Eurovision Song Contest in 2005 and 2011, placing sixth and twelfth with the songs "Boonika bate toba" and "So Lucky", respectively. The Moldovan broadcaster TeleRadio-Moldova (TRM) selected the Moldovan entry for the 2022 contest by organising a live audition in 29 January 2022, where "Trenulețul" performed by Zdob și Zdub and Frații Advahov was selected by an expert jury.
Moldova was drawn to compete in the first semi-final of the Eurovision Song Contest which took place on 10 May 2022. Performing during the show in position 9, "Trenulețul" was announced among the top 10 entries of the first semi-final and therefore qualified to compete in the final on 14 May. It was later revealed that Moldova placed eighth out of the 17 participating countries in the semi-final with 154 points. In the final, Moldova performed in position 19 and placed seventh out of the 25 participating countries, scoring 253 points, 239 of them which came from the public televote. (https://en.wikipedia.org/wiki/Moldova_in_the_Eurovision_Song_Contest_2022)

Moldavië koos met het liedje Trenulețul (‘De trein’) voor een derde deelname van de band Zdob și Zdub. Maar wat is het dit keer voor een lied? Een klassieke train song? Een ode aan de beginjaren van punk? Of een traditioneel folknummer? Of misschien zelfs alle drie?...Voor hun inzending van 2022 werkten ze samen met folkgrootheden uit Moldavië: de gebroeders Advahov. Samen hebben ze het lied Trenuleţul geschreven: een opzwepend folklied met traditionele instrumentatie dat gemaakt lijkt om op zijn minst ritmisch je been te bewegen als je het luistert. De vraag die dan overblijft, is: brengt Zdob și Zdub nog steeds compromisloos plezier?... Hey-ho, let’s go!
Het refrein lijkt te zeggen van wel. De Hey-ho, let’s go zal iedere instappunker herkennen als een verwijzing naar punklijflied Blitzkrieg Bop van The Ramones. Deze verwijzing is interessant, want het lied ging volgens The Ramones zelf vooral over het plezier en de rauwe energie van punkoptredens, terwijl de titel en enkele zinsneden in de tekst de suggestie van een diepere laag wekten: een donkere, bijna cynische kijk op de manier waarop gezaghebbers destijds met onstuimige jeugd omgingen (hey-ho, let’s go / shoot them in the back now)....Ook in Trenuleţul lijkt er meer te zitten dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Oplettende luisteraars merkten op dat de tekst in de officiële video verschilde van de versie die in de nationale finale opgevoerd werd. Met reden, want de tekst uit de videoclip bevatte regels die als politiek gezien kunnen worden: sommige regels klinken als pleidooi voor het samengaan van Moldavië met Roemenië. In een tijd waarin de spanningen tussen Oost en West tot een nieuw kookpunt gekomen zijn, is dit inderdaad politiek gevoelige materie.
De regels met de strekking: Is het één land? Zijn het er twee? zijn daarom vervangen door iets algemeners: de treinreis maakt de wereld klein / en zorgt ervoor dat de grenzen vervagen. Toch blijft er nog veel overeind: de trein rijdt nog steeds Van oost naar west / Van Chişinǎu naar Boekarest, en door de snelheid van de trein lijkt de omgeving één land zonder begin en eind.... Dit idee van eenheid wordt nog verder uitgewerkt in de prachtig geproduceerde videoclip over de treinreis. Hierin reist een man met een dubieuze koffer en een wandkleed van Chişinǎu naar Boekarest, terwijl er een feest door de trein trekt. Tijdens de controle stopt het feest even en de man moet zijn wandkleed laten zien aan de douanier. Het wandkleed bevat een portret van de laatmiddeleeuwse vorst Stefan de Grote, sinds de negentiende eeuw een symbool voor vereniging van de twee landen. Zodra het wandkleed uitgerold is, salueert de douanier, voegt zich bij het feest en stempelt alle paspoorten.... Tenslotte is ook de muzikale vorm van het liedje bijzonder. Het liedje klinkt als een train song: traditionele liedjes die vaak gaan over vrijheid of het gebrek daaraan. In liedjes zoals Orange Blossom Special, That lonesome whistle en Folsom Prison blues zijn de treinen voertuigen van vrijheid of voorwerpen van verlangen voor vertellers in ballingschap. Het slagritme en de imitatie van een stoomfluit laten deze traditionele verhalen muzikaal weerklinken, met het verschil dat we nu een verteller volgen die op de trein zit: zowel in het lied als in de videoclip een voertuig van vrijheid en verbinding....Om die politieke lading een beetje weg te poetsen, lijkt Zdob și Zdub terug te vallen op hun ouderwetse camouflageprincipe: een energieke groteske verkleedpartij op het podium,... De boodschap hiervan lijkt te zijn dat je alles niet zo serieus zou moeten nemen, net zoals The Ramones en de zangers van train songs destijds deden. Intussen staat de officiële video met de politiek geladen tekst op het officiële kanaal van de gebroeders Advahov, volledig Engels ondertiteld. En zo kunnen Zdob și Zdub en de gebroeders Advahov met een omweg toch doen wat ze willen: hun boodschap aan een zo groot mogelijk publiek overbrengen. (https://eurostory.nl/moldavie-eurovisie-songfestival-2022/)

Dus van een biertje via een iconische punkgroep naar een geopolitieke situatie. Dat maakt bierbloggen zo interessant!   











  



maandag 11 juli 2022

Dark Tripel

Laatst kwam ik weer een bier(stijl?) tegen die ikniet kende: de Dark Tripel van Nootsaeck. Het was bij het openen een beetje een gusher. Zou ik 'm te hard op het aanrecht hebben gezet? Het bier ruikt lekker en ziet er mooi uit. De 7,5% proef of voel je niet. Het mondgevoel is aardig waterig. De kruidigheid past bij een tripel. De donkere kleur doet me eerder aan een dubbel denken, al is het wat zwarter dan een dubbel. De smaak doet wel wat denken aan een winterbier. Mijn beoordeling is positief. Wat kan ik er over vinden? 

Nootsaeck Dark tripel bier uit de Achterhoek. Dit is een Dark tripel vol met karakter. Een zeer toegankelijke donkere tripel van geroosterde vloermout gebrouwen. In deze heerlijke tripel vind je de subtiele tonen van koffie, chocolade en steranijs. Dit maakt onze Dark triple vol van smaak met een zachte afdronk. Door de zachte tonen van de vloermout ontstaat een mooie smaakbalans die proeft naar meer. (https://nootsaeck.nl/winkel/dark-tripel-bier-uit-de-achterhoek/)

Nootsaeck Dark tripel Dark tripel vol met karakter Een zeer toegankelijke donkere tripel van geroosterde vloermout gebrouwen. In deze heerlijke tripel vind je de subtiele tonen van koffie, chocolade en steranijs. Dit maakt onze Dark triple vol van smaak met een zachte afdronk. ... Over Nootsaeck Dark Triple Subtiel en licht op de tong Ambachtelijk gebrouwen blond bier, gemaakt van drie verschillende granen en twee hopsoorten. Deze granen zijn in een traditionele vloermouterij gekiemd. De challenger- en cascade hop komen van de Achterhoekse velden rondom Zieuwent. Een heel toegankelijk, zacht en doordrinkbaar bier met subtiele hoparoma’s. ... Ingrediënten: water, gerstemout, hop en gist Alcohol: 7,5,% Energie: 66 cal per 100 gr EBC: 43 IBU: 30 Ideale temperatuur:  8-10 graden Celsius (https://nootsaeck.nl/dark-tripel/)

Streekbrouwerij Achterhoek Innovatieweg 40-01 7007 CD Doetinchem ... Streekbrouwerij Achterhoek maakt ambachtelijk bier, ook wel craftbeer genoemd, met pure ingrediënten uit de Achterhoek onder de naam Nootsaeck bier. Deze lokale grondstoffen geven het ambachterlijke bier uit de Achterhoek een herkenbare zachte, moutige smaak. Een smaakvol bier om met plezier van te genieten. ... De oorsprong van de brouwerij ligt in Zeddam, waar een vriendengroep een aantal jaren samen bier brouwde. Het bier smaakte en er kwam vraag naar. Op enig moment besloten Johan Kolenbrander en Alby Mulder om de sprong in het diep te wagen en de zaak professioneel aan te pakken. Een pand werd gevonden in Doetinchem en vanaf daar begon de ontwikkeling van Nootsaeck bier. Johan en Alby hebben drie uitgangspunten waar ze zich steeds aan houden: smaak, passie en plezier.(https://nootsaeck.nl/brouwerij/)

Nootsaeck Dark Triple Streekbrouwerij Achterhoek Doetinchem (4) Nootsaeck Dark Triple is een Tripel. Het bier heeft geroosterde aroma's met subtiele tonen van chocola en steranijs. Details BrouwerijStreekbrouwerij Achterhoek Doetinchem BierstijlTripel Alcohol7.5% CategorieDonker en Rijk SpijzenVette vis, Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts Drinktemp.8 °C Volume33 cl DrinkmomentHaardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan GistingBovengistend... Zicht helder rood/ bruin van kleur met crèmekleurige langzaam inzakkende schuimkraag ... Neus moutig met tonen van chocolade en een vleugje koffie ... Smaak geroosterde mout met tonen van chocolade, koffie en steranijs in de afdronk ... Zicht Zeer donkerrood/bruin en helder met mooi stevig en blijvend mokkaschuim  ... Neus Geroosterde mout en bittere koffie en iets zoete chocolade ... Smaak Smaak van geroosterde mout en iets fruitig, rood fruit en iets zoetige chocolade met een fijne bittere koffiesmaak. Redelijk vol mondgevoel en ietwat bloemig/hoppig en anijsachtige, iets bittere afdronk/nasmaak. Smaak blijft redelijk hangen (https://www.bierista.nl/nootsaeck-dark-triple)

De Nootsaeck Dark Tripel is een bier gebrouwen door Streekbrouwerij Achterhoek uit Doetinchem. Deze Tripel heeft een alcohol percentage van 8.0%. De bierstijl Tripel komt van oorsprong uit België. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/streekbrouwerij-achterhoek-nootsaeck-dark-tripel)

??? Op het flesje staat 7,5%

De Dark Tripel is een bier gebrouwen door Stadsbrouwerij De Vleeghel uit Veghel. Deze Tripel heeft een alcohol percentage van 7.0%. De bierstijl Tripel komt van oorsprong uit België. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/stadsbrouwerij-de-vleeghel-dark-tripel)

D'n Draok - Duister - Dark Tripel... Tripel 8,5% alcohol Flesje 330ml Bitterheid: 15 IBU Smaak: kruidig, donker en licht zoet Schenktemperatuur: 8˚C (https://bierwarenhuys.nl/products/dn-draok-duister-dark-tripel)

Deze stijl kende ik niet, maar deze bevalt me erg goed. Doet me wat denken aan een Black IPA en winterbier.  

maandag 4 juli 2022

Rosinenbomber

WIESBADEN, Germany — Retired U.S. Col. Gail Halvorsen — better known in these parts as the “Candy Bomber” — will always be a hero in the eyes of the German children who grew up in postwar Berlin, no matter how old they grow. Seventy years after the lifting of the Soviet blockade that cut off the German capital from food, fuel and other essential supplies, those children still remember the delight of a chocolate bar tied to a makeshift parachute dropping from the sky. (https://www.stripes.com/news/candy-bomber-joins-tens-of-thousands-on-base-for-70th-anniversary-of-berlin-airlift-s-end-1.585404)

Op 26 juni 1948 wordt de Berlijnse Luchtbrug opgezet. De Berlijnse luchtbrug is een direct gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Nadat de geallieerde en Russische soldaten Nazi Duitsland hadden verslagen werd Duitsland opgedeeld in vier zones. Ook Berlijn werd opgedeeld in vier zones. De Amerikanen, Fransen en Engelsen kregen drie zones en de Russen 1 zone.... Nadat de westerse landen, zonder akkoord te kunnen bereiken met de Russen, de Duitse Mark invoerde, voerde de Sovjet Unie op 23 juni ook een eigen munt in, de Ostmark geheten. Deze munt werd helaas niet door de Westerse landen geaccepteerd. Als vergelding besluit Staling op 24 juni 1948 de Berlijnse stad voor de buitenwereld af te sluiten. Wegens “technische problemen” was het niet meer mogelijk om de stad te bereiken. In een eerder stadium waren alternatieven wegen zoals de bruggen en kanalen al wegens “reparatie” gesloten zodat de Berlijners geen kant meer op konden. Doel van Stalin was simpel: het belegeren van de stad om hem in handen te krijgen. De positie van Berlijn, te midden van door de Sovjet Unie gecontroleerde Oost Duitsland, maakte het ook makkelijk om de stad af te grendelen. (http://duitslandinfoblog.nl/berlijnse-luchtbrug/)

Vanaf 24 juni 1948 sluit de Sovjet-Unie de weg-, trein- en binnenvaartverbindingen tussen West-Duitsland en West-Berlijn af, als reactie op de invoering van de D-mark in West-Berlijn. Gedurende de blokkade is West-Berlijn alleen met het vliegtuig te bereiken. Het westen bevoorraadt West-Berlijn via een luchtbrug, tot op 12 mei 1949 de blokkade wordt opgeheven. (https://www.tweedewereldoorlog.nl/kennis/themas/internationale-samenwerking/berlijnse-luchtbrug/)

Het eind van de Tweede Wereldoorlog maakte geen einde aan de chaos waarin Europa jaren had verkeerd. Steden lagen in puin en mensen leden honger. De landen die gezamenlijk de nazi’s hadden verslagen, waren het niet eens over hoe Europa na de oorlog vorm moest krijgen. Nergens kwam dit zo duidelijk aan het licht als in Berlijn. De Duitse hoofdstad bestond uit ruïnes, de inwoners hadden tekort aan van alles en de geallieerden van voorheen streden om de macht over de stad. (http://www.historien.nl/de-berlijnse-luchtbrug/)

“De belangrijkste betekenis van de luchtbrug was dat Amerika zich op deze manier aan Berlijn committeerde, en dus aan West-Duitsland, en dus ook aan Europa. Zonder de luchtbrug is het onwaarschijnlijk dat de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie zich ontwikkeld zou hebben op de manier zoals ze zich heeft ontwikkeld. De NAVO, waarin Amerika, Canada en tien Europese naties samengingen, was bedoeld om de Russische agressie en het Duitse revanchisme een halt toe te roepen.” (http://www.historien.nl/de-berlijnse-luchtbrug/)

The airlift over West Berlin began in June 1948 and continued through September 1949. Allied aircraft flew more than 270,000 flights, keeping more than 2 million people alive by delivering food and other critical supplies around the clock, in every kind of weather. Halvorsen sparked the idea to drop sweets to German youth after talking to and sharing two sticks of gum with a group of kids through the fence at an airfield where he was working. Most had lost at least one parent and spoke, above all, of not wanting to lose their freedom, he said. They told Halvorsen they didn’t need much food, yet he could see the hunger in their eyes when they looked at the bags of dried eggs, powdered milk and flour “like it was a chocolate milkshake.” “When you go eyeball-to-eyeball with someone in need and you’re able to do something about it, there’s no better feeling,” he said. Halvorsen said he didn’t seek permission first from his boss to drop his rationed chocolate. “There wasn’t time,” he said. He got caught after his third candy drop. “Keep doing it. Keep me advised,” Halvorsen was told. When word spread about the “candy bomber,” there was no trouble getting supplies. Groups in the States wanted to contribute and Hershey’s was one of the biggest supporters, Halvorsen said, figuring it was good advertising. “I had lots of help,” Halvorsen said. “I couldn’t have had a better crew.” (https://www.stripes.com/news/candy-bomber-joins-tens-of-thousands-on-base-for-70th-anniversary-of-berlin-airlift-s-end-1.585404)

Gail Halvorsen was born in Salt Lake City, Utah  10/10/20 and grew up on small farms in Utah and Idaho.  He earned a private pilot license under the non-college Civilian Pilot Training Program in September 1941.  Almost concurrently Gail joined the Civil Air Patrol as a pilot.  He joined the United States Army Air Corps in June 1942.  Fighter pilot training was with the Royal Air Force after which he was returned to the Army Air Corps and was assigned flight duty in foreign transport operations in the South Atlantic Theater.  After WW-II he flew in the Berlin Airlift where he became known as, “Uncle Wiggly Wings”, the “Chocolate Flyer” and the “Berlin Candy Bomber”.  The blockade of Berlin began in June 1948 and ended 12 May 49. Flights continued until 30 September 1949 to build up reserves. (http://wigglywings.weebly.com/the-candy-bomber.html)

“It was a good feeling to give people something they had to have to stay alive,” said retired U.S. Air Force Colonel Gail Halvorsen, who in 1949 was a young officer serving as a C-54 pilot in the Berlin Airlift, also known as “Operation Vittles,” the massive U.S.-led humanitarian operation to supply food and essentials to Berliners trapped behind a Soviet blockade. ... Douglas C-47 and DC-3 aircrafts, known colloquially as "Rosinenbomber" (German for "raisin bomber") and used during the Berlin Airlift, approach former Tempelhof airfield to mark the 70th anniversary of the Berlin Airlift in Germany, June 16, 2019. ... The blockade began in June 1948, when Soviet troops closed all rail, road and river access to Berlin in one of the first flashpoints of the Cold War. It prompted the United States and its allies to come up with a bold plan to supply the citizens of Berlin with more than 2 million tons of goods by air to the divided city. “It was the first big operation supporting a city by air,” Halvorsen recalled. “So flying airplanes in there to do that was a major accomplishment. I didn’t see how we could support that many people by everything they had to have.” It was a mission Halvorsen joined with some trepidation, only four years removed from the destruction and loss during World War II. “They were the enemy, they killed some of my buddies, and I wasn’t very friendly to them,” he told VOA. “Yet when it came right down to it, and doing it, and seeing the appreciation, it changed my attitude.”... Halvorsen was one of hundreds of pilots who flew missions in and out of Berlin, and immortalized the event in personal films taken during the operation, where the children became the star of his movies and his memories. “They were watching airplanes lined up, waving to us as we took off, and there was always a crowd of kids watching where their breakfast was coming from, whether it was dried eggs or dried potatoes,” he said. As the mission dragged on, Halvorsen decided to add something to the menu in a gesture that now defines the historic event. “Kids who were kids then tell me how it was to be walking to school and out of the clouds came a parachute with candy bars that almost hit them on the head,” he said. Halvorsen spent his free time out of the cockpit tying candy to small, hand-made parachutes that could be dropped out of the window of his aircraft while coming in for a landing over the city of Berlin. “Operation Little Vittles,” as Halvorsen’s candy drop came to be known, wasn’t exactly authorized. “I was surprised I didn’t get court-martialed,” the man who is remembered fondly in Germany as the “Candy Bomber” recounted. “I did something pretty radical there. I knew I was out of bounds.” Halvorsen’s superiors, recognizing the impact his candy drops were having on the morale of those in blockaded Berlin, eventually supported his initiative that ultimately delivered tons of candy and chocolate. (https://www.voanews.com/a/europe_candy-bomber-what-berlin-airlift-teaches-us-today/6170444.html)

C-47 Transport Plane "Candy Bomber" - USAF Camel Caravan - (https://www.3000toys.com/Arsenal-m-C-47-Transport-Plane-Candy-Bomber-USAF/sku/ARSENAL-M770171)

The Douglas C-47 Skytrain or Dakota (RAF, RAAF, RCAF, RNZAF, and SAAF designation) is a military transport aircraft developed from the civilian Douglas DC-3 airliner. It was used extensively by the Allies during World War II and remained in front-line service with various military operators for many years.[2].... The C-47 differed from the civilian DC-3 in numerous modifications, including being fitted with a cargo door, hoist attachment, and strengthened floor, along with a shortened tail cone for glider-towing shackles, and an astrodome in the cabin roof.[3][4] During World War II, the armed forces of many countries used the C-47 and modified DC-3s for the transport of troops, cargo, and wounded. The U.S. naval designation was R4D. More than 10,000 aircraft were produced in Long Beach and Santa Monica, California, and Oklahoma City, Oklahoma. Between March 1943 and August 1945, the Oklahoma City plant produced 5,354 C-47s.[2][5] The specialized C-53 Skytrooper troop transport started production in October 1941 at Douglas Aircraft's Santa Monica plant. It lacked the cargo door, hoist attachment, and reinforced floor of the C-47. Only 380 aircraft were produced in all because the C-47 was found to be more versatile. ... The C-47 was vital to the success of many Allied campaigns, in particular, those at Guadalcanal and in the jungles of New Guinea and Burma, where the C-47 and its naval version, the R4D, made it possible for Allied troops to counter the mobility of the light-traveling Japanese Army. C-47s were used to airlift supplies to the encircled American forces during the Battle of Bastogne in Belgium. Possibly its most influential role in military aviation, however, was flying "The Hump" from India into China. The expertise gained flying "The Hump" was later used in the Berlin Airlift, in which the C-47 played a major role until the aircraft were replaced by Douglas C-54 Skymasters.[citation needed] In Europe, the C-47 and a specialized paratroop variant, the C-53 Skytrooper, were used in vast numbers in the later stages of the war, particularly to tow gliders and drop paratroops. During the invasion of Sicily in July 1943, C-47s dropped 4,381 Allied paratroops. More than 50,000 paratroops were dropped by C-47s during the first few days of the D-Day campaign also known as the invasion of Normandy, France, in June 1944.[9] In the Pacific War, with careful use of the island landing strips of the Pacific Ocean, C-47s were used for ferrying soldiers serving in the Pacific theater back to the United States. About 2,000 C-47s (received under Lend-Lease) in British and Commonwealth service took the name "Dakota", possibly inspired by the acronym "DACoTA" for Douglas Aircraft Company Transport Aircraft.[10]  (https://en.wikipedia.org/wiki/Douglas_C-47_Skytrain) 

De DC-3 is een vliegtuig van de Amerikaanse vliegtuigfabriek Douglas Aircraft Company. Vanaf 1935 zijn er 10.655 exemplaren van gebouwd, plus 4.937 stuks in licentie. Het toestel wordt in de 21e eeuw zelfs nog voor commerciële vluchten ingezet. Daarnaast bezitten diverse vliegclubs een luchtwaardige DC-3. De RAF noemde het toestel Dakota; de Amerikanen spraken van Gooney Bird. Bij de Amerikaanse strijdkrachten waren diverse typen in gebruik: C-47 (Skytrain), C-49, C-50, C-52, C-53 (Skytrooper), C-68, C-84, C-117; bij de Amerikaanse marine werd het toestel als R4D aangeduid.... De DC-3 werd ontwikkeld uit de DC-2. In de Verenigde Staten bestond vraag naar een toestel waarin passagiers konden slapen, zodat transcontinentale vluchten mogelijk werden. Aanvankelijk was het toestel dan ook met slaapbanken uitgerust. Het werd toen DST genoemd (Douglas Sleeper Transport). Latere versies hebben echter normale stoelen; aanvankelijk 28 stuks, en later 35 stuks. Zij kregen de typeaanduiding DC-3. De DC-3 maakte op 17 december 1935 zijn eerste vlucht. Het type werd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog ingezet als passagiersvliegtuig, transportvliegtuig, sleepvliegtuig (onder meer voor de Horsa-zweefvliegtuigen die bij de Slag om Arnhem werden gebruikt) en voor troepentransport en gewondentransport. Na de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de militaire DC-3's aan burgerluchtvaartmaatschappijen verkocht. Zo speelde het toestel een belangrijke rol in de ontwikkeling van de burgerluchtvaart. Een deel van de militaire vloot bleef echter actief. Militaire DC-3's werden ingezet tijdens de luchtbrug naar Berlijn in 1948 en 1949. Ook tijdens de Vietnamoorlog werden nog DC-3's gebruikt. Naast hun gebruikelijke taken kregen sommige DC-3's een rol als gunship. De bewapening werd daartoe opgevoerd. Deze toestellen kregen de typeaanduiding AC-47.... De Dutch Dakota Association (DDA) houdt twee DC-3's luchtwaardig, en voert hiermee voor donateurs en anderen vluchten uit. Tijdens zo'n vlucht met het eerste toestel van de Association, de PH-DDA, vond op 25 september 1996 boven de Waddenzee een ernstig ongeluk plaats, waarbij alle 32 inzittenden omkwamen. Deze vliegramp, die bekendstaat als de Dakotaramp, leidde tot het aanscherpen van de Nederlandse regels voor het vliegen met historische toestellen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Douglas_DC-3)

After the devastation of the Second World War, there was no museum of technology in Berlin for almost 40 years. A Förderverein, or Museum Friends’ Association, was founded as early as 1960 to remedy the situation. In December 1983, the “Museum für Verkehr und Technik” (Museum of Transport and Technology) finally opened with 1,700 square meters of exhibition space in what is now the entrance building on Trebbiner Straße, in Berlin’s Kreuzberg district – right next to the old “Anhalter Bahnhof” train station and the “Gleisdreieck” transportation hub. The concept for the Museum was developed by its founding director, Prof. Günther Gottmann. Right from the start, he put the focus on the relationship between people and technology. The initial exhibitions focused on objects relating to printing and road transport. They also featured model ships and marine engines. There was even a predecessor to today’s Science Center Spectrum from day one.... Ever since it opened, the Museum has continually expanded its collection and its exhibition spaces. In the 1980s, it added the two Engine Sheds, or roundhouses, and the Beamtenhaus (German for “office building”). These structures accommodated new permanent exhibitions devoted to topics like rail transport, papermaking, textile technology, and suitcase production. In 1989, the Museum unveiled the Zuse Z1 computer, a model of the first ever computer – built by its inventor, Konrad Zuse. The first highlight of the next decade came in 1990. That’s when the Science Center Spectrum opened in the old station building designed by Franz Schwechten, located next to the Ladestraße (the old “Anhalter Bahnhof” freight depot). In 1995, the Zucker-Museum (Sugar Museum) became part of the collection. At that point it was still located in Wedding, but in 2015 it was transformed into a permanent exhibition in the Kreuzberg location. The next year, 1996, was very special: the cornerstone was laid for the New Building, and the Museum changed its name to the “Deutsches Technikmuseum Berlin” (German Museum of Technology in Berlin). Three years later, the roof was put on the New Building. To celebrate this milestone, a Douglas C-47 Skytrain – a “Candy Bomber,” known to Berliners as a Rosinenbomber (Raisin Bomber) – was mounted on the building as a symbol of the Museum. (https://technikmuseum.berlin/en/about-us/our-history/)

The USAF 45-0951 Douglas C-47 "Rosinenbomber" sits atop the Deutsches Technikmuseum in Berlin, Germany. The plane partcipated in the Berlin airlift in 1948, bringing food, supplies, and sometimes treats (raisins, hence the nickname, chocolate, or toys that would drop by miniature parachute), to bust the Russian ground transportation blockade of West Berlin. (https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=864114167)

Rosinenbomber (in den USA bekannt als Candy bomber oder Raisin bomber) ist die umgangssprachliche Bezeichnung für die Flugzeuge der Alliierten zur Zeit der Berliner Luftbrücke, die West-Berlin mit Lebensmitteln und anderen lebenswichtigen Hilfsmitteln versorgten. Dazu gehörte ganz wesentlich auch Brennmaterial wie Briketts. ... Der Name nimmt Bezug auf die freiwilligen Hilfspakete, die die US-amerikanischen Flugzeugbesatzungen vor der Landung und vor der eigentlichen Verteilung an kleinen selbstgebastelten Fallschirmen aus den Flugzeugen warfen, um den wartenden Kindern eine Freude zu machen. Die abgeworfenen Päckchen enthielten meistens Schokolade, Kaugummi und vermutlich auch Rosinen. Diese Idee wird heute dem Piloten Gail Halvorsen zugeschrieben. Dieser fing an, Schokoladentafeln, die er von seinen Verwandten aus den USA zugeschickt bekam, an Taschentücher zu binden und sie vor der Landung über Berlin abzuwerfen. Nachdem die Medien von den heimlichen Abwürfen erfuhren, zog die Aktion bald weite Kreise und es sammelten die gesamten Air-Force-Flieger und sehr viele US-Amerikaner Süßigkeiten und Kaugummis, um damit die Operation Little Vittles (kleiner Proviant) zu unterstützen.(https://de.wikipedia.org/wiki/Rosinenbomber)

As a Berlin brewery and gastronomy company, we stand for modern beer diversity and distinctive experiences. By the way, BRLO is the old Slavic name for Berlin and can only be pronounced without mistakes after a few beers. A Franconian, a Berliner and a Mecklenburg founded the Berlin beer brand BRLO in 2014. Two of them - Katharina Kurz and Christian Laase - already knew each other from their studies. Master brewer Michael Lembke is the third person in the group who shared the vision and has been the mastermind of BRLO beers since the beginning. The BRLO team was only really complete in 2016, when Ben Pommer joined the founding crew and since then has been responsible for the culinary concept of BRLO gastronomy with his unmistakable passion, and is now driving BRLO's expansion as managing director. ... While BRLO initially rented brewing capacities from friends, the growing popularity also increased the desire for a location of their own, it was soon clear that BRLO Beer needed a home. In 2016 the time had finally come: the construction of the BRLO BRWHOUSE begins on a wasteland in the middle of Kreuzberg and will house the first BRLO brewery upon completion. From that moment, all BRLO beers will be brewed here and filled into bottles and kegs. The finished brewery combines the best technology with a modular and unmistakable BRLO design.... The BRLO BRWHOUSE opens its doors in 2017 in the middle of Berlin at Gleisdreieck and offers a home made of 38 converted overseas containers. It is home to the company's own brewery and gastronomy with a beer garden under the management of Ben Pommer. The BRLO BRWHOUSE is Germany's first vegetable-focused brewery gastronomy, with regional and high-quality meat as a side dish. Brewery tours in their own microbrewery are a must. The location has won awards not only for its architecture, but above all for its gastronomic concept. The BRWHOUSE has been listed in the Gault & Millau since 2018. (https://en.brlo.de/about-brlo)

ROSINENBOMBER IMPERIAL STOUT... Rum Raisin Imperial Stout - Alc. 12% vol. 80 IBU Inspiriert vom ikonischen C-47 Bomber nahe unserer Brauerei hat unser “Rosinenbomber” eine Aromaladung an schwarzer Schokolade, getrockneten Früchten, Vanille und Kakaonibs an Bord. Bereit zum Abflug! Zutaten Wasser, Röstgerste, Gerstenmalz, Hopfen, Hefe Malz: Munich, Special B, Carafa, Carafa Special, Cara Aroma, Cara Dunkel Hopfen: Herkules Hefe: California Ale (https://shop.brlo.de/products/rosinenbomber-vorteilskiste)

Imperial Stout - Alc. 12% vol. 80 IBU  Inspiriert vom ikonischen C-47 Bomber nahe unserer Brauerei hat unser “Rosinenbomber” eine Aromaladung an schwarzer Schokolade, getrockneten Früchten, Vanille und Kakaonibs an Bord. Bereit zum Abflug! Zutaten Wasser, Röstgerste, Gerstenmalz, Hopfen, Hefe (https://shop.brlo.de/products/rosinenbomber-flasche)

Ja dit is een stevig bier. Duits bier. Het ziet er zwart uit met bruin schuim, met een rustige geur. Het mondgevoel is bijzonder. Het is niet waterig, maar ook niet dik. Het doet dubbel aan, je voelt tweemaal het bier? De smaak is rustig en mild, mar tegelijk stevig en sterk en zwaar. De nadronk blijft ook hangen. Ik kan het moeilijk onder woorden brengen. Vanille en gebrande mout? Ik weet het niet. Ik zou het niet als stout herkennen. In de schaduw van de smaak herken ik rum, of althans een zware alcoholsmaak. Het bier is een stevig degustatiebier. Wel een intrigerend bier. Al snap ik de link niet zo met de Amerikaanse voedseldroppings in Berlijn. Of zou het de smaak van rozijnen zijn?

De Berlijnse luchtbrug bevoorraadde West-Berlijn bij het begin van de Koude Oorlog, van 26 juni 1948 tot 12 mei 1949, met goederen en transporten van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.... Midden in de Sovjet-bezettingszone van Duitsland lag Berlijn, dat na de overwinning van de geallieerden op nazi-Duitsland was opgedeeld in een Amerikaanse, een Britse, een Franse en een Sovjet-sector. Toen in de westelijke bezettingszones de D-mark werd ingevoerd, verklaarde Stalin dat dat in strijd was met de gezamenlijke afspraken. Als reactie hierop sloot hij de toegangswegen af en startte daarmee de blokkade van Berlijn.... Over het gebruik van de landwegen tussen westelijk Duitsland en Berlijn bestond geen verdrag, over het gebruik van de luchtcorridors naar Berlijn echter wél. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Amerikanen ervaring opgedaan met een luchtbrug voor de bevoorrading van de troepen van Chiang Kai-shek in China over de Himalaya. Overleg tussen de Amerikanen en de Britten leidde op 25 juni 1948 tot de instelling van de Berlijnse luchtbrug. Het eerste, Amerikaanse, toestel landde op 26 juni op de luchthaven Tempelhof. Hiermee werd de Amerikaanse Operatie Vittles gestart. De Britse Operatie Plain Fare volgde twee dagen later. De Fransen, die ook een sector in Berlijn hadden, deden niet mee: zij hadden hun vliegtuigen nodig in Indochina, waar zij een onafhankelijkheidsoorlog uitvochten. Het vliegveld in de Franse sector werd echter wel gebruikt. Het was een riskante operatie, want de Sovjet-Unie kon besluiten de vliegtuigen neer te schieten. Dat gebeurde echter niet. Wel liet de Sovjet-Unie luchtballonnen op om het luchtverkeer te verstoren. ... In het begin werd uitgegaan van 750 ton vracht per dag. Na een reorganisatie door generaal William H. Tunner, die ook de Himalaya-luchtbrug had georganiseerd, werd eind juli 1948 reeds 2000 ton per dag vervoerd. Het record werd bereikt op 15/16 april 1949, waarbij 12.849 ton vracht werd vervoerd via 1398 vluchten binnen 24 uur.
Om deze enorme hoeveelheid vluchten te verwerken was het volgende systeem opgezet:
De luchtcorridors werden voor eenrichtingsverkeer ingesteld. Er werd gevlogen vanaf Hamburg en Frankfurt am Main naar Berlijn en van Berlijn naar Hannover.
De vliegtuigen vlogen op vijf hoogtes.
Een piloot mocht één poging doen om te landen. Mislukte dit, dan moest hij met zijn vracht terug naar West-Duitsland.
Door dit systeem kon in Berlijn iedere drie minuten een vliegtuig landen. Na het lossen en laden (binnen een half uur) ging het vliegtuig weer terug naar West-Duitsland. Voor de luchtbrug werden de drie West-Berlijnse luchthavens gebruikt: Gatow in de Britse sector, Tempelhof in de Amerikaanse sector en Tegel in de Franse sector van de stad. Ook zetten de Britten watervliegtuigen in, die landden op de Havel en de Große Wannsee.... In totaal waren van juni 1948 tot mei 1949 ongeveer 2,3 miljoen ton vracht, waaronder 1,44 miljoen ton steenkool, 490.000 ton levensmiddelen en 160.000 ton bouwmaterialen voor de uitbouw van de luchthavens vervoerd. Bij de ongeveer 278.000 vluchten kwamen meerdere dodelijke ongevallen voor. In totaal kwamen 78 mensen bij deze ongevallen om het leven (31 Amerikanen, 41 Britten en 6 Duitsers). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Berlijnse_luchtbrug)

De Berlijnse luchtbrug (1948-1949) 277.500 vluchten doorbraken de Blokkade van Berlijn... De stad Berlijn, waarmee John F. Kennedy zich in 1963 solidair verklaarde in zijn speech ‘Ich bin ein Berliner‘, kent een van de meest bewogen stadsgeschiedenissen ooit. Denk aan de oorlogsjaren 1939-1945 toen Adolf Hitler hier resideerde, de bombardementen op de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog of de bouw en val Berlijnse Muur. Bekend is ook de Blokkade van Berlijn en de reactie van de geallieerden daarop met de Berlijnse luchtbrug in de jaren 1948-1949.... Tijdens de Blokkade van Berlijn vormden de geallieerden een humanitaire luchtbrug. Tussen 24 juni 1948 en 12 mei 1949 voerden ze ongeveer 277.500 vluchten uit op West-Berlijn, om deze stad van levensmiddelen, grondstoffen en producten te voorzien, zoals melk, steenkool, olie, benzine, trekkerbanden, et cetera. In totaal werd er 2,3 miljoen ton aan goederen naar West-Berlijn gevlogen in een periode van nog geen jaar.... In april, mei en juni 1948 hielden de Russen regelmatig transporten tegen die naar West-Berlijn gingen. Drie gebeurtenissen bespoedigden uiteindelijk een totale afsluiting van West-Berlijn: het Gatow-incident op 5 april 1948 (waarbij een Russische jager een Brits vliegtuig intimideerde wat tot een vliegramp leidde met 15 doden), het Verdrag van Brussel van 7 juni 1948 (die bepaalde dat de Marshallhulp ook in de westerse bezettingszones van kracht zou zijn) en ten slotte de invoering van de nieuwe D-Mark in de bezettingszones in het Westen (per 20 juni 1948). De Sovjetreactie hierop betekende de Blokkade van Berlijn. De Sovjet-Unie besloot…: “… dat ‘om technische redenen’ alle verbindingsroutes tussen de westelijke zones en Berlijn werden gesloten. Transporten met voor het westen van Berlijn bestemde steenkool en voedsel, waaronder verse melk, werden afgesloten. Tegelijkertijd leverden de onder Sovjetcontrole staande energiecentrales geen stroom meer. (…) Het Westen reageerde met een blokkade van de gehele Sovjetzone.” (138) Nu hadden de geallieerden drie opties: zich terugtrekken uit Berlijn (en de stad overlaten aan het communisme), de blokkade met geweld doorbreken (en een oorlog riskeren) of goederen via de lucht laten aanvoeren. Op een militair Anglo-Amerikaanse topoverleg op 30 juni 1948 kozen ze (er vonden inmiddels al een week vluchten plaats) definitief voor de laatste optie. De operatie die zich hierna ontspande, zou als Operation Plainfare en Operation Vittles – de Berlijners spraken van Operation Cowboy – de geschiedenisboeken ingaan. Aanvankelijk vloog men – de Amerikanen op vliegveld Tempelhof, de Britten op het vliegveld Gatow en (vanaf november 1948) de Fransen op Tegel – met C47 Dakota’s en Ju 52’s, maar deze vliegtuigtypen werden al snel ingeruild voor onder andere Amerikaanse Douglas C54 Skymasters en Britse Avro York Lancasters, die meer vrachtcapaciteit hadden. ... Bekend is het verhaal van The Candy Bomber, de piloot Gail Halvorsen (1920-), die snoepjes boven Berlijn uitgooide. Aan deze bijzondere piloot, die door de Berlijnse kinderen Onkel Wackelflügel werd genoemd omdat hij altijd even met de vleugels wieberde als hij aan kwam vliegen – besteedt Turner terecht de nodige aandacht. De snoepdroppings van Halvorsen, een vriendelijke mormoon uit de Amerikaanse staat Utah, kwamen bekend te staan als Operation Little Vittles. Hij werd al snel razend populair: “Een fulltimesecretaresse werd aangesteld om Halvorsens fanmail te beantwoorden, die aan ‘Der Schokoladenflieger’of ‘Onkel Wackelflügel’ was gericht. In het kader van Operatie Little Vittles werden korte tijd later 6.000 porties snoepgoed gedropt. Parachutes waren niet langer nodig. Via de vrachtdeuren werden simpelweg hele dozen geleegd.” (227,228) Nadat de luchtbrug bijna een jaar lang goed gewerkt had, en Jozef Stalin doorhad dat zijn harde eisen ten aanzien van Duitsland niet werden ingelost, beëindigde de Sovjet-Unie op 12 mei 1949 de Blokkade van Berlijn. Vanwege de blokkade besloot de regering van West-Berlijn dat er in de stad altijd voedsel en brandstof voor 180 dagen op voorraad diende te zijn. (https://historiek.net/berlijnse-luchtbrug-blokkade-berlijn/79797/)

