Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 13 november 2021

Tot op 't bot

Tot op t Bot Black IPA van stadsbrouwerij 013 doet zwaar aan. Bij openen komt een alcoholgeur me tegemoet. Dit is een zwaar bier! Alhoewel het etiket zegt 6,5%!? De geur doet anders vermoeden. De smaak is goed. Niet waterig, maar ook niet overdreven alcoholerig. Er zit in de afdronk een bittertje van cholcolade en gistdepot (ik had het niet helemaal moeten uitschenken misschien, maar het zag er zo mooi uit. Van zo'n mooi bier wil je niks missen). De geur doet echt denken aan een zwaar bier. Mondgevoel heeft dat minder, ook is de carbonatie zeer mild. Smaak is stouterig? Ik mis hopbitterheid van een IPA. Het bier is zacht in de mond en glijdt zo weg. Het heeft wel iets licht branderigs. Ik zou het zo op zicht en smaak indelen als R.I.S. i.p.v. I.P.A. eigenlijk. Maar het is wel een geweldig bier. Niet extreem, maar wel degelijk speciaal.

Wat vinden we op internet?

Tot op het bot is het eerste boek van de Amerikaanse auteur Jeffery Deaver over forensisch criminalist Lincoln Rhyme, uitgebracht in 1997. De oorspronkelijke titel luidt The Bone Collector. ... Tot op het bot is onder de oorspronkelijke titel The Bone Collector verfilmd, met Denzel Washington en Angelina Jolie in de hoofdrollen. (https://www.wikizero.com/nl/Tot_op_het_bot)

Na ‘Tot op de Graat’ is er nu ‘Tot op het Bot’. Een reeks waarin Johan Segers aan de slag gaat met vers vlees in plaats van met verse vis. Hij leert ons hoe je alle verschillende onderdelen van het varken verwerkt tot heerlijke gerechten. In elke aflevering gaat Johan langs bij zijn goede vriend Benny Vermeulen: een rasechte en traditionele beenhouwer. Samen versnijden en benen ze het vlees uit dat Johan nodig heeft. Van de beenhouwerij gaat het naar de keuken. Hier bereidt Johan een maaltijd om duimen en vingers van af te likken: varkensgebraad met schorseneren, ribbekes met zelfgemaakte kruidenboter of tarte tatin met zwarte pens. Overheerlijke recepten van een topchef waar je thuis mee aan de kook kan! (https://njam.tv/programmas/tot-op-het-bot-het-varken)

 spreekwoorden en uitdrukkingen bevatten `tot op het bot` tot op het bot uitzoeken (=zeer grondig uitzoeken) verkleumen tot op het bot (=het heel koud krijgen) (https://www.woorden.org/spreekwoord.php?woord=tot%20op%20het%20bot)

Deze Black IPA heeft een alcohol percentage van 6%. De bierstijl Black IPA komt van oorsprong uit Amerika. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/stadsbrouwerij-013-tot-op-t-bot)

De Black IPA is een donkere versie van de IPA. Deze bierstijl wordt ook wel de Cascadian Dark Ale genoemd. Door de geroosterde mout heeft deze variant van de India Pale Ale een zwarte kleur. Het karakteristieke aroma van de IPA is ook in deze variant zeer aanwezig. (https://www.biernet.nl/algemeen/weetjes/ipa-variaties)

Stadsbrouwerij 013 Tot Op ‘t Bot is een Black IPA met een stevige hopbloem. Een ode aan sjacheraar, charlatan en vechtersbaas Piet Stams. (https://www.hop-up.nl/product/stadsbrouwerij-013-tot-op-t-bot/)

Tot op ‘t Bot Black IPA from the Tilburg City Brewery 013. A Black IPA, certainly not an easy style. The combination between the hops, a certain fruitiness and roasted malts is not always obvious. City brewery 013 has made a successful attempt with this Tot op ‘t Bot. Slightly hoppy and slightly fruity, but also malty. A good bitterness that continues to linger. (https://www.beervikings.com/en/product/tot-op-t-bot-black-ipa-2/)

TOT OP ‘T BOT Black IPA // 6,5% Maak kennis met onze gloednieuwe Black IPA met een stevig hopbloem aroma! Een ode aan sjacheraar, charlatan en vechtersbaas Piet Stams. Diepgang, streken en karakter hebben we samengebracht in dit bier. Wie was deze Tilburger in hart en nieren? Dat zochten wij TOT OP HET BOT voor je uit! (https://stadsbrouwerij013.nl/onze-bieren/)


WIJ ZOCHTEN HET TOT OP HET BOT VOOR JE UIT! DE LEGENDE VAN PIET STAMS Wie o wie was toch die iconische straatfiguur? Die op eigenzinnige wijze zijn sporen letterlijk en figuurlijk achterliet in het collectieve geheugen van Tilburg. Over wiens opmerkelijke filosofie we het hebben wanneer er grappend naar elkaar wordt geroepen “Jè jong, wie ’t treft, die heeget!”. Wij zochten het tot op het bot voor je uit! Piet Stams was terugkerend onderwerp voor menig keukentafel gesprek of dronkenmans-anekdote in de kroeg. Berucht door zijn vele vechtpartijen, vernielingen, diefstallen en een legendarische politie-achtervolging met langs de kanten van de Goirkestraat een groot publiek van lachende Tilburgers. “Grote(n) stelen, kleine(n) stelen, maar de grote(n) stelen het meest!” had hij geroepen. Uitleggen dat het over de pijpenstelen ging die hij op straat verkocht, mocht niet baten. En dus zette Piet het op een rennen. Soms hoorden de mensen een lange tijd niets van hem. Dan bleek hij alweer een aantal maanden door te brengen aan de Rijkswerkinrichting in Hoorn. Allemaal als gevolg van zijn ondeugd en (geniale) scherpzinnigheid. Een fortuin verdiende hij met de verkoop van zijn spotgoedkope luciferdoosjes. Die wilde iedereen wel hebben voor zo’n prijsje. Wanneer men verbijsterd opkeek van de lege doosjes, antwoordde hij met een onschuldige blik in zijn ogen “Ik zee himmel nie: ’n duske luciferen. Ik zee gewoon ééne cent de doos!”. Genieperig maar briljant. Dat moest iedereen toegeven die weleens de fout maakte om op te lezen wat Piet achterop zijn rug had staan, wanneer hij ze vroeg “Wè hebben die deugnieten naauw wir op munne rug geschreven?”. Het antwoord luidde dan “Piet, eet je mee?” en dankbaar nam hij plaats aan tafel. Niet alleen met zijn daden wist hij zichzelf in ons geheugen te prenten. Nee, d’n enige echte Piet Stams is nog altijd onder ons. Althans, zijn geraamte dan! Naar het schijnt was hij te arm om zijn dokter te kunnen betalen. In ruil voor de behandeling die hij toch kreeg, schonk Piet na de dood zijn eigen skelet aan huisarts Bloemen. En zo hielden de twee elkaar nog jarenlang gezelschap in de spreekkamer! Tegenwoordig is Piet de trekpleister van het historisch museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek, maar ook dit is niet zijn laatste bestemming… Vanaf begin februari zal Piet namelijk pronken op het etiket van ons nieuwste bier!! Passend bij de man die hij was; een onmiskenbaar een uitgesproken bier dat je niet zomaar aan je voorbij laat gaan. Veel body, geroosterde mouten en precies de juiste balans tussen de koffiebitterheid van een stout en de fruitigheid van de welbekende, hoppige IPA. De naam van het bier? TOT OP HET BOT! (https://stadsbrouwerij013.nl/piet-stams/)

Er is een kleine groep Tilburgse typen die zich onvergetelijk gemaakt hebben en in de volksherinnering zijn blijven leven. Onder hen is er een die bij uitstek de Tijl Uilenspiegel van het Tilburg van 100 jaar geleden werd, een arme sodemieter met veel fantasie en gevatheid : Piet Stams. Nu nog herinneren oudere Tilburgers, zoals ik, zich wat ze thuis vroeger over hem gehoord hebben. Zijn bekendste streek was die van "ééne cent de doos" en ons Moeder kon hem, met haar onnavolgbare mimiek nadoen, als hij onschuldig zei: "ik zee himmel nie: 'n duske luciferen. Ik zee gewoon: ééne cent de doos !"... Met de Tilburgse kermis is het gebeurd dat hij de café's binnenstapte met een van zijn zoons als beer aan de ketting, om die te laten dansen, terwijl hij met het centenbakje rond ging..... Bij een boer stapte hij binnen en zei:"'wè hebben die deugnieten naauw wir op munne rug geschreven ?" De boer of boerin las dan gedienstig de met krijt geschreven tekst: "Piet eet mee". En Piet: "Gèren !" En hij zat al aan tafel, met de verket in z'n hand..... Een beroemd incident: Piet leurde eens met aarden tabakspijpen, met lange en korte stelen. Hij riep: "Grote(n) stelen en kleine(n) stelen, maar de grote(n) stelen het meest !" In die tijd van God, koningin, fabrikant en pastoor hadden de autoriteiten korte lontjes, en in een fabrieksstad als Tilburg, was dit al gauw opruiende taal......En terwijl het Tilburgse publiek hilarisch reageerde, moest Piet aan de politie proberen uit te leggen dat hij de pijpestelen bedoelde. Piet was, als het erop aan kwam geen slechterik maar met de politie lag hij altijd overhoop. (https://www.geheugenvantilburg.nl/page/13331/piet-stams)

Van mijn vrouw moet ik nu stoppen met bloggen anders duwt ze mijn gezicht in het toetsenbord, maar ik denk dat ik nog wel even kan ingaan op de bfrouwehfo]8liufq0bt3874tco37btr0n438mp 34fco87qhy0ng3f96pr0ft45py2yy0yp0 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten