Een klungel is een onhandig persoon: (de ~ | meervoud klungels)
knoeier
Synoniemen: kluns, dreutel, duts, frutselaar, hannes, jandoedel, knurft, lomperd, lummel, prutser, stoethaspel, stuntel, stuntelaar, sukkel, amateur, hobbezak, knuppel (https://www.woordenboeken.nu/betekenis/nl/klungel) Op https://www.encyclo.nl/begrip/klungel vind ik nog 6 definities.
klungel - Zelfstandignaamwoord
1. een onhandig persoon
♢ Die klungel kon de bal niet in de richting van het doel trappen.
klungel - Werkwoord
1. eerste persoon enkelvoud tegenwoordige tijd van klungelen
♢ Ik klungel
2. gebiedende wijs van klungelen
♢ klungel!
3. (bij inversie) tweede persoon enkelvoud tegenwoordige tijd van klungelen
♢ klungel je?
Synoniemen kluns (https://www.ensie.nl/wiktionary/klungel) Zie ook https://gtb.ivdnt.org/iWDB/search?actie=article&wdb=WNT&id=M034045
P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen
klungel* [sukkel] {1781} vgl. nederduits klüngel, fries klongel, verkleiningsvorm van klonghe [kluwen] {1599} de oorspr. betekenis is wel ‘ineengedraaide massa’. Vgl. voor het depreciërende klont, kloen. (https://www.etymologiebank.nl/trefwoord/klungel)
J. de Vries (1971), Nederlands Etymologisch Woordenboek, Leiden
klungel znw. v., eerst na Kiliaen ‘lap, vod; morsig of gemeen vrouwspersoon (vgl. gron. klongel, klungel); ‘sukkel’, westf. klüngel m. ‘lomp; zeer kromme weg’, nhd. klüngel ‘bal van gewonden draden’, oostfri. klüngel ‘slordige, liederlijke vrouw’, fri. klongel ‘vod, lor; morsige, liederlijke vrouw’. — Een verkleinwoord van Kiliaen klonghe (Ger. Sicamb.) ‘bal’ en verder on. klungr m. ‘hondsroos’, nde. klynge ‘troep, bosje, kluit’. — Abl. naast kling 2. Daarnaast staan vormen als westf. klunke(n) m. ‘vlek, klodder’, nhd. klunker v. m. ‘klompje, kwast’. (https://www.etymologiebank.nl/trefwoord/klungel)
M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen
klungel: knoeier, prutser. Sedert ca. 1781. Betekende oorspronkelijk: samenhangende massa, kluwen en vandaar ook een waardeloos voorwerp, prul (De Groene Amsterdammer, 21/07/1912: ‘De paraplu was een klungel! In drie maanden was zij totaal versleten.’). Zoo’n slecht zakenman, zoo‘n klungel. (De Groene Amsterdammer, 23/02/1929) (https://www.etymologiebank.nl/trefwoord/klungel)
Klungel is ook een kuitbier van 5,5% van brouwerij Avereest uit Dedemsvaart. Het bier is gebrouwen met haver, gerst en spelt en Saazhop. Het is vergist met kveik, een oud brouwgist uit Scandinavië.
Per ongeluk of expres... het resultaat is hetzelfde!
Dedemsvaart (Nedersaksisch: De Voart of Dedemsvoart) is een plaats in de gemeente Hardenberg (voorheen gemeente Avereest) in het noorden van de Nederlandse provincie Overijssel. De plaats is vernoemd naar de Baron van Dedem die een gelijknamig 40 kilometer lang kanaal liet graven voor het vervoer van turf. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Dedemsvaart_(plaats))
Avereest is een streek en voormalig zelfstandige gemeente in het noordoosten van de streek Salland in de Nederlandse provincie Overijssel, die bestond uit Balkbrug, Dedemsvaart en Oud Avereest. De gemeente is in 1818 uit de gemeente Ommen ontstaan en ging in 2000 op in de gemeente Hardenberg. De naam Avereest komt van het kleine beekje de Reest die de grens vormt tussen Overijssel en Drenthe. Aver duidt op de bovenloop van een stroom, waardoor de naam neerkomt op bovenloop van de Reest. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Avereest)
Mr. Willem Jan baron van Dedem, heer van de Rollecate (Zwolle, 18 maart 1776 - Nieuwleusen (Den Hulst, Huis Rollecate), 21 november 1851)[1] was een landeigenaar die verantwoordelijk was voor de vervening van grote delen van Noord-Oost Overijssel en Zuid-Oost Drenthe. Hij was lid van het geslacht Van Dedem. In de 16e eeuw was turf de belangrijkste brandstof. Om die reden werden grote veengebieden ontgraven of weg gebaggerd. In Friesland ging dit vrij eenvoudig vanwege de bestaande infrastructuur. Elders in Nederland moesten speciaal waterwegen worden aangelegd. In Noord-Overijssel gebeurde dit onder toezien van Van Dedem. Op 9 juli 1809 werd met het graven van een kanaal begonnen dat vernoemd werd naar de stichter ervan: de Dedemsvaart. Het centrum van de turfwinning werd een dorp dat tevens naar Van Dedem genoemd wordt: Dedemsvaart. Van Dedem was vanaf 1811 president van de rechtbank van eerste aanleg van Zwolle, en daarnaast directeur belastingen in Overijssel. Van Dedem was gehuwd met Judith van Marle (1782-1842) uit welk huwelijk vier kinderen werden geboren. Hij is begraven op de begraafplaats De Mulderij, net buiten het dorp Dedemsvaart. Het opvallende graf ligt centraal op de begraafplaats onder een grote treurbeuk. In het dorp staat een gietijzeren neoclassicistische gedenknaald ter nagedachtenis aan Van Dedem. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Jan_van_Dedem)