zondag 3 juli 2022

Naturtrub

Ik dronk laatst op een avond twee weisbier naturtrüb. Eerst een Franziskaner en daarna een Benediktiner. De Franziskaner smaakte zachter dan de Benedikter. De Benedikter leek meer koolzuurprik te hebben en smaakte wat wranger.   

Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrub Anheuser-Busch InBev (44) Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrub is een frisse weizen. Dit tarwebier is elegant en fijn verfrissend. Koperkleurig en flink aromatisch met hinten van banaan en citrus. Details BrouwerijAnheuser-Busch InBev BierstijlWeizen Alcohol5.0% (https://www.bierista.nl/Franziskaner-Hefe-Weissbier-Naturtrub)

Benediktiner Weissbier
Benediktiner Weissbier is een Wit met 5,4% alcohol. ... Benediktiner-Weissbier heeft een alcoholpercentage van 5,4%. De hoge gisting en de unieke fruitige smaak vormen samen een genot in de mond.
Land Duitsland Biersoort Wit Kenmerk Speciaalbier Alcohol 5,4% Gisting Bovengisting Kleur geel-goud Stamwortgehalte 12,50 (https://www.biernet.nl/bier/merken/benediktiner-weissbier)

Volgens mij is een Weizen geen Wit, dus de omschrijving slaat de plank mis. Een Belgisch witbier kan kruiden bevatten, terwijl de Duitse weizen dat zeker niet heeft, zelfs al heeft het een kruidige smaak. 

The full wheaty taste of Benediktiner Weissbier is complemented by a bright amber colour, uniform opacity and a light foam head with extra-fine bubbles. All the while balancing a gentle tingling and citrusy effervescence, this is specialty beer at its most expressive.... Appearance: Opaque appearance with a honey-like golden orange colour, and a lasting white foam head with extra-fine bubbles.
Aroma: Aroma: Dry yet sweet on the nose, with hints of dark honey and ripe cereal grains, all the while having zesty notes of orange peel, clove, mountain herbs and hops.
Flavour: Flavour: Lemony effervescence with a light tingle. The full-flavoured taste combines an exciting freshness and malty sweetness with mild bitter notes of orange peel, mountain herbs and subtle roasted notes.... ALCOHOL 5,4 % vol ORIGINAL WORT 12,5 % (https://www.bitburger-international.com/en/distribution-partners/benediktiner-beers/our-products/benediktiner-weissbier/)

Franziskaner Naturtrub
So I’ve fallen in love with this beer. Recently I heard it’s considered a joke in Germany, not very good.
Is that true? And if so what’s considered better? ... IMHO it's not bad. But it's from a big brewery that's connected to a huge corporation, and those aren't well received. People tend to prefer their little local breweries. The best wheat beer is Günzburger Weizen, anybody who disagrees can fight me. ... in germany a lot of people make jokes about "radler ist kein bier" (mixed beers are no beer) so i think you drunk a naturtrüb radler. If you call that a beer in germany they make fun of you and I think that's the case in this one. ... It is a perfectly fine beer in my opinion.
Augustinerbräu is also nice. If you go for a Hefeweizen as they are called you will most likely end up with a bavarian beer. Just try them and see what you like. ... Nah, it's ok, nothing special like something from a small brewery, but a good and well known Weizen. Afair they even have an excellent alcohol free version of it. (https://www.reddit.com/r/AskAGerman/comments/lmzrgw/franziskaner_naturtrub/)

Tja Bitburger is kleiner dan Anheuser-Busch InBev.... maar Franziskaner Naturtrüb vind ik tioch lekkerder smaken dan Benediktiner Naturtrüb...