Het dorp Dedemsvaart is ontstaan ten gevolge van de aanleg van het kanaal De Vaart en de vervening van de omliggende gronden die erdoor mogelijk werd in de eerste helft van de negentiende eeuw. De gemeente Avereest werd vanwege deze ontginningen uitgebreid in 1837 met gedeelten van de gemeenten Ambt Ommen en Ambt Hardenberg waardoor zij het karakter kreeg van een veenkolonie. De Vaart was een 40 km lang gegraven kanaal dat liep van Hasselt tot aan Gramsbergen. In 1848 werd de administratie gevestigd in Dedemsvaart dat uitgroeide tot het belangrijkste dorp van de gemeente. Tegenwoordig is het kanaal in het dorp deels gedempt. Als gevolg van de belangrijke positie in de veenontginningen werd de Dedemsvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij (afgekort DSM) in 1885 opgericht. Dit was een bedrijf dat het vervoer van personen en goederen per stoomtram in Noordoost-Overijssel en Zuidoost-Drenthe verzorgde. In 1886 werd de eerste tramlijn aangelegd tussen het station Dedemsvaart, dat lag op de plek waar de Staatsspoorwegen-lijn Zwolle – Meppel de Dedemsvaart kruiste, naar het tramstation Avereest, dat lag in het dorp Dedemsvaart, ongeveer 15 kilometer verderop. Al snel werden er meer lijnen aangelegd. ... Dedemsvaart kent een aantal historische landhuizen. Ook zijn er de kalkovens, 't Leshuus. In de oudheidkamer kunnen bezoekers meer te weten komen over de aanleg van het kanaal, de industrie van Dedemsvaart in de 19e eeuw en de kalkovens. De botanische tuinen van Mien Ruys vormen een (inter)nationale trekpleister. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Dedemsvaart_(plaats))
Na ruim honderd jaar afwezigheid wordt er in het Reestdal weer ambachtelijk gebrouwen. In 1818 was het bierbrouwer Roelof Veeningen die de veenarbeiders voorzag van hun geliefde drank. De Avereesters moesten het lange tijd zonder doen. Nu, een eeuw later, zet de geschiedenis zich voort... Brouwerij Avereest is een jonge brouwerij met de ambitie om verschillende brouwers, met ieder zijn eigen stijl, te laten samenwerken. Iedere brouwer heeft zijn eigen stijl en smaakvoorkeur. Dat maakt de brouwer en zijn bier uniek. Boven in de brouwerij hebben we een gezellig proeflokaal waar onze bieren allemaal geproefd kunnen worden. Geniet bijvoorbeeld eens van de bijzondere smaak van de Roggeweizen. Een prachtige mix van de 3 mouten, Gerst, Rogge en Tarwe. (https://www.brouwerijavereest.nl/)
Albert Kruidhof, een bevlogen Avereester, houdt ervan om oude panden op te knappen en een nieuwe bestemming te geven. Toen hij in 2015 het oude ACM-gebouw aan de Langewijk aankocht, trof hij een pand met een prachtige graanverwerker erin. Hij kreeg meteen het idee om hier een brouwerij te vestigen. Een brouwerij met heerlijke eigen gebrouwen bieren met ingredienten uit de streek. Dit idee vertelde hij aan hobbybrouwer en internationaal biersommelier Hans Noorman. Hans heeft jarenlang bij de grote brouwers van Nederland gewerkt en bier is zijn passie. Ze voerden vele orienterende gesprekken met mensen in de brouwerijwereld. De enthousiaste plannen werden verder uitgewerkt en met de aankoop van de oude brouwerij van Othmar uit Ootmarsum startte het tweetal. In Dedemsvaart staan nu deze prachtige koperen ketels van 1000 liter te blinken. Samen met Arne Kruidhof (zoon van Albert) brouwt Hans nu verschillende soorten smaakvolle bieren. ... In het gebouw bevindt zich ook het Landbouwmuseum Dedemsvaart. In het museum nemen wij u mee naar het boerenleven tot halverwege de twintigste eeuw. Ontdek de unieke collectie landbouwmachines, gereedschappen en huisraad die men gebruikte op de boerderij. Ga er lekker bij zitten en bekijk onze bijzondere films over het boerenleven van toen. Lees hoe mensen uit het Reestdal het leven begin vorige eeuw hebben ervaren. Meer info: www.landbouwmuseumdedemsvaart.nl (https://brouwerijavereest.nl/historie)
Andere bieren van ze zijn de Mafkees weizen spelt (5,5%), eigenwiez rogge weizen (5%) en de Lanterfaner dunkel weizen (6,2%).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten